NCLEX tipo bandomieji klausimai (RN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 40 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Paros dozė
mg/parai = mg/kg/parai × kūno masė (kg)
Dozių skaičius per parą
skaičius = 24 h / dozavimo intervalas (h)
Svarai į kilogramus
kg = lb / 2,2
Infuzijos koncentracija
vienetai/mL = vienetai maišelyje / maišelio tūris
Pompos greitis
mL/h = dozė per valandą / koncentracija
Titruojama infuzija
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dozė pagal pompos greitį
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Vienetai
1 mg = 1000 mcg

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

A patient refuses their regular evening tablets. What should the nurse do first?

  1. AThrow the tablets away without telling anyone
  2. BExplore the reason for refusing
  3. CInsist until the patient takes them
  4. DHide the tablets in their food
2.Slaugos pagrindaiSunkus

Which measure is most important in protecting a patient with severe neutropenia from infection?

  1. AKeeping the room door open for fresh air
  2. BTaking the temperature every hour
  3. CGiving the patient a high-protein diet with extra vitamin supplements
  4. DStrict hand hygiene by everyone who enters the room
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

Before a defibrillator shock is delivered, what must the person operating it do?

  1. ACall “all clear” and check that nobody is touching the patient or bed
  2. BAsk a colleague to hold the paddles in place
  3. CHold the patient’s hand to keep them still
  4. DKeep the oxygen mask on the patient’s face, held against the chest
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

The fire alarm sounds, but the nurse does not know where the fire is. What should the nurse do?

  1. AEvacuate all patients down the stairs at once, starting with those in bed
  2. BLeave the unit and the building to find out where the fire is
  3. COpen all doors so patients can be seen easily
  4. DClose the doors to patient rooms, stay on the unit and wait for instructions
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

A patient with asthma has two inhalers: a corticosteroid and salbutamol (albuterol). Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will rinse my mouth after using the steroid inhaler.”
  2. B“I will use my steroid inhaler every day, even when I feel well.”
  3. C“I will carry my salbutamol inhaler with me.”
  4. D“I will use my steroid inhaler when I have a sudden attack.”
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

A competent adult patient refuses a blood transfusion for religious reasons. What should the nurse do?

  1. AGive the transfusion while the patient is asleep, because saving their life comes first
  2. BRespect the refusal, check the patient understands the risks and inform the provider
  3. CAsk the family to persuade the patient until they agree
  4. DTell the patient that refusing treatment is not allowed in hospital
7.Klinikinė slaugaVidutinis

Po skydliaukės operacijos pacientui dilgčioja aplink burną ir mėšlungiškai traukia raumenis. Kurį elektrolitų sutrikimą reikėtų įtarti?

  1. AHipermagnezemiją
  2. BHipernatremiją
  3. CHipokalcemiją
  4. DHiperkalemiją
8.Klinikinė slaugaSunkus

A patient who speaks little English needs to give consent for a procedure. Their 14-year-old child offers to interpret. What is the best action?

  1. ALet the child interpret to save time
  2. BAsk the patient to sign the form without explanation
  3. CUse gestures and proceed
  4. DArrange a professional interpreter
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

For most hospitalized adults with diabetes who are critically ill, which glucose target range is commonly recommended?

  1. AAbout 300–350 mg/dL (16,7–19,4 mmol/L)
  2. BAbout 60–80 mg/dL (3,3–4,4 mmol/L)
  3. CAbout 250–300 mg/dL (13,9–16,7 mmol/L)
  4. DAbout 140–180 mg/dL (7,8–10 mmol/L)
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

A patient with heavy alcohol use and a poor diet has a hemoglobin of 10,1 g/dL (101 g/L), an MCV of 110 fL and a low red cell folate. Which explanation fits best?

  1. AAnemia caused by long-standing chronic kidney disease
  2. BIron deficiency from slow, chronic bleeding in the gut
  3. CFolate deficiency, made worse by a direct alcohol effect
  4. DThalassemia trait inherited from one of the parents
11.FarmakologijaVidutinis

Kuri vaisto plazmoje dalis gali pasiekti receptorių ir sukelti poveikį?

  1. ANesusijungusi (laisvoji) dalis
  2. BSu globulinais susijungusi dalis
  3. CEritrocituose sukaupta dalis
  4. DSu albuminu susijungusi dalis
12.FarmakologijaSunkus

Pacientui, neseniai pradėjusiam vartoti haloperidolį, atsiranda aukšta temperatūra, „švino vamzdžio“ tipo raumenų rigidiškumas, sumišimas ir labai didelis kreatinkinazės aktyvumas. Kokia labiausiai tikėtina diagnozė?

  1. AŪminė distonija
  2. BPiktybinė hipertermija dėl anestezijos
  3. CSerotonino sindromas
  4. DPiktybinis neurolepsinis sindromas
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

Pacientui padidėjęs B tipo natriuretinis peptidas (BNP ar NT-proBNP). Ką tai daugiausia atspindi?

  1. AGriaučių raumenų pažeidimą po kritimo
  2. BŠirdies raumens išeminį pažeidimą
  3. CKepenų uždegimą dėl užsistovėjimo
  4. DSkilvelių tempimą ir perkrovą slėgiu
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

Three hours after femoral cardiac catheterisation, a patient has new lower back and flank pain, a heart rate of 112/min and BP 92/60 mmHg. The groin looks normal. What should the nurse suspect?

  1. ANormal back ache from lying flat
  2. BAn allergic reaction to the contrast
  3. CRetroperitoneal bleeding
  4. DA urinary tract infection
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

A patient is due a rapid-acting insulin dose before lunch, but the meal trays are delayed. What should the nurse do?

  1. AGive the insulin with a glass of water instead
  2. BOmit the dose entirely for the rest of the day
  3. CWait to give the insulin until the meal arrives
  4. DGive the insulin now and the meal when it comes
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

After a stroke, a patient suddenly cries or laughs at odd moments. They say they do not feel sad. Which response is most appropriate?

  1. ATell the patient that crying will slow their recovery
  2. BAsk the doctor for a sedative to stop the outbursts
  3. CExplain that this is emotional lability after stroke and help the family understand
  4. DIgnore it, because it shows that the patient is seeking attention from the staff
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

A patient received IV morphine 20 minutes ago and the surgical consent form has not been signed. What should the nurse do?

  1. AAsk a relative to sign instead of the patient
  2. BTell the surgeon, as the patient may not be able to consent now
  3. CSign the form on the patient's behalf as a witness
  4. DAsk the patient to sign quickly before they get sleepier
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

A patient with lung cancer becomes hypotensive and breathless, with distended neck veins and quiet heart sounds. What should the nurse suspect?

  1. ASuperior vena cava obstruction from the tumour
  2. BCardiac tamponade from a pericardial effusion
  3. CHypercalcaemia of malignancy from bone metastases
  4. DA side effect of anti-sickness drugs
19.Akušerinė slaugaVidutinis

A woman with a normal pre-pregnancy BMI asks how much weight she should gain. Which range do the widely used US Institute of Medicine guidelines recommend?

  1. AAbout 11,5 to 16 kg
  2. BAbout 18 to 23 kg
  3. CAbout 2 to 4 kg
  4. DAbout 5 to 9 kg
20.Akušerinė slaugaSunkus

Kuris moters radinys praėjus 2 valandoms po gimdymo reikalauja skubiausio tolesnio veiksmo?

  1. AVidutinės raudonosios lochijos su keliais nedideliais krešuliais
  2. BGimdos dugnas kietas, 1 cm žemiau bambos
  3. CŠirdies susitraukimų dažnis 124/min su vėsia, drėgna oda
  4. DTemperatūra 37,6 °C ir šaltkrėtis
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

Kurie požymiai rodo, kad vaikas pasirengęs pradėti mokytis naudotis puoduku?

  1. AMaždaug 2 valandas išlieka sausas, rodo susidomėjimą ir geba vykdyti paprastus nurodymus
  2. BSulaukė pirmojo gimtadienio ir geba vaikščioti, nesvarbu, ar rodo susidomėjimą
  3. CGeba vaikščioti
  4. DIštarė pirmąjį žodį
22.Pediatrinė slaugaSunkus

3 metų vaikas, jau mokėjęs naudotis tualetu, hospitalizacijos metu pradeda šlapintis į lovą. Tėvai susirūpinę. Ką turėtų pasakyti slaugytojas?

  1. AVaikas išdykauja ir reikia jį subarti
  2. BRegresija yra dažna reakcija į hospitalizacijos stresą ir dažniausiai praeina; vaiko nebausti
  3. CVaiką reikėtų visam laikui vėl aprengti sauskelnėmis ir kelerius metus nebandyti mokyti naudotis tualetu
  4. DTai įrodo, kad vaikas turi sunkią inkstų ligą
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

Why is the nurse's body language important in therapeutic communication?

  1. APatients often respond more to non-verbal messages than to the words used
  2. BIt is only important during the termination phase
  3. CBody language matters only when patients cannot speak the same language
  4. DPatients with mental illness cannot understand non-verbal signals
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

A patient taking valproate has severe abdominal pain spreading to her back, with nausea and vomiting. What should the nurse suspect?

  1. APancreatitis
  2. BSimple indigestion
  3. CLithium toxicity
  4. DSerotonin syndrome
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
1234567891011122:05 AM?14:0502:0501:0503:05

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Dozė pažymėta 2:05 AM. Kuris įrašas yra tas pats laikas 24 valandų laikrodyje? Spustelėkite jį.

2:05 AM
  1. 114:05
  2. 202:05
  3. 301:05
  4. 403:05
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
3 mcg/min? mg/h1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Infuzija skiria 3 mcg/min. Išreikškite šį dozės greitį D mg/h.

3 mcg/min1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg
D = mg/h
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
024681010 mL

14 kg sveriančiam vaikui paskirta 5 mg/kg vaisto. Pradiniame tirpale yra 50 mg/mL. Įtraukite dozę: kokį tūrį V suleidžiate?

14 kg5 mg/kg50 mg/mL
V = mL
28.Dozių skaičiavimasSunkus
250 mg/5 mLV = ? mL

16 kg sveriančiam vaikui paskirta 10 mg/kg vienai dozei geriamosios suspensijos, kurios 5 mL yra 250 mg. Kokį tūrį V duosite?

16 kg10 mg/kg250 mg/5 mL
V = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
250 mL20 gtt/mL6 h? gtt/min

Sulašinkite 250 mL per 6 valandų sistema, kurios koeficientas 20 lašai/mL. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę. Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

250 mL6 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
450 mL15 gtt/mL32 gtt/mint = ? h

Lašelinė laša 32 lašų/min greičiu per 15 lašų/mL sistemą. Maišelyje liko 450 mL. Po kiek valandų t jis bus tuščias? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

32 gtt/min15 gtt/mL450 mL
t = h
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasVidutinis
25 000 vnt.250 mLheparin? mL/h109 kg18 vnt./kg/h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Maišelyje yra 25 000 vienetų heparino 250 mL. Paskirta 18 vienetai/kg/h pacientui, sveriančiam 109 kg. Kokį greitį R nustatysite pompoje, mL/h? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

25 000 vnt./250 mL18 vnt./kg/h109 kg
R = mL/h
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasSunkus
250 mg250 mLdobutamine26 mL/h63 kg? mcg/kg/min

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). dobutamine infuzija (250 mg 250 mL) lašinama 26 mL/h greičiu. Pacientas sveria 63 kg. Kokią dozę D mcg/kg/min gauna pacientas? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

250 mg/250 mL26 mL/h63 kg
D = mcg/kg/min
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta8 valandų pamainasultys100 mLarbata200 mLIntraveninė infuzija100 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas2 × 50 mLšlapimas325 mLšlapimas425 mLšlapimas275 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 8 valandų pamainą. Pacientas sveria 70 kg. Raskite vidutinę diurezę U mL/kg/h. Apvalinkite iki dviejų skaitmenų po kablelio.

70 kg8 hšlapimas: 325 mLšlapimas: 425 mLšlapimas: 275 mL
U = mL/kg/h
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
500 mL50 mL sulašinta75 mL/h07:00t = ? h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 500 mL maišelis lašinamas pompa 75 mL/h greičiu. 07:00 jau sulašinta 50 mL. Po kiek valandų t maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

500 mL50 mL sulašinta75 mL/h
t = h
35.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 20/min., SpO₂ 98 % kvėpuojant kambario oru, kraujospūdis 78/46 mmHg, pulsas 58/min., budrus, temperatūra 36,1 °C. Kokia bendra NEWS2 suma?

RR 20SpO₂ 98%orasSBP 78HR 58AT 36,1 °C
NEWS2 =
36.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
maža rizikavidutinė rizikadidelė rizika

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Morse griuvimų skalę: griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: taip; antrinė diagnozė: ne; judėjimo priemonė: įsitvėrusi į baldus; IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne; eisena: sutrikusi; psichikos būklė: žino savo ribas. Naudodami ribas 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė, spustelėkite griuvimo rizikos lygį.

  1. 1maža rizika
  2. 2vidutinė rizika
  3. 3didelė rizika
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis

Mokomasis dujų tyrimas rodo metabolinę acidozę su HCO₃⁻ 14 mmol/L. Winterso formule raskite tikėtiną PaCO₂ (ribos vidurį) mmHg.

HCO₃⁻ 14 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus
pH7,357,457,30PaCO₂mmHg354582HCO₃⁻mmol/L222639ūmilėtinėūmi lėtinės fone

Mokomasis dujų tyrimas rodo kvėpavimo acidozę: pH 7,30, PaCO₂ 82 mmHg (10,9 kPa), HCO₃⁻ 39 mmol/L. Naudodami taisykles „HCO₃⁻ didėja 1 mmol/L kas 10 mmHg (ūmi) arba 3,5 mmol/L kas 10 mmHg (lėtinė)“, jį klasifikuokite. Spustelėkite savo atsakymą.

pH 7,30PaCO₂ 82 mmHg (10,9 kPa)HCO₃⁻ 39 mmol/L
  1. 1ūmi
  2. 2lėtinė
  3. 3ūmi lėtinės fone
39.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mV

Šioje II derivacijos juostoje matomas prieširdžių plazdėjimas. Išmatuokite plazdėjimo bangų intervalą ir raskite: prieširdžių dažnis (k./min.).

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
prieširdžių dažnis = bpm
40.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mVneatidėliotina defibriliacijatranskutaninė stimuliacijasinchronizuota kardioversijakrūtinės ląstos paspaudimų gaivinimas (CPR) (nešokiruotinas ritmas)

Pacientui be čiuopiamo pulso monitoriuje matomas šis organizuotas ritmas (elektrinis aktyvumas be pulso). Kokį gydymą jam įvardija suaugusiųjų gaivinimo gairės? Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1neatidėliotina defibriliacija
  2. 2transkutaninė stimuliacija
  3. 3sinchronizuota kardioversija
  4. 4krūtinės ląstos paspaudimų gaivinimas (CPR) (nešokiruotinas ritmas)

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: B · Explore the reason for refusing

Kodėl tai yra atsakymas

Patients with capacity may refuse medicines. The nurse explores why, for example side effects or misunderstanding, gives information, documents the refusal and informs the prescriber if needed.

Atsakymas

B · Explore the reason for refusing
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · Strict hand hygiene by everyone who enters the room

Kodėl tai yra atsakymas

A neutropenic patient cannot fight infection well, and hand hygiene is the key protective measure. Other steps include a single room and keeping away visitors who are unwell.

Atsakymas

D · Strict hand hygiene by everyone who enters the room
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: A · Call “all clear” and check that nobody is touching the patient or bed

Kodėl tai yra atsakymas

Anyone touching the patient or bed could receive the shock. The operator announces “clear” and looks to confirm that nobody is in contact, and oxygen is moved away from the chest.

Atsakymas

A · Call “all clear” and check that nobody is touching the patient or bed
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: D · Close the doors to patient rooms, stay on the unit and wait for instructions

Kodėl tai yra atsakymas

Closing doors limits the spread of smoke and fire. Staff follow the fire plan, keep corridors clear and prepare for evacuation, but do not evacuate until directed or the fire is in their area.

Atsakymas

D · Close the doors to patient rooms, stay on the unit and wait for instructions
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: D · “I will use my steroid inhaler when I have a sudden attack.”

Kodėl tai yra atsakymas

Inhaled corticosteroids reduce inflammation over time and do not relieve an acute attack. Salbutamol (albuterol) is the quick-relief inhaler; rinsing after steroids helps prevent oral thrush.

Atsakymas

D · “I will use my steroid inhaler when I have a sudden attack.”
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: B · Respect the refusal, check the patient understands the risks and inform the provider

Kodėl tai yra atsakymas

Competent adults have the right to refuse treatment, even if it could save their life. The nurse makes sure the refusal is informed, informs the provider and documents it.

Atsakymas

B · Respect the refusal, check the patient understands the risks and inform the provider
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: C · Hipokalcemiją

Kodėl tai yra atsakymas

Pažeidus prieskydines liaukas, sumažėja kalcio, todėl atsiranda dilgčiojimas aplink burną, tetanija ir teigiami Chvosteko ar Trousseau požymiai.

Atsakymas

C · Hipokalcemiją
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: D · Arrange a professional interpreter

Kodėl tai yra atsakymas

Professional interpreters provide accurate, impartial translation and protect confidentiality. Children and family members should not be used for important clinical discussions such as consent.

Atsakymas

D · Arrange a professional interpreter
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: D · About 140–180 mg/dL (7,8–10 mmol/L)

Kodėl tai yra atsakymas

For most critically ill patients, insulin is used to keep glucose around 140–180 mg/dL (7,8–10 mmol/L). Lower targets increase the risk of hypoglycemia, and persistently higher levels increase infection and other complications.

Atsakymas

D · About 140–180 mg/dL (7,8–10 mmol/L)
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: C · Folate deficiency, made worse by a direct alcohol effect

Kodėl tai yra atsakymas

Poor diet and alcohol reduce folate intake and absorption, causing macrocytic anemia, and alcohol itself also raises the MCV. Iron deficiency and thalassemia cause small cells. Folate is replaced after B12 deficiency is excluded, and thiamine is also commonly given.Patikrinta pagal: Folate-deficiency anemia - Medical Encyclopedia · MedlinePlus (NIH) (2026)

Atsakymas

C · Folate deficiency, made worse by a direct alcohol effect
11.Farmakologija

Atsakymas: A · Nesusijungusi (laisvoji) dalis

Kodėl tai yra atsakymas

Tik laisvasis vaistas gali difunduoti į audinius, veikti receptorius ir būti metabolizuojamas ar išskiriamas. Su baltymais susijungęs vaistas veikia kaip rezervuaras.

Atsakymas

A · Nesusijungusi (laisvoji) dalis
12.Farmakologija

Atsakymas: D · Piktybinis neurolepsinis sindromas

Kodėl tai yra atsakymas

Piktybinis neurolepsinis sindromas išsivysto po dopamino antagonistų per kelias dienas, jam būdingas švino vamzdžio rigidiškumas, karščiavimas ir padidėjęs KK. Serotonino sindromas išsivysto greičiau, jam būdingas klonusas ir hiperrefleksija.

Atsakymas

D · Piktybinis neurolepsinis sindromas
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: D · Skilvelių tempimą ir perkrovą slėgiu

Kodėl tai yra atsakymas

Natriuretinius peptidus išskiria skilvelių miocitai reaguodami į sienelės tempimą. Normalus lygis širdies nepakankamumą daro mažai tikėtiną; padidėjęs patvirtina diagnozę ir atspindi sunkumą. Lygis gali būti padidėjęs ir esant inkstų nepakankamumui bei vyresniame amžiuje. Miokardo nekrozę atspindi troponinas, o ne BNP.

Atsakymas

D · Skilvelių tempimą ir perkrovą slėgiu
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: C · Retroperitoneal bleeding

Kodėl tai yra atsakymas

A high femoral puncture can bleed into the retroperitoneal space without visible groin swelling. Back or flank pain with tachycardia and hypotension is a warning sign. The nurse calls for urgent help, assesses for shock and expects bloods and imaging.

Atsakymas

C · Retroperitoneal bleeding
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: C · Wait to give the insulin until the meal arrives

Kodėl tai yra atsakymas

Rapid-acting insulin begins to work within about 15 minutes, so giving it without food risks hypoglycaemia. It is given just before or with the meal. Basal insulin is not affected by meal delays.

Atsakymas

C · Wait to give the insulin until the meal arrives
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: C · Explain that this is emotional lability after stroke and help the family understand

Kodėl tai yra atsakymas

Emotional lability (pseudobulbar affect) is common after stroke: crying or laughter does not match the person's mood. Explaining it, staying calm and gently distracting the patient helps. True depression is also common and should be screened for separately.

Atsakymas

C · Explain that this is emotional lability after stroke and help the family understand
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: B · Tell the surgeon, as the patient may not be able to consent now

Kodėl tai yra atsakymas

Opioids and sedatives can impair understanding, so consent may not be valid. The surgeon is informed; consent is obtained when the patient has capacity, or other legal processes are followed in an emergency.

Atsakymas

B · Tell the surgeon, as the patient may not be able to consent now
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: B · Cardiac tamponade from a pericardial effusion

Kodėl tai yra atsakymas

Malignant pericardial effusion can compress the heart, causing hypotension, raised JVP and muffled heart sounds. It is an emergency needing urgent echocardiography and drainage (pericardiocentesis).

Atsakymas

B · Cardiac tamponade from a pericardial effusion
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: A · About 11,5 to 16 kg

Kodėl tai yra atsakymas

For a normal BMI, the US Institute of Medicine (National Academy of Medicine) recommends a total gain of about 11,5 to 16 kg (25 to 35 lb), more for underweight women and less for women with obesity. The UK has no official target range; NICE focuses on healthy eating and activity.

Atsakymas

A · About 11,5 to 16 kg
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: C · Širdies susitraukimų dažnis 124/min su vėsia, drėgna oda

Kodėl tai yra atsakymas

Tachikardija su vėsia, drėgna oda yra ankstyvas hipovolemijos dėl slapto ar tebesitęsiančio kraujavimo požymis. Kieta gimda ir vidutinės lochijos yra normalu, o nedidelis temperatūros padidėjimas ir šaltkrėtis pirmąsias 24 valandas yra dažni.

Atsakymas

C · Širdies susitraukimų dažnis 124/min su vėsia, drėgna oda
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: A · Maždaug 2 valandas išlieka sausas, rodo susidomėjimą ir geba vykdyti paprastus nurodymus

Kodėl tai yra atsakymas

Pasirengimo požymiai: šlapimo pūslės kontrolė kelias valandas, supratimas, kad sauskelnės šlapios, susidomėjimas tualetu, gebėjimas sėdėti, vaikščioti ir vykdyti paprastus nurodymus, dažniausiai maždaug nuo 18 mėnesių iki 3 metų.

Atsakymas

A · Maždaug 2 valandas išlieka sausas, rodo susidomėjimą ir geba vykdyti paprastus nurodymus
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: B · Regresija yra dažna reakcija į hospitalizacijos stresą ir dažniausiai praeina; vaiko nebausti

Kodėl tai yra atsakymas

Laikina regresija dažna hospitalizuotiems mažiems vaikams. Priimkite be bausmių, išlaikykite pažįstamą dienotvarkę ir girkite vaiką; įgūdžiai paprastai sugrįžta išrašius.

Atsakymas

B · Regresija yra dažna reakcija į hospitalizacijos stresą ir dažniausiai praeina; vaiko nebausti
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: A · Patients often respond more to non-verbal messages than to the words used

Kodėl tai yra atsakymas

Posture, eye contact, facial expression and tone carry much of the message. When words and body language do not match, patients tend to believe the non-verbal message.

Atsakymas

A · Patients often respond more to non-verbal messages than to the words used
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: A · Pancreatitis

Kodėl tai yra atsakymas

Valproate can cause acute pancreatitis, which can be life-threatening. Severe abdominal pain with vomiting must be reported promptly so the drug can be stopped and the patient assessed.

Atsakymas

A · Pancreatitis
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: 02:05

24 valandų laikrodis: nuo 13 val. (1 PM) pridėkite 12 prie valandos (3:45 PM = 15:45). Nuo vidurnakčio iki 12:59 AM yra 00:00–00:59, o 12:00–12:59 PM lieka 12:00–12:59. Grįžtant atimkite 12 iš 13–23 valandų ir pridėkite PM; 00 valanda tampa 12 AM. Laiką per vidurnaktį skaičiuokite dviem dalimis: iki 24:00 (00:00), paskui nuo 00:00.

Paverskite valandą

2 AM → 02

Atsakymas

02:05

Atsakymas

02:05
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: D = 0,18 mg/h

Dimensinė analizė: užrašykite duotą dydį, tada dauginkite iš perskaičiavimo koeficientų, užrašytų trupmenomis (pavyzdžiui, 60 min/1 h arba 1 mg/1000 mcg), kad kiekvienas nereikalingas vienetas pasirodytų vieną kartą viršuje ir vieną kartą apačioje ir susiredukuotų. Likus tik reikiamam vienetui, skaičiuokite. Naudokite klausime pateiktus atitikmenis ir apvalinkite tik galutinį atsakymą.

Sudarykite grandinę

D = 3 mcg/min × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)

Apskaičiuokite

D = 3·60/1000 = 0,18 mg/h

Atsakymas

D = 0,18 mg/h
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 1,4 mL

Dozės įtraukimas: tūris = (paskirta dozė/pradinio tirpalo stiprumas) × pradinio tirpalo tūris. Pirmiausia paverskite į tuos pačius vienetus, tada patikrinkite, ar tūris telpa į švirkštą ir patenka ant vienos iš jo skalės žymių.

Dozė pagal kūno svorį

D = 5·14 = 70 mg

Tūris

V = 70/50 = 1,4 mL

Ant švirkšto

Šio 10 mL švirkšto kiekviena maža linija yra 0,2 mL.

Atsakymas

V = 1,4 mL
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 3,2 mL

Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.

Dozė pagal kūno masę

10·16 = 160 mg

Tūris

V = (160/250)·5 = 3,2 mL

Atsakymas

V = 3,2 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 14 gtt/min

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Laikas minutėmis

6·60 = 360 min

Lašėjimo greitis

R = 250·20/360 = 13,89 ≈ 14 gtt/min

Atsakymas

R = 14 gtt/min

Prie lovos apvalinama iki artimiausio sveiko lašo: 14 lašų/min.

30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: t = 3,5 h

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Greitis mL/h

32·60/15 = 128 mL/h

Likęs laikas

t = 450/128 = 3,516 ≈ 3,5 h

Atsakymas

t = 3,5 h
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: R = 19,6 mL/h

Heparino ir insulino infuzijos: koncentracija = vienetai maišelyje/maišelio tūris (vienetai/mL). Pompos greitis (mL/h) = vienetai per valandą/koncentracija, o vienetai per valandą = mL/h × koncentracija. Kai paskirta pagal kūno masę, pirmiausia vienetai/h = vienetai/kg/h × kūno masė. Boliuso tūris = reikiami vienetai/flakono stiprumas. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Vienetai per valandą

18·109 = 1 962 vnt./h

Koncentracija

25 000/250 = 100 vnt./mL

Pompos greitis

R = 1962/100 = 19,62 ≈ 19,6 mL/h

Atsakymas

R = 19,6 mL/h
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: D = 6,9 mcg/kg/min

Titruojamos infuzijos: pirmiausia raskite koncentraciją mcg/mL (mg × 1000/mL). Kai paskirta pagal kūno masę, mcg/min = mcg/kg/min × kūno masė. Tada mL/h = mcg/min × 60/koncentracija. Skaičiuojant atgal, mcg/kg/min = mL/h × koncentracija/(60 × kūno masė). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Koncentracija

250 000/250 = 1000 mcg/mL

Mikrogramai per minutę

26·1000 = 26000 mcg/h
26000/60 = 433,3 mcg/min

Kilogramui

D = 433,3/63 = 6,878 ≈ 6,9 mcg/kg/min

Atsakymas

D = 6,9 mcg/kg/min
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: U = 1,83 mL/kg/h

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Iš viso šlapimo

325 + 425 + 275 = 1025 mL

Kilogramui per valandą

U = 1025/(70·8) = 1,83 mL/kg/h

Atsakymas

U = 1,83 mL/kg/h
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 6 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Likęs tūris

500 − 50 = 450 mL

Laikas

t = 450/75 = 6 h

Atsakymas

t = 6 h

Tai maždaug 6 h 00 min, todėl maišelis ištuštės apie 13:00.

35.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: NEWS2 = 3

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 20/min → 0
SpO₂ 98% → 0
kvėpuojant oru → 0
SBP 78 mmHg → 3
HR 58/min → 0
budrus (A) → 0
T 36,1 °C → 0

Sudėtis

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 3 + 0 + 0 + 0 = 3

Atsakymas

NEWS2 = 3
36.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: didelė rizika

Morse griuvimų skalė: šeši punktai. Griuvimų anamnezė: ne 0, taip 25. Antrinė diagnozė: ne 0, taip 15. Judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas ar slaugytojos pagalba 0; ramentai, lazda ar vaikštynė 15; laikosi už baldų 30. IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne 0, taip 20. Eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis 0; silpna 10; sutrikusi 20. Psichikos būklė: žino savo ribas 0; pervertina arba pamiršta ribas 15. Suma svyruoja nuo 0 iki 125. Rizikos ribos ligoninėse skiriasi; dažnai naudojama: 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė.

Įvertinkite kiekvieną punktą

griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: taip → 25
antrinė diagnozė: ne → 0
judėjimo priemonė: įsitvėrusi į baldus → 30
IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne → 0
eisena: sutrikusi → 20
psichikos būklė: žino savo ribas → 0

Sudėtis

Morse suma = 25 + 0 + 30 + 0 + 20 + 0 = 75

Rizikos lygis

75 → didelė rizika

Atsakymas

didelė rizika
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: PaCO₂ = 29 mmHg

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Winterso formulė

PaCO₂ = 1,5·14 + 8 = 29 mmHg
nuotolis: 27–31 mmHg

Atsakymas

PaCO₂ = 29 mmHg
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: lėtinė

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Tikėtinas HCO₃⁻

ūmi: 24 + 1·4,2 = 28,2 mmol/L
lėtinė: 24 + 3,5·4,2 = 38,7 mmol/L

Palyginkite

išmatuotas: 39 mmol/L → lėtinė

Atsakymas

lėtinė
39.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: prieširdžių dažnis = 300 bpm

Ritmo kriterijai (II derivacija): sinusiniam ritmui būdingas teigiamas P dantelis prieš kiekvieną QRS, pastovus PR 0,12–0,20 s ir siauras QRS: normalus sinusinis ritmas 60–100/min., sinusinė bradikardija mažiau nei 60, sinusinė tachikardija daugiau nei 100. Prieširdžių virpėjimas: P dantelių nėra, virpančia izolinija ir visiškai nereguliarus R–R. Prieširdžių plazdėjimas: pjūklo formos plazdėjimo bangos maždaug 250–350/min. su pastoviu laidumo santykiu, pavyzdžiui, 2:1 ar 4:1. I laipsnio AV blokada: sinusinis ritmas su pastoviu PR, ilgesniu nei 0,20 s. Jungtinis ritmas: siauras QRS 40–60/min. be P dantelių arba su apverstais P danteliais (PR trumpesnis nei 0,12 s arba P po QRS). PVC yra ankstyvas, platus (0,12 s ar daugiau), keistas QRS be P dantelio, su priešingos krypties T dantelio ir dažniausiai pilna kompensacine pauze; esant bigeminijai kas antras susitraukimas yra PVC.

Plazdėjimo bangos

F–F = 5 mažų langelių = 0,20 s → 1500 ÷ 5 = 300 per minutę

QRS kompleksai

R–R = 20 mažų langelių = 0,80 s → 1500 ÷ 20 = 75 per minutę
laidumo santykis = 300 ÷ 75 = 4:1

Atsakymas

prieširdžių dažnis = 300 bpm
40.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: krūtinės ląstos paspaudimų gaivinimas (CPR) (nešokiruotinas ritmas)

Elektrinis aktyvumas be pulso (PEA): PEA ritmo juostoje nematyti. Monitoriuje rodomas organizuotas elektrinis aktyvumas (ne VF, VT ar asistolija), bet paciento pulso čiuopti negalima, todėl ji atpažįstama patikrinus pacientą. Suaugusiųjų gaivinimo gairėse PEA ir asistolija yra nešokiruotini sustojusios širdies ritmai: kokybiškas krūtinės ląstos paspaudimų gaivinimas (CPR), kuo greičiau epinefrinas ir grįžtamųjų priežasčių paieška (Hs ir Ts, pavyzdžiui, hipovolemija, hipoksija, įtempimo pneumotoraksas ir širdies tamponada). VF ir VT be pulso yra šokiruotini ritmai.

Ką rodo juosta

1. Dažnis: R–R = 14 mažų langelių, 1500 ÷ 14 ≈ 107 per minutę.
2. Ritmas: reguliarus, kiekvienas R–R yra 0,56 s.
3. P dantelis: teigiamas, vienas prieš kiekvieną QRS, visi vienodi.
4. PR intervalas: 0,14 s, pastovus, 0,12–0,20 s ribose.
5. QRS: 0,08 s, siauras (mažiau nei 0,12 s).
sinusinė tachikardija

Ką rodo pacientas

pulso nėra, nors yra organizuotas elektrinis aktyvumas: elektrinis aktyvumas be pulso (PEA), nešokiruotinas sustojusios širdies ritmas

Atsakymas

krūtinės ląstos paspaudimų gaivinimas (CPR) (nešokiruotinas ritmas)

Atsakymas

krūtinės ląstos paspaudimų gaivinimas (CPR) (nešokiruotinas ritmas)

PEA atpažįstama prie paciento, niekada vien pagal juostą. Tai pasirengimas egzaminui, o ne klinikinės rekomendacijos.

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions