NCLEX-PN tipo bandomieji klausimai (LPN/LVN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 34 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

Why are older adults at higher risk of dehydration?

  1. AThey lose less water through the skin
  2. BTheir kidneys hold on to more water
  3. CThey usually drink more than younger adults
  4. DTheir sense of thirst is often reduced
2.Slaugos pagrindaiSunkus

An infusion pump alarms "occlusion". What should the nurse check first?

  1. AThe battery level of the pump
  2. BThe fluid prescription chart and the infusion rate written on it
  3. CThe clamps, the tubing for kinks and the cannula site
  4. DThe patient's blood glucose level
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

A nurse wants to set up a sterile field in the morning for a procedure that will take place after lunch. What is correct?

  1. ASet it up just before the procedure, because a waiting field may become contaminated
  2. BSet it up in the morning and ask a colleague to check it once
  3. CSet it up in the morning and cover it with a clean towel until the procedure starts
  4. DSet it up in the morning and leave it uncovered in an empty room
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A patient was harmed by a medication error and asks the nurse what happened. Which approach is best?

  1. ATell the patient nothing happened to avoid worry
  2. BBlame the pharmacy for the error so that the nurse and the ward are not at fault
  3. CBe honest that an error occurred and involve the provider and team in disclosure per policy
  4. DTell the patient to make a formal complaint to find out
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

A patient has a tonic-clonic seizure in bed. What should the nurse do first?

  1. APlace a tongue depressor between the teeth
  2. BGive a drink of water to help the patient wake
  3. CProtect the head and turn the patient on their side when possible
  4. DHold the arms and legs down firmly to stop the jerking movements quickly
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

A patient with septic shock remains hypotensive, with a mean arterial pressure of 58 mmHg, after adequate IV fluids. What should the nurse anticipate?

  1. AAn oral fluid challenge with a sports drink
  2. BA loop diuretic to remove the extra fluid that has been given
  3. CA beta-blocker to slow the heart rate
  4. DA vasopressor, such as norepinephrine, to raise the pressure
7.Klinikinė slaugaVidutinis

A patient says they are "allergic" to codeine because it made them constipated. How should this be recorded?

  1. AAs a side effect or intolerance, not a true allergy
  2. BAs an allergy to all painkillers
  3. CAs a severe anaphylactic allergy to all opioids
  4. DIt should not be recorded at all
8.Klinikinė slaugaSunkus

Pooperacinio paciento ŠSD 115/min, temperatūra 38,6 °C, kvėpavimo dažnis 26/min, o kraujospūdis 85/50 mmHg nepaisant skysčių boliuso. Ką tai greičiausiai rodo?

  1. ANerimą dėl išrašymo
  2. BNormalų uždegiminį atsaką pirmosiomis dienomis po operacijos
  3. CSeptinį šoką, kuriam reikia skubaus intensyviosios terapijos įvertinimo
  4. DTik lengvą dehidrataciją
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

Which finding during a transfusion suggests transfusion-associated circulatory overload (TACO)?

  1. AHives and itching without other signs
  2. BA low temperature and slow heart rate
  3. CCrackles, hypertension and a raised BNP
  4. DBack pain with dark red urine output
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

Kodėl HbA1c rezultatas gali klaidinti pacientui, kuriam prieš dvi savaites buvo perpilta daug kraujo?

  1. AKraujo perpylimas visada klaidingai padidina HbA1c
  2. BHbA1c matuoja cukrų ant baltųjų, o ne raudonųjų kraujo kūnelių
  3. CDaug raudonųjų kraujo kūnelių yra donoro, nepaveikti paciento gliukozės
  4. DHbA1c yra tikslus bet kokioje situacijoje
11.FarmakologijaVidutinis

A patient takes regular paracetamol (acetaminophen) at home. Which teaching point best prevents accidental overdose?

  1. ATake paracetamol with alcohol to improve absorption
  2. BTake an extra dose if the first one does not work within 10 minutes
  3. CCheck cold and flu remedies, as many also contain paracetamol
  4. DUse paracetamol only on an empty stomach
12.FarmakologijaSunkus

A 19-year-old woman is starting isotretinoin for severe acne. Which requirement is most important?

  1. AA high-vitamin A diet to boost the effect
  2. BWeekly hearing tests and monthly eye examinations during treatment
  3. CReliable contraception and pregnancy tests, as it is highly teratogenic
  4. DTaking the drug only at weekends
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

Kuris šalutinių poveikių rinkinys būdingas tiazidiniams ar tiazidų tipo diuretikams, pvz., indapamidui?

  1. ASausas kosulys, skonio sutrikimas ir lūpų tinimas
  2. BDidelis kalio ir natrio kiekis, maža šlapimo rūgštis ir maža gliukozė
  3. CMažas kalio ir natrio kiekis, padidėjusi šlapimo rūgštis ir gliukozė
  4. DDidelis natrio ir magnio kiekis su maža gliukozės koncentracija
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

A patient who has had a total laryngectomy becomes breathless and needs oxygen. How should it be given?

  1. AVia a mask or humidified device over the neck stoma
  2. BVia a standard face mask over the nose and mouth
  3. CVia nasal cannula at 2 L/min
  4. DVia a non-rebreather mask over the mouth only
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

What is the main purpose of continuous bladder irrigation after a transurethral resection of the prostate (TURP)?

  1. ATo measure the size of the bladder
  2. BTo treat a urinary infection after the operation
  3. CTo give the patient extra fluids
  4. DTo stop blood clots from blocking the catheter
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

Pacientui vakar sukurta kairės rankos arteriovenozinė fistulė ir reikia atlikti įprastus kraujo tyrimus. Kuris nurodymas svarbiausias?

  1. ANaudoti dešinę ranką; tikrinti kairės plaštakos kraujotaką ir virpesius
  2. BKairę ranką standžiai apvynioti tvarsčiu fistulei apsaugoti
  3. CKairėje rankoje naudoti standų žnyplę gerai venai rasti
  4. DImti kraują iš fistulės, nes ją lengva rasti ir ji didelė
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Kiek laiko po daugelio chemoterapinių vaistų dažnai taikomos ypatingos atsargumo priemonės dirbant su kūno skysčiais?

  1. AJų niekada nereikia
  2. BDažniausiai apie 48 valandas
  3. CVisus metus
  4. DTik infuzijos metu
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

A dying patient has noisy, rattling breathing. The patient seems unaware, but the family is distressed. What is the best nursing approach?

  1. AGive large volumes of IV fluid to loosen and thin the secretions
  2. BAsk the family to leave the room
  3. CPerform deep suction every hour
  4. DReposition, explain the cause and give prescribed drugs if needed
19.Akušerinė slaugaVidutinis

A woman at 37 weeks had a placental abruption. Which laboratory finding suggests she is developing disseminated intravascular coagulation (DIC)?

  1. AA raised haemoglobin level
  2. BA high fibrinogen level and high platelets
  3. CA low fibrinogen level and low platelets
  4. DA low white cell count only
20.Akušerinė slaugaSunkus

A nurse teaches a first-time mother about exclusive breastfeeding. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I should feed my baby whenever she shows hunger cues."
  2. B"My milk supply increases the more often she feeds."
  3. C"Wet nappies help me check that she is getting enough."
  4. D"On hot days I should give my baby extra water between feeds."
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

9 mėnesių kūdikis turi stipraus verksmo priepuolių pritraukęs kojas prie pilvo ir išskiria išmatas, panašias į serbentų drebučius. Kokia tikėtina priežastis?

  1. APilorostenozė
  2. BVidurių užkietėjimas
  3. CInvaginacija
  4. DCeliakija
22.Pediatrinė slaugaSunkus

A large baby born to a mother with diabetes becomes jittery at 1 hour of age. What should the nurse check first?

  1. AThe baby's blood group
  2. BThe baby's serum bilirubin
  3. CThe baby's haemoglobin
  4. DThe baby's blood glucose
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

What should a patient starting zolpidem for insomnia be taught to report?

  1. AFeeling sleepy about 30 minutes after taking it at bedtime
  2. BFeeling slightly more rested and alert the next morning than before starting the medicine
  3. CSleeping through the night without waking up
  4. DDoing things while not fully awake, such as sleepwalking or driving, with no memory of it
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

Pacientas pradėjo vartoti antidepresantą prieš 10 dienų. Jis sako, kad dabar turi daugiau energijos, bet vis dar jaučiasi beviltiškai. Kodėl tai reikia atidžiai stebėti?

  1. ATai reiškia, kad antidepresantas visiškai suveikė
  2. BTai serotonino sindromo požymis
  3. CTai reiškia, kad dozė per maža, todėl antidepresantą reikia nutraukti ir iškart pradėti kitą
  4. DEnergija gali sugrįžti prieš pagerėjant nuotaikai, o tai gali padidinti riziką, kad jis veiks pagal savižudiškas mintis
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
94969810010210410635363738394041°F°C103,8 °F? °C

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Paciento temperatūra yra 103,8 °F. Konvertuokite į Celsijaus laipsnius T pagal °C = (°F − 32) × 5/9. Suapvalinkite iki vieno ženklo po kablelio.

103,8 °F
T = °C
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
3 tbsp? mL3 fl oz? mL1 tsp? mL¾ puodelis? mLΣ = ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Per pamainą pacientas suvartoja: 3 tbsp iš skystasis papildas, 3 fl oz iš sultys, 1 tsp iš kosulio sirupas, ¾ puodelis iš arbata. Naudodami pateiktus atitikmenis, raskite bendrą suvartotą kiekį per burną V mL.

1 tbsp = 15 mL1 fl oz = 30 mL1 tsp = 5 mL1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL
V = mL
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
18 kg2 mg/kgD = ? mg

Pacientas sveria 18 kg, jam paskirta 2 mg/kg vienkartinė dozė. Raskite dozę D mg.

18 kg2 mg/kg
D = mg
28.Dozių skaičiavimasSunkus
250 mg/5 mLV = ? mL

Pacientas sveria 180,4 lb. Paskirta 1 mg/kg vienkartinė dozė, o pradiniame tirpale yra 250 mg 5 mL. Laikydami, kad 1 kg = 2,2 lb, raskite, kokį tūrį V duosite. Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

180,4 lb1 mg/kg250 mg/5 mL1 kg = 2,2 lb
V = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
V = ?20 gtt/mL20 gtt/min2 h

Lašinama 20 gtt/min greičiu per 20 gtt/mL sistemą. Kiek mililitrų V pacientas gauna per 2 valandas?

20 gtt/min20 gtt/mL2 h
V = mL
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
500 mg500 mL20 gtt/mL60 mg/h? gtt/min

500 mg vaisto praskiedžiama 500 mL ir lašinama savitaka per 20 gtt/mL sistemą. Paskirta 60 mg per valandą. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę.

500 mg/500 mL60 mg/h20 gtt/mL
R = gtt/min
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta12 valandų pamainavanduo120 mLpienas200 mLIntraveninė infuzija60 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas1 × 50 mLšlapimas250 mLšlapimas375 mLšlapimas150 mLšlapimas475 mLžaizdos drenas80 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 12 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite skysčių balansą B = suvartota − išskirta, mL (neigiamas atsakymas reiškia grynąjį netekimą).

vanduo: 120 mLpienas: 200 mLIntraveninė infuzija: 60 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas: 1 × 50 mLšlapimas: 250 mLšlapimas: 375 mLšlapimas: 150 mLšlapimas: 475 mLžaizdos drenas: 80 mL
B = mL
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
1000 mL150 mL/hpradžia 07:1508:15: ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 1000 mL maišelis pradėtas lašinti 07:15 ir lašinamas pompa 150 mL/h greičiu. Kiek mL V liks maišelyje 08:15?

1000 mL150 mL/h07:15 → 08:15
V = mL
33.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
lengvavidutinėsunki

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas po galvos traumos atmerkia akis į kalbinimą, yra orientuotas asmenyje, vietoje ir laike ir geriausias motorinis atsakas: komandų vykdymas. Apskaičiuokite GCS ir pagal jį įvertinkite galvos traumos sunkumą. Spustelėkite atsakymą.

  1. 1lengva
  2. 2vidutinė
  3. 3sunki
34.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
rizikos nėramaža rizikavidutinė rizikadidelė rizikalabai didelė rizika

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Braden skalę: jutiminis suvokimas: labai ribotas; drėgmė: retai drėgna; aktyvumas: kartais vaikšto; judrumas: apribojimų nėra; mityba: puiki; trintis ir šlytis: akivaizdžios problemos nėra. Naudokite grupes: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža, 13–14 vidutinė, 10–12 didelė ir 9 ar mažiau labai didelė. Spustelėkite rizikos lygį.

  1. 1rizikos nėra
  2. 2maža rizika
  3. 3vidutinė rizika
  4. 4didelė rizika
  5. 5labai didelė rizika

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · Their sense of thirst is often reduced

Kodėl tai yra atsakymas

Ageing blunts thirst and reduces body water and the kidneys' ability to concentrate urine. Older patients often need to be offered and helped with drinks.

Atsakymas

D · Their sense of thirst is often reduced
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: C · The clamps, the tubing for kinks and the cannula site

Kodėl tai yra atsakymas

An occlusion alarm means the flow is blocked, for example by a closed clamp, kinked tubing, a bent arm or a blocked cannula. The nurse checks from the bag to the patient.

Atsakymas

C · The clamps, the tubing for kinks and the cannula site
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: A · Set it up just before the procedure, because a waiting field may become contaminated

Kodėl tai yra atsakymas

The longer a sterile field is exposed, the more likely it is to be contaminated, and an unattended field cannot be considered sterile. It is prepared just before use.

Atsakymas

A · Set it up just before the procedure, because a waiting field may become contaminated
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: C · Be honest that an error occurred and involve the provider and team in disclosure per policy

Kodėl tai yra atsakymas

Open, honest disclosure of errors is an ethical duty and part of a safety culture. The nurse follows policy, which usually involves the provider and risk team, and does not hide or blame.

Atsakymas

C · Be honest that an error occurred and involve the provider and team in disclosure per policy
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: C · Protect the head and turn the patient on their side when possible

Kodėl tai yra atsakymas

During a seizure the nurse protects the patient from injury and turns them to the side to keep the airway clear. Nothing is put in the mouth, movements are not restrained and nothing is given by mouth.

Atsakymas

C · Protect the head and turn the patient on their side when possible
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: D · A vasopressor, such as norepinephrine, to raise the pressure

Kodėl tai yra atsakymas

If hypotension continues after fluid resuscitation, a vasopressor such as norepinephrine is started to keep the MAP at least 65 mmHg. Diuretics and beta-blockers would worsen perfusion.

Atsakymas

D · A vasopressor, such as norepinephrine, to raise the pressure
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: A · As a side effect or intolerance, not a true allergy

Kodėl tai yra atsakymas

Constipation is a predictable side effect of opioids, not an immune response. Recording it accurately avoids withholding useful medicines while still noting the patient's experience.

Atsakymas

A · As a side effect or intolerance, not a true allergy
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: C · Septinį šoką, kuriam reikia skubaus intensyviosios terapijos įvertinimo

Kodėl tai yra atsakymas

Infekcijos požymiai su į skysčius nereaguojančia hipotenzija rodo septinį šoką. Greičiausiai reikės vazopresorių ir intensyviosios terapijos, kartu su antibiotikais ir infekcijos šaltinio kontrole.

Atsakymas

C · Septinį šoką, kuriam reikia skubaus intensyviosios terapijos įvertinimo
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: C · Crackles, hypertension and a raised BNP

Kodėl tai yra atsakymas

TACO is fluid overload, often in older adults or those with heart or kidney disease. It causes dyspnea, crackles, hypertension, distended neck veins and a raised BNP. The transfusion is stopped, the patient is sat up and diuretics may be prescribed.

Atsakymas

C · Crackles, hypertension and a raised BNP
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: C · Daug raudonųjų kraujo kūnelių yra donoro, nepaveikti paciento gliukozės

Kodėl tai yra atsakymas

HbA1c susidaro gliukozei jungiantis prie hemoglobino raudonojo kraujo kūnelio gyvavimo metu. Perpilti donoro kūneliai ir būklės, trumpinančios raudonųjų kraujo kūnelių gyvenimą, duoda klaidingai mažas reikšmes, todėl vietoj to naudojamas gliukozės žurnalas ar kiti žymenys.

Atsakymas

C · Daug raudonųjų kraujo kūnelių yra donoro, nepaveikti paciento gliukozės
11.Farmakologija

Atsakymas: C · Check cold and flu remedies, as many also contain paracetamol

Kodėl tai yra atsakymas

Many combination products contain paracetamol, so a patient can take too much without realising. Regular alcohol use and liver disease also increase the risk of liver damage.

Atsakymas

C · Check cold and flu remedies, as many also contain paracetamol
12.Farmakologija

Atsakymas: C · Reliable contraception and pregnancy tests, as it is highly teratogenic

Kodėl tai yra atsakymas

Isotretinoin causes severe birth defects. Pregnancy prevention programmes require effective contraception and regular pregnancy tests before, during and after treatment.

Atsakymas

C · Reliable contraception and pregnancy tests, as it is highly teratogenic
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: C · Mažas kalio ir natrio kiekis, padidėjusi šlapimo rūgštis ir gliukozė

Kodėl tai yra atsakymas

Tiazidai sukelia hipokalemiją, hiponatremiją, hipomagnezemiją, hiperurikemiją (podagra), hiperglikemiją ir hiperkalcemiją (mažina kalcio išskyrimą). Sausas kosulys ir angioneurozinė edema yra AKF inhibitorių poveikis.

Atsakymas

C · Mažas kalio ir natrio kiekis, padidėjusi šlapimo rūgštis ir gliukozė
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: A · Via a mask or humidified device over the neck stoma

Kodėl tai yra atsakymas

A total laryngectomy separates the trachea from the upper airway, so the patient breathes only through the neck stoma. Oxygen and any rescue breaths must be given via the stoma. These patients are "neck breathers" and often carry an alert card.

Atsakymas

A · Via a mask or humidified device over the neck stoma
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: D · To stop blood clots from blocking the catheter

Kodėl tai yra atsakymas

After TURP, the raw prostate bed bleeds, and clots can block the catheter and cause retention and bladder spasms. Continuous irrigation through a three-way catheter keeps the drainage flowing.

Atsakymas

D · To stop blood clots from blocking the catheter
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: A · Naudoti dešinę ranką; tikrinti kairės plaštakos kraujotaką ir virpesius

Kodėl tai yra atsakymas

Nauja fistulė saugoma nuo suspaudimo ir punkcijos. Slaugytojai tikrina virpesius ir ūžesį bei plaštakos šilumą, spalvą ir jutimą, nes fistulė gali „pavogti" kraują iš plaštakos. Fistulei subręsti, kad ją būtų galima naudoti dializei, paprastai reikia kelių savaičių.

Atsakymas

A · Naudoti dešinę ranką; tikrinti kairės plaštakos kraujotaką ir virpesius
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: B · Dažniausiai apie 48 valandas

Kodėl tai yra atsakymas

Daug citotoksinių vaistų kurį laiką po suleidimo išskiriami su šlapimu, išmatomis, vėmalais ir kitais skysčiais. Vietos tvarkos dažnai reikalauja pirštinių ir chalatų dirbant su kūno skysčiais apie 48 valandas, o kai kuriems vaistams – ilgiau.

Atsakymas

B · Dažniausiai apie 48 valandas
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: D · Reposition, explain the cause and give prescribed drugs if needed

Kodėl tai yra atsakymas

Noisy respiratory secretions near death come from secretions in the throat that the patient cannot clear. Repositioning, explanation and anticholinergic drugs may help; deep suction is usually distressing and ineffective.

Atsakymas

D · Reposition, explain the cause and give prescribed drugs if needed
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: C · A low fibrinogen level and low platelets

Kodėl tai yra atsakymas

In DIC, widespread clotting consumes fibrinogen and platelets, leading to bleeding. Fibrinogen is normally raised in pregnancy, so a low level is especially concerning.

Atsakymas

C · A low fibrinogen level and low platelets
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: D · "On hot days I should give my baby extra water between feeds."

Kodėl tai yra atsakymas

Exclusively breastfed babies under 6 months do not need extra water, even in hot weather; more frequent feeds meet their needs. Water can fill the stomach and reduce milk intake.

Atsakymas

D · "On hot days I should give my baby extra water between feeds."
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: C · Invaginacija

Kodėl tai yra atsakymas

Invaginacija sukelia protarpinį mėšlungio pobūdžio skausmą, vėmimą, dešros formos darinį ir kraujo bei gleivių turinčias išmatas. Tai skubi būklė.

Atsakymas

C · Invaginacija
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: D · The baby's blood glucose

Kodėl tai yra atsakymas

Babies of mothers with diabetes produce extra insulin before birth, so after the cord is cut they are at high risk of hypoglycaemia. Jitteriness is a common sign, so blood glucose is checked straight away and the baby is fed or treated as per protocol.

Atsakymas

D · The baby's blood glucose
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: D · Doing things while not fully awake, such as sleepwalking or driving, with no memory of it

Kodėl tai yra atsakymas

Zolpidem and similar "Z-drugs" can cause complex sleep behaviours, such as sleep-walking, sleep-driving or cooking while not fully awake, which can cause serious injury. These must be reported and the drug stopped.

Atsakymas

D · Doing things while not fully awake, such as sleepwalking or driving, with no memory of it
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: D · Energija gali sugrįžti prieš pagerėjant nuotaikai, o tai gali padidinti riziką, kad jis veiks pagal savižudiškas mintis

Kodėl tai yra atsakymas

Ankstyvo gydymo metu energija ir motyvacija gali pagerėti anksčiau už prislėgtą nuotaiką. Tada pacientas, kuris tebėra beviltiškas, gali turėti jėgų veikti pagal savižudiškas mintis, todėl rizika atidžiai vertinama iš naujo.

Atsakymas

D · Energija gali sugrįžti prieš pagerėjant nuotaikai, o tai gali padidinti riziką, kad jis veiks pagal savižudiškas mintis
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: T = 39,9 °C

Temperatūra: °C = (°F − 32) × 5/9 ir °F = °C × 9/5 + 32. Iš °F pirmiausia atimkite 32, o tik paskui dauginkite; iš °C pirmiausia dauginkite ir tada pridėkite 32. Greita patikra: 37 °C yra 98,6 °F, o kiekvienas 1 °C yra 1,8 °F.

Atimkite 32

103,8 − 32 = 71,8

Dauginkite iš 5/9

T = 71,8·5/9 = 39,89 ≈ 39,9 °C

Atsakymas

T = 39,9 °C
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: V = 320 mL

Buitiniai matai ir svoris: slaugos egzaminuose naudojami suapvalinti atitikmenys: 1 arbatinis šaukštelis (tsp) = 5 mL, 1 valgomasis šaukštas (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 skysčio uncija (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, o 1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL. Svoriui 1 kg = 2,2 lb ir 1 lb = 16 oz; ilgiui 1 colis = 2,54 cm. Sudarykite perskaičiavimą taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų.

Kiekviena eilutė mL

3 tbsp = 3·15 = 45 mL
3 fl oz = 3·30 = 90 mL
1 tsp = 1·5 = 5 mL
¾ puodelis = 0,75·240 = 180 mL

Sudėtis

V = 45 + 90 + 5 + 180 = 320 mL

Atsakymas

V = 320 mL
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: D = 36 mg

Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.

Dozė

2·18 = 36 mg

Atsakymas

D = 36 mg
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 1,6 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Kūno masė kg

180,4/2,2 = 82 kg

Dozė

1·82 = 82 mg

Tūris

V = (82/250)·5 = 1,64 ≈ 1,6 mL

Atsakymas

V = 1,6 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: V = 120 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Greitis mL/h

20·60/20 = 60 mL/h

Tūris

V = 60·2 = 120 mL

Atsakymas

V = 120 mL
30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 20 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Koncentracija

500/500 = 1 mg/mL

Tūris per valandą

60/1 = 60 mL/h

Lašėjimo greitis

R = 60·20/60 = 20 gtt/min

Atsakymas

R = 20 gtt/min
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: B = −240 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Iš viso suvartota

per os: 120 + 200 = 320 mL
Intraveninė infuzija: 60·12 = 720 mL
intraveninis antibiotikas: 1·50 = 50 mL
iš viso suvartota = 1090 mL

Iš viso išskirta

250 + 375 + 150 + 475 + 80 = 1330 mL

Balansas

B = 1090 − 1330 = −240 mL

Atsakymas

B = −240 mL

Neigiamas: pacientas neteko daugiau skysčių, nei gavo.

32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: V = 850 mL

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Praėjęs laikas

07:15 → 08:15 = 1 h

Sulašintas tūris

150·1 = 150 mL

Likęs tūris

V = 1000 − 150 = 850 mL

Atsakymas

V = 850 mL
33.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: lengva

Glazgo komos skalė: sudėkite geriausią atsaką trijose srityse. Akių atmerkimas E: 4 spontaniškai, 3 į garsą ar kalbinimą, 2 į spaudimą, 1 nėra. Žodinis atsakas V: 5 orientuotas, 4 sumišęs, 3 netinkami žodžiai, 2 nesuprantami garsai, 1 nėra. Motorinis atsakas M: 6 vykdo komandas, 5 lokalizuoja, 4 normalus lenkimas (atitraukia), 3 nenormalus lenkimas, 2 tiesimas, 1 nėra. Suma svyruoja nuo 3 iki 15. Po galvos traumos 13–15 paprastai vadinama lengva, 9–12 vidutine, o 3–8 sunkia.

Įvertinkite kiekvieną sritį

E: atmerkia akis į kalbinimą → 3
V: yra orientuotas asmenyje, vietoje ir laike → 5
M: komandų vykdymas → 6

Sudėtis

GCS = 3 + 5 + 6 = 14

Sunkumas

GCS 14 → lengva

Atsakymas

lengva
34.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: rizikos nėra

Braden skalė: šešios poskalės pragulų rizikai vertinti. Jutiminis suvokimas, drėgmė, aktyvumas, judrumas ir mityba vertinami 1–4 balais, nuo blogiausio lygio (1) iki problemos nebuvimo (4); trintis ir šlytis vertinama 1–3 balais. Suma svyruoja nuo 6 iki 23, o mažesnė suma reiškia didesnę riziką. Dažnos grupės: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža rizika, 13–14 vidutinė rizika, 10–12 didelė rizika ir 9 ar mažiau labai didelė rizika.

Įvertinkite kiekvieną poskalę

jutiminis suvokimas: labai ribotas → 2
drėgmė: retai drėgna → 4
aktyvumas: kartais vaikšto → 3
judrumas: apribojimų nėra → 4
mityba: puiki → 4
trintis ir šlytis: akivaizdžios problemos nėra → 3

Sudėtis

Braden suma = 2 + 4 + 3 + 4 + 4 + 3 = 20

Rizikos lygis

20 → rizikos nėra

Atsakymas

rizikos nėra

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions