NCLEX tipo bandomieji klausimai (RN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 40 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Paros dozė
mg/parai = mg/kg/parai × kūno masė (kg)
Dozių skaičius per parą
skaičius = 24 h / dozavimo intervalas (h)
Svarai į kilogramus
kg = lb / 2,2
Infuzijos koncentracija
vienetai/mL = vienetai maišelyje / maišelio tūris
Pompos greitis
mL/h = dozė per valandą / koncentracija
Titruojama infuzija
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dozė pagal pompos greitį
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Vienetai
1 mg = 1000 mcg

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

Pacientui 38,6 °C temperatūra, širdies susitraukimų dažnis 118/min, kvėpavimo dažnis 24/min ir naujai atsiradęs sumišimas. Ką pirmiausia reikėtų įtarti?

  1. ASepsį
  2. BTik dehidrataciją dėl per mažo vandens kiekio
  3. CTik hipoglikemiją
  4. DNormalų pooperacinį sveikimą
2.Slaugos pagrindaiSunkus

An older patient's leg wound has become more painful and has a new unpleasant smell, but there is no fever. What does this suggest?

  1. ANormal healing, because there is no fever and the wound is still closed
  2. BAn allergy to the dressing that needs no action
  3. CThe wound has dried out and needs to be left open
  4. DA possible wound infection that needs assessment and reporting
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

How should a nurse handle soiled bed linen?

  1. AShake it out first to check for lost items
  2. BCarry it bundled against the body to the soiled utility room down the hall
  3. CHold it away from the uniform and place it straight into a linen bag
  4. DPut it on the floor until the bed is made
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A toddler has bruises of different ages and a burn, and the parent’s explanation does not fit the injuries. What should the nurse do?

  1. AConfront the parent and ask them to admit to abuse
  2. BReport the concern following child-protection (safeguarding) procedures
  3. CWait until there is clear proof of abuse before reporting anything at all
  4. DDocument only and say nothing to anyone
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

Before giving a scheduled dose of metoprolol, which assessment is most important?

  1. AApical pulse and blood pressure
  2. BTemperature and the latest pain score
  3. CBlood glucose and weight
  4. DBowel sounds and urine color
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

Which patient is the best choice for the room closest to the nurses’ station?

  1. AA patient admitted for a planned scan, feeling well
  2. BA patient with stable diabetes who walks independently
  3. CA young adult waiting for discharge tomorrow
  4. DA confused older adult at high risk of falls
7.Klinikinė slaugaVidutinis

Pacientui, kuriam po chemoterapijos yra neutropenija, temperatūra 38,3 °C. Kas svarbiausia?

  1. ADuoti tik paracetamolio ir rytoj vėl patikrinti temperatūrą
  2. BPaskatinti pacientą pasivaikščioti
  3. CPalaukti 24 valandas, ar karščiavimas praeis
  4. DVertinti kaip neutropeninį sepsį ir skubiai skirti antibiotikų į veną
8.Klinikinė slaugaSunkus

Kurį pacientą palatos slaugytojas pamainos pradžioje turėtų įvertinti pirmiausia?

  1. APacientą su lėtiniu nugaros skausmu, įvertintu 4/10
  2. BPacientą, kuriam naujai atsirado sumišimas, o kvėpavimo dažnis 28/min
  3. CIšrašymo laukiantį pacientą su stabiliais rodikliais
  4. DPacientą, prašantį vidurių laisvinamojo
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

Apart from the lithium level, which tests are monitored regularly in long-term lithium therapy?

  1. ATroponin and creatine kinase (CK)
  2. BLiver enzymes and serum amylase
  3. CINR and the platelet count
  4. DKidney function and thyroid function
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

A patient stopped long-term prednisone suddenly a week ago. Now: blood pressure 78/46 mm Hg, sodium 128 mEq/L, potassium 4,6 mEq/L, glucose 58 mg/dL (3,2 mmol/L). Which condition is most likely?

  1. ACushing syndrome from steroid excess
  2. BSyndrome of inappropriate ADH (SIADH)
  3. CAcute adrenal insufficiency (adrenal crisis)
  4. DPrimary hyperaldosteronism (Conn syndrome)
11.FarmakologijaVidutinis

Why are patients taking simvastatin often advised to avoid large amounts of grapefruit juice?

  1. AGrapefruit inhibits CYP3A4 in the gut, raising simvastatin levels and myopathy risk
  2. BGrapefruit makes the tablet dissolve in the mouth
  3. CGrapefruit blocks cholesterol absorption and causes low cholesterol
  4. DGrapefruit speeds up simvastatin breakdown in the liver, so the drug stops working
12.FarmakologijaSunkus

A patient on disulfiram becomes flushed, nauseated and has palpitations after using a mouthwash. What is the most likely cause?

  1. AAlcohol in the mouthwash caused a disulfiram–alcohol reaction
  2. BDisulfiram toxicity from taking too many tablets by mistake
  3. CLow blood glucose from skipping breakfast
  4. DAn allergy to mint flavouring in the mouthwash
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

A patient uses a glyceryl trinitrate (nitroglycerin) patch for angina. Why is it usually removed for several hours each day?

  1. AThe skin needs a break to absorb a larger dose
  2. BA nitrate-free interval prevents tolerance
  3. CIt lowers the risk of a high potassium level
  4. DThe patch works only during the night
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

A patient who injects drugs has a fever, a new heart murmur and splinter haemorrhages. Before antibiotics are started, what is most important?

  1. ATake a single blood culture from the cannula
  2. BWait for an echocardiogram before taking any samples
  3. CArrange an exercise ECG test
  4. DTake several sets of blood cultures from separate sites
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

What is the dexamethasone suppression test used for?

  1. ATo check thyroid function
  2. BTo diagnose diabetes insipidus
  3. CTo help diagnose Cushing's syndrome
  4. DTo measure kidney function
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

Pacientas, sergantis ūminiu išeminiu insultu, nėra trombolizės kandidatas. Pirmąją dieną kraujospūdis 190/100 mmHg, kitos skubios būklės nėra. Kas paprastai tinkama?

  1. AVengti agresyvaus mažinimo ir laikytis insulto komandos tikslų
  2. BGreitai sumažinti iki 110/70 mmHg vaistais į veną
  3. CPaguldyti pacientą horizontaliai ir suleisti didelį skysčių bolusą
  4. DPurkšti nitratą kas 5 minutes, kol nukris žemiau 120 mmHg
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Which factor can precipitate hepatic encephalopathy in a patient with cirrhosis?

  1. AA low-salt diet
  2. BConstipation
  3. CRegular gentle walking
  4. DA high fluid intake
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

A patient's long-standing groin hernia has become tender, red and irreducible, and they are vomiting. What should the nurse do?

  1. AAdvise the patient to wear a tight truss and rest
  2. BKeep them nil by mouth and arrange urgent surgical review
  3. CPush the hernia firmly back in, then discharge home
  4. DApply a hot water bottle and give a laxative
19.Akušerinė slaugaVidutinis

A woman at 24 weeks reports burning on urination and urinary frequency. What is the priority action?

  1. ACollect a urine sample for culture and inform the provider
  2. BAdvise her to drink less to reduce frequency
  3. CAdvise cranberry juice and no further action
  4. DReassure her that urinary frequency is normal in pregnancy
20.Akušerinė slaugaSunkus

The nurse must deliver a baby before the provider arrives. As the head crowns, what should the nurse do?

  1. AAsk the woman to cross her legs tightly until help comes
  2. BApply gentle pressure to the head to slow the birth
  3. CPull firmly on the head to speed the birth
  4. DPush the head back to delay the birth
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

At about what age do most children understand that death is permanent and happens to everyone?

  1. ANot until about 18 years
  2. BAbout 2 years
  3. CAbout 4 years
  4. DAbout 9 to 10 years
22.Pediatrinė slaugaSunkus

Which newborn should the nurse assess first?

  1. AA 1-day-old with bluish hands and feet but pink lips and trunk
  2. BA 1-day-old with tiny white spots (milia) on the nose
  3. CA 3-day-old with mild facial jaundice who is feeding well
  4. DA 2-hour-old with grunting, nasal flaring and a respiratory rate of 74/min
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

When is the risk of suicide particularly high for patients after psychiatric inpatient care?

  1. AIn the first weeks after discharge
  2. BThere is no change in risk after discharge
  3. COnly while the patient is asleep in hospital
  4. DOnly after one year at home
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

Prieš išrašymą likus dienai pacientė, serganti depresija, sako: „Netrukus pagaliau rasiu ramybę ir niekam nebebūsiu našta." Ką turėtų daryti slaugytojas?

  1. APažymėti pastabą jos įraše ir leisti išrašymui vykti kaip suplanuota, nesiimant jokių tolesnių veiksmų
  2. BPasakyti, kad namie ji jausis geriau
  3. CTiesiogiai paklausti, ar ji galvoja apie savižudybę, ir informuoti komandą, prieš išrašant
  4. DManyti, kad ji turi omenyje palengvėjimą dėl grįžimo namo
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
94969810010210410635363738394041°F°C? °F39,6 °C

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Paciento temperatūra yra 39,6 °C. Konvertuokite į Farenheito laipsnius T pagal °F = °C × 9/5 + 32. Suapvalinkite iki vieno ženklo po kablelio.

39,6 °C
T = °F
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
00:0022:4006:30t = ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Infuzija prasideda 22:40 ir baigiasi 06:30 kitą rytą (24 valandų laikrodis). Kiek valandų t ji truko? Atsakymą pateikite valandomis dešimtainiu skaičiumi, suapvalintu iki dviejų ženklų po kablelio.

22:4006:30
t = h
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
90 kg10 mg/kgD = ? mg

Pacientas sveria 90 kg, jam paskirta 10 mg/kg vienkartinė dozė. Raskite dozę D mg.

90 kg10 mg/kg
D = mg
28.Dozių skaičiavimasSunkus
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Paskirta 3600 vienetų vaisto, kuris tiekiamas 5000 vienetų/mL. Įtraukite dozę į 1 mL švirkštą: kokį tūrį V suleidžiate?

3600 units5000 units/mL
V = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
V = ?60 gtt/mL30 gtt/min4 h

Lašinama 30 gtt/min greičiu per 60 gtt/mL sistemą. Kiek mililitrų V pacientas gauna per 4 valandas?

30 gtt/min60 gtt/mL4 h
V = mL
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
4 g1000 mL? mL/h1,5 mg/min

Maišelyje yra 4 g vaisto 1000 mL tirpalo. Paskirta 1,5 mg per minutę. Kokį greitį R nustatysite pompai, mL/h?

4 g/1000 mL1,5 mg/min
R = mL/h
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasVidutinis
heparin 5 000 vnt./mL60 vnt./kg · 52 kg → V = ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis protokolas numato 60 vienetų/kg heparino boliusą pacientui, sveriančiam 52 kg. Flakone yra 5 000 vienetai/mL. Kokį tūrį V įtrauksite? Apvalinkite iki dviejų skaitmenų po kablelio.

60 vnt./kg52 kg5 000 vnt./mL
V = mL
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasSunkus
400 mg250 mLdopamine8 mL/h87 kg? mcg/kg/min

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). dopamine infuzija (400 mg 250 mL) lašinama 8 mL/h greičiu. Pacientas sveria 87 kg. Kokią dozę D mcg/kg/min gauna pacientas? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

400 mg/250 mL8 mL/h87 kg
D = mcg/kg/min
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta12 valandų pamainasultys100 mLarbata150 mLIntraveninė infuzija75 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas1 × 50 mLšlapimas500 mLšlapimas175 mLžaizdos drenas110 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 12 valandų pamainą. Pacientas sveria 85 kg. Raskite vidutinę diurezę U mL/kg/h. Apvalinkite iki dviejų skaitmenų po kablelio.

85 kg12 hšlapimas: 500 mLšlapimas: 175 mLžaizdos drenas: 110 mL
U = mL/kg/h
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
1000 mL600 mL sulašinta75 mL/h21:00t = ? h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 1000 mL maišelis lašinamas pompa 75 mL/h greičiu. 21:00 jau sulašinta 600 mL. Po kiek valandų t maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

1000 mL600 mL sulašinta75 mL/h
t = h
35.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
lengvavidutinėsunki

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas po galvos traumos atmerkia akis tik į spaudimą (skausmingą dirgiklį), taria netinkamus, atsitiktinius žodžius ir geriausias motorinis atsakas: nenormalus rankų lenkimas (dekortikacinė poza). Apskaičiuokite GCS ir pagal jį įvertinkite galvos traumos sunkumą. Spustelėkite atsakymą.

  1. 1lengva
  2. 2vidutinė
  3. 3sunki
36.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
rizikos nėramaža rizikavidutinė rizikadidelė rizikalabai didelė rizika

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Braden skalę: jutiminis suvokimas: šiek tiek ribotas; drėgmė: labai drėgna; aktyvumas: kartais vaikšto; judrumas: apribojimų nėra; mityba: tikriausiai nepakankama; trintis ir šlytis: akivaizdžios problemos nėra. Naudokite grupes: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža, 13–14 vidutinė, 10–12 didelė ir 9 ar mažiau labai didelė. Spustelėkite rizikos lygį.

  1. 1rizikos nėra
  2. 2maža rizika
  3. 3vidutinė rizika
  4. 4didelė rizika
  5. 5labai didelė rizika
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis
pH7,357,457,38PaCO₂mmHg354530HCO₃⁻mmol/L222617nekompensuotaiš dalies kompensuotavisiškai kompensuota

Mokomasis arterinio kraujo dujų tyrimas rodo pH 7,38, PaCO₂ 30 mmHg (4,0 kPa) ir HCO₃⁻ 17 mmol/L. Pirminis sutrikimas yra metabolinė acidozė. Kiek jis kompensuotas? Spustelėkite savo atsakymą.

pH 7,38PaCO₂ 30 mmHg (4,0 kPa)HCO₃⁻ 17 mmol/L
  1. 1nekompensuota
  2. 2iš dalies kompensuota
  3. 3visiškai kompensuota
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus

Jūros lygyje mokomasis dujų tyrimas, atliktas kvėpuojant 21 % deguonies, rodo PaO₂ 58 mmHg (7,7 kPa) ir PaCO₂ 42 mmHg (5,6 kPa). Naudodami PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8, raskite A–a gradientas.

FiO₂ 21%PaO₂ 58 mmHg (7,7 kPa)PaCO₂ 42 mmHg (5,6 kPa)
A–a gradientas = mmHg
39.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mVsinusinė bradikardijasinusinė tachikardijaI laipsnio AV blokadajungtinis ritmas

Išanalizuokite šią II derivacijos ritmo juostą. Koks tai ritmas? Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1sinusinė bradikardija
  2. 2sinusinė tachikardija
  3. 3I laipsnio AV blokada
  4. 4jungtinis ritmas
40.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mVsinusinė bradikardijaasistolijaidioventrikulinis ritmasjungtinis ritmas

Nustatykite ritmą šioje II derivacijos juostoje. Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1sinusinė bradikardija
  2. 2asistolija
  3. 3idioventrikulinis ritmas
  4. 4jungtinis ritmas

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: A · Sepsį

Kodėl tai yra atsakymas

Karščiavimas, tachikardija, tachipnėja ir pakitusi sąmonė rodo sepsį. Reikia skubiai kviesti pagalbą ir gydyti, pavyzdžiui, taikant „sepsis six" priemonių rinkinį.

Atsakymas

A · Sepsį
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · A possible wound infection that needs assessment and reporting

Kodėl tai yra atsakymas

Increasing pain, odour, new exudate or delayed healing can signal infection even without fever, especially in older adults. The wound is assessed, the change reported and a swab taken if policy advises.

Atsakymas

D · A possible wound infection that needs assessment and reporting
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: C · Hold it away from the uniform and place it straight into a linen bag

Kodėl tai yra atsakymas

Soiled linen is rolled up, held away from the uniform and placed directly into a laundry bag at the bedside. Shaking linen spreads organisms into the air, and the floor is a contaminated surface.

Atsakymas

C · Hold it away from the uniform and place it straight into a linen bag
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: B · Report the concern following child-protection (safeguarding) procedures

Kodėl tai yra atsakymas

Injuries that do not match the history must be reported, and proof is not needed. In the US, nurses are legally mandated reporters; in the UK and many other countries, safeguarding procedures require the concern to be referred to the designated lead or children’s social care. The child’s safety is ensured and the findings are documented factually.

Atsakymas

B · Report the concern following child-protection (safeguarding) procedures
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · Apical pulse and blood pressure

Kodėl tai yra atsakymas

Metoprolol can cause bradycardia and hypotension, so the nurse checks the apical pulse and blood pressure first. The dose is held and reported according to the prescribed parameters.

Atsakymas

A · Apical pulse and blood pressure
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: D · A confused older adult at high risk of falls

Kodėl tai yra atsakymas

A confused patient at high risk of falls benefits from being close to staff, so they can be observed and helped quickly. The other patients are stable and independent.

Atsakymas

D · A confused older adult at high risk of falls
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: D · Vertinti kaip neutropeninį sepsį ir skubiai skirti antibiotikų į veną

Kodėl tai yra atsakymas

Neutropeninis sepsis yra onkologinė skubi būklė. Plataus spektro antibiotikai į veną turėtų būti skirti per valandą, nelaukiant tyrimų rezultatų.

Atsakymas

D · Vertinti kaip neutropeninį sepsį ir skubiai skirti antibiotikų į veną
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: B · Pacientą, kuriam naujai atsirado sumišimas, o kvėpavimo dažnis 28/min

Kodėl tai yra atsakymas

Naujas sumišimas su tachipnėja rodo ūmų būklės blogėjimą, pvz., sepsį ar hipoksiją. Pacientai su stabiliomis lėtinėmis problemomis gali palaukti.

Atsakymas

B · Pacientą, kuriam naujai atsirado sumišimas, o kvėpavimo dažnis 28/min
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: D · Kidney function and thyroid function

Kodėl tai yra atsakymas

Long-term lithium can cause hypothyroidism and impair kidney function, including nephrogenic diabetes insipidus. Creatinine/eGFR and TSH are therefore checked regularly, together with sodium and the lithium level.Patikrinta pagal: Hypothyroidism · MedlinePlus (NIH) (2024)

Atsakymas

D · Kidney function and thyroid function
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: C · Acute adrenal insufficiency (adrenal crisis)

Kodėl tai yra atsakymas

Long-term glucocorticoids suppress the body's own cortisol production; stopping them suddenly can cause adrenal crisis. Lack of cortisol causes hypotension, hyponatremia and hypoglycemia. Aldosterone is usually still made, so potassium is often normal; high potassium suggests primary adrenal failure. Treatment is IV hydrocortisone and fluids as prescribed.

Atsakymas

C · Acute adrenal insufficiency (adrenal crisis)
11.Farmakologija

Atsakymas: A · Grapefruit inhibits CYP3A4 in the gut, raising simvastatin levels and myopathy risk

Kodėl tai yra atsakymas

Grapefruit compounds inhibit intestinal CYP3A4, so more simvastatin is absorbed. Higher levels increase the risk of muscle damage; drugs such as some calcium channel blockers and ciclosporin are also affected.

Atsakymas

A · Grapefruit inhibits CYP3A4 in the gut, raising simvastatin levels and myopathy risk
12.Farmakologija

Atsakymas: A · Alcohol in the mouthwash caused a disulfiram–alcohol reaction

Kodėl tai yra atsakymas

Disulfiram reactions can occur with small amounts of alcohol in mouthwash, cough syrups, sauces or aftershave. Patients are taught to check labels and avoid all alcohol-containing products.

Atsakymas

A · Alcohol in the mouthwash caused a disulfiram–alcohol reaction
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: B · A nitrate-free interval prevents tolerance

Kodėl tai yra atsakymas

Continuous nitrate use leads to tolerance within days. A daily nitrate-free period (often overnight, when angina is least likely) keeps the drug effective. Patients are taught to rotate patch sites.

Atsakymas

B · A nitrate-free interval prevents tolerance
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: D · Take several sets of blood cultures from separate sites

Kodėl tai yra atsakymas

Suspected infective endocarditis requires multiple sets of blood cultures taken with careful aseptic technique, ideally before antibiotics, to identify the organism and guide weeks of IV therapy. Echocardiography looks for vegetations but should not delay cultures or, in a very sick patient, antibiotics.

Atsakymas

D · Take several sets of blood cultures from separate sites
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: C · To help diagnose Cushing's syndrome

Kodėl tai yra atsakymas

A dose of dexamethasone normally suppresses ACTH and cortisol. In Cushing's syndrome, cortisol stays high. The test is part of the work-up for cortisol excess.

Atsakymas

C · To help diagnose Cushing's syndrome
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: A · Vengti agresyvaus mažinimo ir laikytis insulto komandos tikslų

Kodėl tai yra atsakymas

Po išeminio insulto penumbra priklauso nuo kraujospūdžio perfuzijai. Nebent planuojama trombolizė ar yra kita skubi būklė (pvz., aortos disekacija ar ūminis širdies nepakankamumas), rekomendacijos dažnai toleruoja aukštesnį spaudimą anksti (pvz., kai kuriose rekomendacijose gydoma tik viršijus 220/120 mmHg). Tikslus nustato insulto komanda.

Atsakymas

A · Vengti agresyvaus mažinimo ir laikytis insulto komandos tikslų
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: B · Constipation

Kodėl tai yra atsakymas

Constipation, GI bleeding, infection, dehydration, low potassium and sedative drugs can trigger encephalopathy. Keeping the bowels open, for example with lactulose, reduces ammonia absorption.

Atsakymas

B · Constipation
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: B · Keep them nil by mouth and arrange urgent surgical review

Kodėl tai yra atsakymas

A tender, red, irreducible hernia with vomiting suggests strangulation and bowel obstruction. It needs emergency surgery; the nurse keeps the patient nil by mouth, gives analgesia, and starts IV access and fluids as prescribed.

Atsakymas

B · Keep them nil by mouth and arrange urgent surgical review
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: A · Collect a urine sample for culture and inform the provider

Kodėl tai yra atsakymas

Dysuria suggests a urinary tract infection, which needs culture and treatment with a pregnancy-safe antibiotic. Untreated UTIs can progress to pyelonephritis and preterm labour.

Atsakymas

A · Collect a urine sample for culture and inform the provider
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: B · Apply gentle pressure to the head to slow the birth

Kodėl tai yra atsakymas

Gentle pressure on the fetal head, with the woman panting, slows birth and reduces perineal tearing and rapid pressure changes in the fetal skull. The nurse then checks for a nuchal cord and supports the baby's body.

Atsakymas

B · Apply gentle pressure to the head to slow the birth
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: D · About 9 to 10 years

Kodėl tai yra atsakymas

By about 9–10 years most children understand that death is irreversible, universal and has a biological cause. Younger children may see it as temporary or as a punishment.

Atsakymas

D · About 9 to 10 years
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: D · A 2-hour-old with grunting, nasal flaring and a respiratory rate of 74/min

Kodėl tai yra atsakymas

Grunting, nasal flaring and tachypnoea (above about 60/min) are signs of respiratory distress and need immediate assessment. Milia, acrocyanosis in the first days and mild jaundice after 24 hours in a well-feeding baby are common and expected.

Atsakymas

D · A 2-hour-old with grunting, nasal flaring and a respiratory rate of 74/min
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: A · In the first weeks after discharge

Kodėl tai yra atsakymas

The period shortly after discharge carries a high risk of suicide. Early follow-up, a safety plan and clear crisis contacts help bridge the transition.

Atsakymas

A · In the first weeks after discharge
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: C · Tiesiogiai paklausti, ar ji galvoja apie savižudybę, ir informuoti komandą, prieš išrašant

Kodėl tai yra atsakymas

Pareiškimai apie ramybę ar naštą gali rodyti savižudišką ketinimą. Slaugytojas klausia tiesiogiai, vertina riziką ir informuoja komandą, o išrašymą gali tekti persvarstyti.

Atsakymas

C · Tiesiogiai paklausti, ar ji galvoja apie savižudybę, ir informuoti komandą, prieš išrašant
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: T = 103,3 °F

Temperatūra: °C = (°F − 32) × 5/9 ir °F = °C × 9/5 + 32. Iš °F pirmiausia atimkite 32, o tik paskui dauginkite; iš °C pirmiausia dauginkite ir tada pridėkite 32. Greita patikra: 37 °C yra 98,6 °F, o kiekvienas 1 °C yra 1,8 °F.

Dauginkite iš 9/5

39,6·9/5 = 71,28

Pridėkite 32

T = 71,28 + 32 = 103,3 °F

Atsakymas

T = 103,3 °F
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: t = 7,83 h

24 valandų laikrodis: nuo 13 val. (1 PM) pridėkite 12 prie valandos (3:45 PM = 15:45). Nuo vidurnakčio iki 12:59 AM yra 00:00–00:59, o 12:00–12:59 PM lieka 12:00–12:59. Grįžtant atimkite 12 iš 13–23 valandų ir pridėkite PM; 00 valanda tampa 12 AM. Laiką per vidurnaktį skaičiuokite dviem dalimis: iki 24:00 (00:00), paskui nuo 00:00.

Prieš vidurnaktį

22:40 → 24:00 = 80 min

Po vidurnakčio

00:00 → 06:30 = 390 min

Iš viso

80 + 390 = 470 min
t = 470/60 = 7,833 ≈ 7,83 h

Atsakymas

t = 7,83 h
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: D = 900 mg

Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.

Dozė

10·90 = 900 mg

Atsakymas

D = 900 mg
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 0,72 mL

Dozės įtraukimas: tūris = (paskirta dozė/pradinio tirpalo stiprumas) × pradinio tirpalo tūris. Pirmiausia paverskite į tuos pačius vienetus, tada patikrinkite, ar tūris telpa į švirkštą ir patenka ant vienos iš jo skalės žymių.

Tūris

V = 3600/5000 = 0,72 mL

Ant švirkšto

Šio 1 mL švirkšto kiekviena maža linija yra 0,01 mL.

Atsakymas

V = 0,72 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: V = 120 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Greitis mL/h

30·60/60 = 30 mL/h

Tūris

V = 30·4 = 120 mL

Atsakymas

V = 120 mL
30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 22,5 mL/h

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Koncentracija

4000 mg/1000 mL = 4 mg/mL

Dozė per valandą

1,5·60 = 90 mg/h

Pompos greitis

R = 90/4 = 22,5 mL/h

Atsakymas

R = 22,5 mL/h
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: V = 0,62 mL

Heparino ir insulino infuzijos: koncentracija = vienetai maišelyje/maišelio tūris (vienetai/mL). Pompos greitis (mL/h) = vienetai per valandą/koncentracija, o vienetai per valandą = mL/h × koncentracija. Kai paskirta pagal kūno masę, pirmiausia vienetai/h = vienetai/kg/h × kūno masė. Boliuso tūris = reikiami vienetai/flakono stiprumas. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Reikiamas vienetų skaičius

60·52 = 3 120 vnt.

Tūris

V = 3120/5000 = 0,624 ≈ 0,62 mL

Atsakymas

V = 0,62 mL
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: D = 2,5 mcg/kg/min

Titruojamos infuzijos: pirmiausia raskite koncentraciją mcg/mL (mg × 1000/mL). Kai paskirta pagal kūno masę, mcg/min = mcg/kg/min × kūno masė. Tada mL/h = mcg/min × 60/koncentracija. Skaičiuojant atgal, mcg/kg/min = mL/h × koncentracija/(60 × kūno masė). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Koncentracija

400 000/250 = 1600 mcg/mL

Mikrogramai per minutę

8·1600 = 12800 mcg/h
12800/60 = 213,3 mcg/min

Kilogramui

D = 213,3/87 = 2,452 ≈ 2,5 mcg/kg/min

Atsakymas

D = 2,5 mcg/kg/min
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: U = 0,66 mL/kg/h

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Iš viso šlapimo

500 + 175 = 675 mL

Kilogramui per valandą

U = 675/(85·12) = 0,6618 ≈ 0,66 mL/kg/h

Atsakymas

U = 0,66 mL/kg/h
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 5,3 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Likęs tūris

1000 − 600 = 400 mL

Laikas

t = 400/75 = 5,333 ≈ 5,3 h

Atsakymas

t = 5,3 h

Tai maždaug 5 h 20 min, todėl maišelis ištuštės apie 02:20.

35.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: sunki

Glazgo komos skalė: sudėkite geriausią atsaką trijose srityse. Akių atmerkimas E: 4 spontaniškai, 3 į garsą ar kalbinimą, 2 į spaudimą, 1 nėra. Žodinis atsakas V: 5 orientuotas, 4 sumišęs, 3 netinkami žodžiai, 2 nesuprantami garsai, 1 nėra. Motorinis atsakas M: 6 vykdo komandas, 5 lokalizuoja, 4 normalus lenkimas (atitraukia), 3 nenormalus lenkimas, 2 tiesimas, 1 nėra. Suma svyruoja nuo 3 iki 15. Po galvos traumos 13–15 paprastai vadinama lengva, 9–12 vidutine, o 3–8 sunkia.

Įvertinkite kiekvieną sritį

E: atmerkia akis tik į spaudimą (skausmingą dirgiklį) → 2
V: taria netinkamus, atsitiktinius žodžius → 3
M: nenormalus rankų lenkimas (dekortikacinė poza) → 3

Sudėtis

GCS = 2 + 3 + 3 = 8

Sunkumas

GCS 8 → sunki

Atsakymas

sunki
36.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: maža rizika

Braden skalė: šešios poskalės pragulų rizikai vertinti. Jutiminis suvokimas, drėgmė, aktyvumas, judrumas ir mityba vertinami 1–4 balais, nuo blogiausio lygio (1) iki problemos nebuvimo (4); trintis ir šlytis vertinama 1–3 balais. Suma svyruoja nuo 6 iki 23, o mažesnė suma reiškia didesnę riziką. Dažnos grupės: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža rizika, 13–14 vidutinė rizika, 10–12 didelė rizika ir 9 ar mažiau labai didelė rizika.

Įvertinkite kiekvieną poskalę

jutiminis suvokimas: šiek tiek ribotas → 3
drėgmė: labai drėgna → 2
aktyvumas: kartais vaikšto → 3
judrumas: apribojimų nėra → 4
mityba: tikriausiai nepakankama → 2
trintis ir šlytis: akivaizdžios problemos nėra → 3

Sudėtis

Braden suma = 3 + 2 + 3 + 4 + 2 + 3 = 17

Rizikos lygis

17 → maža rizika

Atsakymas

maža rizika
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: visiškai kompensuota

Kraujo dujų skaitymas (ROME): pirmiausia pH: žemiau 7,35 yra acidemija, aukščiau 7,45 – alkalemija. Tada raskite reikšmę, kuri tai paaiškina. PaCO₂ (norma 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) yra kvėpavimo dalis ir kvėpavimo sutrikimo atveju kinta Priešinga pH kryptimi; HCO₃⁻ (norma 22–26 mmol/L) yra metabolinė dalis ir kinta ta pačia kryptimi kaip pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Kita reikšmė rodo kompensaciją: normali reiškia nekompensuotą; nenormali kryptimi, grąžinančia pH atgal, kai pH vis dar nenormalus, reiškia iš dalies kompensuotą; normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis reiškia visiškai kompensuotą. Laboratorijų ribos šiek tiek skiriasi; tai mokomosios reikšmės.

ROME, reikšmė po reikšmės

pH 7,38: 7,35–7,45 ribose
PaCO₂ 30 mmHg: žemas (35–45)
HCO₃⁻ 17 mmol/L: žemas (22–26)

Kompensacija

Kliniškai taip pat patikrinkite tikėtiną kompensaciją: pagal Winterso formulę tikimasi PaCO₂ 31,5–35,5 mmHg, todėl išmatuoti 30 mmHg rodo papildoma kvėpavimo alkalozė (mišrus sutrikimas). Aukščiau pateiktas atsakymas – egzamino klasifikacija pagal ROME.

visiškai kompensuota

Atsakymas

visiškai kompensuota
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: A–a gradientas = 39,23 mmHg

Išvestinės reikšmės: apskaičiuotas serumo osmoliališkumas yra 2·Na⁺ + gliukozė + karbamidas, kai visos reikšmės mmol/L (2·Na⁺ + gliukozė/18 + BUN/2,8, kai gliukozė ir BUN išreikšti mg/dL); norma yra apie 275–295 mOsm/kg. P/F santykis yra PaO₂, padalytas iš FiO₂ trupmenos. Alveolių deguonies slėgis jūros lygyje yra PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg, o A–a gradientas yra PAO₂ − PaO₂.

Alveolių deguonis

PAO₂ = 0,21·713 − 42/0,8 = 149,7 − 52,5 = 97,23 mmHg

Gradientas

A–a = 97,23 − 58 = 39,23 mmHg

Atsakymas

A–a gradientas = 39,23 mmHg
39.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: I laipsnio AV blokada

Ritmo kriterijai (II derivacija): sinusiniam ritmui būdingas teigiamas P dantelis prieš kiekvieną QRS, pastovus PR 0,12–0,20 s ir siauras QRS: normalus sinusinis ritmas 60–100/min., sinusinė bradikardija mažiau nei 60, sinusinė tachikardija daugiau nei 100. Prieširdžių virpėjimas: P dantelių nėra, virpančia izolinija ir visiškai nereguliarus R–R. Prieširdžių plazdėjimas: pjūklo formos plazdėjimo bangos maždaug 250–350/min. su pastoviu laidumo santykiu, pavyzdžiui, 2:1 ar 4:1. I laipsnio AV blokada: sinusinis ritmas su pastoviu PR, ilgesniu nei 0,20 s. Jungtinis ritmas: siauras QRS 40–60/min. be P dantelių arba su apverstais P danteliais (PR trumpesnis nei 0,12 s arba P po QRS). PVC yra ankstyvas, platus (0,12 s ar daugiau), keistas QRS be P dantelio, su priešingos krypties T dantelio ir dažniausiai pilna kompensacine pauze; esant bigeminijai kas antras susitraukimas yra PVC.

Penki žingsniai

1. Dažnis: R–R = 23 mažų langelių, 1500 ÷ 23 ≈ 65 per minutę.
2. Ritmas: reguliarus, kiekvienas R–R yra 0,92 s.
3. P dantelis: teigiamas, vienas prieš kiekvieną QRS, visi vienodi.
4. PR intervalas: 0,36 s, pastovus, ilgesnis nei 0,20 s.
5. QRS: 0,08 s, siauras (mažiau nei 0,12 s).

Interpretacija

I laipsnio AV blokada

Atsakymas

I laipsnio AV blokada
40.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: idioventrikulinis ritmas

Daugiau skilvelinių ritmų: „torsades de pointes“ yra polimorfinė skilvelinė tachikardija, paprastai 150–250/min., kai platūs kompleksai keičia aukštį ir sukasi aplink izoliniją, kelis dūžius nukreipti aukštyn, paskui žemyn. Vadovėliuose ji siejama su pailgėjusiu QT intervalu, o gaivinimo gairėse jai skiriamas vaistas yra magnio sulfatas. Idioventrikulinis ritmas yra skilvelių pabėgimo ritmas: taisyklingas, platus QRS (0,12 s ar daugiau), be P dantelių, 20–40/min. (pagreitėjęs idioventrikulinis ritmas būna 40–100/min.). Monomorfinė skilvelinė tachikardija turi vienodus plačius kompleksus ir dažnį didesnį nei 100/min. Skilvelių virpėjimas yra chaotiškas, be pasikartojančio komplekso.

Penki žingsniai

1. Dažnis: R–R = 60 mažų langelių, 1500 ÷ 60 ≈ 25 per minutę.
2. Ritmas: reguliarus, kiekvienas R–R yra 2,40 s.
3. P dantelis: nustatyti negalima.
4. PR intervalas: išmatuoti negalima.
5. QRS: 0,20 s, platus (0,12 s ar daugiau) ir keistos formos, o T banga nukreipta priešingai.

Interpretacija

idioventrikulinis ritmas

Atsakymas

idioventrikulinis ritmas

Idioventrikulinis ritmas yra pabėgimo ritmas: skilveliai perima valdymą, nes virš jų esantys ritmo vedliai nebeveikia.

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions