NCLEX tipo bandomieji klausimai (RN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 40 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Paros dozė
mg/parai = mg/kg/parai × kūno masė (kg)
Dozių skaičius per parą
skaičius = 24 h / dozavimo intervalas (h)
Svarai į kilogramus
kg = lb / 2,2
Infuzijos koncentracija
vienetai/mL = vienetai maišelyje / maišelio tūris
Pompos greitis
mL/h = dozė per valandą / koncentracija
Titruojama infuzija
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dozė pagal pompos greitį
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Vienetai
1 mg = 1000 mcg

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

Using Maslow's hierarchy, which patient need should the nurse address first?

  1. AA patient who wants advice on returning to work
  2. BA patient who feels lonely because no visitors have come
  3. CA patient who is worried about how the wound will look
  4. DA patient who is short of breath after walking to the toilet
2.Slaugos pagrindaiSunkus

An AED is about to deliver a shock. What must the rescuer do?

  1. AMake sure no one is touching the patient
  2. BKeep doing chest compressions during the shock
  3. CRemove the pads and place them again
  4. DHold the patient's hand to reassure them
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

Ruošiant sterilų lauką slaugytojas nusisuka nuo jo atsakyti į klausimą. Kas teisinga?

  1. ALaukas vis dar sterilus, nes tuo metu niekas jo nelietė
  2. BLaukas laikomas užterštu ir jį reikia paruošti iš naujo
  3. CLauką galima naudoti, jei jis vėliau uždengiamas
  4. DReikia pakeisti tik arčiausiai slaugytojo esančius daiktus
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

Kuris veiksmas geriausiai užkerta kelią netinkamo vartojimo būdo klaidai su epidurine infuzija?

  1. AVisoms paciento infuzijoms naudoti tokio paties tipo infuzomatą ir sistemas
  2. BVisas linijas sujuosti lipnia juosta, kad atrodytų tvarkingai
  3. CPažymėti epidurinę liniją ir naudoti ją su atskiru, tik jai skirtu infuzomatu
  4. DNaudoti laisvą intraveninę jungtį, jei epidurinė jungtis užsikemša
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

A patient arrives in the recovery room after general anesthesia. What does the nurse assess first?

  1. AAirway patency and breathing
  2. BThe pain score
  3. CUrine output
  4. DThe surgical dressing and the drains
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

Which assignment by the charge nurse should be changed?

  1. AAn LPN/LVN is assigned to give oral medications to stable patients
  2. BAn LPN/LVN is assigned to admit a new patient from the emergency department
  3. CA nursing assistant is assigned to help several stable patients with their meals
  4. DAn RN is assigned to a patient receiving a blood transfusion
7.Klinikinė slaugaVidutinis

Why does a patient with a suspected TIA need urgent specialist assessment?

  1. AThe patient needs urgent surgery on the brain
  2. BThe risk of a full stroke is highest in the days after a TIA
  3. CThe symptoms will come back permanently within an hour
  4. DA TIA always turns into a brain tumour unless it is treated
8.Klinikinė slaugaSunkus

Kurį pacientą palatos slaugytojas pamainos pradžioje turėtų įvertinti pirmiausia?

  1. APacientą su lėtiniu nugaros skausmu, įvertintu 4/10
  2. BPacientą, prašantį vidurių laisvinamojo
  3. CPacientą, kuriam naujai atsirado sumišimas, o kvėpavimo dažnis 28/min
  4. DIšrašymo laukiantį pacientą su stabiliais rodikliais
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

A patient taking phenazopyridine for bladder pain has bright orange urine. What should the nurse know about urine tests?

  1. AThe drug improves the accuracy of all dipsticks
  2. BThe dye can interfere with dipstick color readings
  3. CThe color shows severe liver failure is present
  4. DThe color proves blood is present in the urine
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

A patient with long-standing rheumatoid arthritis has a hemoglobin of 10,5 g/dL (105 g/L), a low serum iron, a low total iron-binding capacity (TIBC) and a high-normal ferritin. Which condition fits best?

  1. AAcute blood loss anemia
  2. BVitamin B12 deficiency anemia
  3. CIron-deficiency anemia
  4. DAnemia of chronic disease (inflammation)
11.FarmakologijaVidutinis

Derinant SSRI su kuriuo vaistu labiausiai padidėja serotonino sindromo rizika?

  1. AParacetamoliu
  2. BOmeprazolu
  3. CAmoksicilinu
  4. DMonoaminooksidazės inhibitoriumi
12.FarmakologijaSunkus

A patient took a doxycycline tablet with a sip of water just before lying down. Now swallowing is very painful. What is the most likely cause?

  1. AOral candidiasis from the antibiotic
  2. BGastric ulcer caused by doxycycline
  3. CPill-induced oesophagitis
  4. DAn allergic reaction to the tablet coating
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

A patient has exercise-induced asthma. Which advice is most appropriate?

  1. AExercise only in cold, dry air to toughen the airways
  2. BTake a beta-blocker before exercise
  3. CAvoid all forms of exercise permanently to prevent attacks
  4. DUse the reliever inhaler shortly before exercise and warm up
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

Two days after coronary artery bypass surgery, a patient feels palpitations. The pulse is irregularly irregular at 140/min and BP is 112/70 mmHg. Which rhythm is most likely?

  1. AVentricular fibrillation
  2. BComplete heart block
  3. CSinus tachycardia
  4. DAtrial fibrillation
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

A patient takes an SGLT2 inhibitor. Which sick-day advice is correct?

  1. ADouble the dose during illness to control the glucose
  2. BStop drinking fluids while taking the drug
  3. CPause the drug during illness with vomiting or poor intake
  4. DKeep taking it as normal, whatever the illness
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

A day after a total thyroidectomy, a patient has tingling lips, a positive Chvostek's sign and a corrected calcium of 1,85 mmol/L (about 7,4 mg/dL). What does the nurse expect?

  1. AIV potassium chloride and a fluid restriction
  2. BIV calcium gluconate and monitoring for laryngospasm
  3. COral levothyroxine, with a recheck of the calcium in a month
  4. DA loop diuretic to remove the extra calcium
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

How should a patient use an incentive spirometer after surgery?

  1. ABreathe in slowly and deeply, then hold briefly
  2. BUse it once a day, just before going to sleep at night
  3. CBlow out as hard and as fast as possible
  4. DBreathe quickly in and out ten times in a row
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

A patient with bone metastases is starting regular zoledronic acid. Which advice is important?

  1. AStop drinking all fluids on the day of each infusion
  2. BHave a dental check and report jaw pain or loose teeth
  3. CAvoid all physical activity for six months
  4. DTake extra calcium only on the day of infusion
19.Akušerinė slaugaVidutinis

Which factor most increases a postnatal woman's risk of venous thromboembolism?

  1. ABreastfeeding
  2. BEarly walking after birth
  3. CNormal blood loss
  4. DCaesarean birth
20.Akušerinė slaugaSunkus

Pogimdyminiame skyriuje apie kurį radinį reikia pranešti nedelsiant?

  1. AGimdos dugnas 2 cm žemiau bambos 2 dieną
  2. BRaudonosios lochijos 2 dieną
  3. CMoteris per 15 minučių sušlapina didelį paklotą
  4. DNedidelis tarpvietės patinimas 1 dieną
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

Which signs suggest digoxin toxicity in a child?

  1. ANausea, vomiting, poor feeding and a slow heart rate
  2. BIncreased appetite, extra energy and rapid weight gain over a few days
  3. CFast heart rate with high blood pressure
  4. DHigh fever with a spreading red rash
22.Pediatrinė slaugaSunkus

2 metų vaikui, aukštai karščiuojančiam, vyksta toninis–klonusinis priepuolis. Ką turėtų daryti slaugytojas pirmiausia?

  1. AĮkišti vaikui šaukštą į burną liežuviui apsaugoti
  2. BStipriai laikyti vaiko galūnes, kad sustotų judesiai ir būtų išvengta sužalojimo trūkčiojant
  3. CApsaugoti vaiką nuo sužalojimo, išmatuoti priepuolio trukmę ir paversti vaiką ant šono
  4. DPanardinti vaiką į vėsią vonią
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

What does the Mini-Cog screening test for cognitive impairment involve?

  1. AA questionnaire about mood over the past 2 weeks
  2. BA 30-minute brain scan
  3. CRecall of three words and a clock-drawing task
  4. DMeasuring the level of alcohol in the blood
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

A patient with anorexia nervosa is found doing sit-ups in her room after every meal. What is the best nursing response?

  1. ATell her she will be tube-fed if she does it again
  2. BIgnore it, because exercise is always healthy
  3. CCalmly follow the agreed care plan on activity and observation, without arguing or punishing
  4. DPraise her for being so active and motivated, because it shows she is taking care of her health
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
94969810010210410635363738394041°F°C103,1 °F? °C

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Paciento temperatūra yra 103,1 °F. Konvertuokite į Celsijaus laipsnius T pagal °C = (°F − 32) × 5/9. Suapvalinkite iki vieno ženklo po kablelio.

103,1 °F
T = °C
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
77 µmol/L? mg/dL1 mg/dL = 88,4 µmol/L

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Kreatinino kiekis serume yra 77 µmol/L. Naudodami 1 mg/dL = 88,4 µmol/L kreatininui, raskite c mg/dL. Suapvalinkite iki dviejų ženklų po kablelio.

77 µmol/L1 mg/dL = 88,4 µmol/L
c = mg/dL
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
1:1000ampulėV = ? mL

Epinefrino (adrenalino) ampulės etiketėje nurodyta 1:1000 (1 mg/mL). Paskirta 0,3 mg IM esant anafilaksijai. Kokį tūrį V įtrauksite į švirkštą?

1:10000,3 mg
V = mL
28.Dozių skaičiavimasSunkus
10 mg/1 mLV = ? mL

Pacientas sveria 189,2 lb. Paskirta 1 mg/kg vienkartinė dozė, o pradiniame tirpale yra 10 mg 1 mL. Laikydami, kad 1 kg = 2,2 lb, raskite, kokį tūrį V duosite.

189,2 lb1 mg/kg10 mg/1 mL1 kg = 2,2 lb
V = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
1500 mL20 gtt/mL5 h? gtt/min

Sulašinkite 1500 mL per 5 valandų sistema, kurios koeficientas 20 lašai/mL. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę.

1500 mL5 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
50 mg250 mL15 mL/h? mcg/min

50 mg 250 mL infuzija lašinama 15 mL/h greičiu. Kiek mikrogramų per minutę D gauna pacientas?

50 mg/250 mL15 mL/h
D = mcg/min
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasVidutinis
50 vnt.50 mLtrumpo veikimo insulinas15 mL/h? vnt./h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 50 vienetų trumpo veikimo insulino 50 mL infuzija lašinama 15 mL/h greičiu. Kiek vienetų per valandą D gauna pacientas?

50 vnt./50 mL15 mL/h
D = vnt./h
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasSunkus
400 mg250 mLdopamine29 mL/h57 kg? mcg/kg/min

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). dopamine infuzija (400 mg 250 mL) lašinama 29 mL/h greičiu. Pacientas sveria 57 kg. Kokią dozę D mcg/kg/min gauna pacientas? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

400 mg/250 mL29 mL/h57 kg
D = mcg/kg/min
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta8 valandų pamainapienas240 mLsriuba250 mLledo gabalėliai100 mLIntraveninė infuzija60 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas2 × 100 mLšlapimas450 mLšlapimas475 mLžaizdos drenas140 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 8 valandų pamainą. Pacientas sveria 84 kg. Raskite vidutinę diurezę U mL/kg/h. Apvalinkite iki dviejų skaitmenų po kablelio.

84 kg8 hšlapimas: 450 mLšlapimas: 475 mLžaizdos drenas: 140 mL
U = mL/kg/h
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
500 mL75 mL/hpradžia 11:3012:30: ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 500 mL maišelis pradėtas lašinti 11:30 ir lašinamas pompa 75 mL/h greičiu. Kiek mL V liks maišelyje 12:30?

500 mL75 mL/h11:30 → 12:30
V = mL
35.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
lengvavidutinėsunki

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas po galvos traumos atmerkia akis į kalbinimą, kalba sakiniais, bet yra sumišęs ir geriausias motorinis atsakas: rankos kėlimas į spaudimo vietą (lokalizavimas). Apskaičiuokite GCS ir pagal jį įvertinkite galvos traumos sunkumą. Spustelėkite atsakymą.

  1. 1lengva
  2. 2vidutinė
  3. 3sunki
36.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1žemasmaža–vidutinėvidutinisaukštas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 20/min., SpO₂ 89 % kvėpuojant kambario oru, kraujospūdis 112/68 mmHg, pulsas 76/min., budrus, temperatūra 37,4 °C. Į kokią klinikinės rizikos grupę patenka pacientas? Spustelėkite ją.

RR 20SpO₂ 89%orasSBP 112HR 76AT 37,4 °C
  1. 1žemas
  2. 2maža–vidutinė
  3. 3vidutinis
  4. 4aukštas
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis

Mokomasis dujų tyrimas rodo PaCO₂ 76 mmHg (10,1 kPa). Naudokite taisyklę: esant lėtinei kvėpavimo acidozei HCO₃⁻ didėja 3,5 mmol/L kiekvienam 10 mmHg, kuriuo PaCO₂ viršija 40, pradėdami nuo HCO₃⁻ 24 mmol/L, ir raskite tikėtiną HCO₃⁻.

PaCO₂ 76 mmHg (10,1 kPa)pradinė reikšmė: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus

Mokomasis dujų tyrimas rodo metabolinę alkalozę su HCO₃⁻ 39 mmol/L. Naudodami tikėtiną PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21, raskite tikėtiną PaCO₂.

HCO₃⁻ 39 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
39.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mV

Išmatuokite QT intervalą ir R–R intervalą šioje reguliarioje II derivacijos juostoje, tada pagal Fridericia formulę QTc = QT/∛RR (abu sekundėmis) apskaičiuokite pagal dažnį pataisytą dydį QTc. Atsakymą pateikite sekundėmis trijų ženklų po kablelio tikslumu.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
QTc = s
40.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mV

Šioje II derivacijos juostoje matoma II laipsnio I tipo AV blokada (Wenckebach). Kiek yra šio dydžio: P dantelių grupėje, įskaitant neperduotą (n iš n:(n − 1) blokados)?

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
P dantelių grupėje =

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · A patient who is short of breath after walking to the toilet

Kodėl tai yra atsakymas

Physiological needs such as breathing come first. Psychological and social needs matter too but are addressed after basic survival needs are met.

Atsakymas

D · A patient who is short of breath after walking to the toilet
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: A · Make sure no one is touching the patient

Kodėl tai yra atsakymas

Before the shock the rescuer shouts a warning and checks that everyone is clear. Compressions restart straight after the shock as the AED instructs.

Atsakymas

A · Make sure no one is touching the patient
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: B · Laukas laikomas užterštu ir jį reikia paruošti iš naujo

Kodėl tai yra atsakymas

Sterilų lauką visada reikia matyti. Jei sterilumo patvirtinti neįmanoma, laukas laikomas užterštu. Taisyklė tokia: jei abejojate, laikykite nesteriliu.

Atsakymas

B · Laukas laikomas užterštu ir jį reikia paruošti iš naujo
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: C · Pažymėti epidurinę liniją ir naudoti ją su atskiru, tik jai skirtu infuzomatu

Kodėl tai yra atsakymas

Linijų žymėjimas jungties gale, skirtingų (ne Luer) jungčių naudojimas ir atskiri, aiškiai pažymėti infuzomatai gerokai sumažina netinkamų jungčių tikimybę. Prieš jungiant linijos sekamos nuo paciento iki šaltinio.

Atsakymas

C · Pažymėti epidurinę liniją ir naudoti ją su atskiru, tik jai skirtu infuzomatu
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · Airway patency and breathing

Kodėl tai yra atsakymas

After anesthesia, the airway can be blocked by the tongue or secretions, and breathing may be depressed. The airway and breathing are checked first, followed by circulation and the wound.

Atsakymas

A · Airway patency and breathing
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: B · An LPN/LVN is assigned to admit a new patient from the emergency department

Kodėl tai yra atsakymas

Admitting a new patient includes the initial assessment and plan of care, which belong to the RN. The other assignments match each staff member’s role.

Atsakymas

B · An LPN/LVN is assigned to admit a new patient from the emergency department
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: B · The risk of a full stroke is highest in the days after a TIA

Kodėl tai yra atsakymas

The risk of stroke is highest soon after a TIA. Rapid assessment and treatment, such as antiplatelets, statins and carotid imaging, reduce this risk.

Atsakymas

B · The risk of a full stroke is highest in the days after a TIA
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: C · Pacientą, kuriam naujai atsirado sumišimas, o kvėpavimo dažnis 28/min

Kodėl tai yra atsakymas

Naujas sumišimas su tachipnėja rodo ūmų būklės blogėjimą, pvz., sepsį ar hipoksiją. Pacientai su stabiliomis lėtinėmis problemomis gali palaukti.

Atsakymas

C · Pacientą, kuriam naujai atsirado sumišimas, o kvėpavimo dažnis 28/min
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · The dye can interfere with dipstick color readings

Kodėl tai yra atsakymas

Phenazopyridine is a urinary analgesic dye that turns urine orange-red. It can interfere with color-based dipstick tests, so the laboratory should be told. The color is harmless, but it can stain contact lenses and clothing.Patikrinta pagal: Urine - abnormal color · MedlinePlus (NIH) (2025)

Atsakymas

B · The dye can interfere with dipstick color readings
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: D · Anemia of chronic disease (inflammation)

Kodėl tai yra atsakymas

In chronic inflammation, iron is trapped in stores, so serum iron is low but ferritin is normal or high and TIBC is low. In iron deficiency, ferritin is low and TIBC is high. Iron supplements help iron deficiency much more than anemia of chronic disease.Patikrinta pagal: Ferritin Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2025); Serum iron test · MedlinePlus (NIH) (2026)

Atsakymas

D · Anemia of chronic disease (inflammation)
11.Farmakologija

Atsakymas: D · Monoaminooksidazės inhibitoriumi

Kodėl tai yra atsakymas

SSRI blokuoja serotonino reabsorbciją, o MAO inhibitoriai – jo skaidymą. Kartu jie gali sukelti serotonino sindromą su sujaudinimu, hipertermija, drebuliu ir klonusu.

Atsakymas

D · Monoaminooksidazės inhibitoriumi
12.Farmakologija

Atsakymas: C · Pill-induced oesophagitis

Kodėl tai yra atsakymas

Doxycycline can cause oesophageal ulceration if it stays in the oesophagus. It is taken with a full glass of water while upright, and the patient stays upright for at least 30 minutes.

Atsakymas

C · Pill-induced oesophagitis
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: D · Use the reliever inhaler shortly before exercise and warm up

Kodėl tai yra atsakymas

A short-acting bronchodilator taken shortly before exercise, a gradual warm-up and covering the mouth in cold air help prevent symptoms. Frequent exercise symptoms may mean asthma is poorly controlled and preventer treatment needs review.

Atsakymas

D · Use the reliever inhaler shortly before exercise and warm up
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: D · Atrial fibrillation

Kodėl tai yra atsakymas

New atrial fibrillation affects a large proportion of patients in the first days after cardiac surgery, often due to inflammation, electrolyte shifts and stress. Management includes a 12-lead ECG, checking potassium and magnesium, rate or rhythm control and considering anticoagulation.

Atsakymas

D · Atrial fibrillation
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: C · Pause the drug during illness with vomiting or poor intake

Kodėl tai yra atsakymas

During dehydrating illness, SGLT2 inhibitors increase the risk of DKA, which can occur with only modestly raised glucose, and of acute kidney injury. Patients are taught to pause them until they are eating and drinking normally.

Atsakymas

C · Pause the drug during illness with vomiting or poor intake
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: B · IV calcium gluconate and monitoring for laryngospasm

Kodėl tai yra atsakymas

Symptomatic hypocalcaemia is treated with IV calcium gluconate, followed by oral calcium and often vitamin D. Severe hypocalcaemia can cause laryngospasm, seizures and arrhythmias, so the airway and ECG are monitored.

Atsakymas

B · IV calcium gluconate and monitoring for laryngospasm
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: A · Breathe in slowly and deeply, then hold briefly

Kodėl tai yra atsakymas

Slow, deep inspiration with a short hold expands the alveoli and helps prevent atelectasis. It is repeated regularly while awake, together with coughing and good pain control.

Atsakymas

A · Breathe in slowly and deeply, then hold briefly
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: B · Have a dental check and report jaw pain or loose teeth

Kodėl tai yra atsakymas

Bisphosphonates can cause osteonecrosis of the jaw, especially after dental extractions. A dental check before starting, good oral hygiene and reporting jaw symptoms are advised. Kidney function and calcium are also monitored.

Atsakymas

B · Have a dental check and report jaw pain or loose teeth
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: D · Caesarean birth

Kodėl tai yra atsakymas

Pregnancy and the postpartum period are hypercoagulable. Caesarean birth, immobility, obesity, older age and previous VTE add to the risk. Early walking and, where indicated, prophylaxis reduce it.

Atsakymas

D · Caesarean birth
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: C · Moteris per 15 minučių sušlapina didelį paklotą

Kodėl tai yra atsakymas

Paklotas, prisigėręs per 15 minučių, rodo pernelyg didelį kraujavimą ir reikalauja nedelsiant įvertinti bei kviesti pagalbą. Kiti radiniai ankstyvuoju pogimdyminiu laikotarpiu yra normalūs.

Atsakymas

C · Moteris per 15 minučių sušlapina didelį paklotą
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: A · Nausea, vomiting, poor feeding and a slow heart rate

Kodėl tai yra atsakymas

Early signs of digoxin toxicity in children include anorexia, nausea, vomiting and bradycardia or other arrhythmias. Low potassium increases the risk of toxicity, so potassium levels are monitored.

Atsakymas

A · Nausea, vomiting, poor feeding and a slow heart rate
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: C · Apsaugoti vaiką nuo sužalojimo, išmatuoti priepuolio trukmę ir paversti vaiką ant šono

Kodėl tai yra atsakymas

Priepuolio metu pašalinkite kietus daiktus, nieko nekiškite į burną ir nevaržykite vaiko, matuokite trukmę, o po priepuolio paverskite vaiką ant šono. Jei tęsiasi ilgiau nei 5 minutes, skubiai kvieskite pagalbą.

Atsakymas

C · Apsaugoti vaiką nuo sužalojimo, išmatuoti priepuolio trukmę ir paversti vaiką ant šono
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: C · Recall of three words and a clock-drawing task

Kodėl tai yra atsakymas

The Mini-Cog combines a three-word recall with drawing a clock face. It is a quick screen; an abnormal result needs a fuller assessment.

Atsakymas

C · Recall of three words and a clock-drawing task
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: C · Calmly follow the agreed care plan on activity and observation, without arguing or punishing

Kodėl tai yra atsakymas

Compensatory exercise undermines weight restoration. The team agrees clear limits and observation in the care plan and applies them consistently and without judgement, while exploring the feelings behind the behaviour.

Atsakymas

C · Calmly follow the agreed care plan on activity and observation, without arguing or punishing
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: T = 39,5 °C

Temperatūra: °C = (°F − 32) × 5/9 ir °F = °C × 9/5 + 32. Iš °F pirmiausia atimkite 32, o tik paskui dauginkite; iš °C pirmiausia dauginkite ir tada pridėkite 32. Greita patikra: 37 °C yra 98,6 °F, o kiekvienas 1 °C yra 1,8 °F.

Atimkite 32

103,1 − 32 = 71,1

Dauginkite iš 5/9

T = 71,1·5/9 = 39,5 °C

Atsakymas

T = 39,5 °C
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: c = 0,87 mg/dL

Dimensinė analizė: užrašykite duotą dydį, tada dauginkite iš perskaičiavimo koeficientų, užrašytų trupmenomis (pavyzdžiui, 60 min/1 h arba 1 mg/1000 mcg), kad kiekvienas nereikalingas vienetas pasirodytų vieną kartą viršuje ir vieną kartą apačioje ir susiredukuotų. Likus tik reikiamam vienetui, skaičiuokite. Naudokite klausime pateiktus atitikmenis ir apvalinkite tik galutinį atsakymą.

Konvertuoti

c = 77/88,4 = 0,871 ≈ 0,87 mg/dL

Atsakymas

c = 0,87 mg/dL
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 0,3 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Koncentracija

1:1000 = 1 g/1000 mL = 1 mg/mL

Tūris

V = 0,3/1 = 0,3 mL

Atsakymas

V = 0,3 mL

JAV etiketėse dabar nurodoma mg/mL (1 mg/mL = 1:1000; 0,1 mg/mL = 1:10 000). Niekada nesuleiskite 1 mg/mL epinefrino IV srove.

28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 8,6 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Kūno masė kg

189,2/2,2 = 86 kg

Dozė

1·86 = 86 mg

Tūris

V = (86/10)·1 = 8,6 mL

Atsakymas

V = 8,6 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 100 gtt/min

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Laikas minutėmis

5·60 = 300 min

Lašėjimo greitis

R = 1500·20/300 = 100 gtt/min

Atsakymas

R = 100 gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: D = 50 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Koncentracija

50000 mcg/250 mL = 200 mcg/mL

Dozė per valandą

15·200 = 3000 mcg/h

Dozė per minutę

D = 3000/60 = 50 mcg/min

Atsakymas

D = 50 mcg/min
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: D = 15 vnt./h

Heparino ir insulino infuzijos: koncentracija = vienetai maišelyje/maišelio tūris (vienetai/mL). Pompos greitis (mL/h) = vienetai per valandą/koncentracija, o vienetai per valandą = mL/h × koncentracija. Kai paskirta pagal kūno masę, pirmiausia vienetai/h = vienetai/kg/h × kūno masė. Boliuso tūris = reikiami vienetai/flakono stiprumas. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Koncentracija

50/50 = 1 vnt./mL

Vienetai per valandą

D = 15·1 = 15 vnt./h

Atsakymas

D = 15 vnt./h
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: D = 13,6 mcg/kg/min

Titruojamos infuzijos: pirmiausia raskite koncentraciją mcg/mL (mg × 1000/mL). Kai paskirta pagal kūno masę, mcg/min = mcg/kg/min × kūno masė. Tada mL/h = mcg/min × 60/koncentracija. Skaičiuojant atgal, mcg/kg/min = mL/h × koncentracija/(60 × kūno masė). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Koncentracija

400 000/250 = 1600 mcg/mL

Mikrogramai per minutę

29·1600 = 46400 mcg/h
46400/60 = 773,3 mcg/min

Kilogramui

D = 773,3/57 = 13,57 ≈ 13,6 mcg/kg/min

Atsakymas

D = 13,6 mcg/kg/min
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: U = 1,38 mL/kg/h

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Iš viso šlapimo

450 + 475 = 925 mL

Kilogramui per valandą

U = 925/(84·8) = 1,376 ≈ 1,38 mL/kg/h

Atsakymas

U = 1,38 mL/kg/h
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: V = 425 mL

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Praėjęs laikas

11:30 → 12:30 = 1 h

Sulašintas tūris

75·1 = 75 mL

Likęs tūris

V = 500 − 75 = 425 mL

Atsakymas

V = 425 mL
35.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: vidutinė

Glazgo komos skalė: sudėkite geriausią atsaką trijose srityse. Akių atmerkimas E: 4 spontaniškai, 3 į garsą ar kalbinimą, 2 į spaudimą, 1 nėra. Žodinis atsakas V: 5 orientuotas, 4 sumišęs, 3 netinkami žodžiai, 2 nesuprantami garsai, 1 nėra. Motorinis atsakas M: 6 vykdo komandas, 5 lokalizuoja, 4 normalus lenkimas (atitraukia), 3 nenormalus lenkimas, 2 tiesimas, 1 nėra. Suma svyruoja nuo 3 iki 15. Po galvos traumos 13–15 paprastai vadinama lengva, 9–12 vidutine, o 3–8 sunkia.

Įvertinkite kiekvieną sritį

E: atmerkia akis į kalbinimą → 3
V: kalba sakiniais, bet yra sumišęs → 4
M: rankos kėlimas į spaudimo vietą (lokalizavimas) → 5

Sudėtis

GCS = 3 + 4 + 5 = 12

Sunkumas

GCS 12 → vidutinė

Atsakymas

vidutinė
36.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: maža–vidutinė

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 20/min → 0
SpO₂ 89% → 3
kvėpuojant oru → 0
SBP 112 mmHg → 0
HR 76/min → 0
budrus (A) → 0
T 37,4 °C → 0

Suma ir raudoni balai

NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 3
Bent vienas rodiklis vertinamas 3.

Rizikos grupė

maža–vidutinė

Atsakymas

maža–vidutinė

Vienas 3 balų įvertis reikalauja skubios apžiūros, net kai suma maža.

37.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: HCO₃⁻ = 36,6 mmol/L

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

PaCO₂ pokytis

|76 − 40| = 36 mmHg → 3,6 × 10 mmHg

Tikėtinas HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 + 3,5·3,6 = 36,6 mmol/L

Atsakymas

HCO₃⁻ = 36,6 mmol/L
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: PaCO₂ = 48,3 mmHg

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Tikėtinas PaCO₂

0,7·39 + 21 = 48,3 mmHg

Atsakymas

PaCO₂ = 48,3 mmHg

Padidėjimas turi ribą: vien dėl kompensacijos PaCO₂ retai pakyla virš maždaug 55 mmHg.

39.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: QTc = 0,432 s

QT ir QTc: QT intervalas eina nuo QRS komplekso pradžios iki T dantelio pabaigos. Didėjant pulsui jis trumpėja, todėl pataisomas pagal dažnį naudojant R–R intervalą sekundėmis: Bazett QTc = QT/√RR ir Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett formulė – labiausiai paplitusi vadovėliuose; ji per daug pataiso esant dideliam pulsui, kai pirmenybė teikiama Fridericia. Ribos įvairiuose šaltiniuose skiriasi: QTc didesnis nei maždaug 0,45 s vyrams arba 0,46 s moterims paprastai vadinamas pailgėjusiu, o didesnis nei 0,50 s – žymiai pailgėjusiu.

Matuokite

QT = 10,5 × 0,04 = 0,42 s
RR = 23 × 0,04 = 0,92 s

Fridericia formulė

QTc = 0,42/∛0,92 = 0,42/0,9726 = 0,432 s

Atsakymas

QTc = 0,432 s

Įprastose ribose (apie 0,45 s vyrams, 0,46 s moterims). (432 ms)

40.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: P dantelių grupėje = 4

AV blokados: sužymėkite P dantelius ir patikrinkite, po kurių seka QRS. I laipsnis: kiekvienas P perduodamas, PR pastovus ir didesnis nei 0,20 s. II laipsnio I tipas (Mobitz I, Wenckebach): PR ilgėja nuo susitraukimo prie susitraukimo, kol vienas P dantelis neperduodamas, paskui ciklas prasideda iš naujo (grupinis susitraukimas). II laipsnio II tipas (Mobitz II): perduotų susitraukimų PR išlieka pastovus, o P dantelis staiga neperduodamas; QRS dažnai platus. III laipsnio (visiška) blokada: P dantelių ritmas ir QRS kompleksų ritmas kiekvienas reguliarūs, bet nepriklausomi, PR kinta atsitiktinai, o prieširdžių dažnis didesnis už pakaitinį ritmą (jungtinis 40–60/min. su siauru QRS, skilvelinis 20–40/min. su plačiu QRS). 2:1 blokados pagal vieną juostą negalima priskirti I ar II tipui.

Sužymėkite P dantelius

P–P = 1,00 s, reguliarus; vienas P dantelis iš kiekvienų 4 nepravedamas

PR kiekvienoje grupėje

PR₁ = 0,18 s, PR₂ = 0,30 s, PR₃ = 0,36 s

Atsakymas

P dantelių grupėje = 4

4:3 Wenckebach blokada.

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions