NCLEX-PN tipo bandomieji klausimai (LPN/LVN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 34 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

Why should insulin injection sites be rotated?

  1. ATo stop the patient getting used to the needle
  2. BTo prevent lumpy fatty swelling that affects absorption
  3. CBecause each site can only be used once
  4. DTo make the insulin work more quickly with each injection
2.Slaugos pagrindaiSunkus

Slaugytojas įsiduria panaudota adata. Koks teisingas pirmas veiksmas?

  1. AUžbaigti pamainą ir pranešti kitą dieną
  2. BLeisti laisvai kraujuoti, nuplauti muilu ir tekančiu vandeniu, tada skubiai pranešti
  3. CIščiulpti žaizdą, kad būtų pašalintas kraujas
  4. DStipriai šveisti vietą šepečiu ir alkoholiu, tada pranešti pamainos pabaigoje
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

Kurios tvarsčių atliekos turi būti išmetamos į klinikinių (biologiškai pavojingų) atliekų talpyklą?

  1. AŠvarus popierinis rankšluostis, kuriuo nusausintos rankos
  2. BTvarstis, prisotintas užkrėstos žaizdos skysčio
  3. CNepanaudotas, vis dar sandarus pasibaigusio tinkamumo termino tvarstis
  4. DIšorinis popierinis sterilaus tvarsčių rinkinio įpakavimas
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

While preparing a chemotherapy infusion, the drug splashes onto a nurse’s forearm. What should the nurse do first?

  1. ACover the area with a dressing and report later
  2. BRemove contaminated PPE and wash the skin with soap and water at once
  3. CFinish hanging the infusion and then wash the skin
  4. DWipe the skin with an alcohol swab and continue preparing the infusion
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

A patient is admitted with diabetic ketoacidosis. Which prescribed treatment is usually started first?

  1. AOral potassium tablets
  2. BA high-carbohydrate meal
  3. CIV isotonic fluid such as 0,9% sodium chloride
  4. DSubcutaneous long-acting insulin only, given once
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

Skubios pagalbos skyriuje, kuris pacientas turėtų iškart eiti į procedūrų kambarį?

  1. A45 metų pacientas, prašantis pakartotinio recepto
  2. B30 metų pacientas, dvi dienas skundžiantis gerklės skausmu ir 38,0 °C temperatūra
  3. C25 metų pacientas su išnirusiu riešu ir normaliais gyvybiniais rodikliais
  4. D60 metų vyras su krūtinės spaudimu, prakaitavimu ir pykinimu 20 minučių
7.Klinikinė slaugaVidutinis

A patient has a fentanyl patch for chronic pain. Which advice is correct?

  1. ACut the patch in half if the pain improves, to lower the dose
  2. BAvoid heat sources such as hot water bottles over the patch
  3. CApply the patch to broken skin for faster effect
  4. DKeep using the old patch with the new one
8.Klinikinė slaugaSunkus

A patient with poorly controlled hyperthyroidism develops a high fever, very fast heart rate, agitation and vomiting during an infection. What is likely?

  1. AThyroid storm
  2. BMyxoedema coma
  3. CAddisonian crisis
  4. DHypoglycaemia
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

Which IV fluid can be given through the same line as a red cell transfusion?

  1. A0,45% sodium chloride
  2. B0,9% sodium chloride
  3. CLactated Ringer's (Hartmann's) solution
  4. D5% dextrose in water
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

Weeks after neck surgery, a patient has muscle cramps and tingling. Calcium is low, phosphate is high and parathyroid hormone (PTH) is low. Which condition fits best?

  1. AVitamin D toxicity
  2. BHypoparathyroidism
  3. CChronic kidney disease
  4. DPrimary hyperparathyroidism
11.FarmakologijaVidutinis

How should the nurse straighten the ear canal to give ear drops to a 2-year-old child?

  1. ALeave the ear untouched and drop into the canal
  2. BPull the pinna down and back
  3. CPull the pinna up and back
  4. DPush the pinna forward and up
12.FarmakologijaSunkus

Varfariną vartojantis pacientas pradeda rifampicino kursą. Koks tikėtinas poveikis?

  1. AJokio poveikio, nes rifampicinas neabsorbuojamas
  2. BINR sumažėja, nes varfarinas metabolizuojamas greičiau
  3. CVarfarinas paverčiamas vitaminu K
  4. DINR padidėja, nes varfarinas metabolizuojamas lėčiau
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

Krūtinės skausmą jaučiantis pacientas prašo gliceril trinitrato. Kuri informacija reiškia, kad slaugytojas turėtų jo neduoti ir kreiptis į paskyrusį gydytoją?

  1. APaciento kraujospūdis 150/90 mmHg
  2. BPacientui praėjusią savaitę skaudėjo galvą
  3. CPacientas šiandien anksčiau vartojo sildenafilį
  4. DPacientas kasdien vartoja statiną
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

A patient is going home after a spontaneous pneumothorax treated with a chest drain. Which advice is correct?

  1. AExpect it never to happen again, so no follow-up is needed
  2. BFly home as soon as possible so they can recover in comfort there
  3. CStop smoking and do not fly until a doctor confirms full resolution
  4. DTake up scuba diving to strengthen the lungs
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

During continuous bladder irrigation, 3200 mL drains out in a shift. 2500 mL of irrigation fluid was put in. What is the true urine output?

  1. A3200 mL
  2. B700 mL
  3. C5700 mL
  4. D2500 mL
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

A patient had rapid-acting insulin before lunch, then vomited the meal 15 minutes later. What should the nurse do?

  1. AIgnore it, because vomiting raises blood glucose
  2. BMonitor glucose closely and tell the prescriber about the hypo risk
  3. CGive another insulin dose because the meal was lost
  4. DGive the evening long-acting insulin early to balance it
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Which statement about moist wound healing is correct?

  1. AWounds heal fastest when left to dry out and form a scab
  2. BA wet wound bed always prevents infection
  3. CA moist, not wet, wound bed helps cells move and heal faster
  4. DWounds should be soaked in water for hours every day
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

During a nerve block, a patient reports a metallic taste and ringing in the ears, then has a seizure. Besides calling for help and supporting the airway, which specific treatment is given?

  1. AIV lipid emulsion
  2. BIV naloxone
  3. CIV glucose 50%
  4. DIV dantrolene
19.Akušerinė slaugaVidutinis

Why are afterpains often stronger in multiparous women?

  1. AThey produce no oxytocin after birth
  2. BTheir uterus contracts and relaxes more irregularly
  3. CTheir uterus is always infected
  4. DThey have a smaller uterus than first-time mothers
20.Akušerinė slaugaSunkus

A woman 5 hours after birth had a large blood loss and now has a heart rate of 128/min, blood pressure of 88/50 mmHg and cold hands. Which action is most important?

  1. AEncourage her to breastfeed to contract the uterus
  2. BAsk her to walk to improve circulation
  3. CCall for urgent help and start fluid resuscitation
  4. DGive her a hot drink and recheck in an hour
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

Which instruction about giving oral liquid iron to a child is correct?

  1. AGive it together with an antacid to protect the stomach
  2. BGive it mixed in a full bottle of milk to reduce stomach upset
  3. CGive it with a syringe or straw towards the back of the mouth; dark stools are expected
  4. DStop the iron straight away if the stools turn dark green or black, as this means bleeding
22.Pediatrinė slaugaSunkus

Which newborn should the nurse assess first?

  1. AA 2-hour-old with grunting, nasal flaring and a respiratory rate of 74/min
  2. BA 3-day-old with mild facial jaundice who is feeding well
  3. CA 1-day-old with tiny white spots (milia) on the nose
  4. DA 1-day-old with bluish hands and feet but pink lips and trunk
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

Kokia klasikinė Vernikės encefalopatijos triada?

  1. ATremoras, rigidiškumas ir lėti judesiai
  2. BKarščiavimas, bėrimas ir sprando rigidiškumas
  3. CTik galvos skausmas, vėmimas ir neryškus matymas
  4. DSumišimas, ataksija ir nenormalūs akių judesiai
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

An older patient receiving haloperidol for agitation has an episode of fainting and palpitations. Which test does the nurse expect to be ordered first?

  1. AA liver function test
  2. BAn ECG to look for a prolonged QT interval
  3. CA white blood cell count with differential
  4. DA serum lithium level
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
94969810010210410635363738394041°F°C96,2 °F? °C

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Paciento temperatūra yra 96,2 °F. Konvertuokite į Celsijaus laipsnius T pagal °C = (°F − 32) × 5/9. Suapvalinkite iki vieno ženklo po kablelio.

96,2 °F
T = °C
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
½ tsp · 2/parą · 10 d? mL1 tsp = 5 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Recepte nurodyta: ½ tsp geriamosios suspensijos du kartus per dieną 10 dienas. Naudodami 1 tsp = 5 mL, kiek mL V reikia visam kursui?

½ tspdu kartus per dieną10 dienos1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
024681010 mL

28 kg sveriančiam vaikui paskirta 2 mg/kg vaisto. Pradiniame tirpale yra 40 mg/mL. Įtraukite dozę: kokį tūrį V suleidžiate?

28 kg2 mg/kg40 mg/mL
V = mL
28.Dozių skaičiavimasSunkus
25k vnt.500 mL? mL/h1000 vnt./h

Infuzijoje yra 25000 vienetų vaisto 500 mL. Paskirta 1000 vienetų per valandą. Kokį greitį R nustatysite pompoje, mL/h?

25000 vnt./500 mL1000 vnt./h
R = mL/h
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
V = ?15 gtt/mL25 gtt/min12 h

Lašinama 25 gtt/min greičiu per 15 gtt/mL sistemą. Kiek mililitrų V pacientas gauna per 12 valandas?

25 gtt/min15 gtt/mL12 h
V = mL
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
4 g1000 mL? mL/h2 mg/min

Maišelyje yra 4 g vaisto 1000 mL tirpalo. Paskirta 2 mg per minutę. Kokį greitį R nustatysite pompai, mL/h?

4 g/1000 mL2 mg/min
R = mL/h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta12 valandų pamainasultys120 mLželė100 mLvanduo350 mLIntraveninė infuzija60 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas2 × 100 mLšlapimas250 mLšlapimas475 mLšlapimas275 mLšlapimas175 mLžaizdos drenas120 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 12 valandų pamainą. Pacientas sveria 63 kg. Raskite vidutinę diurezę U mL/kg/h. Apvalinkite iki dviejų skaitmenų po kablelio.

63 kg12 hšlapimas: 250 mLšlapimas: 475 mLšlapimas: 275 mLšlapimas: 175 mLžaizdos drenas: 120 mL
U = mL/kg/h
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
500 mL→ 150 mL/hpradžia 08:30tiš viso​ = ? h120 mL/h × 3 h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 500 mL infuzija pradedama 08:30 120 mL/h greičiu. Po 3 valandų greitis pakeičiamas į 150 mL/h ir daugiau nebekeičiamas. Po kiek valandų t nuo pradžios maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

500 mL120 mL/h · 3 h150 mL/h
t = h
33.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Morse griuvimų skalę: griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: taip; antrinė diagnozė: ne; judėjimo priemonė: įsitvėrusi į baldus; IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip; eisena: sutrikusi; psichikos būklė: pervertina arba pamiršta ribas. Raskite Morse sumą MFS.

0–125
MFS =
34.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1žemasmaža–vidutinėvidutinisaukštas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 8/min., SpO₂ 99 % kvėpuojant kambario oru, kraujospūdis 124/74 mmHg, pulsas 82/min., budrus, temperatūra 36,2 °C. Į kokią klinikinės rizikos grupę patenka pacientas? Spustelėkite ją.

RR 8SpO₂ 99%orasSBP 124HR 82AT 36,2 °C
  1. 1žemas
  2. 2maža–vidutinė
  3. 3vidutinis
  4. 4aukštas

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: B · To prevent lumpy fatty swelling that affects absorption

Kodėl tai yra atsakymas

Injecting in the same place causes lipohypertrophy, which makes absorption unpredictable. Patients rotate within an area and check sites for lumps.

Atsakymas

B · To prevent lumpy fatty swelling that affects absorption
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: B · Leisti laisvai kraujuoti, nuplauti muilu ir tekančiu vandeniu, tada skubiai pranešti

Kodėl tai yra atsakymas

Pirmoji pagalba – leisti žaizdai laisvai kraujuoti jos nespaudžiant, nuplauti ją muilu ir tekančiu vandeniu bei uždengti, netrinant ir nečiulpiant. Nedelsiant pranešus, galima įvertinti riziką ir prireikus skirti poekspozicinę profilaktiką.

Atsakymas

B · Leisti laisvai kraujuoti, nuplauti muilu ir tekančiu vandeniu, tada skubiai pranešti
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: B · Tvarstis, prisotintas užkrėstos žaizdos skysčio

Kodėl tai yra atsakymas

Krauju ar infekciniais kūno skysčiais užteršti daiktai pagal vietos taisykles išmetami kaip klinikinės atliekos. Švarus įpakavimas išmetamas su bendromis ar perdirbamomis atliekomis, kad klinikinių atliekų kiekis būtų kuo mažesnis.

Atsakymas

B · Tvarstis, prisotintas užkrėstos žaizdos skysčio
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: B · Remove contaminated PPE and wash the skin with soap and water at once

Kodėl tai yra atsakymas

Skin exposure to hazardous drugs is washed immediately with soap and water after removing contaminated gloves or gown. The exposure is then reported and treated according to policy.

Atsakymas

B · Remove contaminated PPE and wash the skin with soap and water at once
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: C · IV isotonic fluid such as 0,9% sodium chloride

Kodėl tai yra atsakymas

Patients with DKA are severely dehydrated, so IV isotonic fluid is started first. IV insulin follows, with close monitoring of potassium, which can fall quickly.

Atsakymas

C · IV isotonic fluid such as 0,9% sodium chloride
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: D · 60 metų vyras su krūtinės spaudimu, prakaitavimu ir pykinimu 20 minučių

Kodėl tai yra atsakymas

Krūtinės spaudimas su prakaitavimu ir pykinimu gali būti miokardo infarktas, todėl pacientui per kelias minutes reikia EKG. Kiti pacientai stabilūs ir gali saugiai palaukti.

Atsakymas

D · 60 metų vyras su krūtinės spaudimu, prakaitavimu ir pykinimu 20 minučių
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: B · Avoid heat sources such as hot water bottles over the patch

Kodėl tai yra atsakymas

Heat increases absorption of fentanyl through the skin and can cause overdose. Old patches are removed and folded before disposal, and patches should not be cut unless the product allows it.

Atsakymas

B · Avoid heat sources such as hot water bottles over the patch
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: A · Thyroid storm

Kodėl tai yra atsakymas

Thyroid storm is a life-threatening worsening of hyperthyroidism, often triggered by infection or surgery. It needs urgent treatment with cooling, beta-blockade and antithyroid drugs.

Atsakymas

A · Thyroid storm
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · 0,9% sodium chloride

Kodėl tai yra atsakymas

Only 0,9% sodium chloride is used with red cells. Dextrose solutions can cause hemolysis, and lactated Ringer's contains calcium, which can cause clotting in the citrated blood. Drugs are never added to blood products.

Atsakymas

B · 0,9% sodium chloride
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · Hypoparathyroidism

Kodėl tai yra atsakymas

Without enough PTH, calcium is not released from bone or kept by the kidney, and phosphate is not excreted, so calcium falls and phosphate rises. It can follow injury or removal of the parathyroid glands during thyroid or neck surgery.Patikrinta pagal: Hypoparathyroidism · MedlinePlus (NIH) (2026); Hypocalcemia · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026)

Atsakymas

B · Hypoparathyroidism
11.Farmakologija

Atsakymas: B · Pull the pinna down and back

Kodėl tai yra atsakymas

In children under about 3 years, the pinna is pulled down and back; in adults it is pulled up and back. The child then lies with the treated ear up for a few minutes.

Atsakymas

B · Pull the pinna down and back
12.Farmakologija

Atsakymas: B · INR sumažėja, nes varfarinas metabolizuojamas greičiau

Kodėl tai yra atsakymas

Rifampicinas indukuoja CYP fermentus, pagreitina varfarino metabolizmą ir silpnina jo poveikį, todėl INR mažėja, o trombų rizika didėja.

Atsakymas

B · INR sumažėja, nes varfarinas metabolizuojamas greičiau
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: C · Pacientas šiandien anksčiau vartojo sildenafilį

Kodėl tai yra atsakymas

Fosfodiesterazės-5 inhibitoriai, pvz., sildenafilis (per maždaug 24 valandas) ar tadalafilis (per maždaug 48 valandas), kartu su nitratais gali sukelti sunkią, gyvybei pavojingą hipotenziją. Nitratų taip pat vengiama, kai sistolinis kraujospūdis žemesnis nei maždaug 90 mmHg.

Atsakymas

C · Pacientas šiandien anksčiau vartojo sildenafilį
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: C · Stop smoking and do not fly until a doctor confirms full resolution

Kodėl tai yra atsakymas

Patients should not fly until the pneumothorax has resolved on X-ray, often with an extra waiting period. Diving is usually avoided permanently unless definitive surgery has been done. Smoking increases recurrence, which is common, so patients learn to seek help for new breathlessness or chest pain.

Atsakymas

C · Stop smoking and do not fly until a doctor confirms full resolution
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: B · 700 mL

Kodėl tai yra atsakymas

True urine output equals total drainage minus irrigation volume: 3200 − 2500 = 700 mL. If drainage is less than the irrigant volume, the catheter may be blocked and fluid is being retained.

Atsakymas

B · 700 mL
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: B · Monitor glucose closely and tell the prescriber about the hypo risk

Kodėl tai yra atsakymas

The insulin will lower glucose without the carbohydrate it was meant to cover, so a hypo is likely. The nurse checks glucose often, offers carbohydrate the patient can keep down and escalates; IV glucose may be needed.

Atsakymas

B · Monitor glucose closely and tell the prescriber about the hypo risk
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: C · A moist, not wet, wound bed helps cells move and heal faster

Kodėl tai yra atsakymas

A moist environment supports cell migration, autolytic debridement and less pain. Too much moisture causes maceration, so dressings are chosen to balance exudate.

Atsakymas

C · A moist, not wet, wound bed helps cells move and heal faster
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: A · IV lipid emulsion

Kodėl tai yra atsakymas

These are signs of local anaesthetic systemic toxicity. The injection is stopped, help is called, the airway is secured and seizures are treated. IV lipid emulsion is the specific treatment, especially if the circulation is affected.

Atsakymas

A · IV lipid emulsion
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: B · Their uterus contracts and relaxes more irregularly

Kodėl tai yra atsakymas

In multiparas, and after overdistension such as twins, the uterus relaxes and contracts intermittently, causing stronger afterpains. Breastfeeding increases them through oxytocin.

Atsakymas

B · Their uterus contracts and relaxes more irregularly
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: C · Call for urgent help and start fluid resuscitation

Kodėl tai yra atsakymas

Tachycardia, hypotension and cool peripheries indicate hypovolaemic shock. Help is called, IV access secured, fluids and blood given as prescribed, and the cause of bleeding treated.

Atsakymas

C · Call for urgent help and start fluid resuscitation
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: C · Give it with a syringe or straw towards the back of the mouth; dark stools are expected

Kodėl tai yra atsakymas

Liquid iron can stain teeth, so it is given by syringe or straw and the teeth are brushed afterwards. Milk and antacids reduce absorption, while vitamin C can help. Dark stools are a harmless, expected effect.

Atsakymas

C · Give it with a syringe or straw towards the back of the mouth; dark stools are expected
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: A · A 2-hour-old with grunting, nasal flaring and a respiratory rate of 74/min

Kodėl tai yra atsakymas

Grunting, nasal flaring and tachypnoea (above about 60/min) are signs of respiratory distress and need immediate assessment. Milia, acrocyanosis in the first days and mild jaundice after 24 hours in a well-feeding baby are common and expected.

Atsakymas

A · A 2-hour-old with grunting, nasal flaring and a respiratory rate of 74/min
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: D · Sumišimas, ataksija ir nenormalūs akių judesiai

Kodėl tai yra atsakymas

Visa triada pasireiškia tik kai kuriems pacientams, todėl tiaminas skiriamas kiekvienam rizikos grupės žmogui. Negydant, gali išsivystyti Korsakovo sindromas.

Atsakymas

D · Sumišimas, ataksija ir nenormalūs akių judesiai
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: B · An ECG to look for a prolonged QT interval

Kodėl tai yra atsakymas

Haloperidol and several other antipsychotics can prolong the QT interval, which increases the risk of dangerous ventricular arrhythmias. Fainting and palpitations need an ECG and a check of potassium and magnesium.

Atsakymas

B · An ECG to look for a prolonged QT interval
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: T = 35,7 °C

Temperatūra: °C = (°F − 32) × 5/9 ir °F = °C × 9/5 + 32. Iš °F pirmiausia atimkite 32, o tik paskui dauginkite; iš °C pirmiausia dauginkite ir tada pridėkite 32. Greita patikra: 37 °C yra 98,6 °F, o kiekvienas 1 °C yra 1,8 °F.

Atimkite 32

96,2 − 32 = 64,2

Dauginkite iš 5/9

T = 64,2·5/9 = 35,67 ≈ 35,7 °C

Atsakymas

T = 35,7 °C
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: V = 50 mL

Dimensinė analizė: užrašykite duotą dydį, tada dauginkite iš perskaičiavimo koeficientų, užrašytų trupmenomis (pavyzdžiui, 60 min/1 h arba 1 mg/1000 mcg), kad kiekvienas nereikalingas vienetas pasirodytų vieną kartą viršuje ir vieną kartą apačioje ir susiredukuotų. Likus tik reikiamam vienetui, skaičiuokite. Naudokite klausime pateiktus atitikmenis ir apvalinkite tik galutinį atsakymą.

Vienos dozės tūris

½ tsp = 0,5·5 = 2,5 mL

Visas kursas

V = 2,5 mL × 2/parą × 10 = 50 mL

Atsakymas

V = 50 mL
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 1,4 mL

Dozės įtraukimas: tūris = (paskirta dozė/pradinio tirpalo stiprumas) × pradinio tirpalo tūris. Pirmiausia paverskite į tuos pačius vienetus, tada patikrinkite, ar tūris telpa į švirkštą ir patenka ant vienos iš jo skalės žymių.

Dozė pagal kūno svorį

D = 2·28 = 56 mg

Tūris

V = 56/40 = 1,4 mL

Ant švirkšto

Šio 10 mL švirkšto kiekviena maža linija yra 0,2 mL.

Atsakymas

V = 1,4 mL
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: R = 20 mL/h

Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.

Koncentracija

25000/500 = 50 vnt./mL

Pompos greitis

R = 1000/50 = 20 mL/h

Atsakymas

R = 20 mL/h
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: V = 1200 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Greitis mL/h

25·60/15 = 100 mL/h

Tūris

V = 100·12 = 1200 mL

Atsakymas

V = 1200 mL
30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 30 mL/h

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Koncentracija

4000 mg/1000 mL = 4 mg/mL

Dozė per valandą

2·60 = 120 mg/h

Pompos greitis

R = 120/4 = 30 mL/h

Atsakymas

R = 30 mL/h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: U = 1,55 mL/kg/h

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Iš viso šlapimo

250 + 475 + 275 + 175 = 1175 mL

Kilogramui per valandą

U = 1175/(63·12) = 1,554 ≈ 1,55 mL/kg/h

Atsakymas

U = 1,55 mL/kg/h
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 3,9 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Pirmoji dalis

120·3 = 360 mL
500 − 360 = 140 mL liko

Antroji dalis

140/150 = 0,9333 h

Bendra trukmė

t = 3 + 0,9333 = 3,933 ≈ 3,9 h

Atsakymas

t = 3,9 h

Tai maždaug 3 h 56 min, todėl maišelis ištuštės apie 12:26.

33.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: MFS = 110

Morse griuvimų skalė: šeši punktai. Griuvimų anamnezė: ne 0, taip 25. Antrinė diagnozė: ne 0, taip 15. Judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas ar slaugytojos pagalba 0; ramentai, lazda ar vaikštynė 15; laikosi už baldų 30. IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne 0, taip 20. Eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis 0; silpna 10; sutrikusi 20. Psichikos būklė: žino savo ribas 0; pervertina arba pamiršta ribas 15. Suma svyruoja nuo 0 iki 125. Rizikos ribos ligoninėse skiriasi; dažnai naudojama: 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė.

Įvertinkite kiekvieną punktą

griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: taip → 25
antrinė diagnozė: ne → 0
judėjimo priemonė: įsitvėrusi į baldus → 30
IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip → 20
eisena: sutrikusi → 20
psichikos būklė: pervertina arba pamiršta ribas → 15

Sudėtis

Morse suma = 25 + 0 + 30 + 20 + 20 + 15 = 110

Atsakymas

MFS = 110
34.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: maža–vidutinė

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 8/min → 3
SpO₂ 99% → 0
kvėpuojant oru → 0
SBP 124 mmHg → 0
HR 82/min → 0
budrus (A) → 0
T 36,2 °C → 0

Suma ir raudoni balai

NEWS2 = 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 3
Bent vienas rodiklis vertinamas 3.

Rizikos grupė

maža–vidutinė

Atsakymas

maža–vidutinė

Vienas 3 balų įvertis reikalauja skubios apžiūros, net kai suma maža.

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions