NCLEX tipo bandomieji klausimai (RN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 40 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Paros dozė
mg/parai = mg/kg/parai × kūno masė (kg)
Dozių skaičius per parą
skaičius = 24 h / dozavimo intervalas (h)
Svarai į kilogramus
kg = lb / 2,2
Infuzijos koncentracija
vienetai/mL = vienetai maišelyje / maišelio tūris
Pompos greitis
mL/h = dozė per valandą / koncentracija
Titruojama infuzija
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dozė pagal pompos greitį
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Vienetai
1 mg = 1000 mcg

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

Before fitting anti-embolism stockings, what should the nurse do?

  1. AChoose a size by looking at the patient's shoe size and weight
  2. BFit them over existing bandages or wounds
  3. CMeasure the legs to get the right size and check for arterial disease
  4. DFit the tightest size available so the stockings give the best effect
2.Slaugos pagrindaiSunkus

Iš degančio namo išgelbėto paciento pulsoksimetro rodmuo 99%, bet jis mieguistas ir jam skauda galvą. Kodėl rodmuo gali klaidingai raminti?

  1. APrie hemoglobino prisijungusį anglies monoksidą oksimetras nuskaito kaip deguonį
  2. BNudegimai pagerina odos šviesos laidumą
  3. CDūmai priverčia oksimetrą rodyti per mažai
  4. DPaciento širdies susitraukimų dažnis per didelis, kad prietaisas tiksliai nuskaitytų
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

During a surgical hand scrub, how are the hands held?

  1. APointing downward into the sink at all times
  2. BAt the level of the waist, close to the body
  3. CAbove the elbows, so water runs from the fingertips toward the elbows
  4. DBelow the elbows, so water runs off the fingertips into the sink
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

Įvedant šlapimo pūslės kateterį sterilia technika, kateterio galiukas palietė paciento šlaunį. Ką turėtų daryti slaugytojas?

  1. ATęsti, nes šlaunis buvo nuvalyta
  2. BIšmesti kateterį ir naudoti naują sterilų
  3. CNušluostyti galiuką antiseptiku ir tęsti
  4. DNuskalauti galiuką steriliu vandeniu ir tęsti
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

Pacientui staiga bėga kraujas iš nosies, jis budrus ir kvėpuoja normaliai. Ką slaugytojas daro pirmiausia?

  1. AAtloškia galvą ir uždeda ledo ant sprando
  2. BPasodina pacientą, pasvirina jį į priekį ir suspaudžia minkštąją nosies dalį
  3. CPaprašo pacientą stipriai nusišnypšti, kad pasišalintų krešuliai
  4. DPaguldo pacientą ant nugaros su pagalve po keliais
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

Two weeks after birth, a mother says she hears voices telling her the baby is evil. What is the priority?

  1. AReassure her that this is normal “baby blues”
  2. BLeave her alone with the baby to bond
  3. CAdvise more sleep and book a routine follow-up visit for next month
  4. DKeep the mother and baby safe and arrange urgent psychiatric care
7.Klinikinė slaugaVidutinis

Why must levodopa for Parkinson's disease be given at the exact times prescribed in hospital?

  1. AThe drug only works if taken at midnight
  2. BDelays can quickly worsen rigidity, immobility and swallowing
  3. CEarly doses cause severe low blood glucose and sweating attacks
  4. DLate doses cause dangerous high potassium
8.Klinikinė slaugaSunkus

A nurse teaches a patient with asthma about a new inhaled steroid "preventer". Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will rinse my mouth after using it."
  2. B"I will use it every day even when I feel well."
  3. C"I will only use it when I'm wheezy."
  4. D"I'll keep my reliever inhaler with me."
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

A patient with type 1 diabetes has the flu, is eating little and has a glucose of 290 mg/dL (16,1 mmol/L). Which advice is correct?

  1. ADrink only water and avoid all carbohydrate foods
  2. BKeep taking insulin and check blood or urine ketones
  3. CWait 3 days before checking the glucose again
  4. DStop all insulin until you are eating normally again
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

A 68-year-old man has fatigue, a hemoglobin of 9,8 g/dL (98 g/L), an MCV of 72 fL and a low ferritin. He eats a normal diet. What is the most important next step?

  1. ARepeat the blood count in one year
  2. BStart vitamin B12 injections
  3. CLook for a source of blood loss in the gut
  4. DGive iron and do no further tests at all
11.FarmakologijaVidutinis

A woman taking the combined pill should seek care urgently for which symptom?

  1. ASlight nausea in the first few weeks
  2. BA painful, swollen calf or sudden chest pain
  3. CLight spotting between periods early on
  4. DMild breast tenderness in the first month
12.FarmakologijaSunkus

Fosforo organiniu pesticidu apsinuodijusiam ūkininkui siauri vyzdžiai, gausus seilėtekis, prakaitavimas, bronchų sekrecija ir bradikardija. Koks mechanizmas?

  1. AAcetilcholinesterazės slopinimas
  2. BMuskarininių receptorių blokada
  3. CGABA-A receptorių blokada
  4. DPer didelis noradrenalino išsiskyrimas
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

A patient with bronchiectasis of the right lower lobe is taught postural drainage. How should they be positioned?

  1. AFlat on the back with the arms raised
  2. BSitting fully upright at all times
  3. CWith the affected lobe uppermost so gravity drains it
  4. DWith the affected lobe lowest so it fills with mucus
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

A patient with crushing chest pain has ST elevation in leads V1–V4. Which coronary artery is most likely blocked?

  1. AThe left subclavian artery
  2. BThe circumflex artery
  3. CThe left anterior descending artery
  4. DThe right coronary artery and its branches
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

Pacientui, sergančiam SIADH, natrio koncentracija 126 mmol/l ir simptomai lengvi. Koks gydymas paprastai pirmos eilės?

  1. APapildomas geriamas vanduo
  2. BDesmopresinas
  3. C5 % gliukozės infuzija į veną
  4. DSkysčių ribojimas
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

A nurse teaches a woman with recurrent UTIs. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will hold my urine for as long as I can."
  2. B"I will drink enough fluids during the day."
  3. C"I will wipe from front to back."
  4. D"I will pass urine soon after sex."
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Why are laxatives and enemas avoided when appendicitis is suspected?

  1. AThey may increase the risk of perforation
  2. BThey always cause the appendix to bleed heavily
  3. CThey stop antibiotics from being absorbed
  4. DThey make the blood tests impossible to read
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

Trečią dieną po klubo operacijos vyresnio amžiaus pacientas ūmiai sutrinka, dėmesys svyruoja, jis sujaudintas. Ką slaugytojas turėtų daryti pirmiausia?

  1. AFiksuoti pacientą ir iš karto duoti didelę raminamojo dozę
  2. BManyti, kad tai demencija, ir tęsti priežiūros planą nepakeistą
  3. CPaprašyti šeimos parsivežti pacientą namo, kad nurimtų
  4. DIeškoti priežasčių, pvz., hipoksijos, infekcijos, skausmo ar vaistų, ir eskaluoti
19.Akušerinė slaugaVidutinis

A woman on day 3 after a caesarean has calf pain, swelling and warmth in one leg. What should the nurse do?

  1. AReport it promptly and avoid massaging the leg
  2. BMassage the calf to relieve the cramp
  3. CEncourage her to do vigorous leg exercises
  4. DApply a heating pad and reassess tomorrow
20.Akušerinė slaugaSunkus

A newborn is cold-stressed. Which complications should the nurse anticipate?

  1. AFever, diarrhoea and dehydration
  2. BHypercalcaemia and seizures only
  3. CHyperglycaemia, polycythaemia and hypertension
  4. DHypoglycaemia, hypoxia and metabolic acidosis
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

Kuri slaugos priemonė naudingiausia kūdikiui, sergančiam bronchiolitu?

  1. AŠvelnus nosies čiulpimas prieš maitinimus ir hidratacijos bei deguonies įsotinimo stebėjimas
  2. BĮprastiniai antibiotikai
  3. CKūdikio guldymas miegoti ant pilvo, kad sekretas galėtų nutekėti iš kvėpavimo takų
  4. DVisų maitinimų sustabdymas, kol kūdikis pasitaisys
22.Pediatrinė slaugaSunkus

A parent asks whether giving paracetamol (acetaminophen) at the first sign of fever will prevent another febrile seizure. What is the best answer?

  1. ANo, because paracetamol can cause febrile seizures
  2. BYes; giving it every 4 hours during a fever will always prevent seizures
  3. CNo; it may ease discomfort but does not prevent febrile seizures
  4. DYes, but only if a cold bath is given at the same time
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

How should a patient with anorexia nervosa be weighed in hospital?

  1. AIn her own clothes and shoes after breakfast, so that she feels more comfortable
  2. BOnly when she asks to be weighed, to respect her wishes
  3. CAt a different time each day so that she cannot prepare for it
  4. DAt the same time, on the same scale, in a gown, after emptying the bladder
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

Verbal de-escalation has failed, and a patient picks up a chair and threatens to throw it at the nurse. What should the nurse do first?

  1. AShout loudly at the patient to put the chair down at once, so that he knows the nurse is in charge
  2. BGrab the chair from the patient quickly before he can use it
  3. CKeep a safe distance, call for help and avoid trying to take the chair alone
  4. DTurn her back and walk away slowly without saying anything
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
196,715 gtt/min? gtt/minapvalinti iki 1 gtt/min

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lašų greičio skaičiavimas duoda 196,715 gtt/min. Šio uždavinio taisyklė tokia: lašų greitis apvalinamas iki artimiausio sveiko lašo. Kokią reikšmę x užrašote?

196,715 gtt/min
x = gtt/min
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
9,3 g/dL? g/L1 L = 10 dL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Hemoglobino rezultatas yra 9,3 g/dL. Išreikškite jį g/L Hb.

9,3 g/dL1 L = 10 dL
Hb = g/L
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
1:1000ampulėV = ? mL

Epinefrino (adrenalino) ampulės etiketėje nurodyta 1:1000 (1 mg/mL). Paskirta 0,3 mg IM esant anafilaksijai. Kokį tūrį V įtrauksite į švirkštą?

1:10000,3 mg
V = mL
28.Dozių skaičiavimasSunkus
100 mg/1 mLV = ? mL

Pacientas sveria 169,4 lb. Paskirta 1 mg/kg vienkartinė dozė, o pradiniame tirpale yra 100 mg 1 mL. Laikydami, kad 1 kg = 2,2 lb, raskite, kokį tūrį V duosite.

169,4 lb1 mg/kg100 mg/1 mL1 kg = 2,2 lb
V = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
V = ?20 gtt/mL20 gtt/min6 h

Lašinama 20 gtt/min greičiu per 20 gtt/mL sistemą. Kiek mililitrų V pacientas gauna per 6 valandas?

20 gtt/min20 gtt/mL6 h
V = mL
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
1 g500 mL? mL/h1,5 mg/min

Maišelyje yra 1 g vaisto 500 mL tirpalo. Paskirta 1,5 mg per minutę. Kokį greitį R nustatysite pompai, mL/h?

1 g/500 mL1,5 mg/min
R = mL/h
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasVidutinis
12 500 vnt.250 mLheparin? mL/h108 kg12 vnt./kg/h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Maišelyje yra 12 500 vienetų heparino 250 mL. Paskirta 12 vienetai/kg/h pacientui, sveriančiam 108 kg. Kokį greitį R nustatysite pompoje, mL/h? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

12 500 vnt./250 mL12 vnt./kg/h108 kg
R = mL/h
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasSunkus
8 mg250 mLnorepinephrine? mL/h98 kg4 mcg/min

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 98 kg sveriančiam pacientui paskirta norepinephrine po 4 mcg/min. Maišelyje yra 8 mg 250 mL. Raskite pompos greitį R mL/h. Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

8 mg/250 mL4 mcg/min98 kg
R = mL/h
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta8 valandų pamainasultys120 mLpienas100 mLIntraveninė infuzija100 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas1 × 50 mLšlapimas225 mLšlapimas325 mLšlapimas175 mLvėmalai200 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 8 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite visą suvartotų skysčių kiekį I mL.

sultys: 120 mLpienas: 100 mLIntraveninė infuzija: 100 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas: 1 × 50 mL
I = mL
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
500 mL150 mL sulašinta120 mL/h18:30t = ? h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 500 mL maišelis lašinamas pompa 120 mL/h greičiu. 18:30 jau sulašinta 150 mL. Po kiek valandų t maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

500 mL150 mL sulašinta120 mL/h
t = h
35.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Morse griuvimų skalę: griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: taip; antrinė diagnozė: ne; judėjimo priemonė: ramentai, lazda ar vaikštynė; IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne; eisena: silpna; psichikos būklė: pervertina arba pamiršta ribas. Raskite Morse sumą MFS.

0–125
MFS =
36.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1žemasmaža–vidutinėvidutinisaukštas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 20/min., SpO₂ 97 % kvėpuojant kambario oru, kraujospūdis 112/68 mmHg, pulsas 110/min., nereaguoja, temperatūra 37,8 °C. Į kokią klinikinės rizikos grupę patenka pacientas? Spustelėkite ją.

RR 20SpO₂ 97%orasSBP 112HR 110UT 37,8 °C
  1. 1žemas
  2. 2maža–vidutinė
  3. 3vidutinis
  4. 4aukštas
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis
pH7,357,457,50PaCO₂mmHg354524HCO₃⁻mmol/L222618nekompensuotaiš dalies kompensuotavisiškai kompensuota

Mokomasis arterinio kraujo dujų tyrimas rodo pH 7,50, PaCO₂ 24 mmHg (3,2 kPa) ir HCO₃⁻ 18 mmol/L. Pirminis sutrikimas yra kvėpavimo alkalozė. Kiek jis kompensuotas? Spustelėkite savo atsakymą.

pH 7,50PaCO₂ 24 mmHg (3,2 kPa)HCO₃⁻ 18 mmol/L
  1. 1nekompensuota
  2. 2iš dalies kompensuota
  3. 3visiškai kompensuota
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus
pH7,357,457,09PaCO₂mmHg354541HCO₃⁻mmol/L222612tinkama kompensacijapapildoma kvėpavimo acidozėpapildoma kvėpavimo alkalozė

Mokomasis dujų tyrimas rodo metabolinę acidozę: pH 7,09, PaCO₂ 41 mmHg (5,5 kPa), HCO₃⁻ 12 mmol/L. Palyginkite išmatuotą PaCO₂ su Winterso formule. Spustelėkite savo interpretaciją.

pH 7,09PaCO₂ 41 mmHg (5,5 kPa)HCO₃⁻ 12 mmol/L
  1. 1tinkama kompensacija
  2. 2papildoma kvėpavimo acidozė
  3. 3papildoma kvėpavimo alkalozė
39.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mV

Šioje II derivacijos juostoje matomas prieširdžių plazdėjimas su pastoviu laidumo santykiu. Raskite: skilvelių dažnis (k./min.).

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
skilvelių dažnis = bpm
40.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mVnormaritmasP dantelisPR intervalasQRS trukmė

Išanalizuokite šią II derivacijos juostą penkiais žingsniais iš eilės: dažnis, ritmas, P dantelis, PR intervalas, QRS trukmė. Kuriame žingsnyje randate pirmą nenormalų požymį? Spustelėkite jį.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1norma
  2. 2ritmas
  3. 3P dantelis
  4. 4PR intervalas
  5. 5QRS trukmė

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: C · Measure the legs to get the right size and check for arterial disease

Kodėl tai yra atsakymas

Wrong-sized stockings can cause skin damage or a tourniquet effect. They are not used in significant peripheral arterial disease, and the skin is checked daily.

Atsakymas

C · Measure the legs to get the right size and check for arterial disease
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: A · Prie hemoglobino prisijungusį anglies monoksidą oksimetras nuskaito kaip deguonį

Kodėl tai yra atsakymas

Karboksihemoglobinas sugeria šviesą panašiai kaip oksihemoglobinas, todėl standartiniai pulsoksimetrai pervertina deguonies įsotinimą. Reikia arterinio kraujo dujų tyrimo su kooksimetrija ir skiriama didelės tėkmės deguonies.

Atsakymas

A · Prie hemoglobino prisijungusį anglies monoksidą oksimetras nuskaito kaip deguonį
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: C · Above the elbows, so water runs from the fingertips toward the elbows

Kodėl tai yra atsakymas

After a surgical scrub, the hands are the cleanest area, so they are held above the elbows to let water drain away from them toward the less clean elbows.

Atsakymas

C · Above the elbows, so water runs from the fingertips toward the elbows
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: B · Išmesti kateterį ir naudoti naują sterilų

Kodėl tai yra atsakymas

Kai sterilus daiktas palieka nesterilų paviršių, jis užterštas ir keičiamas. Įvedus užterštą kateterį į šlapimo pūslę patenka bakterijų ir didėja šlapimo takų infekcijos rizika.

Atsakymas

B · Išmesti kateterį ir naudoti naują sterilų
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: B · Pasodina pacientą, pasvirina jį į priekį ir suspaudžia minkštąją nosies dalį

Kodėl tai yra atsakymas

Palinkimas į priekį neleidžia kraujui patekti į kvėpavimo takus ir skrandį, o tvirtas minkštosios nosies dalies spaudimas dažniausiai sustabdo kraujavimą. Atloškus galvą ar gulint kraujas teka į gerklę.

Atsakymas

B · Pasodina pacientą, pasvirina jį į priekį ir suspaudžia minkštąją nosies dalį
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: D · Keep the mother and baby safe and arrange urgent psychiatric care

Kodėl tai yra atsakymas

Hallucinations and delusions after birth suggest postpartum psychosis, a psychiatric emergency with risk to mother and baby. Safety and urgent specialist care are the priorities.

Atsakymas

D · Keep the mother and baby safe and arrange urgent psychiatric care
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: B · Delays can quickly worsen rigidity, immobility and swallowing

Kodėl tai yra atsakymas

Levodopa has a short effect, so missed or late doses can lead to severe stiffness, falls, swallowing problems and, rarely, a dangerous hyperpyrexia-like state. Parkinson's medicines are treated as time-critical.

Atsakymas

B · Delays can quickly worsen rigidity, immobility and swallowing
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: C · "I will only use it when I'm wheezy."

Kodėl tai yra atsakymas

Inhaled corticosteroids must be used regularly to reduce airway inflammation and prevent attacks. The short-acting reliever is used for symptoms.

Atsakymas

C · "I will only use it when I'm wheezy."
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · Keep taking insulin and check blood or urine ketones

Kodėl tai yra atsakymas

During illness, stress hormones raise glucose, so insulin is continued even when eating less. Glucose and ketones are checked often, fluids are taken, and the provider is contacted if ketones are moderate or high or vomiting prevents fluids.Patikrinta pagal: Diabetes - when you are sick · MedlinePlus (NIH) (2026)

Atsakymas

B · Keep taking insulin and check blood or urine ketones
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: C · Look for a source of blood loss in the gut

Kodėl tai yra atsakymas

Iron deficiency in an older man or a postmenopausal woman suggests chronic blood loss, often from the gastrointestinal tract, including colorectal cancer. Iron is started, but endoscopy or colonoscopy is needed to find the cause.

Atsakymas

C · Look for a source of blood loss in the gut
11.Farmakologija

Atsakymas: B · A painful, swollen calf or sudden chest pain

Kodėl tai yra atsakymas

Combined hormonal contraception increases the risk of venous thromboembolism and, rarely, stroke. Leg pain or swelling, chest pain, breathlessness, severe headache or vision changes need urgent assessment.

Atsakymas

B · A painful, swollen calf or sudden chest pain
12.Farmakologija

Atsakymas: A · Acetilcholinesterazės slopinimas

Kodėl tai yra atsakymas

Fosforo organiniai junginiai slopina acetilcholinesterazę, todėl acetilcholinas kaupiasi muskarininiuose ir nikotininiuose receptoriuose. Atropinas blokuoja muskarininį poveikį, o pralidoksimas, skirtas anksti, gali reaktyvuoti fermentą.

Atsakymas

A · Acetilcholinesterazės slopinimas
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: C · With the affected lobe uppermost so gravity drains it

Kodėl tai yra atsakymas

Postural drainage places the patient so the affected segment is above the main bronchus, letting gravity move secretions towards the larger airways to be coughed up. It is combined with breathing techniques. Head-down positions are avoided in patients with reflux, recent surgery or breathlessness.

Atsakymas

C · With the affected lobe uppermost so gravity drains it
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: C · The left anterior descending artery

Kodėl tai yra atsakymas

ST elevation in V1–V4 indicates an anteroseptal STEMI, usually from LAD occlusion. Anterior MIs damage a large area of muscle and carry a high risk of heart failure and arrhythmias. Leads II, III and aVF suggest an inferior MI, usually from the right coronary artery.

Atsakymas

C · The left anterior descending artery
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: D · Skysčių ribojimas

Kodėl tai yra atsakymas

Sergant SIADH organizmas sulaiko vandenį. Skysčių ribojimas yra pirmos eilės gydymas esant lengviems ar vidutinio sunkumo atvejams, kartu gydant priežastį. Hipotoniniai skysčiai ir desmopresinas dar labiau sumažintų natrį. Sunkiems simptomams (traukuliai, sumažėjusi sąmonė) reikia hipertoninio fiziologinio tirpalo stebimomis sąlygomis.

Atsakymas

D · Skysčių ribojimas
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: A · "I will hold my urine for as long as I can."

Kodėl tai yra atsakymas

Holding urine allows bacteria to multiply. Regular voiding, good fluid intake, passing urine after intercourse and wiping front to back help reduce recurrence.

Atsakymas

A · "I will hold my urine for as long as I can."
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: A · They may increase the risk of perforation

Kodėl tai yra atsakymas

Stimulating peristalsis can raise pressure on an inflamed appendix and may lead to rupture and peritonitis. The patient is kept nil by mouth while awaiting surgical assessment.

Atsakymas

A · They may increase the risk of perforation
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: D · Ieškoti priežasčių, pvz., hipoksijos, infekcijos, skausmo ar vaistų, ir eskaluoti

Kodėl tai yra atsakymas

Ūmus sumišimas su svyruojančiu dėmesiu rodo delyrą. Tai medicininė skubi būklė su daugybe galimų priežasčių, pvz., hipoksija, sepsis, skausmas, vaistai (įskaitant opioidus ir anticholinerginius vaistus), šlapimo susilaikymas, vidurių užkietėjimas, dehidratacija ir elektrolitų sutrikimai. Gydoma priežastis, taikomos nemedikamentinės priemonės, o sedacija – tik kaip paskutinė išeitis.

Atsakymas

D · Ieškoti priežasčių, pvz., hipoksijos, infekcijos, skausmo ar vaistų, ir eskaluoti
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: A · Report it promptly and avoid massaging the leg

Kodėl tai yra atsakymas

One-sided calf pain, swelling and warmth suggest deep vein thrombosis, and the postnatal period is a high-risk time. The leg should not be massaged, and the provider should be informed for urgent assessment.

Atsakymas

A · Report it promptly and avoid massaging the leg
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: D · Hypoglycaemia, hypoxia and metabolic acidosis

Kodėl tai yra atsakymas

Cold stress raises metabolic rate, using up glucose and oxygen. This can cause hypoglycaemia, hypoxia, anaerobic metabolism with metabolic acidosis and increased pulmonary vascular resistance.

Atsakymas

D · Hypoglycaemia, hypoxia and metabolic acidosis
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: A · Švelnus nosies čiulpimas prieš maitinimus ir hidratacijos bei deguonies įsotinimo stebėjimas

Kodėl tai yra atsakymas

Bronchiolito priežiūra yra palaikomoji: išvalyti nosį, palaikyti maitinimą ir hidrataciją bei duoti deguonies, jei įsotinimas mažas. Antibiotikai virusiniam bronchiolitui nepadeda.

Atsakymas

A · Švelnus nosies čiulpimas prieš maitinimus ir hidratacijos bei deguonies įsotinimo stebėjimas
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: C · No; it may ease discomfort but does not prevent febrile seizures

Kodėl tai yra atsakymas

Antipyretics relieve discomfort but have not been shown to prevent febrile seizure recurrence. Parents are taught seizure first aid, when to call for help and that most febrile seizures are harmless.

Atsakymas

C · No; it may ease discomfort but does not prevent febrile seizures
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: D · At the same time, on the same scale, in a gown, after emptying the bladder

Kodėl tai yra atsakymas

Standardised weighing gives reliable trends. Patients may drink large amounts of water or hide objects to increase their weight, so consistent conditions and a gown are used.

Atsakymas

D · At the same time, on the same scale, in a gown, after emptying the bladder
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: C · Keep a safe distance, call for help and avoid trying to take the chair alone

Kodėl tai yra atsakymas

When a patient is imminently violent, the nurse protects herself and others, keeps an exit route and summons a trained team. Acting alone risks injury to everyone involved.

Atsakymas

C · Keep a safe distance, call for help and avoid trying to take the chair alone
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: x = 197 gtt/min

Apvalinimas: pažiūrėkite į skaitmenį iškart po apvalinamos vietos: 5 ar daugiau apvalinama aukštyn, 4 ar mažiau skaitmuo paliekamas. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, niekada tarpinių žingsnių. Tipinės egzaminų taisyklės: 1 mL ar didesni tūriai iki dešimtųjų, mažesni nei 1 mL tūriai iki šimtųjų, lašų greitis iki sveikų lašų, svoris iki vieno ženklo po kablelio; visada laikykitės klausime nurodytos taisyklės.

Skaitmuo vietoje: vienetai

196.715 → 6

Lemia tik kitas skaitmuo

196.715 → 7
7 yra 5 ar daugiau, todėl 6 apvalinama į didesnę pusę.
Tolesni skaitmenys (15) neskaičiuojami: apvalinama vieną kartą, ne žingsniais.

Suapvalinkite

x = 197 gtt/min

Atsakymas

x = 197 gtt/min
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: Hb = 93 g/L

Dimensinė analizė: užrašykite duotą dydį, tada dauginkite iš perskaičiavimo koeficientų, užrašytų trupmenomis (pavyzdžiui, 60 min/1 h arba 1 mg/1000 mcg), kad kiekvienas nereikalingas vienetas pasirodytų vieną kartą viršuje ir vieną kartą apačioje ir susiredukuotų. Likus tik reikiamam vienetui, skaičiuokite. Naudokite klausime pateiktus atitikmenis ir apvalinkite tik galutinį atsakymą.

Konvertuoti

Hb = 9,3 g/dL × 10 dL/L = 93 g/L

Atsakymas

Hb = 93 g/L
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 0,3 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Koncentracija

1:1000 = 1 g/1000 mL = 1 mg/mL

Tūris

V = 0,3/1 = 0,3 mL

Atsakymas

V = 0,3 mL

JAV etiketėse dabar nurodoma mg/mL (1 mg/mL = 1:1000; 0,1 mg/mL = 1:10 000). Niekada nesuleiskite 1 mg/mL epinefrino IV srove.

28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 0,77 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Kūno masė kg

169,4/2,2 = 77 kg

Dozė

1·77 = 77 mg

Tūris

V = (77/100)·1 = 0,77 mL

Atsakymas

V = 0,77 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: V = 360 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Greitis mL/h

20·60/20 = 60 mL/h

Tūris

V = 60·6 = 360 mL

Atsakymas

V = 360 mL
30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 45 mL/h

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Koncentracija

1000 mg/500 mL = 2 mg/mL

Dozė per valandą

1,5·60 = 90 mg/h

Pompos greitis

R = 90/2 = 45 mL/h

Atsakymas

R = 45 mL/h
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: R = 25,9 mL/h

Heparino ir insulino infuzijos: koncentracija = vienetai maišelyje/maišelio tūris (vienetai/mL). Pompos greitis (mL/h) = vienetai per valandą/koncentracija, o vienetai per valandą = mL/h × koncentracija. Kai paskirta pagal kūno masę, pirmiausia vienetai/h = vienetai/kg/h × kūno masė. Boliuso tūris = reikiami vienetai/flakono stiprumas. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Vienetai per valandą

12·108 = 1 296 vnt./h

Koncentracija

12 500/250 = 50 vnt./mL

Pompos greitis

R = 1296/50 = 25,92 ≈ 25,9 mL/h

Atsakymas

R = 25,9 mL/h
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: R = 7,5 mL/h

Titruojamos infuzijos: pirmiausia raskite koncentraciją mcg/mL (mg × 1000/mL). Kai paskirta pagal kūno masę, mcg/min = mcg/kg/min × kūno masė. Tada mL/h = mcg/min × 60/koncentracija. Skaičiuojant atgal, mcg/kg/min = mL/h × koncentracija/(60 × kūno masė). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Koncentracija

8 000/250 = 32 mcg/mL

Dozė per valandą

Paskirta per minutę visam pacientui, todėl kūno masės nereikia.

4·60 = 240 mcg/h

Pompos greitis

R = 240/32 = 7,5 mL/h

Atsakymas

R = 7,5 mL/h
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: I = 1070 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Sudėkite suvartotus skysčius

per os: 120 + 100 = 220 mL
Intraveninė infuzija: 100·8 = 800 mL
intraveninis antibiotikas: 1·50 = 50 mL
I = 1070 mL

Atsakymas

I = 1070 mL
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 2,9 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Likęs tūris

500 − 150 = 350 mL

Laikas

t = 350/120 = 2,917 ≈ 2,9 h

Atsakymas

t = 2,9 h

Tai maždaug 2 h 55 min, todėl maišelis ištuštės apie 21:25.

35.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: MFS = 65

Morse griuvimų skalė: šeši punktai. Griuvimų anamnezė: ne 0, taip 25. Antrinė diagnozė: ne 0, taip 15. Judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas ar slaugytojos pagalba 0; ramentai, lazda ar vaikštynė 15; laikosi už baldų 30. IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne 0, taip 20. Eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis 0; silpna 10; sutrikusi 20. Psichikos būklė: žino savo ribas 0; pervertina arba pamiršta ribas 15. Suma svyruoja nuo 0 iki 125. Rizikos ribos ligoninėse skiriasi; dažnai naudojama: 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė.

Įvertinkite kiekvieną punktą

griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: taip → 25
antrinė diagnozė: ne → 0
judėjimo priemonė: ramentai, lazda ar vaikštynė → 15
IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne → 0
eisena: silpna → 10
psichikos būklė: pervertina arba pamiršta ribas → 15

Sudėtis

Morse suma = 25 + 0 + 15 + 0 + 10 + 15 = 65

Atsakymas

MFS = 65
36.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: maža–vidutinė

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 20/min → 0
SpO₂ 97% → 0
kvėpuojant oru → 0
SBP 112 mmHg → 0
HR 110/min → 1
nereaguoja (U) → 3
T 37,8 °C → 0

Suma ir raudoni balai

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 1 + 3 + 0 = 4
Bent vienas rodiklis vertinamas 3.

Rizikos grupė

maža–vidutinė

Atsakymas

maža–vidutinė

Vienas 3 balų įvertis reikalauja skubios apžiūros, net kai suma maža.

37.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: iš dalies kompensuota

Kraujo dujų skaitymas (ROME): pirmiausia pH: žemiau 7,35 yra acidemija, aukščiau 7,45 – alkalemija. Tada raskite reikšmę, kuri tai paaiškina. PaCO₂ (norma 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) yra kvėpavimo dalis ir kvėpavimo sutrikimo atveju kinta Priešinga pH kryptimi; HCO₃⁻ (norma 22–26 mmol/L) yra metabolinė dalis ir kinta ta pačia kryptimi kaip pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Kita reikšmė rodo kompensaciją: normali reiškia nekompensuotą; nenormali kryptimi, grąžinančia pH atgal, kai pH vis dar nenormalus, reiškia iš dalies kompensuotą; normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis reiškia visiškai kompensuotą. Laboratorijų ribos šiek tiek skiriasi; tai mokomosios reikšmės.

ROME, reikšmė po reikšmės

pH 7,50: alkalemija (aukščiau 7,45)
PaCO₂ 24 mmHg: žemas (35–45)
HCO₃⁻ 18 mmol/L: žemas (22–26)

Kompensacija

iš dalies kompensuota

Atsakymas

iš dalies kompensuota
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: papildoma kvėpavimo acidozė

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Tikėtinas PaCO₂

1,5·12 + 8 = 26 → 24–28 mmHg

Palyginkite

išmatuotas: 41 mmHg → papildoma kvėpavimo acidozė

Atsakymas

papildoma kvėpavimo acidozė
39.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: skilvelių dažnis = 83 bpm

Ritmo kriterijai (II derivacija): sinusiniam ritmui būdingas teigiamas P dantelis prieš kiekvieną QRS, pastovus PR 0,12–0,20 s ir siauras QRS: normalus sinusinis ritmas 60–100/min., sinusinė bradikardija mažiau nei 60, sinusinė tachikardija daugiau nei 100. Prieširdžių virpėjimas: P dantelių nėra, virpančia izolinija ir visiškai nereguliarus R–R. Prieširdžių plazdėjimas: pjūklo formos plazdėjimo bangos maždaug 250–350/min. su pastoviu laidumo santykiu, pavyzdžiui, 2:1 ar 4:1. I laipsnio AV blokada: sinusinis ritmas su pastoviu PR, ilgesniu nei 0,20 s. Jungtinis ritmas: siauras QRS 40–60/min. be P dantelių arba su apverstais P danteliais (PR trumpesnis nei 0,12 s arba P po QRS). PVC yra ankstyvas, platus (0,12 s ar daugiau), keistas QRS be P dantelio, su priešingos krypties T dantelio ir dažniausiai pilna kompensacine pauze; esant bigeminijai kas antras susitraukimas yra PVC.

Plazdėjimo bangos

F–F = 6 mažų langelių = 0,24 s → 1500 ÷ 6 = 250 per minutę

QRS kompleksai

R–R = 18 mažų langelių = 0,72 s → 1500 ÷ 18 = 83 per minutę
laidumo santykis = 250 ÷ 83 = 3:1

Atsakymas

skilvelių dažnis = 83 bpm
40.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: QRS trukmė

Penki žingsniai kiekvienai juostai: 1. dažnis (300 ar 1500 metodas arba 6 sekundžių metodas, jei nereguliarus); 2. ritmas: ar R–R intervalai vienodi; 3. P dantelis: yra, teigiamas II derivacijoje, vienas prieš kiekvieną QRS ir visi vienodi; 4. PR intervalas: 0,12–0,20 s ir pastovus; 5. QRS trukmė: mažesnė nei 0,12 s. Ritmą įvardykite tik atlikę visus penkis žingsnius. Normalus sinusinis ritmas atitinka visus penkis: 60–100/min., reguliarus, teigiamas P prieš kiekvieną QRS, PR 0,12–0,20 s, QRS mažesnis nei 0,12 s.

Penki žingsniai

1. Dažnis: R–R = 23 mažų langelių, 1500 ÷ 23 ≈ 65 per minutę.
2. Ritmas: reguliarus, kiekvienas R–R yra 0,92 s.
3. P dantelis: teigiamas, vienas prieš kiekvieną QRS, visi vienodi.
4. PR intervalas: 0,16 s, pastovus, 0,12–0,20 s ribose.
5. QRS: 0,16 s, platus (0,12 s ar daugiau).

Pirmasis nenormalus žingsnis

QRS trukmė → sinusinis ritmas su platesniu QRS

Atsakymas

QRS trukmė

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions