NCLEX tipo bandomieji klausimai (RN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 40 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Paros dozė
mg/parai = mg/kg/parai × kūno masė (kg)
Dozių skaičius per parą
skaičius = 24 h / dozavimo intervalas (h)
Svarai į kilogramus
kg = lb / 2,2
Infuzijos koncentracija
vienetai/mL = vienetai maišelyje / maišelio tūris
Pompos greitis
mL/h = dozė per valandą / koncentracija
Titruojama infuzija
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dozė pagal pompos greitį
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Vienetai
1 mg = 1000 mcg

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

How should the opening of a stoma bag be cut?

  1. AIn any shape, as long as the bag sticks
  2. BSmaller than the stoma so it grips it tightly
  3. CTo fit closely around the stoma without pressing on it
  4. DMuch larger than the stoma so that the edge never rubs against it
2.Slaugos pagrindaiSunkus

A patient with new swallowing difficulty is prescribed a modified-release tablet. What should the nurse do?

  1. AContact the prescriber or pharmacist for a suitable alternative
  2. BCut the tablet into quarters and give the pieces one at a time with water
  3. CCrush the tablet and mix it with yoghurt
  4. DOmit the medicine without telling anyone
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

Paciento palatoje užsidega nedidelis gaisras šiukšliadėžėje, kai pacientas guli lovoje. Ką slaugytojas daro pirmiausia?

  1. AAtidaro langus išvėdinti dūmų
  2. BIšneša pacientą iš tiesioginio pavojaus
  3. CSkambina vadovui pranešti apie gaisrą
  4. DEina ieškoti artimiausio ugnies gesintuvo
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A nurse discovers that an insulin infusion was programmed using the wrong drug concentration in the pump library. What should the nurse do first?

  1. ALeave it running and check the glucose at the next routine time
  2. BReprogram the pump and finish the shift before reporting
  3. CStop the infusion and check the patient’s blood glucose
  4. DDouble the rate to correct for the error
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

The day after a total thyroidectomy, a patient reports tingling around the mouth and in the fingers. What should the nurse do first?

  1. ACheck for signs of low calcium and inform the provider
  2. BGive the patient’s routine oral iron supplement early
  3. CReassure the patient that this is normal after neck surgery
  4. DEncourage deep breaths into a paper bag until it passes
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

A patient has full-thickness burns all the way around the chest and is finding it harder to breathe, although the airway is clear. What does this suggest?

  1. AThe patient has had too little IV fluid and needs a fast bolus to improve the breathing
  2. BThe tight burned skin is restricting chest movement, so an escharotomy may be needed
  3. CThe burns are healing and the skin is tightening normally
  4. DThe patient is anxious and only needs reassurance
7.Klinikinė slaugaVidutinis

Which side effect is common when a patient starts taking metformin?

  1. ARapid weight gain
  2. BHypoglycaemia in most patients who take it
  3. CNausea, abdominal discomfort or diarrhoea
  4. DSevere headache
8.Klinikinė slaugaSunkus

A patient with metastatic breast cancer is confused and constipated, with a corrected calcium of 3,3 mmol/L (about 13,2 mg/dL). What is usually the first treatment?

  1. AIV fluid rehydration, followed by a bisphosphonate
  2. BOral calcium supplements and vitamin D
  3. CStrict fluid restriction to protect the kidneys
  4. DA high-calcium diet
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

A woman with hyperemesis gravidarum has vomited for 3 days. Which urine finding would the nurse expect?

  1. ANitrites
  2. BBilirubin
  3. CKetones
  4. DRed cell casts
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

Two days after bowel surgery, a patient with nasogastric suction has a distended abdomen, absent bowel sounds and muscle weakness. The potassium is 2,8 mEq/L. Which interpretation is best?

  1. AThe low potassium is due to the patient drinking too much water
  2. BHypokalemia from gastric losses is contributing to paralytic ileus
  3. CHyperkalemia from tissue damage is causing the bowel to stop
  4. DThe potassium is normal for the second day after surgery
11.FarmakologijaVidutinis

Sumatriptan is contraindicated in which patient?

  1. AA patient with a recent ankle sprain
  2. BA patient with iron deficiency anaemia
  3. CA patient with coronary artery disease
  4. DA patient with mild asthma
12.FarmakologijaSunkus

A patient on methadone is also prescribed diazepam for anxiety. What is the main safety concern?

  1. AMethadone causes diazepam to be excreted very quickly
  2. BDiazepam blocks the effect of methadone completely
  3. CAdditive sedation and respiratory depression
  4. DSevere hypertension from the combination
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

Krūtinės skausmą jaučiantis pacientas prašo gliceril trinitrato. Kuri informacija reiškia, kad slaugytojas turėtų jo neduoti ir kreiptis į paskyrusį gydytoją?

  1. APaciento kraujospūdis 150/90 mmHg
  2. BPacientas kasdien vartoja statiną
  3. CPacientas šiandien anksčiau vartojo sildenafilį
  4. DPacientui praėjusią savaitę skaudėjo galvą
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

Prieš ryto digoksino dozę paciento viršūninis pulsas 54/min. ir jam pykina. Ką turėtų daryti slaugytojas?

  1. ADuoti pusę dozės ir po valandos pakartotinai patikrinti pulsą
  2. BDuoti dozę, nes skaičiuojamas tik spindulinės arterijos pulsas
  3. CDuoti dozę ir vaistą nuo vėmimo, po to kitą dieną pakartotinai patikrinti pulsą
  4. DNeduoti dozės ir pranešti, nes galima intoksikacija
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

Pacientui, sergančiam pirminiu antinksčių nepakankamumu, pakilo temperatūra. Koks įprastas ligos dienų patarimas dėl steroidų pakaitinio gydymo?

  1. APalikti įprastą dozę ir kol kas negerti papildomų skysčių
  2. BPadidinti gliukokortikoido dozę, dažnai padvigubinti
  3. CNutraukti steroidą, kol karščiavimas praeis
  4. DPerpus sumažinti dozę šalutiniam poveikiui sumažinti
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

Which patient with a spinal cord injury is at risk of autonomic dysreflexia?

  1. AA patient with an injury at L5
  2. BA patient with an injury at S2
  3. CA patient with an injury at L3
  4. DA patient with an injury at T4
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Which presentation fits acute diverticulitis?

  1. ARight upper abdominal pain after fatty meals
  2. BCentral chest pain spreading to the left arm
  3. CPainless jaundice with a palpable gallbladder
  4. DLeft lower abdominal pain, fever and a raised CRP
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

Pacientui su aukštos įtampos elektros sužalojimu yra maži įėjimo ir išėjimo pažeidimai. Kodėl reikia atidžiai stebėti?

  1. AMaži odos pažeidimai rodo, kad vidinis sužalojimas taip pat nedidelis
  2. BPaslėptas raumenų pažeidimas: aritmijos, rabdomiolizė, inkstų pažeidimas
  3. CVienintelė reali rizika – nedidelė odos žaizdų infekcija
  4. DElektros sužalojimai niekada nepažeidžia audinių po odos paviršiumi
19.Akušerinė slaugaVidutinis

Nemalonaus kvapo lochijos trečią dieną po gimdymo labiausiai tikėtina rodo:

  1. AGimdos infekciją (endometritą)
  2. BPilną šlapimo pūslę, spaudžiančią gimdą
  3. CDehidrataciją
  4. DNormalias lochijas
20.Akušerinė slaugaSunkus

A woman 1 day after a caesarean asks how to hold her baby for breastfeeding without pressure on her wound. Which position is best?

  1. ALying flat on her back with the baby on her abdomen
  2. BThe football (rugby) hold or side-lying
  3. CStanding up while breastfeeding
  4. DThe cradle hold with the baby across the incision
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

The nurse uses a blood pressure cuff that is too small for a child's arm. What effect will this have?

  1. AThe reading will be accurate but slower to obtain
  2. BThe reading will be falsely low
  3. CThe reading will be falsely high
  4. DThe cuff will not inflate at all
22.Pediatrinė slaugaSunkus

A 15-year-old with cystic fibrosis has stopped doing her daily physiotherapy. What is the best approach?

  1. AExplore her reasons and plan treatment with her that fits her daily life
  2. BStop the physiotherapy, since she does not want it
  3. CTell her parents to supervise every session until she is 18
  4. DWarn her firmly that she will die soon if she does not do what she is told
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

Kuris bendras principas taikomas pacientams, nevalingai paguldytiems pagal psichikos sveikatos įstatymus?

  1. AJie išlaiko savo teises, išskyrus įstatymo konkrečiai apribotas, ir turi būti informuoti apie savo teises
  2. BJie gali būti laikomi ligoninėje neribotą laiką be nepriklausomos peržiūros, jei vienas gydytojas sutinka, kad to reikia
  3. CJie niekada negali atsisakyti jokio gydymo
  4. DJie praranda visas savo teises
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

A patient who believes he is a famous religious leader becomes upset when other patients laugh at him. What is the most appropriate nursing action?

  1. AProtect him from ridicule, avoid arguing and focus on real activities
  2. BEncourage the other patients to explain why the belief is wrong
  3. CAgree that he is the religious leader so that he feels respected
  4. DAsk him to prove his identity in front of the group, so that the laughing stops
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
160 cm1 in = 2,54 cmh = ? in

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Paciento ūgis yra 160 cm. Naudodami 1 in = 2,54 cm, raskite ūgį h coliais. Suapvalinkite iki vieno ženklo po kablelio.

160 cm1 in = 2,54 cm
h = in
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
½ tsp · 4/parą · 14 d? mL1 tsp = 5 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Recepte nurodyta: ½ tsp geriamosios suspensijos kas 6 valandas 14 dienas. Naudodami 1 tsp = 5 mL, kiek mL V reikia visam kursui?

½ tspkas 6 valandas14 dienos1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
45 kg10 mg/kg/parą3× per parąD = ? mg

Pacientas sveria 45 kg. Paskirta dozė – 10 mg/kg per parą, padalyta į 3 lygias dozes. Kiek miligramų D skiriama vienai dozei?

45 kg10 mg/kg/parą3× per parą
D = mg
28.Dozių skaičiavimasSunkus
25k vnt.1000 mL? mL/h1000 vnt./h

Infuzijoje yra 25000 vienetų vaisto 1000 mL. Paskirta 1000 vienetų per valandą. Kokį greitį R nustatysite pompoje, mL/h?

25000 vnt./1000 mL1000 vnt./h
R = mL/h
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
60 gtt/mL80 mL/h? gtt/min

Paskirta infuzija 80 mL/h greičiu, bet pompos nėra. Ji lašinama savitaka per 60 gtt/mL sistemą. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę.

80 mL/h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
250 mg100 mL8 mL/h? mg/h

Maišelyje yra 250 mg vaisto 100 mL, jis laša 8 mL/h greičiu. Kiek miligramų per valandą D gauna pacientas?

250 mg/100 mL8 mL/h
D = mg/h
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasVidutinis
250 vnt.250 mLtrumpo veikimo insulinas? mL/h90 kg0,05 vnt./kg/h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Infuzijoje yra 250 vienetų trumpo veikimo insulino 250 mL. Paskirta 0,05 vienetai/kg/h pacientui, sveriančiam 90 kg. Raskite pompos greitį R mL/h. Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

250 vnt./250 mL0,05 vnt./kg/h90 kg
R = mL/h
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasSunkus
250 mg250 mLdobutamine24 mL/h85 kg? mcg/kg/min

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). dobutamine infuzija (250 mg 250 mL) lašinama 24 mL/h greičiu. Pacientas sveria 85 kg. Kokią dozę D mcg/kg/min gauna pacientas? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

250 mg/250 mL24 mL/h85 kg
D = mcg/kg/min
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta8 valandų pamainaželė100 mLsriuba150 mLvanduo350 mLIntraveninė infuzija50 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas2 × 100 mLšlapimas325 mLšlapimas450 mLžaizdos drenas80 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 8 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite visą suvartotų skysčių kiekį I mL.

želė: 100 mLsriuba: 150 mLvanduo: 350 mLIntraveninė infuzija: 50 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas: 2 × 100 mL
I = mL
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
500 mL→ 150 mL/hpradžia 15:30tiš viso​ = ? h75 mL/h × 4 h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 500 mL infuzija pradedama 15:30 75 mL/h greičiu. Po 4 valandų greitis pakeičiamas į 150 mL/h ir daugiau nebekeičiamas. Po kiek valandų t nuo pradžios maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

500 mL75 mL/h · 4 h150 mL/h
t = h
35.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 30/min., SpO₂ 91 % kvėpuojant kambario oru, kraujospūdis 222/134 mmHg, pulsas 70/min., budrus, temperatūra 35,5 °C. Kokia bendra NEWS2 suma?

RR 30SpO₂ 91%orasSBP 222HR 70AT 35,5 °C
NEWS2 =
36.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
nuraminavidutiniškai nenormalužemas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Praėjus 1 minutei po gimimo, pratybų naujagimio būklė: rausvas kūnas su mėlynomis rankomis ir kojomis, pulsas 60/min., grimasa dirginant, šiek tiek sulenktos rankos ir kojos ir geras kvėpavimas su stipriu verksmu. Apskaičiuokite Apgar balą ir spustelėkite, kaip jis interpretuojamas.

  1. 1nuramina
  2. 2vidutiniškai nenormalu
  3. 3žemas
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis

Mokomasis dujų tyrimas rodo metabolinę acidozę su HCO₃⁻ 8 mmol/L. Winterso formule raskite tikėtiną PaCO₂ (ribos vidurį) mmHg.

HCO₃⁻ 8 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus

Mokomasis dujų tyrimas rodo metabolinę alkalozę su HCO₃⁻ 40 mmol/L. Naudodami tikėtiną PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21, raskite tikėtiną PaCO₂.

HCO₃⁻ 40 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
39.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mV

Šioje II derivacijos juostoje matomas prieširdžių plazdėjimas su pastoviu laidumo santykiu. Raskite: skilvelių dažnis (k./min.).

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
skilvelių dažnis = bpm
40.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mVII laipsnio AV blokada, I tipas (Wenckebach)II laipsnio AV blokada, II tipasIII laipsnio (visiška) AV blokadaI laipsnio AV blokada

Šioje II derivacijos juostoje matomas laidumo sutrikimas tarp prieširdžių ir skilvelių. Koks tai ritmas? Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1II laipsnio AV blokada, I tipas (Wenckebach)
  2. 2II laipsnio AV blokada, II tipas
  3. 3III laipsnio (visiška) AV blokada
  4. 4I laipsnio AV blokada

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: C · To fit closely around the stoma without pressing on it

Kodėl tai yra atsakymas

The opening should fit snugly so stoma output does not reach the skin, but not so tight that it damages the stoma. Stomas shrink in the weeks after surgery, so the size is re-measured.

Atsakymas

C · To fit closely around the stoma without pressing on it
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: A · Contact the prescriber or pharmacist for a suitable alternative

Kodėl tai yra atsakymas

Crushing a modified-release tablet can release the full dose at once and cause toxicity. The prescriber or pharmacist can suggest a liquid, a patch or another drug, and any omitted dose is documented.

Atsakymas

A · Contact the prescriber or pharmacist for a suitable alternative
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: B · Išneša pacientą iš tiesioginio pavojaus

Kodėl tai yra atsakymas

Pirmiausia gelbstima: pacientas pašalinamas nuo gaisro. Tada paskelbiamas pavojus, gaisras izoliuojamas uždarant duris ir gesinamas, jei saugu. Atidarius langus ugniai tiekiamas deguonis.

Atsakymas

B · Išneša pacientą iš tiesioginio pavojaus
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: C · Stop the infusion and check the patient’s blood glucose

Kodėl tai yra atsakymas

A concentration error means the dose delivered was wrong. The nurse stops the infusion, assesses the patient including blood glucose, treats as needed, notifies the prescriber and reports the event.

Atsakymas

C · Stop the infusion and check the patient’s blood glucose
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · Check for signs of low calcium and inform the provider

Kodėl tai yra atsakymas

Damage to the parathyroid glands during thyroid surgery can cause hypocalcemia. Tingling, muscle cramps and a positive Chvostek or Trousseau sign need prompt reporting and calcium replacement as prescribed.

Atsakymas

A · Check for signs of low calcium and inform the provider
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: B · The tight burned skin is restricting chest movement, so an escharotomy may be needed

Kodėl tai yra atsakymas

Circumferential full-thickness burns form stiff eschar that can stop the chest expanding. An escharotomy, cutting through the eschar, may be needed urgently to allow breathing.

Atsakymas

B · The tight burned skin is restricting chest movement, so an escharotomy may be needed
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: C · Nausea, abdominal discomfort or diarrhoea

Kodėl tai yra atsakymas

Gastrointestinal upset is common at the start, so metformin is started at a low dose with food and increased gradually. It rarely causes hypoglycaemia when used alone.

Atsakymas

C · Nausea, abdominal discomfort or diarrhoea
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: A · IV fluid rehydration, followed by a bisphosphonate

Kodėl tai yra atsakymas

Hypercalcaemia of malignancy causes dehydration, so IV fluids are given first, followed by a bisphosphonate to reduce bone resorption. Calcium, renal function and fluid balance are monitored.

Atsakymas

A · IV fluid rehydration, followed by a bisphosphonate
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: C · Ketones

Kodėl tai yra atsakymas

Prolonged vomiting and poor intake lead to fat breakdown and ketonuria, along with dehydration and electrolyte loss such as hypokalemia. Urine ketones help assess severity and response to IV fluids and antiemetics.Patikrinta pagal: Ketones urine test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Atsakymas

C · Ketones
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · Hypokalemia from gastric losses is contributing to paralytic ileus

Kodėl tai yra atsakymas

Gastric suction removes potassium and causes metabolic alkalosis, which shifts more potassium into cells. Low potassium reduces smooth muscle contraction and contributes to ileus and weakness. The provider is informed and potassium is replaced as prescribed.Patikrinta pagal: Hypokalemia · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2025)

Atsakymas

B · Hypokalemia from gastric losses is contributing to paralytic ileus
11.Farmakologija

Atsakymas: C · A patient with coronary artery disease

Kodėl tai yra atsakymas

Triptans can constrict coronary arteries and cause angina or myocardial infarction. They are avoided in coronary disease, uncontrolled hypertension and previous stroke.

Atsakymas

C · A patient with coronary artery disease
12.Farmakologija

Atsakymas: C · Additive sedation and respiratory depression

Kodėl tai yra atsakymas

Combining opioids with benzodiazepines greatly increases the risk of sedation, respiratory depression and death. If both are needed, the lowest doses are used and the patient is monitored closely.

Atsakymas

C · Additive sedation and respiratory depression
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: C · Pacientas šiandien anksčiau vartojo sildenafilį

Kodėl tai yra atsakymas

Fosfodiesterazės-5 inhibitoriai, pvz., sildenafilis (per maždaug 24 valandas) ar tadalafilis (per maždaug 48 valandas), kartu su nitratais gali sukelti sunkią, gyvybei pavojingą hipotenziją. Nitratų taip pat vengiama, kai sistolinis kraujospūdis žemesnis nei maždaug 90 mmHg.

Atsakymas

C · Pacientas šiandien anksčiau vartojo sildenafilį
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: D · Neduoti dozės ir pranešti, nes galima intoksikacija

Kodėl tai yra atsakymas

Dažna taisyklė – digoksino neduoti ir informuoti paskyrusį gydytoją, jei viršūninis pulsas mažesnis nei 60/min. (ar žemesnis už nustatytą parametrą) arba yra toksiškumo požymių, pvz., pykinimas, vėmimas, regos sutrikimai ar nauja aritmija. Paprastai tikrinamas digoksino lygis, EKG, kalis ir inkstų funkcija. Slaugytojas dozės savo iniciatyva nekeičia.

Atsakymas

D · Neduoti dozės ir pranešti, nes galima intoksikacija
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: B · Padidinti gliukokortikoido dozę, dažnai padvigubinti

Kodėl tai yra atsakymas

Ligos metu žmonėms, vartojantiems pakaitinius steroidus, reikia daugiau gliukokortikoido. Ligos dienų taisyklės paprastai pataria karščiuojant dozę padvigubinti, o jei pacientas vemia ir negali išlaikyti tablečių, naudoti skubiai leidžiamą hidrokortizoną ar kreiptis skubios pagalbos, kad būtų išvengta antinksčių krizės.

Atsakymas

B · Padidinti gliukokortikoido dozę, dažnai padvigubinti
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: D · A patient with an injury at T4

Kodėl tai yra atsakymas

Autonomic dysreflexia usually occurs with injuries at T6 or above. Below this level, the body can still control the sympathetic response to stimuli such as a full bladder. Lumbar and sacral injuries do not usually cause it.

Atsakymas

D · A patient with an injury at T4
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: D · Left lower abdominal pain, fever and a raised CRP

Kodėl tai yra atsakymas

Diverticulitis usually causes left iliac fossa pain and tenderness with fever, raised inflammatory markers and a change in bowel habit. CT confirms the diagnosis and shows complications such as abscess.

Atsakymas

D · Left lower abdominal pain, fever and a raised CRP
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: B · Paslėptas raumenų pažeidimas: aritmijos, rabdomiolizė, inkstų pažeidimas

Kodėl tai yra atsakymas

Elektros srovė eina nervais, kraujagyslėmis ir raumenimis, sukeldama gilų pažeidimą po mažomis odos žaizdomis. Pacientams reikia širdies stebėjimo, vertinimo dėl tarpfascinio tarpo sindromo ir šlapimo tyrimo dėl mioglobino (tamsus šlapimas), o esant mioglobinurijai taikomas didesnis šlapimo išskyrimo tikslas.

Atsakymas

B · Paslėptas raumenų pažeidimas: aritmijos, rabdomiolizė, inkstų pažeidimas
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: A · Gimdos infekciją (endometritą)

Kodėl tai yra atsakymas

Nemalonaus kvapo lochijos, ypač su karščiavimu, gimdos jautrumu ir tachikardija, leidžia įtarti endometritą. Apie tai reikia pranešti.

Atsakymas

A · Gimdos infekciją (endometritą)
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: B · The football (rugby) hold or side-lying

Kodėl tai yra atsakymas

The football hold places the baby along her side, and side-lying avoids any pressure on the abdomen. A pillow over the wound also helps.

Atsakymas

B · The football (rugby) hold or side-lying
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: C · The reading will be falsely high

Kodėl tai yra atsakymas

A cuff that is too small gives falsely high readings, and one that is too large gives falsely low readings. The bladder width should be about 40% of the arm circumference.

Atsakymas

C · The reading will be falsely high
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: A · Explore her reasons and plan treatment with her that fits her daily life

Kodėl tai yra atsakymas

Adherence often falls in adolescence as young people seek independence and normality. Exploring barriers, involving the teenager in decisions, setting goals together and fitting treatment around school and friends work better than threats.

Atsakymas

A · Explore her reasons and plan treatment with her that fits her daily life
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: A · Jie išlaiko savo teises, išskyrus įstatymo konkrečiai apribotas, ir turi būti informuoti apie savo teises

Kodėl tai yra atsakymas

Įstatymai šalyse skiriasi, tačiau nevalingai gydomi pacientai paprastai išlaiko pilietines teises, turi teisę į informaciją, apskundimą ir peržiūrą bei gydomi mažiausiai ribojančiu būdu.

Atsakymas

A · Jie išlaiko savo teises, išskyrus įstatymo konkrečiai apribotas, ir turi būti informuoti apie savo teises
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: A · Protect him from ridicule, avoid arguing and focus on real activities

Kodėl tai yra atsakymas

Arguing or agreeing strengthens a delusion. The nurse protects the patient's dignity, responds to his feelings and focuses on real, present activities and concerns.

Atsakymas

A · Protect him from ridicule, avoid arguing and focus on real activities
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: h = 63 in

Buitiniai matai ir svoris: slaugos egzaminuose naudojami suapvalinti atitikmenys: 1 arbatinis šaukštelis (tsp) = 5 mL, 1 valgomasis šaukštas (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 skysčio uncija (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, o 1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL. Svoriui 1 kg = 2,2 lb ir 1 lb = 16 oz; ilgiui 1 colis = 2,54 cm. Sudarykite perskaičiavimą taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų.

Centimetrai į colius

h = 160/2,54 = 62,99 ≈ 63 in

Atsakymas

h = 63 in
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: V = 140 mL

Dimensinė analizė: užrašykite duotą dydį, tada dauginkite iš perskaičiavimo koeficientų, užrašytų trupmenomis (pavyzdžiui, 60 min/1 h arba 1 mg/1000 mcg), kad kiekvienas nereikalingas vienetas pasirodytų vieną kartą viršuje ir vieną kartą apačioje ir susiredukuotų. Likus tik reikiamam vienetui, skaičiuokite. Naudokite klausime pateiktus atitikmenis ir apvalinkite tik galutinį atsakymą.

Vienos dozės tūris

½ tsp = 0,5·5 = 2,5 mL

Visas kursas

V = 2,5 mL × 4/parą × 14 = 140 mL

Atsakymas

V = 140 mL
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: D = 150 mg

Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.

Iš viso per parą

10·45 = 450 mg

Vienai dozei

D = 450/3 = 150 mg

Atsakymas

D = 150 mg
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: R = 40 mL/h

Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.

Koncentracija

25000/1000 = 25 vnt./mL

Pompos greitis

R = 1000/25 = 40 mL/h

Atsakymas

R = 40 mL/h
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 80 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Mililitrai per minutę

80/60 = 1,333 mL/min

Lašėjimo greitis

R = 1,333·60 = 80 gtt/min

Atsakymas

R = 80 gtt/min

Su mikrolašų sistema (60 gtt/mL) gtt/min lygu mL/h.

30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: D = 20 mg/h

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Koncentracija

250/100 = 2,5 mg/mL

Dozavimo greitis

D = 2,5·8 = 20 mg/h

Atsakymas

D = 20 mg/h
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: R = 4,5 mL/h

Heparino ir insulino infuzijos: koncentracija = vienetai maišelyje/maišelio tūris (vienetai/mL). Pompos greitis (mL/h) = vienetai per valandą/koncentracija, o vienetai per valandą = mL/h × koncentracija. Kai paskirta pagal kūno masę, pirmiausia vienetai/h = vienetai/kg/h × kūno masė. Boliuso tūris = reikiami vienetai/flakono stiprumas. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Vienetai per valandą

0,05·90 = 4,5 vnt./h

Koncentracija

250/250 = 1 vnt./mL

Pompos greitis

R = 4,5/1 = 4,5 mL/h

Atsakymas

R = 4,5 mL/h
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: D = 4,7 mcg/kg/min

Titruojamos infuzijos: pirmiausia raskite koncentraciją mcg/mL (mg × 1000/mL). Kai paskirta pagal kūno masę, mcg/min = mcg/kg/min × kūno masė. Tada mL/h = mcg/min × 60/koncentracija. Skaičiuojant atgal, mcg/kg/min = mL/h × koncentracija/(60 × kūno masė). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Koncentracija

250 000/250 = 1000 mcg/mL

Mikrogramai per minutę

24·1000 = 24000 mcg/h
24000/60 = 400 mcg/min

Kilogramui

D = 400/85 = 4,706 ≈ 4,7 mcg/kg/min

Atsakymas

D = 4,7 mcg/kg/min
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: I = 1200 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Sudėkite suvartotus skysčius

per os: 100 + 150 + 350 = 600 mL
Intraveninė infuzija: 50·8 = 400 mL
intraveninis antibiotikas: 2·100 = 200 mL
I = 1200 mL

Atsakymas

I = 1200 mL
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 5,3 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Pirmoji dalis

75·4 = 300 mL
500 − 300 = 200 mL liko

Antroji dalis

200/150 = 1,333 h

Bendra trukmė

t = 4 + 1,333 = 5,333 ≈ 5,3 h

Atsakymas

t = 5,3 h

Tai maždaug 5 h 20 min, todėl maišelis ištuštės apie 20:50.

35.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: NEWS2 = 10

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 30/min → 3
SpO₂ 91% → 3
kvėpuojant oru → 0
SBP 222 mmHg → 3
HR 70/min → 0
budrus (A) → 0
T 35,5 °C → 1

Sudėtis

NEWS2 = 3 + 3 + 0 + 3 + 0 + 0 + 1 = 10

Atsakymas

NEWS2 = 10
36.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: vidutiniškai nenormalu

Apgar skalė: penki požymiai, kurių kiekvienas vertinamas 0, 1 ar 2 balais, tikrinami 1 ir 5 minutę po gimimo. Išvaizda (spalva): mėlyna ar išblyškusi 0, rausvas kūnas su mėlynomis galūnėmis 1, rausva visur 2. Pulsas: nėra 0, mažiau nei 100/min. 1, 100/min. ar daugiau 2. Reakcija į dirginimą (refleksinis jautrumas): nėra 0, grimasa 1, verksmas, kosulys ar čiaudulys 2. Aktyvumas (tonusas): suglebęs 0, šiek tiek lenkia 1, aktyvūs judesiai 2. Kvėpavimas: nėra 0, lėtas ar nereguliarus su silpnu verksmu 1, geras su stipriu verksmu 2. Suma 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormali ir 0–3 žema.

Įvertinkite kiekvieną požymį

Išvaizda: rausvas kūnas su mėlynomis rankomis ir kojomis → 1
Pulsas: 60/min → 1
Reakcija į dirginimą: grimasa dirginant → 1
Aktyvumas: šiek tiek sulenktos rankos ir kojos → 1
Kvėpavimas: geras kvėpavimas su stipriu verksmu → 2

Sudėtis

APGAR = 1 + 1 + 1 + 1 + 2 = 6

Interpretacija

6 → vidutiniškai nenormalu

Atsakymas

vidutiniškai nenormalu
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: PaCO₂ = 20 mmHg

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Winterso formulė

PaCO₂ = 1,5·8 + 8 = 20 mmHg
nuotolis: 18–22 mmHg

Atsakymas

PaCO₂ = 20 mmHg
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: PaCO₂ = 49 mmHg

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Tikėtinas PaCO₂

0,7·40 + 21 = 49 mmHg

Atsakymas

PaCO₂ = 49 mmHg

Padidėjimas turi ribą: vien dėl kompensacijos PaCO₂ retai pakyla virš maždaug 55 mmHg.

39.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: skilvelių dažnis = 75 bpm

Ritmo kriterijai (II derivacija): sinusiniam ritmui būdingas teigiamas P dantelis prieš kiekvieną QRS, pastovus PR 0,12–0,20 s ir siauras QRS: normalus sinusinis ritmas 60–100/min., sinusinė bradikardija mažiau nei 60, sinusinė tachikardija daugiau nei 100. Prieširdžių virpėjimas: P dantelių nėra, virpančia izolinija ir visiškai nereguliarus R–R. Prieširdžių plazdėjimas: pjūklo formos plazdėjimo bangos maždaug 250–350/min. su pastoviu laidumo santykiu, pavyzdžiui, 2:1 ar 4:1. I laipsnio AV blokada: sinusinis ritmas su pastoviu PR, ilgesniu nei 0,20 s. Jungtinis ritmas: siauras QRS 40–60/min. be P dantelių arba su apverstais P danteliais (PR trumpesnis nei 0,12 s arba P po QRS). PVC yra ankstyvas, platus (0,12 s ar daugiau), keistas QRS be P dantelio, su priešingos krypties T dantelio ir dažniausiai pilna kompensacine pauze; esant bigeminijai kas antras susitraukimas yra PVC.

Plazdėjimo bangos

F–F = 5 mažų langelių = 0,20 s → 1500 ÷ 5 = 300 per minutę

QRS kompleksai

R–R = 20 mažų langelių = 0,80 s → 1500 ÷ 20 = 75 per minutę
laidumo santykis = 300 ÷ 75 = 4:1

Atsakymas

skilvelių dažnis = 75 bpm
40.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: II laipsnio AV blokada, I tipas (Wenckebach)

AV blokados: sužymėkite P dantelius ir patikrinkite, po kurių seka QRS. I laipsnis: kiekvienas P perduodamas, PR pastovus ir didesnis nei 0,20 s. II laipsnio I tipas (Mobitz I, Wenckebach): PR ilgėja nuo susitraukimo prie susitraukimo, kol vienas P dantelis neperduodamas, paskui ciklas prasideda iš naujo (grupinis susitraukimas). II laipsnio II tipas (Mobitz II): perduotų susitraukimų PR išlieka pastovus, o P dantelis staiga neperduodamas; QRS dažnai platus. III laipsnio (visiška) blokada: P dantelių ritmas ir QRS kompleksų ritmas kiekvienas reguliarūs, bet nepriklausomi, PR kinta atsitiktinai, o prieširdžių dažnis didesnis už pakaitinį ritmą (jungtinis 40–60/min. su siauru QRS, skilvelinis 20–40/min. su plačiu QRS). 2:1 blokados pagal vieną juostą negalima priskirti I ar II tipui.

Penki žingsniai

1. Dažnis: 4 QRS kompleksų per 6 s, × 10 = 40 per minutę.
2. Ritmas: dėsningai nereguliarus, QRS kompleksai eina grupėmis, atskirtomis pauze (grupinis susitraukimas).
3. P dantelis: teigiamas ir reguliarus (P–P 0,96 s, 63 per minutę); po vieno iš kiekvienų 3 P dantelių nesusidaro QRS.
4. PR intervalas: ilgėja 0,16 → 0,28 s, paskui vienas P dantelis neperduodamas.
5. QRS: 0,08 s, siauras (mažiau nei 0,12 s).

Interpretacija

II laipsnio AV blokada, I tipas (Wenckebach)

Atsakymas

II laipsnio AV blokada, I tipas (Wenckebach)

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions