NCLEX tipo bandomieji klausimai (RN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 40 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Paros dozė
mg/parai = mg/kg/parai × kūno masė (kg)
Dozių skaičius per parą
skaičius = 24 h / dozavimo intervalas (h)
Svarai į kilogramus
kg = lb / 2,2
Infuzijos koncentracija
vienetai/mL = vienetai maišelyje / maišelio tūris
Pompos greitis
mL/h = dozė per valandą / koncentracija
Titruojama infuzija
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dozė pagal pompos greitį
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Vienetai
1 mg = 1000 mcg

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

A caller says they are a patient's daughter and asks for details of the patient's condition. What should the nurse do?

  1. AHang up without saying anything
  2. BGive full details, as close family members have a right to know
  3. CRead out the latest notes over the phone
  4. DCheck the patient's wishes and the caller's identity first
2.Slaugos pagrindaiSunkus

A patient with a new colostomy has been taught stoma care. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll dry the skin well before putting on a new bag."
  2. B"I'll cut the opening much bigger than my stoma so it doesn't rub."
  3. C"I'll measure the stoma again as it shrinks over the next weeks."
  4. D"I'll check the skin around my stoma when I change the bag."
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

A family member tells the nurse, “My father is not himself. Something is wrong.” The hospital has a family-activated rapid response system. What is correct?

  1. AThe family can call the rapid response team if they are worried and staff have not responded
  2. BThe family must wait for the next scheduled ward round to raise the concern with a doctor
  3. CThe family should call emergency services from outside the hospital
  4. DOnly doctors may call the rapid response team
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A patient with fever and a spreading rash is suspected of having smallpox. Which precautions are needed?

  1. AStandard precautions only
  2. BAirborne and contact precautions
  3. CContact precautions only
  4. DDroplet precautions with a surgical mask
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

Straight after birth, what is the first priority for a healthy-looking newborn?

  1. AGive the vitamin K injection before anything else is done
  2. BDry and warm the baby while checking that it is breathing
  3. CWeigh and measure the baby on the scale
  4. DGive the first bath to remove the blood and vernix
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

LPN/LVN praneša, kad stabilus pacientas dabar turi naują krūtinės skausmą. Ką turėtų daryti RN?

  1. ALiepti LPN/LVN duoti prireikus skirtą nitroglicerino be įvertinimo
  2. BPaprašyti LPN/LVN tuo pasirūpinti ir pranešti pamainos pabaigoje
  3. CPats įvertinti pacientą ir nuspręsti dėl tolesnių žingsnių
  4. DPaprašyti slaugytojo padėjėjo atlikti EKG ir laukti rezultato
7.Klinikinė slaugaVidutinis

Kurį rodiklį svarbiausia patikrinti prieš duodant beta adrenoblokatorių?

  1. AŠirdies susitraukimų dažnį ir kraujospūdį
  2. BTik temperatūrą
  3. CTuštinimąsi
  4. DTik gliukozę kraujyje
8.Klinikinė slaugaSunkus

A patient's hypoglycaemia was caused by a sulfonylurea such as gliclazide or glipizide. Why might they need monitoring for longer than usual?

  1. ASulfonylureas only work at night
  2. BThe drug causes rebound hyperglycaemia later the same day
  3. CThe drug makes glucose tablets and drinks ineffective
  4. DSulfonylureas act for a long time, so hypoglycaemia can recur
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

Varfariną vartojantis pacientas pradėjo kasdien valgyti dideles kopūstų ir špinatų porcijas. INR sumažėjo. Kuris patarimas tinkamiausias?

  1. APadvigubinti varfarino dozę nepranešus skiriančiajam gydytojui
  2. BIšlaikyti vitamino K turinčio maisto kiekį pastovų diena iš dienos
  3. CNutraukti varfariną, kol mityba bus normali
  4. DNiekada daugiau nevalgyti žaliųjų daržovių
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

Pacientui, sergančiam lėtine inkstų liga, fosfatas yra 7,2 mg/dL (2,3 mmol/L). Kuris mitybos mokymas tinkamiausias?

  1. AVietoj rišiklio tuščiu skrandžiu vartoti kalcio papildus
  2. BGerti daugiau kolos tipo gaiviųjų gėrimų, kad išliktų gerai hidratuotas
  3. CRiboti daug fosfato turintį maistą, pavyzdžiui, perdirbtą maistą ir kolas
  4. DDaugiau valgyti pieno ir sūrio kaulams apsaugoti nuo kalcio netekimo
11.FarmakologijaVidutinis

Ką apibūdina vaisto klirensas?

  1. ALaiką, per kurį vaistas visiškai išnyksta iš plazmos
  2. BPlazmos tūrį, išvalomą nuo vaisto per laiko vienetą
  3. CVaisto kiekį, pašalinamą per vieną dializės seansą
  4. DAbsorbuojamą dozės dalį
12.FarmakologijaSunkus

A patient taking long-term hydroxychloroquine for lupus is advised to have regular eye examinations. Why?

  1. AThe drug raises pressure inside the eye
  2. BThe drug causes cataracts within a few weeks of starting
  3. CThe drug stains the cornea blue
  4. DThe drug can cause retinal toxicity that may be permanent
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

What is the purpose of a mucolytic such as carbocisteine in chronic productive cough?

  1. ATo stop the patient coughing completely, day and night
  2. BTo make sputum thinner and easier to cough up
  3. CTo widen the airways within minutes
  4. DTo kill bacteria in the airways
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

The monitor of a patient with a permanent pacemaker shows pacing spikes, but none of them is followed by a QRS complex. What does this mean?

  1. ANormal pacemaker function
  2. BAtrial fibrillation
  3. CFailure to sense
  4. DFailure to capture
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

Why are patients with an acute spinal cord injury at high risk of deep vein thrombosis?

  1. AParalysed leg muscles no longer pump blood back to the heart
  2. BSpinal injuries always damage the large veins of the legs
  3. CThey usually take oestrogen as part of their treatment
  4. DThe injury makes the blood too thin to clot properly in the veins
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

A patient with an acute stroke has a glucose of 15 mmol/L (270 mg/dL). They do not have known diabetes. What is appropriate?

  1. AReport it and monitor glucose, as it can worsen outcome
  2. BGive glucose gel to stabilise the level
  3. CStop all IV fluids to lower the glucose
  4. DIgnore it, because stress always raises glucose
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Which advice has good evidence for reducing cancer-related fatigue?

  1. ARegular light to moderate activity, such as walking
  2. BAvoiding all daily activities
  3. CDrinking several strong coffees every evening
  4. DComplete bed rest for the whole course of treatment
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

A nurse teaches a patient about a fentanyl skin patch. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I can cut the patch in half if I need less."
  2. B"I'll fold used patches sticky sides together before disposal."
  3. C"I won't put a hot water bottle over the patch."
  4. D"I'll put the new patch on a different area of skin."
19.Akušerinė slaugaVidutinis

Rh neigiama moteris ką tik pagimdė Rh teigiamą kūdikį. Kada reikia suleisti anti-D imunoglobulino?

  1. ATik jei kūdikiui atsiranda gelta
  2. BTik prieš kitą nėštumą
  3. CPer 2 savaites po gimdymo
  4. DPer 72 valandas po gimdymo
20.Akušerinė slaugaSunkus

A woman at 26 weeks receiving terbutaline for preterm contractions has a heart rate of 132/min and chest tightness. What should the nurse do?

  1. AReassure her that this is expected and continue
  2. BWithhold the next dose and report the findings
  3. CGive the next dose early to stop contractions
  4. DIncrease her IV fluids rapidly to lower her heart rate
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

When is the best time to tell a 2-year-old about an upcoming procedure?

  1. AJust before it happens, in simple, concrete words
  2. BThe day before, with a detailed explanation
  3. CNot at all, to avoid upsetting the child beforehand
  4. DAbout a week before, so there is time to get used to it
22.Pediatrinė slaugaSunkus

A 5-year-old insists that a tall, thin glass holds more juice than a short, wide glass, although he saw the same amount poured into each. What explains this?

  1. AHe has not yet developed conservation, which is typical of the preoperational stage
  2. BIt is a sign of intellectual disability that needs assessment
  3. CHe is showing abstract reasoning typical of the formal operational stage
  4. DHe has a visual problem and needs an eye examination
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

In the termination phase of the nurse–patient relationship, which behaviour is common and should be expected?

  1. AThe patient always feels relieved and shows no feelings
  2. BThe patient may show anger, sadness or a return of earlier symptoms
  3. CThe patient finally begins to share their problems for the first time
  4. DThe patient asks for the relationship to start again from the beginning
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

Pacientas ką tik buvo fiziškai suvaržytas po smurtinio elgesio. Kuris vertinimas yra aukščiausio prioriteto?

  1. APaciento mitybos pageidavimai
  2. BAr pacientas pasirengęs vėl prisijungti prie grupinės veiklos
  3. CAr pacientas supranta, kodėl buvo taikytas suvaržymas
  4. DKvėpavimas ir kraujotaka, nuolat stebint
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
1234567891011125:40 AM?05:4006:4004:4017:40

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Dozė pažymėta 5:40 AM. Kuris įrašas yra tas pats laikas 24 valandų laikrodyje? Spustelėkite jį.

5:40 AM
  1. 105:40
  2. 206:40
  3. 304:40
  4. 417:40
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
1 mcg/kg/min? mg/h59 kg1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Paskyrime nurodyta 1 mcg/kg/min pacientui, kuris sveria 59 kg. Išreikškite dozės greitį D mg/h. Suapvalinkite iki dviejų ženklų po kablelio.

1 mcg/kg/min59 kg
D = mg/h
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
2%w/vV = ? mL

Reikia 80 mg dozės iš 2 % (w/v) tirpalo. Kokiame tūryje V yra ši dozė?

80 mg2% w/v
V = mL
28.Dozių skaičiavimasSunkus
25k vnt.250 mL? mL/h1250 vnt./h

Infuzijoje yra 25000 vienetų vaisto 250 mL. Paskirta 1250 vienetų per valandą. Kokį greitį R nustatysite pompoje, mL/h?

25000 vnt./250 mL1250 vnt./h
R = mL/h
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
500 mL20 gtt/mL10 h? gtt/min

Sulašinkite 500 mL per 10 valandų sistema, kurios koeficientas 20 lašai/mL. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę. Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

500 mL10 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
4 g1000 mL? mL/h1,5 mg/min

Maišelyje yra 4 g vaisto 1000 mL tirpalo. Paskirta 1,5 mg per minutę. Kokį greitį R nustatysite pompai, mL/h?

4 g/1000 mL1,5 mg/min
R = mL/h
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasVidutinis
12 500 vnt.250 mLheparin? mL/h90 kg18 vnt./kg/h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Maišelyje yra 12 500 vienetų heparino 250 mL. Paskirta 18 vienetai/kg/h pacientui, sveriančiam 90 kg. Kokį greitį R nustatysite pompoje, mL/h? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

12 500 vnt./250 mL18 vnt./kg/h90 kg
R = mL/h
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasSunkus
500 mg250 mLdobutamine16 mL/h110 kg? mcg/kg/min

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). dobutamine infuzija (500 mg 250 mL) lašinama 16 mL/h greičiu. Pacientas sveria 110 kg. Kokią dozę D mcg/kg/min gauna pacientas? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

500 mg/250 mL16 mL/h110 kg
D = mcg/kg/min
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta12 valandų pamainavanduo240 mLsultys150 mLIntraveninė infuzija75 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas2 × 50 mLšlapimas150 mLšlapimas350 mLšlapimas375 mLšlapimas425 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 12 valandų pamainą. Pacientas sveria 100 kg. Raskite vidutinę diurezę U mL/kg/h. Apvalinkite iki dviejų skaitmenų po kablelio.

100 kg12 hšlapimas: 150 mLšlapimas: 350 mLšlapimas: 375 mLšlapimas: 425 mL
U = mL/kg/h
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
1000 mL100 mL/hpradžia 12:3020:30: ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 1000 mL maišelis pradėtas lašinti 12:30 ir lašinamas pompa 100 mL/h greičiu. Kiek mL V liks maišelyje 20:30?

1000 mL100 mL/h12:30 → 20:30
V = mL
35.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Morse griuvimų skalę: griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: taip; antrinė diagnozė: taip; judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas arba padeda slaugytoja; IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne; eisena: sutrikusi; psichikos būklė: žino savo ribas. Raskite Morse sumą MFS.

0–125
MFS =
36.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
nuraminavidutiniškai nenormalužemas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Praėjus 1 minutei po gimimo, pratybų naujagimio būklė: rausva oda visur, pulsas 150/min., verksmas, kosulys ar čiaudulys dirginant, aktyvūs judesiai ir lėtas, nereguliarus kvėpavimas su silpnu verksmu. Apskaičiuokite Apgar balą ir spustelėkite, kaip jis interpretuojamas.

  1. 1nuramina
  2. 2vidutiniškai nenormalu
  3. 3žemas
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis
pH7,357,457,36PaCO₂mmHg354557HCO₃⁻mmol/L222631nekompensuotaiš dalies kompensuotavisiškai kompensuota

Mokomasis arterinio kraujo dujų tyrimas rodo pH 7,36, PaCO₂ 57 mmHg (7,6 kPa) ir HCO₃⁻ 31 mmol/L. Pirminis sutrikimas yra kvėpavimo acidozė. Kiek jis kompensuotas? Spustelėkite savo atsakymą.

pH 7,36PaCO₂ 57 mmHg (7,6 kPa)HCO₃⁻ 31 mmol/L
  1. 1nekompensuota
  2. 2iš dalies kompensuota
  3. 3visiškai kompensuota
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus
pH7,357,457,29PaCO₂mmHg354528HCO₃⁻mmol/L222613papildoma normalaus tarpo acidozėgryna didelio tarpo acidozėpapildoma metabolinė alkalozė

Mokomasis dujų tyrimas rodo pH 7,29, PaCO₂ 28 mmHg (3,7 kPa) ir HCO₃⁻ 13 mmol/L, kai Na⁺ 135 ir Cl⁻ 107 mmol/L. Pasinaudoję anijonų tarpu ir delta santykiu, spustelėkite tinkamiausią interpretaciją.

pH 7,29PaCO₂ 28 mmHg (3,7 kPa)HCO₃⁻ 13 mmol/LNa⁺ 135 mmol/LCl⁻ 107 mmol/L
  1. 1papildoma normalaus tarpo acidozė
  2. 2gryna didelio tarpo acidozė
  3. 3papildoma metabolinė alkalozė
39.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mVI laipsnio AV blokadaskilvelinė bigeminijasinusinis ritmas su skilvelinėmis ekstrasistolėmis (PVC)prieširdžių virpėjimas

Išanalizuokite šią II derivacijos ritmo juostą. Koks tai ritmas? Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1I laipsnio AV blokada
  2. 2skilvelinė bigeminija
  3. 3sinusinis ritmas su skilvelinėmis ekstrasistolėmis (PVC)
  4. 4prieširdžių virpėjimas
40.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mVIII laipsnio (visiška) AV blokadajungtinis ritmasII laipsnio AV blokada, II tipasI laipsnio AV blokada

Šioje II derivacijos juostoje matomas laidumo sutrikimas tarp prieširdžių ir skilvelių. Koks tai ritmas? Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1III laipsnio (visiška) AV blokada
  2. 2jungtinis ritmas
  3. 3II laipsnio AV blokada, II tipas
  4. 4I laipsnio AV blokada

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · Check the patient's wishes and the caller's identity first

Kodėl tai yra atsakymas

Information is shared only with people the patient has agreed to, and the caller's identity is checked as per policy. Often only limited information is given by phone.

Atsakymas

D · Check the patient's wishes and the caller's identity first
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: B · "I'll cut the opening much bigger than my stoma so it doesn't rub."

Kodėl tai yra atsakymas

An opening that is too large leaves skin exposed to output, causing soreness and leaks. Checking the skin, re-measuring and drying the skin are correct.

Atsakymas

B · "I'll cut the opening much bigger than my stoma so it doesn't rub."
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: A · The family can call the rapid response team if they are worried and staff have not responded

Kodėl tai yra atsakymas

Family-activated rapid response systems allow patients and families to call for help directly when they notice a worrying change. The nurse should also take the concern seriously and assess the patient.

Atsakymas

A · The family can call the rapid response team if they are worried and staff have not responded
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: B · Airborne and contact precautions

Kodėl tai yra atsakymas

Smallpox spreads by respiratory particles and by contact with lesions or contaminated items, so airborne and contact precautions are used. Only immunized staff should provide care where possible.

Atsakymas

B · Airborne and contact precautions
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: B · Dry and warm the baby while checking that it is breathing

Kodėl tai yra atsakymas

Breathing and keeping warm come first. Drying stimulates breathing and reduces heat loss; skin-to-skin contact helps. Weighing and routine injections can wait.

Atsakymas

B · Dry and warm the baby while checking that it is breathing
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: C · Pats įvertinti pacientą ir nuspręsti dėl tolesnių žingsnių

Kodėl tai yra atsakymas

Kai stabiliam pacientui atsiranda nauja problema, jį vertina RN, nes pacientas dabar gali būti nestabilus. Tada RN sprendžia dėl intervencijų ir eskalavimo, kas gali apimti EKG ir paskirtą nitroglicerino.

Atsakymas

C · Pats įvertinti pacientą ir nuspręsti dėl tolesnių žingsnių
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: A · Širdies susitraukimų dažnį ir kraujospūdį

Kodėl tai yra atsakymas

Beta adrenoblokatoriai mažina širdies susitraukimų dažnį ir kraujospūdį, todėl esant bradikardijai ar hipotenzijai gali tekti dozės neduoti ir informuoti paskyrusį gydytoją.

Atsakymas

A · Širdies susitraukimų dažnį ir kraujospūdį
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: D · Sulfonylureas act for a long time, so hypoglycaemia can recur

Kodėl tai yra atsakymas

Sulfonylureas stimulate insulin release and have a long duration of action. Hypoglycaemia can be prolonged or recur, so glucose is monitored closely after treatment.

Atsakymas

D · Sulfonylureas act for a long time, so hypoglycaemia can recur
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · Išlaikyti vitamino K turinčio maisto kiekį pastovų diena iš dienos

Kodėl tai yra atsakymas

Vitaminas K atsveria varfariną, todėl didelis lapinių daržovių kiekio padidėjimas mažina INR. Pacientams nereikia vengti šio maisto, bet kiekis turėtų būti pastovus, kad dozę būtų galima tinkamai nustatyti.Patikrinta pagal: Warfarin · MedlinePlus (NIH) (2026); Taking warfarin · MedlinePlus (NIH) (2025)

Atsakymas

B · Išlaikyti vitamino K turinčio maisto kiekį pastovų diena iš dienos
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: C · Riboti daug fosfato turintį maistą, pavyzdžiui, perdirbtą maistą ir kolas

Kodėl tai yra atsakymas

Didelis fosfatas sergant LIL gydomas ribojant fosfato vartojimą, valgio metu vartojant rišiklius ir dialize. Pagrindiniai šaltiniai yra perdirbtas maistas su fosfato priedais, kolos ir didelis pieno produktų kiekis.Patikrinta pagal: Phosphorus: Tips for People with Chronic Kidney Disease · Indian Health Service (HHS); Phosphorus and Your Kidneys · National Kidney Foundation (2024); Chronic kidney disease · MedlinePlus (NIH) (2025)

Atsakymas

C · Riboti daug fosfato turintį maistą, pavyzdžiui, perdirbtą maistą ir kolas
11.Farmakologija

Atsakymas: B · Plazmos tūrį, išvalomą nuo vaisto per laiko vienetą

Kodėl tai yra atsakymas

Klirensas yra plazmos tūris, iš kurio vaistas pašalinamas per laiko vienetą. Kartu su dozavimo greičiu jis lemia pusiausvyros būsenos koncentraciją.

Atsakymas

B · Plazmos tūrį, išvalomą nuo vaisto per laiko vienetą
12.Farmakologija

Atsakymas: D · The drug can cause retinal toxicity that may be permanent

Kodėl tai yra atsakymas

Hydroxychloroquine can damage the retina, and the risk rises with dose and duration. Regular screening allows the drug to be stopped before vision is seriously affected.

Atsakymas

D · The drug can cause retinal toxicity that may be permanent
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: B · To make sputum thinner and easier to cough up

Kodėl tai yra atsakymas

Mucolytics reduce sputum viscosity, which can make expectoration easier and may reduce exacerbations in some people with COPD. They are not bronchodilators or antibiotics. Cough suppressants are generally avoided in productive cough.

Atsakymas

B · To make sputum thinner and easier to cough up
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: D · Failure to capture

Kodėl tai yra atsakymas

Failure to capture means the pacing stimulus does not depolarise the myocardium, so no QRS follows the spike. Causes include lead displacement, a raised threshold or battery problems. It can cause bradycardia or asystole, so the patient is assessed and the team informed urgently.

Atsakymas

D · Failure to capture
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: A · Paralysed leg muscles no longer pump blood back to the heart

Kodėl tai yra atsakymas

Paralysis removes the calf muscle pump, and immobility causes venous stasis. Trauma also makes the blood more likely to clot. Prophylaxis usually combines anticoagulation and mechanical methods when safe.

Atsakymas

A · Paralysed leg muscles no longer pump blood back to the heart
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: A · Report it and monitor glucose, as it can worsen outcome

Kodėl tai yra atsakymas

Hyperglycaemia is common after stroke and is linked to worse outcomes. It is reported, monitored and treated in line with local protocols, while avoiding hypoglycaemia. The patient may also be tested for undiagnosed diabetes.

Atsakymas

A · Report it and monitor glucose, as it can worsen outcome
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: A · Regular light to moderate activity, such as walking

Kodėl tai yra atsakymas

Exercise, matched to ability, reduces cancer-related fatigue. Pacing, prioritising activities, sleep routines and treating causes such as anaemia or depression also help.

Atsakymas

A · Regular light to moderate activity, such as walking
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: A · "I can cut the patch in half if I need less."

Kodėl tai yra atsakymas

Cutting a fentanyl patch can release the drug unpredictably and cause overdose. Heat increases absorption, used patches still contain drug and must be folded and disposed of safely, and sites are rotated.

Atsakymas

A · "I can cut the patch in half if I need less."
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: D · Per 72 valandas po gimdymo

Kodėl tai yra atsakymas

Anti-D skiriamas per 72 valandas po Rh teigiamo kūdikio gimimo, kai tyrimas patvirtina, kad motina dar nėra sensibilizuota. Jei kūdikis Rh neigiamas, jo nereikia.

Atsakymas

D · Per 72 valandas po gimdymo
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: B · Withhold the next dose and report the findings

Kodėl tai yra atsakymas

Terbutaline can cause maternal tachycardia, palpitations, chest pain, pulmonary oedema and hyperglycaemia, so it is used only short term. A maternal heart rate above about 120/min or chest pain means the drug should be held and the provider informed.

Atsakymas

B · Withhold the next dose and report the findings
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: A · Just before it happens, in simple, concrete words

Kodėl tai yra atsakymas

Toddlers do not understand future time, so preparation long in advance only creates anxiety. A short, honest explanation immediately before, with a parent present and a comfort object, works best.

Atsakymas

A · Just before it happens, in simple, concrete words
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: A · He has not yet developed conservation, which is typical of the preoperational stage

Kodėl tai yra atsakymas

Preoperational children focus on one feature, such as height, and cannot yet understand that the amount stays the same when the shape changes. Conservation develops in the concrete operational stage, from about 7 years.

Atsakymas

A · He has not yet developed conservation, which is typical of the preoperational stage
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: B · The patient may show anger, sadness or a return of earlier symptoms

Kodėl tai yra atsakymas

Ending a relationship can trigger feelings of loss, so regression, anger or sadness are common. The nurse prepares the patient for the ending from the start and helps them talk about these feelings.

Atsakymas

B · The patient may show anger, sadness or a return of earlier symptoms
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: D · Kvėpavimas ir kraujotaka, nuolat stebint

Kodėl tai yra atsakymas

Mirtis suvaržymo metu dažnai sukelia kvėpavimo problemos. Aptarimas dėl priežasčių vyksta vėliau, kai pacientas nurimsta. Būtinas nuolatinis kvėpavimo, kvėpavimo takų, kraujotakos, odos ir psichinės būklės stebėjimas, o suvaržymas baigiamas, kai tik tampa saugu.

Atsakymas

D · Kvėpavimas ir kraujotaka, nuolat stebint
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: 05:40

24 valandų laikrodis: nuo 13 val. (1 PM) pridėkite 12 prie valandos (3:45 PM = 15:45). Nuo vidurnakčio iki 12:59 AM yra 00:00–00:59, o 12:00–12:59 PM lieka 12:00–12:59. Grįžtant atimkite 12 iš 13–23 valandų ir pridėkite PM; 00 valanda tampa 12 AM. Laiką per vidurnaktį skaičiuokite dviem dalimis: iki 24:00 (00:00), paskui nuo 00:00.

Paverskite valandą

5 AM → 05

Atsakymas

05:40

Atsakymas

05:40
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: D = 3,54 mg/h

Dimensinė analizė: užrašykite duotą dydį, tada dauginkite iš perskaičiavimo koeficientų, užrašytų trupmenomis (pavyzdžiui, 60 min/1 h arba 1 mg/1000 mcg), kad kiekvienas nereikalingas vienetas pasirodytų vieną kartą viršuje ir vieną kartą apačioje ir susiredukuotų. Likus tik reikiamam vienetui, skaičiuokite. Naudokite klausime pateiktus atitikmenis ir apvalinkite tik galutinį atsakymą.

Sudarykite grandinę

D = 1 mcg/kg/min × 59 kg × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)

Apskaičiuokite

D = 1·59·60/1000 = 3,54 mg/h

Atsakymas

D = 3,54 mg/h
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 4 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Koncentracija

2% = 20 mg/mL

Tūris

V = 80/20 = 4 mL

Atsakymas

V = 4 mL
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: R = 12,5 mL/h

Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.

Koncentracija

25000/250 = 100 vnt./mL

Pompos greitis

R = 1250/100 = 12,5 mL/h

Atsakymas

R = 12,5 mL/h
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 17 gtt/min

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Laikas minutėmis

10·60 = 600 min

Lašėjimo greitis

R = 500·20/600 = 16,67 ≈ 17 gtt/min

Atsakymas

R = 17 gtt/min

Prie lovos apvalinama iki artimiausio sveiko lašo: 17 lašų/min.

30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 22,5 mL/h

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Koncentracija

4000 mg/1000 mL = 4 mg/mL

Dozė per valandą

1,5·60 = 90 mg/h

Pompos greitis

R = 90/4 = 22,5 mL/h

Atsakymas

R = 22,5 mL/h
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: R = 32,4 mL/h

Heparino ir insulino infuzijos: koncentracija = vienetai maišelyje/maišelio tūris (vienetai/mL). Pompos greitis (mL/h) = vienetai per valandą/koncentracija, o vienetai per valandą = mL/h × koncentracija. Kai paskirta pagal kūno masę, pirmiausia vienetai/h = vienetai/kg/h × kūno masė. Boliuso tūris = reikiami vienetai/flakono stiprumas. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Vienetai per valandą

18·90 = 1 620 vnt./h

Koncentracija

12 500/250 = 50 vnt./mL

Pompos greitis

R = 1620/50 = 32,4 mL/h

Atsakymas

R = 32,4 mL/h
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: D = 4,8 mcg/kg/min

Titruojamos infuzijos: pirmiausia raskite koncentraciją mcg/mL (mg × 1000/mL). Kai paskirta pagal kūno masę, mcg/min = mcg/kg/min × kūno masė. Tada mL/h = mcg/min × 60/koncentracija. Skaičiuojant atgal, mcg/kg/min = mL/h × koncentracija/(60 × kūno masė). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Koncentracija

500 000/250 = 2000 mcg/mL

Mikrogramai per minutę

16·2000 = 32000 mcg/h
32000/60 = 533,3 mcg/min

Kilogramui

D = 533,3/110 = 4,848 ≈ 4,8 mcg/kg/min

Atsakymas

D = 4,8 mcg/kg/min
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: U = 1,08 mL/kg/h

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Iš viso šlapimo

150 + 350 + 375 + 425 = 1300 mL

Kilogramui per valandą

U = 1300/(100·12) = 1,083 ≈ 1,08 mL/kg/h

Atsakymas

U = 1,08 mL/kg/h
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: V = 200 mL

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Praėjęs laikas

12:30 → 20:30 = 8 h

Sulašintas tūris

100·8 = 800 mL

Likęs tūris

V = 1000 − 800 = 200 mL

Atsakymas

V = 200 mL
35.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: MFS = 60

Morse griuvimų skalė: šeši punktai. Griuvimų anamnezė: ne 0, taip 25. Antrinė diagnozė: ne 0, taip 15. Judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas ar slaugytojos pagalba 0; ramentai, lazda ar vaikštynė 15; laikosi už baldų 30. IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne 0, taip 20. Eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis 0; silpna 10; sutrikusi 20. Psichikos būklė: žino savo ribas 0; pervertina arba pamiršta ribas 15. Suma svyruoja nuo 0 iki 125. Rizikos ribos ligoninėse skiriasi; dažnai naudojama: 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė.

Įvertinkite kiekvieną punktą

griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: taip → 25
antrinė diagnozė: taip → 15
judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas arba padeda slaugytoja → 0
IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne → 0
eisena: sutrikusi → 20
psichikos būklė: žino savo ribas → 0

Sudėtis

Morse suma = 25 + 15 + 0 + 0 + 20 + 0 = 60

Atsakymas

MFS = 60
36.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: nuramina

Apgar skalė: penki požymiai, kurių kiekvienas vertinamas 0, 1 ar 2 balais, tikrinami 1 ir 5 minutę po gimimo. Išvaizda (spalva): mėlyna ar išblyškusi 0, rausvas kūnas su mėlynomis galūnėmis 1, rausva visur 2. Pulsas: nėra 0, mažiau nei 100/min. 1, 100/min. ar daugiau 2. Reakcija į dirginimą (refleksinis jautrumas): nėra 0, grimasa 1, verksmas, kosulys ar čiaudulys 2. Aktyvumas (tonusas): suglebęs 0, šiek tiek lenkia 1, aktyvūs judesiai 2. Kvėpavimas: nėra 0, lėtas ar nereguliarus su silpnu verksmu 1, geras su stipriu verksmu 2. Suma 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormali ir 0–3 žema.

Įvertinkite kiekvieną požymį

Išvaizda: rausva oda visur → 2
Pulsas: 150/min → 2
Reakcija į dirginimą: verksmas, kosulys ar čiaudulys dirginant → 2
Aktyvumas: aktyvūs judesiai → 2
Kvėpavimas: lėtas, nereguliarus kvėpavimas su silpnu verksmu → 1

Sudėtis

APGAR = 2 + 2 + 2 + 2 + 1 = 9

Interpretacija

9 → nuramina

Atsakymas

nuramina
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: visiškai kompensuota

Kraujo dujų skaitymas (ROME): pirmiausia pH: žemiau 7,35 yra acidemija, aukščiau 7,45 – alkalemija. Tada raskite reikšmę, kuri tai paaiškina. PaCO₂ (norma 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) yra kvėpavimo dalis ir kvėpavimo sutrikimo atveju kinta Priešinga pH kryptimi; HCO₃⁻ (norma 22–26 mmol/L) yra metabolinė dalis ir kinta ta pačia kryptimi kaip pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Kita reikšmė rodo kompensaciją: normali reiškia nekompensuotą; nenormali kryptimi, grąžinančia pH atgal, kai pH vis dar nenormalus, reiškia iš dalies kompensuotą; normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis reiškia visiškai kompensuotą. Laboratorijų ribos šiek tiek skiriasi; tai mokomosios reikšmės.

ROME, reikšmė po reikšmės

pH 7,36: 7,35–7,45 ribose
PaCO₂ 57 mmHg: aukštas (35–45)
HCO₃⁻ 31 mmol/L: aukštas (22–26)

Kompensacija

visiškai kompensuota

Atsakymas

visiškai kompensuota
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: papildoma normalaus tarpo acidozė

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Anijonų tarpas

AG = 135 − (107 + 13) = 15

Delta santykis

(15 − 12)/(24 − 13) = 0,2727
papildoma normalaus tarpo acidozė

Atsakymas

papildoma normalaus tarpo acidozė
39.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: sinusinis ritmas su skilvelinėmis ekstrasistolėmis (PVC)

Ritmo kriterijai (II derivacija): sinusiniam ritmui būdingas teigiamas P dantelis prieš kiekvieną QRS, pastovus PR 0,12–0,20 s ir siauras QRS: normalus sinusinis ritmas 60–100/min., sinusinė bradikardija mažiau nei 60, sinusinė tachikardija daugiau nei 100. Prieširdžių virpėjimas: P dantelių nėra, virpančia izolinija ir visiškai nereguliarus R–R. Prieširdžių plazdėjimas: pjūklo formos plazdėjimo bangos maždaug 250–350/min. su pastoviu laidumo santykiu, pavyzdžiui, 2:1 ar 4:1. I laipsnio AV blokada: sinusinis ritmas su pastoviu PR, ilgesniu nei 0,20 s. Jungtinis ritmas: siauras QRS 40–60/min. be P dantelių arba su apverstais P danteliais (PR trumpesnis nei 0,12 s arba P po QRS). PVC yra ankstyvas, platus (0,12 s ar daugiau), keistas QRS be P dantelio, su priešingos krypties T dantelio ir dažniausiai pilna kompensacine pauze; esant bigeminijai kas antras susitraukimas yra PVC.

Penki žingsniai

1. Dažnis: 6 QRS kompleksų per 6 s, × 10 = 60 per minutę.
2. Ritmas: reguliarus (0,92 s), išskyrus ankstyvus susitraukimus ir pauzę po kiekvieno iš jų.
3. P dantelis: teigiamas prieš kiekvieną siaurą QRS; prieš ankstyvus platus susitraukimus jo nėra.
4. PR intervalas: 0,14 s, pastovus, 0,12–0,20 s ribose.
5. QRS: 0,08 s sinusiniuose susitraukimuose; ankstyvi susitraukimai platūs (0,16 s) ir keisti, o T dantelis nukreiptas priešinga kryptimi.

Interpretacija

sinusinis ritmas su skilvelinėmis ekstrasistolėmis (PVC)

Atsakymas

sinusinis ritmas su skilvelinėmis ekstrasistolėmis (PVC)
40.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: III laipsnio (visiška) AV blokada

AV blokados: sužymėkite P dantelius ir patikrinkite, po kurių seka QRS. I laipsnis: kiekvienas P perduodamas, PR pastovus ir didesnis nei 0,20 s. II laipsnio I tipas (Mobitz I, Wenckebach): PR ilgėja nuo susitraukimo prie susitraukimo, kol vienas P dantelis neperduodamas, paskui ciklas prasideda iš naujo (grupinis susitraukimas). II laipsnio II tipas (Mobitz II): perduotų susitraukimų PR išlieka pastovus, o P dantelis staiga neperduodamas; QRS dažnai platus. III laipsnio (visiška) blokada: P dantelių ritmas ir QRS kompleksų ritmas kiekvienas reguliarūs, bet nepriklausomi, PR kinta atsitiktinai, o prieširdžių dažnis didesnis už pakaitinį ritmą (jungtinis 40–60/min. su siauru QRS, skilvelinis 20–40/min. su plačiu QRS). 2:1 blokados pagal vieną juostą negalima priskirti I ar II tipui.

Penki žingsniai

1. Dažnis: R–R = 36 mažų langelių, 1500 ÷ 36 ≈ 42 per minutę.
2. Ritmas: R–R reguliarus (1,44 s) ir P–P reguliarus (0,84 s), bet jie tarpusavyje nepriklausomi.
3. P dantelis: teigiamas ir reguliarus, 71 per minutę, bet nesusijęs su QRS kompleksais; dalis P dantelių slepiasi QRS komplekse ar T dantelyje.
4. PR intervalas: kinta nuo susitraukimo prie susitraukimo; pastovaus ryšio nėra.
5. QRS: 0,10 s, siauras (mažiau nei 0,12 s).

Interpretacija

III laipsnio (visiška) AV blokada

Atsakymas

III laipsnio (visiška) AV blokada

II tipo ir III laipsnio blokados gali staiga progresuoti, todėl vadovėliai jas laiko sunkesnėmis nei I tipą.

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions