NCLEX tipo bandomieji klausimai (RN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 40 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Paros dozė
mg/parai = mg/kg/parai × kūno masė (kg)
Dozių skaičius per parą
skaičius = 24 h / dozavimo intervalas (h)
Svarai į kilogramus
kg = lb / 2,2
Infuzijos koncentracija
vienetai/mL = vienetai maišelyje / maišelio tūris
Pompos greitis
mL/h = dozė per valandą / koncentracija
Titruojama infuzija
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dozė pagal pompos greitį
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Vienetai
1 mg = 1000 mcg

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

A patient has just finished a glass of iced water. How should this affect taking an oral temperature?

  1. ATake it straight away, as cold drinks do not affect the mouth
  2. BAdd half a degree to the reading to correct for the drink
  3. CUse the reading but only if the patient says they feel warm
  4. DWait about 15–30 minutes, as the reading may be falsely low
2.Slaugos pagrindaiSunkus

Suaugęs pacientas neveiksnus spręsti dėl gydymo ir neturi išankstinio sprendimo. Kaip turi būti priimtas sprendimas (Anglija ir Velsas)?

  1. APaciento interesais, atsižvelgiant į jo ankstesnius norus ir konsultuojantis su artimais žmonėmis
  2. BNeribotai laukiant, kol pacientas atgaus veiksnumą, kad ir kokia skubi ar rimta būtų gydymo būtinybė
  3. CPagal tai, kas ligoninei pigiausia
  4. DVien slaugytojo, nieko kito neįtraukiant
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

Pacientas, kuriam įtariama tuberkuliozė, guli neigiamo slėgio palatoje. Kuri praktika teisinga?

  1. ANaktį išjungiama palatos ventiliacija
  2. BDurys laikomos uždarytos, išskyrus įėjimą ir išėjimą
  3. CLankytojai įleidžiami be jokios apsaugos
  4. DDurys laikomos atviros, kad personalas visada matytų pacientą
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A patient arrives in the operating room for knee surgery, and the site has not been marked. What should happen?

  1. ADo not start until the site is marked and verified with the patient
  2. BStart the surgery, because the consent form shows the side
  3. CLet the circulating nurse mark the site from memory of the surgeon’s plan
  4. DMark the site after the patient is anesthetized and draped
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

Pacientui staiga bėga kraujas iš nosies, jis budrus ir kvėpuoja normaliai. Ką slaugytojas daro pirmiausia?

  1. AAtloškia galvą ir uždeda ledo ant sprando
  2. BPasodina pacientą, pasvirina jį į priekį ir suspaudžia minkštąją nosies dalį
  3. CPaguldo pacientą ant nugaros su pagalve po keliais
  4. DPaprašo pacientą stipriai nusišnypšti, kad pasišalintų krešuliai
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

A provider asks a nurse to perform a procedure that is outside the nurse’s scope of practice. What should the nurse do?

  1. ADo it just this once and promise the provider not to do it again
  2. BAsk a nursing assistant to do it instead
  3. CDo it, because the provider gave the instruction
  4. DDecline, explain why and suggest who can safely do it
7.Klinikinė slaugaVidutinis

Paciento pilvas kietas kaip lenta, ir jis guli visiškai nejudėdamas, nes judant skausmas sustiprėja. Ką tai rodo?

  1. AVirškinimo sutrikimą
  2. BVidurių užkietėjimą
  3. CŠlapimo takų infekciją
  4. DPeritonitą
8.Klinikinė slaugaSunkus

Kurį pacientą rūšiuojant reikia apžiūrėti pirmiausia?

  1. APacientą, kuriam dvi dienas skauda gerklę
  2. BPacientą su patemptu čiurnos raiščiu ir nedideliu patinimu
  3. CPacientą, prašantį pakartotinio recepto
  4. DPacientą su triukšmingu kvėpavimu ir patinusiomis lūpomis, suvalgiusį žemės riešutų
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

A healthy patient has a mildly raised CK after running a marathon yesterday, without dark urine or symptoms. What is the most likely explanation?

  1. AThe patient has developed acute hepatitis
  2. BThe patient has developed acute pancreatitis
  3. CStrenuous exercise raised CK from skeletal muscle
  4. DAn acute myocardial infarction has occurred
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

A woman with preeclampsia is receiving IV magnesium sulfate. Her urine output has fallen and her creatinine is rising. Why is this a concern?

  1. AMagnesium causes potassium loss, so the kidneys release more fluid
  2. BMagnesium is excreted by the kidneys, so it can build up to toxic levels
  3. CPoor kidney function makes the magnesium level fall quickly
  4. DMagnesium is broken down by the liver, so it will stop working soon
11.FarmakologijaVidutinis

Acikloviras daugiausia vartojamas gydyti infekcijas, kurias sukelia:

  1. ABeta laktamazę gaminančios bakterijos
  2. BA gripo virusas
  3. CŽIV
  4. DHerpes virusai, pvz., herpes simplex ir varicella-zoster
12.FarmakologijaSunkus

A patient taking co-trimoxazole develops fever, a spreading blistering rash and painful mouth sores. What is the most likely diagnosis?

  1. AStevens–Johnson syndrome; stop the drug and get urgent medical care
  2. BOral thrush; start an antifungal and continue the antibiotic
  3. CA mild rash that will settle; continue the drug and give moisturiser
  4. DSunburn caused by the drug; advise sunscreen only
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

Pacientas, sergantis hipertenzija, vartoja amlodipiną. Kokį šalutinį poveikį slaugytojas greičiausiai pastebės?

  1. AŠvilpimą
  2. BHiperkalemiją
  3. CKulkšnių tinimą
  4. DSausą, kutenantį kosulį
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

A patient with a stab wound to the chest has a hole that sucks air with each breath. What is the immediate management?

  1. APack the wound tightly with gauze pushed deep into the chest
  2. BSeal it completely with tape on all four sides and leave it alone
  3. CLeave it open and give a nebuliser
  4. DCover it with a vented chest seal or a dressing taped on three sides
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

Pacientas pabunda su insulto simptomais. Jis ėjo miegoti sveikas 23:00, pabudo 06:30. Koks laikas naudojamas kaip pradžios laikas?

  1. A23:00, kai paskutinį kartą žinota, kad jis sveikas
  2. BAtvykimo į ligoninę laikas
  3. CKT tyrimo atlikimo laikas
  4. D06:30, kai simptomai buvo pirmą kartą pastebėti
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

A patient arrives five hours after the onset of a stroke. A CT angiogram shows a blockage of a large artery in the brain. What is the most appropriate next step?

  1. AUrgent referral for assessment for mechanical thrombectomy
  2. BGive aspirin and plan a review on the ward tomorrow
  3. CNo treatment, because the time for any reperfusion has passed
  4. DStart IV alteplase immediately without further imaging
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

When is cold therapy most useful for pain?

  1. ASoon after an acute soft tissue injury, to reduce swelling
  2. BOver numb areas where sensation is lost
  3. CDirectly on skin with poor circulation
  4. DFor long-term muscle stiffness, applied continuously for several hours
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

A patient is booked for a urea breath test for H. pylori. Which medicine should usually be stopped 2 weeks before the test?

  1. ALevothyroxine
  2. BAmlodipine
  3. CParacetamol (acetaminophen)
  4. DOmeprazole
19.Akušerinė slaugaVidutinis

Obesity before pregnancy (BMI 40) most increases the risk of which pregnancy complication?

  1. ALow birth weight from overnutrition
  2. BPlacenta praevia only
  3. CGestational diabetes
  4. DHyperemesis gravidarum
20.Akušerinė slaugaSunkus

Just after the membranes rupture, there is painless vaginal bleeding and the fetal heart rate drops sharply. The mother's vital signs are normal. Which condition is most likely?

  1. ARuptured vasa praevia
  2. BUterine rupture
  3. CBloody show
  4. DPlacental abruption
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

Why is the Lund and Browder chart preferred over the adult "rule of nines" for estimating burn size in children?

  1. AIt is mainly used for small burns of the hands, feet and face in children
  2. BIt measures the depth of the burn rather than its area
  3. CIt counts the number of blisters on the body
  4. DIt adjusts for the larger head and smaller legs of young children
22.Pediatrinė slaugaSunkus

A preterm baby on milk feeds develops a distended abdomen, larger gastric aspirates and blood in the stool. What should the nurse do first?

  1. AIncrease the feeds to help the bowel work
  2. BStop feeds and report at once
  3. CRecord it and review at the next feed
  4. DGive a glycerine suppository and wait
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

Pacientui, vartojančiam lamotriginą bipoliniam sutrikimui gydyti, atsirado naujas bėrimas. Ką turėtų daryti slaugytojas?

  1. ANekreipti dėmesio, nes bėrimai visada nepavojingi
  2. BPatepti drėkikliu ir toliau vartoti vaistą kaip įprasta, nes bėrimai dažni
  3. CPadvigubinti dozę
  4. DNedelsiant pranešti, nes tai gali būti sunkios odos reakcijos pradžia
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

Pacientas ką tik buvo fiziškai suvaržytas po smurtinio elgesio. Kuris vertinimas yra aukščiausio prioriteto?

  1. AAr pacientas pasirengęs vėl prisijungti prie grupinės veiklos
  2. BAr pacientas supranta, kodėl buvo taikytas suvaržymas
  3. CPaciento mitybos pageidavimai
  4. DKvėpavimas ir kraujotaka, nuolat stebint
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
94969810010210410635363738394041°F°C? °F36,6 °C

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Paciento temperatūra yra 36,6 °C. Konvertuokite į Farenheito laipsnius T pagal °F = °C × 9/5 + 32. Suapvalinkite iki vieno ženklo po kablelio.

36,6 °C
T = °F
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
1 tsp? mL2 puodeliai? mL4 tbsp? mLΣ = ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Per pamainą pacientas suvartoja: 1 tsp iš kosulio sirupas, 2 puodeliai iš arbata, 4 tbsp iš skystasis papildas. Naudodami pateiktus atitikmenis, raskite bendrą suvartotą kiekį per burną V mL.

1 tsp = 5 mL1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
2 g+ 7,4 mLV = ? mL

Flakone yra 2 g miltelių. Etiketėje parašyta: įpilkite 7,4 mL injekcinio vandens, kad bendras tūris būtų 8 mL. Paskirta 250 mg. Kokį paruošto tirpalo tūrį V duosite?

2 g+ 7,4 mL → 8 mL250 mg
V = mL
28.Dozių skaičiavimasSunkus
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Paskirta 1400 vienetų vaisto, kuris tiekiamas 10000 vienetų/mL. Įtraukite dozę į 1 mL švirkštą: kokį tūrį V suleidžiate?

1400 units10000 units/mL
V = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
1500 mL20 gtt/mL12 h? gtt/min

Sulašinkite 1500 mL per 12 valandų sistema, kurios koeficientas 20 lašai/mL. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę. Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

1500 mL12 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
1 g500 mL? mL/h4 mg/min

Maišelyje yra 1 g vaisto 500 mL tirpalo. Paskirta 4 mg per minutę. Kokį greitį R nustatysite pompai, mL/h?

1 g/500 mL4 mg/min
R = mL/h
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasVidutinis
12 500 vnt.250 mLheparin? mL/h99 kg20 vnt./kg/h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Maišelyje yra 12 500 vienetų heparino 250 mL. Paskirta 20 vienetai/kg/h pacientui, sveriančiam 99 kg. Kokį greitį R nustatysite pompoje, mL/h? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

12 500 vnt./250 mL20 vnt./kg/h99 kg
R = mL/h
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasSunkus
800 mg500 mLdopamine? mL/h108 kg4 mcg/kg/min

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Maišelyje yra dopamine 800 mg 500 mL. Paskirta 4 mcg/kg/min pacientui, sveriančiam 108 kg. Kokį greitį R nustatysite pompoje, mL/h? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

800 mg/500 mL4 mcg/kg/min108 kg
R = mL/h
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta8 valandų pamainasriuba200 mLpienas200 mLIntraveninė infuzija50 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas2 × 100 mLšlapimas375 mLšlapimas375 mLžaizdos drenas50 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 8 valandų pamainą. Pacientas sveria 92 kg. Raskite vidutinę diurezę U mL/kg/h. Apvalinkite iki dviejų skaitmenų po kablelio.

92 kg8 hšlapimas: 375 mLšlapimas: 375 mLžaizdos drenas: 50 mL
U = mL/kg/h
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
1000 mL→ 50 mL/hpradžia 07:00tiš viso​ = ? h150 mL/h × 2 h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 1000 mL infuzija pradedama 07:00 150 mL/h greičiu. Po 2 valandų greitis pakeičiamas į 50 mL/h ir daugiau nebekeičiamas. Po kiek valandų t nuo pradžios maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

1000 mL150 mL/h · 2 h50 mL/h
t = h
35.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Morse griuvimų skalę: griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: taip; antrinė diagnozė: ne; judėjimo priemonė: ramentai, lazda ar vaikštynė; IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip; eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis; psichikos būklė: pervertina arba pamiršta ribas. Raskite Morse sumą MFS.

0–125
MFS =
36.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1žemasmaža–vidutinėvidutinisaukštas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 14/min., SpO₂ 97 % kvėpuojant kambario oru, kraujospūdis 78/46 mmHg, pulsas 58/min., budrus, temperatūra 36,1 °C. Į kokią klinikinės rizikos grupę patenka pacientas? Spustelėkite ją.

RR 14SpO₂ 97%orasSBP 78HR 58AT 36,1 °C
  1. 1žemas
  2. 2maža–vidutinė
  3. 3vidutinis
  4. 4aukštas
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis
pH7,357,457,54PaCO₂mmHg354522HCO₃⁻mmol/L222618nekompensuotaiš dalies kompensuotavisiškai kompensuota

Mokomasis arterinio kraujo dujų tyrimas rodo pH 7,54, PaCO₂ 22 mmHg (2,9 kPa) ir HCO₃⁻ 18 mmol/L. Pirminis sutrikimas yra kvėpavimo alkalozė. Kiek jis kompensuotas? Spustelėkite savo atsakymą.

pH 7,54PaCO₂ 22 mmHg (2,9 kPa)HCO₃⁻ 18 mmol/L
  1. 1nekompensuota
  2. 2iš dalies kompensuota
  3. 3visiškai kompensuota
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus
pH7,357,457,34PaCO₂mmHg354531HCO₃⁻mmol/L222616tinkama kompensacijapapildoma kvėpavimo acidozėpapildoma kvėpavimo alkalozė

Mokomasis dujų tyrimas rodo metabolinę acidozę: pH 7,34, PaCO₂ 31 mmHg (4,1 kPa), HCO₃⁻ 16 mmol/L. Palyginkite išmatuotą PaCO₂ su Winterso formule. Spustelėkite savo interpretaciją.

pH 7,34PaCO₂ 31 mmHg (4,1 kPa)HCO₃⁻ 16 mmol/L
  1. 1tinkama kompensacija
  2. 2papildoma kvėpavimo acidozė
  3. 3papildoma kvėpavimo alkalozė
39.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mV

Šioje II derivacijos juostoje matomas sinusinis ritmas su viena pauze. Išmatuokite pauzė, R–R intervalą per ją, sekundėmis.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
pauzė = s
40.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mV

Šioje II derivacijos juostoje matoma II laipsnio I tipo AV blokada (Wenckebach). Kiek yra šio dydžio: P dantelių grupėje, įskaitant neperduotą (n iš n:(n − 1) blokados)?

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
P dantelių grupėje =

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · Wait about 15–30 minutes, as the reading may be falsely low

Kodėl tai yra atsakymas

Hot or cold drinks, eating and smoking change the temperature in the mouth for a while. The nurse waits 15–30 minutes or uses another site.

Atsakymas

D · Wait about 15–30 minutes, as the reading may be falsely low
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: A · Paciento interesais, atsižvelgiant į jo ankstesnius norus ir konsultuojantis su artimais žmonėmis

Kodėl tai yra atsakymas

Sprendimai už neveiksnius asmenis turi būti priimami jų geriausiais interesais, atsižvelgiant į ankstesnius ir dabartinius norus, vertybes bei įsitikinimus ir konsultuojantis su globėjais bei šeima. Reikia rinktis mažiausiai ribojantį variantą.

Atsakymas

A · Paciento interesais, atsižvelgiant į jo ankstesnius norus ir konsultuojantis su artimais žmonėmis
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: B · Durys laikomos uždarytos, išskyrus įėjimą ir išėjimą

Kodėl tai yra atsakymas

Durys laikomos uždarytos, kad būtų išlaikytas oro srautas į palatą. Lankytojų skaičius ribojamas, o apie kvėpavimo takų apsaugą jie instruktuojami pagal tvarką.

Atsakymas

B · Durys laikomos uždarytos, išskyrus įėjimą ir išėjimą
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: A · Do not start until the site is marked and verified with the patient

Kodėl tai yra atsakymas

Wrong-site surgery is prevented by marking the site before the procedure, ideally with the awake patient’s involvement, and confirming it at the time-out. The procedure does not begin until this is done.

Atsakymas

A · Do not start until the site is marked and verified with the patient
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: B · Pasodina pacientą, pasvirina jį į priekį ir suspaudžia minkštąją nosies dalį

Kodėl tai yra atsakymas

Palinkimas į priekį neleidžia kraujui patekti į kvėpavimo takus ir skrandį, o tvirtas minkštosios nosies dalies spaudimas dažniausiai sustabdo kraujavimą. Atloškus galvą ar gulint kraujas teka į gerklę.

Atsakymas

B · Pasodina pacientą, pasvirina jį į priekį ir suspaudžia minkštąją nosies dalį
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: D · Decline, explain why and suggest who can safely do it

Kodėl tai yra atsakymas

Nurses must work within their legal scope of practice, even when asked by a provider. The nurse declines, explains the reason and helps find a suitable professional.

Atsakymas

D · Decline, explain why and suggest who can safely do it
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: D · Peritonitą

Kodėl tai yra atsakymas

Peritonitas, dažnai dėl perforacijos, sukelia raumenų įtempimą, rigidiškumą ir judant stiprėjantį skausmą. Tai chirurginė skubi būklė.

Atsakymas

D · Peritonitą
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: D · Pacientą su triukšmingu kvėpavimu ir patinusiomis lūpomis, suvalgiusį žemės riešutų

Kodėl tai yra atsakymas

Stridoras ir lūpų patinimas rodo anafilaksiją su kvėpavimo takų pažeidimu, kuri tiesiogiai gresia gyvybei. Kiti gali saugiai palaukti.

Atsakymas

D · Pacientą su triukšmingu kvėpavimu ir patinusiomis lūpomis, suvalgiusį žemės riešutų
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: C · Strenuous exercise raised CK from skeletal muscle

Kodėl tai yra atsakymas

Strenuous exercise, IM injections and muscle trauma can raise CK from skeletal muscle. A very high CK with dark urine suggests rhabdomyolysis, and heart damage is assessed with troponin, not CK.Patikrinta pagal: Creatine Kinase · MedlinePlus (NIH) (2023); Creatine phosphokinase test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Atsakymas

C · Strenuous exercise raised CK from skeletal muscle
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · Magnesium is excreted by the kidneys, so it can build up to toxic levels

Kodėl tai yra atsakymas

Magnesium is cleared by the kidneys, so falling urine output and rising creatinine raise the risk of toxicity. The nurse checks deep tendon reflexes, respiratory rate and level of consciousness, reports the findings and keeps calcium gluconate available as the antidote.Patikrinta pagal: Magnesium Toxicity (StatPearls) · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026)

Atsakymas

B · Magnesium is excreted by the kidneys, so it can build up to toxic levels
11.Farmakologija

Atsakymas: D · Herpes virusai, pvz., herpes simplex ir varicella-zoster

Kodėl tai yra atsakymas

Infekuotose ląstelėse acikloviras fosforilinamas virusinės timidino kinazės ir tada blokuoja virusinę DNR polimerazę. Jis vartojamas pūslelinei ant lūpų, lytinių organų pūslelinei, vėjaraupiams ir juostinei pūslelinei gydyti.

Atsakymas

D · Herpes virusai, pvz., herpes simplex ir varicella-zoster
12.Farmakologija

Atsakymas: A · Stevens–Johnson syndrome; stop the drug and get urgent medical care

Kodėl tai yra atsakymas

Stevens–Johnson syndrome is a severe drug reaction with skin blistering and mucosal involvement. Sulfonamides are a common cause, and the drug must be stopped immediately.

Atsakymas

A · Stevens–Johnson syndrome; stop the drug and get urgent medical care
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: C · Kulkšnių tinimą

Kodėl tai yra atsakymas

Dihidropiridininiai kalcio kanalų blokatoriai, pvz., amlodipinas, plečia arterioles, didina kapiliarų slėgį ir sukelia periferinę edemą, paraudimą ir galvos skausmą. Sausas kosulys būdingas AKF inhibitoriams, o švilpimas – neselektyviems beta adrenoblokatoriams sergant astma.

Atsakymas

C · Kulkšnių tinimą
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: D · Cover it with a vented chest seal or a dressing taped on three sides

Kodėl tai yra atsakymas

An open (sucking) chest wound lets air enter the pleural space. A vented chest seal or a dressing taped on three sides acts as a flap valve, letting air out but not in. A fully sealed dressing can cause a tension pneumothorax. A chest drain is placed away from the wound.

Atsakymas

D · Cover it with a vented chest seal or a dressing taped on three sides
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: A · 23:00, kai paskutinį kartą žinota, kad jis sveikas

Kodėl tai yra atsakymas

„Pabudimo insultų" atveju pradžia laikoma laiku, kai pacientas paskutinį kartą buvo žinomas sveikas, nes insultas galėjo įvykti bet kuriuo metu nuo to laiko. Dėl to pacientas dažnai patenka už standartinio trombolizės lango, nors pažangūs vaizdiniai tyrimai kartais gali atrinkti pacientus, kuriems gydymas vis dar gali būti naudingas.

Atsakymas

A · 23:00, kai paskutinį kartą žinota, kad jis sveikas
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: A · Urgent referral for assessment for mechanical thrombectomy

Kodėl tai yra atsakymas

IV thrombolysis is usually given within 4,5 hours of onset. Mechanical thrombectomy for a large vessel occlusion can be done later, typically up to 6 hours and in selected patients up to 24 hours, based on imaging. Time still matters, so referral is urgent.

Atsakymas

A · Urgent referral for assessment for mechanical thrombectomy
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: A · Soon after an acute soft tissue injury, to reduce swelling

Kodėl tai yra atsakymas

Cold reduces swelling, bleeding and nerve conduction in acute injuries. It is wrapped and applied for short periods and avoided on areas with poor circulation or sensation. Heat is better for muscle spasm and stiffness.

Atsakymas

A · Soon after an acute soft tissue injury, to reduce swelling
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: D · Omeprazole

Kodėl tai yra atsakymas

PPIs suppress H. pylori and can give false-negative breath or stool tests, so they are usually stopped 2 weeks before. Antibiotics are usually stopped 4 weeks before testing.

Atsakymas

D · Omeprazole
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: C · Gestational diabetes

Kodėl tai yra atsakymas

Obesity raises the risks of gestational diabetes, pre-eclampsia, venous thromboembolism, macrosomia, caesarean birth and stillbirth. Early glucose testing and VTE risk assessment are often recommended.

Atsakymas

C · Gestational diabetes
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: A · Ruptured vasa praevia

Kodėl tai yra atsakymas

Rupture of the membranes can tear unprotected fetal vessels in vasa praevia. Fetal blood loss causes rapid bradycardia while the mother stays stable. An emergency caesarean is needed.

Atsakymas

A · Ruptured vasa praevia
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: D · It adjusts for the larger head and smaller legs of young children

Kodėl tai yra atsakymas

In young children the head makes up a larger share and the legs a smaller share of body surface area than in adults. The Lund and Browder chart adjusts for age, giving a more accurate estimate to guide fluid treatment.

Atsakymas

D · It adjusts for the larger head and smaller legs of young children
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: B · Stop feeds and report at once

Kodėl tai yra atsakymas

Necrotising enterocolitis (NEC) is suspected. Feeds are stopped, the stomach is decompressed, the baby is monitored closely and the medical team is informed urgently for X-ray, antibiotics and possible surgery.

Atsakymas

B · Stop feeds and report at once
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: D · Nedelsiant pranešti, nes tai gali būti sunkios odos reakcijos pradžia

Kodėl tai yra atsakymas

Lamotriginas gali sukelti Stivenso–Džonsono sindromą, ypač gydymo pradžioje ar dozę didinant per greitai. Bet koks bėrimas reikalauja skubaus gydytojo įvertinimo.

Atsakymas

D · Nedelsiant pranešti, nes tai gali būti sunkios odos reakcijos pradžia
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: D · Kvėpavimas ir kraujotaka, nuolat stebint

Kodėl tai yra atsakymas

Mirtis suvaržymo metu dažnai sukelia kvėpavimo problemos. Aptarimas dėl priežasčių vyksta vėliau, kai pacientas nurimsta. Būtinas nuolatinis kvėpavimo, kvėpavimo takų, kraujotakos, odos ir psichinės būklės stebėjimas, o suvaržymas baigiamas, kai tik tampa saugu.

Atsakymas

D · Kvėpavimas ir kraujotaka, nuolat stebint
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: T = 97,9 °F

Temperatūra: °C = (°F − 32) × 5/9 ir °F = °C × 9/5 + 32. Iš °F pirmiausia atimkite 32, o tik paskui dauginkite; iš °C pirmiausia dauginkite ir tada pridėkite 32. Greita patikra: 37 °C yra 98,6 °F, o kiekvienas 1 °C yra 1,8 °F.

Dauginkite iš 9/5

36,6·9/5 = 65,88

Pridėkite 32

T = 65,88 + 32 = 97,88 ≈ 97,9 °F

Atsakymas

T = 97,9 °F
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: V = 545 mL

Buitiniai matai ir svoris: slaugos egzaminuose naudojami suapvalinti atitikmenys: 1 arbatinis šaukštelis (tsp) = 5 mL, 1 valgomasis šaukštas (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 skysčio uncija (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, o 1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL. Svoriui 1 kg = 2,2 lb ir 1 lb = 16 oz; ilgiui 1 colis = 2,54 cm. Sudarykite perskaičiavimą taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų.

Kiekviena eilutė mL

1 tsp = 1·5 = 5 mL
2 puodeliai = 2·240 = 480 mL
4 tbsp = 4·15 = 60 mL

Sudėtis

V = 5 + 480 + 60 = 545 mL

Atsakymas

V = 545 mL
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 1 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Koncentracija sumaišius

2000 mg/8 mL = 250 mg/mL

Tūris

V = 250/250 = 1 mL

Atsakymas

V = 1 mL
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 0,14 mL

Dozės įtraukimas: tūris = (paskirta dozė/pradinio tirpalo stiprumas) × pradinio tirpalo tūris. Pirmiausia paverskite į tuos pačius vienetus, tada patikrinkite, ar tūris telpa į švirkštą ir patenka ant vienos iš jo skalės žymių.

Tūris

V = 1400/10000 = 0,14 mL

Ant švirkšto

Šio 1 mL švirkšto kiekviena maža linija yra 0,01 mL.

Atsakymas

V = 0,14 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 42 gtt/min

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Laikas minutėmis

12·60 = 720 min

Lašėjimo greitis

R = 1500·20/720 = 41,67 ≈ 42 gtt/min

Atsakymas

R = 42 gtt/min

Prie lovos apvalinama iki artimiausio sveiko lašo: 42 lašų/min.

30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 120 mL/h

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Koncentracija

1000 mg/500 mL = 2 mg/mL

Dozė per valandą

4·60 = 240 mg/h

Pompos greitis

R = 240/2 = 120 mL/h

Atsakymas

R = 120 mL/h
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: R = 39,6 mL/h

Heparino ir insulino infuzijos: koncentracija = vienetai maišelyje/maišelio tūris (vienetai/mL). Pompos greitis (mL/h) = vienetai per valandą/koncentracija, o vienetai per valandą = mL/h × koncentracija. Kai paskirta pagal kūno masę, pirmiausia vienetai/h = vienetai/kg/h × kūno masė. Boliuso tūris = reikiami vienetai/flakono stiprumas. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Vienetai per valandą

20·99 = 1 980 vnt./h

Koncentracija

12 500/250 = 50 vnt./mL

Pompos greitis

R = 1980/50 = 39,6 mL/h

Atsakymas

R = 39,6 mL/h
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: R = 16,2 mL/h

Titruojamos infuzijos: pirmiausia raskite koncentraciją mcg/mL (mg × 1000/mL). Kai paskirta pagal kūno masę, mcg/min = mcg/kg/min × kūno masė. Tada mL/h = mcg/min × 60/koncentracija. Skaičiuojant atgal, mcg/kg/min = mL/h × koncentracija/(60 × kūno masė). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Koncentracija

800 mg = 800 000 mcg
800 000/500 = 1600 mcg/mL

Dozė per minutę ir per valandą

4·108 = 432 mcg/min
432·60 = 25920 mcg/h

Pompos greitis

R = 25920/1600 = 16,2 mL/h

Atsakymas

R = 16,2 mL/h
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: U = 1,02 mL/kg/h

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Iš viso šlapimo

375 + 375 = 750 mL

Kilogramui per valandą

U = 750/(92·8) = 1,019 ≈ 1,02 mL/kg/h

Atsakymas

U = 1,02 mL/kg/h
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 16 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Pirmoji dalis

150·2 = 300 mL
1000 − 300 = 700 mL liko

Antroji dalis

700/50 = 14 h

Bendra trukmė

t = 2 + 14 = 16 h

Atsakymas

t = 16 h

Tai maždaug 16 h 00 min, todėl maišelis ištuštės apie 23:00.

35.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: MFS = 75

Morse griuvimų skalė: šeši punktai. Griuvimų anamnezė: ne 0, taip 25. Antrinė diagnozė: ne 0, taip 15. Judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas ar slaugytojos pagalba 0; ramentai, lazda ar vaikštynė 15; laikosi už baldų 30. IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne 0, taip 20. Eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis 0; silpna 10; sutrikusi 20. Psichikos būklė: žino savo ribas 0; pervertina arba pamiršta ribas 15. Suma svyruoja nuo 0 iki 125. Rizikos ribos ligoninėse skiriasi; dažnai naudojama: 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė.

Įvertinkite kiekvieną punktą

griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: taip → 25
antrinė diagnozė: ne → 0
judėjimo priemonė: ramentai, lazda ar vaikštynė → 15
IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip → 20
eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis → 0
psichikos būklė: pervertina arba pamiršta ribas → 15

Sudėtis

Morse suma = 25 + 0 + 15 + 20 + 0 + 15 = 75

Atsakymas

MFS = 75
36.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: maža–vidutinė

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 14/min → 0
SpO₂ 97% → 0
kvėpuojant oru → 0
SBP 78 mmHg → 3
HR 58/min → 0
budrus (A) → 0
T 36,1 °C → 0

Suma ir raudoni balai

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 3 + 0 + 0 + 0 = 3
Bent vienas rodiklis vertinamas 3.

Rizikos grupė

maža–vidutinė

Atsakymas

maža–vidutinė

Vienas 3 balų įvertis reikalauja skubios apžiūros, net kai suma maža.

37.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: iš dalies kompensuota

Kraujo dujų skaitymas (ROME): pirmiausia pH: žemiau 7,35 yra acidemija, aukščiau 7,45 – alkalemija. Tada raskite reikšmę, kuri tai paaiškina. PaCO₂ (norma 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) yra kvėpavimo dalis ir kvėpavimo sutrikimo atveju kinta Priešinga pH kryptimi; HCO₃⁻ (norma 22–26 mmol/L) yra metabolinė dalis ir kinta ta pačia kryptimi kaip pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Kita reikšmė rodo kompensaciją: normali reiškia nekompensuotą; nenormali kryptimi, grąžinančia pH atgal, kai pH vis dar nenormalus, reiškia iš dalies kompensuotą; normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis reiškia visiškai kompensuotą. Laboratorijų ribos šiek tiek skiriasi; tai mokomosios reikšmės.

ROME, reikšmė po reikšmės

pH 7,54: alkalemija (aukščiau 7,45)
PaCO₂ 22 mmHg: žemas (35–45)
HCO₃⁻ 18 mmol/L: žemas (22–26)

Kompensacija

iš dalies kompensuota

Atsakymas

iš dalies kompensuota
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: tinkama kompensacija

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Tikėtinas PaCO₂

1,5·16 + 8 = 32 → 30–34 mmHg

Palyginkite

išmatuotas: 31 mmHg → tinkama kompensacija

Atsakymas

tinkama kompensacija
39.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: pauzė = 1,6 s

Siaurų kompleksų tachikardija ir pauzės: supraventrikulinė tachikardija (SVT) yra taisyklinga tachikardija maždaug 150–250/min. su siaurais QRS kompleksais; P dantelių dažniausiai nematyti, nes jie paslėpti QRS komplekse arba T bangoje. Sinusinė tachikardija suaugusiajam ramybės būsenoje paprastai lėtesnė nei maždaug 150/min. ir prieš kiekvieną QRS turi matomą P dantelį; prieširdžių plazdėjimas su 2:1 laidumu dažnai būna maždaug 150/min. ir turi pjūklo dantų bangas. Sinusinės pauzės metu sinuso mazgas trumpam nustoja siųsti impulsus: matoma pauzė be P dantelio ir be QRS, kurios trukmė nėra sveikas P–P ciklų skaičius (lygiai dviejų ar trijų ciklų pauzė rodo sinusinę išėjimo blokadą).

Matuokite

40 mažų langelių nuo R iki R per pauzę

Konvertuoti

pauzė = 40 × 0,04 s = 1,6 s

Palyginkite su P–P

1,60 ÷ 0,92 ≈ 1,7 P–P ciklų, ne sveikas skaičius

Atsakymas

pauzė = 1,6 s

Pauzėje P dantelio nėra, o pauzė nėra sveikas P–P ciklų skaičius: sinusinė pauzė. Lygiai dviejų ar trijų ciklų pauzė rodytų sinusinę išėjimo blokadą.

40.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: P dantelių grupėje = 4

AV blokados: sužymėkite P dantelius ir patikrinkite, po kurių seka QRS. I laipsnis: kiekvienas P perduodamas, PR pastovus ir didesnis nei 0,20 s. II laipsnio I tipas (Mobitz I, Wenckebach): PR ilgėja nuo susitraukimo prie susitraukimo, kol vienas P dantelis neperduodamas, paskui ciklas prasideda iš naujo (grupinis susitraukimas). II laipsnio II tipas (Mobitz II): perduotų susitraukimų PR išlieka pastovus, o P dantelis staiga neperduodamas; QRS dažnai platus. III laipsnio (visiška) blokada: P dantelių ritmas ir QRS kompleksų ritmas kiekvienas reguliarūs, bet nepriklausomi, PR kinta atsitiktinai, o prieširdžių dažnis didesnis už pakaitinį ritmą (jungtinis 40–60/min. su siauru QRS, skilvelinis 20–40/min. su plačiu QRS). 2:1 blokados pagal vieną juostą negalima priskirti I ar II tipui.

Sužymėkite P dantelius

P–P = 0,88 s, reguliarus; vienas P dantelis iš kiekvienų 4 nepravedamas

PR kiekvienoje grupėje

PR₁ = 0,18 s, PR₂ = 0,30 s, PR₃ = 0,38 s

Atsakymas

P dantelių grupėje = 4

4:3 Wenckebach blokada.

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions