NCLEX tipo bandomieji klausimai (RN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 40 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Paros dozė
mg/parai = mg/kg/parai × kūno masė (kg)
Dozių skaičius per parą
skaičius = 24 h / dozavimo intervalas (h)
Svarai į kilogramus
kg = lb / 2,2
Infuzijos koncentracija
vienetai/mL = vienetai maišelyje / maišelio tūris
Pompos greitis
mL/h = dozė per valandą / koncentracija
Titruojama infuzija
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dozė pagal pompos greitį
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Vienetai
1 mg = 1000 mcg

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

Pacientui didelė kritimo rizika. Kuri priemonė tinkamiausia?

  1. AŽemai nuleista lova, iškvietimo mygtukas pasiekiamas ir neslystanti avalynė
  2. BNaktį duoti raminamųjų
  3. CVisiems pacientams įprastai pakelti visus lovos turėklus ir laikyti juos lovoje, kol bus įvertinti
  4. DLaikyti pacientą lovoje be įvertinimo
2.Slaugos pagrindaiSunkus

Kodėl paciento kėlimas, įkišus rankas jam po pažastimis („tempimo kėlimas“), laikomas nesaugiu?

  1. AJis nesaugus tik tada, kai pacientas vilki chalatą
  2. BJis nesaugus tik vaikams
  3. CJis gali sužaloti paciento pečius ir slaugytojo nugarą
  4. DJis trunka per ilgai, palyginti su keltuvo ar slydimo paklodės naudojimu
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

Kuris pirštinių nusimovimo būdas teisingas?

  1. AAbi pirštines nutraukti vienu metu paėmus už pirštų galiukų
  2. BAntrąją pirštinę nutraukti suspaudus jos išorę plika ranka, tada nusiplauti rankas
  3. CPirmąją nutraukti paėmus už išorinės pusės, tada nuogą pirštą įkišti po antrosios rankogaliu
  4. DNusiplauti rankas su pirštinėmis ir pirštines panaudoti kitai užduočiai
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

Skyriuje koncentruoto kalio chlorido buteliukai laikomi skyriaus atsargų spintoje. Kodėl daugelis saugos rekomendacijų to nepataria?

  1. AKalio chloridas per brangus bendroms skyriaus atsargoms
  2. BKalio chloridą visada reikia duoti per burną
  3. CPer klaidą suleistas neskiestas koncentratas gali sustabdyti širdį
  4. DKalio chlorido buteliukai tinkamumo laiką praranda per dieną po atidarymo
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

A malnourished patient admitted with alcohol use disorder needs IV glucose. Which vitamin is given before or with it?

  1. AThiamine (vitamin B1)
  2. BVitamin C (ascorbic acid)
  3. CVitamin D (calciferol)
  4. DVitamin K (phytonadione)
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

A patient’s serum potassium is 6,1 mEq/L. Which of the patient’s medications should the nurse question first?

  1. AOmeprazole
  2. BFurosemide
  3. CHydrochlorothiazide
  4. DSpironolactone
7.Klinikinė slaugaVidutinis

Ką lėtine inkstų liga sergantis pacientas paprastai turėtų riboti mityboje?

  1. ATik vandenyje tirpius vitaminus
  2. BVisiškai angliavandenius
  3. CVitaminą C ir skaidulas
  4. DKalį ir fosforą
8.Klinikinė slaugaSunkus

A nurse teaches a patient with a new ileostomy. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"My output will be firm and formed like before."
  2. B"My stoma should look pink or red and moist."
  3. C"I will drink extra fluids when it is hot."
  4. D"I will empty the bag when it is about a third to half full."
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

A healthy patient has a mildly raised CK after running a marathon yesterday, without dark urine or symptoms. What is the most likely explanation?

  1. AAn acute myocardial infarction has occurred
  2. BThe patient has developed acute hepatitis
  3. CThe patient has developed acute pancreatitis
  4. DStrenuous exercise raised CK from skeletal muscle
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

A patient with severe sepsis is oozing blood from IV sites. Platelets 40 × 10³/µL, fibrinogen low, D-dimer very high, PT and aPTT both prolonged. Which condition fits best?

  1. AHeparin-induced thrombocytopenia (HIT)
  2. BDisseminated intravascular coagulation (DIC)
  3. CImmune thrombocytopenic purpura (ITP)
  4. DHemophilia A (factor VIII deficiency)
11.FarmakologijaVidutinis

What should the nurse teach a patient about taking levothyroxine?

  1. ATake it with milk at dinner, as calcium protects the stomach lining
  2. BTake it only on days when feeling tired
  3. CTake it together with the iron tablet to save time
  4. DTake it on an empty stomach, 30–60 minutes before breakfast
12.FarmakologijaSunkus

A patient with angina is taught to use sublingual glyceryl trinitrate (nitroglycerin). Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will replace my tablets before the expiry date."
  2. B"I will sit down before I take the tablet, because it can make me feel faint or dizzy."
  3. C"I may get a headache after taking it."
  4. D"If the pain is no better after one tablet, I will wait an hour before calling for help."
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

A 70 kg patient has passed 20 mL of urine per hour for the last three hours. How should this be interpreted?

  1. ANormal, because the target is 0,1 mL/kg/h
  2. BHigh, suggesting fluid overload that needs a diuretic
  3. CNormal, because any measurable urine output is reassuring
  4. DBelow 0,5 mL/kg/h, suggesting poor kidney perfusion
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

A patient with pneumonia has a temperature of 39 °C, pain and a sinus tachycardia of 122/min. BP is normal. What is the best way to manage the heart rate?

  1. AGive IV adenosine
  2. BGive a beta-blocker to bring the heart rate below 100/min
  3. CTreat the fever, pain and possible dehydration, then reassess
  4. DArrange urgent electrical cardioversion to restore a normal rate
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

Why is once-daily prednisolone usually taken in the morning with food?

  1. ABecause it causes drowsiness and is safer to take during the day
  2. BBecause it cannot be absorbed at night
  3. CBecause food doubles the strength of the dose
  4. DTo match the natural cortisol rhythm and protect the stomach
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

A patient on a variable rate IV insulin infusion is nil by mouth. Why is a glucose-containing IV fluid usually given alongside it?

  1. ATo prevent hypoglycaemia while insulin is running
  2. BTo stop the insulin sticking to the IV tubing
  3. CTo speed up the action of the insulin in the muscles
  4. DTo replace the potassium lost from the cells
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Kurie vertinimai prie lovos naudojami ascitui stebėti?

  1. AVyzdžių dydis ir reakcija du kartus per dieną
  2. BKasdienis svoris ir pilvo apimtis
  3. CDidžiausias iškvėpimo srautas ir deguonies saturacija
  4. DKapiliarinė gliukozė prieš kiekvieną valgį
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

A bag of parenteral nutrition runs out and the next one will not arrive for several hours. Which risk should the nurse anticipate?

  1. ARaised intracranial pressure
  2. BSevere hyperkalaemia
  3. CAcute urinary retention
  4. DRebound hypoglycaemia
19.Akušerinė slaugaVidutinis

A woman with pre-existing type 1 diabetes is pregnant. How do her insulin needs usually change?

  1. AThey stay the same throughout pregnancy
  2. BThey often fall early on and then rise later in pregnancy
  3. CInsulin is stopped during pregnancy and restarted after birth
  4. DThey rise in the first trimester and fall in the third
20.Akušerinė slaugaSunkus

Praėjus valandai po gimdymo per natūralius takus, gimdos dugnas kietas ties bamba, bet vyksta nuolatinis ryškiai raudono kraujo tekėjimas. Kokia labiausiai tikėtina priežastis?

  1. ANormalios raudonosios lochijos
  2. BGimdos kaklelio, makšties ar tarpvietės plyšimas
  3. CPilna šlapimo pūslė
  4. DGimdos atonija, kai kraujas kaupiasi gimdoje
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

In acute post-streptococcal glomerulonephritis, which assessment is especially important?

  1. ASerum bilirubin
  2. BBlood glucose
  3. CPeak flow
  4. DBlood pressure
22.Pediatrinė slaugaSunkus

On day 5 of chickenpox, a child has a fever again, and one area of skin around some spots has become red, hot, swollen and very painful. What should the nurse suspect?

  1. ANormal healing of chickenpox spots
  2. BA second attack of chickenpox caused by a different strain
  3. CAn allergy to calamine lotion
  4. DA secondary bacterial skin infection
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

Which treatment is recommended first-line for chronic insomnia in adults?

  1. ACognitive behavioural therapy for insomnia (CBT-I)
  2. BDrinking alcohol in the evening to fall asleep
  3. CStaying in bed for longer each morning
  4. DLong-term daily benzodiazepines
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

The parents of a 15-year-old with anorexia nervosa ask what treatment is usually recommended first. Which answer is most accurate?

  1. AMedicine alone, because therapy is not effective in adolescents
  2. BLeaving the young person to decide on her own when to start eating more
  3. CFamily-based treatment, in which the parents take an active role in restoring the child's eating
  4. DLong-term treatment in an inpatient unit far away from her family, so that the parents cannot interfere
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
224,795 gtt/min? gtt/minapvalinti iki 1 gtt/min

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lašų greičio skaičiavimas duoda 224,795 gtt/min. Šio uždavinio taisyklė tokia: lašų greitis apvalinamas iki artimiausio sveiko lašo. Kokią reikšmę x užrašote?

224,795 gtt/min
x = gtt/min
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
10 mg/h? mcg/min1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Infuzija skiria 10 mg/h. Išreikškite šį dozės greitį D mcg/min. Suapvalinkite iki vieno ženklo po kablelio.

10 mg/h1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min
D = mcg/min
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
024681010 mL

35 kg sveriančiam vaikui paskirta 4 mg/kg vaisto. Pradiniame tirpale yra 25 mg/mL. Įtraukite dozę: kokį tūrį V suleidžiate?

35 kg4 mg/kg25 mg/mL
V = mL
28.Dozių skaičiavimasSunkus
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Paskirta 930 vienetų vaisto, kuris tiekiamas 1000 vienetų/mL. Įtraukite dozę į 1 mL švirkštą: kokį tūrį V suleidžiate?

930 units1000 units/mL
V = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
60 gtt/mL30 mL/h? gtt/min

Paskirta infuzija 30 mL/h greičiu, bet pompos nėra. Ji lašinama savitaka per 60 gtt/mL sistemą. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę.

30 mL/h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
400 mL20 gtt/mL25 gtt/mint = ? h

Lašelinė laša 25 lašų/min greičiu per 20 lašų/mL sistemą. Maišelyje liko 400 mL. Po kiek valandų t jis bus tuščias? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

25 gtt/min20 gtt/mL400 mL
t = h
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasVidutinis
100 vnt.100 mLtrumpo veikimo insulinas? mL/h98 kg0,05 vnt./kg/h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Infuzijoje yra 100 vienetų trumpo veikimo insulino 100 mL. Paskirta 0,05 vienetai/kg/h pacientui, sveriančiam 98 kg. Raskite pompos greitį R mL/h. Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

100 vnt./100 mL0,05 vnt./kg/h98 kg
R = mL/h
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasSunkus
250 mg250 mLdobutamine? mL/h92 kg2,5 mcg/kg/min

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Maišelyje yra dobutamine 250 mg 250 mL. Paskirta 2,5 mcg/kg/min pacientui, sveriančiam 92 kg. Kokį greitį R nustatysite pompoje, mL/h? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

250 mg/250 mL2,5 mcg/kg/min92 kg
R = mL/h
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta8 valandų pamainaželė120 mLsultys200 mLIntraveninė infuzija75 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas1 × 50 mLšlapimas375 mLšlapimas200 mLšlapimas225 mLžaizdos drenas110 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 8 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite skysčių balansą B = suvartota − išskirta, mL (neigiamas atsakymas reiškia grynąjį netekimą).

želė: 120 mLsultys: 200 mLIntraveninė infuzija: 75 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas: 1 × 50 mLšlapimas: 375 mLšlapimas: 200 mLšlapimas: 225 mLžaizdos drenas: 110 mL
B = mL
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
500 mL300 mL sulašinta60 mL/h08:30t = ? h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 500 mL maišelis lašinamas pompa 60 mL/h greičiu. 08:30 jau sulašinta 300 mL. Po kiek valandų t maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

500 mL300 mL sulašinta60 mL/h
t = h
35.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Braden skalę: jutiminis suvokimas: labai ribotas; drėgmė: labai drėgna; aktyvumas: kartais vaikšto; judrumas: labai ribotas; mityba: tikriausiai nepakankama; trintis ir šlytis: problema. Raskite Braden sumą B.

6–23
B =
36.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
rizikos nėramaža rizikavidutinė rizikadidelė rizikalabai didelė rizika

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Braden skalę: jutiminis suvokimas: visiškai ribotas; drėgmė: nuolat drėgna; aktyvumas: prikaustytas prie kėdės; judrumas: visiškai nejudrus; mityba: labai prasta; trintis ir šlytis: galima problema. Naudokite grupes: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža, 13–14 vidutinė, 10–12 didelė ir 9 ar mažiau labai didelė. Spustelėkite rizikos lygį.

  1. 1rizikos nėra
  2. 2maža rizika
  3. 3vidutinė rizika
  4. 4didelė rizika
  5. 5labai didelė rizika
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis

Mokomasis dujų tyrimas rodo metabolinę acidozę su HCO₃⁻ 8 mmol/L. Winterso formule raskite tikėtiną PaCO₂ (ribos vidurį) mmHg.

HCO₃⁻ 8 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus
pH7,357,457,17PaCO₂mmHg354543HCO₃⁻mmol/L222615tinkama kompensacijapapildoma kvėpavimo acidozėpapildoma kvėpavimo alkalozė

Mokomasis dujų tyrimas rodo metabolinę acidozę: pH 7,17, PaCO₂ 43 mmHg (5,7 kPa), HCO₃⁻ 15 mmol/L. Palyginkite išmatuotą PaCO₂ su Winterso formule. Spustelėkite savo interpretaciją.

pH 7,17PaCO₂ 43 mmHg (5,7 kPa)HCO₃⁻ 15 mmol/L
  1. 1tinkama kompensacija
  2. 2papildoma kvėpavimo acidozė
  3. 3papildoma kvėpavimo alkalozė
39.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mVsinusinė tachikardijaprieširdžių virpėjimasprieširdžių plazdėjimas, 3:1 laidumasprieširdžių plazdėjimas, 4:1 laidumas

Išanalizuokite šią II derivacijos ritmo juostą. Koks tai ritmas? Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1sinusinė tachikardija
  2. 2prieširdžių virpėjimas
  3. 3prieširdžių plazdėjimas, 3:1 laidumas
  4. 4prieširdžių plazdėjimas, 4:1 laidumas
40.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mVII laipsnio AV blokada, I tipas (Wenckebach)jungtinis ritmasI laipsnio AV blokadaIII laipsnio (visiška) AV blokada

Šioje II derivacijos juostoje matomas laidumo sutrikimas tarp prieširdžių ir skilvelių. Koks tai ritmas? Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1II laipsnio AV blokada, I tipas (Wenckebach)
  2. 2jungtinis ritmas
  3. 3I laipsnio AV blokada
  4. 4III laipsnio (visiška) AV blokada

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: A · Žemai nuleista lova, iškvietimo mygtukas pasiekiamas ir neslystanti avalynė

Kodėl tai yra atsakymas

Kritimų prevencija apima žemą lovą, pasiekiamą iškvietimo mygtuką ir asmeninius daiktus, gerą apšvietimą, tinkamą avalynę ir reguliarią priežiūrą. Turėklams ir sedacijai reikia individualaus įvertinimo.

Atsakymas

A · Žemai nuleista lova, iškvietimo mygtukas pasiekiamas ir neslystanti avalynė
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: C · Jis gali sužaloti paciento pečius ir slaugytojo nugarą

Kodėl tai yra atsakymas

Tempimo kėlimas labai apkrauna paciento peties sąnarius ir odą bei keliančiojo stuburą. Pacientus, kurie patys negali judėti, reikia perkelti slydimo paklodėmis, stovėjimo priemonėmis ar keltuvais.

Atsakymas

C · Jis gali sužaloti paciento pečius ir slaugytojo nugarą
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: C · Pirmąją nutraukti paėmus už išorinės pusės, tada nuogą pirštą įkišti po antrosios rankogaliu

Kodėl tai yra atsakymas

Pirštinių išorė užteršta, todėl ji liečia tik kitą pirštinę; plika ranka liečia tik antrosios pirštinės vidų. Po to atliekama rankų higiena. Pirštinės niekada neplaunamos ir pakartotinai nenaudojamos.

Atsakymas

C · Pirmąją nutraukti paėmus už išorinės pusės, tada nuogą pirštą įkišti po antrosios rankogaliu
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: C · Per klaidą suleistas neskiestas koncentratas gali sustabdyti širdį

Kodėl tai yra atsakymas

Neskiestas ar per greitai suleistas koncentruotas kalio chloridas gali sustabdyti širdį. Koncentrato pašalinimas iš bendrų skyriaus atsargų ir naudojimas iš anksto paruoštų, naudoti tinkamų maišų yra plačiai rekomenduojama saugos priemonė.

Atsakymas

C · Per klaidą suleistas neskiestas koncentratas gali sustabdyti širdį
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · Thiamine (vitamin B1)

Kodėl tai yra atsakymas

Thiamine deficiency is common in heavy alcohol use, and giving glucose without thiamine can trigger Wernicke encephalopathy. Thiamine is given before or with glucose.

Atsakymas

A · Thiamine (vitamin B1)
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: D · Spironolactone

Kodėl tai yra atsakymas

Spironolactone is a potassium-sparing diuretic and can raise potassium further. Furosemide and thiazides tend to lower potassium, and omeprazole does not usually affect it.

Atsakymas

D · Spironolactone
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: D · Kalį ir fosforą

Kodėl tai yra atsakymas

Pažeisti inkstai blogai šalina kalį ir fosforą, todėl dažnai reikia mitybos apribojimų, kartu ribojant druską, o kartais skysčius ir baltymus.

Atsakymas

D · Kalį ir fosforą
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: A · "My output will be firm and formed like before."

Kodėl tai yra atsakymas

Ileostomy output is liquid to porridge-like because it bypasses the colon. The other statements describe correct care: good hydration, emptying the bag before it is too heavy and recognising a healthy stoma.

Atsakymas

A · "My output will be firm and formed like before."
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: D · Strenuous exercise raised CK from skeletal muscle

Kodėl tai yra atsakymas

Strenuous exercise, IM injections and muscle trauma can raise CK from skeletal muscle. A very high CK with dark urine suggests rhabdomyolysis, and heart damage is assessed with troponin, not CK.Patikrinta pagal: Creatine Kinase · MedlinePlus (NIH) (2023); Creatine phosphokinase test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Atsakymas

D · Strenuous exercise raised CK from skeletal muscle
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · Disseminated intravascular coagulation (DIC)

Kodėl tai yra atsakymas

In DIC, widespread clotting consumes platelets and clotting factors, so PT and aPTT are prolonged and fibrinogen falls, while clot breakdown raises the D-dimer. ITP lowers platelets only, and hemophilia A prolongs only the aPTT.Patikrinta pagal: Fibrinogen blood test · MedlinePlus (NIH) (2025); Prothrombin time (PT) · MedlinePlus (NIH) (2025); D-Dimer Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Atsakymas

B · Disseminated intravascular coagulation (DIC)
11.Farmakologija

Atsakymas: D · Take it on an empty stomach, 30–60 minutes before breakfast

Kodėl tai yra atsakymas

Levothyroxine is best absorbed on an empty stomach, and calcium, iron and antacids should be taken some hours apart. It is taken every day, usually for life.

Atsakymas

D · Take it on an empty stomach, 30–60 minutes before breakfast
12.Farmakologija

Atsakymas: D · "If the pain is no better after one tablet, I will wait an hour before calling for help."

Kodėl tai yra atsakymas

Unrelieved chest pain may be a heart attack, so help must not be delayed. In US teaching, emergency services are called if pain is not better 5 minutes after the first dose; UK advice is to repeat the dose after 5 minutes and call 999 if pain persists 5 minutes after the second. Sitting down prevents falls from hypotension, and headache is a common effect.

Atsakymas

D · "If the pain is no better after one tablet, I will wait an hour before calling for help."
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: D · Below 0,5 mL/kg/h, suggesting poor kidney perfusion

Kodėl tai yra atsakymas

A urine output below about 0,5 mL/kg/h (35 mL/h for 70 kg) for several hours is oliguria and may indicate hypovolaemia, shock or acute kidney injury. It should be reported along with the other observations, and the catheter checked for blockage.

Atsakymas

D · Below 0,5 mL/kg/h, suggesting poor kidney perfusion
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: C · Treat the fever, pain and possible dehydration, then reassess

Kodėl tai yra atsakymas

Sinus tachycardia is usually a physiological response to fever, pain, hypovolaemia, anxiety, hypoxia or sepsis. Treating the cause (antipyretics, analgesia, fluids, oxygen if needed) is appropriate, while watching for sepsis. Rate-slowing drugs can be harmful by masking compensation.

Atsakymas

C · Treat the fever, pain and possible dehydration, then reassess
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: D · To match the natural cortisol rhythm and protect the stomach

Kodėl tai yra atsakymas

Morning dosing mimics the normal early-morning cortisol peak, causes less adrenal suppression and less sleep disturbance. Taking it with food reduces gastric irritation.

Atsakymas

D · To match the natural cortisol rhythm and protect the stomach
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: A · To prevent hypoglycaemia while insulin is running

Kodėl tai yra atsakymas

Without food, an insulin infusion can push glucose too low. A substrate fluid containing glucose is run with the insulin, and glucose is checked hourly so the rate can be adjusted.

Atsakymas

A · To prevent hypoglycaemia while insulin is running
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: B · Kasdienis svoris ir pilvo apimtis

Kodėl tai yra atsakymas

Kasdienis svėrimas ir pilvo apimtis, matuojama toje pačioje pažymėtoje vietoje, parodo, ar ascitas didėja, ar mažėja. Taip pat stebimas skysčių balansas, inkstų funkcija ir elektrolitai, ypač vartojant diuretikus.

Atsakymas

B · Kasdienis svoris ir pilvo apimtis
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: D · Rebound hypoglycaemia

Kodėl tai yra atsakymas

Stopping PN suddenly can cause hypoglycaemia because insulin levels stay high for a while. Glucose is monitored, and a glucose infusion may be given according to local policy.

Atsakymas

D · Rebound hypoglycaemia
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: B · They often fall early on and then rise later in pregnancy

Kodėl tai yra atsakymas

In early pregnancy, nausea and increased insulin sensitivity can lower insulin needs and raise the risk of hypoglycaemia. Insulin resistance from placental hormones then raises needs markedly in the second and third trimesters.

Atsakymas

B · They often fall early on and then rise later in pregnancy
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: B · Gimdos kaklelio, makšties ar tarpvietės plyšimas

Kodėl tai yra atsakymas

Nuolatinis ryškiai raudonas kraujavimas esant kietai gimdai leidžia įtarti traumą (plyšimą), kurią reikia apžiūrėti ir susiūti. Atonija gimdą padarytų minkštą, o normalios lochijos neteka nuolatine srovele.

Atsakymas

B · Gimdos kaklelio, makšties ar tarpvietės plyšimas
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: D · Blood pressure

Kodėl tai yra atsakymas

Fluid and salt retention in glomerulonephritis often causes hypertension, which can lead to headache, visual disturbance and seizures (hypertensive encephalopathy). Blood pressure, weight, fluid balance and urine output are monitored closely.

Atsakymas

D · Blood pressure
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: D · A secondary bacterial skin infection

Kodėl tai yra atsakymas

A new fever and spreading redness, heat, swelling and pain around chickenpox lesions suggest secondary bacterial infection, such as with group A streptococcus, which can become serious. The child needs prompt medical review.

Atsakymas

D · A secondary bacterial skin infection
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: A · Cognitive behavioural therapy for insomnia (CBT-I)

Kodėl tai yra atsakymas

CBT-I combines sleep education, stimulus control, sleep restriction and work on unhelpful beliefs about sleep. It has lasting effects and fewer risks than long-term sleeping tablets.

Atsakymas

A · Cognitive behavioural therapy for insomnia (CBT-I)
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: C · Family-based treatment, in which the parents take an active role in restoring the child's eating

Kodėl tai yra atsakymas

Family-based treatment, which developed from the Maudsley approach, is a first-line treatment for adolescents with anorexia nervosa. Parents are supported to take charge of meals at first, before control is gradually handed back.

Atsakymas

C · Family-based treatment, in which the parents take an active role in restoring the child's eating
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: x = 225 gtt/min

Apvalinimas: pažiūrėkite į skaitmenį iškart po apvalinamos vietos: 5 ar daugiau apvalinama aukštyn, 4 ar mažiau skaitmuo paliekamas. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, niekada tarpinių žingsnių. Tipinės egzaminų taisyklės: 1 mL ar didesni tūriai iki dešimtųjų, mažesni nei 1 mL tūriai iki šimtųjų, lašų greitis iki sveikų lašų, svoris iki vieno ženklo po kablelio; visada laikykitės klausime nurodytos taisyklės.

Skaitmuo vietoje: vienetai

224.795 → 4

Lemia tik kitas skaitmuo

224.795 → 7
7 yra 5 ar daugiau, todėl 4 apvalinama į didesnę pusę.
Tolesni skaitmenys (95) neskaičiuojami: apvalinama vieną kartą, ne žingsniais.

Suapvalinkite

x = 225 gtt/min

Atsakymas

x = 225 gtt/min
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: D = 166,7 mcg/min

Dimensinė analizė: užrašykite duotą dydį, tada dauginkite iš perskaičiavimo koeficientų, užrašytų trupmenomis (pavyzdžiui, 60 min/1 h arba 1 mg/1000 mcg), kad kiekvienas nereikalingas vienetas pasirodytų vieną kartą viršuje ir vieną kartą apačioje ir susiredukuotų. Likus tik reikiamam vienetui, skaičiuokite. Naudokite klausime pateiktus atitikmenis ir apvalinkite tik galutinį atsakymą.

Sudarykite grandinę

D = 10 mg/h × (1000 mcg/1 mg) × (1 h/60 min)

Apskaičiuokite

D = 10000/60 = 166,7 mcg/min

Atsakymas

D = 166,7 mcg/min
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 5,6 mL

Dozės įtraukimas: tūris = (paskirta dozė/pradinio tirpalo stiprumas) × pradinio tirpalo tūris. Pirmiausia paverskite į tuos pačius vienetus, tada patikrinkite, ar tūris telpa į švirkštą ir patenka ant vienos iš jo skalės žymių.

Dozė pagal kūno svorį

D = 4·35 = 140 mg

Tūris

V = 140/25 = 5,6 mL

Ant švirkšto

Šio 10 mL švirkšto kiekviena maža linija yra 0,2 mL.

Atsakymas

V = 5,6 mL
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 0,93 mL

Dozės įtraukimas: tūris = (paskirta dozė/pradinio tirpalo stiprumas) × pradinio tirpalo tūris. Pirmiausia paverskite į tuos pačius vienetus, tada patikrinkite, ar tūris telpa į švirkštą ir patenka ant vienos iš jo skalės žymių.

Tūris

V = 930/1000 = 0,93 mL

Ant švirkšto

Šio 1 mL švirkšto kiekviena maža linija yra 0,01 mL.

Atsakymas

V = 0,93 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 30 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Mililitrai per minutę

30/60 = 0,5 mL/min

Lašėjimo greitis

R = 0,5·60 = 30 gtt/min

Atsakymas

R = 30 gtt/min

Su mikrolašų sistema (60 gtt/mL) gtt/min lygu mL/h.

30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: t = 5,3 h

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Greitis mL/h

25·60/20 = 75 mL/h

Likęs laikas

t = 400/75 = 5,333 ≈ 5,3 h

Atsakymas

t = 5,3 h
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: R = 4,9 mL/h

Heparino ir insulino infuzijos: koncentracija = vienetai maišelyje/maišelio tūris (vienetai/mL). Pompos greitis (mL/h) = vienetai per valandą/koncentracija, o vienetai per valandą = mL/h × koncentracija. Kai paskirta pagal kūno masę, pirmiausia vienetai/h = vienetai/kg/h × kūno masė. Boliuso tūris = reikiami vienetai/flakono stiprumas. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Vienetai per valandą

0,05·98 = 4,9 vnt./h

Koncentracija

100/100 = 1 vnt./mL

Pompos greitis

R = 4,9/1 = 4,9 mL/h

Atsakymas

R = 4,9 mL/h
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: R = 13,8 mL/h

Titruojamos infuzijos: pirmiausia raskite koncentraciją mcg/mL (mg × 1000/mL). Kai paskirta pagal kūno masę, mcg/min = mcg/kg/min × kūno masė. Tada mL/h = mcg/min × 60/koncentracija. Skaičiuojant atgal, mcg/kg/min = mL/h × koncentracija/(60 × kūno masė). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Koncentracija

250 mg = 250 000 mcg
250 000/250 = 1000 mcg/mL

Dozė per minutę ir per valandą

2,5·92 = 230 mcg/min
230·60 = 13800 mcg/h

Pompos greitis

R = 13800/1000 = 13,8 mL/h

Atsakymas

R = 13,8 mL/h
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: B = 60 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Iš viso suvartota

per os: 120 + 200 = 320 mL
Intraveninė infuzija: 75·8 = 600 mL
intraveninis antibiotikas: 1·50 = 50 mL
iš viso suvartota = 970 mL

Iš viso išskirta

375 + 200 + 225 + 110 = 910 mL

Balansas

B = 970 − 910 = 60 mL

Atsakymas

B = 60 mL

Teigiamas: gauta daugiau skysčių, nei išskirta.

34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 3,3 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Likęs tūris

500 − 300 = 200 mL

Laikas

t = 200/60 = 3,333 ≈ 3,3 h

Atsakymas

t = 3,3 h

Tai maždaug 3 h 20 min, todėl maišelis ištuštės apie 11:50.

35.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: B = 12

Braden skalė: šešios poskalės pragulų rizikai vertinti. Jutiminis suvokimas, drėgmė, aktyvumas, judrumas ir mityba vertinami 1–4 balais, nuo blogiausio lygio (1) iki problemos nebuvimo (4); trintis ir šlytis vertinama 1–3 balais. Suma svyruoja nuo 6 iki 23, o mažesnė suma reiškia didesnę riziką. Dažnos grupės: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža rizika, 13–14 vidutinė rizika, 10–12 didelė rizika ir 9 ar mažiau labai didelė rizika.

Įvertinkite kiekvieną poskalę

jutiminis suvokimas: labai ribotas → 2
drėgmė: labai drėgna → 2
aktyvumas: kartais vaikšto → 3
judrumas: labai ribotas → 2
mityba: tikriausiai nepakankama → 2
trintis ir šlytis: problema → 1

Sudėtis

Braden suma = 2 + 2 + 3 + 2 + 2 + 1 = 12

Atsakymas

B = 12
36.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: labai didelė rizika

Braden skalė: šešios poskalės pragulų rizikai vertinti. Jutiminis suvokimas, drėgmė, aktyvumas, judrumas ir mityba vertinami 1–4 balais, nuo blogiausio lygio (1) iki problemos nebuvimo (4); trintis ir šlytis vertinama 1–3 balais. Suma svyruoja nuo 6 iki 23, o mažesnė suma reiškia didesnę riziką. Dažnos grupės: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža rizika, 13–14 vidutinė rizika, 10–12 didelė rizika ir 9 ar mažiau labai didelė rizika.

Įvertinkite kiekvieną poskalę

jutiminis suvokimas: visiškai ribotas → 1
drėgmė: nuolat drėgna → 1
aktyvumas: prikaustytas prie kėdės → 2
judrumas: visiškai nejudrus → 1
mityba: labai prasta → 1
trintis ir šlytis: galima problema → 2

Sudėtis

Braden suma = 1 + 1 + 2 + 1 + 1 + 2 = 8

Rizikos lygis

8 → labai didelė rizika

Atsakymas

labai didelė rizika
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: PaCO₂ = 20 mmHg

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Winterso formulė

PaCO₂ = 1,5·8 + 8 = 20 mmHg
nuotolis: 18–22 mmHg

Atsakymas

PaCO₂ = 20 mmHg
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: papildoma kvėpavimo acidozė

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Tikėtinas PaCO₂

1,5·15 + 8 = 30,5 → 28,5–32,5 mmHg

Palyginkite

išmatuotas: 43 mmHg → papildoma kvėpavimo acidozė

Atsakymas

papildoma kvėpavimo acidozė
39.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: prieširdžių plazdėjimas, 3:1 laidumas

Ritmo kriterijai (II derivacija): sinusiniam ritmui būdingas teigiamas P dantelis prieš kiekvieną QRS, pastovus PR 0,12–0,20 s ir siauras QRS: normalus sinusinis ritmas 60–100/min., sinusinė bradikardija mažiau nei 60, sinusinė tachikardija daugiau nei 100. Prieširdžių virpėjimas: P dantelių nėra, virpančia izolinija ir visiškai nereguliarus R–R. Prieširdžių plazdėjimas: pjūklo formos plazdėjimo bangos maždaug 250–350/min. su pastoviu laidumo santykiu, pavyzdžiui, 2:1 ar 4:1. I laipsnio AV blokada: sinusinis ritmas su pastoviu PR, ilgesniu nei 0,20 s. Jungtinis ritmas: siauras QRS 40–60/min. be P dantelių arba su apverstais P danteliais (PR trumpesnis nei 0,12 s arba P po QRS). PVC yra ankstyvas, platus (0,12 s ar daugiau), keistas QRS be P dantelio, su priešingos krypties T dantelio ir dažniausiai pilna kompensacine pauze; esant bigeminijai kas antras susitraukimas yra PVC.

Penki žingsniai

1. Dažnis: R–R = 15 mažų langelių, 1500 ÷ 15 ≈ 100 per minutę.
2. Ritmas: reguliarus, kiekvienas R–R yra 0,60 s.
3. P dantelis: nėra; reguliarios pjūklo formos plazdėjimo bangos kas 0,20 s (300 per minutę), 3 kiekvienam QRS.
4. PR intervalas: išmatuoti negalima.
5. QRS: 0,08 s, siauras (mažiau nei 0,12 s).

Interpretacija

prieširdžių plazdėjimas, 3:1 laidumas

Atsakymas

prieširdžių plazdėjimas, 3:1 laidumas
40.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: III laipsnio (visiška) AV blokada

AV blokados: sužymėkite P dantelius ir patikrinkite, po kurių seka QRS. I laipsnis: kiekvienas P perduodamas, PR pastovus ir didesnis nei 0,20 s. II laipsnio I tipas (Mobitz I, Wenckebach): PR ilgėja nuo susitraukimo prie susitraukimo, kol vienas P dantelis neperduodamas, paskui ciklas prasideda iš naujo (grupinis susitraukimas). II laipsnio II tipas (Mobitz II): perduotų susitraukimų PR išlieka pastovus, o P dantelis staiga neperduodamas; QRS dažnai platus. III laipsnio (visiška) blokada: P dantelių ritmas ir QRS kompleksų ritmas kiekvienas reguliarūs, bet nepriklausomi, PR kinta atsitiktinai, o prieširdžių dažnis didesnis už pakaitinį ritmą (jungtinis 40–60/min. su siauru QRS, skilvelinis 20–40/min. su plačiu QRS). 2:1 blokados pagal vieną juostą negalima priskirti I ar II tipui.

Penki žingsniai

1. Dažnis: R–R = 50 mažų langelių, 1500 ÷ 50 ≈ 30 per minutę.
2. Ritmas: R–R reguliarus (2,00 s) ir P–P reguliarus (0,72 s), bet jie tarpusavyje nepriklausomi.
3. P dantelis: teigiamas ir reguliarus, 83 per minutę, bet nesusijęs su QRS kompleksais; dalis P dantelių slepiasi QRS komplekse ar T dantelyje.
4. PR intervalas: kinta nuo susitraukimo prie susitraukimo; pastovaus ryšio nėra.
5. QRS: 0,16 s, platus (0,12 s ar daugiau).

Interpretacija

III laipsnio (visiška) AV blokada

Atsakymas

III laipsnio (visiška) AV blokada

II tipo ir III laipsnio blokados gali staiga progresuoti, todėl vadovėliai jas laiko sunkesnėmis nei I tipą.

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions