NCLEX-PN tipo bandomieji klausimai (LPN/LVN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 34 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

How should a patient walk with a standard (non-wheeled) walking frame?

  1. AStep forward first, then pull the frame after
  2. BPush the frame along the floor while walking quickly
  3. CLean forward on the frame and slide the feet
  4. DLift the frame forward, then step into it
2.Slaugos pagrindaiSunkus

A nurse notices that the power cable of an infusion pump is frayed. What is the correct action?

  1. ATake it out of use, label it as faulty and report it
  2. BWrap tape around the cable and keep using it
  3. CUse it only for patients who are not seriously ill
  4. DUnplug it and put it back in the equipment store
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

A nurse wants to set up a sterile field in the morning for a procedure that will take place after lunch. What is correct?

  1. ASet it up in the morning and ask a colleague to check it once
  2. BSet it up in the morning and leave it uncovered in an empty room
  3. CSet it up in the morning and cover it with a clean towel until the procedure starts
  4. DSet it up just before the procedure, because a waiting field may become contaminated
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

Slaugytojas nėra tikras, ar steriliojo lauko kraštą palietė steriliąja pirštine. Kokie teisingi veiksmai?

  1. APaklausti paciento, ar jis matė
  2. BTęsti, nes slaugytojas nėra tikras
  3. CNušluostyti pirštinę alkoholiu
  4. DPirštinę laikyti užterštą ir ją pakeisti
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

One hour after a vaginal birth, the nurse finds a soft, boggy uterus and heavy bleeding. What is the first action?

  1. AApply an ice pack to the perineum
  2. BOffer a meal and fluids
  3. CEncourage the patient to rest quietly
  4. DMassage the fundus
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

A patient has a heart rate of 38/min, feels dizzy and has a blood pressure of 80/50 mmHg. Which drug is usually given first, as prescribed?

  1. AAtropine
  2. BDigoxin
  3. CDiltiazem
  4. DMetoprolol
7.Klinikinė slaugaVidutinis

Širdies nepakankamumu sergančiam pacientui atsiranda rausvi, putoti skrepliai ir karkalai abiejuose plaučiuose. Kas vyksta?

  1. AŪminė plaučių edema
  2. BKraujavimas iš viršutinės virškinamojo trakto dalies
  3. CAstmos priepuolis
  4. DPneumotoraksas
8.Klinikinė slaugaSunkus

Ūminiu pankreatitu sergančiam pacientui stiprus epigastrinis skausmas, plintantis į nugarą. Kuri slauga svarbiausia?

  1. AGriežtas lovos režimas be stebėjimo
  2. BPakankamas nuskausminimas, skysčiai į veną ir atidus skysčių balanso stebėjimas
  3. CVisų skysčių ribojimas
  4. DSotus riebus valgis kasai stimuliuoti
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

Pacientui, patiriančiam skilvelių aritmiją, monitoriuje matomas besisukantis modelis (torsades de pointes). Kuris elektrolitas dažnai skiriamas į veną gydymui?

  1. AKalio fosfatas
  2. BMagnio sulfatas
  3. CNatrio bikarbonatas
  4. DKalcio karbonatas
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

A patient has taken metformin for 8 years and now has numbness in the feet, a hemoglobin of 10,2 g/dL (102 g/L) and an MCV of 108 fL. Which deficiency is most likely?

  1. AVitamin B12 deficiency
  2. BVitamin D (calciferol) deficiency
  3. CIron deficiency from gut loss
  4. DVitamin K deficiency
11.FarmakologijaVidutinis

Why is hypovolaemia corrected with IV fluids before or while starting a vasopressor?

  1. AVasopressors cause the patient to retain too much fluid
  2. BVasopressors only work when they are diluted in large fluid volumes
  3. CFluids stop the vasopressor causing a fever
  4. DVasopressors cannot keep perfusion up if the circulation is under-filled
12.FarmakologijaSunkus

Which strategy is most effective at preventing errors with IV insulin infusions?

  1. APreparing insulin infusions in advance and leaving them unlabelled
  2. BUsing insulin syringes to measure large IV volumes
  3. CAn independent double check and a smart pump with a drug library
  4. DWriting "U" for units on the order
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

A patient with heart failure is comfortable at rest but becomes breathless walking across a room. Which NYHA class fits best?

  1. AClass IV
  2. BClass III
  3. CClass II
  4. DClass I
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

A 28-year-old woman taking the combined pill comes in breathless and anxious. RR is 30/min, heart rate 118/min and SpO₂ 90% on air. A colleague says it is a panic attack. What should the nurse conclude?

  1. AThe saturation is normal for an anxious person who is breathing fast
  2. BShe should be sent home after a sedative
  3. CBreathing into a paper bag is the best first treatment for her
  4. DLow oxygen saturation is not explained by anxiety; PE must be excluded
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

Why is pyridostigmine often taken about 30–60 minutes before meals by patients with myasthenia gravis?

  1. ATo improve the strength of chewing and swallowing at mealtimes
  2. BTo lower the blood glucose rise after eating a meal
  3. CTo stop the drug from irritating an empty stomach later on
  4. DTo reduce stomach acid so the food is digested better
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

A day after a total thyroidectomy, a patient has tingling lips, a positive Chvostek's sign and a corrected calcium of 1,85 mmol/L (about 7,4 mg/dL). What does the nurse expect?

  1. AIV potassium chloride and a fluid restriction
  2. BA loop diuretic to remove the extra calcium
  3. CIV calcium gluconate and monitoring for laryngospasm
  4. DOral levothyroxine, with a recheck of the calcium in a month
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Pacientas, sergantis ciroze, dėl kepenų encefalopatijos vartoja laktuliozę. Koks įprastas tikslas?

  1. ADešimt ar daugiau skystų išmatų per dieną
  2. BViena kieta išmata kas savaitę
  3. CDvi–trys minkštos išmatos per dieną
  4. DNė vieno tuštinimosi keletą dienų
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

A nurse finds a dislodged sealed radiation source in the bed of a patient receiving brachytherapy. What should the nurse do?

  1. AUse long-handled forceps to put it in the lead container; report it
  2. BPick it up with gloved hands and put it in the nearest sharps bin quickly
  3. CThrow it in the clinical waste bag
  4. DLeave it in the bed until the end of the shift
19.Akušerinė slaugaVidutinis

A woman in late pregnancy has numbness and tingling in her thumb and first fingers, worse at night. What is the most likely cause?

  1. ALow blood calcium
  2. BVitamin K deficiency
  3. CCarpal tunnel syndrome
  4. DA stroke caused by pre-eclampsia
20.Akušerinė slaugaSunkus

A woman at 37 weeks has severe itching of the palms and soles, worse at night, without a rash. Which condition should be considered?

  1. APre-eclampsia only
  2. BAn allergy to washing detergents
  3. CIntrahepatic cholestasis of pregnancy
  4. DNormal stretching of the abdominal skin
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

Kuriam vaikui paprastai negalima skirti gyvos vakcinos, pavyzdžiui, MMR?

  1. AVaikui, kurio imunitetas sunkiai nusilpęs, pavyzdžiui, chemoterapijos metu
  2. BVaikui, šiuo metu geriančiam antibiotikus dėl nesudėtingos ausies infekcijos
  3. CVaikui, kurio brolis ar sesuo peršalo
  4. DVaikui, sergančiam lengvu peršalimu
22.Pediatrinė slaugaSunkus

A child with a head injury now has rising blood pressure, a falling heart rate and irregular breathing. What does this indicate?

  1. APain from the injury that needs stronger, regular analgesia
  2. BDehydration that needs more fluids
  3. CNormal recovery after a head injury
  4. DA late sign of raised intracranial pressure; an emergency
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

The nurse notices that she is spending much longer with one patient than with the others and feels she is the only one who can help him. What does this most likely indicate?

  1. APossible boundary problems that she should discuss in supervision
  2. BAn ideal therapeutic relationship
  3. CThat the patient needs to be transferred to another unit
  4. DTransference by the patient towards the nurse, which is never the nurse's concern
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

A patient who has taken haloperidol for many years now has repeated lip smacking and tongue movements. Which action is most appropriate?

  1. AReport the movements, assess them with a scale such as the AIMS and ask for a medication review
  2. BReassure the patient that the movements will soon stop on their own
  3. CIncrease the haloperidol dose, because a higher dose suppresses the abnormal movements of the mouth and tongue
  4. DGive benztropine, because it reliably reverses these movements
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
12345678910111207:40?7:40 PM6:40 AM7:40 AM9:40 AM

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Dozė pažymėta 07:40 (24 valandų laikrodis). Kuris įrašas yra tas pats laikas 12 valandų laikrodyje? Spustelėkite jį.

07:40
  1. 17:40 PM
  2. 26:40 AM
  3. 37:40 AM
  4. 49:40 AM
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
2 tbsp? mL½ fl oz? mL2½ tsp? mL¼ puodelis? mLΣ = ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Per pamainą pacientas suvartoja: 2 tbsp iš skystasis papildas, ½ fl oz iš sultys, 2½ tsp iš kosulio sirupas, ¼ puodelis iš arbata. Naudodami pateiktus atitikmenis, raskite bendrą suvartotą kiekį per burną V mL.

1 tbsp = 15 mL1 fl oz = 30 mL1 tsp = 5 mL1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL
V = mL
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
024681010 mL

32 kg sveriančiam vaikui paskirta 2,5 mg/kg vaisto. Pradiniame tirpale yra 50 mg/mL. Įtraukite dozę: kokį tūrį V suleidžiate?

32 kg2,5 mg/kg50 mg/mL
V = mL
28.Dozių skaičiavimasSunkus
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Paskirta 4300 vienetų vaisto, kuris tiekiamas 10000 vienetų/mL. Įtraukite dozę į 1 mL švirkštą: kokį tūrį V suleidžiate?

4300 units10000 units/mL
V = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
760 mLliko? mL/h7 h liko

Paskirta sulašinti 1000 mL per 10 valandas. Po 3 valandų pastebite, kad maišelyje dar liko 760 mL, o infuzija vis tiek turi baigtis laiku. Kokį greitį R mL/h reikia nustatyti pompai iš naujo?

1000 mL / 10 hpo 3 h: 760 mL
R = mL/h
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
200 mL20 gtt/mL42 gtt/mint = ? h

Lašelinė laša 42 lašų/min greičiu per 20 lašų/mL sistemą. Maišelyje liko 200 mL. Po kiek valandų t jis bus tuščias? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

42 gtt/min20 gtt/mL200 mL
t = h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta12 valandų pamainaarbata240 mLsultys120 mLvanduo200 mLledo gabalėliai200 mLIntraveninė infuzija80 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas1 × 50 mLšlapimas375 mLšlapimas225 mLšlapimas175 mLžaizdos drenas150 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 12 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite skysčių balansą B = suvartota − išskirta, mL (neigiamas atsakymas reiškia grynąjį netekimą). Ledo gabalėlius skaičiuokite kaip pusę jų tūrio.

arbata: 240 mLsultys: 120 mLvanduo: 200 mLledo gabalėliai: 200 mLIntraveninė infuzija: 80 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas: 1 × 50 mLšlapimas: 375 mLšlapimas: 225 mLšlapimas: 175 mLžaizdos drenas: 150 mL
B = mL
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
1000 mL75 mL/hpradžia 06:0012:00: ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 1000 mL maišelis pradėtas lašinti 06:00 ir lašinamas pompa 75 mL/h greičiu. Kiek mL V liks maišelyje 12:00?

1000 mL75 mL/h06:00 → 12:00
V = mL
33.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 16/min., SpO₂ 96 % skiriant papildomą deguonį, kraujospūdis 130/78 mmHg, pulsas 70/min., budrus, temperatūra 35,0 °C. Kokia bendra NEWS2 suma?

RR 16SpO₂ 96%O₂SBP 130HR 70AT 35,0 °C
NEWS2 =
34.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
maža rizikavidutinė rizikadidelė rizika

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Morse griuvimų skalę: griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne; antrinė diagnozė: ne; judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas arba padeda slaugytoja; IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne; eisena: sutrikusi; psichikos būklė: žino savo ribas. Naudodami ribas 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė, spustelėkite griuvimo rizikos lygį.

  1. 1maža rizika
  2. 2vidutinė rizika
  3. 3didelė rizika

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · Lift the frame forward, then step into it

Kodėl tai yra atsakymas

The frame is lifted a short step forward with all four feet placed down, then the patient steps into it, usually leading with the weaker leg.

Atsakymas

D · Lift the frame forward, then step into it
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: A · Take it out of use, label it as faulty and report it

Kodėl tai yra atsakymas

Damaged electrical equipment can cause shocks or fires. It is removed from use, clearly labelled and reported for repair, and a safe replacement is found.

Atsakymas

A · Take it out of use, label it as faulty and report it
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: D · Set it up just before the procedure, because a waiting field may become contaminated

Kodėl tai yra atsakymas

The longer a sterile field is exposed, the more likely it is to be contaminated, and an unattended field cannot be considered sterile. It is prepared just before use.

Atsakymas

D · Set it up just before the procedure, because a waiting field may become contaminated
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: D · Pirštinę laikyti užterštą ir ją pakeisti

Kodėl tai yra atsakymas

Principas toks: „jei abejojate, tai nesterilu". Lauko kraštas yra nesterilus, todėl pirštinė keičiama. Tęsiant neaiškiu pagrindu pacientui kyla infekcijos rizika.

Atsakymas

D · Pirštinę laikyti užterštą ir ją pakeisti
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: D · Massage the fundus

Kodėl tai yra atsakymas

Uterine atony is the most common cause of postpartum hemorrhage. Fundal massage helps the uterus contract; the nurse then calls for help and gives prescribed uterotonics if bleeding continues.

Atsakymas

D · Massage the fundus
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · Atropine

Kodėl tai yra atsakymas

Atropine is the first-line drug for symptomatic bradycardia. Metoprolol, digoxin and diltiazem slow the heart and would make things worse; pacing may be needed if atropine does not work.

Atsakymas

A · Atropine
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: A · Ūminė plaučių edema

Kodėl tai yra atsakymas

Ūminė plaučių edema sukelia stiprų dusulį, karkalus ir putotus skreplius. Pasodinkite pacientą, duokite deguonies ir skubiai kvieskite gydytoją; dažnai skiriami diuretikai.

Atsakymas

A · Ūminė plaučių edema
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: B · Pakankamas nuskausminimas, skysčiai į veną ir atidus skysčių balanso stebėjimas

Kodėl tai yra atsakymas

Ūminis pankreatitas gali sukelti didelį skysčių netekimą ir organų nepakankamumą. Slauga sutelkta į skysčių terapiją, nuskausminimą, šlapimo kiekio ir gliukozės stebėjimą bei, kai įmanoma, ankstyvą maitinimą.

Atsakymas

B · Pakankamas nuskausminimas, skysčiai į veną ir atidus skysčių balanso stebėjimas
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · Magnio sulfatas

Kodėl tai yra atsakymas

Į veną leidžiamas magnio sulfatas yra standartinis torsades de pointes vaistinis gydymas, net kai magnio koncentracija serume normali. Mažas magnis ir mažas kalis abu pailgina QT intervalą ir didina riziką.

Atsakymas

B · Magnio sulfatas
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: A · Vitamin B12 deficiency

Kodėl tai yra atsakymas

Long-term metformin reduces vitamin B12 absorption in the gut. B12 deficiency causes macrocytic anemia and peripheral neuropathy, which can be mistaken for diabetic neuropathy. Periodic B12 testing is recommended for long-term users.Patikrinta pagal: Vitamin B Test · MedlinePlus (NIH) (2026)

Atsakymas

A · Vitamin B12 deficiency
11.Farmakologija

Atsakymas: D · Vasopressors cannot keep perfusion up if the circulation is under-filled

Kodėl tai yra atsakymas

Vasoconstriction without adequate volume reduces organ blood flow and can cause ischaemia. Fluid resuscitation restores preload, and vasopressors are then used for persistent hypotension.

Atsakymas

D · Vasopressors cannot keep perfusion up if the circulation is under-filled
12.Farmakologija

Atsakymas: C · An independent double check and a smart pump with a drug library

Kodėl tai yra atsakymas

Independent double checks, standard concentrations and smart pumps with dose limits reduce insulin errors. "U" for units is avoided because it can be misread as a zero.

Atsakymas

C · An independent double check and a smart pump with a drug library
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: B · Class III

Kodėl tai yra atsakymas

NYHA class I has no limitation, class II slight limitation with ordinary activity, class III marked limitation with less than ordinary activity but comfortable at rest, and class IV symptoms at rest. The class guides treatment and prognosis.

Atsakymas

B · Class III
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: D · Low oxygen saturation is not explained by anxiety; PE must be excluded

Kodėl tai yra atsakymas

Panic-related hyperventilation causes respiratory alkalosis but normal oxygen saturation. Hypoxaemia with tachycardia in a woman taking oestrogen suggests PE. She needs oxygen, urgent medical assessment and investigation. Paper-bag rebreathing is unsafe and can worsen hypoxaemia.

Atsakymas

D · Low oxygen saturation is not explained by anxiety; PE must be excluded
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: A · To improve the strength of chewing and swallowing at mealtimes

Kodėl tai yra atsakymas

Pyridostigmine inhibits acetylcholinesterase, so more acetylcholine is available at the neuromuscular junction. Timing it before meals gives the best muscle strength for chewing and swallowing, which lowers the risk of aspiration.

Atsakymas

A · To improve the strength of chewing and swallowing at mealtimes
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: C · IV calcium gluconate and monitoring for laryngospasm

Kodėl tai yra atsakymas

Symptomatic hypocalcaemia is treated with IV calcium gluconate, followed by oral calcium and often vitamin D. Severe hypocalcaemia can cause laryngospasm, seizures and arrhythmias, so the airway and ECG are monitored.

Atsakymas

C · IV calcium gluconate and monitoring for laryngospasm
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: C · Dvi–trys minkštos išmatos per dieną

Kodėl tai yra atsakymas

Laktuliozė parūgština gaubtinę žarną ir sulaiko amoniaką, taip pat pagreitina žarnyno pratekėjimą. Dozė titruojama, kad būtų 2–3 minkštos išmatos per dieną. Per didelis viduriavimas gali sukelti dehidrataciją ir elektrolitų sutrikimus, kurie pablogina encefalopatiją.

Atsakymas

C · Dvi–trys minkštos išmatos per dieną
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: A · Use long-handled forceps to put it in the lead container; report it

Kodėl tai yra atsakymas

A dislodged source is picked up with long-handled forceps and placed in the shielded container kept in the room. The radiation safety officer and team are informed, following local policy.

Atsakymas

A · Use long-handled forceps to put it in the lead container; report it
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: C · Carpal tunnel syndrome

Kodėl tai yra atsakymas

Fluid retention in pregnancy can compress the median nerve in the carpal tunnel. A wrist splint at night often helps, and symptoms usually resolve after birth.

Atsakymas

C · Carpal tunnel syndrome
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: C · Intrahepatic cholestasis of pregnancy

Kodėl tai yra atsakymas

Itching of the hands and feet without a rash suggests intrahepatic cholestasis of pregnancy. Raised bile acids are linked with stillbirth, so liver function and bile acids are checked and timing of birth may be planned.

Atsakymas

C · Intrahepatic cholestasis of pregnancy
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: A · Vaikui, kurio imunitetas sunkiai nusilpęs, pavyzdžiui, chemoterapijos metu

Kodėl tai yra atsakymas

Gyvos vakcinos paprastai kontraindikuotinos esant sunkiam imunosupresijai ir nėštumo metu. Lengva liga ir gydymas antibiotikais nėra kontraindikacijos.

Atsakymas

A · Vaikui, kurio imunitetas sunkiai nusilpęs, pavyzdžiui, chemoterapijos metu
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: D · A late sign of raised intracranial pressure; an emergency

Kodėl tai yra atsakymas

Hypertension with a widening pulse pressure, bradycardia and irregular respirations is Cushing's triad, a late sign of raised intracranial pressure and possible brain herniation. Immediate emergency treatment is needed.

Atsakymas

D · A late sign of raised intracranial pressure; an emergency
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: A · Possible boundary problems that she should discuss in supervision

Kodėl tai yra atsakymas

Feeling special or indispensable to one patient, and giving them extra time, are warning signs of over-involvement. Discussing this in clinical supervision helps the nurse keep a therapeutic relationship.

Atsakymas

A · Possible boundary problems that she should discuss in supervision
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: A · Report the movements, assess them with a scale such as the AIMS and ask for a medication review

Kodėl tai yra atsakymas

These are signs of tardive dyskinesia, which can be permanent. Early detection and review of the antipsychotic are key; anticholinergic drugs do not treat tardive dyskinesia and may worsen it.

Atsakymas

A · Report the movements, assess them with a scale such as the AIMS and ask for a medication review
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: 7:40 AM

24 valandų laikrodis: nuo 13 val. (1 PM) pridėkite 12 prie valandos (3:45 PM = 15:45). Nuo vidurnakčio iki 12:59 AM yra 00:00–00:59, o 12:00–12:59 PM lieka 12:00–12:59. Grįžtant atimkite 12 iš 13–23 valandų ir pridėkite PM; 00 valanda tampa 12 AM. Laiką per vidurnaktį skaičiuokite dviem dalimis: iki 24:00 (00:00), paskui nuo 00:00.

Paverskite valandą

07 → 7 AM

Atsakymas

7:40 AM

Atsakymas

7:40 AM
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: V = 117,5 mL

Buitiniai matai ir svoris: slaugos egzaminuose naudojami suapvalinti atitikmenys: 1 arbatinis šaukštelis (tsp) = 5 mL, 1 valgomasis šaukštas (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 skysčio uncija (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, o 1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL. Svoriui 1 kg = 2,2 lb ir 1 lb = 16 oz; ilgiui 1 colis = 2,54 cm. Sudarykite perskaičiavimą taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų.

Kiekviena eilutė mL

2 tbsp = 2·15 = 30 mL
½ fl oz = 0,5·30 = 15 mL
2½ tsp = 2,5·5 = 12,5 mL
¼ puodelis = 0,25·240 = 60 mL

Sudėtis

V = 30 + 15 + 12,5 + 60 = 117,5 mL

Atsakymas

V = 117,5 mL
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 1,6 mL

Dozės įtraukimas: tūris = (paskirta dozė/pradinio tirpalo stiprumas) × pradinio tirpalo tūris. Pirmiausia paverskite į tuos pačius vienetus, tada patikrinkite, ar tūris telpa į švirkštą ir patenka ant vienos iš jo skalės žymių.

Dozė pagal kūno svorį

D = 2,5·32 = 80 mg

Tūris

V = 80/50 = 1,6 mL

Ant švirkšto

Šio 10 mL švirkšto kiekviena maža linija yra 0,2 mL.

Atsakymas

V = 1,6 mL
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 0,43 mL

Dozės įtraukimas: tūris = (paskirta dozė/pradinio tirpalo stiprumas) × pradinio tirpalo tūris. Pirmiausia paverskite į tuos pačius vienetus, tada patikrinkite, ar tūris telpa į švirkštą ir patenka ant vienos iš jo skalės žymių.

Tūris

V = 4300/10000 = 0,43 mL

Ant švirkšto

Šio 1 mL švirkšto kiekviena maža linija yra 0,01 mL.

Atsakymas

V = 0,43 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 108,6 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Pradinis greitis

1000/10 = 100 mL/h

Naujas greitis

R = 760/7 = 108,6 mL/h

Atsakymas

R = 108,6 mL/h

Daugelyje ligoninių toks koregavimas iki 25 % leidžiamas be naujo paskyrimo; pasitikrinkite vietos tvarką.

30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: t = 1,6 h

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Greitis mL/h

42·60/20 = 126 mL/h

Likęs laikas

t = 200/126 = 1,587 ≈ 1,6 h

Atsakymas

t = 1,6 h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: B = 745 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Iš viso suvartota

per os: 240 + 120 + 200 = 560 mL
ledo gabalėliai: 200/2 = 100 mL
Intraveninė infuzija: 80·12 = 960 mL
intraveninis antibiotikas: 1·50 = 50 mL
iš viso suvartota = 1670 mL

Iš viso išskirta

375 + 225 + 175 + 150 = 925 mL

Balansas

B = 1670 − 925 = 745 mL

Atsakymas

B = 745 mL

Teigiamas: gauta daugiau skysčių, nei išskirta.

32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: V = 550 mL

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Praėjęs laikas

06:00 → 12:00 = 6 h

Sulašintas tūris

75·6 = 450 mL

Likęs tūris

V = 1000 − 450 = 550 mL

Atsakymas

V = 550 mL
33.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: NEWS2 = 5

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 16/min → 0
SpO₂ 96% → 0
su deguonimi → 2
SBP 130 mmHg → 0
HR 70/min → 0
budrus (A) → 0
T 35,0 °C → 3

Sudėtis

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 0 + 0 + 0 + 3 = 5

Atsakymas

NEWS2 = 5
34.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: maža rizika

Morse griuvimų skalė: šeši punktai. Griuvimų anamnezė: ne 0, taip 25. Antrinė diagnozė: ne 0, taip 15. Judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas ar slaugytojos pagalba 0; ramentai, lazda ar vaikštynė 15; laikosi už baldų 30. IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne 0, taip 20. Eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis 0; silpna 10; sutrikusi 20. Psichikos būklė: žino savo ribas 0; pervertina arba pamiršta ribas 15. Suma svyruoja nuo 0 iki 125. Rizikos ribos ligoninėse skiriasi; dažnai naudojama: 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė.

Įvertinkite kiekvieną punktą

griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne → 0
antrinė diagnozė: ne → 0
judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas arba padeda slaugytoja → 0
IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne → 0
eisena: sutrikusi → 20
psichikos būklė: žino savo ribas → 0

Sudėtis

Morse suma = 0 + 0 + 0 + 0 + 20 + 0 = 20

Rizikos lygis

20 → maža rizika

Atsakymas

maža rizika

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions