NCLEX tipo bandomieji klausimai (RN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 40 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Paros dozė
mg/parai = mg/kg/parai × kūno masė (kg)
Dozių skaičius per parą
skaičius = 24 h / dozavimo intervalas (h)
Svarai į kilogramus
kg = lb / 2,2
Infuzijos koncentracija
vienetai/mL = vienetai maišelyje / maišelio tūris
Pompos greitis
mL/h = dozė per valandą / koncentracija
Titruojama infuzija
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dozė pagal pompos greitį
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Vienetai
1 mg = 1000 mcg

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

Which of these is part of the UK "Sepsis Six"?

  1. AMeasuring urine output
  2. BWaiting for a chest X-ray before antibiotics
  3. CGiving a sedative
  4. DRestricting IV fluids
2.Slaugos pagrindaiSunkus

A patient with severe anaemia has an SpO₂ of 98%. Why can this reading be misleading?

  1. AThe red cells present are saturated, but the blood carries little oxygen
  2. BAnaemia makes the oximeter read about 10% higher than the true saturation
  3. CAnaemia damages the light sensor of the oximeter
  4. DPatients with anaemia always have a low true saturation
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

When is it appropriate to use the override function on an automated dispensing cabinet to take a drug before pharmacist review?

  1. AWhenever the nurse is sure of the dose
  2. BAt the start of each shift to save time later
  3. CWhenever the pharmacist is slow to review new orders and the patient is waiting
  4. DOnly in an urgent situation where delay would harm the patient, per policy
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

Why can a patient with severe neutropenia have a serious infection but little redness, swelling or pus?

  1. AAntibiotics given with chemotherapy hide all signs of infection
  2. BThere are too few neutrophils to produce the usual inflammatory signs
  3. CNeutropenia makes infections stay limited to the skin
  4. DChemotherapy kills the bacteria before they can multiply
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

A nurse sees a nursing assistant leave a confused patient’s bed in the highest position after care. What should the nurse do?

  1. AAsk the family to lower the bed when they next visit
  2. BLeave it because the patient is asleep
  3. CLower the bed now and remind the assistant why it matters
  4. DWrite it in the assistant’s yearly review only
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

Kardiologijos skyriuje, kurį pacientą slaugytojas turėtų pamatyti pirmiausia?

  1. APacientą, sergantį širdies nepakankamumu, priaugusį 0,3 kg nuo vakar
  2. BPacientą, vartojantį digoksiną, kurio pulsas 48/min, jaučia pykinimą ir kalio koncentracija 3,0 mEq/L
  3. CPacientą, sergantį prieširdžių virpėjimu, kurio širdies susitraukimų dažnis 88/min ir nereguliarus kaip anksčiau
  4. DPacientą, kuriam liepta nevalgyti prieš rytojaus tyrimą
7.Klinikinė slaugaVidutinis

Širdies nepakankamumu sergantis pacientas per dvi dienas priauga 2 kg. Ką tai greičiausiai rodo?

  1. ASkysčių susilaikymą
  2. BDehidrataciją
  3. CSėkmingą gydymą
  4. DRaumenų masės padidėjimą
8.Klinikinė slaugaSunkus

Pooperacinio paciento ŠSD 115/min, temperatūra 38,6 °C, kvėpavimo dažnis 26/min, o kraujospūdis 85/50 mmHg nepaisant skysčių boliuso. Ką tai greičiausiai rodo?

  1. ANormalų uždegiminį atsaką pirmosiomis dienomis po operacijos
  2. BSeptinį šoką, kuriam reikia skubaus intensyviosios terapijos įvertinimo
  3. CTik lengvą dehidrataciją
  4. DNerimą dėl išrašymo
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

Kuri laboratorinė reikšmė geriausiai atspindi sumišimo priežastį pacientui, sergančiam sunkia kepenų liga ir turinčiam plasnojantį tremorą?

  1. ATik mažas kalio kiekis serume
  2. BMaža lipazė serume
  3. CPadidėjęs troponinas
  4. DPadidėjęs amoniako kiekis serume
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

A patient has fever, chills, flank pain and costovertebral angle tenderness. Urinalysis shows many white cells and white cell casts. Which condition is most likely?

  1. ASimple cystitis
  2. BAcute pyelonephritis
  3. CGlomerulonephritis
  4. DNephrotic syndrome
11.FarmakologijaVidutinis

Why is aspirin avoided in children and teenagers with viral illnesses such as flu or chickenpox?

  1. AIt causes severe, permanent hearing loss in young children
  2. BIt stops the vaccine from working
  3. CIt is linked to Reye's syndrome, which harms the liver and brain
  4. DIt causes grey baby syndrome
12.FarmakologijaSunkus

A patient on valproate becomes lethargic, starts vomiting and develops jaundice. Which adverse effect should be suspected first?

  1. ALiver toxicity
  2. BNormal start-up side effects
  3. CKidney stones
  4. DHypothyroidism
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

A patient arrives with suspected cardiac chest pain. How soon should a 12-lead ECG be recorded?

  1. AWithin 2 hours of arrival
  2. BOnly after the troponin result is available
  3. CThe following morning
  4. DWithin about 10 minutes of arrival
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

A one-way speaking valve is fitted to a patient's tracheostomy tube while the cuff is still inflated. What is the danger?

  1. AThe valve will humidify the air too much
  2. BThe patient cannot breathe out and may suffocate
  3. CThe patient will speak too loudly
  4. DThere is no danger, as the valve works with any cuff
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

Which statement about giving IV potassium is correct?

  1. AIt can be given quickly as a push to correct the level fast
  2. BIt is diluted and given through an infusion pump, never as a bolus
  3. CIt needs no monitoring at all once the infusion is running
  4. DIt is safest given through a small vein in the hand at a fast rate
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

A patient taking digoxin has a potassium of 2,9 mmol/L. Why is this especially dangerous?

  1. ALow potassium makes digoxin leave the body faster
  2. BLow potassium increases the risk of digoxin toxicity
  3. CDigoxin raises the potassium to dangerous levels
  4. DDigoxin stops working when potassium is low
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Pacientas, kuriam suformuotas klubinės žarnos šlapimo nuvedimo kanalas (urostoma), nerimauja dėl gleivių šlapime. Koks paaiškinimas teisingas?

  1. ATai inkstų akmens požymis ir apie tai reikia pranešti šiandien
  2. BTai normalu, nes kanalas suformuotas iš plonosios žarnos
  3. CTai rodo, kad vystosi žarnų nepraeinamumas
  4. DTai reiškia, kad stoma nebeveikia ir reikia operacijos
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

Two days after a PEG insertion, a patient reports pain on feeding, and feed is leaking around the site. What should the nurse do?

  1. AIncrease the feed rate to improve nutrition
  2. BGive the next medicines through the tube as usual
  3. CContinue feeding and apply a thicker dressing
  4. DStop the feed at once and seek urgent medical advice
19.Akušerinė slaugaVidutinis

On day 2, a newborn has red blotches with small yellow-white centres on the trunk. The baby is well. What is most likely?

  1. ANeonatal sepsis
  2. BPort-wine stain
  3. CHerpes simplex infection
  4. DErythema toxicum
20.Akušerinė slaugaSunkus

An ultrasound at 30 weeks shows polyhydramnios and no visible fetal stomach bubble. Which fetal condition should be considered?

  1. AFetal growth from maternal diabetes only
  2. BOesophageal atresia
  3. CRenal agenesis
  4. DPost-term pregnancy
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

Which instruction about giving oral liquid iron to a child is correct?

  1. AGive it mixed in a full bottle of milk to reduce stomach upset
  2. BGive it with a syringe or straw towards the back of the mouth; dark stools are expected
  3. CStop the iron straight away if the stools turn dark green or black, as this means bleeding
  4. DGive it together with an antacid to protect the stomach
22.Pediatrinė slaugaSunkus

A child with extensive burns is receiving IV fluid resuscitation. Which finding best shows that fluid replacement is adequate?

  1. AThe burned skin looks less red and the blisters are smaller
  2. BA urine output of about 1 mL/kg per hour
  3. CThe child is asking for a drink
  4. DThe blood pressure is in the high range
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

A patient taking oxycodone for chronic pain has also been prescribed diazepam. What is the main safety concern?

  1. AThe combination will cause high blood pressure
  2. BThere is no interaction between these two drugs
  3. CThe diazepam will block the pain-relieving effect of oxycodone
  4. DIncreased sedation and respiratory depression
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

A patient taking venlafaxine has started a second serotonergic medicine. She is restless, sweating, has a fast pulse and twitching muscles. What should the nurse do first?

  1. AHold the serotonergic medicines and inform the prescriber urgently
  2. BGive the next dose of venlafaxine as planned
  3. CEncourage her to walk or exercise in the garden to relieve the restlessness and muscle twitching
  4. DGive paracetamol (acetaminophen) and check her again tomorrow
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
0,34794 mL? mLapvalinti iki 0,01 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mažos injekcijos dozės skaičiavimas duoda 0,34794 mL. Šio uždavinio taisyklė tokia: mažesni nei 1 mL tūriai apvalinami iki mL šimtųjų. Kokią reikšmę x užrašote?

0,34794 mL
x = mL
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
0,5 mcg/kg/min? mg/h79 kg1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Paskyrime nurodyta 0,5 mcg/kg/min pacientui, kuris sveria 79 kg. Išreikškite dozės greitį D mg/h. Suapvalinkite iki dviejų ženklų po kablelio.

0,5 mcg/kg/min79 kg
D = mg/h
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
024681010 mL

7 kg sveriančiam vaikui paskirta 20 mg/kg vaisto. Pradiniame tirpale yra 25 mg/mL. Įtraukite dozę: kokį tūrį V suleidžiate?

7 kg20 mg/kg25 mg/mL
V = mL
28.Dozių skaičiavimasSunkus
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Paskirta 2500 vienetų vaisto, kuris tiekiamas 10000 vienetų/mL. Įtraukite dozę į 1 mL švirkštą: kokį tūrį V suleidžiate?

2500 units10000 units/mL
V = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
15 gtt/mL80 mL/h? gtt/min

Paskirta infuzija 80 mL/h greičiu, bet pompos nėra. Ji lašinama savitaka per 15 gtt/mL sistemą. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę.

80 mL/h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
2 g500 mL? mL/h4 mg/min

Maišelyje yra 2 g vaisto 500 mL tirpalo. Paskirta 4 mg per minutę. Kokį greitį R nustatysite pompai, mL/h?

2 g/500 mL4 mg/min
R = mL/h
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasVidutinis
100 vnt.100 mLtrumpo veikimo insulinas? mL/h86 kg0,1 vnt./kg/h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Infuzijoje yra 100 vienetų trumpo veikimo insulino 100 mL. Paskirta 0,1 vienetai/kg/h pacientui, sveriančiam 86 kg. Raskite pompos greitį R mL/h. Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

100 vnt./100 mL0,1 vnt./kg/h86 kg
R = mL/h
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasSunkus
25 mg250 mLnitroglycerin? mL/h90 kg5 mcg/min

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 90 kg sveriančiam pacientui paskirta nitroglycerin po 5 mcg/min. Maišelyje yra 25 mg 250 mL. Raskite pompos greitį R mL/h. Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

25 mg/250 mL5 mcg/min90 kg
R = mL/h
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta12 valandų pamainavanduo350 mLarbata150 mLsultys100 mLIntraveninė infuzija50 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas1 × 50 mLšlapimas350 mLšlapimas250 mLšlapimas350 mLžaizdos drenas120 mLvėmalai200 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 12 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite visą suvartotų skysčių kiekį I mL.

vanduo: 350 mLarbata: 150 mLsultys: 100 mLIntraveninė infuzija: 50 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas: 1 × 50 mL
I = mL
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
1000 mL100 mL/hpradžia 07:1510:15: ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 1000 mL maišelis pradėtas lašinti 07:15 ir lašinamas pompa 100 mL/h greičiu. Kiek mL V liks maišelyje 10:15?

1000 mL100 mL/h07:15 → 10:15
V = mL
35.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Braden skalę: jutiminis suvokimas: visiškai ribotas; drėgmė: nuolat drėgna; aktyvumas: vaikšto dažnai; judrumas: visiškai nejudrus; mityba: puiki; trintis ir šlytis: akivaizdžios problemos nėra. Raskite Braden sumą B.

6–23
B =
36.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
maža rizikavidutinė rizikadidelė rizika

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Morse griuvimų skalę: griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne; antrinė diagnozė: ne; judėjimo priemonė: ramentai, lazda ar vaikštynė; IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip; eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis; psichikos būklė: žino savo ribas. Naudodami ribas 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė, spustelėkite griuvimo rizikos lygį.

  1. 1maža rizika
  2. 2vidutinė rizika
  3. 3didelė rizika
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis

Mokomasis dujų tyrimas rodo metabolinę acidozę su HCO₃⁻ 16 mmol/L. Winterso formule raskite tikėtiną PaCO₂ (ribos vidurį) mmHg.

HCO₃⁻ 16 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus

Mokomosios reikšmės: Na⁺ 135, Cl⁻ 105, HCO₃⁻ 14 mmol/L ir albuminas 37 g/L. Raskite pagal albuminą pataisytą anijonų tarpą AGc = AG + 0,25·(40 − albuminas).

Na⁺ 135 mmol/LCl⁻ 105 mmol/LHCO₃⁻ 14 mmol/Lalbuminas 37 g/L
AGc = mmol/L
39.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mV

Šioje II derivacijos juostoje matomas sinusinis ritmas su viena pauze. Išmatuokite pauzė, R–R intervalą per ją, sekundėmis.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
pauzė = s
40.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mVjungtinis ritmasII laipsnio AV blokada, II tipasII laipsnio AV blokada, I tipas (Wenckebach)III laipsnio (visiška) AV blokada

Šioje II derivacijos juostoje matomas laidumo sutrikimas tarp prieširdžių ir skilvelių. Koks tai ritmas? Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1jungtinis ritmas
  2. 2II laipsnio AV blokada, II tipas
  3. 3II laipsnio AV blokada, I tipas (Wenckebach)
  4. 4III laipsnio (visiška) AV blokada

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: A · Measuring urine output

Kodėl tai yra atsakymas

The Sepsis Six are: give oxygen if needed, take blood cultures, give IV antibiotics, give IV fluids, check lactate and monitor urine output, ideally within the first hour.

Atsakymas

A · Measuring urine output
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: A · The red cells present are saturated, but the blood carries little oxygen

Kodėl tai yra atsakymas

SpO₂ shows the percentage of haemoglobin that carries oxygen, not how much haemoglobin there is. With very little haemoglobin the oxygen content of the blood can be low despite a normal saturation.

Atsakymas

A · The red cells present are saturated, but the blood carries little oxygen
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: D · Only in an urgent situation where delay would harm the patient, per policy

Kodėl tai yra atsakymas

Pharmacist review checks for allergies, interactions and dosing errors. Overrides are limited to true emergencies and drugs on an approved list, because bypassing review has led to serious errors.

Atsakymas

D · Only in an urgent situation where delay would harm the patient, per policy
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: B · There are too few neutrophils to produce the usual inflammatory signs

Kodėl tai yra atsakymas

Classic signs of infection come from the inflammatory response, which depends on white blood cells. With very few neutrophils, fever may be the only early sign, so it must be taken seriously.

Atsakymas

B · There are too few neutrophils to produce the usual inflammatory signs
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: C · Lower the bed now and remind the assistant why it matters

Kodėl tai yra atsakymas

A high bed increases the risk of a serious fall, so the nurse corrects it at once and gives brief, clear feedback. Leaving it or delaying feedback leaves the patient at risk.

Atsakymas

C · Lower the bed now and remind the assistant why it matters
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: B · Pacientą, vartojantį digoksiną, kurio pulsas 48/min, jaučia pykinimą ir kalio koncentracija 3,0 mEq/L

Kodėl tai yra atsakymas

Bradikardija ir pykinimas digoksiną vartojančiam pacientui rodo toksiškumą, o maža kalio koncentracija jį daro labiau tikėtiną ir pavojingesnį. Nedidelis svorio pokytis ir kontroliuojamas, žinomas prieširdžių virpėjimas yra stabilūs.

Atsakymas

B · Pacientą, vartojantį digoksiną, kurio pulsas 48/min, jaučia pykinimą ir kalio koncentracija 3,0 mEq/L
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: A · Skysčių susilaikymą

Kodėl tai yra atsakymas

Staigus svorio padidėjimas sergant širdies nepakankamumu paprastai reiškia skysčių perteklių. Kasdienis svėrimas yra paprasčiausias skysčių balanso stebėjimo būdas.

Atsakymas

A · Skysčių susilaikymą
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: B · Septinį šoką, kuriam reikia skubaus intensyviosios terapijos įvertinimo

Kodėl tai yra atsakymas

Infekcijos požymiai su į skysčius nereaguojančia hipotenzija rodo septinį šoką. Greičiausiai reikės vazopresorių ir intensyviosios terapijos, kartu su antibiotikais ir infekcijos šaltinio kontrole.

Atsakymas

B · Septinį šoką, kuriam reikia skubaus intensyviosios terapijos įvertinimo
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: D · Padidėjęs amoniako kiekis serume

Kodėl tai yra atsakymas

Nepakankamai veikiančios kepenys negali paversti amoniako karbamidu, todėl amoniakas kaupiasi ir prisideda prie kepenų encefalopatijos. Laktuliozė dažnai naudojama amoniako pasisavinimui iš žarnyno mažinti.Patikrinta pagal: Ammonia Levels · MedlinePlus (NIH) (2026); Loss of brain function - liver disease · MedlinePlus (NIH) (2025)

Atsakymas

D · Padidėjęs amoniako kiekis serume
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · Acute pyelonephritis

Kodėl tai yra atsakymas

White cell casts show that the inflammation is in the kidney itself, not just the bladder. With fever and flank pain this indicates pyelonephritis. Glomerulonephritis typically causes red cell casts, and nephrotic syndrome causes heavy protein loss.Patikrinta pagal: Urinary casts · MedlinePlus (NIH) (2025); Glomerulonephritis · MedlinePlus (NIH) (2025)

Atsakymas

B · Acute pyelonephritis
11.Farmakologija

Atsakymas: C · It is linked to Reye's syndrome, which harms the liver and brain

Kodėl tai yra atsakymas

Aspirin given during viral infections in young people is associated with Reye's syndrome, causing acute encephalopathy and liver failure. Paracetamol or ibuprofen is used for fever instead.

Atsakymas

C · It is linked to Reye's syndrome, which harms the liver and brain
12.Farmakologija

Atsakymas: A · Liver toxicity

Kodėl tai yra atsakymas

Valproate can cause serious hepatotoxicity, especially in young children and early in treatment. Liver function tests are checked, and the drug may need to be stopped; pancreatitis is another serious risk.

Atsakymas

A · Liver toxicity
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: D · Within about 10 minutes of arrival

Kodėl tai yra atsakymas

A 12-lead ECG should be recorded and interpreted within about 10 minutes of first contact, because STEMI needs immediate reperfusion. Repeat ECGs are taken if the pain changes or continues. Troponin results take longer and should not delay the ECG.

Atsakymas

D · Within about 10 minutes of arrival
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: B · The patient cannot breathe out and may suffocate

Kodėl tai yra atsakymas

A speaking valve opens on inspiration and closes on expiration, so exhaled air must pass around the tube and up through the larynx. If the cuff is inflated, air cannot escape, causing air trapping and respiratory arrest. The cuff must be fully deflated first.

Atsakymas

B · The patient cannot breathe out and may suffocate
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: B · It is diluted and given through an infusion pump, never as a bolus

Kodėl tai yra atsakymas

Concentrated potassium given quickly can cause fatal arrhythmias. IV potassium is given in a diluted, ready-made solution through an infusion pump at a controlled rate, with monitoring of potassium and, at higher rates, the ECG.

Atsakymas

B · It is diluted and given through an infusion pump, never as a bolus
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: B · Low potassium increases the risk of digoxin toxicity

Kodėl tai yra atsakymas

Digoxin binds to the sodium–potassium pump, and low potassium increases this binding. Hypokalaemia therefore raises the risk of toxicity and arrhythmias, even with a normal digoxin level. The potassium is corrected and the patient monitored.

Atsakymas

B · Low potassium increases the risk of digoxin toxicity
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: B · Tai normalu, nes kanalas suformuotas iš plonosios žarnos

Kodėl tai yra atsakymas

Klubinės žarnos šlapimo nuvedimo kanalui naudojamas klubinės žarnos segmentas, kuris toliau gamina gleives. Pacientai skatinami gerai gerti, kad šlapimas tekėtų. Drumstas, nemalonaus kvapo šlapimas su karščiavimu, tačiau, rodo infekciją.

Atsakymas

B · Tai normalu, nes kanalas suformuotas iš plonosios žarnos
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: D · Stop the feed at once and seek urgent medical advice

Kodėl tai yra atsakymas

Pain on feeding, external leakage or new bleeding soon after PEG insertion may mean feed is leaking into the peritoneum. Feeding and medicines are stopped immediately and senior review is arranged to exclude peritonitis.

Atsakymas

D · Stop the feed at once and seek urgent medical advice
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: D · Erythema toxicum

Kodėl tai yra atsakymas

Erythema toxicum is a common, benign rash that appears in the first days and resolves without treatment. A well baby with a typical rash needs only reassurance, but blistering or an unwell baby needs review.

Atsakymas

D · Erythema toxicum
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: B · Oesophageal atresia

Kodėl tai yra atsakymas

If the fetus cannot swallow, as in oesophageal atresia, amniotic fluid builds up and the stomach is not seen. Renal agenesis causes the opposite, severe oligohydramnios.

Atsakymas

B · Oesophageal atresia
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: B · Give it with a syringe or straw towards the back of the mouth; dark stools are expected

Kodėl tai yra atsakymas

Liquid iron can stain teeth, so it is given by syringe or straw and the teeth are brushed afterwards. Milk and antacids reduce absorption, while vitamin C can help. Dark stools are a harmless, expected effect.

Atsakymas

B · Give it with a syringe or straw towards the back of the mouth; dark stools are expected
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: B · A urine output of about 1 mL/kg per hour

Kodėl tai yra atsakymas

Urine output, usually measured by catheter, is the main guide to fluid resuscitation in burns. In children, an output of about 1 mL/kg/hour suggests adequate perfusion; fluids are adjusted to keep it in the target range.

Atsakymas

B · A urine output of about 1 mL/kg per hour
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: D · Increased sedation and respiratory depression

Kodėl tai yra atsakymas

Combining opioids with benzodiazepines greatly increases the risk of sedation, respiratory depression and death. Patients are monitored and taught to avoid alcohol and other sedatives.

Atsakymas

D · Increased sedation and respiratory depression
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: A · Hold the serotonergic medicines and inform the prescriber urgently

Kodėl tai yra atsakymas

These signs suggest serotonin syndrome. The first steps are to stop the serotonergic drugs and get urgent medical review; supportive care and monitoring follow, and severe cases need intensive care.

Atsakymas

A · Hold the serotonergic medicines and inform the prescriber urgently
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: x = 0,35 mL

Apvalinimas: pažiūrėkite į skaitmenį iškart po apvalinamos vietos: 5 ar daugiau apvalinama aukštyn, 4 ar mažiau skaitmuo paliekamas. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, niekada tarpinių žingsnių. Tipinės egzaminų taisyklės: 1 mL ar didesni tūriai iki dešimtųjų, mažesni nei 1 mL tūriai iki šimtųjų, lašų greitis iki sveikų lašų, svoris iki vieno ženklo po kablelio; visada laikykitės klausime nurodytos taisyklės.

Skaitmuo vietoje: šimtosios

0,34794 → 4

Lemia tik kitas skaitmuo

0,34794 → 7
7 yra 5 ar daugiau, todėl 4 apvalinama į didesnę pusę.
Tolesni skaitmenys (94) neskaičiuojami: apvalinama vieną kartą, ne žingsniais.

Suapvalinkite

x = 0,35 mL

Atsakymas

x = 0,35 mL
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: D = 2,37 mg/h

Dimensinė analizė: užrašykite duotą dydį, tada dauginkite iš perskaičiavimo koeficientų, užrašytų trupmenomis (pavyzdžiui, 60 min/1 h arba 1 mg/1000 mcg), kad kiekvienas nereikalingas vienetas pasirodytų vieną kartą viršuje ir vieną kartą apačioje ir susiredukuotų. Likus tik reikiamam vienetui, skaičiuokite. Naudokite klausime pateiktus atitikmenis ir apvalinkite tik galutinį atsakymą.

Sudarykite grandinę

D = 0,5 mcg/kg/min × 79 kg × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)

Apskaičiuokite

D = 0,5·79·60/1000 = 2,37 mg/h

Atsakymas

D = 2,37 mg/h
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 5,6 mL

Dozės įtraukimas: tūris = (paskirta dozė/pradinio tirpalo stiprumas) × pradinio tirpalo tūris. Pirmiausia paverskite į tuos pačius vienetus, tada patikrinkite, ar tūris telpa į švirkštą ir patenka ant vienos iš jo skalės žymių.

Dozė pagal kūno svorį

D = 20·7 = 140 mg

Tūris

V = 140/25 = 5,6 mL

Ant švirkšto

Šio 10 mL švirkšto kiekviena maža linija yra 0,2 mL.

Atsakymas

V = 5,6 mL
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 0,25 mL

Dozės įtraukimas: tūris = (paskirta dozė/pradinio tirpalo stiprumas) × pradinio tirpalo tūris. Pirmiausia paverskite į tuos pačius vienetus, tada patikrinkite, ar tūris telpa į švirkštą ir patenka ant vienos iš jo skalės žymių.

Tūris

V = 2500/10000 = 0,25 mL

Ant švirkšto

Šio 1 mL švirkšto kiekviena maža linija yra 0,01 mL.

Atsakymas

V = 0,25 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 20 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Mililitrai per minutę

80/60 = 1,333 mL/min

Lašėjimo greitis

R = 1,333·15 = 20 gtt/min

Atsakymas

R = 20 gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 60 mL/h

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Koncentracija

2000 mg/500 mL = 4 mg/mL

Dozė per valandą

4·60 = 240 mg/h

Pompos greitis

R = 240/4 = 60 mL/h

Atsakymas

R = 60 mL/h
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: R = 8,6 mL/h

Heparino ir insulino infuzijos: koncentracija = vienetai maišelyje/maišelio tūris (vienetai/mL). Pompos greitis (mL/h) = vienetai per valandą/koncentracija, o vienetai per valandą = mL/h × koncentracija. Kai paskirta pagal kūno masę, pirmiausia vienetai/h = vienetai/kg/h × kūno masė. Boliuso tūris = reikiami vienetai/flakono stiprumas. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Vienetai per valandą

0,1·86 = 8,6 vnt./h

Koncentracija

100/100 = 1 vnt./mL

Pompos greitis

R = 8,6/1 = 8,6 mL/h

Atsakymas

R = 8,6 mL/h
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: R = 3 mL/h

Titruojamos infuzijos: pirmiausia raskite koncentraciją mcg/mL (mg × 1000/mL). Kai paskirta pagal kūno masę, mcg/min = mcg/kg/min × kūno masė. Tada mL/h = mcg/min × 60/koncentracija. Skaičiuojant atgal, mcg/kg/min = mL/h × koncentracija/(60 × kūno masė). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Koncentracija

25 000/250 = 100 mcg/mL

Dozė per valandą

Paskirta per minutę visam pacientui, todėl kūno masės nereikia.

5·60 = 300 mcg/h

Pompos greitis

R = 300/100 = 3 mL/h

Atsakymas

R = 3 mL/h
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: I = 1250 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Sudėkite suvartotus skysčius

per os: 350 + 150 + 100 = 600 mL
Intraveninė infuzija: 50·12 = 600 mL
intraveninis antibiotikas: 1·50 = 50 mL
I = 1250 mL

Atsakymas

I = 1250 mL
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: V = 700 mL

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Praėjęs laikas

07:15 → 10:15 = 3 h

Sulašintas tūris

100·3 = 300 mL

Likęs tūris

V = 1000 − 300 = 700 mL

Atsakymas

V = 700 mL
35.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: B = 14

Braden skalė: šešios poskalės pragulų rizikai vertinti. Jutiminis suvokimas, drėgmė, aktyvumas, judrumas ir mityba vertinami 1–4 balais, nuo blogiausio lygio (1) iki problemos nebuvimo (4); trintis ir šlytis vertinama 1–3 balais. Suma svyruoja nuo 6 iki 23, o mažesnė suma reiškia didesnę riziką. Dažnos grupės: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža rizika, 13–14 vidutinė rizika, 10–12 didelė rizika ir 9 ar mažiau labai didelė rizika.

Įvertinkite kiekvieną poskalę

jutiminis suvokimas: visiškai ribotas → 1
drėgmė: nuolat drėgna → 1
aktyvumas: vaikšto dažnai → 4
judrumas: visiškai nejudrus → 1
mityba: puiki → 4
trintis ir šlytis: akivaizdžios problemos nėra → 3

Sudėtis

Braden suma = 1 + 1 + 4 + 1 + 4 + 3 = 14

Atsakymas

B = 14
36.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: vidutinė rizika

Morse griuvimų skalė: šeši punktai. Griuvimų anamnezė: ne 0, taip 25. Antrinė diagnozė: ne 0, taip 15. Judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas ar slaugytojos pagalba 0; ramentai, lazda ar vaikštynė 15; laikosi už baldų 30. IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne 0, taip 20. Eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis 0; silpna 10; sutrikusi 20. Psichikos būklė: žino savo ribas 0; pervertina arba pamiršta ribas 15. Suma svyruoja nuo 0 iki 125. Rizikos ribos ligoninėse skiriasi; dažnai naudojama: 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė.

Įvertinkite kiekvieną punktą

griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne → 0
antrinė diagnozė: ne → 0
judėjimo priemonė: ramentai, lazda ar vaikštynė → 15
IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip → 20
eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis → 0
psichikos būklė: žino savo ribas → 0

Sudėtis

Morse suma = 0 + 0 + 15 + 20 + 0 + 0 = 35

Rizikos lygis

35 → vidutinė rizika

Atsakymas

vidutinė rizika
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: PaCO₂ = 32 mmHg

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Winterso formulė

PaCO₂ = 1,5·16 + 8 = 32 mmHg
nuotolis: 30–34 mmHg

Atsakymas

PaCO₂ = 32 mmHg
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: AGc = 16,75 mmol/L

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Anijonų tarpas

AG = 135 − (105 + 14) = 16

Pataisa dėl albumino

16 + 0,25·(40 − 37) = 16,75 mmol/L

Atsakymas

AGc = 16,75 mmol/L

Po pataisos daugiau nei apie 12: didelis anijonų tarpas.

39.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: pauzė = 1,72 s

Siaurų kompleksų tachikardija ir pauzės: supraventrikulinė tachikardija (SVT) yra taisyklinga tachikardija maždaug 150–250/min. su siaurais QRS kompleksais; P dantelių dažniausiai nematyti, nes jie paslėpti QRS komplekse arba T bangoje. Sinusinė tachikardija suaugusiajam ramybės būsenoje paprastai lėtesnė nei maždaug 150/min. ir prieš kiekvieną QRS turi matomą P dantelį; prieširdžių plazdėjimas su 2:1 laidumu dažnai būna maždaug 150/min. ir turi pjūklo dantų bangas. Sinusinės pauzės metu sinuso mazgas trumpam nustoja siųsti impulsus: matoma pauzė be P dantelio ir be QRS, kurios trukmė nėra sveikas P–P ciklų skaičius (lygiai dviejų ar trijų ciklų pauzė rodo sinusinę išėjimo blokadą).

Matuokite

43 mažų langelių nuo R iki R per pauzę

Konvertuoti

pauzė = 43 × 0,04 s = 1,72 s

Palyginkite su P–P

1,72 ÷ 0,72 ≈ 2,4 P–P ciklų, ne sveikas skaičius

Atsakymas

pauzė = 1,72 s

Pauzėje P dantelio nėra, o pauzė nėra sveikas P–P ciklų skaičius: sinusinė pauzė. Lygiai dviejų ar trijų ciklų pauzė rodytų sinusinę išėjimo blokadą.

40.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: III laipsnio (visiška) AV blokada

AV blokados: sužymėkite P dantelius ir patikrinkite, po kurių seka QRS. I laipsnis: kiekvienas P perduodamas, PR pastovus ir didesnis nei 0,20 s. II laipsnio I tipas (Mobitz I, Wenckebach): PR ilgėja nuo susitraukimo prie susitraukimo, kol vienas P dantelis neperduodamas, paskui ciklas prasideda iš naujo (grupinis susitraukimas). II laipsnio II tipas (Mobitz II): perduotų susitraukimų PR išlieka pastovus, o P dantelis staiga neperduodamas; QRS dažnai platus. III laipsnio (visiška) blokada: P dantelių ritmas ir QRS kompleksų ritmas kiekvienas reguliarūs, bet nepriklausomi, PR kinta atsitiktinai, o prieširdžių dažnis didesnis už pakaitinį ritmą (jungtinis 40–60/min. su siauru QRS, skilvelinis 20–40/min. su plačiu QRS). 2:1 blokados pagal vieną juostą negalima priskirti I ar II tipui.

Penki žingsniai

1. Dažnis: R–R = 40 mažų langelių, 1500 ÷ 40 ≈ 38 per minutę.
2. Ritmas: R–R reguliarus (1,60 s) ir P–P reguliarus (0,68 s), bet jie tarpusavyje nepriklausomi.
3. P dantelis: teigiamas ir reguliarus, 88 per minutę, bet nesusijęs su QRS kompleksais; dalis P dantelių slepiasi QRS komplekse ar T dantelyje.
4. PR intervalas: kinta nuo susitraukimo prie susitraukimo; pastovaus ryšio nėra.
5. QRS: 0,16 s, platus (0,12 s ar daugiau).

Interpretacija

III laipsnio (visiška) AV blokada

Atsakymas

III laipsnio (visiška) AV blokada

II tipo ir III laipsnio blokados gali staiga progresuoti, todėl vadovėliai jas laiko sunkesnėmis nei I tipą.

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions