NCLEX-PN tipo bandomieji klausimai (LPN/LVN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 34 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

Why should enteric-coated tablets not be crushed?

  1. ACrushing removes the coating that protects the stomach or drug
  2. BCrushing makes the tablet taste so bitter that patients refuse it
  3. CCrushing makes the dose roughly twice as strong as the whole tablet
  4. DCrushing makes the drug inactive in water
2.Slaugos pagrindaiSunkus

The intact skin over a patient's heel is deep purple and feels boggy. What should be suspected?

  1. AA category 1 pressure ulcer that will heal by itself
  2. BA suspected deep tissue injury
  3. CA fungal skin infection
  4. DA normal bruise from a minor knock
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

A patient in bed has a generalized tonic-clonic seizure. What should the nurse do?

  1. ATurn the patient on their side and protect them from injury without restraining
  2. BPut a padded tongue blade between the teeth to protect the tongue from biting
  3. CHold the arms and legs firmly to stop the movements
  4. DGive sips of water to keep the airway moist
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A nurse teaches an older adult about preventing falls at home. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I keep small rugs in the hall so my feet stay warm.”
  2. B“I wear shoes with non-slip soles around the house.”
  3. C“I had grab bars put in next to the toilet.”
  4. D“I use night lights between my bedroom and the bathroom.”
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

During labor, the nurse sees the umbilical cord in the vagina after the membranes rupture. What is the first action?

  1. APush the cord back into the uterus
  2. BRelieve pressure on the cord by lifting the presenting part with a gloved hand
  3. CWait for the next contraction before acting
  4. DAsk the patient to walk around the room to bring the baby lower and speed up labor
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

Skubios pagalbos skyriuje, kuris pacientas turėtų iškart eiti į procedūrų kambarį?

  1. A60 metų vyras su krūtinės spaudimu, prakaitavimu ir pykinimu 20 minučių
  2. B30 metų pacientas, dvi dienas skundžiantis gerklės skausmu ir 38,0 °C temperatūra
  3. C25 metų pacientas su išnirusiu riešu ir normaliais gyvybiniais rodikliais
  4. D45 metų pacientas, prašantis pakartotinio recepto
7.Klinikinė slaugaVidutinis

A patient on the ward has shingles with open blisters. Which people are most at risk from contact?

  1. AOnly people over 80 who have already had shingles themselves
  2. BPeople who have already had chickenpox in childhood and are now healthy
  3. CNo one, because shingles cannot spread
  4. DPregnant women and immunocompromised people who have not had chickenpox
8.Klinikinė slaugaSunkus

Kuris veiksmas teisingas prižiūrint krūtinės ląstos drenažą su vandens užraktu?

  1. ALaikyti drenažo indą žemiau krūtinės lygio
  2. BIšpilti vandenį iš indo, kad neišsilietų
  3. CPakelti indą virš paciento, kad jį ištuštintumėte
  4. DKiekvieną kartą perkeliant ar judinant lovą įprastai užspausti vamzdelį
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

A patient on warfarin has an INR of 7,8 and a nosebleed. Which medication would the nurse expect the provider to prescribe?

  1. AVitamin K (phytonadione)
  2. BNaloxone hydrochloride
  3. CAcetylcysteine
  4. DProtamine sulfate
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

Ličio koncentracija 1,0 mEq/L buvo nustatyta praėjus 2 valandoms po paciento rytinės dozės, ir skiriantysis gydytojas planuoja didinti dozę. Ką turėtų pastebėti slaugytojas?

  1. AKoncentracija toksiška, todėl litį reikia nutraukti visam laikui
  2. BMėginys paimtas per anksti po dozės, todėl tai nėra tinkama koncentracija
  3. CKoncentracija per maža, todėl didelis dozės didinimas akivaizdžiai saugus
  4. DLičio koncentraciją galima imti bet kuriuo paros metu, rezultato tai neveikia
11.FarmakologijaVidutinis

Dalinis agonistas skiriamas kartu su didele visiško agonisto doze. Kas nutinka atsakui?

  1. AJis lieka lygiai toks pat, kaip vartojant vien didelę visiško agonisto dozę
  2. BJis sumažėja, nes dalinis agonistas konkuruoja dėl receptorių
  3. CJis padvigubėja, nes abu vaistai aktyvuoja receptorių
  4. DJis viršija visiško agonisto maksimumą
12.FarmakologijaSunkus

Carboprost is a prostaglandin used for postpartum haemorrhage. In which woman should it be avoided?

  1. AA woman with iron deficiency anaemia
  2. BA woman who had a vaginal birth
  3. CA woman who is breastfeeding
  4. DA woman with asthma
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

Which emergency equipment should be kept at the bedside of a patient with a tracheostomy?

  1. AOnly a spare oxygen mask, since the tube rarely causes problems
  2. BA nasogastric tube and a feeding pump
  3. CA urinary catheter set, a blood glucose meter and a thermometer
  4. DSpare tubes (same size and one smaller), suction and oxygen
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

Pacientas, kuriam po NSTEMI įstatytas vainikinių arterijų stentas, klausia, kodėl vartoja du antiagregantus. Kuris atsakymas tiksliausias?

  1. AAbu vaistai mažina cholesterolį, todėl nauji užsikimšimai negali susidaryti
  2. BAntrasis vaistas ištirpdo krešulį, sukėlusį pirminį infarktą
  3. CBlokuojami du keliai, tai saugo stentą, bet didėja kraujavimo rizika
  4. DAntrasis vaistas saugo skrandžio gleivinę nuo aspirino
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

How does the nurse test the facial nerve (VII)?

  1. AAsk the patient to stick out the tongue and move it from side to side
  2. BAsk them to raise the eyebrows, shut the eyes tightly and smile
  3. CTouch the forehead, cheek and chin with cotton wool
  4. DShine a light in each eye and check the pupil response
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

Weeks after starting insulin, a patient with newly diagnosed type 1 diabetes needs much less insulin and has frequent mild hypos. What is the most likely explanation?

  1. AA honeymoon phase, but insulin is still needed
  2. BThe patient actually has type 2 diabetes
  3. CThe insulin has gone off and should be replaced
  4. DThe diabetes has been cured, so insulin can stop
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Why is the "whoosh" test no longer used to check nasogastric tube position?

  1. AThe air always makes the tube block
  2. BIt needs an X-ray machine at the bedside
  3. CAir can be heard even when the tube is in the lung
  4. DThe test is far too painful for most patients to tolerate
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

A patient's ileostomy output is 2,5 L a day. They feel tired and dizzy and are drinking large amounts of water. Which advice is usually appropriate?

  1. ADrink even more plain water and tea to replace the losses
  2. BEat only fruit and fruit juice
  3. CStop all drinking for 24 hours
  4. DLimit plain drinks and use an oral rehydration solution
19.Akušerinė slaugaVidutinis

A woman at 28 weeks asks why her heart rate is higher than before pregnancy. Which response is accurate?

  1. AA rise of about 10 to 15 beats per minute is normal in pregnancy
  2. BA higher heart rate in pregnancy always points to heart disease
  3. CHeart rate normally falls in pregnancy, so this needs urgent review
  4. DThe heart rate rises because blood pressure is much higher in pregnancy
20.Akušerinė slaugaSunkus

A woman with a fourth-degree tear is being discharged. Which instruction is appropriate?

  1. ATake rectal temperatures twice daily
  2. BDo strong straining exercises to strengthen the muscles
  3. CUse stool softeners and avoid suppositories and enemas
  4. DUse rectal suppositories each day to prevent constipation
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

The nurse uses a blood pressure cuff that is too small for a child's arm. What effect will this have?

  1. AThe reading will be falsely high
  2. BThe reading will be accurate but slower to obtain
  3. CThe cuff will not inflate at all
  4. DThe reading will be falsely low
22.Pediatrinė slaugaSunkus

A toddler weighed 10 kg before 2 days of diarrhoea and now weighs 9,5 kg. How much has he lost?

  1. A500 g, about 5% of his body weight, mostly fluid
  2. B50 g, about 0,5% of his body weight
  3. C500 g, about 50% of his body weight
  4. D1 kg, about 10% of his body weight
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

What must a patient be told for consent to a new psychotropic medicine to be valid?

  1. AOnly the benefits, so that the patient is not frightened by the side effects
  2. BThe expected benefits, the main risks and the alternatives, including no treatment
  3. CNothing at all, because psychiatric patients cannot give consent
  4. DOnly the name of the medicine and the time of day it will be given
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

Savanoriškai gulintis pacientas, kuriam nėra tiesioginės žalos rizikos, nori išeiti iš skyriaus prieš gydytojo valią. Koks teisingas bendras požiūris?

  1. AUžrakinti duris, kad pacientas neišeitų
  2. BPaaiškinti riziką, informuoti komandą, dokumentuoti pokalbį ir gerbti jo teisę išeiti pagal įstatymus ir tvarką
  3. CPaslėpti paciento daiktus
  4. DPasakyti pacientui, kad personalas jį suvaržys ir grąžins į skyrių, jei jis bandys išeiti be gydytojo leidimo
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
7 lb 6 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Naujagimis sveria 7 lb 6 oz. Naudodami 1 lb = 16 oz ir 1 kg = 2,2 lb, raskite svorį m kilogramais. Suapvalinkite iki dviejų ženklų po kablelio.

7 lb 6 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb
m = kg
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
1½ puodeliai? mL1 fl oz? mL3 tsp? mLΣ = ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Per pamainą pacientas suvartoja: 1½ puodeliai iš arbata, 1 fl oz iš sultys, 3 tsp iš kosulio sirupas. Naudodami pateiktus atitikmenis, raskite bendrą suvartotą kiekį per burną V mL.

1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL1 fl oz = 30 mL1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
90 kg2 mg/kgD = ? mg

Pacientas sveria 90 kg, jam paskirta 2 mg/kg vienkartinė dozė. Raskite dozę D mg.

90 kg2 mg/kg
D = mg
28.Dozių skaičiavimasSunkus
200 mg/5 mLV = ? mL

Pacientas sveria 61,6 lb. Paskirta 5 mg/kg vienkartinė dozė, o pradiniame tirpale yra 200 mg 5 mL. Laikydami, kad 1 kg = 2,2 lb, raskite, kokį tūrį V duosite.

61,6 lb5 mg/kg200 mg/5 mL1 kg = 2,2 lb
V = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
1000 mL15 gtt/mL4 h? gtt/min

Sulašinkite 1000 mL per 4 valandų sistema, kurios koeficientas 15 lašai/mL. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę. Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

1000 mL4 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
200 mg50 mL5 mL/h? mg/h

Maišelyje yra 200 mg vaisto 50 mL, jis laša 5 mL/h greičiu. Kiek miligramų per valandą D gauna pacientas?

200 mg/50 mL5 mL/h
D = mg/h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta12 valandų pamainasultys120 mLželė120 mLledo gabalėliai120 mLIntraveninė infuzija100 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas1 × 50 mLšlapimas175 mLšlapimas475 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 12 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite skysčių balansą B = suvartota − išskirta, mL (neigiamas atsakymas reiškia grynąjį netekimą). Ledo gabalėlius skaičiuokite kaip pusę jų tūrio.

sultys: 120 mLželė: 120 mLledo gabalėliai: 120 mLIntraveninė infuzija: 100 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas: 1 × 50 mLšlapimas: 175 mLšlapimas: 475 mL
B = mL
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
1000 mL600 mL sulašinta100 mL/h18:30t = ? h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 1000 mL maišelis lašinamas pompa 100 mL/h greičiu. 18:30 jau sulašinta 600 mL. Po kiek valandų t maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

1000 mL600 mL sulašinta100 mL/h
t = h
33.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Braden skalę: jutiminis suvokimas: labai ribotas; drėgmė: retai drėgna; aktyvumas: prikaustytas prie kėdės; judrumas: visiškai nejudrus; mityba: tikriausiai nepakankama; trintis ir šlytis: galima problema. Raskite Braden sumą B.

6–23
B =
34.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
nuraminavidutiniškai nenormalužemas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Praėjus 1 minutei po gimimo, pratybų naujagimio būklė: mėlyna ar išblyškusi oda visur, širdies plakimo nėra, reakcijos į dirginimą nėra, suglebusios galūnės be raumenų tonuso ir kvėpavimo nėra. Apskaičiuokite Apgar balą ir spustelėkite, kaip jis interpretuojamas.

  1. 1nuramina
  2. 2vidutiniškai nenormalu
  3. 3žemas

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: A · Crushing removes the coating that protects the stomach or drug

Kodėl tai yra atsakymas

Enteric coatings stop the tablet dissolving until it reaches the small intestine, protecting the stomach lining or the drug from stomach acid. Crushing destroys this protection.

Atsakymas

A · Crushing removes the coating that protects the stomach or drug
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: B · A suspected deep tissue injury

Kodėl tai yra atsakymas

A purple or maroon area of intact skin, often firm or boggy, suggests deep tissue injury from pressure and shear. It can quickly become a deep open ulcer, so pressure must be removed at once.

Atsakymas

B · A suspected deep tissue injury
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: A · Turn the patient on their side and protect them from injury without restraining

Kodėl tai yra atsakymas

The nurse stays with the patient, turns them to the side to keep the airway clear, moves hard objects away and times the seizure. Objects in the mouth and restraint can cause injury.

Atsakymas

A · Turn the patient on their side and protect them from injury without restraining
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: A · “I keep small rugs in the hall so my feet stay warm.”

Kodėl tai yra atsakymas

Loose rugs are a common cause of trips and falls and should be removed or secured. Night lights, grab bars and non-slip footwear all reduce fall risk.

Atsakymas

A · “I keep small rugs in the hall so my feet stay warm.”
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: B · Relieve pressure on the cord by lifting the presenting part with a gloved hand

Kodėl tai yra atsakymas

In cord prolapse, the presenting part can compress the cord and cut off fetal oxygen. The nurse lifts the presenting part off the cord, calls for help and positions the patient (for example knee-chest) while urgent birth is arranged.

Atsakymas

B · Relieve pressure on the cord by lifting the presenting part with a gloved hand
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · 60 metų vyras su krūtinės spaudimu, prakaitavimu ir pykinimu 20 minučių

Kodėl tai yra atsakymas

Krūtinės spaudimas su prakaitavimu ir pykinimu gali būti miokardo infarktas, todėl pacientui per kelias minutes reikia EKG. Kiti pacientai stabilūs ir gali saugiai palaukti.

Atsakymas

A · 60 metų vyras su krūtinės spaudimu, prakaitavimu ir pykinimu 20 minučių
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: D · Pregnant women and immunocompromised people who have not had chickenpox

Kodėl tai yra atsakymas

Someone who has never had chickenpox can catch chickenpox from contact with shingles blisters. Non-immune pregnant and immunocompromised people are at particular risk, so lesions are covered and precautions followed.

Atsakymas

D · Pregnant women and immunocompromised people who have not had chickenpox
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: A · Laikyti drenažo indą žemiau krūtinės lygio

Kodėl tai yra atsakymas

Indas laikomas žemiau krūtinės lygio, kad skystis ir oras negrįžtų į pleuros ertmę. Įprastas užspaudimas gali sukelti įtampos pneumotoraksą.

Atsakymas

A · Laikyti drenažo indą žemiau krūtinės lygio
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: A · Vitamin K (phytonadione)

Kodėl tai yra atsakymas

Warfarin blocks vitamin K–dependent clotting factors, and vitamin K restores their production over hours. For serious bleeding, a prothrombin complex concentrate may also be given to replace factors at once. The warfarin is held.Patikrinta pagal: Label: WARFARIN SODIUM tablet · DailyMed (NLM/FDA) (2012)

Atsakymas

A · Vitamin K (phytonadione)
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · Mėginys paimtas per anksti po dozės, todėl tai nėra tinkama koncentracija

Kodėl tai yra atsakymas

Ličio koncentracija standartizuota maždaug 12 valandų po paskutinės dozės, dažniausiai prieš rytinę dozę. Praėjus 2 valandoms po dozės mėginyje užfiksuojamas pasisavinimo pikas ir jis nepalyginamas su tiksliniu intervalu, todėl pagal jį dozės keisti negalima.

Atsakymas

B · Mėginys paimtas per anksti po dozės, todėl tai nėra tinkama koncentracija
11.Farmakologija

Atsakymas: B · Jis sumažėja, nes dalinis agonistas konkuruoja dėl receptorių

Kodėl tai yra atsakymas

Dalinio agonisto veiksmingumas mažesnis. Kai jis išstumia visišką agonistą iš receptorių, bendras atsakas sumažėja. Dėl šios priežasties buprenorfinas gali sukelti abstinenciją žmonėms, vartojantiems visiškus opioidų agonistus.

Atsakymas

B · Jis sumažėja, nes dalinis agonistas konkuruoja dėl receptorių
12.Farmakologija

Atsakymas: D · A woman with asthma

Kodėl tai yra atsakymas

Carboprost is a PGF2-alpha analogue that can cause bronchospasm. Oxytocin is first-line, and carboprost is avoided in asthma.

Atsakymas

D · A woman with asthma
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: D · Spare tubes (same size and one smaller), suction and oxygen

Kodėl tai yra atsakymas

Bedside equipment usually includes spare tracheostomy tubes (same size and one size smaller), an obturator if used, suction with catheters, oxygen, a bag-valve-mask and tracheal dilators where policy requires. It is checked at every shift.

Atsakymas

D · Spare tubes (same size and one smaller), suction and oxygen
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: C · Blokuojami du keliai, tai saugo stentą, bet didėja kraujavimo rizika

Kodėl tai yra atsakymas

Dvigubas antiagregantinis gydymas (aspirinas ir P2Y₁₂ inhibitorius, pvz., klopidogrelis, tikagreloras ar prasugrelis) mažina pasikartojančių įvykių ir stento trombozės riziką, paprastai iki 12 mėnesių. Jis didina kraujavimo riziką ir negali būti nutrauktas anksčiau be kardiologo patarimo, ypač po stento.

Atsakymas

C · Blokuojami du keliai, tai saugo stentą, bet didėja kraujavimo rizika
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: B · Ask them to raise the eyebrows, shut the eyes tightly and smile

Kodėl tai yra atsakymas

The facial nerve moves the muscles of the face. Asking the patient to raise the eyebrows, close the eyes, puff the cheeks and smile shows any weakness. Facial sensation is carried by the trigeminal nerve.

Atsakymas

B · Ask them to raise the eyebrows, shut the eyes tightly and smile
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: A · A honeymoon phase, but insulin is still needed

Kodėl tai yra atsakymas

After diagnosis and correction of high glucose, remaining beta cells may work better for a while, so insulin needs fall. This honeymoon phase is temporary. The doses are reduced, but insulin is not stopped.

Atsakymas

A · A honeymoon phase, but insulin is still needed
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: C · Air can be heard even when the tube is in the lung

Kodėl tai yra atsakymas

Auscultation of injected air cannot distinguish the stomach from the lungs or oesophagus, and misplaced tubes have caused deaths. pH testing of aspirate or X-ray is used instead.

Atsakymas

C · Air can be heard even when the tube is in the lung
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: D · Limit plain drinks and use an oral rehydration solution

Kodėl tai yra atsakymas

In high-output stomas, hypotonic drinks increase sodium loss through the stoma. Restricting them and using a glucose–salt oral rehydration solution, with antimotility drugs as prescribed and medical review, helps correct dehydration.

Atsakymas

D · Limit plain drinks and use an oral rehydration solution
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: A · A rise of about 10 to 15 beats per minute is normal in pregnancy

Kodėl tai yra atsakymas

Blood volume and cardiac output rise in pregnancy, and the resting heart rate typically increases by 10 to 15 beats per minute. Blood pressure usually falls slightly in the second trimester.

Atsakymas

A · A rise of about 10 to 15 beats per minute is normal in pregnancy
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: C · Use stool softeners and avoid suppositories and enemas

Kodėl tai yra atsakymas

Fourth-degree tears involve the rectal mucosa, so anything inserted into the rectum is avoided. Stool softeners, fluids and fibre prevent straining, and pelvic floor follow-up is arranged.

Atsakymas

C · Use stool softeners and avoid suppositories and enemas
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: A · The reading will be falsely high

Kodėl tai yra atsakymas

A cuff that is too small gives falsely high readings, and one that is too large gives falsely low readings. The bladder width should be about 40% of the arm circumference.

Atsakymas

A · The reading will be falsely high
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: A · 500 g, about 5% of his body weight, mostly fluid

Kodėl tai yra atsakymas

10 kg − 9,5 kg = 0,5 kg; 0,5 ÷ 10 = 5%. Rapid weight loss during acute illness is mostly fluid, so it is a useful measure of the degree of dehydration, alongside clinical signs.

Atsakymas

A · 500 g, about 5% of his body weight, mostly fluid
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: B · The expected benefits, the main risks and the alternatives, including no treatment

Kodėl tai yra atsakymas

Valid consent requires that the patient has capacity, has enough information about benefits, risks and alternatives, and decides voluntarily. A mental illness does not automatically remove capacity.

Atsakymas

B · The expected benefits, the main risks and the alternatives, including no treatment
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: B · Paaiškinti riziką, informuoti komandą, dokumentuoti pokalbį ir gerbti jo teisę išeiti pagal įstatymus ir tvarką

Kodėl tai yra atsakymas

Savanoriškai gulintys pacientai paprastai gali išeiti, nors jų gali būti paprašyta palaukti, kol bus įvertinta rizika. Sulaikyti žmogų galima tik turint teisinį pagrindą. Slaugytojas informuoja komandą, vertina riziką ir dokumentuoja.

Atsakymas

B · Paaiškinti riziką, informuoti komandą, dokumentuoti pokalbį ir gerbti jo teisę išeiti pagal įstatymus ir tvarką
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: m = 3,35 kg

Buitiniai matai ir svoris: slaugos egzaminuose naudojami suapvalinti atitikmenys: 1 arbatinis šaukštelis (tsp) = 5 mL, 1 valgomasis šaukštas (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 skysčio uncija (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, o 1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL. Svoriui 1 kg = 2,2 lb ir 1 lb = 16 oz; ilgiui 1 colis = 2,54 cm. Sudarykite perskaičiavimą taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų.

Uncijos į svarus

6 oz/16 = 0,375 lb
7 + 0,375 = 7,375 lb

Svarai į kilogramus

m = 7,375/2,2 = 3,352 ≈ 3,35 kg

Atsakymas

m = 3,35 kg
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: V = 405 mL

Buitiniai matai ir svoris: slaugos egzaminuose naudojami suapvalinti atitikmenys: 1 arbatinis šaukštelis (tsp) = 5 mL, 1 valgomasis šaukštas (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 skysčio uncija (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, o 1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL. Svoriui 1 kg = 2,2 lb ir 1 lb = 16 oz; ilgiui 1 colis = 2,54 cm. Sudarykite perskaičiavimą taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų.

Kiekviena eilutė mL

1½ puodeliai = 1,5·240 = 360 mL
1 fl oz = 1·30 = 30 mL
3 tsp = 3·5 = 15 mL

Sudėtis

V = 360 + 30 + 15 = 405 mL

Atsakymas

V = 405 mL
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: D = 180 mg

Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.

Dozė

2·90 = 180 mg

Atsakymas

D = 180 mg
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 3,5 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Kūno masė kg

61,6/2,2 = 28 kg

Dozė

5·28 = 140 mg

Tūris

V = (140/200)·5 = 3,5 mL

Atsakymas

V = 3,5 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 63 gtt/min

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Laikas minutėmis

4·60 = 240 min

Lašėjimo greitis

R = 1000·15/240 = 62,5 ≈ 63 gtt/min

Atsakymas

R = 63 gtt/min

Prie lovos apvalinama iki artimiausio sveiko lašo: 63 lašų/min.

30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: D = 20 mg/h

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Koncentracija

200/50 = 4 mg/mL

Dozavimo greitis

D = 4·5 = 20 mg/h

Atsakymas

D = 20 mg/h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: B = 900 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Iš viso suvartota

per os: 120 + 120 = 240 mL
ledo gabalėliai: 120/2 = 60 mL
Intraveninė infuzija: 100·12 = 1200 mL
intraveninis antibiotikas: 1·50 = 50 mL
iš viso suvartota = 1550 mL

Iš viso išskirta

175 + 475 = 650 mL

Balansas

B = 1550 − 650 = 900 mL

Atsakymas

B = 900 mL

Teigiamas: gauta daugiau skysčių, nei išskirta.

32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 4 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Likęs tūris

1000 − 600 = 400 mL

Laikas

t = 400/100 = 4 h

Atsakymas

t = 4 h

Tai maždaug 4 h 00 min, todėl maišelis ištuštės apie 22:30.

33.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: B = 13

Braden skalė: šešios poskalės pragulų rizikai vertinti. Jutiminis suvokimas, drėgmė, aktyvumas, judrumas ir mityba vertinami 1–4 balais, nuo blogiausio lygio (1) iki problemos nebuvimo (4); trintis ir šlytis vertinama 1–3 balais. Suma svyruoja nuo 6 iki 23, o mažesnė suma reiškia didesnę riziką. Dažnos grupės: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža rizika, 13–14 vidutinė rizika, 10–12 didelė rizika ir 9 ar mažiau labai didelė rizika.

Įvertinkite kiekvieną poskalę

jutiminis suvokimas: labai ribotas → 2
drėgmė: retai drėgna → 4
aktyvumas: prikaustytas prie kėdės → 2
judrumas: visiškai nejudrus → 1
mityba: tikriausiai nepakankama → 2
trintis ir šlytis: galima problema → 2

Sudėtis

Braden suma = 2 + 4 + 2 + 1 + 2 + 2 = 13

Atsakymas

B = 13
34.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: žemas

Apgar skalė: penki požymiai, kurių kiekvienas vertinamas 0, 1 ar 2 balais, tikrinami 1 ir 5 minutę po gimimo. Išvaizda (spalva): mėlyna ar išblyškusi 0, rausvas kūnas su mėlynomis galūnėmis 1, rausva visur 2. Pulsas: nėra 0, mažiau nei 100/min. 1, 100/min. ar daugiau 2. Reakcija į dirginimą (refleksinis jautrumas): nėra 0, grimasa 1, verksmas, kosulys ar čiaudulys 2. Aktyvumas (tonusas): suglebęs 0, šiek tiek lenkia 1, aktyvūs judesiai 2. Kvėpavimas: nėra 0, lėtas ar nereguliarus su silpnu verksmu 1, geras su stipriu verksmu 2. Suma 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormali ir 0–3 žema.

Įvertinkite kiekvieną požymį

Išvaizda: mėlyna ar išblyškusi oda visur → 0
Pulsas: 0 → 0
Reakcija į dirginimą: reakcijos į dirginimą nėra → 0
Aktyvumas: suglebusios galūnės be raumenų tonuso → 0
Kvėpavimas: kvėpavimo nėra → 0

Sudėtis

APGAR = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 0

Interpretacija

0 → žemas

Atsakymas

žemas

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions