NCLEX tipo bandomieji klausimai (RN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 40 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Paros dozė
mg/parai = mg/kg/parai × kūno masė (kg)
Dozių skaičius per parą
skaičius = 24 h / dozavimo intervalas (h)
Svarai į kilogramus
kg = lb / 2,2
Infuzijos koncentracija
vienetai/mL = vienetai maišelyje / maišelio tūris
Pompos greitis
mL/h = dozė per valandą / koncentracija
Titruojama infuzija
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dozė pagal pompos greitį
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Vienetai
1 mg = 1000 mcg

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

Anglijoje ir Velse, ką reiškia, kad jaunesnis nei 16 metų vaikas yra „Gillick kompetentingas"?

  1. AJis pakankamai senas, kad galėtų balsuoti ir vairuoti
  2. BJis gali atsisakyti bet kokio gydymo, nesvarbu, kokia rizika, kol sulauks 18 metų
  3. CJo tėvai visada turi priimti visus sprendimus už jį
  4. DJis turi pakankamai supratimo, kad pats sutiktų su konkrečiu gydymu
2.Slaugos pagrindaiSunkus

Kuris požymis geriausiai padeda atskirti deliriumą nuo demencijos?

  1. ADemencija prasideda per kelias valandas po infekcijos
  2. BDeliriumas prasideda staiga, o dėmesys svyruoja per dieną
  3. CDemencija visada pagerėja pagydžius pagrindinę priežastį
  4. DDeliriumas visada trunka daugelį metų
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

Kaip naujagimis turėtų būti vežamas ligoninės koridoriais?

  1. AAnt mamos kelių vežimėlyje, be darbuotojų
  2. BSlaugytojos rankose dėl patogumo
  3. CLovelėje, o ne nešamas rankose
  4. DBet kurio lankytojo, pasisiūliusio padėti, rankose
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

Slaugytoja apskaičiuoja vaikui paskirtą dozę ir nustato, kad ji dešimt kartų didesnė už įprastą dozę pagal vaiko svorį. Ką turėtų daryti slaugytoja?

  1. ASulaikyti dozę ir patikrinti ją su gydytoju bei vaistininku
  2. BDuoti vieną dešimtąją dozės niekam apie tai nepranešus
  3. CDuoti, nes gydytojas tikriausiai turi priežastį
  4. DDuoti pusę dozės ir atidžiai stebėti vaiką
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

Stebima pacientė, patyrusi galvos traumą. Kuris radinių rinkinys rodo didėjantį kaukolės viduje spaudimą?

  1. ADidėjantis sistolinis kraujospūdis, lėtas pulsas ir nereguliarus kvėpavimas
  2. BMažėjantis kraujospūdis, greitas pulsas ir šilta, paraudusi sausa oda
  3. CNormalus kraujospūdis, normalus pulsas ir aiški kalba
  4. DŽema temperatūra, greitas kvėpavimas ir stiprus apetitas
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

Slaugytojas įsidūrė panaudota adata. Ką slaugytojas turėtų daryti pirmiausia?

  1. ANuplauti vietą muilu ir vandeniu
  2. BTrinti vietą baliklu
  3. CStipriai spausti žaizdą ir čiulpti
  4. DBaigti pamainą ir pranešti rytoj
7.Klinikinė slaugaVidutinis

Pacientą, kuriam yra hiponatremija, ypač reikia stebėti dėl:

  1. ARyškiai raudono išbėrimo
  2. BPadidėjusio plaukų augimo
  3. CKlausos netekimo
  4. DSumišimo, galvos skausmo ir traukulių
8.Klinikinė slaugaSunkus

Slaugytojo padėjėjas praneša apie keturis stebėjimo rodmenis. Kuriam reikia tuojautinių slaugytojo veiksmų?

  1. A„Pono Čeno kraujospūdis 128/80, kaip įprasta.“
  2. B„Ponia Ali pati nuėjo į vonią.“
  3. C„Ponia Džouns norėtų puodelio arbatos ir kad būtų nuvalyti jos akiniai.“
  4. D„Pono Patelio kvėpavimo dažnis 8 per minutę, ir jį sunku pažadinti.“
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

Pacientui, gaunančiam heparino infuziją, aPTT yra 110 sekundžių; protokolo tikslas – 1,5–2,5 karto didesnis už kontrolę, kuri 30 sekundžių. Ką turėtų daryti slaugytojas?

  1. ALaikytis heparino protokolo, patikrinti, ar nėra kraujavimo, ir informuoti gydytoją
  2. BPadidinti infuzijos greitį, nes rezultatas viršija tikslinį intervalą
  3. CTęsti nekeičiant ir pakartoti aPTT kitą rytą
  4. DDuoti paskirto vitamino K ir tęsti infuziją
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

68 metų vyras skundžiasi nuovargiu, hemoglobinas 9,8 g/dL (98 g/L), MCV 72 fL, o feritinas mažas. Jis maitinasi normaliai. Koks svarbiausias kitas žingsnis?

  1. ASkirti geležies ir daugiau jokių tyrimų neatlikti
  2. BPradėti vitamino B12 injekcijas
  3. CPakartoti kraujo tyrimą po metų
  4. DIeškoti kraujo netekimo šaltinio virškinimo trakte
11.FarmakologijaVidutinis

Tėvai namuose duos vaikui skystų vaistų. Kuris patarimas saugiausias?

  1. ADozę įvertinti iš akies pilant skystį į nedidelį puodelį
  2. BNaudoti kartu pateiktą geriamąjį švirkštą ar matavimo puodelį
  3. CNaudoti bet kurį virtuvinį arbatinį šaukštelį
  4. DDozę įmaišyti į pilną buteliuką pieno
12.FarmakologijaSunkus

Prieš kelias valandas heroino vartojusiam pacientui duodama pirmoji buprenorfino dozė ir greitai atsiranda sunki abstinencija. Kodėl?

  1. ABuprenorfinas neveikia opioidinių receptorių
  2. BBuprenorfinas yra didelio afiniteto dalinis agonistas, išstumiantis heroiną
  3. CBuprenorfinas heroino vartotojams sukelia alerginę reakciją
  4. DBuprenorfinas yra grynas antagonistas, kaip naloksonas, be agonistinio poveikio
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

Pacientas, renkantis mechaninį ar biologinį širdies vožtuvą, klausia apie pagrindinį skirtumą. Kuris atsakymas tikslus?

  1. AMechaniniai vožtuvai tarnauja ilgiau, bet reikia visą gyvenimą trunkančios antikoaguliacijos
  2. BMechaniniai vožtuvai susidėvi per vienus metus
  3. CBiologiniai vožtuvai tarnauja ilgiau, bet reikia visą gyvenimą vartoti varfariną
  4. DAbiem tipams po operacijos vaistų nereikia
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

Praėjus dvylikai valandų po vainikinės arterijos stento įstatymo, pacientui vėl staiga atsiranda stiprus krūtinės skausmas su nauju ST pakilimu tose pačiose derivacijose. Kokia labiausiai tikėtina priežastis?

  1. AŪminė stento trombozė
  2. BKateterio sukeltas perikarditas
  3. CNevirškinimas nuo ligoninės maisto
  4. DNormalus skausmas procedūros vietoje
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

Insultą patyręs pacientas kalba sklandžiai, bet žodžiai beveik beprasmiai, ir jis nevykdo paprastų nurodymų. Koks tai afazijos tipas?

  1. AReceptyvinė (Wernicke) afazija
  2. BDisartrija dėl veido silpnumo
  3. CGlobalinė afazija be jokios kalbos
  4. DEkspresyvinė (Broca) afazija
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

Pacientas po hipofizės operacijos jaučia nuovargį ir šaltį. TSH mažas, laisvasis T4 mažas. Kokia priežastis labiausiai tikėtina?

  1. AAntrinė hipotirozė
  2. BPer didelė levotiroksino pakaitinė dozė
  3. CPirminė hipotirozė dėl skydliaukės nepakankamumo
  4. DHipertirozė dėl Graveso ligos
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Kodėl antacidinius vaistus paprastai reikia vartoti kitu laiku nei kitus vaistus?

  1. AJie suardo kitus vaistus dar prieš juos nurijus
  2. BJie daro visus kitus vaistus daug toksiškesnius
  3. CJie gali sumažinti daugelio kitų vaistų įsisavinimą
  4. DJie stabdo kitų vaistų pašalinimą inkstais
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

Kuriam vaistui dažnai reikia nutraukti enterinį maitinimą prieš kiekvieną dozę ir po jos, nes maitinimo mišinys sumažina jo įsisavinimą?

  1. ALaktuliozei
  2. BOmeprazolo skysčiui
  3. CFenitoinui
  4. DParacetamoliui
19.Akušerinė slaugaVidutinis

Moteris nėščia. Anksčiau 35 savaitę ji pagimdė dvynius (abu gyvi) ir 10 savaitę turėjo persileidimą. Koks jos GTPAL?

  1. AG4 T0 P2 A1 L2
  2. BG3 T1 P0 A1 L2
  3. CG2 T0 P1 A1 L2
  4. DG3 T0 P1 A1 L2
20.Akušerinė slaugaSunkus

Gimdanti moteris jaučia stiprų spaudimą tiesiojoje žarnoje ir sako: „kūdikis gimsta“. Prieš 20 minučių ji buvo 7 cm atsivėrusi. Ką slaugytojas turėtų daryti pirmiausia?

  1. APasakyti, kad dar per anksti, ir liepti nustoti stumti
  2. BPalikti ją ir eiti atnešti gimdymo reikmenų iš sandėlio
  3. CPatikrinti, ar matoma galva, ir likti su ja
  4. DDuoti jai opioido nuo skausmo
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

Kuris radinys 18 mėnesių patikrinimo metu reikalauja siuntimo raidai įvertinti?

  1. AVaikas žaidžia šalia kitų vaikų, o ne kartu su jais
  2. BVaikas bijo nepažįstamų žmonių
  3. CVaikas dar nevaikšto savarankiškai
  4. DVaikas taria tik keletą žodžių
22.Pediatrinė slaugaSunkus

Naujagimių patikra parodė įgimtą hipotirozę. Tėvai klausia, kodėl gerai atrodančiam kūdikiui reikia gydymo. Koks geriausias atsakymas?

  1. ABe ankstyvo gydymo gali atsirasti nuolatinė mokymosi negalia ir prastas augimas
  2. BKūdikis gali perduoti būklę kitiems šeimos vaikams
  3. CGydymas tik kosmetinis, kad vėliau vaikystėje neatsirastų ištinęs kaklas (gūžys)
  4. DKūdikiui išsivystys diabetas, jei skydliaukė nebus gydoma dabar
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

Pacientas vartoja žodį „glimpotrancija" ir paaiškina, kad tai jėga, valdanti jo mintis. Kas tai?

  1. ANeologizmas
  2. BEcholalija
  3. CSkambesio asociacija
  4. DDetalizavimas (cirkumstancialumas)
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

Pacientė, serganti PTSD, staiga atrodo išsigandusi, žiūri įsistebeilijusi ir greitai kvėpuoja bei sako esanti „ten, atgal". Ką slaugytojas turėtų daryti pirmiausia?

  1. AKalbėti ramiai, kreiptis vardu ir naudoti įsižeminimo (grounding) technikas jos dėmesiui sugrąžinti į dabartį
  2. BIškart paprašyti apibūdinti kiekvieną traumos detalę, kad ji galėtų apdoroti prisiminimą
  3. CIšeiti iš kambario, kad ji nusiramintų viena
  4. DStaiga paliesti iš nugaros dėmesiui patraukti
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
0,42356 mL? mLapvalinti iki 0,01 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mažos injekcijos dozės skaičiavimas duoda 0,42356 mL. Šio uždavinio taisyklė tokia: mažesni nei 1 mL tūriai apvalinami iki mL šimtųjų. Kokią reikšmę x užrašote?

0,42356 mL
x = mL
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
6 fl oz? mL¾ puodelis? mL1 tsp? mLΣ = ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Per pamainą pacientas suvartoja: 6 fl oz iš sultys, ¾ puodelis iš arbata, 1 tsp iš kosulio sirupas. Naudodami pateiktus atitikmenis, raskite bendrą suvartotą kiekį per burną V mL.

1 fl oz = 30 mL1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
90 kg7,5 mg/kg/parą2× per parąD = ? mg

Pacientas sveria 90 kg. Paskirta dozė – 7,5 mg/kg per parą, padalyta į 2 lygias dozes. Kiek miligramų D skiriama vienai dozei?

90 kg7,5 mg/kg/parą2× per parą
D = mg
28.Dozių skaičiavimasSunkus
24 kg105 cmBSA = √(h·w/3600)250 mg/m²D = ? mg

Pacientas yra 105 cm ūgio ir sveria 24 kg. Paskirta 250 mg/m². Naudodami Mostellerio formulę BSA = √(ūgis (cm) × svoris (kg)/3600), raskite dozę D mg.

105 cm24 kg250 mg/m²
D = mg
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
1000 mL20 gtt/mL4 h? gtt/min

Sulašinkite 1000 mL per 4 valandų sistema, kurios koeficientas 20 lašai/mL. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę. Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

1000 mL4 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
50 mg250 mL24 mL/h? mcg/min

50 mg 250 mL infuzija lašinama 24 mL/h greičiu. Kiek mikrogramų per minutę D gauna pacientas?

50 mg/250 mL24 mL/h
D = mcg/min
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasVidutinis
heparin 1 000 vnt./mL70 vnt./kg · 66 kg → V = ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis protokolas numato 70 vienetų/kg heparino boliusą pacientui, sveriančiam 66 kg. Flakone yra 1 000 vienetai/mL. Kokį tūrį V įtrauksite? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

70 vnt./kg66 kg1 000 vnt./mL
V = mL
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasSunkus
400 mg250 mLdopamine? mL/h76 kg12 mcg/kg/min

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Maišelyje yra dopamine 400 mg 250 mL. Paskirta 12 mcg/kg/min pacientui, sveriančiam 76 kg. Kokį greitį R nustatysite pompoje, mL/h? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

400 mg/250 mL12 mcg/kg/min76 kg
R = mL/h
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta12 valandų pamainapienas240 mLželė100 mLledo gabalėliai240 mLIntraveninė infuzija125 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas1 × 100 mLšlapimas350 mLšlapimas400 mLžaizdos drenas130 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 12 valandų pamainą. Pacientas sveria 93 kg. Raskite vidutinę diurezę U mL/kg/h. Apvalinkite iki dviejų skaitmenų po kablelio.

93 kg12 hšlapimas: 350 mLšlapimas: 400 mLžaizdos drenas: 130 mL
U = mL/kg/h
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
500 mL250 mL sulašinta150 mL/h08:00t = ? h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 500 mL maišelis lašinamas pompa 150 mL/h greičiu. 08:00 jau sulašinta 250 mL. Po kiek valandų t maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

500 mL250 mL sulašinta150 mL/h
t = h
35.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Braden skalę: jutiminis suvokimas: visiškai ribotas; drėgmė: nuolat drėgna; aktyvumas: vaikšto dažnai; judrumas: šiek tiek ribotas; mityba: labai prasta; trintis ir šlytis: problema. Raskite Braden sumą B.

6–23
B =
36.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
rizikos nėramaža rizikavidutinė rizikadidelė rizikalabai didelė rizika

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Braden skalę: jutiminis suvokimas: šiek tiek ribotas; drėgmė: labai drėgna; aktyvumas: kartais vaikšto; judrumas: apribojimų nėra; mityba: puiki; trintis ir šlytis: galima problema. Naudokite grupes: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža, 13–14 vidutinė, 10–12 didelė ir 9 ar mažiau labai didelė. Spustelėkite rizikos lygį.

  1. 1rizikos nėra
  2. 2maža rizika
  3. 3vidutinė rizika
  4. 4didelė rizika
  5. 5labai didelė rizika
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis

Mokomasis dujų tyrimas rodo metabolinę acidozę su HCO₃⁻ 6 mmol/L. Winterso formule raskite tikėtiną PaCO₂ (ribos vidurį) mmHg.

HCO₃⁻ 6 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus

Mokomosios reikšmės: Na⁺ 137, Cl⁻ 112, HCO₃⁻ 16 mmol/L ir albuminas 17 g/L. Raskite pagal albuminą pataisytą anijonų tarpą AGc = AG + 0,25·(40 − albuminas).

Na⁺ 137 mmol/LCl⁻ 112 mmol/LHCO₃⁻ 16 mmol/Lalbuminas 17 g/L
AGc = mmol/L
39.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mVsupraventrikulinė tachikardija (SVT)prieširdžių plazdėjimas, 2:1 laidumaspagreitėjęs jungtinis ritmasskilvelinė tachikardija

Išanalizuokite šią II derivacijos ritmo juostą. Koks tai ritmas? Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1supraventrikulinė tachikardija (SVT)
  2. 2prieširdžių plazdėjimas, 2:1 laidumas
  3. 3pagreitėjęs jungtinis ritmas
  4. 4skilvelinė tachikardija
40.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mVsupraventrikulinė tachikardija (SVT)skilvelinė tachikardijaskilvelių virpėjimasprieširdžių plazdėjimas, 2:1 laidumas

Nustatykite ritmą šioje II derivacijos juostoje. Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1supraventrikulinė tachikardija (SVT)
  2. 2skilvelinė tachikardija
  3. 3skilvelių virpėjimas
  4. 4prieširdžių plazdėjimas, 2:1 laidumas

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · Jis turi pakankamai supratimo, kad pats sutiktų su konkrečiu gydymu

Kodėl tai yra atsakymas

Gillick kompetentingas jaunesnis nei 16 metų jaunuolis yra pakankamai brandus ir supranta, kad galėtų sutikti su konkrečiu gydymu. Kompetencija vertinama kiekvienam sprendimui atskirai.

Atsakymas

D · Jis turi pakankamai supratimo, kad pats sutiktų su konkrečiu gydymu
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: B · Deliriumas prasideda staiga, o dėmesys svyruoja per dieną

Kodėl tai yra atsakymas

Deliriumas išsivysto per valandas ar dienas, svyruojant dėmesiui ir sąmoningumui, dažnai dėl fizinės priežasties. Demencija vystosi palaipsniui per mėnesius ar metus. Demencija sergantiems žmonėms deliriumo rizika didesnė.

Atsakymas

B · Deliriumas prasideda staiga, o dėmesys svyruoja per dieną
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: C · Lovelėje, o ne nešamas rankose

Kodėl tai yra atsakymas

Kūdikiai koridoriais vežami lovelėje. Tai apsaugo nuo nukritimo ir leidžia lengviau pastebėti grobimą, nes kūdikio nešimas rankose koridoriuje yra neįprastas.

Atsakymas

C · Lovelėje, o ne nešamas rankose
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: A · Sulaikyti dozę ir patikrinti ją su gydytoju bei vaistininku

Kodėl tai yra atsakymas

Dešimtkarčių klaidų dažnai pasitaiko pediatrijoje, dažniausiai dėl kablelio ar vienetų klaidų. Slaugytoja sulaiko dozę ir ją patikslina, o pati dozės niekada nekeičia.

Atsakymas

A · Sulaikyti dozę ir patikrinti ją su gydytoju bei vaistininku
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · Didėjantis sistolinis kraujospūdis, lėtas pulsas ir nereguliarus kvėpavimas

Kodėl tai yra atsakymas

Kušingo triada (didelis sistolinis kraujospūdis su didėjančiu pulso slėgiu, bradikardija ir nereguliarus kvėpavimas) yra vėlyvas padidėjusio kaukolės viduje spaudimo požymis ir reikalauja skubaus eskalavimo.

Atsakymas

A · Didėjantis sistolinis kraujospūdis, lėtas pulsas ir nereguliarus kvėpavimas
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · Nuplauti vietą muilu ir vandeniu

Kodėl tai yra atsakymas

Žaizda nedelsiant plaunama muilu ir vandeniu. Tada slaugytojas nedelsdamas praneša apie sužalojimą, kad būtų ištirtas šaltinio pacientas ir apsvarstytas profilaktinis gydymas po ekspozicijos.

Atsakymas

A · Nuplauti vietą muilu ir vandeniu
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: D · Sumišimo, galvos skausmo ir traukulių

Kodėl tai yra atsakymas

Esant mažam natriui, vanduo juda į smegenų ląsteles, todėl atsiranda pykinimas, galvos skausmas, sumišimas, o sunkiais atvejais – traukuliai. Ją reikia koreguoti lėtai, kad būtų išvengta osmosinės demielinizacijos.

Atsakymas

D · Sumišimo, galvos skausmo ir traukulių
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: D · „Pono Patelio kvėpavimo dažnis 8 per minutę, ir jį sunku pažadinti.“

Kodėl tai yra atsakymas

Mažas kvėpavimo dažnis su sutrikusia sąmone rodo kvėpavimo slopinimą, pavyzdžiui, dėl opioidų. Reikia nedelsiant vertinti būklę ir kviesti pagalbą.

Atsakymas

D · „Pono Patelio kvėpavimo dažnis 8 per minutę, ir jį sunku pažadinti.“
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: A · Laikytis heparino protokolo, patikrinti, ar nėra kraujavimo, ir informuoti gydytoją

Kodėl tai yra atsakymas

110 s gerokai viršija maždaug 45–75 s tikslą, todėl kraujavimo rizika didelė. Slaugytojas laikosi heparino protokolo, vertina, ar nėra kraujavimo, ir informuoja gydytoją. Protaminas yra heparino priešnuodis; vitaminas K panaikina varfarino poveikį.Patikrinta pagal: Partial Thromboplastin Time (PTT) Test · MedlinePlus (NIH) (2026)

Atsakymas

A · Laikytis heparino protokolo, patikrinti, ar nėra kraujavimo, ir informuoti gydytoją
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: D · Ieškoti kraujo netekimo šaltinio virškinimo trakte

Kodėl tai yra atsakymas

Geležies stoka vyresnio amžiaus vyrui ar pomenopauzinei moteriai rodo lėtinį kraujo netekimą, dažnai iš virškinimo trakto, įskaitant storosios žarnos vėžį. Geležies pradedama skirti, bet priežasčiai nustatyti reikia endoskopijos ar kolonoskopijos.

Atsakymas

D · Ieškoti kraujo netekimo šaltinio virškinimo trakte
11.Farmakologija

Atsakymas: B · Naudoti kartu pateiktą geriamąjį švirkštą ar matavimo puodelį

Kodėl tai yra atsakymas

Virtuviniai šaukštai netikslūs ir gali sukelti per mažą ar per didelę dozę. Tiksliausi yra geriamieji švirkštai su mililitrų skale, o dozės įmaišymas į visą buteliuką kelia riziką, kad vaikas negaus visos dozės.

Atsakymas

B · Naudoti kartu pateiktą geriamąjį švirkštą ar matavimo puodelį
12.Farmakologija

Atsakymas: B · Buprenorfinas yra didelio afiniteto dalinis agonistas, išstumiantis heroiną

Kodėl tai yra atsakymas

Buprenorfinas mu receptorius jungia stipriau nei heroinas, bet aktyvuoja mažiau, todėl gali sukelti abstinenciją. Pradedama tada, kai pacientui jau yra lengvų ar vidutinių abstinencijos požymių.

Atsakymas

B · Buprenorfinas yra didelio afiniteto dalinis agonistas, išstumiantis heroiną
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: A · Mechaniniai vožtuvai tarnauja ilgiau, bet reikia visą gyvenimą trunkančios antikoaguliacijos

Kodėl tai yra atsakymas

Mechaniniai vožtuvai labai ilgaamžiai, bet trombogeniški, todėl reikia visą gyvenimą vartoti varfariną. Biologiniams (audinių) vožtuvams ilgalaikės antikoaguliacijos paprastai nereikia, bet jie laikui bėgant nusidėvi ir gali prireikti keitimo. Pasirinkimą lemia amžius, gyvenimo būdas ir kraujavimo rizika.

Atsakymas

A · Mechaniniai vožtuvai tarnauja ilgiau, bet reikia visą gyvenimą trunkančios antikoaguliacijos
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: A · Ūminė stento trombozė

Kodėl tai yra atsakymas

Ūminė stento trombozė pasireiškia pasikartojančiu išeminiu skausmu ir ST pakilimu ir reikalauja skubaus grįžimo į kateterizacijos laboratoriją. Praleistos antitrombocitinių vaistų dozės yra pagrindinis rizikos veiksnys, todėl pabrėžiamas dvigubos antitrombocitinės terapijos laikymasis.

Atsakymas

A · Ūminė stento trombozė
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: A · Receptyvinė (Wernicke) afazija

Kodėl tai yra atsakymas

Receptyvinė afazija atsiranda pažeidus Wernicke sritį dominuojančioje smilkininėje skiltyje. Kalba sklandi, bet dažnai beprasmė, supratimas sutrikęs. Pacientai dažnai nesuvokia savo klaidų.

Atsakymas

A · Receptyvinė (Wernicke) afazija
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: A · Antrinė hipotirozė

Kodėl tai yra atsakymas

Kai hipofizė negali pagaminti pakankamai TSH, skydliaukė nestimuliuojama, todėl ir TSH, ir laisvasis T4 būna maži. Esant pirminiam skydliaukės nepakankamumui, TSH padidėjęs. Esant antrinei hipotirozei dozei nustatyti naudojamas laisvasis T4, o ne TSH.

Atsakymas

A · Antrinė hipotirozė
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: C · Jie gali sumažinti daugelio kitų vaistų įsisavinimą

Kodėl tai yra atsakymas

Antacidiniai vaistai gali surišti arba pakeisti tokių vaistų kaip kai kurie antibiotikai (tetraciklinai, chinolonai), geležis ir levotiroksinas įsisavinimą. Dozės paprastai skiriamos mažiausiai poros valandų intervalu.

Atsakymas

C · Jie gali sumažinti daugelio kitų vaistų įsisavinimą
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: C · Fenitoinui

Kodėl tai yra atsakymas

Enteriniai mišiniai suriša fenitoiną ir sumažina jo koncentraciją, todėl kyla traukulių rizika. Maitinimas paprastai pristabdomas aplink dozes, kaip pataria vaistininkas, ir stebima vaisto koncentracija.

Atsakymas

C · Fenitoinui
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: D · G3 T0 P1 A1 L2

Kodėl tai yra atsakymas

Gravida apima dabartinį nėštumą: 3. Dvyniai gimė neišnešioti (20–36 savaitės) ir skaičiuojami kaip vienas gimdymas: T0 P1. Persileidimas duoda A1, o gyvi yra 2 vaikai: L2. Dvynius suskaičiavus du kartus gaunama G4 P2 klaida.

Atsakymas

D · G3 T0 P1 A1 L2
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: C · Patikrinti, ar matoma galva, ir likti su ja

Kodėl tai yra atsakymas

Stiprus noras stumti ir spaudimas tiesiojoje žarnoje rodo visišką atsivėrimą arba artėjantį gimimą. Slaugytojas lieka su moterimi, patikrina, ar neįsikišo galva, kviečia pagalbą ir ruošiasi gimdymui. Opioidai prieš pat gimdymą gali slopinti naujagimio kvėpavimą.

Atsakymas

C · Patikrinti, ar matoma galva, ir likti su ja
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: C · Vaikas dar nevaikšto savarankiškai

Kodėl tai yra atsakymas

Nevaikščiojimas maždaug iki 18 mėnesių yra perspėjamasis požymis. Keli žodžiai, lygiagretus žaidimas ir baimė nepažįstamų žmonių šiame amžiuje yra tipiški.

Atsakymas

C · Vaikas dar nevaikšto savarankiškai
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: A · Be ankstyvo gydymo gali atsirasti nuolatinė mokymosi negalia ir prastas augimas

Kodėl tai yra atsakymas

Skydliaukės hormonas yra gyvybiškai svarbus smegenų vystymuisi ir augimui. Negydoma įgimta hipotirozė sukelia nuolatinę intelekto negalią, todėl ji tikrinama ir gydoma anksti, dar prieš atsirandant simptomams.

Atsakymas

A · Be ankstyvo gydymo gali atsirasti nuolatinė mokymosi negalia ir prastas augimas
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: A · Neologizmas

Kodėl tai yra atsakymas

Neologizmai – tai sugalvoti žodžiai arba tikri žodžiai, kuriems suteikta asmeninė reikšmė; jie rodo dezorganizuotą mąstymą.

Atsakymas

A · Neologizmas
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: A · Kalbėti ramiai, kreiptis vardu ir naudoti įsižeminimo (grounding) technikas jos dėmesiui sugrąžinti į dabartį

Kodėl tai yra atsakymas

Flešbeko metu įsižeminimas (orientavimas į dabartį, juslių naudojimas, rami paguoda) padeda pacientei atgauti ryšį su tikrove. Išsamus darbas su trauma priklauso planuotai terapijai, o staigus prisilietimas gali gąsdinti.

Atsakymas

A · Kalbėti ramiai, kreiptis vardu ir naudoti įsižeminimo (grounding) technikas jos dėmesiui sugrąžinti į dabartį
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: x = 0,42 mL

Apvalinimas: pažiūrėkite į skaitmenį iškart po apvalinamos vietos: 5 ar daugiau apvalinama aukštyn, 4 ar mažiau skaitmuo paliekamas. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, niekada tarpinių žingsnių. Tipinės egzaminų taisyklės: 1 mL ar didesni tūriai iki dešimtųjų, mažesni nei 1 mL tūriai iki šimtųjų, lašų greitis iki sveikų lašų, svoris iki vieno ženklo po kablelio; visada laikykitės klausime nurodytos taisyklės.

Skaitmuo vietoje: šimtosios

0,42356 → 2

Lemia tik kitas skaitmuo

0,42356 → 3
3 yra 4 ar mažiau, todėl 2 lieka.
Tolesni skaitmenys (56) neskaičiuojami: apvalinama vieną kartą, ne žingsniais.

Suapvalinkite

x = 0,42 mL

Atsakymas

x = 0,42 mL
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: V = 365 mL

Buitiniai matai ir svoris: slaugos egzaminuose naudojami suapvalinti atitikmenys: 1 arbatinis šaukštelis (tsp) = 5 mL, 1 valgomasis šaukštas (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 skysčio uncija (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, o 1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL. Svoriui 1 kg = 2,2 lb ir 1 lb = 16 oz; ilgiui 1 colis = 2,54 cm. Sudarykite perskaičiavimą taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų.

Kiekviena eilutė mL

6 fl oz = 6·30 = 180 mL
¾ puodelis = 0,75·240 = 180 mL
1 tsp = 1·5 = 5 mL

Sudėtis

V = 180 + 180 + 5 = 365 mL

Atsakymas

V = 365 mL
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: D = 337,5 mg

Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.

Iš viso per parą

7,5·90 = 675 mg

Vienai dozei

D = 675/2 = 337,5 mg

Atsakymas

D = 337,5 mg
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: D = 209,2 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Kūno paviršiaus plotas

BSA = √(105·24/3600) = √0,7 = 0,8367 m²

Dozė

D = 250·0,8367 = 209,2 mg

Atsakymas

D = 209,2 mg
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 83 gtt/min

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Laikas minutėmis

4·60 = 240 min

Lašėjimo greitis

R = 1000·20/240 = 83,33 ≈ 83 gtt/min

Atsakymas

R = 83 gtt/min

Prie lovos apvalinama iki artimiausio sveiko lašo: 83 lašų/min.

30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: D = 80 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Koncentracija

50000 mcg/250 mL = 200 mcg/mL

Dozė per valandą

24·200 = 4800 mcg/h

Dozė per minutę

D = 4800/60 = 80 mcg/min

Atsakymas

D = 80 mcg/min
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: V = 4,6 mL

Heparino ir insulino infuzijos: koncentracija = vienetai maišelyje/maišelio tūris (vienetai/mL). Pompos greitis (mL/h) = vienetai per valandą/koncentracija, o vienetai per valandą = mL/h × koncentracija. Kai paskirta pagal kūno masę, pirmiausia vienetai/h = vienetai/kg/h × kūno masė. Boliuso tūris = reikiami vienetai/flakono stiprumas. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Reikiamas vienetų skaičius

70·66 = 4 620 vnt.

Tūris

V = 4620/1000 = 4,62 ≈ 4,6 mL

Atsakymas

V = 4,6 mL
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: R = 34,2 mL/h

Titruojamos infuzijos: pirmiausia raskite koncentraciją mcg/mL (mg × 1000/mL). Kai paskirta pagal kūno masę, mcg/min = mcg/kg/min × kūno masė. Tada mL/h = mcg/min × 60/koncentracija. Skaičiuojant atgal, mcg/kg/min = mL/h × koncentracija/(60 × kūno masė). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Koncentracija

400 mg = 400 000 mcg
400 000/250 = 1600 mcg/mL

Dozė per minutę ir per valandą

12·76 = 912 mcg/min
912·60 = 54720 mcg/h

Pompos greitis

R = 54720/1600 = 34,2 mL/h

Atsakymas

R = 34,2 mL/h
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: U = 0,67 mL/kg/h

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Iš viso šlapimo

350 + 400 = 750 mL

Kilogramui per valandą

U = 750/(93·12) = 0,672 ≈ 0,67 mL/kg/h

Atsakymas

U = 0,67 mL/kg/h
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 1,7 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Likęs tūris

500 − 250 = 250 mL

Laikas

t = 250/150 = 1,667 ≈ 1,7 h

Atsakymas

t = 1,7 h

Tai maždaug 1 h 40 min, todėl maišelis ištuštės apie 09:40.

35.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: B = 11

Braden skalė: šešios poskalės pragulų rizikai vertinti. Jutiminis suvokimas, drėgmė, aktyvumas, judrumas ir mityba vertinami 1–4 balais, nuo blogiausio lygio (1) iki problemos nebuvimo (4); trintis ir šlytis vertinama 1–3 balais. Suma svyruoja nuo 6 iki 23, o mažesnė suma reiškia didesnę riziką. Dažnos grupės: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža rizika, 13–14 vidutinė rizika, 10–12 didelė rizika ir 9 ar mažiau labai didelė rizika.

Įvertinkite kiekvieną poskalę

jutiminis suvokimas: visiškai ribotas → 1
drėgmė: nuolat drėgna → 1
aktyvumas: vaikšto dažnai → 4
judrumas: šiek tiek ribotas → 3
mityba: labai prasta → 1
trintis ir šlytis: problema → 1

Sudėtis

Braden suma = 1 + 1 + 4 + 3 + 1 + 1 = 11

Atsakymas

B = 11
36.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: maža rizika

Braden skalė: šešios poskalės pragulų rizikai vertinti. Jutiminis suvokimas, drėgmė, aktyvumas, judrumas ir mityba vertinami 1–4 balais, nuo blogiausio lygio (1) iki problemos nebuvimo (4); trintis ir šlytis vertinama 1–3 balais. Suma svyruoja nuo 6 iki 23, o mažesnė suma reiškia didesnę riziką. Dažnos grupės: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža rizika, 13–14 vidutinė rizika, 10–12 didelė rizika ir 9 ar mažiau labai didelė rizika.

Įvertinkite kiekvieną poskalę

jutiminis suvokimas: šiek tiek ribotas → 3
drėgmė: labai drėgna → 2
aktyvumas: kartais vaikšto → 3
judrumas: apribojimų nėra → 4
mityba: puiki → 4
trintis ir šlytis: galima problema → 2

Sudėtis

Braden suma = 3 + 2 + 3 + 4 + 4 + 2 = 18

Rizikos lygis

18 → maža rizika

Atsakymas

maža rizika
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: PaCO₂ = 17 mmHg

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Winterso formulė

PaCO₂ = 1,5·6 + 8 = 17 mmHg
nuotolis: 15–19 mmHg

Atsakymas

PaCO₂ = 17 mmHg
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: AGc = 14,75 mmol/L

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Anijonų tarpas

AG = 137 − (112 + 16) = 9

Pataisa dėl albumino

9 + 0,25·(40 − 17) = 14,75 mmol/L

Atsakymas

AGc = 14,75 mmol/L

Po pataisos daugiau nei apie 12: didelis anijonų tarpas.

39.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: supraventrikulinė tachikardija (SVT)

Ritmo kriterijai (II derivacija): sinusiniam ritmui būdingas teigiamas P dantelis prieš kiekvieną QRS, pastovus PR 0,12–0,20 s ir siauras QRS: normalus sinusinis ritmas 60–100/min., sinusinė bradikardija mažiau nei 60, sinusinė tachikardija daugiau nei 100. Prieširdžių virpėjimas: P dantelių nėra, virpančia izolinija ir visiškai nereguliarus R–R. Prieširdžių plazdėjimas: pjūklo formos plazdėjimo bangos maždaug 250–350/min. su pastoviu laidumo santykiu, pavyzdžiui, 2:1 ar 4:1. I laipsnio AV blokada: sinusinis ritmas su pastoviu PR, ilgesniu nei 0,20 s. Jungtinis ritmas: siauras QRS 40–60/min. be P dantelių arba su apverstais P danteliais (PR trumpesnis nei 0,12 s arba P po QRS). PVC yra ankstyvas, platus (0,12 s ar daugiau), keistas QRS be P dantelio, su priešingos krypties T dantelio ir dažniausiai pilna kompensacine pauze; esant bigeminijai kas antras susitraukimas yra PVC. Siaurų kompleksų tachikardija ir pauzės: supraventrikulinė tachikardija (SVT) yra taisyklinga tachikardija maždaug 150–250/min. su siaurais QRS kompleksais; P dantelių dažniausiai nematyti, nes jie paslėpti QRS komplekse arba T bangoje. Sinusinė tachikardija suaugusiajam ramybės būsenoje paprastai lėtesnė nei maždaug 150/min. ir prieš kiekvieną QRS turi matomą P dantelį; prieširdžių plazdėjimas su 2:1 laidumu dažnai būna maždaug 150/min. ir turi pjūklo dantų bangas. Sinusinės pauzės metu sinuso mazgas trumpam nustoja siųsti impulsus: matoma pauzė be P dantelio ir be QRS, kurios trukmė nėra sveikas P–P ciklų skaičius (lygiai dviejų ar trijų ciklų pauzė rodo sinusinę išėjimo blokadą).

Penki žingsniai

1. Dažnis: R–R = 10 mažų langelių, 1500 ÷ 10 ≈ 150 per minutę.
2. Ritmas: reguliarus, kiekvienas R–R yra 0,40 s.
3. P dantelis: nematyti; esant tokiam dažniui jie paslėpti QRS kompleksuose arba T bangose.
4. PR intervalas: išmatuoti negalima.
5. QRS: 0,08 s, siauras (mažiau nei 0,12 s), todėl ritmas prasideda virš skilvelių.

Interpretacija

supraventrikulinė tachikardija (SVT)

Atsakymas

supraventrikulinė tachikardija (SVT)
40.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: skilvelinė tachikardija

Skilveliniai ritmai: skilvelinė tachikardija – tai trijų ar daugiau platų (0,12 s ar daugiau) kompleksų eilė, kurių dažnis didesnis nei 100/min., dažniausiai 150–250/min., reguliari, be susijusių P dantelių. Skilvelių virpėjimas – chaotiška, nereguliari bangų forma, kurioje nėra atpažįstamų P dantelių, QRS kompleksų ar T dantelių ir nėra suskaičiuojamo dažnio. Asistolija – beveik tiesi linija be skilvelių veiklos; tiesi linija visada patvirtinama patikrinus pacientą, elektrodus, stiprinimą ir antrąją derivaciją. Gaivinimo gairėse VF ir bepulsė VT yra defibriliuotini ritmai, o asistolija – ne.

Penki žingsniai

1. Dažnis: R–R = 10 mažų langelių, 1500 ÷ 10 ≈ 150 per minutę.
2. Ritmas: reguliarus, kiekvienas R–R yra 0,40 s.
3. P dantelis: nustatyti negalima.
4. PR intervalas: išmatuoti negalima.
5. QRS: 0,14 s, platus (0,12 s ar daugiau).

Interpretacija

skilvelinė tachikardija

Atsakymas

skilvelinė tachikardija

Gaivinimo gairėse VF ir bepulsė VT yra defibriliuotini ritmai. Tai tik atpažinimo praktika.

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions