NCLEX tipo bandomieji klausimai (RN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 40 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Paros dozė
mg/parai = mg/kg/parai × kūno masė (kg)
Dozių skaičius per parą
skaičius = 24 h / dozavimo intervalas (h)
Svarai į kilogramus
kg = lb / 2,2
Infuzijos koncentracija
vienetai/mL = vienetai maišelyje / maišelio tūris
Pompos greitis
mL/h = dozė per valandą / koncentracija
Titruojama infuzija
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dozė pagal pompos greitį
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Vienetai
1 mg = 1000 mcg

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

How can nurses help patients sleep better on a hospital ward at night?

  1. AGroup care and observations so patients are disturbed less often
  2. BDo routine tasks such as bed changes at midnight while it is quiet
  3. CGive every patient a sleeping tablet
  4. DKeep the main lights on so staff can see clearly
2.Slaugos pagrindaiSunkus

A patient with type 1 diabetes is vomiting and not eating. Which advice is correct?

  1. AKeep taking basal insulin and check glucose and ketones more often
  2. BDrink only sugar-free fluids and stop testing for ketones until better
  3. CHalve every dose and stop testing the glucose
  4. DStop all insulin until eating normally again
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

Paciento palatoje užsidega nedidelis gaisras šiukšliadėžėje, kai pacientas guli lovoje. Ką slaugytojas daro pirmiausia?

  1. AIšneša pacientą iš tiesioginio pavojaus
  2. BAtidaro langus išvėdinti dūmų
  3. CEina ieškoti artimiausio ugnies gesintuvo
  4. DSkambina vadovui pranešti apie gaisrą
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

Minutes after the first IV dose of an antibiotic starts, the patient develops wheezing, hives and low blood pressure. What should the nurse do first?

  1. ARecord the new allergy in the chart
  2. BSlow the infusion rate
  3. CStop the infusion
  4. DGive an oral antihistamine
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

A parent of a child with influenza talks with the nurse. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will call if my child has trouble breathing.”
  2. B“I will give my child aspirin to bring the fever down.”
  3. C“I will keep my child home from school and away from others while unwell.”
  4. D“I will give my child plenty of fluids.”
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

Weeks after a kidney transplant, a patient has a fever, less urine and tenderness over the new kidney. What should the nurse suspect?

  1. ARejection of the transplant
  2. BA side effect of eating salty food
  3. CNormal healing of the transplant
  4. DDehydration from drinking too much
7.Klinikinė slaugaVidutinis

Why is an ankle–brachial pressure index (ABPI) measured before applying compression bandages to a leg ulcer?

  1. ATo check for a urinary tract infection that could delay ulcer healing
  2. BTo work out the patient's fluid needs
  3. CTo exclude significant arterial disease, as compression could cut off blood flow
  4. DTo measure how deep the ulcer is and how much exudate it produces
8.Klinikinė slaugaSunkus

A patient with stress incontinence is taught self-care. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll try to lose some weight if I can."
  2. B"I'll cut down on caffeine."
  3. C"I'll do my pelvic floor exercises every day."
  4. D"I'll drink as little as possible so I don't leak."
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

A patient with diabetes is found unconscious with a blood glucose of 38 mg/dL (2,1 mmol/L). Which treatment is appropriate?

  1. AOrange juice poured slowly into the patient's mouth
  2. BGlucose tablets placed between the patient's teeth
  3. CGlucagon by injection, or IV dextrose as prescribed
  4. DA dose of rapid-acting insulin to stabilize the glucose
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

A young adult has fatigue, bruising and fever. The white cell count is 85 × 10³/µL with many blasts, the hemoglobin is 7,9 g/dL (79 g/L) and the platelets are 22 × 10³/µL. What is the most likely diagnosis?

  1. AAcute leukemia
  2. BAcute viral infection
  3. CIron-deficiency anemia
  4. DPolycythemia vera
11.FarmakologijaVidutinis

Kuris veiksnys didina apsinuodijimo ličiu riziką?

  1. ADaug druskos turinti dieta
  2. BDozės vartojimas su maistu
  3. CPapildomo vandens gėrimas
  4. DDehidracija
12.FarmakologijaSunkus

A patient develops a dry cough on an ACE inhibitor and is switched to losartan. Why is losartan less likely to cause cough?

  1. AIt blocks histamine receptors in the airways
  2. BIt is excreted faster by the kidney
  3. CIt also acts as a bronchodilator
  4. DIt does not block the breakdown of bradykinin
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

Why is a non-selective beta-blocker such as propranolol usually avoided in a patient with asthma?

  1. AIt makes inhaled corticosteroids work too strongly
  2. BIt raises the heart rate sharply during an acute asthma attack
  3. CIt thickens airway mucus by drying the airways
  4. DIt can cause bronchospasm by blocking beta-2 receptors
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

A patient with both COPD and heart disease is more breathless, with bilateral basal crackles, raised JVP, ankle swelling and a markedly raised NT-proBNP. Which problem is most likely driving this episode?

  1. AHyperventilation from anxiety
  2. BA primary spontaneous pneumothorax
  3. CAn asthma attack
  4. DDecompensated heart failure
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

Why is an ACE inhibitor often given to a patient with diabetes and albumin in the urine?

  1. AIt stops the kidneys from passing so much urine at night
  2. BIt lowers the blood glucose to normal
  3. CIt protects the kidneys and reduces albumin loss
  4. DIt raises potassium to protect the heart
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

A patient with acromegaly snores loudly, stops breathing at times in sleep and is sleepy during the day. What is most likely?

  1. AAn anxiety disorder
  2. BNarcolepsy
  3. CObstructive sleep apnoea
  4. DNormal snoring
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

What does "neoadjuvant" treatment mean?

  1. ATreatment that is given only after the cancer has already spread
  2. BTreatment given only for pain relief
  3. CTreatment that is given instead of any surgery
  4. DTreatment before the main treatment, often to shrink the tumour
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

A patient arrives in the anaesthetic room without an identity band. What should the nurse do?

  1. AProceed because the patient can say their name
  2. BUse the spare identity band from the front of the patient's notes folder
  3. CProceed and add a band once in recovery
  4. DStop and confirm identity, then apply a band
19.Akušerinė slaugaVidutinis

At station +2, where is the presenting part?

  1. AAt the level of the ischial spines
  2. B2 cm below the ischial spines
  3. C2 cm above the ischial spines
  4. DFloating above the pelvic inlet
20.Akušerinė slaugaSunkus

A woman 1 day after a caesarean asks how to hold her baby for breastfeeding without pressure on her wound. Which position is best?

  1. ALying flat on her back with the baby on her abdomen
  2. BThe cradle hold with the baby across the incision
  3. CThe football (rugby) hold or side-lying
  4. DStanding up while breastfeeding
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

Kaip reikėtų duoti geriamojo rehidratacijos tirpalo vaikui, kuriam yra lengva ar vidutinė dehidratacija ir kuris vemia?

  1. AVienu dideliu gėrimu kas kelias valandas
  2. BSumaišytą su vaisių sultimis, kad būtų skanesnis
  3. CTik tada, kai vėmimas nesikartoja 24 valandas, kad būtų išvengta tolesnių netekimų
  4. DMažais kiekiais, dažnai, pavyzdžiui, šaukšteliu ar švirkštu
22.Pediatrinė slaugaSunkus

Šeima primygtinai reikalauja pasilikti su vaiku skausmingos procedūros metu. Koks atsakas tinkamiausias į šeimą orientuotoje priežiūroje?

  1. APasakyti, kad jų buvimas sukelia vaikui prastesnį elgesį
  2. BPrimygtinai reikalauti, kad visais atvejais laukia lauke
  3. CPalaikyti jų buvimą, paruošti juos tam, ką jie matys, ir suteikti jiems guodžiantį vaidmenį
  4. DLeisti pasilikti tik jei stovi kampe ir neliečia, nelaiko ir nekalba su vaiku
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

Which risk applies when antipsychotics are used in older people with dementia?

  1. AA guaranteed cure of the dementia
  2. BA lower risk of falls than with no medicine at all
  3. CAn increased risk of stroke and death
  4. DImproved memory within a few days
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

A patient on daily methadone maintenance has had abdominal surgery. Which statement about his pain management is correct?

  1. AHe should get no opioids at all, because of his history
  2. BHis usual methadone dose will fully control his post-operative pain, so no other analgesia should be given
  3. CHis usual methadone should continue, and additional analgesia is usually needed for acute pain
  4. DHis methadone should be stopped while he is in hospital
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
47,023 gtt/min? gtt/minapvalinti iki 1 gtt/min

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lašų greičio skaičiavimas duoda 47,023 gtt/min. Šio uždavinio taisyklė tokia: lašų greitis apvalinamas iki artimiausio sveiko lašo. Kokią reikšmę x užrašote?

47,023 gtt/min
x = gtt/min
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
2 tbsp? mL8 fl oz? mL½ puodelis? mLΣ = ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Per pamainą pacientas suvartoja: 2 tbsp iš skystasis papildas, 8 fl oz iš sultys, ½ puodelis iš arbata. Naudodami pateiktus atitikmenis, raskite bendrą suvartotą kiekį per burną V mL.

1 tbsp = 15 mL1 fl oz = 30 mL1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL
V = mL
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
024681010 mL

16 kg sveriančiam vaikui paskirta 2 mg/kg vaisto. Pradiniame tirpale yra 10 mg/mL. Įtraukite dozę: kokį tūrį V suleidžiate?

16 kg2 mg/kg10 mg/mL
V = mL
28.Dozių skaičiavimasSunkus
125 mg/5 mLV = ? mL

Pacientas sveria 187 lb. Paskirta 2 mg/kg vienkartinė dozė, o pradiniame tirpale yra 125 mg 5 mL. Laikydami, kad 1 kg = 2,2 lb, raskite, kokį tūrį V duosite.

187 lb2 mg/kg125 mg/5 mL1 kg = 2,2 lb
V = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
800 mLliko? mL/h4 h liko

Paskirta sulašinti 1000 mL per 6 valandas. Po 2 valandų pastebite, kad maišelyje dar liko 800 mL, o infuzija vis tiek turi baigtis laiku. Kokį greitį R mL/h reikia nustatyti pompai iš naujo?

1000 mL / 6 hpo 2 h: 800 mL
R = mL/h
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
400 mL60 gtt/mL40 gtt/mint = ? h

Lašelinė laša 40 lašų/min greičiu per 60 lašų/mL sistemą. Maišelyje liko 400 mL. Po kiek valandų t jis bus tuščias?

40 gtt/min60 gtt/mL400 mL
t = h
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasVidutinis
25 000 vnt.250 mLheparin? mL/h102 kg14 vnt./kg/h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Maišelyje yra 25 000 vienetų heparino 250 mL. Paskirta 14 vienetai/kg/h pacientui, sveriančiam 102 kg. Kokį greitį R nustatysite pompoje, mL/h? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

25 000 vnt./250 mL14 vnt./kg/h102 kg
R = mL/h
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasSunkus
4 mg250 mLnorepinephrine? mL/h79 kg2 mcg/min

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 79 kg sveriančiam pacientui paskirta norepinephrine po 2 mcg/min. Maišelyje yra 4 mg 250 mL. Raskite pompos greitį R mL/h. Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

4 mg/250 mL2 mcg/min79 kg
R = mL/h
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta12 valandų pamainaželė120 mLpienas240 mLledo gabalėliai240 mLIntraveninė infuzija80 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas2 × 100 mLšlapimas350 mLšlapimas350 mLšlapimas400 mLžaizdos drenas60 mLvėmalai100 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 12 valandų pamainą. Pacientas sveria 88 kg. Raskite vidutinę diurezę U mL/kg/h. Apvalinkite iki dviejų skaitmenų po kablelio.

88 kg12 hšlapimas: 350 mLšlapimas: 350 mLšlapimas: 400 mLžaizdos drenas: 60 mLvėmalai: 100 mL
U = mL/kg/h
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
500 mL150 mL sulašinta75 mL/h15:30t = ? h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 500 mL maišelis lašinamas pompa 75 mL/h greičiu. 15:30 jau sulašinta 150 mL. Po kiek valandų t maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

500 mL150 mL sulašinta75 mL/h
t = h
35.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
lengvavidutinėsunki

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas po galvos traumos atmerkia akis į kalbinimą, kalba sakiniais, bet yra sumišęs ir geriausias motorinis atsakas: nenormalus rankų lenkimas (dekortikacinė poza). Apskaičiuokite GCS ir pagal jį įvertinkite galvos traumos sunkumą. Spustelėkite atsakymą.

  1. 1lengva
  2. 2vidutinė
  3. 3sunki
36.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1žemasmaža–vidutinėvidutinisaukštas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 20/min., SpO₂ 97 % skiriant papildomą deguonį, kraujospūdis 102/62 mmHg, pulsas 70/min., budrus, temperatūra 37,0 °C. Į kokią klinikinės rizikos grupę patenka pacientas? Spustelėkite ją.

RR 20SpO₂ 97%O₂SBP 102HR 70AT 37,0 °C
  1. 1žemas
  2. 2maža–vidutinė
  3. 3vidutinis
  4. 4aukštas
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis
pH7,357,457,37PaCO₂mmHg354527HCO₃⁻mmol/L222615nekompensuotaiš dalies kompensuotavisiškai kompensuota

Mokomasis arterinio kraujo dujų tyrimas rodo pH 7,37, PaCO₂ 27 mmHg (3,6 kPa) ir HCO₃⁻ 15 mmol/L. Pirminis sutrikimas yra metabolinė acidozė. Kiek jis kompensuotas? Spustelėkite savo atsakymą.

pH 7,37PaCO₂ 27 mmHg (3,6 kPa)HCO₃⁻ 15 mmol/L
  1. 1nekompensuota
  2. 2iš dalies kompensuota
  3. 3visiškai kompensuota
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus
pH7,357,457,32PaCO₂mmHg354567HCO₃⁻mmol/L222633ūmilėtinėūmi lėtinės fone

Mokomasis dujų tyrimas rodo kvėpavimo acidozę: pH 7,32, PaCO₂ 67 mmHg (8,9 kPa), HCO₃⁻ 33 mmol/L. Naudodami taisykles „HCO₃⁻ didėja 1 mmol/L kas 10 mmHg (ūmi) arba 3,5 mmol/L kas 10 mmHg (lėtinė)“, jį klasifikuokite. Spustelėkite savo atsakymą.

pH 7,32PaCO₂ 67 mmHg (8,9 kPa)HCO₃⁻ 33 mmol/L
  1. 1ūmi
  2. 2lėtinė
  3. 3ūmi lėtinės fone
39.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mVnormalus sinusinis ritmassinusinė aritmijaprieširdžių virpėjimasskilvelinė bigeminija

Išanalizuokite šią II derivacijos ritmo juostą. Koks tai ritmas? Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1normalus sinusinis ritmas
  2. 2sinusinė aritmija
  3. 3prieširdžių virpėjimas
  4. 4skilvelinė bigeminija
40.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mVnormaritmasP dantelisPR intervalasQRS trukmė

Išanalizuokite šią II derivacijos juostą penkiais žingsniais iš eilės: dažnis, ritmas, P dantelis, PR intervalas, QRS trukmė. Kuriame žingsnyje randate pirmą nenormalų požymį? Spustelėkite jį.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1norma
  2. 2ritmas
  3. 3P dantelis
  4. 4PR intervalas
  5. 5QRS trukmė

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: A · Group care and observations so patients are disturbed less often

Kodėl tai yra atsakymas

Clustering care, dimming lights, reducing noise and offering eye masks or earplugs improve sleep. Sedatives carry risks and are not routine.

Atsakymas

A · Group care and observations so patients are disturbed less often
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: A · Keep taking basal insulin and check glucose and ketones more often

Kodėl tai yra atsakymas

Sick-day rules say people with type 1 diabetes should never stop their insulin, as illness increases glucose and the risk of ketoacidosis. Frequent testing and early advice are needed.

Atsakymas

A · Keep taking basal insulin and check glucose and ketones more often
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: A · Išneša pacientą iš tiesioginio pavojaus

Kodėl tai yra atsakymas

Pirmiausia gelbstima: pacientas pašalinamas nuo gaisro. Tada paskelbiamas pavojus, gaisras izoliuojamas uždarant duris ir gesinamas, jei saugu. Atidarius langus ugniai tiekiamas deguonis.

Atsakymas

A · Išneša pacientą iš tiesioginio pavojaus
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: C · Stop the infusion

Kodėl tai yra atsakymas

These are signs of anaphylaxis. The nurse stops the infusion at once, calls for help and supports the airway, and intramuscular epinephrine (adrenaline) is the first-line treatment. Documentation comes later.

Atsakymas

C · Stop the infusion
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: B · “I will give my child aspirin to bring the fever down.”

Kodėl tai yra atsakymas

Aspirin in children with viral illnesses such as influenza or chickenpox is linked to Reye syndrome. Fluids, rest at home and reporting breathing trouble are correct.

Atsakymas

B · “I will give my child aspirin to bring the fever down.”
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · Rejection of the transplant

Kodėl tai yra atsakymas

Fever, falling urine output and graft tenderness are signs of possible rejection. The nurse reports promptly, because early treatment can save the kidney.

Atsakymas

A · Rejection of the transplant
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: C · To exclude significant arterial disease, as compression could cut off blood flow

Kodėl tai yra atsakymas

ABPI compares ankle and arm blood pressures. A low result suggests arterial insufficiency, where compression could cause ischaemia; venous ulcers with adequate arterial supply are treated with compression.

Atsakymas

C · To exclude significant arterial disease, as compression could cut off blood flow
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: D · "I'll drink as little as possible so I don't leak."

Kodėl tai yra atsakymas

Restricting fluids concentrates urine, irritates the bladder and risks dehydration and infection. Pelvic floor exercises, weight loss and reducing caffeine are recommended measures.

Atsakymas

D · "I'll drink as little as possible so I don't leak."
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: C · Glucagon by injection, or IV dextrose as prescribed

Kodėl tai yra atsakymas

A patient who cannot swallow safely must not receive anything by mouth because of the risk of aspiration. Glucagon (injected or intranasal) or IV dextrose raises the glucose; once awake and able to swallow, the patient is given oral carbohydrate and a snack.Patikrinta pagal: Hypoglycemia · MedlinePlus (NIH); Low blood sugar · MedlinePlus (NIH) (2026)

Atsakymas

C · Glucagon by injection, or IV dextrose as prescribed
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: A · Acute leukemia

Kodėl tai yra atsakymas

Many circulating blasts with anemia and thrombocytopenia suggest acute leukemia: malignant cells crowd out normal production in the marrow. Despite the high white count, the patient has few working white cells and is at high risk of infection and bleeding.Patikrinta pagal: Laboratory Evaluation of Acute Leukemia · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2025)

Atsakymas

A · Acute leukemia
11.Farmakologija

Atsakymas: D · Dehidracija

Kodėl tai yra atsakymas

Kai organizmui trūksta vandens ar natrio, inkstai reabsorbuoja daugiau ličio, todėl jo koncentracija didėja. Tokį patį poveikį gali sukelti tiazidai, AKF inhibitoriai ir NVNU.

Atsakymas

D · Dehidracija
12.Farmakologija

Atsakymas: D · It does not block the breakdown of bradykinin

Kodėl tai yra atsakymas

ACE (kininase II) breaks down bradykinin, so ACE inhibitors raise bradykinin, which can cause cough and angioedema. ARBs block the angiotensin II receptor without affecting bradykinin breakdown.

Atsakymas

D · It does not block the breakdown of bradykinin
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: D · It can cause bronchospasm by blocking beta-2 receptors

Kodėl tai yra atsakymas

Beta-2 receptors in the airways mediate bronchodilation. Blocking them can trigger severe bronchospasm in asthma and also blunts the effect of salbutamol. Cardioselective beta-1 blockers are safer but still used with caution.

Atsakymas

D · It can cause bronchospasm by blocking beta-2 receptors
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: D · Decompensated heart failure

Kodėl tai yra atsakymas

Basal crackles, raised JVP, oedema and a high natriuretic peptide point to heart failure rather than a COPD exacerbation alone. Distinguishing them matters, because treatment (diuretics and HF drugs versus bronchodilators and steroids) is different. Both may occur together.

Atsakymas

D · Decompensated heart failure
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: C · It protects the kidneys and reduces albumin loss

Kodėl tai yra atsakymas

ACE inhibitors and ARBs reduce glomerular pressure, lower albuminuria and slow the progression of diabetic kidney disease, as well as treating blood pressure. Potassium and creatinine are checked after starting them.

Atsakymas

C · It protects the kidneys and reduces albumin loss
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: C · Obstructive sleep apnoea

Kodėl tai yra atsakymas

Growth hormone excess enlarges the tongue and upper airway tissues, so obstructive sleep apnoea is common in acromegaly. It needs assessment because it raises cardiovascular risk and affects safety under anaesthesia.

Atsakymas

C · Obstructive sleep apnoea
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: D · Treatment before the main treatment, often to shrink the tumour

Kodėl tai yra atsakymas

Neoadjuvant chemotherapy or radiotherapy is given before surgery to shrink the tumour, which may make surgery easier or allow less extensive surgery. Adjuvant therapy follows surgery.

Atsakymas

D · Treatment before the main treatment, often to shrink the tumour
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: D · Stop and confirm identity, then apply a band

Kodėl tai yra atsakymas

Correct identification before anaesthesia prevents wrong-patient surgery. The process stops until identity is confirmed with the patient and records and a band is applied, following the checklist.

Atsakymas

D · Stop and confirm identity, then apply a band
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: B · 2 cm below the ischial spines

Kodėl tai yra atsakymas

Station is measured in centimetres relative to the ischial spines. Negative numbers are above them, 0 is at their level and positive numbers are below them, towards the outlet.

Atsakymas

B · 2 cm below the ischial spines
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: C · The football (rugby) hold or side-lying

Kodėl tai yra atsakymas

The football hold places the baby along her side, and side-lying avoids any pressure on the abdomen. A pillow over the wound also helps.

Atsakymas

C · The football (rugby) hold or side-lying
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: D · Mažais kiekiais, dažnai, pavyzdžiui, šaukšteliu ar švirkštu

Kodėl tai yra atsakymas

Maži, dažni gurkšniai paprastai toleruojami net vemiant. Sultyse ir gaiviuosiuose gėrimuose yra per daug cukraus ir per mažai druskos, todėl viduriavimas gali pasunkėti.

Atsakymas

D · Mažais kiekiais, dažnai, pavyzdžiui, šaukšteliu ar švirkštu
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: C · Palaikyti jų buvimą, paruošti juos tam, ką jie matys, ir suteikti jiems guodžiantį vaidmenį

Kodėl tai yra atsakymas

Šeimos buvimas procedūrų metu palaikomas į šeimą orientuotoje priežiūroje. Paruoškite tėvus, suteikite jiems vaidmenį, pavyzdžiui, laikyti ar blaškyti vaiką, ir leiskite jiems patiems pasirinkti, ar pasilikti.

Atsakymas

C · Palaikyti jų buvimą, paruošti juos tam, ką jie matys, ir suteikti jiems guodžiantį vaidmenį
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: C · An increased risk of stroke and death

Kodėl tai yra atsakymas

Antipsychotics in older people with dementia are linked to increased rates of stroke and death. They are used only when non-drug approaches have failed and distress or risk is severe, at the lowest dose for the shortest time.

Atsakymas

C · An increased risk of stroke and death
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: C · His usual methadone should continue, and additional analgesia is usually needed for acute pain

Kodėl tai yra atsakymas

Maintenance methadone prevents withdrawal but does not treat acute pain. Patients with opioid tolerance often need more analgesia than usual. Withholding pain relief is unsafe and unethical.

Atsakymas

C · His usual methadone should continue, and additional analgesia is usually needed for acute pain
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: x = 47 gtt/min

Apvalinimas: pažiūrėkite į skaitmenį iškart po apvalinamos vietos: 5 ar daugiau apvalinama aukštyn, 4 ar mažiau skaitmuo paliekamas. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, niekada tarpinių žingsnių. Tipinės egzaminų taisyklės: 1 mL ar didesni tūriai iki dešimtųjų, mažesni nei 1 mL tūriai iki šimtųjų, lašų greitis iki sveikų lašų, svoris iki vieno ženklo po kablelio; visada laikykitės klausime nurodytos taisyklės.

Skaitmuo vietoje: vienetai

47.023 → 7

Lemia tik kitas skaitmuo

47.023 → 0
0 yra 4 ar mažiau, todėl 7 lieka.
Tolesni skaitmenys (23) neskaičiuojami: apvalinama vieną kartą, ne žingsniais.

Suapvalinkite

x = 47 gtt/min

Atsakymas

x = 47 gtt/min
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: V = 390 mL

Buitiniai matai ir svoris: slaugos egzaminuose naudojami suapvalinti atitikmenys: 1 arbatinis šaukštelis (tsp) = 5 mL, 1 valgomasis šaukštas (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 skysčio uncija (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, o 1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL. Svoriui 1 kg = 2,2 lb ir 1 lb = 16 oz; ilgiui 1 colis = 2,54 cm. Sudarykite perskaičiavimą taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų.

Kiekviena eilutė mL

2 tbsp = 2·15 = 30 mL
8 fl oz = 8·30 = 240 mL
½ puodelis = 0,5·240 = 120 mL

Sudėtis

V = 30 + 240 + 120 = 390 mL

Atsakymas

V = 390 mL
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 3,2 mL

Dozės įtraukimas: tūris = (paskirta dozė/pradinio tirpalo stiprumas) × pradinio tirpalo tūris. Pirmiausia paverskite į tuos pačius vienetus, tada patikrinkite, ar tūris telpa į švirkštą ir patenka ant vienos iš jo skalės žymių.

Dozė pagal kūno svorį

D = 2·16 = 32 mg

Tūris

V = 32/10 = 3,2 mL

Ant švirkšto

Šio 10 mL švirkšto kiekviena maža linija yra 0,2 mL.

Atsakymas

V = 3,2 mL
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 6,8 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Kūno masė kg

187/2,2 = 85 kg

Dozė

2·85 = 170 mg

Tūris

V = (170/125)·5 = 6,8 mL

Atsakymas

V = 6,8 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 200 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Pradinis greitis

1000/6 = 166,7 mL/h

Naujas greitis

R = 800/4 = 200 mL/h

Atsakymas

R = 200 mL/h

Daugelyje ligoninių toks koregavimas iki 25 % leidžiamas be naujo paskyrimo; pasitikrinkite vietos tvarką.

30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: t = 10 h

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Greitis mL/h

40·60/60 = 40 mL/h

Likęs laikas

t = 400/40 = 10 h

Atsakymas

t = 10 h
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: R = 14,3 mL/h

Heparino ir insulino infuzijos: koncentracija = vienetai maišelyje/maišelio tūris (vienetai/mL). Pompos greitis (mL/h) = vienetai per valandą/koncentracija, o vienetai per valandą = mL/h × koncentracija. Kai paskirta pagal kūno masę, pirmiausia vienetai/h = vienetai/kg/h × kūno masė. Boliuso tūris = reikiami vienetai/flakono stiprumas. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Vienetai per valandą

14·102 = 1 428 vnt./h

Koncentracija

25 000/250 = 100 vnt./mL

Pompos greitis

R = 1428/100 = 14,28 ≈ 14,3 mL/h

Atsakymas

R = 14,3 mL/h
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: R = 7,5 mL/h

Titruojamos infuzijos: pirmiausia raskite koncentraciją mcg/mL (mg × 1000/mL). Kai paskirta pagal kūno masę, mcg/min = mcg/kg/min × kūno masė. Tada mL/h = mcg/min × 60/koncentracija. Skaičiuojant atgal, mcg/kg/min = mL/h × koncentracija/(60 × kūno masė). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Koncentracija

4 000/250 = 16 mcg/mL

Dozė per valandą

Paskirta per minutę visam pacientui, todėl kūno masės nereikia.

2·60 = 120 mcg/h

Pompos greitis

R = 120/16 = 7,5 mL/h

Atsakymas

R = 7,5 mL/h
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: U = 1,04 mL/kg/h

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Iš viso šlapimo

350 + 350 + 400 = 1100 mL

Kilogramui per valandą

U = 1100/(88·12) = 1,042 ≈ 1,04 mL/kg/h

Atsakymas

U = 1,04 mL/kg/h
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 4,7 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Likęs tūris

500 − 150 = 350 mL

Laikas

t = 350/75 = 4,667 ≈ 4,7 h

Atsakymas

t = 4,7 h

Tai maždaug 4 h 40 min, todėl maišelis ištuštės apie 20:10.

35.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: vidutinė

Glazgo komos skalė: sudėkite geriausią atsaką trijose srityse. Akių atmerkimas E: 4 spontaniškai, 3 į garsą ar kalbinimą, 2 į spaudimą, 1 nėra. Žodinis atsakas V: 5 orientuotas, 4 sumišęs, 3 netinkami žodžiai, 2 nesuprantami garsai, 1 nėra. Motorinis atsakas M: 6 vykdo komandas, 5 lokalizuoja, 4 normalus lenkimas (atitraukia), 3 nenormalus lenkimas, 2 tiesimas, 1 nėra. Suma svyruoja nuo 3 iki 15. Po galvos traumos 13–15 paprastai vadinama lengva, 9–12 vidutine, o 3–8 sunkia.

Įvertinkite kiekvieną sritį

E: atmerkia akis į kalbinimą → 3
V: kalba sakiniais, bet yra sumišęs → 4
M: nenormalus rankų lenkimas (dekortikacinė poza) → 3

Sudėtis

GCS = 3 + 4 + 3 = 10

Sunkumas

GCS 10 → vidutinė

Atsakymas

vidutinė
36.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: žemas

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 20/min → 0
SpO₂ 97% → 0
su deguonimi → 2
SBP 102 mmHg → 1
HR 70/min → 0
budrus (A) → 0
T 37,0 °C → 0

Suma ir raudoni balai

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 1 + 0 + 0 + 0 = 3
Joks rodiklis nevertinamas 3.

Rizikos grupė

žemas

Atsakymas

žemas
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: visiškai kompensuota

Kraujo dujų skaitymas (ROME): pirmiausia pH: žemiau 7,35 yra acidemija, aukščiau 7,45 – alkalemija. Tada raskite reikšmę, kuri tai paaiškina. PaCO₂ (norma 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) yra kvėpavimo dalis ir kvėpavimo sutrikimo atveju kinta Priešinga pH kryptimi; HCO₃⁻ (norma 22–26 mmol/L) yra metabolinė dalis ir kinta ta pačia kryptimi kaip pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Kita reikšmė rodo kompensaciją: normali reiškia nekompensuotą; nenormali kryptimi, grąžinančia pH atgal, kai pH vis dar nenormalus, reiškia iš dalies kompensuotą; normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis reiškia visiškai kompensuotą. Laboratorijų ribos šiek tiek skiriasi; tai mokomosios reikšmės.

ROME, reikšmė po reikšmės

pH 7,37: 7,35–7,45 ribose
PaCO₂ 27 mmHg: žemas (35–45)
HCO₃⁻ 15 mmol/L: žemas (22–26)

Kompensacija

Kliniškai taip pat patikrinkite tikėtiną kompensaciją: pagal Winterso formulę tikimasi PaCO₂ 28,5–32,5 mmHg, todėl išmatuoti 27 mmHg rodo papildoma kvėpavimo alkalozė (mišrus sutrikimas). Aukščiau pateiktas atsakymas – egzamino klasifikacija pagal ROME.

visiškai kompensuota

Atsakymas

visiškai kompensuota
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: lėtinė

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Tikėtinas HCO₃⁻

ūmi: 24 + 1·2,7 = 26,7 mmol/L
lėtinė: 24 + 3,5·2,7 = 33,45 mmol/L

Palyginkite

išmatuotas: 33 mmol/L → lėtinė

Atsakymas

lėtinė
39.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: skilvelinė bigeminija

Ritmo kriterijai (II derivacija): sinusiniam ritmui būdingas teigiamas P dantelis prieš kiekvieną QRS, pastovus PR 0,12–0,20 s ir siauras QRS: normalus sinusinis ritmas 60–100/min., sinusinė bradikardija mažiau nei 60, sinusinė tachikardija daugiau nei 100. Prieširdžių virpėjimas: P dantelių nėra, virpančia izolinija ir visiškai nereguliarus R–R. Prieširdžių plazdėjimas: pjūklo formos plazdėjimo bangos maždaug 250–350/min. su pastoviu laidumo santykiu, pavyzdžiui, 2:1 ar 4:1. I laipsnio AV blokada: sinusinis ritmas su pastoviu PR, ilgesniu nei 0,20 s. Jungtinis ritmas: siauras QRS 40–60/min. be P dantelių arba su apverstais P danteliais (PR trumpesnis nei 0,12 s arba P po QRS). PVC yra ankstyvas, platus (0,12 s ar daugiau), keistas QRS be P dantelio, su priešingos krypties T dantelio ir dažniausiai pilna kompensacine pauze; esant bigeminijai kas antras susitraukimas yra PVC.

Penki žingsniai

1. Dažnis: 7 QRS kompleksų per 6 s, × 10 = 70 per minutę.
2. Ritmas: dėsningai nereguliarus, trumpas ir ilgas R–R kaitaliojasi (0,46 s ir 1,14 s).
3. P dantelis: teigiamas prieš kiekvieną siaurą QRS; prieš ankstyvus platus susitraukimus jo nėra.
4. PR intervalas: 0,14 s, pastovus, 0,12–0,20 s ribose.
5. QRS: 0,08 s sinusiniuose susitraukimuose; ankstyvi susitraukimai platūs (0,16 s) ir keisti, o T dantelis nukreiptas priešinga kryptimi.

Interpretacija

skilvelinė bigeminija

Atsakymas

skilvelinė bigeminija
40.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: PR intervalas

Penki žingsniai kiekvienai juostai: 1. dažnis (300 ar 1500 metodas arba 6 sekundžių metodas, jei nereguliarus); 2. ritmas: ar R–R intervalai vienodi; 3. P dantelis: yra, teigiamas II derivacijoje, vienas prieš kiekvieną QRS ir visi vienodi; 4. PR intervalas: 0,12–0,20 s ir pastovus; 5. QRS trukmė: mažesnė nei 0,12 s. Ritmą įvardykite tik atlikę visus penkis žingsnius. Normalus sinusinis ritmas atitinka visus penkis: 60–100/min., reguliarus, teigiamas P prieš kiekvieną QRS, PR 0,12–0,20 s, QRS mažesnis nei 0,12 s.

Penki žingsniai

1. Dažnis: R–R = 22 mažų langelių, 1500 ÷ 22 ≈ 68 per minutę.
2. Ritmas: reguliarus, kiekvienas R–R yra 0,88 s.
3. P dantelis: teigiamas, vienas prieš kiekvieną QRS, visi vienodi.
4. PR intervalas: 0,32 s, pastovus, ilgesnis nei 0,20 s.
5. QRS: 0,08 s, siauras (mažiau nei 0,12 s).

Pirmasis nenormalus žingsnis

PR intervalas → I laipsnio AV blokada

Atsakymas

PR intervalas

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions