NCLEX tipo bandomieji klausimai (RN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 40 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Paros dozė
mg/parai = mg/kg/parai × kūno masė (kg)
Dozių skaičius per parą
skaičius = 24 h / dozavimo intervalas (h)
Svarai į kilogramus
kg = lb / 2,2
Infuzijos koncentracija
vienetai/mL = vienetai maišelyje / maišelio tūris
Pompos greitis
mL/h = dozė per valandą / koncentracija
Titruojama infuzija
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dozė pagal pompos greitį
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Vienetai
1 mg = 1000 mcg

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

What is the main aim of "protected mealtimes" on hospital wards?

  1. ATo let patients eat without interruptions, with help where needed
  2. BTo stop visitors from bringing any food into hospital
  3. CTo make sure all patients eat the same meal at once
  4. DTo give staff a fixed break while the patients are eating their meals
2.Slaugos pagrindaiSunkus

A patient describes burning, shooting pain with pins and needles in both feet. Which type of pain is most likely?

  1. ANeuropathic pain
  2. BAcute somatic pain
  3. CReferred pain
  4. DVisceral pain
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

An adult with hepatitis A is incontinent of stool. Which precautions are used?

  1. AAirborne precautions in a negative-pressure room with the door closed
  2. BA protective environment with filtered air
  3. CContact precautions in addition to standard precautions
  4. DDroplet precautions with a surgical mask
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

Which patient should the nurse assess first?

  1. AA patient with tuberculosis who is asking to have visitors
  2. BA patient on chemotherapy with a new temperature of 38,4 °C (101,1 °F)
  3. CA patient with an MRSA wound due for a routine dressing change
  4. DA patient who wants more alcohol hand rub in the room
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

A patient with a valid do-not-resuscitate order (DNR; called DNACPR in the UK) stops breathing and has no pulse. What should the nurse do?

  1. AStart CPR and stop when the family arrives
  2. BStart chest compressions but not rescue breaths
  3. CCall the cardiac arrest team and let them decide
  4. DFollow the DNR order and do not start CPR
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

A patient with a severe asthma attack had a PaCO₂ of 32 mmHg (4,3 kPa) on arrival. An hour later it is 46 mmHg (6,1 kPa), and the patient seems tired. What does this suggest?

  1. ARespiratory muscle fatigue with possible impending respiratory failure
  2. BThe patient is hyperventilating even more than before and needs calming
  3. CThe asthma is improving, because the PaCO₂ is now near normal
  4. DA laboratory error that should be ignored
7.Klinikinė slaugaVidutinis

Pacientui po eismo įvykio stiprus dusulys, vienoje pusėje negirdėti kvėpavimo garsų, žemas kraujospūdis, o trachėja pasislinkusi į kitą pusę. Kokia tikėtina diagnozė?

  1. AĮtampos pneumotoraksas
  2. BPlaučių edema
  3. CPlaučių uždegimas
  4. DAstma
8.Klinikinė slaugaSunkus

Why is a large pleural effusion drained slowly rather than all at once?

  1. AFluid drained quickly turns into blood
  2. BQuick drainage causes the effusion to spread to the other lung
  3. CSlow drainage stops the patient needing oxygen
  4. DRapid drainage can cause re-expansion pulmonary oedema
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

A patient has macrocytic anemia with numbness and tingling of the feet and poor balance. Which deficiency is most likely?

  1. AVitamin C (ascorbic acid)
  2. BVitamin B12
  3. CIron (low ferritin)
  4. DFolate (folic acid)
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

Paciento bendrasis kalcis yra 7,9 mg/dL (2,0 mmol/L), albuminas 2,4 g/dL (24 g/L), simptomų nėra. Kuris tyrimas geriausiai išaiškintų, ar yra tikra hipokalcemija?

  1. AŠlapimo savitasis svoris
  2. BJonizuotas kalcis
  3. CHbA1c
  4. DNatris serume
11.FarmakologijaVidutinis

Kodėl doksiciklino negalima vartoti tuo pačiu metu su pienu ar antacidais?

  1. AAntacidai paverčia jį toksišku junginiu
  2. BPienas pagreitina jo skaidymą kepenyse, indukuodamas fermentus
  3. CKalcis ir kiti metalų jonai jį suriša ir mažina absorbciją
  4. DDerinys sukelia sunkų vidurių užkietėjimą
12.FarmakologijaSunkus

A malnourished patient with low serum albumin shows nystagmus and unsteady gait. Her total phenytoin level is within range. What is the most likely explanation?

  1. ALow albumin speeds up phenytoin metabolism
  2. BMore phenytoin is unbound when albumin is low, so free levels rise
  3. CLow albumin makes phenytoin bind more tightly, so the drug is less active
  4. DThe total level is high, but the laboratory is wrong
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

Why must inspired air be humidified for a patient with a tracheostomy?

  1. ADry air is needed to stop secretions forming in the trachea
  2. BHumidification prevents the cuff from deflating
  3. CHumidified air contains more oxygen than dry air at the same flow
  4. DThe nose and upper airway, which warm and moisten air, are bypassed
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

A patient with a COPD exacerbation has been on NIV for two hours. They are now more drowsy, and the pH has fallen further despite a good mask fit. What should the nurse do?

  1. AContinue NIV unchanged and repeat the blood gas tomorrow morning
  2. BRemove the mask and give nebulised bronchodilators only from now on
  3. CGive a sedative to help the patient tolerate the mask
  4. DEscalate urgently for review of intubation or a ceiling of care
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

Which action is part of an effective bowel programme after a spinal cord injury?

  1. AAvoiding fibre to prevent bloating
  2. BRestricting fluids to reduce the volume of stool
  3. CA routine at the same time each day, often after a meal
  4. DUsing strong laxatives only when the bowel has not opened for a week
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

A nurse teaches a patient with Hashimoto's thyroiditis about levothyroxine. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I can stop the tablets once I feel back to normal."
  2. B"I will take the tablets at the same time each day."
  3. C"I will have regular blood tests to check my dose."
  4. D"I will report palpitations or chest pain."
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Kokio dydžio turi būti iškirpta stomos priemonės anga?

  1. AŠiek tiek mažesnė už stomą sandariam užsegimui
  2. BBet kokio dydžio, jei tik stoma uždengta
  3. CApie 2 cm didesnė už stomą aplink
  4. DApie 2–3 mm didesnė už stomą aplink
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

A patient arrives in recovery with a temperature of 35,2 °C and is shivering. What is the most appropriate action?

  1. ARemove all blankets to let the body adjust
  2. BStart active warming and monitor the temperature
  3. CSend the patient to the ward to warm up there under extra blankets
  4. DGive cold IV fluids to settle the shivering
19.Akušerinė slaugaVidutinis

A baby has prolonged jaundice at 3 weeks with pale, chalky stools and dark urine. What should the nurse suspect?

  1. AErythema toxicum
  2. BPhysiological jaundice
  3. CBiliary atresia
  4. DBreast milk jaundice
20.Akušerinė slaugaSunkus

A woman received an opioid IV 30 minutes ago. The tracing now shows minimal variability but no decelerations. What is the most likely cause?

  1. AProlapse of the umbilical cord
  2. BThe opioid's effect on the fetal brain
  3. CPlacental abruption
  4. DSevere fetal anaemia from Rh disease
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

A child's tonic–clonic seizure has lasted more than 5 minutes. What should the nurse do?

  1. APut a tongue depressor between the child's teeth
  2. BWait another 15 minutes, because most seizures stop on their own
  3. CGive the prescribed rescue medicine and call for emergency help
  4. DHold the child's arms and legs firmly to stop the movements
22.Pediatrinė slaugaSunkus

Newborn screening shows congenital hypothyroidism. The parents ask why a baby who looks well needs treatment. What is the best answer?

  1. ATreatment is only cosmetic, to prevent a swollen neck (goitre) developing later in childhood
  2. BThe baby will develop diabetes if the thyroid is not treated now
  3. CWithout early treatment it can cause lasting learning disability and poor growth
  4. DThe baby could pass the condition to other children in the family
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

A student avoids eating in the canteen and speaking in seminars because she fears others will judge her or see her blush. Which disorder does this suggest?

  1. ASocial anxiety disorder
  2. BAgoraphobia
  3. CObsessive-compulsive disorder
  4. DGeneralised anxiety disorder
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

MAOI vartojanti pacientė grįžta iš vakarėlio su stipriu pakaušio skausmu, sprando rigidiškumu ir širdies plakimu. Ką slaugytojas turėtų daryti pirmiausia?

  1. APatarti atsigulti ir išsimiegoti
  2. BPatikrinti kraujospūdį ir skubiai pranešti skiriančiajam gydytojui
  3. CDuoti puodelį stiprios kavos nuo galvos skausmo
  4. DDuoti kitą MAOI dozę anksčiau
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
94969810010210410635363738394041°F°C? °F38 °C

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Paciento temperatūra yra 38 °C. Konvertuokite į Farenheito laipsnius T pagal °F = °C × 9/5 + 32. Suapvalinkite iki vieno ženklo po kablelio.

38 °C
T = °F
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
1 mcg/kg/min? mg/h83 kg1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Paskyrime nurodyta 1 mcg/kg/min pacientui, kuris sveria 83 kg. Išreikškite dozės greitį D mg/h. Suapvalinkite iki dviejų ženklų po kablelio.

1 mcg/kg/min83 kg
D = mg/h
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
500 mg+ 1,8 mLV = ? mL

Flakone yra 500 mg miltelių. Etiketėje parašyta: įpilkite 1,8 mL injekcinio vandens, kad bendras tūris būtų 2 mL. Paskirta 150 mg. Kokį paruošto tirpalo tūrį V duosite?

500 mg+ 1,8 mL → 2 mL150 mg
V = mL
28.Dozių skaičiavimasSunkus
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Paskirta 4350 vienetų vaisto, kuris tiekiamas 5000 vienetų/mL. Įtraukite dozę į 1 mL švirkštą: kokį tūrį V suleidžiate?

4350 units5000 units/mL
V = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
1000 mL20 gtt/mL12 h? gtt/min

Sulašinkite 1000 mL per 12 valandų sistema, kurios koeficientas 20 lašai/mL. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę. Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

1000 mL12 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
250 mg250 mL60 gtt/mL75 mg/h? gtt/min

250 mg vaisto praskiedžiama 250 mL ir lašinama savitaka per 60 gtt/mL sistemą. Paskirta 75 mg per valandą. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę.

250 mg/250 mL75 mg/h60 gtt/mL
R = gtt/min
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasVidutinis
heparin 5 000 vnt./mL60 vnt./kg · 66 kg → V = ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis protokolas numato 60 vienetų/kg heparino boliusą pacientui, sveriančiam 66 kg. Flakone yra 5 000 vienetai/mL. Kokį tūrį V įtrauksite? Apvalinkite iki dviejų skaitmenų po kablelio.

60 vnt./kg66 kg5 000 vnt./mL
V = mL
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasSunkus
800 mg500 mLdopamine21 mL/h98 kg? mcg/kg/min

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). dopamine infuzija (800 mg 500 mL) lašinama 21 mL/h greičiu. Pacientas sveria 98 kg. Kokią dozę D mcg/kg/min gauna pacientas? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

800 mg/500 mL21 mL/h98 kg
D = mcg/kg/min
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta8 valandų pamainaželė120 mLpienas200 mLsultys120 mLIntraveninė infuzija80 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas1 × 100 mLšlapimas425 mLšlapimas325 mLšlapimas375 mLžaizdos drenas110 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 8 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite visą suvartotų skysčių kiekį I mL.

želė: 120 mLpienas: 200 mLsultys: 120 mLIntraveninė infuzija: 80 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas: 1 × 100 mL
I = mL
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
500 mL200 mL sulašinta120 mL/h18:30t = ? h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 500 mL maišelis lašinamas pompa 120 mL/h greičiu. 18:30 jau sulašinta 200 mL. Po kiek valandų t maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

500 mL200 mL sulašinta120 mL/h
t = h
35.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Morse griuvimų skalę: griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne; antrinė diagnozė: ne; judėjimo priemonė: ramentai, lazda ar vaikštynė; IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip; eisena: sutrikusi; psichikos būklė: žino savo ribas. Raskite Morse sumą MFS.

0–125
MFS =
36.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
nuraminavidutiniškai nenormalužemas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Praėjus 1 minutei po gimimo, pratybų naujagimio būklė: rausvas kūnas su mėlynomis rankomis ir kojomis, pulsas 60/min., grimasa dirginant, aktyvūs judesiai ir kvėpavimo nėra. Apskaičiuokite Apgar balą ir spustelėkite, kaip jis interpretuojamas.

  1. 1nuramina
  2. 2vidutiniškai nenormalu
  3. 3žemas
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis
pH7,357,457,52PaCO₂mmHg354547HCO₃⁻mmol/L222637nekompensuotaiš dalies kompensuotavisiškai kompensuota

Mokomasis arterinio kraujo dujų tyrimas rodo pH 7,52, PaCO₂ 47 mmHg (6,3 kPa) ir HCO₃⁻ 37 mmol/L. Pirminis sutrikimas yra metabolinė alkalozė. Kiek jis kompensuotas? Spustelėkite savo atsakymą.

pH 7,52PaCO₂ 47 mmHg (6,3 kPa)HCO₃⁻ 37 mmol/L
  1. 1nekompensuota
  2. 2iš dalies kompensuota
  3. 3visiškai kompensuota
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus

Mokomosios reikšmės: Na⁺ 137, Cl⁻ 111, HCO₃⁻ 13 mmol/L ir albuminas 33 g/L. Raskite pagal albuminą pataisytą anijonų tarpą AGc = AG + 0,25·(40 − albuminas).

Na⁺ 137 mmol/LCl⁻ 111 mmol/LHCO₃⁻ 13 mmol/Lalbuminas 33 g/L
AGc = mmol/L
39.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mV

Išmatuokite QT intervalą ir R–R intervalą šioje reguliarioje II derivacijos juostoje, tada pagal Bazett formulę QTc = QT/√RR (abu sekundėmis) apskaičiuokite pagal dažnį pataisytą dydį QTc. Atsakymą pateikite sekundėmis trijų ženklų po kablelio tikslumu.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
QTc = s
40.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mVII laipsnio AV blokada, II tipas2:1 AV blokada (tipas nenustatytas)II laipsnio AV blokada, I tipas (Wenckebach)sinusinė bradikardija

Interpretuokite šią II derivacijos juostą. Kurią interpretaciją galite pagrįsti pagal šią vieną juostą? Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1II laipsnio AV blokada, II tipas
  2. 22:1 AV blokada (tipas nenustatytas)
  3. 3II laipsnio AV blokada, I tipas (Wenckebach)
  4. 4sinusinė bradikardija

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: A · To let patients eat without interruptions, with help where needed

Kodėl tai yra atsakymas

Ward rounds and tests can interrupt meals, and patients then eat less. Protected mealtimes pause non-urgent activity so staff can focus on helping patients eat.

Atsakymas

A · To let patients eat without interruptions, with help where needed
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: A · Neuropathic pain

Kodėl tai yra atsakymas

Neuropathic pain comes from damage to nerves, for example in diabetes, and is often burning, shooting or tingling. It may respond poorly to standard analgesics and need specific drugs.

Atsakymas

A · Neuropathic pain
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: C · Contact precautions in addition to standard precautions

Kodėl tai yra atsakymas

Hepatitis A spreads through fecal contamination. For a patient who is incontinent or in diapers, contact precautions are added to standard precautions to prevent spread on hands and surfaces.

Atsakymas

C · Contact precautions in addition to standard precautions
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: B · A patient on chemotherapy with a new temperature of 38,4 °C (101,1 °F)

Kodėl tai yra atsakymas

Fever in a patient who may be neutropenic can be the first sign of sepsis and needs urgent assessment. The other needs are real but stable and can wait a short time.

Atsakymas

B · A patient on chemotherapy with a new temperature of 38,4 °C (101,1 °F)
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: D · Follow the DNR order and do not start CPR

Kodėl tai yra atsakymas

A valid DNR order means CPR is not started. The nurse keeps the patient comfortable, informs the provider and supports the family.

Atsakymas

D · Follow the DNR order and do not start CPR
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · Respiratory muscle fatigue with possible impending respiratory failure

Kodėl tai yra atsakymas

Early in an asthma attack, fast breathing lowers the PaCO₂. A rising, “normal” value in a tiring patient means they can no longer move enough air, which is a warning sign of respiratory failure.

Atsakymas

A · Respiratory muscle fatigue with possible impending respiratory failure
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: A · Įtampos pneumotoraksas

Kodėl tai yra atsakymas

Įtampos pneumotoraksas gresia gyvybei ir reikalauja nedelsiant atlikti dekompresiją. Trachėjos pasislinkimas yra vėlyvas požymis.

Atsakymas

A · Įtampos pneumotoraksas
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: D · Rapid drainage can cause re-expansion pulmonary oedema

Kodėl tai yra atsakymas

Draining a large volume quickly can cause re-expansion pulmonary oedema, with cough, chest tightness and hypoxia. Drainage is controlled, and the patient is watched closely.

Atsakymas

D · Rapid drainage can cause re-expansion pulmonary oedema
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · Vitamin B12

Kodėl tai yra atsakymas

B12 and folate deficiencies both cause macrocytic anemia, but B12 deficiency also damages the spinal cord and peripheral nerves, causing numbness, tingling and poor balance. Neurological damage can become permanent if treatment is delayed.Patikrinta pagal: Vitamin B12 deficiency anemia - Medical Encyclopedia · MedlinePlus (NIH) (2026); Vitamin B12 level - Medical Encyclopedia · MedlinePlus (NIH) (2026)

Atsakymas

B · Vitamin B12
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · Jonizuotas kalcis

Kodėl tai yra atsakymas

Mažas albuminas sumažina bendrąjį kalcį nebūtinai sumažindamas aktyvų, jonizuotą kalcį. Tiesiogiai išmatuotas jonizuotas kalcis yra patikimiausias būdas nuspręsti, ar reikia gydymo.Patikrinta pagal: Calcium - ionized · MedlinePlus (NIH) (2025); Calcium Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Atsakymas

B · Jonizuotas kalcis
11.Farmakologija

Atsakymas: C · Kalcis ir kiti metalų jonai jį suriša ir mažina absorbciją

Kodėl tai yra atsakymas

Tetraciklinai žarnyne sudaro kompleksus su kalciu, magniu, aliuminiu ir geležimi, todėl mažėja absorbcija. Dozės vartojamos atskirai nuo šių produktų.

Atsakymas

C · Kalcis ir kiti metalų jonai jį suriša ir mažina absorbciją
12.Farmakologija

Atsakymas: B · More phenytoin is unbound when albumin is low, so free levels rise

Kodėl tai yra atsakymas

Phenytoin is highly protein bound. When albumin is low, the free fraction rises, so toxicity can occur with a "normal" total level; a free phenytoin level or corrected level is more useful.

Atsakymas

B · More phenytoin is unbound when albumin is low, so free levels rise
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: D · The nose and upper airway, which warm and moisten air, are bypassed

Kodėl tai yra atsakymas

The tracheostomy bypasses the nose, mouth and pharynx, which warm, filter and humidify air. Without humidification, secretions become thick and can block the tube. Heat and moisture exchangers, humidified oxygen and nebulised saline are used.

Atsakymas

D · The nose and upper airway, which warm and moisten air, are bypassed
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: D · Escalate urgently for review of intubation or a ceiling of care

Kodėl tai yra atsakymas

Worsening acidosis and consciousness on NIV mean treatment is failing. Senior review is needed to decide on intubation and ventilation or, if agreed in advance, a ceiling of care. Ideally the plan for NIV failure is documented when NIV is started. Sedation would depress breathing further.

Atsakymas

D · Escalate urgently for review of intubation or a ceiling of care
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: C · A routine at the same time each day, often after a meal

Kodėl tai yra atsakymas

A regular routine, timed after a meal to use the gastrocolic reflex, plus fluids, fibre and, often, suppositories or digital stimulation, helps prevent constipation and accidents. This also reduces the risk of autonomic dysreflexia.

Atsakymas

C · A routine at the same time each day, often after a meal
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: A · "I can stop the tablets once I feel back to normal."

Kodėl tai yra atsakymas

In Hashimoto's thyroiditis the gland is permanently damaged, so levothyroxine is usually lifelong. Feeling well shows that the dose is right, not that the disease is cured. Stopping causes symptoms to return.

Atsakymas

A · "I can stop the tablets once I feel back to normal."
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: D · Apie 2–3 mm didesnė už stomą aplink

Kodėl tai yra atsakymas

Anga iškerpama tiksliai aplink stomą, paliekant mažą maždaug 2–3 mm (apie 1/8 colio) atstumą. Per didelė anga atveria odą išskyroms, per maža gali įpjauti stomą. Stomos pirmąsias savaites mažėja, todėl matavimas kartojamas.

Atsakymas

D · Apie 2–3 mm didesnė už stomą aplink
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: B · Start active warming and monitor the temperature

Kodėl tai yra atsakymas

Hypothermia increases the risk of bleeding, infection and cardiac events, and shivering increases oxygen use. Active warming with warmed fluids if needed is started, and the patient stays in recovery until temperature is acceptable.

Atsakymas

B · Start active warming and monitor the temperature
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: C · Biliary atresia

Kodėl tai yra atsakymas

Pale stools and dark urine point to conjugated (obstructive) jaundice, such as biliary atresia. Early surgery gives the best outcome, so this needs urgent referral.

Atsakymas

C · Biliary atresia
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: B · The opioid's effect on the fetal brain

Kodėl tai yra atsakymas

Opioids, magnesium sulfate and fetal sleep can temporarily reduce variability. Without decelerations, it is likely drug-related, but the tracing should be watched for return of variability.

Atsakymas

B · The opioid's effect on the fetal brain
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: C · Give the prescribed rescue medicine and call for emergency help

Kodėl tai yra atsakymas

A seizure lasting 5 minutes or more is treated as possible status epilepticus. Rescue medicine such as buccal or intranasal midazolam, or rectal or intranasal diazepam, is given according to the care plan, and emergency help is called. The child is never restrained and nothing is put in the mouth.

Atsakymas

C · Give the prescribed rescue medicine and call for emergency help
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: C · Without early treatment it can cause lasting learning disability and poor growth

Kodėl tai yra atsakymas

Thyroid hormone is vital for brain development and growth. Untreated congenital hypothyroidism causes permanent intellectual disability, which is why it is screened for and treated early, before symptoms appear.

Atsakymas

C · Without early treatment it can cause lasting learning disability and poor growth
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: A · Social anxiety disorder

Kodėl tai yra atsakymas

Social anxiety disorder is a marked fear of social situations in which the person may be scrutinised, with fear of embarrassment or negative judgement, leading to avoidance or intense distress.

Atsakymas

A · Social anxiety disorder
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: B · Patikrinti kraujospūdį ir skubiai pranešti skiriančiajam gydytojui

Kodėl tai yra atsakymas

Tai hipertenzinės krizės požymiai. Patikrinkite kraujospūdį, stebėkite ją ir skubiai kvieskite gydytoją. Kofeinas padarytų dar blogiau.

Atsakymas

B · Patikrinti kraujospūdį ir skubiai pranešti skiriančiajam gydytojui
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: T = 100,4 °F

Temperatūra: °C = (°F − 32) × 5/9 ir °F = °C × 9/5 + 32. Iš °F pirmiausia atimkite 32, o tik paskui dauginkite; iš °C pirmiausia dauginkite ir tada pridėkite 32. Greita patikra: 37 °C yra 98,6 °F, o kiekvienas 1 °C yra 1,8 °F.

Dauginkite iš 9/5

38·9/5 = 68,4

Pridėkite 32

T = 68,4 + 32 = 100,4 °F

Atsakymas

T = 100,4 °F
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: D = 4,98 mg/h

Dimensinė analizė: užrašykite duotą dydį, tada dauginkite iš perskaičiavimo koeficientų, užrašytų trupmenomis (pavyzdžiui, 60 min/1 h arba 1 mg/1000 mcg), kad kiekvienas nereikalingas vienetas pasirodytų vieną kartą viršuje ir vieną kartą apačioje ir susiredukuotų. Likus tik reikiamam vienetui, skaičiuokite. Naudokite klausime pateiktus atitikmenis ir apvalinkite tik galutinį atsakymą.

Sudarykite grandinę

D = 1 mcg/kg/min × 83 kg × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)

Apskaičiuokite

D = 1·83·60/1000 = 4,98 mg/h

Atsakymas

D = 4,98 mg/h
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 0,6 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Koncentracija sumaišius

500 mg/2 mL = 250 mg/mL

Tūris

V = 150/250 = 0,6 mL

Atsakymas

V = 0,6 mL
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 0,87 mL

Dozės įtraukimas: tūris = (paskirta dozė/pradinio tirpalo stiprumas) × pradinio tirpalo tūris. Pirmiausia paverskite į tuos pačius vienetus, tada patikrinkite, ar tūris telpa į švirkštą ir patenka ant vienos iš jo skalės žymių.

Tūris

V = 4350/5000 = 0,87 mL

Ant švirkšto

Šio 1 mL švirkšto kiekviena maža linija yra 0,01 mL.

Atsakymas

V = 0,87 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 28 gtt/min

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Laikas minutėmis

12·60 = 720 min

Lašėjimo greitis

R = 1000·20/720 = 27,78 ≈ 28 gtt/min

Atsakymas

R = 28 gtt/min

Prie lovos apvalinama iki artimiausio sveiko lašo: 28 lašų/min.

30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 75 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Koncentracija

250/250 = 1 mg/mL

Tūris per valandą

75/1 = 75 mL/h

Lašėjimo greitis

R = 75·60/60 = 75 gtt/min

Atsakymas

R = 75 gtt/min
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: V = 0,79 mL

Heparino ir insulino infuzijos: koncentracija = vienetai maišelyje/maišelio tūris (vienetai/mL). Pompos greitis (mL/h) = vienetai per valandą/koncentracija, o vienetai per valandą = mL/h × koncentracija. Kai paskirta pagal kūno masę, pirmiausia vienetai/h = vienetai/kg/h × kūno masė. Boliuso tūris = reikiami vienetai/flakono stiprumas. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Reikiamas vienetų skaičius

60·66 = 3 960 vnt.

Tūris

V = 3960/5000 = 0,792 ≈ 0,79 mL

Atsakymas

V = 0,79 mL
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: D = 5,7 mcg/kg/min

Titruojamos infuzijos: pirmiausia raskite koncentraciją mcg/mL (mg × 1000/mL). Kai paskirta pagal kūno masę, mcg/min = mcg/kg/min × kūno masė. Tada mL/h = mcg/min × 60/koncentracija. Skaičiuojant atgal, mcg/kg/min = mL/h × koncentracija/(60 × kūno masė). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Koncentracija

800 000/500 = 1600 mcg/mL

Mikrogramai per minutę

21·1600 = 33600 mcg/h
33600/60 = 560 mcg/min

Kilogramui

D = 560/98 = 5,714 ≈ 5,7 mcg/kg/min

Atsakymas

D = 5,7 mcg/kg/min
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: I = 1180 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Sudėkite suvartotus skysčius

per os: 120 + 200 + 120 = 440 mL
Intraveninė infuzija: 80·8 = 640 mL
intraveninis antibiotikas: 1·100 = 100 mL
I = 1180 mL

Atsakymas

I = 1180 mL
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 2,5 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Likęs tūris

500 − 200 = 300 mL

Laikas

t = 300/120 = 2,5 h

Atsakymas

t = 2,5 h

Tai maždaug 2 h 30 min, todėl maišelis ištuštės apie 21:00.

35.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: MFS = 55

Morse griuvimų skalė: šeši punktai. Griuvimų anamnezė: ne 0, taip 25. Antrinė diagnozė: ne 0, taip 15. Judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas ar slaugytojos pagalba 0; ramentai, lazda ar vaikštynė 15; laikosi už baldų 30. IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne 0, taip 20. Eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis 0; silpna 10; sutrikusi 20. Psichikos būklė: žino savo ribas 0; pervertina arba pamiršta ribas 15. Suma svyruoja nuo 0 iki 125. Rizikos ribos ligoninėse skiriasi; dažnai naudojama: 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė.

Įvertinkite kiekvieną punktą

griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne → 0
antrinė diagnozė: ne → 0
judėjimo priemonė: ramentai, lazda ar vaikštynė → 15
IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip → 20
eisena: sutrikusi → 20
psichikos būklė: žino savo ribas → 0

Sudėtis

Morse suma = 0 + 0 + 15 + 20 + 20 + 0 = 55

Atsakymas

MFS = 55
36.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: vidutiniškai nenormalu

Apgar skalė: penki požymiai, kurių kiekvienas vertinamas 0, 1 ar 2 balais, tikrinami 1 ir 5 minutę po gimimo. Išvaizda (spalva): mėlyna ar išblyškusi 0, rausvas kūnas su mėlynomis galūnėmis 1, rausva visur 2. Pulsas: nėra 0, mažiau nei 100/min. 1, 100/min. ar daugiau 2. Reakcija į dirginimą (refleksinis jautrumas): nėra 0, grimasa 1, verksmas, kosulys ar čiaudulys 2. Aktyvumas (tonusas): suglebęs 0, šiek tiek lenkia 1, aktyvūs judesiai 2. Kvėpavimas: nėra 0, lėtas ar nereguliarus su silpnu verksmu 1, geras su stipriu verksmu 2. Suma 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormali ir 0–3 žema.

Įvertinkite kiekvieną požymį

Išvaizda: rausvas kūnas su mėlynomis rankomis ir kojomis → 1
Pulsas: 60/min → 1
Reakcija į dirginimą: grimasa dirginant → 1
Aktyvumas: aktyvūs judesiai → 2
Kvėpavimas: kvėpavimo nėra → 0

Sudėtis

APGAR = 1 + 1 + 1 + 2 + 0 = 5

Interpretacija

5 → vidutiniškai nenormalu

Atsakymas

vidutiniškai nenormalu
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: iš dalies kompensuota

Kraujo dujų skaitymas (ROME): pirmiausia pH: žemiau 7,35 yra acidemija, aukščiau 7,45 – alkalemija. Tada raskite reikšmę, kuri tai paaiškina. PaCO₂ (norma 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) yra kvėpavimo dalis ir kvėpavimo sutrikimo atveju kinta Priešinga pH kryptimi; HCO₃⁻ (norma 22–26 mmol/L) yra metabolinė dalis ir kinta ta pačia kryptimi kaip pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Kita reikšmė rodo kompensaciją: normali reiškia nekompensuotą; nenormali kryptimi, grąžinančia pH atgal, kai pH vis dar nenormalus, reiškia iš dalies kompensuotą; normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis reiškia visiškai kompensuotą. Laboratorijų ribos šiek tiek skiriasi; tai mokomosios reikšmės.

ROME, reikšmė po reikšmės

pH 7,52: alkalemija (aukščiau 7,45)
PaCO₂ 47 mmHg: aukštas (35–45)
HCO₃⁻ 37 mmol/L: aukštas (22–26)

Kompensacija

iš dalies kompensuota

Atsakymas

iš dalies kompensuota
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: AGc = 14,75 mmol/L

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Anijonų tarpas

AG = 137 − (111 + 13) = 13

Pataisa dėl albumino

13 + 0,25·(40 − 33) = 14,75 mmol/L

Atsakymas

AGc = 14,75 mmol/L

Po pataisos daugiau nei apie 12: didelis anijonų tarpas.

39.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: QTc = 0,5 s

QT ir QTc: QT intervalas eina nuo QRS komplekso pradžios iki T dantelio pabaigos. Didėjant pulsui jis trumpėja, todėl pataisomas pagal dažnį naudojant R–R intervalą sekundėmis: Bazett QTc = QT/√RR ir Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett formulė – labiausiai paplitusi vadovėliuose; ji per daug pataiso esant dideliam pulsui, kai pirmenybė teikiama Fridericia. Ribos įvairiuose šaltiniuose skiriasi: QTc didesnis nei maždaug 0,45 s vyrams arba 0,46 s moterims paprastai vadinamas pailgėjusiu, o didesnis nei 0,50 s – žymiai pailgėjusiu.

Matuokite

QT = 12,5 × 0,04 = 0,50 s
RR = 25 × 0,04 = 1,00 s

Bazett formulė

QTc = 0,50/√1,00 = 0,50/1 = 0,5 s

Atsakymas

QTc = 0,5 s

Viršija įprastas ribas ir vyrams (apie 0,45 s), ir moterims (apie 0,46 s): pailgėjęs. (500 ms)

40.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: 2:1 AV blokada (tipas nenustatytas)

2:1 AV blokada: kai kiekvienam QRS tenka du P dantelius, dviejų paeiliui praleistų P dantelių nėra, todėl nematyti, ar PR pailgėtų (I tipas), ar liktų pastovus (II tipas) prieš nepraleistą P dantelį. Pagal vieną juostą tai vadinama 2:1 AV blokada; tipą nulemia ilgesnė juosta arba laidumo santykio pokytis. Siauras QRS daro labiau tikėtiną I tipą, o platus QRS – II tipą, bet nei vienas to neįrodo.

Penki žingsniai

1. Dažnis: R–R = 44 mažų langelių, 1500 ÷ 44 ≈ 34 per minutę.
2. Ritmas: reguliarus, kiekvienas R–R yra 1,76 s.
3. P dantelis: teigiamas ir reguliarus (P–P 0,88 s, 68 per minutę), du kiekvienam QRS.
4. PR intervalas: pastovus, 0,20 s perduotuose susitraukimuose.
5. QRS: 0,12 s, platus (0,12 s ar daugiau).

Kodėl tipas lieka neaiškus

Kas antras P dantelis nepraleidžiamas, todėl du praleisti dūžiai neina paeiliui ir PR pailgėjimo pamatyti neįmanoma.
2:1 AV blokada (tipas nenustatytas)

Atsakymas

2:1 AV blokada (tipas nenustatytas)

Siauras QRS daro labiau tikėtiną I tipą, o platus QRS – II tipą, bet nulemti gali tik ilgesnė juosta arba laidumo santykio pokytis.

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions