NCLEX tipo bandomieji klausimai (RN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 40 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Paros dozė
mg/parai = mg/kg/parai × kūno masė (kg)
Dozių skaičius per parą
skaičius = 24 h / dozavimo intervalas (h)
Svarai į kilogramus
kg = lb / 2,2
Infuzijos koncentracija
vienetai/mL = vienetai maišelyje / maišelio tūris
Pompos greitis
mL/h = dozė per valandą / koncentracija
Titruojama infuzija
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dozė pagal pompos greitį
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Vienetai
1 mg = 1000 mcg

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

What is a portable bladder scanner used for?

  1. ADetecting kidney stones
  2. BTaking a sterile sample of urine for culture without a catheter
  3. CMeasuring how much urine is in the bladder without a catheter
  4. DChecking the urine for blood and protein
2.Slaugos pagrindaiSunkus

What is the effect of deflating the blood pressure cuff too quickly?

  1. AThe reading becomes more accurate because it is faster
  2. BThe systolic may be read too low and the diastolic too high
  3. CBoth the systolic and diastolic will be read too high
  4. DOnly the pulse rate is affected, not the blood pressure
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

During routine handwashing with soap and water (medical asepsis), how are the hands held?

  1. ALevel with the shoulders, away from the sink
  2. BHigher than the elbows, so water runs down the arms
  3. CLower than the elbows, so water runs off the fingertips
  4. DTouching the inside of the sink for support
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A nurse teaches parents about firearm safety at home. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“We will ask other parents about guns before play dates.”
  2. B“We keep all the ammunition locked away separately from the gun.”
  3. C“We keep the gun loaded in the nightstand, and the children know not to touch it.”
  4. D“We store the gun unloaded in a locked safe in the bedroom.”
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

A nurse cannot read part of a medication order. What should the nurse do?

  1. AGive the usual dose of the drug the nurse thinks was meant
  2. BAsk another nurse to guess what the order most likely says, then give it
  3. CSkip the drug and not tell anyone until the next ward round
  4. DContact the prescriber to clarify the order before giving the drug
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

Per užimtą pamainą laukia keturios užduotys. Kurią slaugytojas turėtų atlikti pirmiausia?

  1. AĮprastą kasdienę vitamino tabletę, kurią reikia duoti tuo pačiu metu
  2. BPirmąją antibiotiko dozę į veną pacientui, kuriam įtariamas sepsis
  3. CPadėti stabiliam pacientui užpildyti rytojaus meniu kortelę
  4. DAtnaujinti slaugos priežiūros planą prieš vadovų auditą
7.Klinikinė slaugaVidutinis

Why are patients with atrial fibrillation often given anticoagulants?

  1. ATo slow the heart rate directly and prevent palpitations
  2. BTo reduce the risk of stroke from clots in the atria
  3. CTo lower the blood pressure
  4. DTo convert the rhythm back to normal
8.Klinikinė slaugaSunkus

Paciento šlapimo kiekis 12 valandų labai mažas, o kreatininas smarkiai padidėjo. Kurį paskyrimų lape esantį vaistą labiausiai tikėtina reikės peržiūrėti?

  1. ANesteroidinį vaistą nuo uždegimo, pvz., ibuprofeną
  2. BĮprastomis dozėmis vartojamą paracetamolį
  3. CMinkštinamąjį kremą
  4. DVitaminų papildą
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

Pacientui, vartojančiam varfariną dėl prieširdžių virpėjimo, INR yra 1,4. Ką tai reiškia?

  1. APacientui nebereikia vartoti varfarino
  2. BDozė visiškai tinkama ir jos keisti nereikia
  3. CPacientui didelė kraujavimo rizika ir reikia nedelsiant vitamino K
  4. DAntikoaguliacija yra žemiau tikslo, todėl krešulių ir insulto labiau tikėtina
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

A patient has a positive hepatitis C antibody (anti-HCV) test. What is the most appropriate next step?

  1. ATest for HCV RNA to find out whether infection is current
  2. BGive hepatitis C vaccine to prevent further infection
  3. CRepeat the antibody test, as a positive test is always false
  4. DTell the patient they definitely have chronic hepatitis C
11.FarmakologijaVidutinis

A woman taking the combined pill should seek care urgently for which symptom?

  1. ALight spotting between periods early on
  2. BMild breast tenderness in the first month
  3. CSlight nausea in the first few weeks
  4. DA painful, swollen calf or sudden chest pain
12.FarmakologijaSunkus

A patient with severe liver cirrhosis needs a benzodiazepine for alcohol withdrawal. Why is lorazepam often chosen instead of diazepam?

  1. ALorazepam does not cause sedation in liver disease
  2. BLorazepam is cleared by simple conjugation and has no active metabolites
  3. CLorazepam is excreted unchanged in the urine without any metabolism
  4. DLorazepam is a stronger anticonvulsant than all other benzodiazepines
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

Unless fluids are restricted, why are patients with pneumonia encouraged to drink plenty?

  1. ATo flush the bacteria out through the urine
  2. BTo prevent dehydration and keep secretions thinner
  3. CTo lower the temperature by diluting the blood plasma
  4. DTo make the cough completely stop
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

A patient with rheumatoid arthritis is due to start an anti-TNF biologic drug. Which screening is essential beforehand?

  1. AAn exercise ECG test on a treadmill
  2. BA peak flow diary for a month
  3. CA sweat chloride test
  4. DScreening for latent tuberculosis
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

Kas dažniausiai išprovokuoja autonominę disrefleksiją pacientui, patyrusiam nugaros smegenų pažeidimą?

  1. APilna šlapimo pūslė ar užsikimšęs kateteris
  2. BMaža gliukozės koncentracija kraujyje
  3. CIlgas miego laikotarpis
  4. DDidelis valgis, per greitai suvalgytas naktį
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

Six hours after a catheter is removed, a patient has not passed urine and feels uncomfortable. What should the nurse do?

  1. APut the catheter back without assessing
  2. BWait until the next morning before checking
  3. CDo a bladder scan to check for retention
  4. DTell the patient to drink two litres of water quickly
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Which drug class is used to reduce the risk of a first variceal bleed in cirrhosis?

  1. ANon-selective beta-blockers
  2. BProton pump inhibitors
  3. CCalcium supplements
  4. DThiazide diuretics
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

A patient on chemotherapy has white plaques on the tongue and cheeks that wipe off to leave red areas. What is most likely?

  1. ALeukoplakia from smoking
  2. BFood residue only
  3. CNormal mucositis healing
  4. DOral candidiasis
19.Akušerinė slaugaVidutinis

Which behaviour shows positive early bonding between mother and newborn?

  1. AFace-to-face eye contact and talking to the baby
  2. BAvoiding holding the baby during the first day
  3. CAsking staff to keep the baby in the nursery at all times
  4. DCalling the baby "it" and not looking at it
20.Akušerinė slaugaSunkus

Moteriai, kuriai sunkus kraujavimas po gimdymo, skiriama gimdą sutraukiančių vaistų. Kuris papildomas vaistas, paskirtas anksti, gali sumažinti mirtingumą nuo kraujavimo?

  1. AHeparinas
  2. BMagnio sulfatas
  3. CAspirinas
  4. DTraneksamo rūgštis
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

Which temperature is usually taken as fever in a child?

  1. A37,5 °C (99,5 °F) or higher
  2. B39,5 °C (103,1 °F) or higher
  3. C38,0 °C (100,4 °F) or higher
  4. D37,0 °C (98,6 °F) or higher
22.Pediatrinė slaugaSunkus

How should a child who is still drowsy after a tonsillectomy be positioned?

  1. AFlat on the back with the head tilted backwards
  2. BSitting fully upright with the head bent forward on the chest
  3. CProne with the face directly in the pillow
  4. DOn the side or semi-prone, so secretions can drain from the mouth
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

A patient taking clozapine complains of drooling, especially at night. How should the nurse respond?

  1. AExplain that it is a sign of an allergic reaction to the medicine
  2. BRecognise it as a common side effect, report it and suggest a towel on the pillow
  3. CStop the clozapine immediately, because this is a sign of agranulocytosis
  4. DTell him that it means the clozapine dose is too low and needs to be increased
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

A patient with anorexia nervosa is admitted with a BMI of 14, dizziness and low potassium. Which goal is the priority in the first days?

  1. AImproving body image through group discussions
  2. BGaining insight into family relationships through therapy
  3. CMedical stabilisation, with careful refeeding and correction of electrolytes
  4. DPlanning her return to university and her studies after discharge
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
151 cm1 in = 2,54 cmh = ? in

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Paciento ūgis yra 151 cm. Naudodami 1 in = 2,54 cm, raskite ūgį h coliais. Suapvalinkite iki vieno ženklo po kablelio.

151 cm1 in = 2,54 cm
h = in
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
1 tsp · 4/parą · 14 d? mL1 tsp = 5 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Recepte nurodyta: 1 tsp geriamosios suspensijos keturis kartus per dieną 14 dienas. Naudodami 1 tsp = 5 mL, kiek mL V reikia visam kursui?

1 tspketuris kartus per dieną14 dienos1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
70 kg7,5 mg/kg/parą3× per parąD = ? mg

Pacientas sveria 70 kg. Paskirta dozė – 7,5 mg/kg per parą, padalyta į 3 lygias dozes. Kiek miligramų D skiriama vienai dozei?

70 kg7,5 mg/kg/parą3× per parą
D = mg
28.Dozių skaičiavimasSunkus
250 mg/5 mLV = ? mL

16 kg sveriančiam vaikui paskirta 15 mg/kg vienai dozei geriamosios suspensijos, kurios 5 mL yra 250 mg. Kokį tūrį V duosite?

16 kg15 mg/kg250 mg/5 mL
V = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
15 gtt/mL40 mL/h? gtt/min

Paskirta infuzija 40 mL/h greičiu, bet pompos nėra. Ji lašinama savitaka per 15 gtt/mL sistemą. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę.

40 mL/h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
100 mg250 mL5 mL/h? mg/h

Maišelyje yra 100 mg vaisto 250 mL, jis laša 5 mL/h greičiu. Kiek miligramų per valandą D gauna pacientas?

100 mg/250 mL5 mL/h
D = mg/h
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasVidutinis
heparin 1 000 vnt./mL80 vnt./kg · 106 kg → V = ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis protokolas numato 80 vienetų/kg heparino boliusą pacientui, sveriančiam 106 kg. Flakone yra 1 000 vienetai/mL. Kokį tūrį V įtrauksite? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

80 vnt./kg106 kg1 000 vnt./mL
V = mL
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasSunkus
800 mg500 mLdopamine12 mL/h86 kg? mcg/kg/min

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). dopamine infuzija (800 mg 500 mL) lašinama 12 mL/h greičiu. Pacientas sveria 86 kg. Kokią dozę D mcg/kg/min gauna pacientas? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

800 mg/500 mL12 mL/h86 kg
D = mcg/kg/min
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta8 valandų pamainasriuba180 mLsultys120 mLledo gabalėliai100 mLIntraveninė infuzija125 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas2 × 100 mLšlapimas250 mLšlapimas150 mLšlapimas225 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 8 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite skysčių balansą B = suvartota − išskirta, mL (neigiamas atsakymas reiškia grynąjį netekimą). Ledo gabalėlius skaičiuokite kaip pusę jų tūrio.

sriuba: 180 mLsultys: 120 mLledo gabalėliai: 100 mLIntraveninė infuzija: 125 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas: 2 × 100 mLšlapimas: 250 mLšlapimas: 150 mLšlapimas: 225 mL
B = mL
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
1000 mL→ 200 mL/hpradžia 13:00tiš viso​ = ? h150 mL/h × 2 h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 1000 mL infuzija pradedama 13:00 150 mL/h greičiu. Po 2 valandų greitis pakeičiamas į 200 mL/h ir daugiau nebekeičiamas. Po kiek valandų t nuo pradžios maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

1000 mL150 mL/h · 2 h200 mL/h
t = h
35.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Morse griuvimų skalę: griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne; antrinė diagnozė: ne; judėjimo priemonė: ramentai, lazda ar vaikštynė; IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip; eisena: sutrikusi; psichikos būklė: pervertina arba pamiršta ribas. Raskite Morse sumą MFS.

0–125
MFS =
36.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1žemasmaža–vidutinėvidutinisaukštas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 11/min., SpO₂ 99 % skiriant papildomą deguonį, kraujospūdis 130/78 mmHg, pulsas 70/min., reaguoja tik į kalbinimą, temperatūra 36,8 °C. Į kokią klinikinės rizikos grupę patenka pacientas? Spustelėkite ją.

RR 11SpO₂ 99%O₂SBP 130HR 70VT 36,8 °C
  1. 1žemas
  2. 2maža–vidutinė
  3. 3vidutinis
  4. 4aukštas
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis
pH7,357,457,29PaCO₂mmHg354526HCO₃⁻mmol/L222612nekompensuotaiš dalies kompensuotavisiškai kompensuota

Mokomasis arterinio kraujo dujų tyrimas rodo pH 7,29, PaCO₂ 26 mmHg (3,5 kPa) ir HCO₃⁻ 12 mmol/L. Pirminis sutrikimas yra metabolinė acidozė. Kiek jis kompensuotas? Spustelėkite savo atsakymą.

pH 7,29PaCO₂ 26 mmHg (3,5 kPa)HCO₃⁻ 12 mmol/L
  1. 1nekompensuota
  2. 2iš dalies kompensuota
  3. 3visiškai kompensuota
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus

Mokomosios reikšmės: Na⁺ 142, Cl⁻ 112, HCO₃⁻ 17 mmol/L ir albuminas 20 g/L. Raskite pagal albuminą pataisytą anijonų tarpą AGc = AG + 0,25·(40 − albuminas).

Na⁺ 142 mmol/LCl⁻ 112 mmol/LHCO₃⁻ 17 mmol/Lalbuminas 20 g/L
AGc = mmol/L
39.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mVI laipsnio AV blokadasinusinė bradikardijanormalus sinusinis ritmassinusinė tachikardija

Išanalizuokite šią II derivacijos ritmo juostą. Koks tai ritmas? Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1I laipsnio AV blokada
  2. 2sinusinė bradikardija
  3. 3normalus sinusinis ritmas
  4. 4sinusinė tachikardija
40.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mVnormaritmasP dantelisPR intervalasQRS trukmė

Išanalizuokite šią II derivacijos juostą penkiais žingsniais iš eilės: dažnis, ritmas, P dantelis, PR intervalas, QRS trukmė. Kuriame žingsnyje randate pirmą nenormalų požymį? Spustelėkite jį.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1norma
  2. 2ritmas
  3. 3P dantelis
  4. 4PR intervalas
  5. 5QRS trukmė

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: C · Measuring how much urine is in the bladder without a catheter

Kodėl tai yra atsakymas

A bladder scanner uses ultrasound to estimate bladder volume, for example after a patient has voided. It helps detect retention and avoids unnecessary catheterisation.

Atsakymas

C · Measuring how much urine is in the bladder without a catheter
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: B · The systolic may be read too low and the diastolic too high

Kodėl tai yra atsakymas

Fast deflation means the gauge drops past the first and last sounds before they are heard. The usual advice is to deflate at about 2–3 mmHg per second.

Atsakymas

B · The systolic may be read too low and the diastolic too high
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: C · Lower than the elbows, so water runs off the fingertips

Kodėl tai yra atsakymas

For routine handwashing, hands are held lower than the elbows so dirty water flows off the fingertips into the sink, not up the arms. For a surgical scrub, the opposite applies.

Atsakymas

C · Lower than the elbows, so water runs off the fingertips
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: C · “We keep the gun loaded in the nightstand, and the children know not to touch it.”

Kodėl tai yra atsakymas

Firearms in homes with children should be stored unloaded and locked, with ammunition stored separately and locked. Telling children not to touch a gun does not reliably prevent injuries.

Atsakymas

C · “We keep the gun loaded in the nightstand, and the children know not to touch it.”
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: D · Contact the prescriber to clarify the order before giving the drug

Kodėl tai yra atsakymas

An unclear order must be clarified with the prescriber before the medication is given. Guessing or ignoring the order can harm the patient.

Atsakymas

D · Contact the prescriber to clarify the order before giving the drug
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: B · Pirmąją antibiotiko dozę į veną pacientui, kuriam įtariamas sepsis

Kodėl tai yra atsakymas

Ankstyvi antibiotikai pagerina išgyvenamumą esant sepsiui ir idealiai suleidžiami per valandą nuo atpažinimo. Kitos užduotys yra įprastos ir gali palaukti.

Atsakymas

B · Pirmąją antibiotiko dozę į veną pacientui, kuriam įtariamas sepsis
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: B · To reduce the risk of stroke from clots in the atria

Kodėl tai yra atsakymas

In AF the atria do not contract effectively, so blood can pool and clot, especially in the left atrial appendage. A clot can travel to the brain, so anticoagulation reduces stroke risk.

Atsakymas

B · To reduce the risk of stroke from clots in the atria
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: A · Nesteroidinį vaistą nuo uždegimo, pvz., ibuprofeną

Kodėl tai yra atsakymas

Esant ūminiam inkstų pažeidimui, peržiūrimi ir dažnai nutraukiami nefrotoksiniai vaistai (pvz., NVNU ir aminoglikozidai) bei inkstų perfuziją mažinantys vaistai (pvz., AKF inhibitoriai ir diuretikai).

Atsakymas

A · Nesteroidinį vaistą nuo uždegimo, pvz., ibuprofeną
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: D · Antikoaguliacija yra žemiau tikslo, todėl krešulių ir insulto labiau tikėtina

Kodėl tai yra atsakymas

Žemesnis už tikslinį intervalą INR reiškia, kad kraujas šiai indikacijai krešėja per lengvai. Informuojamas skiriantysis gydytojas, o dozė ir galimos priežastys, pavyzdžiui, praleistos dozės ar sąveikos, peržiūrimos.Patikrinta pagal: Prothrombin Time Test and INR (PT/INR) · MedlinePlus (NIH) (2024)

Atsakymas

D · Antikoaguliacija yra žemiau tikslo, todėl krešulių ir insulto labiau tikėtina
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: A · Test for HCV RNA to find out whether infection is current

Kodėl tai yra atsakymas

Anti-HCV shows exposure, but some people clear the virus and keep antibodies. An HCV RNA test shows whether the infection is current. There is no vaccine for hepatitis C, but antiviral treatment can cure most infections.Patikrinta pagal: Hepatitis C · MedlinePlus (NIH) (2025)

Atsakymas

A · Test for HCV RNA to find out whether infection is current
11.Farmakologija

Atsakymas: D · A painful, swollen calf or sudden chest pain

Kodėl tai yra atsakymas

Combined hormonal contraception increases the risk of venous thromboembolism and, rarely, stroke. Leg pain or swelling, chest pain, breathlessness, severe headache or vision changes need urgent assessment.

Atsakymas

D · A painful, swollen calf or sudden chest pain
12.Farmakologija

Atsakymas: B · Lorazepam is cleared by simple conjugation and has no active metabolites

Kodėl tai yra atsakymas

Diazepam is metabolised by CYP enzymes into long-acting active metabolites, which accumulate in liver failure. Lorazepam, oxazepam and temazepam are glucuronidated, a process better preserved in liver disease.

Atsakymas

B · Lorazepam is cleared by simple conjugation and has no active metabolites
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: B · To prevent dehydration and keep secretions thinner

Kodėl tai yra atsakymas

Fever, sweating and tachypnoea increase insensible fluid loss. Good hydration prevents dehydration and helps keep secretions less sticky. Patients with heart failure or other restrictions need individual plans.

Atsakymas

B · To prevent dehydration and keep secretions thinner
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: D · Screening for latent tuberculosis

Kodėl tai yra atsakymas

TNF-alpha is essential for containing TB in granulomas. Anti-TNF drugs can reactivate latent TB, sometimes as severe disseminated disease. Patients are screened (history, chest X-ray, IGRA) and treated for latent TB before starting.

Atsakymas

D · Screening for latent tuberculosis
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: A · Pilna šlapimo pūslė ar užsikimšęs kateteris

Kodėl tai yra atsakymas

Dažniausias provokuojantis veiksnys – šlapimo pūslės pertempimas, po jo – vidurių užkietėjimas ir išmatų įstrigimas. Kiti veiksniai – spaudimo sritys, aptempti drabužiai, įaugę nagai ir odos pažeidimai. Svarbiausias gydymas – rasti ir pašalinti sukėlėją.

Atsakymas

A · Pilna šlapimo pūslė ar užsikimšęs kateteris
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: C · Do a bladder scan to check for retention

Kodėl tai yra atsakymas

After catheter removal, the patient is monitored for voiding. Discomfort without voiding suggests retention. A bladder scan shows the volume, and the team decides whether to re-catheterise or use intermittent catheterisation.

Atsakymas

C · Do a bladder scan to check for retention
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: A · Non-selective beta-blockers

Kodėl tai yra atsakymas

Non-selective beta-blockers such as propranolol or carvedilol reduce portal pressure and the risk of variceal bleeding. Endoscopic band ligation is an alternative or addition.

Atsakymas

A · Non-selective beta-blockers
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: D · Oral candidiasis

Kodėl tai yra atsakymas

Oral thrush is common during chemotherapy, especially with steroids or antibiotics. It is reported so that antifungal treatment can be prescribed, and good oral care continues.

Atsakymas

D · Oral candidiasis
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: A · Face-to-face eye contact and talking to the baby

Kodėl tai yra atsakymas

En face positioning, touching, talking in a high-pitched voice and calling the baby by name are positive bonding behaviours. Persistent avoidance needs further assessment and support.

Atsakymas

A · Face-to-face eye contact and talking to the baby
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: D · Traneksamo rūgštis

Kodėl tai yra atsakymas

Traneksamo rūgštis yra antifibrinolitikas. Paskirta anksti, geriausia per 3 valandas po gimdymo, ji mažina mirtingumą nuo kraujavimo po gimdymo. Heparinas ir aspirinas kraujavimą didintų.

Atsakymas

D · Traneksamo rūgštis
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: C · 38,0 °C (100,4 °F) or higher

Kodėl tai yra atsakymas

A temperature of 38,0 °C (100,4 °F) or higher is generally considered a fever in children. In young infants even a modest fever can signal serious infection and needs prompt assessment.

Atsakymas

C · 38,0 °C (100,4 °F) or higher
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: D · On the side or semi-prone, so secretions can drain from the mouth

Kodėl tai yra atsakymas

Until fully awake, the child lies on the side or semi-prone so that blood and secretions drain from the mouth rather than being swallowed or inhaled. Once awake, a more upright position is comfortable.

Atsakymas

D · On the side or semi-prone, so secretions can drain from the mouth
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: B · Recognise it as a common side effect, report it and suggest a towel on the pillow

Kodėl tai yra atsakymas

Hypersalivation is a common, unpleasant effect of clozapine, often worse at night. It can be embarrassing and affect adherence, so it is reported; treatments are available, and the nurse also watches for aspiration risk.

Atsakymas

B · Recognise it as a common side effect, report it and suggest a towel on the pillow
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: C · Medical stabilisation, with careful refeeding and correction of electrolytes

Kodėl tai yra atsakymas

Severe malnutrition and electrolyte imbalance can be life-threatening. Medical stabilisation and safe refeeding come first; psychological therapy becomes more effective once she is physically safer.

Atsakymas

C · Medical stabilisation, with careful refeeding and correction of electrolytes
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: h = 59,4 in

Buitiniai matai ir svoris: slaugos egzaminuose naudojami suapvalinti atitikmenys: 1 arbatinis šaukštelis (tsp) = 5 mL, 1 valgomasis šaukštas (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 skysčio uncija (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, o 1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL. Svoriui 1 kg = 2,2 lb ir 1 lb = 16 oz; ilgiui 1 colis = 2,54 cm. Sudarykite perskaičiavimą taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų.

Centimetrai į colius

h = 151/2,54 = 59,45 ≈ 59,4 in

Atsakymas

h = 59,4 in
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: V = 280 mL

Dimensinė analizė: užrašykite duotą dydį, tada dauginkite iš perskaičiavimo koeficientų, užrašytų trupmenomis (pavyzdžiui, 60 min/1 h arba 1 mg/1000 mcg), kad kiekvienas nereikalingas vienetas pasirodytų vieną kartą viršuje ir vieną kartą apačioje ir susiredukuotų. Likus tik reikiamam vienetui, skaičiuokite. Naudokite klausime pateiktus atitikmenis ir apvalinkite tik galutinį atsakymą.

Vienos dozės tūris

1 tsp = 1·5 = 5 mL

Visas kursas

V = 5 mL × 4/parą × 14 = 280 mL

Atsakymas

V = 280 mL
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: D = 175 mg

Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.

Iš viso per parą

7,5·70 = 525 mg

Vienai dozei

D = 525/3 = 175 mg

Atsakymas

D = 175 mg
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 4,8 mL

Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.

Dozė pagal kūno masę

15·16 = 240 mg

Tūris

V = (240/250)·5 = 4,8 mL

Atsakymas

V = 4,8 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 10 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Mililitrai per minutę

40/60 = 0,6667 mL/min

Lašėjimo greitis

R = 0,6667·15 = 10 gtt/min

Atsakymas

R = 10 gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: D = 2 mg/h

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Koncentracija

100/250 = 0,4 mg/mL

Dozavimo greitis

D = 0,4·5 = 2 mg/h

Atsakymas

D = 2 mg/h
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: V = 8,5 mL

Heparino ir insulino infuzijos: koncentracija = vienetai maišelyje/maišelio tūris (vienetai/mL). Pompos greitis (mL/h) = vienetai per valandą/koncentracija, o vienetai per valandą = mL/h × koncentracija. Kai paskirta pagal kūno masę, pirmiausia vienetai/h = vienetai/kg/h × kūno masė. Boliuso tūris = reikiami vienetai/flakono stiprumas. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Reikiamas vienetų skaičius

80·106 = 8 480 vnt.

Tūris

V = 8480/1000 = 8,48 ≈ 8,5 mL

Atsakymas

V = 8,5 mL
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: D = 3,7 mcg/kg/min

Titruojamos infuzijos: pirmiausia raskite koncentraciją mcg/mL (mg × 1000/mL). Kai paskirta pagal kūno masę, mcg/min = mcg/kg/min × kūno masė. Tada mL/h = mcg/min × 60/koncentracija. Skaičiuojant atgal, mcg/kg/min = mL/h × koncentracija/(60 × kūno masė). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Koncentracija

800 000/500 = 1600 mcg/mL

Mikrogramai per minutę

12·1600 = 19200 mcg/h
19200/60 = 320 mcg/min

Kilogramui

D = 320/86 = 3,721 ≈ 3,7 mcg/kg/min

Atsakymas

D = 3,7 mcg/kg/min
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: B = 925 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Iš viso suvartota

per os: 180 + 120 = 300 mL
ledo gabalėliai: 100/2 = 50 mL
Intraveninė infuzija: 125·8 = 1000 mL
intraveninis antibiotikas: 2·100 = 200 mL
iš viso suvartota = 1550 mL

Iš viso išskirta

250 + 150 + 225 = 625 mL

Balansas

B = 1550 − 625 = 925 mL

Atsakymas

B = 925 mL

Teigiamas: gauta daugiau skysčių, nei išskirta.

34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 5,5 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Pirmoji dalis

150·2 = 300 mL
1000 − 300 = 700 mL liko

Antroji dalis

700/200 = 3,5 h

Bendra trukmė

t = 2 + 3,5 = 5,5 h

Atsakymas

t = 5,5 h

Tai maždaug 5 h 30 min, todėl maišelis ištuštės apie 18:30.

35.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: MFS = 70

Morse griuvimų skalė: šeši punktai. Griuvimų anamnezė: ne 0, taip 25. Antrinė diagnozė: ne 0, taip 15. Judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas ar slaugytojos pagalba 0; ramentai, lazda ar vaikštynė 15; laikosi už baldų 30. IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne 0, taip 20. Eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis 0; silpna 10; sutrikusi 20. Psichikos būklė: žino savo ribas 0; pervertina arba pamiršta ribas 15. Suma svyruoja nuo 0 iki 125. Rizikos ribos ligoninėse skiriasi; dažnai naudojama: 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė.

Įvertinkite kiekvieną punktą

griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne → 0
antrinė diagnozė: ne → 0
judėjimo priemonė: ramentai, lazda ar vaikštynė → 15
IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip → 20
eisena: sutrikusi → 20
psichikos būklė: pervertina arba pamiršta ribas → 15

Sudėtis

Morse suma = 0 + 0 + 15 + 20 + 20 + 15 = 70

Atsakymas

MFS = 70
36.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: vidutinis

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 11/min → 1
SpO₂ 99% → 0
su deguonimi → 2
SBP 130 mmHg → 0
HR 70/min → 0
reaguoja tik į kalbinimą (V) → 3
T 36,8 °C → 0

Suma ir raudoni balai

NEWS2 = 1 + 0 + 2 + 0 + 0 + 3 + 0 = 6
Bent vienas rodiklis vertinamas 3.

Rizikos grupė

vidutinis

Atsakymas

vidutinis

Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios klinikinės reakcijos.

37.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: iš dalies kompensuota

Kraujo dujų skaitymas (ROME): pirmiausia pH: žemiau 7,35 yra acidemija, aukščiau 7,45 – alkalemija. Tada raskite reikšmę, kuri tai paaiškina. PaCO₂ (norma 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) yra kvėpavimo dalis ir kvėpavimo sutrikimo atveju kinta Priešinga pH kryptimi; HCO₃⁻ (norma 22–26 mmol/L) yra metabolinė dalis ir kinta ta pačia kryptimi kaip pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Kita reikšmė rodo kompensaciją: normali reiškia nekompensuotą; nenormali kryptimi, grąžinančia pH atgal, kai pH vis dar nenormalus, reiškia iš dalies kompensuotą; normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis reiškia visiškai kompensuotą. Laboratorijų ribos šiek tiek skiriasi; tai mokomosios reikšmės.

ROME, reikšmė po reikšmės

pH 7,29: acidemija (žemiau 7,35)
PaCO₂ 26 mmHg: žemas (35–45)
HCO₃⁻ 12 mmol/L: žemas (22–26)

Kompensacija

iš dalies kompensuota

Atsakymas

iš dalies kompensuota
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: AGc = 18 mmol/L

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Anijonų tarpas

AG = 142 − (112 + 17) = 13

Pataisa dėl albumino

13 + 0,25·(40 − 20) = 18 mmol/L

Atsakymas

AGc = 18 mmol/L

Po pataisos daugiau nei apie 12: didelis anijonų tarpas.

39.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: I laipsnio AV blokada

Ritmo kriterijai (II derivacija): sinusiniam ritmui būdingas teigiamas P dantelis prieš kiekvieną QRS, pastovus PR 0,12–0,20 s ir siauras QRS: normalus sinusinis ritmas 60–100/min., sinusinė bradikardija mažiau nei 60, sinusinė tachikardija daugiau nei 100. Prieširdžių virpėjimas: P dantelių nėra, virpančia izolinija ir visiškai nereguliarus R–R. Prieširdžių plazdėjimas: pjūklo formos plazdėjimo bangos maždaug 250–350/min. su pastoviu laidumo santykiu, pavyzdžiui, 2:1 ar 4:1. I laipsnio AV blokada: sinusinis ritmas su pastoviu PR, ilgesniu nei 0,20 s. Jungtinis ritmas: siauras QRS 40–60/min. be P dantelių arba su apverstais P danteliais (PR trumpesnis nei 0,12 s arba P po QRS). PVC yra ankstyvas, platus (0,12 s ar daugiau), keistas QRS be P dantelio, su priešingos krypties T dantelio ir dažniausiai pilna kompensacine pauze; esant bigeminijai kas antras susitraukimas yra PVC.

Penki žingsniai

1. Dažnis: R–R = 23 mažų langelių, 1500 ÷ 23 ≈ 65 per minutę.
2. Ritmas: reguliarus, kiekvienas R–R yra 0,92 s.
3. P dantelis: teigiamas, vienas prieš kiekvieną QRS, visi vienodi.
4. PR intervalas: 0,36 s, pastovus, ilgesnis nei 0,20 s.
5. QRS: 0,10 s, siauras (mažiau nei 0,12 s).

Interpretacija

I laipsnio AV blokada

Atsakymas

I laipsnio AV blokada
40.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: PR intervalas

Penki žingsniai kiekvienai juostai: 1. dažnis (300 ar 1500 metodas arba 6 sekundžių metodas, jei nereguliarus); 2. ritmas: ar R–R intervalai vienodi; 3. P dantelis: yra, teigiamas II derivacijoje, vienas prieš kiekvieną QRS ir visi vienodi; 4. PR intervalas: 0,12–0,20 s ir pastovus; 5. QRS trukmė: mažesnė nei 0,12 s. Ritmą įvardykite tik atlikę visus penkis žingsnius. Normalus sinusinis ritmas atitinka visus penkis: 60–100/min., reguliarus, teigiamas P prieš kiekvieną QRS, PR 0,12–0,20 s, QRS mažesnis nei 0,12 s.

Penki žingsniai

1. Dažnis: R–R = 19 mažų langelių, 1500 ÷ 19 ≈ 79 per minutę.
2. Ritmas: reguliarus, kiekvienas R–R yra 0,76 s.
3. P dantelis: teigiamas, vienas prieš kiekvieną QRS, visi vienodi.
4. PR intervalas: 0,26 s, pastovus, ilgesnis nei 0,20 s.
5. QRS: 0,10 s, siauras (mažiau nei 0,12 s).

Pirmasis nenormalus žingsnis

PR intervalas → I laipsnio AV blokada

Atsakymas

PR intervalas

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions