Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.
1Formulės ir metodai
Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga
Metodas
Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.
Prioritetų nustatymas ir delegavimas
Metodas
Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).
Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai
Metodas
Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.
Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos
Metodas
Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.
Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos
Metodas
Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.
Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė
Metodas
Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.
Akušerinė slauga
Metodas
Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.
Pediatrinė slauga
Metodas
Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.
Psichikos sveikatos slauga
Metodas
Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.
EKG ritmo juostos analizė
Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.
2Uždaviniai
1.Slaugos pagrindaiVidutinis
According to Erikson, what is the main developmental task of older adulthood?
AIndustry versus inferiority
BIdentity versus role confusion
CIntegrity versus despair
DTrust versus mistrust
2.Slaugos pagrindaiSunkus
Which action is most effective in preventing catheter-associated urinary tract infection?
ARemoving the catheter as soon as it is no longer needed
BGiving antibiotics to every catheterised patient
CChanging the drainage bag every few hours to keep the system fresh
DWashing out the bladder every day
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis
Hair must be removed from a planned surgical site. Which method reduces the risk of surgical site infection?
AUsing wax strips on the morning of surgery
BShaving with a disposable razor the night before surgery
CClipping with electric clippers just before surgery
DShaving with a razor just before the incision
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus
A patient sitting in a chair starts to have a generalized seizure. What should the nurse do?
AEase the patient to the floor, protect the head and turn them on their side
BLeave to get the provider, then return
CHold the patient firmly in the chair until the seizure stops
DPut a padded tongue blade between the teeth to protect the tongue and airway
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis
A patient on a nasal cannula at 6 L/min still has a low SpO₂. What should the nurse do?
ATurn the nasal cannula up to 15 L/min
BRemove the oxygen to see if the SpO₂ changes
CRecheck the SpO₂ at the next routine set of observations in four hours
DReport it, because a different oxygen device is likely to be needed
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus
A marathon runner is confused, with a temperature of 41 °C and hot skin. What is the priority?
AWrapping the runner in a blanket to prevent shivering
BAsking the runner to rest in the shade and drink slowly
CRapid cooling while supporting airway and circulation
DGiving an antipyretic tablet and waiting for it to work
7.Klinikinė slaugaVidutinis
A patient says they are "allergic" to codeine because it made them constipated. How should this be recorded?
AIt should not be recorded at all
BAs a side effect or intolerance, not a true allergy
CAs a severe anaphylactic allergy to all opioids
DAs an allergy to all painkillers
8.Klinikinė slaugaSunkus
A patient with several days of vomiting and diarrhoea has low blood pressure, low urine output and a rising creatinine. Which description fits best?
APre-renal acute kidney injury from poor perfusion, treated by restoring fluid volume
BPost-renal acute kidney injury from obstruction, treated with a catheter
CChronic kidney disease, treated with long-term dialysis three times a week
DIntrinsic kidney injury from glomerulonephritis, treated with high-dose steroids
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis
Pacientui į kairįjį dilbį teka infuzija. Iš kur slaugytojas turėtų paimti kraujo mėginį?
AIš veninės kaniulės, kol teka skystis
BIš bet kurios venos, nes skystis rezultatų neveikia
CIš priešingos rankos
DIš vietos tiesiai virš infuzijos vietos toje pačioje rankoje
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus
A health care worker's hepatitis B tests show: HBsAg negative, anti-HBs positive, anti-HBc positive. What does this mean?
ANot immune and never exposed to the virus
BImmunity from vaccination only, never infected
CCurrent chronic hepatitis B infection
DPast infection that has resolved, with immunity
11.FarmakologijaVidutinis
A man taking tamsulosin is planning cataract surgery. What should the nurse advise?
ATell the eye surgeon, as it can cause floppy iris syndrome
BStop the drug for one day and no further action is needed
CThe drug has no link with eye surgery
DTake a double dose on the day of surgery
12.FarmakologijaSunkus
A patient taking metoprolol is also started on verapamil. Which adverse effect is most likely?
ASevere bradycardia and heart block
BHypoglycaemia and weight gain
CRebound tachycardia and hypertension
DHyperkalaemia and muscle weakness
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis
A patient with heart failure is comfortable at rest but becomes breathless walking across a room. Which NYHA class fits best?
AClass II
BClass IV
CClass I
DClass III
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus
After intubation, breath sounds are heard on the right side of the chest but not the left. What is the most likely cause?
AThe tube has entered the right main bronchus
BThe tube has entered the oesophagus
CThe tube cuff has burst during insertion
DThe left lung has completely filled with fluid
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis
Which headache feature most suggests raised intracranial pressure from a brain tumour?
AA tight band across the forehead that eases with rest
BBetter in the morning and worse with stress
COnly present after reading for a long time
DWorse on waking and on coughing, with vomiting
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus
Why may HbA1c be unreliable in a patient with haemolytic anaemia or a recent large blood transfusion?
AThe test only measures the glucose in the plasma, not in the cells
BIt depends on how long red blood cells survive in the blood
CAnaemia always makes the HbA1c very high
DBlood transfusions contain large amounts of glucose
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis
Which nursing care helps a new skin graft take?
AEncouraging the patient to exercise the area straight away
BRemoving the dressing every hour to look at it
CMassaging the graft firmly several times a day
DKeeping the area still and avoiding shearing forces
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus
A patient has sharp, tearing pain on passing stool, "like passing glass", with a streak of fresh blood. Which condition is most likely?
ACrohn's disease of the ileum
BAnal fissure
CUpper GI bleeding
DColorectal cancer
19.Akušerinė slaugaVidutinis
Why is it important that the uterus relaxes fully between contractions?
AIt reduces the mother's need for fluids
BBlood flow to the placenta is restored between contractions
CIt prevents the membranes from rupturing
DIt allows the cervix to close again between contractions
20.Akušerinė slaugaSunkus
A nurse is teaching a mother how to prevent shaken baby syndrome. Which statement shows a need for further teaching?
A"If I feel very angry, it is fine to shake him a little to stop the crying."
B"Crying often increases in the first weeks, and that can be normal."
C"I can call someone to help when I feel overwhelmed."
D"If I get too frustrated, I will put him in his cot and step away for a few minutes."
21.Pediatrinė slaugaVidutinis
Kuri atsargumo priemonė taikoma vaikui, sergančiam hemofilija?
ASkatinti kontaktinį sportą, pavyzdžiui, regbį, sąnariams ir raumenims sustiprinti
BKai įmanoma, vengti injekcijų į raumenis ir temperatūros matavimo tiesiojoje žarnoje
CSkausmui malšinti duoti aspirino
DŠildyti kraujuojantį sąnarį
22.Pediatrinė slaugaSunkus
5 savaičių kūdikiui, sergančiam pilorostenoze, planuojama operacija. Kraujo tyrimai rodo mažą chloridų kiekį ir metabolinę alkalozę. Kas prioritetas prieš operaciją?
ANedelsiant vežti kūdikį į operacinę
BDuoti antacidą
CIštaisyti dehidrataciją ir elektrolitų disbalansą skiriant skysčių į veną, kaip paskirta
DPrieš operaciją duoti didelius pieno kiekius, kad kūdikis sustiprėtų ir priaugtų svorio
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis
In family systems theory, what is meant by the "identified patient"?
AThe patient whose identity has been checked against a wristband before treatment
BThe family member who has the most serious physical illness
CThe member whose symptoms are seen as the family's problem
DThe family member who pays for the treatment
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus
The parent of a child recently diagnosed with autism asks, "Did his vaccines cause this?" What is the most accurate response?
A"Yes, the MMR vaccine is a proven cause of autism."
B"We don't know, so it is best to stop all of his other vaccines."
C"Large studies have found no link between vaccines and autism."
D"Autism is caused by cold and distant parenting styles in early childhood."
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Naujagimis sveria 10 lb 3 oz. Naudodami 1 lb = 16 oz ir 1 kg = 2,2 lb, raskite svorį m kilogramais. Suapvalinkite iki dviejų ženklų po kablelio.
10 lb 3 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb
m = kg
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Per pamainą pacientas suvartoja: 1½ fl oz iš sultys, 1 puodelis iš arbata, 2 tsp iš kosulio sirupas, 2 tbsp iš skystasis papildas. Naudodami pateiktus atitikmenis, raskite bendrą suvartotą kiekį per burną V mL.
1 fl oz = 30 mL1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL1 tsp = 5 mL1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
Flakone yra 2 g miltelių. Etiketėje parašyta: įpilkite 7,4 mL injekcinio vandens, kad bendras tūris būtų 8 mL. Paskirta 200 mg. Kokį paruošto tirpalo tūrį V duosite?
2 g+ 7,4 mL → 8 mL200 mg
V = mL
28.Dozių skaičiavimasSunkus
Paskirta 2100 vienetų vaisto, kuris tiekiamas 5000 vienetų/mL. Įtraukite dozę į 1 mL švirkštą: kokį tūrį V suleidžiate?
2100 units5000 units/mL
V = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
Lašinama 25 gtt/min greičiu per 20 gtt/mL sistemą. Kiek mililitrų V pacientas gauna per 3 valandas?
25 gtt/min20 gtt/mL3 h
V = mL
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
Lašelinė laša 50 lašų/min greičiu per 20 lašų/mL sistemą. Maišelyje liko 400 mL. Po kiek valandų t jis bus tuščias? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.
50 gtt/min20 gtt/mL400 mL
t = h
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasVidutinis
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis protokolas numato 60 vienetų/kg heparino boliusą pacientui, sveriančiam 92 kg. Flakone yra 5 000 vienetai/mL. Kokį tūrį V įtrauksite? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.
60 vnt./kg92 kg5 000 vnt./mL
V = mL
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasSunkus
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). dobutamine infuzija (500 mg 250 mL) lašinama 7 mL/h greičiu. Pacientas sveria 81 kg. Kokią dozę D mcg/kg/min gauna pacientas? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.
500 mg/250 mL7 mL/h81 kg
D = mcg/kg/min
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 12 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite visą suvartotų skysčių kiekį I mL.
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 1000 mL maišelis pradėtas lašinti 13:30 ir lašinamas pompa 100 mL/h greičiu. Kiek mL V liks maišelyje 18:00?
1000 mL100 mL/h13:30 → 18:00
V = mL
35.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Morse griuvimų skalę: griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne; antrinė diagnozė: taip; judėjimo priemonė: ramentai, lazda ar vaikštynė; IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip; eisena: sutrikusi; psichikos būklė: žino savo ribas. Raskite Morse sumą MFS.
0–125
MFS =
36.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 28/min., SpO₂ 97 % kvėpuojant kambario oru, kraujospūdis 124/74 mmHg, pulsas 76/min., budrus, temperatūra 36,2 °C. Į kokią klinikinės rizikos grupę patenka pacientas? Spustelėkite ją.
RR 28SpO₂ 97%orasSBP 124HR 76AT 36,2 °C
1žemas
2maža–vidutinė
3vidutinis
4aukštas
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis
Mokomasis arterinio kraujo dujų tyrimas rodo pH 7,58, PaCO₂ 21 mmHg (2,8 kPa) ir HCO₃⁻ 19 mmol/L. Pirminis sutrikimas yra kvėpavimo alkalozė. Kiek jis kompensuotas? Spustelėkite savo atsakymą.
pH 7,58PaCO₂ 21 mmHg (2,8 kPa)HCO₃⁻ 19 mmol/L
1nekompensuota
2iš dalies kompensuota
3visiškai kompensuota
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus
Mokomasis dujų tyrimas rodo metabolinę acidozę: pH 7,25, PaCO₂ 38 mmHg (5,1 kPa), HCO₃⁻ 16 mmol/L. Palyginkite išmatuotą PaCO₂ su Winterso formule. Spustelėkite savo interpretaciją.
pH 7,25PaCO₂ 38 mmHg (5,1 kPa)HCO₃⁻ 16 mmol/L
1tinkama kompensacija
2papildoma kvėpavimo acidozė
3papildoma kvėpavimo alkalozė
39.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
Išmatuokite QT intervalą ir R–R intervalą šioje reguliarioje II derivacijos juostoje, tada pagal Bazett formulę QTc = QT/√RR (abu sekundėmis) apskaičiuokite pagal dažnį pataisytą dydį QTc. Atsakymą pateikite sekundėmis trijų ženklų po kablelio tikslumu.
II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
QTc = s
40.EKG ritmo juostos analizėSunkus
Šis pacientas turi širdies stimuliatorių. Interpretuokite II derivacijos juostą. Spustelėkite atsakymą.
II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
1sinusinis ritmas su platesniu QRS
2dviejų kamerų (AV) stimuliuojamas ritmas
3idioventrikulinis ritmas
4jungtinis ritmas
3Tirpalai
1.Slaugos pagrindai
Atsakymas: C · Integrity versus despair
Kodėl tai yra atsakymas
In late adulthood people review their lives. A sense of meaning brings integrity, while regret can lead to despair. Reminiscence can support this stage.
Atsakymas
C · Integrity versus despair
2.Slaugos pagrindai
Atsakymas: A · Removing the catheter as soon as it is no longer needed
Kodėl tai yra atsakymas
The infection risk grows with each day of catheterisation, so the most effective step is avoiding unnecessary catheters and removing them early. Routine bladder washouts and frequent bag changes break the closed system and add risk.
Atsakymas
A · Removing the catheter as soon as it is no longer needed
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga
Atsakymas: C · Clipping with electric clippers just before surgery
Kodėl tai yra atsakymas
Razors cause tiny skin cuts that bacteria can colonize, which raises the infection risk. If hair must be removed, clippers are used close to the time of surgery.
Atsakymas
C · Clipping with electric clippers just before surgery
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga
Atsakymas: A · Ease the patient to the floor, protect the head and turn them on their side
Kodėl tai yra atsakymas
The nurse guides the patient gently to the floor, cushions the head, moves objects away and turns the patient on their side to protect the airway. The nurse stays, times the seizure and calls for help.
Atsakymas
A · Ease the patient to the floor, protect the head and turn them on their side
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas
Atsakymas: D · Report it, because a different oxygen device is likely to be needed
Kodėl tai yra atsakymas
Standard nasal cannulas are usually run at up to about 6 L/min; higher flows dry the nose without much benefit. If the patient still needs more oxygen, the nurse assesses and escalates for a different device.
Atsakymas
D · Report it, because a different oxygen device is likely to be needed
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas
Atsakymas: C · Rapid cooling while supporting airway and circulation
Kodėl tai yra atsakymas
Heat stroke is an emergency in which body temperature rises and the brain is affected. Rapid cooling, for example with cold water or ice, is the priority; antipyretics do not work for heat stroke.
Atsakymas
C · Rapid cooling while supporting airway and circulation
7.Klinikinė slauga
Atsakymas: B · As a side effect or intolerance, not a true allergy
Kodėl tai yra atsakymas
Constipation is a predictable side effect of opioids, not an immune response. Recording it accurately avoids withholding useful medicines while still noting the patient's experience.
Atsakymas
B · As a side effect or intolerance, not a true allergy
8.Klinikinė slauga
Atsakymas: A · Pre-renal acute kidney injury from poor perfusion, treated by restoring fluid volume
Kodėl tai yra atsakymas
Fluid loss reduces kidney perfusion, causing pre-renal AKI. Prompt fluid replacement can restore function before the kidney tissue itself is damaged.
Atsakymas
A · Pre-renal acute kidney injury from poor perfusion, treated by restoring fluid volume
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai
Atsakymas: C · Iš priešingos rankos
Kodėl tai yra atsakymas
Šalia tekančios infuzijos paimtas kraujas sumaišomas su veninių skysčių tirpalu ir duoda klaidingus rezultatus, pavyzdžiui, didelę gliukozę ar mažą hemoglobiną. Mėginys imamas iš kitos rankos arba, jei tai neįmanoma, pagal tvarką.
Atsakymas
C · Iš priešingos rankos
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai
Atsakymas: D · Past infection that has resolved, with immunity
Kodėl tai yra atsakymas
The vaccine contains only surface antigen, so vaccination produces anti-HBs alone. A positive anti-HBc shows past or current infection; with HBsAg negative and anti-HBs positive, the infection has cleared and the person is immune.Patikrinta pagal:Hepatitis Testing · MedlinePlus (NIH)
Atsakymas
D · Past infection that has resolved, with immunity
11.Farmakologija
Atsakymas: A · Tell the eye surgeon, as it can cause floppy iris syndrome
Kodėl tai yra atsakymas
Tamsulosin can cause intraoperative floppy iris syndrome, which complicates cataract surgery. The surgeon needs to know so that the technique can be adapted.
Atsakymas
A · Tell the eye surgeon, as it can cause floppy iris syndrome
12.Farmakologija
Atsakymas: A · Severe bradycardia and heart block
Kodėl tai yra atsakymas
Beta blockers and non-dihydropyridine calcium channel blockers (verapamil, diltiazem) both slow heart rate and AV conduction. Together they can cause severe bradycardia, heart block and heart failure.
Atsakymas
A · Severe bradycardia and heart block
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos
Atsakymas: D · Class III
Kodėl tai yra atsakymas
NYHA class I has no limitation, class II slight limitation with ordinary activity, class III marked limitation with less than ordinary activity but comfortable at rest, and class IV symptoms at rest. The class guides treatment and prognosis.
Atsakymas
D · Class III
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos
Atsakymas: A · The tube has entered the right main bronchus
Kodėl tai yra atsakymas
The right main bronchus is more in line with the trachea, so a tube pushed too far usually enters it and only the right lung is ventilated. The tube is withdrawn slightly by the team and position is rechecked. Oesophageal intubation gives no breath sounds and gastric gurgling.
Atsakymas
A · The tube has entered the right main bronchus
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos
Atsakymas: D · Worse on waking and on coughing, with vomiting
Kodėl tai yra atsakymas
Headaches from raised ICP are often worse on waking, when coughing, sneezing or bending, and may come with vomiting or visual changes. A new headache with these features needs prompt assessment.
Atsakymas
D · Worse on waking and on coughing, with vomiting
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos
Atsakymas: B · It depends on how long red blood cells survive in the blood
Kodėl tai yra atsakymas
HbA1c reflects glucose exposure over the lifespan of red cells. If red cells are destroyed early, or donor cells are added, the result may not match true average glucose. Glucose monitoring or other tests may be used instead.
Atsakymas
B · It depends on how long red blood cells survive in the blood
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė
Atsakymas: D · Keeping the area still and avoiding shearing forces
Kodėl tai yra atsakymas
Grafts need close contact with the wound bed to gain a new blood supply. Immobilisation, careful dressings and avoiding friction, shearing and collections under the graft help it take.
Atsakymas
D · Keeping the area still and avoiding shearing forces
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė
Atsakymas: B · Anal fissure
Kodėl tai yra atsakymas
An anal fissure causes severe pain during and after defecation with bright red blood. Treatment includes stool softeners, fibre and topical treatment to relax the sphincter.
Atsakymas
B · Anal fissure
19.Akušerinė slauga
Atsakymas: B · Blood flow to the placenta is restored between contractions
Kodėl tai yra atsakymas
During contractions, blood flow to the intervillous space falls. Relaxation between contractions restores oxygen delivery to the fetus. Short rest periods, as in tachysystole, can cause fetal hypoxia.
Atsakymas
B · Blood flow to the placenta is restored between contractions
20.Akušerinė slauga
Atsakymas: A · "If I feel very angry, it is fine to shake him a little to stop the crying."
Kodėl tai yra atsakymas
Shaking a baby can cause brain injury, retinal haemorrhages and death. Parents are taught that crying is normal, to put the baby down safely and step away when frustrated, and to ask for help.
Atsakymas
A · "If I feel very angry, it is fine to shake him a little to stop the crying."
21.Pediatrinė slauga
Atsakymas: B · Kai įmanoma, vengti injekcijų į raumenis ir temperatūros matavimo tiesiojoje žarnoje
Kodėl tai yra atsakymas
Venkite procedūrų ir vaistų, sukeliančių kraujavimą: injekcijų į raumenis, temperatūros matavimo tiesiojoje žarnoje, aspirino ir NVNU. Sąnario kraujavimas gydomas krešėjimo faktoriaus pakaitine terapija, poilsiu, šalčiu, kompresija ir pakėlimu.
Atsakymas
B · Kai įmanoma, vengti injekcijų į raumenis ir temperatūros matavimo tiesiojoje žarnoje
22.Pediatrinė slauga
Atsakymas: C · Ištaisyti dehidrataciją ir elektrolitų disbalansą skiriant skysčių į veną, kaip paskirta
Kodėl tai yra atsakymas
Pasikartojantis vėmimas sukelia dehidrataciją ir hipochloreminę, hipokaliemijos lydimą metabolinę alkalozę. Jos ištaisomos pirmiausia, nes anestezija nesaugi, kol skysčiai ir elektrolitai nenormalizuojasi. Piloromiotomija nėra skubi operacija.
Atsakymas
C · Ištaisyti dehidrataciją ir elektrolitų disbalansą skiriant skysčių į veną, kaip paskirta
23.Psichikos sveikatos slauga
Atsakymas: C · The member whose symptoms are seen as the family's problem
Kodėl tai yra atsakymas
Family systems theory sees the family as a unit in which each member affects the others. The "identified patient" carries the symptoms, but the therapy looks at patterns in the whole family.
Atsakymas
C · The member whose symptoms are seen as the family's problem
24.Psichikos sveikatos slauga
Atsakymas: C · "Large studies have found no link between vaccines and autism."
Kodėl tai yra atsakymas
Large, well-conducted studies have found no link between vaccines and autism, and the paper that first claimed a link was retracted. Autism is a neurodevelopmental condition with strong genetic contributions.
Atsakymas
C · "Large studies have found no link between vaccines and autism."
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas
Atsakymas: m = 4,63 kg
Buitiniai matai ir svoris: slaugos egzaminuose naudojami suapvalinti atitikmenys: 1 arbatinis šaukštelis (tsp) = 5 mL, 1 valgomasis šaukštas (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 skysčio uncija (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, o 1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL. Svoriui 1 kg = 2,2 lb ir 1 lb = 16 oz; ilgiui 1 colis = 2,54 cm. Sudarykite perskaičiavimą taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų.
Uncijos į svarus
3 oz/16 = 0,1875 lb
10 + 0,1875 = 10,19 lb
Svarai į kilogramus
m = 10,19/2,2 = 4,631 ≈ 4,63 kg
Atsakymas
m = 4,63 kg
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas
Atsakymas: V = 325 mL
Buitiniai matai ir svoris: slaugos egzaminuose naudojami suapvalinti atitikmenys: 1 arbatinis šaukštelis (tsp) = 5 mL, 1 valgomasis šaukštas (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 skysčio uncija (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, o 1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL. Svoriui 1 kg = 2,2 lb ir 1 lb = 16 oz; ilgiui 1 colis = 2,54 cm. Sudarykite perskaičiavimą taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų.
Kiekviena eilutė mL
1½ fl oz = 1,5·30 = 45 mL
1 puodelis = 1·240 = 240 mL
2 tsp = 2·5 = 10 mL
2 tbsp = 2·15 = 30 mL
Sudėtis
V = 45 + 240 + 10 + 30 = 325 mL
Atsakymas
V = 325 mL
27.Dozių skaičiavimas
Atsakymas: V = 0,8 mL
Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.
Koncentracija sumaišius
2000 mg/8 mL = 250 mg/mL
Tūris
V = 200/250 = 0,8 mL
Atsakymas
V = 0,8 mL
28.Dozių skaičiavimas
Atsakymas: V = 0,42 mL
Dozės įtraukimas: tūris = (paskirta dozė/pradinio tirpalo stiprumas) × pradinio tirpalo tūris. Pirmiausia paverskite į tuos pačius vienetus, tada patikrinkite, ar tūris telpa į švirkštą ir patenka ant vienos iš jo skalės žymių.
Tūris
V = 2100/5000 = 0,42 mL
Ant švirkšto
Šio 1 mL švirkšto kiekviena maža linija yra 0,01 mL.
Atsakymas
V = 0,42 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis
Atsakymas: V = 225 mL
Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.
Greitis mL/h
25·60/20 = 75 mL/h
Tūris
V = 75·3 = 225 mL
Atsakymas
V = 225 mL
30.Intraveninių infuzijų greitis
Atsakymas: t = 2,7 h
Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.
Greitis mL/h
50·60/20 = 150 mL/h
Likęs laikas
t = 400/150 = 2,667 ≈ 2,7 h
Atsakymas
t = 2,7 h
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas
Atsakymas: V = 1,1 mL
Heparino ir insulino infuzijos: koncentracija = vienetai maišelyje/maišelio tūris (vienetai/mL). Pompos greitis (mL/h) = vienetai per valandą/koncentracija, o vienetai per valandą = mL/h × koncentracija. Kai paskirta pagal kūno masę, pirmiausia vienetai/h = vienetai/kg/h × kūno masė. Boliuso tūris = reikiami vienetai/flakono stiprumas. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.
Reikiamas vienetų skaičius
60·92 = 5 520 vnt.
Tūris
V = 5520/5000 = 1,104 ≈ 1,1 mL
Atsakymas
V = 1,1 mL
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas
Atsakymas: D = 2,9 mcg/kg/min
Titruojamos infuzijos: pirmiausia raskite koncentraciją mcg/mL (mg × 1000/mL). Kai paskirta pagal kūno masę, mcg/min = mcg/kg/min × kūno masė. Tada mL/h = mcg/min × 60/koncentracija. Skaičiuojant atgal, mcg/kg/min = mL/h × koncentracija/(60 × kūno masė). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.
Koncentracija
500 000/250 = 2000 mcg/mL
Mikrogramai per minutę
7·2000 = 14000 mcg/h
14000/60 = 233,3 mcg/min
Kilogramui
D = 233,3/81 = 2,881 ≈ 2,9 mcg/kg/min
Atsakymas
D = 2,9 mcg/kg/min
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas
Atsakymas: I = 1520 mL
Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.
Sudėkite suvartotus skysčius
per os: 120 + 200 + 100 = 420 mL
Intraveninė infuzija: 75·12 = 900 mL
intraveninis antibiotikas: 2·100 = 200 mL
I = 1520 mL
Atsakymas
I = 1520 mL
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas
Atsakymas: V = 550 mL
Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.
Praėjęs laikas
13:30 → 18:00 = 4,5 h
Sulašintas tūris
100·4,5 = 450 mL
Likęs tūris
V = 1000 − 450 = 550 mL
Atsakymas
V = 550 mL
35.Klinikinio vertinimo skalės
Atsakymas: MFS = 70
Morse griuvimų skalė: šeši punktai. Griuvimų anamnezė: ne 0, taip 25. Antrinė diagnozė: ne 0, taip 15. Judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas ar slaugytojos pagalba 0; ramentai, lazda ar vaikštynė 15; laikosi už baldų 30. IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne 0, taip 20. Eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis 0; silpna 10; sutrikusi 20. Psichikos būklė: žino savo ribas 0; pervertina arba pamiršta ribas 15. Suma svyruoja nuo 0 iki 125. Rizikos ribos ligoninėse skiriasi; dažnai naudojama: 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė.
Įvertinkite kiekvieną punktą
griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne → 0
antrinė diagnozė: taip → 15
judėjimo priemonė: ramentai, lazda ar vaikštynė → 15
IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip → 20
eisena: sutrikusi → 20
psichikos būklė: žino savo ribas → 0
Sudėtis
Morse suma = 0 + 15 + 15 + 20 + 20 + 0 = 70
Atsakymas
MFS = 70
36.Klinikinio vertinimo skalės
Atsakymas: maža–vidutinė
NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.
Įvertinkite kiekvieną rodiklį
RR 28/min → 3
SpO₂ 97% → 0
kvėpuojant oru → 0
SBP 124 mmHg → 0
HR 76/min → 0
budrus (A) → 0
T 36,2 °C → 0
Suma ir raudoni balai
NEWS2 = 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 3
Bent vienas rodiklis vertinamas 3.
Rizikos grupė
maža–vidutinė
Atsakymas
maža–vidutinė
Vienas 3 balų įvertis reikalauja skubios apžiūros, net kai suma maža.
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimas
Atsakymas: iš dalies kompensuota
Kraujo dujų skaitymas (ROME): pirmiausia pH: žemiau 7,35 yra acidemija, aukščiau 7,45 – alkalemija. Tada raskite reikšmę, kuri tai paaiškina. PaCO₂ (norma 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) yra kvėpavimo dalis ir kvėpavimo sutrikimo atveju kinta Priešinga pH kryptimi; HCO₃⁻ (norma 22–26 mmol/L) yra metabolinė dalis ir kinta ta pačia kryptimi kaip pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Kita reikšmė rodo kompensaciją: normali reiškia nekompensuotą; nenormali kryptimi, grąžinančia pH atgal, kai pH vis dar nenormalus, reiškia iš dalies kompensuotą; normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis reiškia visiškai kompensuotą. Laboratorijų ribos šiek tiek skiriasi; tai mokomosios reikšmės.
ROME, reikšmė po reikšmės
pH 7,58: alkalemija (aukščiau 7,45)
PaCO₂ 21 mmHg: žemas (35–45)
HCO₃⁻ 19 mmol/L: žemas (22–26)
Kompensacija
iš dalies kompensuota
Atsakymas
iš dalies kompensuota
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimas
Atsakymas: papildoma kvėpavimo acidozė
Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.
Tikėtinas PaCO₂
1,5·16 + 8 = 32 → 30–34 mmHg
Palyginkite
išmatuotas: 38 mmHg → papildoma kvėpavimo acidozė
Atsakymas
papildoma kvėpavimo acidozė
39.EKG ritmo juostos analizė
Atsakymas: QTc = 0,45 s
QT ir QTc: QT intervalas eina nuo QRS komplekso pradžios iki T dantelio pabaigos. Didėjant pulsui jis trumpėja, todėl pataisomas pagal dažnį naudojant R–R intervalą sekundėmis: Bazett QTc = QT/√RR ir Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett formulė – labiausiai paplitusi vadovėliuose; ji per daug pataiso esant dideliam pulsui, kai pirmenybė teikiama Fridericia. Ribos įvairiuose šaltiniuose skiriasi: QTc didesnis nei maždaug 0,45 s vyrams arba 0,46 s moterims paprastai vadinamas pailgėjusiu, o didesnis nei 0,50 s – žymiai pailgėjusiu.
Matuokite
QT = 9 × 0,04 = 0,36 s
RR = 16 × 0,04 = 0,64 s
Bazett formulė
QTc = 0,36/√0,64 = 0,36/0,8 = 0,45 s
Atsakymas
QTc = 0,45 s
Įprastose ribose (apie 0,45 s vyrams, 0,46 s moterims). (450 ms)
40.EKG ritmo juostos analizė
Atsakymas: dviejų kamerų (AV) stimuliuojamas ritmas
Stimuliuojami ritmai: širdies stimuliatoriaus impulsas matomas kaip siauras vertikalus stimuliacijos smaigalys. Po skilvelio smaigalio QRS platus (0,12 s ar daugiau), nes impulsas plinta nuo elektrodo per raumenį, o ne per laidžiąją sistemą; stimuliuojant dešinįjį skilvelį jis II derivacijoje dažnai daugiausia neigiamas. Smaigalys prieš kiekvieną P dantelį reiškia prieširdžių stimuliaciją, o dviejų kamerų (AV) stimuliatorius rodo prieširdžio smaigalį ir P dantelį, o po užprogramuotos AV delsos – skilvelio smaigalį ir platų QRS. Perėmimas reiškia, kad po kiekvieno smaigalio seka depoliarizacija. Perėmimo nebuvimas yra smaigalys, po kurio nėra nei P dantelio, nei QRS; jutimo nebuvimas (smaigaliai, ignoruojantys paties paciento dūžius) ir stimuliavimo nebuvimas (nėra smaigalio, kai jo reikia) yra kiti klasikiniai gedimai.
Penki žingsniai
1. Dažnis: R–R = 24 mažų langelių, 1500 ÷ 24 ≈ 63 per minutę.
2. Ritmas: reguliarus, kiekvienas R–R yra 0,96 s.
3. Kiekvienas P dantelis eina po savo stimuliacijos smaigalio (prieširdžių stimuliacija).
4. AV intervalas: antrasis smaigalys eina 0,18 s po pirmojo (užprogramuota AV delsa).
5. QRS: 0,16 s, platus, iškart po antrojo smaigalio (skilvelių stimuliacija).
Interpretacija
dviejų kamerų (AV) stimuliuojamas ritmas
Atsakymas
dviejų kamerų (AV) stimuliuojamas ritmas
Stimuliuojamas QRS iš prigimties platus; nevadinkite jo Hiso pluošto šakos blokada ar skilveliniu ritmu.
Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.