NCLEX tipo bandomieji klausimai (RN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 40 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Paros dozė
mg/parai = mg/kg/parai × kūno masė (kg)
Dozių skaičius per parą
skaičius = 24 h / dozavimo intervalas (h)
Svarai į kilogramus
kg = lb / 2,2
Infuzijos koncentracija
vienetai/mL = vienetai maišelyje / maišelio tūris
Pompos greitis
mL/h = dozė per valandą / koncentracija
Titruojama infuzija
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dozė pagal pompos greitį
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Vienetai
1 mg = 1000 mcg

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

What is the purpose of the Z-track technique for intramuscular injections?

  1. AIt makes the injection go into the fatty tissue instead of the muscle
  2. BIt lets the nurse give a larger volume into a small muscle
  3. CIt seals the drug in the muscle and stops it leaking into the tissue above
  4. DIt numbs the skin before the needle goes in
2.Slaugos pagrindaiSunkus

Pacientui reikia skausmingo tvarsčio keitimo. Kada geriausia duoti paskirtą geriamąjį analgetiką?

  1. ATik jei pacientas procedūros metu rodo skausmo požymių ar sušunka
  2. BPakankamai anksčiau prieš procedūrą, kad jis pasiektų didžiausią poveikį
  3. CIškart po tvarsčio keitimo
  4. DTuo pačiu laiku kitą dieną
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

Slaugytojas ruošia vaistus dviem pacientams. Koks būdas saugiausias?

  1. APaprašyti vieno paciento perduoti vaistus kitam
  2. BAbiejų pacientų vaistus paruošti kartu, kad sutaupytų laiko
  3. CAbiejų pacientų vaistus sudėti į vieną puodelį ir išrūšiuoti prie lovos
  4. DRuošti ir duoti vaistus vienam pacientui vienu metu
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A patient restrained because of violent behavior is now calm, oriented and following instructions. What should the nurse do?

  1. AKeep the restraints until the next provider visit
  2. BRemove the restraints, because the reason for them has ended
  3. CRemove one restraint each day to test the patient’s behavior
  4. DKeep the restraints until the order expires
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

Which telephone call should a clinic nurse return first?

  1. AAn adult asking for a repeat prescription for a statin
  2. BAn adult who wants to move a routine blood test appointment
  3. CA parent of a 6-week-old with a temperature of 38,3 °C
  4. DA parent of a 5-year-old with a runny nose for two days
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

A nurse returns to the station to find four messages. Which one is answered first?

  1. AA colleague asks to swap shifts with them next week because of a family wedding
  2. BThe pharmacy asks when the next delivery should be scheduled
  3. CThe laboratory is calling with a critical potassium result of 2,6 mEq/L
  4. DA family member wants an update on their father’s progress
7.Klinikinė slaugaVidutinis

Why are patients asked to fast before a general anaesthetic?

  1. ATo reduce the risk of aspirating stomach contents
  2. BTo lower the blood glucose before surgery
  3. CTo make the surgery shorter
  4. DTo prevent postoperative constipation and abdominal bloating
8.Klinikinė slaugaSunkus

A patient with stress incontinence is taught self-care. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll drink as little as possible so I don't leak."
  2. B"I'll do my pelvic floor exercises every day."
  3. C"I'll cut down on caffeine."
  4. D"I'll try to lose some weight if I can."
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

A patient has a calcium of 7,0 mg/dL (1,75 mmol/L) and tingling around the mouth. Which nursing measure is most appropriate?

  1. AEncourage 3 L of fluid per day to dilute the calcium
  2. BPromote walking to move calcium back into the bone
  3. CLimit dairy products until the level falls again
  4. DPut seizure precautions in place and report the result
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

A patient has macrocytic anemia with low vitamin B12 and antibodies to intrinsic factor. What does this suggest, and how is it usually treated?

  1. APernicious anemia, treated with B12 injections
  2. BIron deficiency, treated with oral iron tablets
  3. CHemolytic anemia, treated with blood transfusion
  4. DFolate deficiency, treated with folic acid only
11.FarmakologijaVidutinis

Which assessment is most important before giving a dose of IV morphine?

  1. ARespiratory rate and level of sedation
  2. BBlood glucose and temperature, checked before each dose
  3. CBowel sounds and urine colour
  4. DPupil size and hearing
12.FarmakologijaSunkus

A patient taking azathioprine is prescribed allopurinol for gout. What is the main danger?

  1. ASevere bone marrow suppression, because azathioprine breakdown is reduced
  2. BLiver enzyme induction, making azathioprine ineffective
  3. CGout becomes worse because allopurinol is inactivated by azathioprine
  4. DSevere hypertension from the combination
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

Pacientas serga prieširdžių virpėjimu ilgiau nei 48 valandas ir jam planuojama elektyvinė kardioversija. Kodėl prieš tai reikalinga antikoaguliacija?

  1. AAntikoaguliantai sumažina šokui reikalingą elektros energiją
  2. BAntikoaguliantai sumažina šoko skausmą
  3. CAntikoaguliantai prieširdžių virpėjimą paverčia sinusiniu ritmu
  4. DAtkūrus sinusinį ritmą gali atitrūkti prieširdžių krešuliai
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

Pacientui, skundžiančiam krūtinės skausmu, II, III ir aVF derivacijose ST pakilimas. Kraujospūdis 86/54 mmHg, plaučiai švarūs, kaklo venos išsiplėtusios. Dėl kurio paskirto vaisto slaugytojas turėtų abejoti?

  1. ADeguonį, jei SpO₂ nukrenta žemiau tikslinės vertės
  2. BVaistą nuo pykinimo į veną
  3. CSukramtytą 300 mg aspiriną
  4. DPoliežuvinį gliceril trinitratą
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

A patient with gout has recurrent uric acid kidney stones. Which treatment helps prevent them?

  1. AAllopurinol and making the urine less acidic
  2. BRestricting fluids in the evening only
  3. CCalcium tablets and a low-fluid diet
  4. DVitamin C supplements and a high-meat diet
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

A patient with CKD has a potassium of 6,5 mmol/L. Which medicine combination is the most likely contributor?

  1. ARamipril, spironolactone and trimethoprim
  2. BParacetamol (acetaminophen), omeprazole and senna
  3. CFurosemide, salbutamol and insulin
  4. DAmlodipine, simvastatin and aspirin
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Which instruction is important during bowel preparation for colonoscopy?

  1. AEat a high-fibre meal the evening before the test
  2. BDrink plenty of clear fluids while taking the preparation
  3. CAvoid all fluids for 24 hours before the test
  4. DTake the preparation only if the bowels have not opened
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

After two days of large volumes of IV 5% glucose, a postoperative patient becomes confused with a headache. Sodium is 124 mmol/L. What is the likely cause?

  1. AHypoglycaemia from the glucose
  2. BHypernatraemia from too much salt
  3. CNormal confusion after any anaesthetic
  4. DHyponatraemia from hypotonic fluids
19.Akušerinė slaugaVidutinis

Which finding on day 4 after a caesarean suggests a wound infection?

  1. AMild numbness of the skin near the scar
  2. BA closed incision with intact edges
  3. CMild tenderness without redness
  4. DRedness, warmth and discharge
20.Akušerinė slaugaSunkus

Pirmą dieną po epidurinės nejautros moteris skundžiasi galvos skausmu. Kuris požymis labiausiai rodo galvos skausmą po dūrio į kietąjį dangalą, o ne preeklampsiją?

  1. AJos kraujospūdis 158/104 mmHg, o šlapime testo juostele nustatyta 2+ baltymų
  2. BJą skauda po dešiniaisiais šonkauliais
  3. CGalvos skausmas daug stipresnis sėdint ir sumažėja atsigulus
  4. DJi mato žybsnius
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

Which advice about screen use reflects common paediatric guidance for children under about 18 months?

  1. AAvoid screen media, apart from video calls with family
  2. BScreens are fine as long as the volume is low
  3. CUp to 2 hours a day of educational TV programmes is beneficial for language
  4. DBackground TV helps language development
22.Pediatrinė slaugaSunkus

A child on chemotherapy for leukaemia was in close contact with a classmate who has chickenpox. What should the nurse do?

  1. AReassure the family, as chickenpox is mild in all children
  2. BGive the live varicella vaccine to the child that same day to boost immunity
  3. CTell the oncology team at once, as preventive treatment may be needed
  4. DWait to see whether a rash develops before acting
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

What is assertive community treatment (ACT)?

  1. AA self-help group run entirely by former patients, without any professional staff or support at all
  2. BCompulsory hospital treatment for people who refuse medicine
  3. CIntensive team-based support at home for people with severe mental illness and frequent admissions
  4. DA short course of assertiveness training for people with mild social anxiety
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

Seanso metu pacientas sako ketinantis sunkiai sužaloti įvardytą kaimyną. Koks teisingas bendras principas?

  1. AGrasinimą reikėtų ignoruoti, nes pacientai dažnai sako dalykus, kurių neketina daryti
  2. BSlaugytojas turėtų pats nueiti ir įspėti kaimyną niekam nepasakęs komandai
  3. CPavojus identifikuojamam asmeniui turi būti atskleistas komandai ir gali tekti jį atskleisti tam asmeniui apsaugoti, laikantis įstatymų ir tvarkos
  4. DKonfidencialumas reiškia, kad nieko negalima atskleisti
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
1234567891011126:00 PM?19:0018:0017:0006:00

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Dozė pažymėta 6:00 PM. Kuris įrašas yra tas pats laikas 24 valandų laikrodyje? Spustelėkite jį.

6:00 PM
  1. 119:00
  2. 218:00
  3. 317:00
  4. 406:00
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
1 puodelis? mL½ tsp? mL1 fl oz? mLΣ = ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Per pamainą pacientas suvartoja: 1 puodelis iš arbata, ½ tsp iš kosulio sirupas, 1 fl oz iš sultys. Naudodami pateiktus atitikmenis, raskite bendrą suvartotą kiekį per burną V mL.

1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL1 tsp = 5 mL1 fl oz = 30 mL
V = mL
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
20%w/vV = ? mL

Reikia 600 mg dozės iš 20 % (w/v) tirpalo. Kokiame tūryje V yra ši dozė?

600 mg20% w/v
V = mL
28.Dozių skaičiavimasSunkus
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Paskirta 680 vienetų vaisto, kuris tiekiamas 1000 vienetų/mL. Įtraukite dozę į 1 mL švirkštą: kokį tūrį V suleidžiate?

680 units1000 units/mL
V = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
V = ?15 gtt/mL30 gtt/min2 h

Lašinama 30 gtt/min greičiu per 15 gtt/mL sistemą. Kiek mililitrų V pacientas gauna per 2 valandas?

30 gtt/min15 gtt/mL2 h
V = mL
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
400 mL20 gtt/mL25 gtt/mint = ? h

Lašelinė laša 25 lašų/min greičiu per 20 lašų/mL sistemą. Maišelyje liko 400 mL. Po kiek valandų t jis bus tuščias? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

25 gtt/min20 gtt/mL400 mL
t = h
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasVidutinis
20 000 vnt.500 mLheparin? mL/h67 kg16 vnt./kg/h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Maišelyje yra 20 000 vienetų heparino 500 mL. Paskirta 16 vienetai/kg/h pacientui, sveriančiam 67 kg. Kokį greitį R nustatysite pompoje, mL/h? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

20 000 vnt./500 mL16 vnt./kg/h67 kg
R = mL/h
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasSunkus
800 mg500 mLdopamine17 mL/h110 kg? mcg/kg/min

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). dopamine infuzija (800 mg 500 mL) lašinama 17 mL/h greičiu. Pacientas sveria 110 kg. Kokią dozę D mcg/kg/min gauna pacientas? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

800 mg/500 mL17 mL/h110 kg
D = mcg/kg/min
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta12 valandų pamainapienas200 mLželė100 mLledo gabalėliai240 mLIntraveninė infuzija100 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas1 × 100 mLšlapimas325 mLšlapimas175 mLžaizdos drenas90 mLvėmalai200 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 12 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite skysčių balansą B = suvartota − išskirta, mL (neigiamas atsakymas reiškia grynąjį netekimą). Ledo gabalėlius skaičiuokite kaip pusę jų tūrio.

pienas: 200 mLželė: 100 mLledo gabalėliai: 240 mLIntraveninė infuzija: 100 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas: 1 × 100 mLšlapimas: 325 mLšlapimas: 175 mLžaizdos drenas: 90 mLvėmalai: 200 mL
B = mL
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
500 mL300 mL sulašinta60 mL/h16:30t = ? h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 500 mL maišelis lašinamas pompa 60 mL/h greičiu. 16:30 jau sulašinta 300 mL. Po kiek valandų t maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

500 mL300 mL sulašinta60 mL/h
t = h
35.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Braden skalę: jutiminis suvokimas: labai ribotas; drėgmė: retai drėgna; aktyvumas: prikaustytas prie lovos; judrumas: šiek tiek ribotas; mityba: pakankama; trintis ir šlytis: problema. Raskite Braden sumą B.

6–23
B =
36.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
maža rizikavidutinė rizikadidelė rizika

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Morse griuvimų skalę: griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne; antrinė diagnozė: ne; judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas arba padeda slaugytoja; IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip; eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis; psichikos būklė: žino savo ribas. Naudodami ribas 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė, spustelėkite griuvimo rizikos lygį.

  1. 1maža rizika
  2. 2vidutinė rizika
  3. 3didelė rizika
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis

Mokomasis dujų tyrimas rodo metabolinę acidozę su HCO₃⁻ 10 mmol/L. Winterso formule raskite tikėtiną PaCO₂ (ribos vidurį) mmHg.

HCO₃⁻ 10 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus

Mokomasis dujų tyrimas rodo metabolinę alkalozę su HCO₃⁻ 30 mmol/L. Naudodami tikėtiną PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21, raskite tikėtiną PaCO₂.

HCO₃⁻ 30 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
39.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mV

Išmatuokite QT intervalą ir R–R intervalą šioje reguliarioje II derivacijos juostoje, tada pagal Fridericia formulę QTc = QT/∛RR (abu sekundėmis) apskaičiuokite pagal dažnį pataisytą dydį QTc. Atsakymą pateikite sekundėmis trijų ženklų po kablelio tikslumu.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
QTc = s
40.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mVnormaritmasP dantelisPR intervalasQRS trukmė

Išanalizuokite šią II derivacijos juostą penkiais žingsniais iš eilės: dažnis, ritmas, P dantelis, PR intervalas, QRS trukmė. Kuriame žingsnyje randate pirmą nenormalų požymį? Spustelėkite jį.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1norma
  2. 2ritmas
  3. 3P dantelis
  4. 4PR intervalas
  5. 5QRS trukmė

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: C · It seals the drug in the muscle and stops it leaking into the tissue above

Kodėl tai yra atsakymas

Pulling the skin sideways before injecting and releasing it afterwards makes a zigzag track that closes over the needle path, preventing leakage and skin staining.

Atsakymas

C · It seals the drug in the muscle and stops it leaking into the tissue above
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: B · Pakankamai anksčiau prieš procedūrą, kad jis pasiektų didžiausią poveikį

Kodėl tai yra atsakymas

Duodant analgetikų iš anksto, pagal vaisto poveikio pradžią ir piką, nuskausminimas veikia procedūros metu. Tai veiksmingiau nei gydyti jau prasidėjusį skausmą.

Atsakymas

B · Pakankamai anksčiau prieš procedūrą, kad jis pasiektų didžiausią poveikį
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: D · Ruošti ir duoti vaistus vienam pacientui vienu metu

Kodėl tai yra atsakymas

Vaistus paruošiant, patikrinant ir duodant vienam pacientui vienu metu, prie lovos, sumažėja klaidų dėl netinkamo paciento. Maišant vaistus klaidų tikimybė didėja.

Atsakymas

D · Ruošti ir duoti vaistus vienam pacientui vienu metu
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: B · Remove the restraints, because the reason for them has ended

Kodėl tai yra atsakymas

Restraints are used only as long as needed to keep people safe. Once the patient no longer presents a danger, the restraints are removed, even if the order has not yet expired.

Atsakymas

B · Remove the restraints, because the reason for them has ended
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: C · A parent of a 6-week-old with a temperature of 38,3 °C

Kodėl tai yra atsakymas

A fever in an infant under about 3 months old needs urgent assessment, because serious bacterial infection is more likely and signs can be subtle. The other calls are routine.

Atsakymas

C · A parent of a 6-week-old with a temperature of 38,3 °C
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: C · The laboratory is calling with a critical potassium result of 2,6 mEq/L

Kodėl tai yra atsakymas

A critical potassium of 2,6 mEq/L can cause life-threatening arrhythmias, so it is acted on first: the nurse assesses the patient and informs the provider. The other calls can wait.

Atsakymas

C · The laboratory is calling with a critical potassium result of 2,6 mEq/L
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: A · To reduce the risk of aspirating stomach contents

Kodėl tai yra atsakymas

Under general anaesthesia the airway reflexes are lost, so food or fluid in the stomach could be regurgitated and inhaled. Fasting reduces the risk of aspiration pneumonitis.

Atsakymas

A · To reduce the risk of aspirating stomach contents
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: A · "I'll drink as little as possible so I don't leak."

Kodėl tai yra atsakymas

Restricting fluids concentrates urine, irritates the bladder and risks dehydration and infection. Pelvic floor exercises, weight loss and reducing caffeine are recommended measures.

Atsakymas

A · "I'll drink as little as possible so I don't leak."
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: D · Put seizure precautions in place and report the result

Kodėl tai yra atsakymas

Hypocalcemia increases neuromuscular excitability and can cause tetany, laryngospasm and seizures. The nurse reports the result, keeps the patient safe with seizure precautions and expects calcium replacement. The other measures fit hypercalcemia.Patikrinta pagal: Hypoparathyroidism · MedlinePlus (NIH) (2026)

Atsakymas

D · Put seizure precautions in place and report the result
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: A · Pernicious anemia, treated with B12 injections

Kodėl tai yra atsakymas

Pernicious anemia is an autoimmune condition in which antibodies block intrinsic factor or destroy the cells that make it, so B12 is not absorbed. Treatment is lifelong B12, usually by injection (very high oral doses are an alternative).Patikrinta pagal: Pernicious anemia · MedlinePlus (NIH) (2026)

Atsakymas

A · Pernicious anemia, treated with B12 injections
11.Farmakologija

Atsakymas: A · Respiratory rate and level of sedation

Kodėl tai yra atsakymas

Opioids can cause respiratory depression, which is usually preceded by increasing sedation. Both are checked before and after each dose.

Atsakymas

A · Respiratory rate and level of sedation
12.Farmakologija

Atsakymas: A · Severe bone marrow suppression, because azathioprine breakdown is reduced

Kodėl tai yra atsakymas

Azathioprine is converted to mercaptopurine, which is partly inactivated by xanthine oxidase. Allopurinol blocks this enzyme, so levels rise and dangerous myelosuppression can occur unless the dose is greatly reduced or the combination avoided.

Atsakymas

A · Severe bone marrow suppression, because azathioprine breakdown is reduced
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: D · Atkūrus sinusinį ritmą gali atitrūkti prieširdžių krešuliai

Kodėl tai yra atsakymas

Po 48 valandų prieširdžių virpėjimo gali būti prieširdžių trombų. Atkūrus organizuotą susitraukimą jie gali būti išstumti ir sukelti insultą. Pacientai paprastai gauna antikoaguliantų bent tris savaites prieš procedūrą (arba krešulį paneigia transezofaginė echokardiografija) ir bent keturias savaites po jos.

Atsakymas

D · Atkūrus sinusinį ritmą gali atitrūkti prieširdžių krešuliai
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: D · Poliežuvinį gliceril trinitratą

Kodėl tai yra atsakymas

Apatinės sienos STEMI su hipotenzija, padidėjusiu jungo venų spaudimu ir švariais plaučiais rodo dešiniojo skilvelio infarktą. Šie pacientai priklauso nuo priešapkrovos, o nitratai gali sukelti ryškią hipotenziją; sistolinis kraujospūdis žemiau 90 mmHg pats savaime yra priežastis jų neduoti. Aspirinas vis tiek indikuotinas, o skubi reperfuzija yra galutinis gydymas.

Atsakymas

D · Poliežuvinį gliceril trinitratą
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: A · Allopurinol and making the urine less acidic

Kodėl tai yra atsakymas

Uric acid stones form when urine is acidic and rich in uric acid. High fluid intake, alkalinising the urine (for example with potassium citrate) and allopurinol reduce the risk. Purine-rich foods are limited.

Atsakymas

A · Allopurinol and making the urine less acidic
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: A · Ramipril, spironolactone and trimethoprim

Kodėl tai yra atsakymas

ACE inhibitors and spironolactone reduce aldosterone effect, and trimethoprim blocks potassium secretion in the distal tubule. Together, in CKD, they can cause dangerous hyperkalaemia. Loop diuretics, salbutamol and insulin lower potassium.

Atsakymas

A · Ramipril, spironolactone and trimethoprim
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: B · Drink plenty of clear fluids while taking the preparation

Kodėl tai yra atsakymas

Bowel preparation causes profuse diarrhoea, which can lead to dehydration and electrolyte disturbance. Patients follow a low-residue diet, then clear fluids, and drink plenty of extra clear fluid.

Atsakymas

B · Drink plenty of clear fluids while taking the preparation
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: D · Hyponatraemia from hypotonic fluids

Kodėl tai yra atsakymas

Once the glucose is metabolised, 5% glucose acts as free water. Surgical stress increases ADH, so sodium falls, which can cause cerebral oedema. The team reviews fluids and corrects sodium carefully.

Atsakymas

D · Hyponatraemia from hypotonic fluids
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: D · Redness, warmth and discharge

Kodėl tai yra atsakymas

Redness spreading from the incision, warmth, swelling, purulent discharge, gaping edges and fever suggest infection. Numbness near the scar is common and not a sign of infection.

Atsakymas

D · Redness, warmth and discharge
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: C · Galvos skausmas daug stipresnis sėdint ir sumažėja atsigulus

Kodėl tai yra atsakymas

Galvos skausmas po dūrio į kietąjį dangalą priklauso nuo padėties, stipresnis stovint ir sumažėja gulint. Aukštas kraujospūdis, regos sutrikimas ir skausmas dešiniajame viršutiniame pilvo kvadrante rodo preeklampsiją, kuri gali pasireikšti ir po gimdymo. Kraujospūdį visada reikia patikrinti.

Atsakymas

C · Galvos skausmas daug stipresnis sėdint ir sumažėja atsigulus
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: A · Avoid screen media, apart from video calls with family

Kodėl tai yra atsakymas

Young children learn through face-to-face interaction and play. Guidance such as the American Academy of Pediatrics advises avoiding screens other than video chatting under about 18–24 months, and limited, shared, high-quality viewing after that.

Atsakymas

A · Avoid screen media, apart from video calls with family
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: C · Tell the oncology team at once, as preventive treatment may be needed

Kodėl tai yra atsakymas

In immunosuppressed children, chickenpox can cause severe pneumonia, hepatitis and encephalitis. After exposure, the team may give varicella-zoster immunoglobulin or antivirals. Live varicella vaccine is not given during chemotherapy.

Atsakymas

C · Tell the oncology team at once, as preventive treatment may be needed
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: C · Intensive team-based support at home for people with severe mental illness and frequent admissions

Kodėl tai yra atsakymas

ACT teams provide frequent, flexible, multidisciplinary support in people's homes and communities, including help with medicines, housing and daily living. It aims to reduce hospital admissions.

Atsakymas

C · Intensive team-based support at home for people with severe mental illness and frequent admissions
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: C · Pavojus identifikuojamam asmeniui turi būti atskleistas komandai ir gali tekti jį atskleisti tam asmeniui apsaugoti, laikantis įstatymų ir tvarkos

Kodėl tai yra atsakymas

Sunkus grasinimas identifikuojamam asmeniui viršija konfidencialumą. Slaugytojas informuoja komandą, dokumentuoja grasinimą ir laikosi teisinių bei tvarkos procedūrų asmeniui apsaugoti.

Atsakymas

C · Pavojus identifikuojamam asmeniui turi būti atskleistas komandai ir gali tekti jį atskleisti tam asmeniui apsaugoti, laikantis įstatymų ir tvarkos
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: 18:00

24 valandų laikrodis: nuo 13 val. (1 PM) pridėkite 12 prie valandos (3:45 PM = 15:45). Nuo vidurnakčio iki 12:59 AM yra 00:00–00:59, o 12:00–12:59 PM lieka 12:00–12:59. Grįžtant atimkite 12 iš 13–23 valandų ir pridėkite PM; 00 valanda tampa 12 AM. Laiką per vidurnaktį skaičiuokite dviem dalimis: iki 24:00 (00:00), paskui nuo 00:00.

Paverskite valandą

6 PM → 6 + 12 = 18

Atsakymas

18:00

Atsakymas

18:00
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: V = 272,5 mL

Buitiniai matai ir svoris: slaugos egzaminuose naudojami suapvalinti atitikmenys: 1 arbatinis šaukštelis (tsp) = 5 mL, 1 valgomasis šaukštas (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 skysčio uncija (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, o 1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL. Svoriui 1 kg = 2,2 lb ir 1 lb = 16 oz; ilgiui 1 colis = 2,54 cm. Sudarykite perskaičiavimą taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų.

Kiekviena eilutė mL

1 puodelis = 1·240 = 240 mL
½ tsp = 0,5·5 = 2,5 mL
1 fl oz = 1·30 = 30 mL

Sudėtis

V = 240 + 2,5 + 30 = 272,5 mL

Atsakymas

V = 272,5 mL
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 3 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Koncentracija

20% = 200 mg/mL

Tūris

V = 600/200 = 3 mL

Atsakymas

V = 3 mL
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 0,68 mL

Dozės įtraukimas: tūris = (paskirta dozė/pradinio tirpalo stiprumas) × pradinio tirpalo tūris. Pirmiausia paverskite į tuos pačius vienetus, tada patikrinkite, ar tūris telpa į švirkštą ir patenka ant vienos iš jo skalės žymių.

Tūris

V = 680/1000 = 0,68 mL

Ant švirkšto

Šio 1 mL švirkšto kiekviena maža linija yra 0,01 mL.

Atsakymas

V = 0,68 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: V = 240 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Greitis mL/h

30·60/15 = 120 mL/h

Tūris

V = 120·2 = 240 mL

Atsakymas

V = 240 mL
30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: t = 5,3 h

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Greitis mL/h

25·60/20 = 75 mL/h

Likęs laikas

t = 400/75 = 5,333 ≈ 5,3 h

Atsakymas

t = 5,3 h
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: R = 26,8 mL/h

Heparino ir insulino infuzijos: koncentracija = vienetai maišelyje/maišelio tūris (vienetai/mL). Pompos greitis (mL/h) = vienetai per valandą/koncentracija, o vienetai per valandą = mL/h × koncentracija. Kai paskirta pagal kūno masę, pirmiausia vienetai/h = vienetai/kg/h × kūno masė. Boliuso tūris = reikiami vienetai/flakono stiprumas. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Vienetai per valandą

16·67 = 1 072 vnt./h

Koncentracija

20 000/500 = 40 vnt./mL

Pompos greitis

R = 1072/40 = 26,8 mL/h

Atsakymas

R = 26,8 mL/h
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: D = 4,1 mcg/kg/min

Titruojamos infuzijos: pirmiausia raskite koncentraciją mcg/mL (mg × 1000/mL). Kai paskirta pagal kūno masę, mcg/min = mcg/kg/min × kūno masė. Tada mL/h = mcg/min × 60/koncentracija. Skaičiuojant atgal, mcg/kg/min = mL/h × koncentracija/(60 × kūno masė). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Koncentracija

800 000/500 = 1600 mcg/mL

Mikrogramai per minutę

17·1600 = 27200 mcg/h
27200/60 = 453,3 mcg/min

Kilogramui

D = 453,3/110 = 4,121 ≈ 4,1 mcg/kg/min

Atsakymas

D = 4,1 mcg/kg/min
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: B = 930 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Iš viso suvartota

per os: 200 + 100 = 300 mL
ledo gabalėliai: 240/2 = 120 mL
Intraveninė infuzija: 100·12 = 1200 mL
intraveninis antibiotikas: 1·100 = 100 mL
iš viso suvartota = 1720 mL

Iš viso išskirta

325 + 175 + 90 + 200 = 790 mL

Balansas

B = 1720 − 790 = 930 mL

Atsakymas

B = 930 mL

Teigiamas: gauta daugiau skysčių, nei išskirta.

34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 3,3 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Likęs tūris

500 − 300 = 200 mL

Laikas

t = 200/60 = 3,333 ≈ 3,3 h

Atsakymas

t = 3,3 h

Tai maždaug 3 h 20 min, todėl maišelis ištuštės apie 19:50.

35.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: B = 14

Braden skalė: šešios poskalės pragulų rizikai vertinti. Jutiminis suvokimas, drėgmė, aktyvumas, judrumas ir mityba vertinami 1–4 balais, nuo blogiausio lygio (1) iki problemos nebuvimo (4); trintis ir šlytis vertinama 1–3 balais. Suma svyruoja nuo 6 iki 23, o mažesnė suma reiškia didesnę riziką. Dažnos grupės: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža rizika, 13–14 vidutinė rizika, 10–12 didelė rizika ir 9 ar mažiau labai didelė rizika.

Įvertinkite kiekvieną poskalę

jutiminis suvokimas: labai ribotas → 2
drėgmė: retai drėgna → 4
aktyvumas: prikaustytas prie lovos → 1
judrumas: šiek tiek ribotas → 3
mityba: pakankama → 3
trintis ir šlytis: problema → 1

Sudėtis

Braden suma = 2 + 4 + 1 + 3 + 3 + 1 = 14

Atsakymas

B = 14
36.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: maža rizika

Morse griuvimų skalė: šeši punktai. Griuvimų anamnezė: ne 0, taip 25. Antrinė diagnozė: ne 0, taip 15. Judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas ar slaugytojos pagalba 0; ramentai, lazda ar vaikštynė 15; laikosi už baldų 30. IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne 0, taip 20. Eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis 0; silpna 10; sutrikusi 20. Psichikos būklė: žino savo ribas 0; pervertina arba pamiršta ribas 15. Suma svyruoja nuo 0 iki 125. Rizikos ribos ligoninėse skiriasi; dažnai naudojama: 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė.

Įvertinkite kiekvieną punktą

griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne → 0
antrinė diagnozė: ne → 0
judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas arba padeda slaugytoja → 0
IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip → 20
eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis → 0
psichikos būklė: žino savo ribas → 0

Sudėtis

Morse suma = 0 + 0 + 0 + 20 + 0 + 0 = 20

Rizikos lygis

20 → maža rizika

Atsakymas

maža rizika
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: PaCO₂ = 23 mmHg

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Winterso formulė

PaCO₂ = 1,5·10 + 8 = 23 mmHg
nuotolis: 21–25 mmHg

Atsakymas

PaCO₂ = 23 mmHg
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: PaCO₂ = 42 mmHg

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Tikėtinas PaCO₂

0,7·30 + 21 = 42 mmHg

Atsakymas

PaCO₂ = 42 mmHg

Padidėjimas turi ribą: vien dėl kompensacijos PaCO₂ retai pakyla virš maždaug 55 mmHg.

39.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: QTc = 0,427 s

QT ir QTc: QT intervalas eina nuo QRS komplekso pradžios iki T dantelio pabaigos. Didėjant pulsui jis trumpėja, todėl pataisomas pagal dažnį naudojant R–R intervalą sekundėmis: Bazett QTc = QT/√RR ir Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett formulė – labiausiai paplitusi vadovėliuose; ji per daug pataiso esant dideliam pulsui, kai pirmenybė teikiama Fridericia. Ribos įvairiuose šaltiniuose skiriasi: QTc didesnis nei maždaug 0,45 s vyrams arba 0,46 s moterims paprastai vadinamas pailgėjusiu, o didesnis nei 0,50 s – žymiai pailgėjusiu.

Matuokite

QT = 9 × 0,04 = 0,36 s
RR = 15 × 0,04 = 0,60 s

Fridericia formulė

QTc = 0,36/∛0,60 = 0,36/0,8434 = 0,427 s

Atsakymas

QTc = 0,427 s

Įprastose ribose (apie 0,45 s vyrams, 0,46 s moterims). (427 ms)

40.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: ritmas

Penki žingsniai kiekvienai juostai: 1. dažnis (300 ar 1500 metodas arba 6 sekundžių metodas, jei nereguliarus); 2. ritmas: ar R–R intervalai vienodi; 3. P dantelis: yra, teigiamas II derivacijoje, vienas prieš kiekvieną QRS ir visi vienodi; 4. PR intervalas: 0,12–0,20 s ir pastovus; 5. QRS trukmė: mažesnė nei 0,12 s. Ritmą įvardykite tik atlikę visus penkis žingsnius. Normalus sinusinis ritmas atitinka visus penkis: 60–100/min., reguliarus, teigiamas P prieš kiekvieną QRS, PR 0,12–0,20 s, QRS mažesnis nei 0,12 s.

Penki žingsniai

1. Dažnis: 7 QRS kompleksų per 6 s, × 10 = 70 per minutę.
2. Ritmas: visiškai nereguliarus, R–R nuo 0,64 iki 0,92 s be dėsningumo.
3. P dantelis: nėra; izolinijoje matyti smulkios nereguliarios virpėjimo bangos.
4. PR intervalas: išmatuoti negalima.
5. QRS: 0,08 s, siauras (mažiau nei 0,12 s).

Pirmasis nenormalus žingsnis

ritmas → prieširdžių virpėjimas

Atsakymas

ritmas

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions