NCLEX tipo bandomieji klausimai (RN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 40 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Paros dozė
mg/parai = mg/kg/parai × kūno masė (kg)
Dozių skaičius per parą
skaičius = 24 h / dozavimo intervalas (h)
Svarai į kilogramus
kg = lb / 2,2
Infuzijos koncentracija
vienetai/mL = vienetai maišelyje / maišelio tūris
Pompos greitis
mL/h = dozė per valandą / koncentracija
Titruojama infuzija
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dozė pagal pompos greitį
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Vienetai
1 mg = 1000 mcg

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

Pažengusia demencija sergantis pacientas negali apibūdinti savo skausmo. Kaip reikėtų vertinti skausmą?

  1. AStebėjimo skausmo skale, vertinančia elgesį, pvz., veido išraišką
  2. BLaikant, kad skausmo nėra, kol pacientas nesiskundžia ir nesikviečia pagalbos
  3. CPaprašyti lankytojo atspėti skausmo balą
  4. DNaudoti tik skaitmeninę 0–10 skalę
2.Slaugos pagrindaiSunkus

A patient has a generalised tonic-clonic seizure in bed. What should the nurse do?

  1. AGive a drink of water as soon as the jerking starts
  2. BHold the arms and legs firmly so that the jerking movements stop more quickly
  3. CPut a spoon between the teeth to stop tongue biting
  4. DProtect the head, move objects away, time it and do not restrain
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

A peripheral IV site is red, warm and tender along the vein. What should the nurse do?

  1. AFlush the catheter harder to clear the vein and keep using the same site
  2. BRemove the catheter and insert a new one at another site if still needed
  3. CIncrease the infusion rate to finish the bag sooner
  4. DApply a warm pack and keep using the same site
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

In a US hospital (CMS rules), a patient keeps pulling at an endotracheal tube, and alternatives have failed. The nurse applies wrist restraints in an emergency. What must happen next?

  1. AKeep the restraints on without an order until the patient is calm
  2. BObtain a time-limited order for the restraint promptly, following policy
  3. CAsk the provider for a PRN restraint order to use as needed
  4. DAsk the family to sign a consent form instead of an order
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

A patient coughs hard after abdominal surgery, and loops of bowel appear through the opened wound. What does the nurse do first?

  1. AHelp the patient walk to the toilet to relieve abdominal pressure
  2. BPush the bowel gently back into the abdomen with a gloved hand
  3. CCover the wound with sterile dressings moistened with saline
  4. DLeave the wound uncovered so the surgeon can see it on arrival
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

Komandą sudaro RN, LPN/LVN ir slaugytojo padėjėjas. Kuris paskyrimas tinkamiausias?

  1. APadėjėjas: geriamieji vaistai; LPN/LVN: priežiūros planai; RN: higienos priežiūra stabiliems pacientams
  2. BPadėjėjas: naujas priėmimas; LPN/LVN: higienos priežiūra; RN: įprasti gyvybinių rodiklių matavimai stabiliems pacientams
  3. CRN: naujas priėmimas; LPN/LVN: vaistai stabiliems pacientams; padėjėjas: higiena
  4. DLPN/LVN: visi pradiniai vertinimai; RN: paskirti vaistai; padėjėjas: išrašymo mokymas
7.Klinikinė slaugaVidutinis

A patient with pneumonia is breathless and coughing up thick sputum. Which nursing measure helps most with breathing?

  1. ADiscouraging coughing to save energy
  2. BSitting the patient upright and supporting them to clear secretions
  3. CLying the patient flat so that they can rest and conserve energy
  4. DRestricting all oral fluids
8.Klinikinė slaugaSunkus

An older patient has fallen several times since starting a new medicine. Which drug group is most likely to contribute?

  1. AEmollient creams applied to the legs
  2. BLubricating eye drops
  3. CBenzodiazepine sleeping tablets
  4. DVitamin D supplements
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

A patient with hyperkalemia received IV regular insulin with dextrose. Which result must the nurse monitor closely over the next hours?

  1. ASerum sodium, because it rises quickly
  2. BHemoglobin, because insulin causes red cell loss
  3. CSerum calcium, because it falls sharply
  4. DBlood glucose, because hypoglycemia can occur
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

Kuris vertinimas geriausiai anksti nustato toksiškumą infuzuojant magnio sulfatą į veną?

  1. AOdos spalva ir kapiliarų prisipildymas kas valandą
  2. BŽarnyno garsai ir pilvo apimtis
  3. CGliukozė kraujyje ir vyzdžių dydis kas valandą
  4. DKeliaraiščio refleksai, kvėpavimo dažnis ir šlapimo kiekis
11.FarmakologijaVidutinis

Which antihypertensive class can raise blood glucose and uric acid levels, sometimes triggering gout?

  1. AAngiotensin II receptor blockers
  2. BThiazide diuretics
  3. CAlpha-1 blockers
  4. DACE inhibitors
12.FarmakologijaSunkus

A toddler swallowed many of his mother's iron tablets. He has vomiting and bloody diarrhoea. Which drug may be used to bind iron?

  1. AAcetylcysteine
  2. BDeferoxamine (desferrioxamine)
  3. CActivated charcoal given by mouth
  4. DNaloxone
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

What is the purpose of a mucolytic such as carbocisteine in chronic productive cough?

  1. ATo stop the patient coughing completely, day and night
  2. BTo widen the airways within minutes
  3. CTo make sputum thinner and easier to cough up
  4. DTo kill bacteria in the airways
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

A patient with severe COPD has increasing ankle oedema and a raised JVP, but no crackles and a normal left ventricle on echocardiography. Which condition is most likely?

  1. ACor pulmonale
  2. BDeep vein thrombosis
  3. CAortic stenosis
  4. DLeft ventricular failure
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

Why is propranolol given to a patient with hyperthyroidism?

  1. ATo stop the thyroid gland from making any more hormones
  2. BTo destroy overactive thyroid tissue over a few weeks
  3. CTo ease tremor and palpitations while other treatment starts
  4. DTo replace the hormone lost from the thyroid gland
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

A patient with myasthenia gravis is admitted with pneumonia. Which newly prescribed antibiotic should the nurse question?

  1. AGentamicin
  2. BAmoxicillin
  3. CCeftriaxone
  4. DBenzylpenicillin
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Why is a urinary catheter usually inserted in a patient with a major burn?

  1. AThe catheter prevents wound infection
  2. BBurns always cause the bladder to rupture
  3. CIt is needed to give medicines into the bladder
  4. DHourly urine output guides fluid resuscitation
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

Trečią dieną po klubo operacijos vyresnio amžiaus pacientas ūmiai sutrinka, dėmesys svyruoja, jis sujaudintas. Ką slaugytojas turėtų daryti pirmiausia?

  1. AIeškoti priežasčių, pvz., hipoksijos, infekcijos, skausmo ar vaistų, ir eskaluoti
  2. BPaprašyti šeimos parsivežti pacientą namo, kad nurimtų
  3. CFiksuoti pacientą ir iš karto duoti didelę raminamojo dozę
  4. DManyti, kad tai demencija, ir tęsti priežiūros planą nepakeistą
19.Akušerinė slaugaVidutinis

When the newborn's head is turned to one side, the arm on that side extends and the other arm flexes. Which reflex is this?

  1. APalmar grasp reflex
  2. BTonic neck reflex
  3. CRooting reflex
  4. DMoro reflex
20.Akušerinė slaugaSunkus

Gimdyvės gimdos kaklelis atsivėręs 8 cm. Vaisiaus širdies susitraukimų dažnio kardiotokogramoje matomos deceleracijos, prasidedančios ir pasibaigiančios kartu su kiekvienu susitraukimu ir atkartojančios jo formą, esant vidutiniam kintamumui. Kas tinka?

  1. AIšjungti monitorių, kad sumažėtų nerimas
  2. BToliau stebėti; šis modelis nepavojingas
  3. CNutraukti visus skysčius
  4. DPasiruošti skubiam cezario pjūviui
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

How is threadworm (pinworm) infection usually confirmed?

  1. AAn abdominal X-ray to look for the worms in the gut
  2. BA blood test for worm antibodies taken an hour after an evening meal
  3. CA urine sample collected in the evening
  4. DA tape test on the skin around the anus first thing in the morning
22.Pediatrinė slaugaSunkus

A 12-year-old with asthma has been prescribed a preventer inhaler (inhaled corticosteroid) to take every day. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I carry my reliever inhaler with me everywhere I go."
  2. B"I stop taking my preventer inhaler whenever I've had a few good days."
  3. C"I rinse my mouth after using my preventer inhaler."
  4. D"I use my spacer with my inhaler, even at school."
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

A teenager is starting atomoxetine for ADHD. What should the nurse teach the family to watch for?

  1. ANew or worsening suicidal thoughts or unusual changes in mood or behaviour
  2. BSevere weight gain in the first week
  3. CSigns of physical dependence, because it is a controlled stimulant
  4. DA dangerous rise in blood pressure after eating foods that contain tyramine
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

A caller says she is a patient's sister and asks how he is doing. The patient has not given consent to share information. What should the nurse do?

  1. AAsk her to prove she is his sister and then share the details
  2. BNeither confirm nor deny that he is there, and offer to pass on a message
  3. CTell her that he is on the ward but refuse to say anything else about his care or condition
  4. DGive a full update, because she is a close family member
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
94969810010210410635363738394041°F°C102,3 °F? °C

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Paciento temperatūra yra 102,3 °F. Konvertuokite į Celsijaus laipsnius T pagal °C = (°F − 32) × 5/9. Suapvalinkite iki vieno ženklo po kablelio.

102,3 °F
T = °C
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
1 tsp · 2/parą · 10 d? mL1 tsp = 5 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Recepte nurodyta: 1 tsp geriamosios suspensijos du kartus per dieną 10 dienas. Naudodami 1 tsp = 5 mL, kiek mL V reikia visam kursui?

1 tspdu kartus per dieną10 dienos1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
024681010 mL

20 kg sveriančiam vaikui paskirta 2,5 mg/kg vaisto. Pradiniame tirpale yra 50 mg/mL. Įtraukite dozę: kokį tūrį V suleidžiate?

20 kg2,5 mg/kg50 mg/mL
V = mL
28.Dozių skaičiavimasSunkus
125 mg/5 mLV = ? mL

12 kg sveriančiam vaikui paskirta 15 mg/kg vienai dozei geriamosios suspensijos, kurios 5 mL yra 125 mg. Kokį tūrį V duosite?

12 kg15 mg/kg125 mg/5 mL
V = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
1500 mL10 gtt/mL6 h? gtt/min

Sulašinkite 1500 mL per 6 valandų sistema, kurios koeficientas 10 lašai/mL. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę. Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

1500 mL6 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
450 mL20 gtt/mL20 gtt/mint = ? h

Lašelinė laša 20 lašų/min greičiu per 20 lašų/mL sistemą. Maišelyje liko 450 mL. Po kiek valandų t jis bus tuščias?

20 gtt/min20 gtt/mL450 mL
t = h
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasVidutinis
12 500 vnt.250 mLheparin? mL/h69 kg14 vnt./kg/h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Maišelyje yra 12 500 vienetų heparino 250 mL. Paskirta 14 vienetai/kg/h pacientui, sveriančiam 69 kg. Kokį greitį R nustatysite pompoje, mL/h? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

12 500 vnt./250 mL14 vnt./kg/h69 kg
R = mL/h
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasSunkus
4 mg250 mLnorepinephrine? mL/h82 kg4 mcg/min

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 82 kg sveriančiam pacientui paskirta norepinephrine po 4 mcg/min. Maišelyje yra 4 mg 250 mL. Raskite pompos greitį R mL/h. Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

4 mg/250 mL4 mcg/min82 kg
R = mL/h
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta8 valandų pamainaarbata240 mLpienas240 mLledo gabalėliai240 mLIntraveninė infuzija50 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas1 × 50 mLšlapimas425 mLšlapimas425 mLšlapimas350 mLšlapimas350 mLžaizdos drenas120 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 8 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite skysčių balansą B = suvartota − išskirta, mL (neigiamas atsakymas reiškia grynąjį netekimą). Ledo gabalėlius skaičiuokite kaip pusę jų tūrio.

arbata: 240 mLpienas: 240 mLledo gabalėliai: 240 mLIntraveninė infuzija: 50 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas: 1 × 50 mLšlapimas: 425 mLšlapimas: 425 mLšlapimas: 350 mLšlapimas: 350 mLžaizdos drenas: 120 mL
B = mL
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
500 mL120 mL/hpradžia 07:4508:45: ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 500 mL maišelis pradėtas lašinti 07:45 ir lašinamas pompa 120 mL/h greičiu. Kiek mL V liks maišelyje 08:45?

500 mL120 mL/h07:45 → 08:45
V = mL
35.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 18/min., SpO₂ 93 % kvėpuojant kambario oru, kraujospūdis 136/82 mmHg, pulsas 64/min., budrus, temperatūra 36,7 °C. Kokia bendra NEWS2 suma?

RR 18SpO₂ 93%orasSBP 136HR 64AT 36,7 °C
NEWS2 =
36.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1žemasmaža–vidutinėvidutinisaukštas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 18/min., SpO₂ 97 % skiriant papildomą deguonį, kraujospūdis 124/74 mmHg, pulsas 88/min., budrus, temperatūra 37,5 °C. Į kokią klinikinės rizikos grupę patenka pacientas? Spustelėkite ją.

RR 18SpO₂ 97%O₂SBP 124HR 88AT 37,5 °C
  1. 1žemas
  2. 2maža–vidutinė
  3. 3vidutinis
  4. 4aukštas
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis
pH7,357,457,50PaCO₂mmHg354550HCO₃⁻mmol/L222638nekompensuotaiš dalies kompensuotavisiškai kompensuota

Mokomasis arterinio kraujo dujų tyrimas rodo pH 7,50, PaCO₂ 50 mmHg (6,7 kPa) ir HCO₃⁻ 38 mmol/L. Pirminis sutrikimas yra metabolinė alkalozė. Kiek jis kompensuotas? Spustelėkite savo atsakymą.

pH 7,50PaCO₂ 50 mmHg (6,7 kPa)HCO₃⁻ 38 mmol/L
  1. 1nekompensuota
  2. 2iš dalies kompensuota
  3. 3visiškai kompensuota
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus
pH7,357,457,31PaCO₂mmHg354529HCO₃⁻mmol/L222614tinkama kompensacijapapildoma kvėpavimo acidozėpapildoma kvėpavimo alkalozė

Mokomasis dujų tyrimas rodo metabolinę acidozę: pH 7,31, PaCO₂ 29 mmHg (3,9 kPa), HCO₃⁻ 14 mmol/L. Palyginkite išmatuotą PaCO₂ su Winterso formule. Spustelėkite savo interpretaciją.

pH 7,31PaCO₂ 29 mmHg (3,9 kPa)HCO₃⁻ 14 mmol/L
  1. 1tinkama kompensacija
  2. 2papildoma kvėpavimo acidozė
  3. 3papildoma kvėpavimo alkalozė
39.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mV

Išmatuokite QT intervalą ir R–R intervalą šioje reguliarioje II derivacijos juostoje, tada pagal Bazett formulę QTc = QT/√RR (abu sekundėmis) apskaičiuokite pagal dažnį pataisytą dydį QTc. Atsakymą pateikite sekundėmis trijų ženklų po kablelio tikslumu.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
QTc = s
40.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mVkrūtinės ląstos paspaudimų gaivinimas (CPR) (nešokiruotinas ritmas)transkutaninė stimuliacijaneatidėliotina defibriliacijasinchronizuota kardioversija

Pacientui be čiuopiamo pulso monitoriuje matomas šis organizuotas ritmas (elektrinis aktyvumas be pulso). Kokį gydymą jam įvardija suaugusiųjų gaivinimo gairės? Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1krūtinės ląstos paspaudimų gaivinimas (CPR) (nešokiruotinas ritmas)
  2. 2transkutaninė stimuliacija
  3. 3neatidėliotina defibriliacija
  4. 4sinchronizuota kardioversija

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: A · Stebėjimo skausmo skale, vertinančia elgesį, pvz., veido išraišką

Kodėl tai yra atsakymas

Stebėjimo priemonės vertina tokius požymius kaip veido išraiška, garsai, kūno kalba ir elgesio pokyčiai. Demencija sergančių žmonių skausmas dažnai lieka nepastebėtas.

Atsakymas

A · Stebėjimo skausmo skale, vertinančia elgesį, pvz., veido išraišką
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · Protect the head, move objects away, time it and do not restrain

Kodėl tai yra atsakymas

During a seizure the nurse keeps the patient safe, notes the time and the features, and never puts anything in the mouth. Afterwards the patient is placed in the recovery position and the airway checked.

Atsakymas

D · Protect the head, move objects away, time it and do not restrain
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: B · Remove the catheter and insert a new one at another site if still needed

Kodėl tai yra atsakymas

Redness, warmth and tenderness along the vein indicate phlebitis, which can lead to infection. The catheter is removed and, if IV access is still needed, a new one is placed at a different site.

Atsakymas

B · Remove the catheter and insert a new one at another site if still needed
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: B · Obtain a time-limited order for the restraint promptly, following policy

Kodėl tai yra atsakymas

Under US CMS rules, a nurse may apply a restraint first in an emergency, but an order from a licensed provider must be obtained promptly according to policy. PRN restraint orders are not allowed, and family consent does not replace an order. Other countries use different legal frameworks, but restraint is always a last resort that must be authorized, reviewed and documented.

Atsakymas

B · Obtain a time-limited order for the restraint promptly, following policy
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: C · Cover the wound with sterile dressings moistened with saline

Kodėl tai yra atsakymas

Evisceration is a surgical emergency. The nurse covers the organs with sterile saline-moistened dressings, stays with the patient, positions them to reduce strain and calls the surgeon at once.

Atsakymas

C · Cover the wound with sterile dressings moistened with saline
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: C · RN: naujas priėmimas; LPN/LVN: vaistai stabiliems pacientams; padėjėjas: higiena

Kodėl tai yra atsakymas

RN atlieka vertinimus ir sudėtingą priežiūrą, LPN/LVN prižiūri stabilius pacientus ir duoda įprastus vaistus, o padėjėjas atlieka įprastą higieną ir matavimus. Kiti variantai priskiria užduotis, nepatenkančias į asmens kompetenciją.

Atsakymas

C · RN: naujas priėmimas; LPN/LVN: vaistai stabiliems pacientams; padėjėjas: higiena
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: B · Sitting the patient upright and supporting them to clear secretions

Kodėl tai yra atsakymas

An upright position improves lung expansion, and adequate fluids, deep breathing and coughing help clear sputum. Oxygen is given to target saturations if needed.

Atsakymas

B · Sitting the patient upright and supporting them to clear secretions
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: C · Benzodiazepine sleeping tablets

Kodėl tai yra atsakymas

Sedatives, hypnotics, antipsychotics and drugs that lower blood pressure increase falls risk. A medication review is part of every falls assessment.

Atsakymas

C · Benzodiazepine sleeping tablets
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: D · Blood glucose, because hypoglycemia can occur

Kodėl tai yra atsakymas

Insulin shifts potassium into cells but also lowers glucose, and hypoglycemia can occur hours later, especially in kidney failure. Glucose is checked frequently, and potassium is rechecked, as the effect lasts only a few hours.Patikrinta pagal: High potassium level · MedlinePlus (NIH) (2025)

Atsakymas

D · Blood glucose, because hypoglycemia can occur
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: D · Keliaraiščio refleksai, kvėpavimo dažnis ir šlapimo kiekis

Kodėl tai yra atsakymas

Keliaraiščio reflekso išnykimas yra ankstyvas įspėjamasis magnio toksiškumo požymis ir atsiranda anksčiau nei sulėtėjęs kvėpavimas. Magnį išskiria inkstai, todėl mažėjantis šlapimo kiekis didina riziką. Į veną leidžiamas kalcio gliukonatas neutralizuoja magnio toksiškumą.Patikrinta pagal: Magnesium Toxicity · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026); Magnesium Toxicity · StatPearls (NCBI Bookshelf)

Atsakymas

D · Keliaraiščio refleksai, kvėpavimo dažnis ir šlapimo kiekis
11.Farmakologija

Atsakymas: B · Thiazide diuretics

Kodėl tai yra atsakymas

Thiazide diuretics reduce uric acid excretion and can worsen glucose tolerance. They also cause low potassium and sodium, so electrolytes are monitored.

Atsakymas

B · Thiazide diuretics
12.Farmakologija

Atsakymas: B · Deferoxamine (desferrioxamine)

Kodėl tai yra atsakymas

Iron poisoning can cause GI bleeding, shock, metabolic acidosis and liver failure. Deferoxamine chelates iron and is used in serious poisoning; activated charcoal does not bind iron.

Atsakymas

B · Deferoxamine (desferrioxamine)
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: C · To make sputum thinner and easier to cough up

Kodėl tai yra atsakymas

Mucolytics reduce sputum viscosity, which can make expectoration easier and may reduce exacerbations in some people with COPD. They are not bronchodilators or antibiotics. Cough suppressants are generally avoided in productive cough.

Atsakymas

C · To make sputum thinner and easier to cough up
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: A · Cor pulmonale

Kodėl tai yra atsakymas

Chronic hypoxia in COPD causes pulmonary hypertension, which strains the right ventricle and leads to right heart failure with oedema and raised JVP. Management includes treating hypoxia (long-term oxygen if eligible), diuretics for oedema and optimising COPD treatment.

Atsakymas

A · Cor pulmonale
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: C · To ease tremor and palpitations while other treatment starts

Kodėl tai yra atsakymas

A beta-blocker quickly controls adrenergic symptoms such as tachycardia, tremor and anxiety. It does not lower hormone production, so a thionamide, radioactive iodine or surgery is still needed.

Atsakymas

C · To ease tremor and palpitations while other treatment starts
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: A · Gentamicin

Kodėl tai yra atsakymas

Aminoglycosides such as gentamicin can impair neuromuscular transmission and trigger a myasthenic crisis. Fluoroquinolones, magnesium and some other drugs carry similar warnings. The nurse checks with the prescriber before giving it.

Atsakymas

A · Gentamicin
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: D · Hourly urine output guides fluid resuscitation

Kodėl tai yra atsakymas

Fluid formulas give an initial estimate; the rate is then adjusted to urine output, typically around 0,5 mL/kg/h in adults, along with other signs of perfusion.

Atsakymas

D · Hourly urine output guides fluid resuscitation
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: A · Ieškoti priežasčių, pvz., hipoksijos, infekcijos, skausmo ar vaistų, ir eskaluoti

Kodėl tai yra atsakymas

Ūmus sumišimas su svyruojančiu dėmesiu rodo delyrą. Tai medicininė skubi būklė su daugybe galimų priežasčių, pvz., hipoksija, sepsis, skausmas, vaistai (įskaitant opioidus ir anticholinerginius vaistus), šlapimo susilaikymas, vidurių užkietėjimas, dehidratacija ir elektrolitų sutrikimai. Gydoma priežastis, taikomos nemedikamentinės priemonės, o sedacija – tik kaip paskutinė išeitis.

Atsakymas

A · Ieškoti priežasčių, pvz., hipoksijos, infekcijos, skausmo ar vaistų, ir eskaluoti
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: B · Tonic neck reflex

Kodėl tai yra atsakymas

The asymmetric tonic neck reflex gives a "fencing" posture. It fades over the first months; persistence beyond the expected age can suggest neurological problems.

Atsakymas

B · Tonic neck reflex
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: B · Toliau stebėti; šis modelis nepavojingas

Kodėl tai yra atsakymas

Tai ankstyvosios deceleracijos, kurias aktyviame gimdyme sukelia galvos spaudimas. Esant vidutiniam kintamumui jos ramina ir, be tolesnio stebėjimo, intervencijos nereikia.

Atsakymas

B · Toliau stebėti; šis modelis nepavojingas
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: D · A tape test on the skin around the anus first thing in the morning

Kodėl tai yra atsakymas

Clear adhesive tape pressed against the perianal skin on waking, before washing, picks up eggs that can be seen under a microscope. Parents may also see the small white worms around the anus at night.

Atsakymas

D · A tape test on the skin around the anus first thing in the morning
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: B · "I stop taking my preventer inhaler whenever I've had a few good days."

Kodėl tai yra atsakymas

Preventer (inhaled corticosteroid) inhalers reduce airway inflammation and must be taken daily as prescribed, even when the child feels well. Carrying a reliever, rinsing the mouth and using a spacer are correct.

Atsakymas

B · "I stop taking my preventer inhaler whenever I've had a few good days."
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: A · New or worsening suicidal thoughts or unusual changes in mood or behaviour

Kodėl tai yra atsakymas

Atomoxetine is a non-stimulant ADHD medicine. Like antidepressants, it carries a warning about suicidal thinking in children and adolescents, so mood and behaviour are monitored, especially early in treatment.

Atsakymas

A · New or worsening suicidal thoughts or unusual changes in mood or behaviour
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: B · Neither confirm nor deny that he is there, and offer to pass on a message

Kodėl tai yra atsakymas

Without the patient's consent, the nurse should not disclose that a person is receiving mental health care. Offering to pass on a message respects confidentiality while allowing the patient to decide.

Atsakymas

B · Neither confirm nor deny that he is there, and offer to pass on a message
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: T = 39,1 °C

Temperatūra: °C = (°F − 32) × 5/9 ir °F = °C × 9/5 + 32. Iš °F pirmiausia atimkite 32, o tik paskui dauginkite; iš °C pirmiausia dauginkite ir tada pridėkite 32. Greita patikra: 37 °C yra 98,6 °F, o kiekvienas 1 °C yra 1,8 °F.

Atimkite 32

102,3 − 32 = 70,3

Dauginkite iš 5/9

T = 70,3·5/9 = 39,06 ≈ 39,1 °C

Atsakymas

T = 39,1 °C
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: V = 100 mL

Dimensinė analizė: užrašykite duotą dydį, tada dauginkite iš perskaičiavimo koeficientų, užrašytų trupmenomis (pavyzdžiui, 60 min/1 h arba 1 mg/1000 mcg), kad kiekvienas nereikalingas vienetas pasirodytų vieną kartą viršuje ir vieną kartą apačioje ir susiredukuotų. Likus tik reikiamam vienetui, skaičiuokite. Naudokite klausime pateiktus atitikmenis ir apvalinkite tik galutinį atsakymą.

Vienos dozės tūris

1 tsp = 1·5 = 5 mL

Visas kursas

V = 5 mL × 2/parą × 10 = 100 mL

Atsakymas

V = 100 mL
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 1 mL

Dozės įtraukimas: tūris = (paskirta dozė/pradinio tirpalo stiprumas) × pradinio tirpalo tūris. Pirmiausia paverskite į tuos pačius vienetus, tada patikrinkite, ar tūris telpa į švirkštą ir patenka ant vienos iš jo skalės žymių.

Dozė pagal kūno svorį

D = 2,5·20 = 50 mg

Tūris

V = 50/50 = 1 mL

Ant švirkšto

Šio 10 mL švirkšto kiekviena maža linija yra 0,2 mL.

Atsakymas

V = 1 mL
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 7,2 mL

Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.

Dozė pagal kūno masę

15·12 = 180 mg

Tūris

V = (180/125)·5 = 7,2 mL

Atsakymas

V = 7,2 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 42 gtt/min

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Laikas minutėmis

6·60 = 360 min

Lašėjimo greitis

R = 1500·10/360 = 41,67 ≈ 42 gtt/min

Atsakymas

R = 42 gtt/min

Prie lovos apvalinama iki artimiausio sveiko lašo: 42 lašų/min.

30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: t = 7,5 h

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Greitis mL/h

20·60/20 = 60 mL/h

Likęs laikas

t = 450/60 = 7,5 h

Atsakymas

t = 7,5 h
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: R = 19,3 mL/h

Heparino ir insulino infuzijos: koncentracija = vienetai maišelyje/maišelio tūris (vienetai/mL). Pompos greitis (mL/h) = vienetai per valandą/koncentracija, o vienetai per valandą = mL/h × koncentracija. Kai paskirta pagal kūno masę, pirmiausia vienetai/h = vienetai/kg/h × kūno masė. Boliuso tūris = reikiami vienetai/flakono stiprumas. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Vienetai per valandą

14·69 = 966 vnt./h

Koncentracija

12 500/250 = 50 vnt./mL

Pompos greitis

R = 966/50 = 19,32 ≈ 19,3 mL/h

Atsakymas

R = 19,3 mL/h
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: R = 15 mL/h

Titruojamos infuzijos: pirmiausia raskite koncentraciją mcg/mL (mg × 1000/mL). Kai paskirta pagal kūno masę, mcg/min = mcg/kg/min × kūno masė. Tada mL/h = mcg/min × 60/koncentracija. Skaičiuojant atgal, mcg/kg/min = mL/h × koncentracija/(60 × kūno masė). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Koncentracija

4 000/250 = 16 mcg/mL

Dozė per valandą

Paskirta per minutę visam pacientui, todėl kūno masės nereikia.

4·60 = 240 mcg/h

Pompos greitis

R = 240/16 = 15 mL/h

Atsakymas

R = 15 mL/h
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: B = −620 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Iš viso suvartota

per os: 240 + 240 = 480 mL
ledo gabalėliai: 240/2 = 120 mL
Intraveninė infuzija: 50·8 = 400 mL
intraveninis antibiotikas: 1·50 = 50 mL
iš viso suvartota = 1050 mL

Iš viso išskirta

425 + 425 + 350 + 350 + 120 = 1670 mL

Balansas

B = 1050 − 1670 = −620 mL

Atsakymas

B = −620 mL

Neigiamas: pacientas neteko daugiau skysčių, nei gavo.

34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: V = 380 mL

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Praėjęs laikas

07:45 → 08:45 = 1 h

Sulašintas tūris

120·1 = 120 mL

Likęs tūris

V = 500 − 120 = 380 mL

Atsakymas

V = 380 mL
35.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: NEWS2 = 2

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 18/min → 0
SpO₂ 93% → 2
kvėpuojant oru → 0
SBP 136 mmHg → 0
HR 64/min → 0
budrus (A) → 0
T 36,7 °C → 0

Sudėtis

NEWS2 = 0 + 2 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 2

Atsakymas

NEWS2 = 2
36.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: žemas

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 18/min → 0
SpO₂ 97% → 0
su deguonimi → 2
SBP 124 mmHg → 0
HR 88/min → 0
budrus (A) → 0
T 37,5 °C → 0

Suma ir raudoni balai

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 0 + 0 + 0 + 0 = 2
Joks rodiklis nevertinamas 3.

Rizikos grupė

žemas

Atsakymas

žemas
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: iš dalies kompensuota

Kraujo dujų skaitymas (ROME): pirmiausia pH: žemiau 7,35 yra acidemija, aukščiau 7,45 – alkalemija. Tada raskite reikšmę, kuri tai paaiškina. PaCO₂ (norma 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) yra kvėpavimo dalis ir kvėpavimo sutrikimo atveju kinta Priešinga pH kryptimi; HCO₃⁻ (norma 22–26 mmol/L) yra metabolinė dalis ir kinta ta pačia kryptimi kaip pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Kita reikšmė rodo kompensaciją: normali reiškia nekompensuotą; nenormali kryptimi, grąžinančia pH atgal, kai pH vis dar nenormalus, reiškia iš dalies kompensuotą; normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis reiškia visiškai kompensuotą. Laboratorijų ribos šiek tiek skiriasi; tai mokomosios reikšmės.

ROME, reikšmė po reikšmės

pH 7,50: alkalemija (aukščiau 7,45)
PaCO₂ 50 mmHg: aukštas (35–45)
HCO₃⁻ 38 mmol/L: aukštas (22–26)

Kompensacija

Kliniškai taip pat patikrinkite tikėtiną kompensaciją: esant metabolinei alkalozei PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21 = 45,6–49,6 mmHg, todėl išmatuoti 50 mmHg rodo papildoma kvėpavimo acidozė (mišrus sutrikimas). Aukščiau pateiktas atsakymas – egzamino klasifikacija pagal ROME.

iš dalies kompensuota

Atsakymas

iš dalies kompensuota
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: tinkama kompensacija

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Tikėtinas PaCO₂

1,5·14 + 8 = 29 → 27–31 mmHg

Palyginkite

išmatuotas: 29 mmHg → tinkama kompensacija

Atsakymas

tinkama kompensacija
39.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: QTc = 0,429 s

QT ir QTc: QT intervalas eina nuo QRS komplekso pradžios iki T dantelio pabaigos. Didėjant pulsui jis trumpėja, todėl pataisomas pagal dažnį naudojant R–R intervalą sekundėmis: Bazett QTc = QT/√RR ir Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett formulė – labiausiai paplitusi vadovėliuose; ji per daug pataiso esant dideliam pulsui, kai pirmenybė teikiama Fridericia. Ribos įvairiuose šaltiniuose skiriasi: QTc didesnis nei maždaug 0,45 s vyrams arba 0,46 s moterims paprastai vadinamas pailgėjusiu, o didesnis nei 0,50 s – žymiai pailgėjusiu.

Matuokite

QT = 10,5 × 0,04 = 0,42 s
RR = 24 × 0,04 = 0,96 s

Bazett formulė

QTc = 0,42/√0,96 = 0,42/0,9798 = 0,429 s

Atsakymas

QTc = 0,429 s

Įprastose ribose (apie 0,45 s vyrams, 0,46 s moterims). (429 ms)

40.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: krūtinės ląstos paspaudimų gaivinimas (CPR) (nešokiruotinas ritmas)

Elektrinis aktyvumas be pulso (PEA): PEA ritmo juostoje nematyti. Monitoriuje rodomas organizuotas elektrinis aktyvumas (ne VF, VT ar asistolija), bet paciento pulso čiuopti negalima, todėl ji atpažįstama patikrinus pacientą. Suaugusiųjų gaivinimo gairėse PEA ir asistolija yra nešokiruotini sustojusios širdies ritmai: kokybiškas krūtinės ląstos paspaudimų gaivinimas (CPR), kuo greičiau epinefrinas ir grįžtamųjų priežasčių paieška (Hs ir Ts, pavyzdžiui, hipovolemija, hipoksija, įtempimo pneumotoraksas ir širdies tamponada). VF ir VT be pulso yra šokiruotini ritmai.

Ką rodo juosta

1. Dažnis: R–R = 35 mažų langelių, 1500 ÷ 35 ≈ 43 per minutę.
2. Ritmas: reguliarus, kiekvienas R–R yra 1,40 s.
3. P dantelis: apverstas, iškart po kiekvieno QRS.
4. PR intervalas: išmatuoti negalima.
5. QRS: 0,08 s, siauras (mažiau nei 0,12 s).
jungtinis ritmas

Ką rodo pacientas

pulso nėra, nors yra organizuotas elektrinis aktyvumas: elektrinis aktyvumas be pulso (PEA), nešokiruotinas sustojusios širdies ritmas

Atsakymas

krūtinės ląstos paspaudimų gaivinimas (CPR) (nešokiruotinas ritmas)

Atsakymas

krūtinės ląstos paspaudimų gaivinimas (CPR) (nešokiruotinas ritmas)

PEA atpažįstama prie paciento, niekada vien pagal juostą. Tai pasirengimas egzaminui, o ne klinikinės rekomendacijos.

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions