NCLEX tipo bandomieji klausimai (RN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 40 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Paros dozė
mg/parai = mg/kg/parai × kūno masė (kg)
Dozių skaičius per parą
skaičius = 24 h / dozavimo intervalas (h)
Svarai į kilogramus
kg = lb / 2,2
Infuzijos koncentracija
vienetai/mL = vienetai maišelyje / maišelio tūris
Pompos greitis
mL/h = dozė per valandą / koncentracija
Titruojama infuzija
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dozė pagal pompos greitį
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Vienetai
1 mg = 1000 mcg

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

How should dentures be cleaned to avoid breaking them?

  1. AOver an empty, hard sink so they can be seen clearly
  2. BBy soaking them in very hot water to sterilise them
  3. COver a sink lined with a towel or partly filled with water
  4. DWith an abrasive cleaning powder to remove stains
2.Slaugos pagrindaiSunkus

Ką reiškia „A" komunikacijos priemonėje SBAR?

  1. APriėmimas
  2. BAlergijos
  3. CVeiksmas
  4. DAssessment (įvertinimas)
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

Before inserting a peripheral IV, the nurse cleans the skin with chlorhexidine-alcohol. What should the nurse do next?

  1. AWipe it off with a dry gauze straight away
  2. BLet it dry fully and do not touch the site again
  3. CBlow on the site so it dries faster
  4. DFeel for the vein again with an ungloved finger
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

Slaugytojas nėra tikras, ar steriliojo lauko kraštą palietė steriliąja pirštine. Kokie teisingi veiksmai?

  1. APirštinę laikyti užterštą ir ją pakeisti
  2. BTęsti, nes slaugytojas nėra tikras
  3. CNušluostyti pirštinę alkoholiu
  4. DPaklausti paciento, ar jis matė
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

Slaugytojo padėjėjas atsisako deleguotos užduoties, sakydamas, kad nėra apmokytas jos atlikti. Koks geriausias slaugytojo atsakas?

  1. APasakyti padėjėjui, kad tai yra pareigybės aprašyme ir turi būti padaryta
  2. BPalikti užduotį kitai pamainai, kai bus apmokytas darbuotojas
  3. CPadėkoti padėjėjui, užtikrinti, kad užduotis būtų atlikta saugiai, ir organizuoti mokymą
  4. DPranešti vadovui apie padėjėją už atsisakymą atlikti užduotį
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

Two weeks after birth, a mother says she hears voices telling her the baby is evil. What is the priority?

  1. AKeep the mother and baby safe and arrange urgent psychiatric care
  2. BAdvise more sleep and book a routine follow-up visit for next month
  3. CReassure her that this is normal “baby blues”
  4. DLeave her alone with the baby to bond
7.Klinikinė slaugaVidutinis

An arterial blood gas shows a low pH, a high PaCO2 and a normal bicarbonate. What does this show?

  1. ARespiratory acidosis
  2. BRespiratory alkalosis
  3. CMetabolic alkalosis
  4. DMetabolic acidosis
8.Klinikinė slaugaSunkus

A patient rescued from a house fire has soot around the mouth, singed nasal hairs and a hoarse voice. What is the main concern?

  1. ADehydration from sweating
  2. BAirway swelling from inhalation injury
  3. CHypothermia from the fire service water
  4. DA minor throat infection
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

Kodėl lėtine inkstų liga sergantiems pacientams dažnai būna anemija?

  1. ADidelis kalis esant inkstų ligai suardo raudonuosius kraujo kūnelius
  2. BPažeisti inkstai filtruoja ir naikina raudonuosius kraujo kūnelius
  3. CInkstai gamina mažiau eritropoetino, skatinančio raudonųjų kraujo kūnelių gamybą
  4. DUremijos toksinai priverčia kaulų čiulpus gaminti leukocitus vietoj raudonųjų kraujo kūnelių
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

A patient with SIADH is on fluid restriction. Which task can the RN delegate to unlicensed assistive personnel (UAP), such as a nursing or healthcare assistant?

  1. AMeasuring and recording intake and output
  2. BTeaching the reasons for fluid restriction
  3. CDeciding when to recheck the sodium level
  4. DAssessing the patient for new confusion
11.FarmakologijaVidutinis

Which rule applies when giving phenytoin intravenously?

  1. AMix or flush it only with normal saline and give it slowly
  2. BGive it in the same line as other drugs without flushing
  3. CMix it with glucose 5% to prevent low blood sugar
  4. DGive it as a rapid push to stop seizures faster
12.FarmakologijaSunkus

Vaisto pasiskirstymo tūris 40 L, o biologinis prieinamumas visiškas. Kokia įsotinamoji dozė sukurs tikslinę 2 mg/L koncentraciją plazmoje?

  1. A80 mg
  2. B160 mg
  3. C42 mg
  4. D20 mg
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

Which position is usually best for the legs of a patient with chronic venous insufficiency and ankle swelling?

  1. ARaised above the level of the heart when resting
  2. BHanging down over the side of the bed
  3. CCrossed at the knees while sitting
  4. DKept still in a standing position for long periods
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

An older inpatient develops sudden fever, muscle aches and a dry cough during the winter influenza season. Which plan is most appropriate?

  1. AIsolate with droplet precautions, test and expect early antivirals
  2. BIsolate only if they develop a rash
  3. CLeave them in the open bay and give a course of antibiotics only
  4. DWait a week to see whether the symptoms settle before testing
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

Kodėl pacientai, sergantys LIL, valgio metu dažnai vartoja fosfatų rišiklius?

  1. AJie mažina kalio kiekį kraujyje surišdami jį žarnyne
  2. BJie pakeičia trūkstamą hormoną eritropoetiną
  3. CJie suriša maiste esantį fosfatą, kurio inkstai negali pašalinti
  4. DJie didina fosfato įsisavinimą iš maisto žarnyne
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

Near the end of a haemodialysis session, a patient has painful leg cramps and a falling blood pressure. What is the most likely cause?

  1. AFluid is being removed too quickly
  2. BNot enough fluid is being removed
  3. CAn allergic reaction to the needles
  4. DThe dialysate is too cold
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

After a percutaneous liver biopsy, how is the patient usually positioned at first?

  1. AOn the right side, to press on the puncture site
  2. BOn the left side, to drain the liver
  3. CProne, with the head lower than the feet
  4. DSitting upright, with the legs over the edge of the bed
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

An incontinent patient has diffuse, shiny, red and broken skin in the natal cleft and buttocks with irregular edges, not over a bony prominence. What is most likely?

  1. AAn arterial ulcer caused by poor circulation
  2. BIncontinence-associated dermatitis
  3. CA full-thickness burn
  4. DA category 4 pressure ulcer over the sacrum
19.Akušerinė slaugaVidutinis

A woman has a positive home pregnancy test. How is this sign classified?

  1. AA diagnostic sign of pregnancy
  2. BA probable sign of pregnancy
  3. CA positive sign of pregnancy
  4. DA presumptive sign of pregnancy
20.Akušerinė slaugaSunkus

A newborn's heart rate is 80/min after 30 seconds of positive-pressure ventilation and the chest is not moving. What should the nurse do next?

  1. ACorrect the ventilation, starting with mask and airway
  2. BGive IV adrenaline straight away
  3. CStart chest compressions immediately at a 3:1 ratio
  4. DStop ventilation and give oxygen by mask only
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

Until when is a child with chickenpox usually considered infectious?

  1. AUntil the fever has gone for 24 hours
  2. BUntil all the blisters have crusted over
  3. COnly during the day before the rash appears
  4. DFor 6 weeks after the rash appears
22.Pediatrinė slaugaSunkus

A teenager with severe anorexia nervosa starts nutritional rehabilitation. Which blood result is most important to watch in the first days?

  1. ACholesterol
  2. BBilirubin
  3. CAmylase
  4. DPhosphate
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

An 86-year-old nursing home resident becomes acutely confused over two days. Which cause should be considered first?

  1. AThe normal ageing process
  2. BA first episode of schizophrenia caused by moving into the home
  3. CA sudden onset of Alzheimer's disease
  4. DAn infection such as a urinary tract infection, or a medicine side effect
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

A patient finds clothes in her wardrobe she does not remember buying, has gaps in her memory and is called by different names by people she does not know. Which condition is most likely?

  1. ADissociative identity disorder
  2. BBorderline personality disorder
  3. CSchizophrenia
  4. DBipolar I disorder
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
14,1564 mL? mLapvalinti iki 0,1 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Injekcijos dozės skaičiavimas duoda 14,1564 mL. Šio uždavinio taisyklė tokia: 1 mL ar didesni tūriai apvalinami iki mL dešimtųjų. Kokią reikšmę x užrašote?

14,1564 mL
x = mL
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
75 mL/h? L/parą1 parą = 24 h1 L = 1000 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Palaikomoji infuzija be pertraukos teka 75 mL/h greičiu. Kiek litrų V ji suleidžia per 24 valandas?

75 mL/h24 h
V = L
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
1 g+ 3,4 mLV = ? mL

Flakone yra 1 g miltelių. Etiketėje parašyta: įpilkite 3,4 mL injekcinio vandens, kad bendras tūris būtų 4 mL. Paskirta 200 mg. Kokį paruošto tirpalo tūrį V duosite?

1 g+ 3,4 mL → 4 mL200 mg
V = mL
28.Dozių skaičiavimasSunkus
25k vnt.500 mL? mL/h1000 vnt./h

Infuzijoje yra 25000 vienetų vaisto 500 mL. Paskirta 1000 vienetų per valandą. Kokį greitį R nustatysite pompoje, mL/h?

25000 vnt./500 mL1000 vnt./h
R = mL/h
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
V = ?15 gtt/mL40 gtt/min12 h

Lašinama 40 gtt/min greičiu per 15 gtt/mL sistemą. Kiek mililitrų V pacientas gauna per 12 valandas?

40 gtt/min15 gtt/mL12 h
V = mL
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
100 mg250 mL10 mL/h? mcg/min

100 mg 250 mL infuzija lašinama 10 mL/h greičiu. Kiek mikrogramų per minutę D gauna pacientas?

100 mg/250 mL10 mL/h
D = mcg/min
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasVidutinis
20 000 vnt.500 mLheparin? mL/h64 kg16 vnt./kg/h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Maišelyje yra 20 000 vienetų heparino 500 mL. Paskirta 16 vienetai/kg/h pacientui, sveriančiam 64 kg. Kokį greitį R nustatysite pompoje, mL/h? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

20 000 vnt./500 mL16 vnt./kg/h64 kg
R = mL/h
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasSunkus
4 mg250 mLnorepinephrine? mL/h80 kg6 mcg/min

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 80 kg sveriančiam pacientui paskirta norepinephrine po 6 mcg/min. Maišelyje yra 4 mg 250 mL. Raskite pompos greitį R mL/h. Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

4 mg/250 mL6 mcg/min80 kg
R = mL/h
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta8 valandų pamainasultys100 mLpienas240 mLarbata200 mLledo gabalėliai120 mLIntraveninė infuzija100 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas1 × 100 mLšlapimas375 mLšlapimas300 mLšlapimas275 mLšlapimas275 mLžaizdos drenas40 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 8 valandų pamainą. Pacientas sveria 84 kg. Raskite vidutinę diurezę U mL/kg/h. Apvalinkite iki dviejų skaitmenų po kablelio.

84 kg8 hšlapimas: 375 mLšlapimas: 300 mLšlapimas: 275 mLšlapimas: 275 mLžaizdos drenas: 40 mL
U = mL/kg/h
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
1000 mL350 mL sulašinta75 mL/h11:30t = ? h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 1000 mL maišelis lašinamas pompa 75 mL/h greičiu. 11:30 jau sulašinta 350 mL. Po kiek valandų t maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

1000 mL350 mL sulašinta75 mL/h
t = h
35.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Braden skalę: jutiminis suvokimas: šiek tiek ribotas; drėgmė: retai drėgna; aktyvumas: prikaustytas prie lovos; judrumas: visiškai nejudrus; mityba: pakankama; trintis ir šlytis: problema. Raskite Braden sumą B.

6–23
B =
36.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1žemasmaža–vidutinėvidutinisaukštas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 20/min., SpO₂ 89 % kvėpuojant kambario oru, kraujospūdis 124/74 mmHg, pulsas 98/min., budrus, temperatūra 36,6 °C. Į kokią klinikinės rizikos grupę patenka pacientas? Spustelėkite ją.

RR 20SpO₂ 89%orasSBP 124HR 98AT 36,6 °C
  1. 1žemas
  2. 2maža–vidutinė
  3. 3vidutinis
  4. 4aukštas
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis

Mokomasis dujų tyrimas rodo metabolinę acidozę su HCO₃⁻ 18 mmol/L. Winterso formule raskite tikėtiną PaCO₂ (ribos vidurį) mmHg.

HCO₃⁻ 18 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus

Jūros lygyje mokomasis dujų tyrimas, atliktas kvėpuojant 50 % deguonies, rodo PaO₂ 77 mmHg (10,3 kPa) ir PaCO₂ 29 mmHg (3,9 kPa). Naudodami PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8, raskite A–a gradientas.

FiO₂ 50%PaO₂ 77 mmHg (10,3 kPa)PaCO₂ 29 mmHg (3,9 kPa)
A–a gradientas = mmHg
39.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mV

Išmatuokite QT intervalą ir R–R intervalą šioje reguliarioje II derivacijos juostoje, tada pagal Bazett formulę QTc = QT/√RR (abu sekundėmis) apskaičiuokite pagal dažnį pataisytą dydį QTc. Atsakymą pateikite sekundėmis trijų ženklų po kablelio tikslumu.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
QTc = s
40.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mVnormaritmasP dantelisPR intervalasQRS trukmė

Išanalizuokite šią II derivacijos juostą penkiais žingsniais iš eilės: dažnis, ritmas, P dantelis, PR intervalas, QRS trukmė. Kuriame žingsnyje randate pirmą nenormalų požymį? Spustelėkite jį.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1norma
  2. 2ritmas
  3. 3P dantelis
  4. 4PR intervalas
  5. 5QRS trukmė

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: C · Over a sink lined with a towel or partly filled with water

Kodėl tai yra atsakymas

Cleaning over a padded or water-filled sink cushions a fall. Hot water can warp dentures, and abrasives scratch them; they are stored in a labelled denture pot.

Atsakymas

C · Over a sink lined with a towel or partly filled with water
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · Assessment (įvertinimas)

Kodėl tai yra atsakymas

SBAR: Situation (situacija), Background (aplinkybės), Assessment (jūsų klinikinis problemos įvertinimas) ir Recommendation (ko jums reikia).

Atsakymas

D · Assessment (įvertinimas)
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: B · Let it dry fully and do not touch the site again

Kodėl tai yra atsakymas

Chlorhexidine-alcohol must dry completely to kill organisms effectively. Touching the site after cleaning contaminates it, so the vein is located before prepping or with a sterile glove.

Atsakymas

B · Let it dry fully and do not touch the site again
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: A · Pirštinę laikyti užterštą ir ją pakeisti

Kodėl tai yra atsakymas

Principas toks: „jei abejojate, tai nesterilu". Lauko kraštas yra nesterilus, todėl pirštinė keičiama. Tęsiant neaiškiu pagrindu pacientui kyla infekcijos rizika.

Atsakymas

A · Pirštinę laikyti užterštą ir ją pakeisti
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: C · Padėkoti padėjėjui, užtikrinti, kad užduotis būtų atlikta saugiai, ir organizuoti mokymą

Kodėl tai yra atsakymas

Deleguojamas asmuo turėtų atsisakyti užduoties, kuriai nėra kompetentingas. Slaugytojas užtikrina, kad užduotis dabar būtų atlikta saugiai, ir organizuoja mokymą ateičiai. Užduoties išprievartavimas ar neatlikimas kelia riziką pacientui.

Atsakymas

C · Padėkoti padėjėjui, užtikrinti, kad užduotis būtų atlikta saugiai, ir organizuoti mokymą
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · Keep the mother and baby safe and arrange urgent psychiatric care

Kodėl tai yra atsakymas

Hallucinations and delusions after birth suggest postpartum psychosis, a psychiatric emergency with risk to mother and baby. Safety and urgent specialist care are the priorities.

Atsakymas

A · Keep the mother and baby safe and arrange urgent psychiatric care
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: A · Respiratory acidosis

Kodėl tai yra atsakymas

A raised PaCO2 with a low pH means the lungs are not removing enough CO2, for example from hypoventilation. A normal bicarbonate suggests it is acute.

Atsakymas

A · Respiratory acidosis
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: B · Airway swelling from inhalation injury

Kodėl tai yra atsakymas

These signs suggest inhalation injury, which can cause rapid airway swelling and obstruction. Early senior anaesthetic review is needed, as early intubation may be required. Carbon monoxide poisoning must also be considered.

Atsakymas

B · Airway swelling from inhalation injury
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: C · Inkstai gamina mažiau eritropoetino, skatinančio raudonųjų kraujo kūnelių gamybą

Kodėl tai yra atsakymas

Serganti inkstai gamina mažiau eritropoetino, todėl čiulpai pagamina mažiau raudonųjų kraujo kūnelių. Gydymas gali apimti eritropoezę stimuliuojančius vaistus ir geležį.Patikrinta pagal: Anemia · MedlinePlus (NIH) (2026); Erythropoietin test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Atsakymas

C · Inkstai gamina mažiau eritropoetino, skatinančio raudonųjų kraujo kūnelių gamybą
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: A · Measuring and recording intake and output

Kodėl tai yra atsakymas

UAP can measure and record intake and output and weigh the patient, then report the values to the RN. Assessing mental status, teaching and making decisions about laboratory monitoring need nursing judgment and remain with the RN.

Atsakymas

A · Measuring and recording intake and output
11.Farmakologija

Atsakymas: A · Mix or flush it only with normal saline and give it slowly

Kodėl tai yra atsakymas

Phenytoin precipitates in glucose solutions, so only normal saline is used. Rapid infusion can cause hypotension and arrhythmias, so the rate is limited and the patient is monitored.

Atsakymas

A · Mix or flush it only with normal saline and give it slowly
12.Farmakologija

Atsakymas: A · 80 mg

Kodėl tai yra atsakymas

Įsotinamoji dozė = 40 L × 2 mg/L = 80 mg. Įsotinamoji dozė priklauso nuo Vd, o palaikomoji dozė – nuo klirenso.

Atsakymas

A · 80 mg
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: A · Raised above the level of the heart when resting

Kodėl tai yra atsakymas

Elevating the legs above heart level reduces venous pressure and oedema. Compression therapy, walking and avoiding long periods of standing also help. By contrast, patients with arterial disease often find that lowering the legs eases pain.

Atsakymas

A · Raised above the level of the heart when resting
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: A · Isolate with droplet precautions, test and expect early antivirals

Kodėl tai yra atsakymas

Influenza spreads mainly by droplets and contact, so the patient is isolated with droplet precautions and tested. Antivirals such as oseltamivir work best if started early, ideally within 48 hours of symptoms, and are recommended for hospitalised and high-risk patients. Vaccination of staff and patients reduces outbreaks.

Atsakymas

A · Isolate with droplet precautions, test and expect early antivirals
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: C · Jie suriša maiste esantį fosfatą, kurio inkstai negali pašalinti

Kodėl tai yra atsakymas

Sergant LIL, fosfato sulaikymas lemia antrinį hiperparatiroidizmą, inkstų kaulų ligą ir kraujagyslių kalcifikaciją. Valgio metu vartojami fosfatų rišikliai suriša maisto fosfatą žarnyne. Maisto fosfatas taip pat ribojamas.

Atsakymas

C · Jie suriša maiste esantį fosfatą, kurio inkstai negali pašalinti
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: A · Fluid is being removed too quickly

Kodėl tai yra atsakymas

Muscle cramps and hypotension during dialysis are often due to rapid or excessive fluid removal. Staff may reduce the ultrafiltration rate and give saline per protocol. The dry weight may need to be reviewed.

Atsakymas

A · Fluid is being removed too quickly
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: A · On the right side, to press on the puncture site

Kodėl tai yra atsakymas

Lying on the right side presses the liver capsule against the chest wall and helps stop bleeding. The nurse monitors pulse and BP closely for haemorrhage, which is the main risk.

Atsakymas

A · On the right side, to press on the puncture site
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: B · Incontinence-associated dermatitis

Kodėl tai yra atsakymas

Incontinence-associated dermatitis is inflammation from urine or faeces, with diffuse redness and superficial erosion. It is managed with gentle cleansing, barrier products and managing incontinence, and is different from a pressure ulcer.

Atsakymas

B · Incontinence-associated dermatitis
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: B · A probable sign of pregnancy

Kodėl tai yra atsakymas

A positive hCG test is a probable sign, because hCG can also be raised by a molar pregnancy or some tumours. Only fetal heart activity, fetal movement felt by an examiner or visualisation of the fetus are positive signs.

Atsakymas

B · A probable sign of pregnancy
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: A · Correct the ventilation, starting with mask and airway

Kodėl tai yra atsakymas

If the chest does not rise, ventilation is ineffective. Corrective steps include adjusting the mask seal, repositioning the head, suctioning, opening the mouth and increasing pressure. Compressions start only if the heart rate stays under 60/min with effective ventilation.

Atsakymas

A · Correct the ventilation, starting with mask and airway
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: B · Until all the blisters have crusted over

Kodėl tai yra atsakymas

Chickenpox is contagious from about 1–2 days before the rash until all lesions have crusted, usually about 5 days after the rash appears. Children stay home from school or nursery until then.

Atsakymas

B · Until all the blisters have crusted over
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: D · Phosphate

Kodėl tai yra atsakymas

When feeding restarts after starvation, insulin drives phosphate, potassium and magnesium into cells. Low phosphate can cause heart failure, arrhythmias and confusion, so electrolytes are checked often and feeds are increased gradually.

Atsakymas

D · Phosphate
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: D · An infection such as a urinary tract infection, or a medicine side effect

Kodėl tai yra atsakymas

Acute confusion in an older adult suggests delirium, which has an underlying cause. Common causes include infections, medicines (especially anticholinergics and sedatives), dehydration, hypoxia, pain and urinary retention.

Atsakymas

D · An infection such as a urinary tract infection, or a medicine side effect
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: A · Dissociative identity disorder

Kodėl tai yra atsakymas

Dissociative identity disorder involves two or more distinct personality states with recurrent gaps in memory. It is strongly linked to severe, repeated trauma in childhood. It is different from schizophrenia, which is a psychotic disorder.

Atsakymas

A · Dissociative identity disorder
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: x = 14,2 mL

Apvalinimas: pažiūrėkite į skaitmenį iškart po apvalinamos vietos: 5 ar daugiau apvalinama aukštyn, 4 ar mažiau skaitmuo paliekamas. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, niekada tarpinių žingsnių. Tipinės egzaminų taisyklės: 1 mL ar didesni tūriai iki dešimtųjų, mažesni nei 1 mL tūriai iki šimtųjų, lašų greitis iki sveikų lašų, svoris iki vieno ženklo po kablelio; visada laikykitės klausime nurodytos taisyklės.

Skaitmuo vietoje: dešimtosios

14.1564 → 1

Lemia tik kitas skaitmuo

14,1564 → 5
5 yra 5 ar daugiau, todėl 1 apvalinama į didesnę pusę.
Tolesni skaitmenys (64) neskaičiuojami: apvalinama vieną kartą, ne žingsniais.

Suapvalinkite

x = 14,2 mL

Atsakymas

x = 14,2 mL
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: V = 1,8 L

Dimensinė analizė: užrašykite duotą dydį, tada dauginkite iš perskaičiavimo koeficientų, užrašytų trupmenomis (pavyzdžiui, 60 min/1 h arba 1 mg/1000 mcg), kad kiekvienas nereikalingas vienetas pasirodytų vieną kartą viršuje ir vieną kartą apačioje ir susiredukuotų. Likus tik reikiamam vienetui, skaičiuokite. Naudokite klausime pateiktus atitikmenis ir apvalinkite tik galutinį atsakymą.

Tūris per parą

75 mL/h × 24 h = 1800 mL

Litrais

V = 1800/1000 = 1,8 L

Atsakymas

V = 1,8 L
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 0,8 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Koncentracija sumaišius

1000 mg/4 mL = 250 mg/mL

Tūris

V = 200/250 = 0,8 mL

Atsakymas

V = 0,8 mL
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: R = 20 mL/h

Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.

Koncentracija

25000/500 = 50 vnt./mL

Pompos greitis

R = 1000/50 = 20 mL/h

Atsakymas

R = 20 mL/h
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: V = 1920 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Greitis mL/h

40·60/15 = 160 mL/h

Tūris

V = 160·12 = 1920 mL

Atsakymas

V = 1920 mL
30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: D = 66,67 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Koncentracija

100000 mcg/250 mL = 400 mcg/mL

Dozė per valandą

10·400 = 4000 mcg/h

Dozė per minutę

D = 4000/60 = 66,67 mcg/min

Atsakymas

D = 66,67 mcg/min
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: R = 25,6 mL/h

Heparino ir insulino infuzijos: koncentracija = vienetai maišelyje/maišelio tūris (vienetai/mL). Pompos greitis (mL/h) = vienetai per valandą/koncentracija, o vienetai per valandą = mL/h × koncentracija. Kai paskirta pagal kūno masę, pirmiausia vienetai/h = vienetai/kg/h × kūno masė. Boliuso tūris = reikiami vienetai/flakono stiprumas. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Vienetai per valandą

16·64 = 1 024 vnt./h

Koncentracija

20 000/500 = 40 vnt./mL

Pompos greitis

R = 1024/40 = 25,6 mL/h

Atsakymas

R = 25,6 mL/h
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: R = 22,5 mL/h

Titruojamos infuzijos: pirmiausia raskite koncentraciją mcg/mL (mg × 1000/mL). Kai paskirta pagal kūno masę, mcg/min = mcg/kg/min × kūno masė. Tada mL/h = mcg/min × 60/koncentracija. Skaičiuojant atgal, mcg/kg/min = mL/h × koncentracija/(60 × kūno masė). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Koncentracija

4 000/250 = 16 mcg/mL

Dozė per valandą

Paskirta per minutę visam pacientui, todėl kūno masės nereikia.

6·60 = 360 mcg/h

Pompos greitis

R = 360/16 = 22,5 mL/h

Atsakymas

R = 22,5 mL/h
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: U = 1,82 mL/kg/h

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Iš viso šlapimo

375 + 300 + 275 + 275 = 1225 mL

Kilogramui per valandą

U = 1225/(84·8) = 1,823 ≈ 1,82 mL/kg/h

Atsakymas

U = 1,82 mL/kg/h
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 8,7 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Likęs tūris

1000 − 350 = 650 mL

Laikas

t = 650/75 = 8,667 ≈ 8,7 h

Atsakymas

t = 8,7 h

Tai maždaug 8 h 40 min, todėl maišelis ištuštės apie 20:10.

35.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: B = 13

Braden skalė: šešios poskalės pragulų rizikai vertinti. Jutiminis suvokimas, drėgmė, aktyvumas, judrumas ir mityba vertinami 1–4 balais, nuo blogiausio lygio (1) iki problemos nebuvimo (4); trintis ir šlytis vertinama 1–3 balais. Suma svyruoja nuo 6 iki 23, o mažesnė suma reiškia didesnę riziką. Dažnos grupės: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža rizika, 13–14 vidutinė rizika, 10–12 didelė rizika ir 9 ar mažiau labai didelė rizika.

Įvertinkite kiekvieną poskalę

jutiminis suvokimas: šiek tiek ribotas → 3
drėgmė: retai drėgna → 4
aktyvumas: prikaustytas prie lovos → 1
judrumas: visiškai nejudrus → 1
mityba: pakankama → 3
trintis ir šlytis: problema → 1

Sudėtis

Braden suma = 3 + 4 + 1 + 1 + 3 + 1 = 13

Atsakymas

B = 13
36.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: maža–vidutinė

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 20/min → 0
SpO₂ 89% → 3
kvėpuojant oru → 0
SBP 124 mmHg → 0
HR 98/min → 1
budrus (A) → 0
T 36,6 °C → 0

Suma ir raudoni balai

NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 0 + 1 + 0 + 0 = 4
Bent vienas rodiklis vertinamas 3.

Rizikos grupė

maža–vidutinė

Atsakymas

maža–vidutinė

Vienas 3 balų įvertis reikalauja skubios apžiūros, net kai suma maža.

37.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: PaCO₂ = 35 mmHg

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Winterso formulė

PaCO₂ = 1,5·18 + 8 = 35 mmHg
nuotolis: 33–37 mmHg

Atsakymas

PaCO₂ = 35 mmHg
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: A–a gradientas = 243,3 mmHg

Išvestinės reikšmės: apskaičiuotas serumo osmoliališkumas yra 2·Na⁺ + gliukozė + karbamidas, kai visos reikšmės mmol/L (2·Na⁺ + gliukozė/18 + BUN/2,8, kai gliukozė ir BUN išreikšti mg/dL); norma yra apie 275–295 mOsm/kg. P/F santykis yra PaO₂, padalytas iš FiO₂ trupmenos. Alveolių deguonies slėgis jūros lygyje yra PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg, o A–a gradientas yra PAO₂ − PaO₂.

Alveolių deguonis

PAO₂ = 0,5·713 − 29/0,8 = 356,5 − 36,25 = 320,3 mmHg

Gradientas

A–a = 320,3 − 77 = 243,3 mmHg

Atsakymas

A–a gradientas = 243,3 mmHg
39.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: QTc = 0,481 s

QT ir QTc: QT intervalas eina nuo QRS komplekso pradžios iki T dantelio pabaigos. Didėjant pulsui jis trumpėja, todėl pataisomas pagal dažnį naudojant R–R intervalą sekundėmis: Bazett QTc = QT/√RR ir Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett formulė – labiausiai paplitusi vadovėliuose; ji per daug pataiso esant dideliam pulsui, kai pirmenybė teikiama Fridericia. Ribos įvairiuose šaltiniuose skiriasi: QTc didesnis nei maždaug 0,45 s vyrams arba 0,46 s moterims paprastai vadinamas pailgėjusiu, o didesnis nei 0,50 s – žymiai pailgėjusiu.

Matuokite

QT = 12,5 × 0,04 = 0,50 s
RR = 27 × 0,04 = 1,08 s

Bazett formulė

QTc = 0,50/√1,08 = 0,50/1,039 = 0,481 s

Atsakymas

QTc = 0,481 s

Viršija įprastas ribas ir vyrams (apie 0,45 s), ir moterims (apie 0,46 s): pailgėjęs. (481 ms)

40.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: QRS trukmė

Penki žingsniai kiekvienai juostai: 1. dažnis (300 ar 1500 metodas arba 6 sekundžių metodas, jei nereguliarus); 2. ritmas: ar R–R intervalai vienodi; 3. P dantelis: yra, teigiamas II derivacijoje, vienas prieš kiekvieną QRS ir visi vienodi; 4. PR intervalas: 0,12–0,20 s ir pastovus; 5. QRS trukmė: mažesnė nei 0,12 s. Ritmą įvardykite tik atlikę visus penkis žingsnius. Normalus sinusinis ritmas atitinka visus penkis: 60–100/min., reguliarus, teigiamas P prieš kiekvieną QRS, PR 0,12–0,20 s, QRS mažesnis nei 0,12 s.

Penki žingsniai

1. Dažnis: R–R = 18 mažų langelių, 1500 ÷ 18 ≈ 83 per minutę.
2. Ritmas: reguliarus, kiekvienas R–R yra 0,72 s.
3. P dantelis: teigiamas, vienas prieš kiekvieną QRS, visi vienodi.
4. PR intervalas: 0,14 s, pastovus, 0,12–0,20 s ribose.
5. QRS: 0,16 s, platus (0,12 s ar daugiau).

Pirmasis nenormalus žingsnis

QRS trukmė → sinusinis ritmas su platesniu QRS

Atsakymas

QRS trukmė

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions