NCLEX tipo bandomieji klausimai (RN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 40 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Paros dozė
mg/parai = mg/kg/parai × kūno masė (kg)
Dozių skaičius per parą
skaičius = 24 h / dozavimo intervalas (h)
Svarai į kilogramus
kg = lb / 2,2
Infuzijos koncentracija
vienetai/mL = vienetai maišelyje / maišelio tūris
Pompos greitis
mL/h = dozė per valandą / koncentracija
Titruojama infuzija
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dozė pagal pompos greitį
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Vienetai
1 mg = 1000 mcg

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

While being helped to eat, a patient with dysphagia coughs and their voice sounds wet and gurgly. What should the nurse do?

  1. AFeed more quickly so the meal is finished before they tire
  2. BLie the patient flat to rest
  3. CStop feeding and report for a swallowing assessment
  4. DGive a drink of water to wash the food down
2.Slaugos pagrindaiSunkus

Ką reiškia „A" komunikacijos priemonėje SBAR?

  1. APriėmimas
  2. BVeiksmas
  3. CAlergijos
  4. DAssessment (įvertinimas)
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

A cup of water is spilled over an infusion pump plugged into the wall. What should the nurse do?

  1. ALeave it running and place a towel over it until it dries
  2. BSwitch it off and unplug it safely, then have it checked before reuse
  3. CTurn the pump upside down to drain it while running
  4. DWipe it dry quickly with a towel and keep using it for the infusion
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A nurse finds that a patient has been taking their own sleeping pills from a bedside drawer while also receiving a hypnotic from the ward. What should the nurse do?

  1. AStop giving the hospital hypnotic without telling the provider or the pharmacy
  2. BThrow the patient’s pills away in the bin
  3. CLet the patient keep them, since they are the patient’s own
  4. DSecure the home medication per policy and inform the provider
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

Before giving a medication to a child, which check is especially important?

  1. AThat the parent agrees with the time it is given
  2. BThat the child likes the taste of the drug
  3. CThat the dose is correct for the child’s weight
  4. DThat the medicine cup is the child’s favorite color
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

A patient with diabetic ketoacidosis is about to start an IV insulin infusion. The serum potassium is 3,0 mEq/L. What should the nurse do?

  1. AStart the insulin at once, because the glucose is the bigger problem
  2. BGive the insulin as a fast bolus to bring the potassium up
  3. CReport the result before starting, because insulin will push potassium even lower
  4. DIgnore the result, since potassium is always high in this condition and will correct itself
7.Klinikinė slaugaVidutinis

How should a nurse communicate with a patient who has impaired hearing?

  1. ASpeak very quickly to save time
  2. BTalk to the patient's relative instead of to the patient directly
  3. CShout loudly from the end of the bed so they can hear
  4. DFace the patient, speak clearly and reduce background noise
8.Klinikinė slaugaSunkus

A patient has a painful, punched-out ulcer on the toes, with a cold, pale foot and weak foot pulses. Which type of ulcer is most likely?

  1. AA pressure ulcer from bed rest
  2. BAn arterial ulcer
  3. CA burn
  4. DA venous ulcer
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

Prieš duodant paskirtą kalio chloridą į veną, koks vertinimas svarbiausias?

  1. AAbiejų ausų klausa
  2. BŠlapimo kiekis ir inkstų funkcija
  3. CVyzdžių dydis ir reakcija į šviesą
  4. DOdos turgoras dilbyje
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

A young man has a swollen knee after minor trauma. His aPTT is prolonged, but his PT/INR and platelet count are normal. Which condition fits best?

  1. ADisseminated intravascular coagulation
  2. BHemophilia A (factor VIII deficiency)
  3. CImmune thrombocytopenia (ITP)
  4. DVitamin K deficiency from poor diet
11.FarmakologijaVidutinis

Per kiek maždaug laiko reguliariai vartojamas vaistas pasiekia pusiausvyros būseną?

  1. APer 4–5 pusinės eliminacijos laikus
  2. BPer 10 pusinės eliminacijos laikų
  3. CPer 1 pusinės eliminacijos laiką
  4. DTai priklauso tik nuo dozės dydžio
12.FarmakologijaSunkus

Koks pagrindinis protonų siurblio inhibitorių, pvz., omeprazolo, veikimo mechanizmas?

  1. ARūgšties neutralizavimas skrandyje
  2. BNegrįžtamas parietinių ląstelių H⁺/K⁺-ATPazės slopinimas
  3. CKonkurencinis parietinių ląstelių histamino H2 receptorių blokavimas
  4. DOpos padengimas, kad ją apsaugotų
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

Krūtinės ląstos drenažo skystis nustojo svyruoti. Ką tai gali reikšti?

  1. AVandens lygis kameroje per aukštas, kad judėtų
  2. BKitoje pusėje atsirado naujas pneumotoraksas
  3. CPlautis išsiplėtė arba vamzdelis perlinkęs ar užsikimšęs
  4. DDrenažo prietaisas pradėjo drenuoti pilvo ertmę
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

A patient with crushing chest pain has ST elevation in leads V1–V4. Which coronary artery is most likely blocked?

  1. AThe left subclavian artery
  2. BThe circumflex artery
  3. CThe right coronary artery and its branches
  4. DThe left anterior descending artery
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

Which nursing action helps most to prevent and manage delirium in an older inpatient?

  1. AUse glasses and hearing aids and reorient the patient often
  2. BKeep the lights on all night so the patient can see clearly
  3. CMove the patient to a different room each day for variety
  4. DRestrain the patient so that they do not wander off the ward
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

A patient has fever, confusion, odd behaviour and a new seizure. Herpes simplex encephalitis is suspected. Which drug is usually started straight away?

  1. AOral amoxicillin
  2. BOral prednisolone
  3. CIV aciclovir
  4. DIV insulin
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Apie kurį žolinį papildą prieš operaciją dažnai klausiama, nes jis gali didinti kraujavimą?

  1. ASpanguolių
  2. BRamunėlių
  3. CGinkmedžio (Ginkgo biloba)
  4. DMėtų aliejų
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

A patient with three fractured ribs is taking shallow breaths because of pain. Why is effective analgesia a priority?

  1. ARib pain always means the heart is damaged
  2. BPain relief is only needed for the patient's comfort
  3. CGood analgesia makes rib fractures heal fully within a few days
  4. DShallow breathing can lead to atelectasis and pneumonia
19.Akušerinė slaugaVidutinis

At station +2, where is the presenting part?

  1. A2 cm above the ischial spines
  2. BAt the level of the ischial spines
  3. C2 cm below the ischial spines
  4. DFloating above the pelvic inlet
20.Akušerinė slaugaSunkus

A woman at 26 weeks receiving terbutaline for preterm contractions has a heart rate of 132/min and chest tightness. What should the nurse do?

  1. AWithhold the next dose and report the findings
  2. BGive the next dose early to stop contractions
  3. CIncrease her IV fluids rapidly to lower her heart rate
  4. DReassure her that this is expected and continue
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

Which finding may suggest that a school-age child is being bullied?

  1. AWanting to collect trading cards and play team games with classmates
  2. BEnjoying school clubs and inviting friends home
  3. CNot wanting to go to school, lost belongings and frequent stomach aches
  4. DArguing with a sibling about the TV remote
22.Pediatrinė slaugaSunkus

3 metų vaikas, jau mokėjęs naudotis tualetu, hospitalizacijos metu pradeda šlapintis į lovą. Tėvai susirūpinę. Ką turėtų pasakyti slaugytojas?

  1. ATai įrodo, kad vaikas turi sunkią inkstų ligą
  2. BVaiką reikėtų visam laikui vėl aprengti sauskelnėmis ir kelerius metus nebandyti mokyti naudotis tualetu
  3. CVaikas išdykauja ir reikia jį subarti
  4. DRegresija yra dažna reakcija į hospitalizacijos stresą ir dažniausiai praeina; vaiko nebausti
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

Manijos epizodo metu esantis pacientas per daug užsiėmęs, kad atsisėstų valgyti. Koks geriausias būdas palaikyti mitybą?

  1. ALaukti, kol pacientas pats paprašys maisto
  2. BSiūlyti didelį trijų patiekalų valgį triukšmingoje valgykloje įprastu nustatytu valgymo laiku
  3. CSiūlyti daug kalorijų turintį maistą rankomis ir gėrimus, kuriuos galima vartoti judant
  4. DReikalauti, kad pacientas sėdėtų prie stalo 1 valandą
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

A nurse suspects that a patient is hiding his tablets in his cheek and later spitting them out. What is the best approach?

  1. ACrush all his tablets into his food without telling him
  2. BCheck his mouth after each dose, as policy allows, and explore why he does not want it
  3. CAccuse him in front of other patients so that he is embarrassed and stops
  4. DStop giving him his medicine at all, because he is not taking it anyway, and record that he refused
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
6 ft 2 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cmh = ? cm

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Paciento ūgis yra 6 ft 2 in. Naudodami 1 ft = 12 in ir 1 in = 2,54 cm, raskite ūgį h centimetrais, suapvalinę iki sveikų centimetrų.

6 ft 2 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cm
h = cm
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
3 tbsp? mL2 puodeliai? mL½ fl oz? mL2½ tsp? mLΣ = ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Per pamainą pacientas suvartoja: 3 tbsp iš skystasis papildas, 2 puodeliai iš arbata, ½ fl oz iš sultys, 2½ tsp iš kosulio sirupas. Naudodami pateiktus atitikmenis, raskite bendrą suvartotą kiekį per burną V mL.

1 tbsp = 15 mL1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL1 fl oz = 30 mL1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
70 kg7,5 mg/kgD = ? mg

Pacientas sveria 70 kg, jam paskirta 7,5 mg/kg vienkartinė dozė. Raskite dozę D mg.

70 kg7,5 mg/kg
D = mg
28.Dozių skaičiavimasSunkus
20k vnt.500 mL? mL/h1250 vnt./h

Infuzijoje yra 20000 vienetų vaisto 500 mL. Paskirta 1250 vienetų per valandą. Kokį greitį R nustatysite pompoje, mL/h?

20000 vnt./500 mL1250 vnt./h
R = mL/h
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
500 mL60 gtt/mL8 h? gtt/min

Sulašinkite 500 mL per 8 valandų sistema, kurios koeficientas 60 lašai/mL. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę. Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

500 mL8 h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
100 mg100 mL30 mL/h? mg/h

Maišelyje yra 100 mg vaisto 100 mL, jis laša 30 mL/h greičiu. Kiek miligramų per valandą D gauna pacientas?

100 mg/100 mL30 mL/h
D = mg/h
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasVidutinis
heparin 5 000 vnt./mL70 vnt./kg · 64 kg → V = ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis protokolas numato 70 vienetų/kg heparino boliusą pacientui, sveriančiam 64 kg. Flakone yra 5 000 vienetai/mL. Kokį tūrį V įtrauksite? Apvalinkite iki dviejų skaitmenų po kablelio.

70 vnt./kg64 kg5 000 vnt./mL
V = mL
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasSunkus
400 mg250 mLdopamine26 mL/h53 kg? mcg/kg/min

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). dopamine infuzija (400 mg 250 mL) lašinama 26 mL/h greičiu. Pacientas sveria 53 kg. Kokią dozę D mcg/kg/min gauna pacientas? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

400 mg/250 mL26 mL/h53 kg
D = mcg/kg/min
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta12 valandų pamainavanduo240 mLsultys150 mLIntraveninė infuzija100 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas1 × 50 mLšlapimas300 mLšlapimas400 mLšlapimas275 mLžaizdos drenas80 mLvėmalai200 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 12 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite skysčių balansą B = suvartota − išskirta, mL (neigiamas atsakymas reiškia grynąjį netekimą).

vanduo: 240 mLsultys: 150 mLIntraveninė infuzija: 100 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas: 1 × 50 mLšlapimas: 300 mLšlapimas: 400 mLšlapimas: 275 mLžaizdos drenas: 80 mLvėmalai: 200 mL
B = mL
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
500 mL→ 60 mL/hpradžia 12:30tiš viso​ = ? h75 mL/h × 4 h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 500 mL infuzija pradedama 12:30 75 mL/h greičiu. Po 4 valandų greitis pakeičiamas į 60 mL/h ir daugiau nebekeičiamas. Po kiek valandų t nuo pradžios maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

500 mL75 mL/h · 4 h60 mL/h
t = h
35.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
lengvavidutinėsunki

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas po galvos traumos atmerkia akis spontaniškai, kalba sakiniais, bet yra sumišęs ir geriausias motorinis atsakas: rankos kėlimas į spaudimo vietą (lokalizavimas). Apskaičiuokite GCS ir pagal jį įvertinkite galvos traumos sunkumą. Spustelėkite atsakymą.

  1. 1lengva
  2. 2vidutinė
  3. 3sunki
36.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1žemasmaža–vidutinėvidutinisaukštas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 12/min., SpO₂ 97 % skiriant papildomą deguonį, kraujospūdis 142/86 mmHg, pulsas 140/min., budrus, temperatūra 37,1 °C. Į kokią klinikinės rizikos grupę patenka pacientas? Spustelėkite ją.

RR 12SpO₂ 97%O₂SBP 142HR 140AT 37,1 °C
  1. 1žemas
  2. 2maža–vidutinė
  3. 3vidutinis
  4. 4aukštas
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis

Mokomasis dujų tyrimas rodo metabolinę acidozę su HCO₃⁻ 16 mmol/L. Winterso formule raskite tikėtiną PaCO₂ (ribos vidurį) mmHg.

HCO₃⁻ 16 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus

Mokomasis dujų tyrimas rodo metabolinę alkalozę su HCO₃⁻ 45 mmol/L. Naudodami tikėtiną PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21, raskite tikėtiną PaCO₂.

HCO₃⁻ 45 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
39.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mV

Išmatuokite QT intervalą ir R–R intervalą šioje reguliarioje II derivacijos juostoje, tada pagal Bazett formulę QTc = QT/√RR (abu sekundėmis) apskaičiuokite pagal dažnį pataisytą dydį QTc. Atsakymą pateikite sekundėmis trijų ženklų po kablelio tikslumu.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
QTc = s
40.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mVkrūtinės ląstos paspaudimų gaivinimas (CPR) (nešokiruotinas ritmas)transkutaninė stimuliacijasinchronizuota kardioversijaneatidėliotina defibriliacija

Pacientui be čiuopiamo pulso monitoriuje matomas šis organizuotas ritmas (elektrinis aktyvumas be pulso). Kokį gydymą jam įvardija suaugusiųjų gaivinimo gairės? Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1krūtinės ląstos paspaudimų gaivinimas (CPR) (nešokiruotinas ritmas)
  2. 2transkutaninė stimuliacija
  3. 3sinchronizuota kardioversija
  4. 4neatidėliotina defibriliacija

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: C · Stop feeding and report for a swallowing assessment

Kodėl tai yra atsakymas

Coughing, choking and a wet voice during meals suggest food or drink is entering the airway. Feeding stops, the patient sits upright and a speech and language therapist assesses them.

Atsakymas

C · Stop feeding and report for a swallowing assessment
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · Assessment (įvertinimas)

Kodėl tai yra atsakymas

SBAR: Situation (situacija), Background (aplinkybės), Assessment (jūsų klinikinis problemos įvertinimas) ir Recommendation (ko jums reikia).

Atsakymas

D · Assessment (įvertinimas)
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: B · Switch it off and unplug it safely, then have it checked before reuse

Kodėl tai yra atsakymas

Liquid on electrical equipment can cause shock or failure. The device is turned off and unplugged without touching wet parts, the patient’s infusion is managed with another device, and the pump is checked by the biomedical team.

Atsakymas

B · Switch it off and unplug it safely, then have it checked before reuse
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: D · Secure the home medication per policy and inform the provider

Kodėl tai yra atsakymas

Unrecorded home medicines can lead to duplicate doses, interactions and falls. They are stored or sent home according to policy, and the provider is told so the treatment plan can be reviewed.

Atsakymas

D · Secure the home medication per policy and inform the provider
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: C · That the dose is correct for the child’s weight

Kodėl tai yra atsakymas

Pediatric doses are usually calculated by weight, and errors can cause serious harm. The nurse checks the dose against the child’s weight and the safe range before giving it.

Atsakymas

C · That the dose is correct for the child’s weight
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: C · Report the result before starting, because insulin will push potassium even lower

Kodėl tai yra atsakymas

Insulin drives potassium into cells and can cause dangerous hypokalemia, so a low starting potassium must be reported. US (ADA) guidance delays insulin until potassium is at least 3,3 mEq/L; UK (JBDS) guidance asks for urgent senior review and potassium replacement. Either way, the prescriber decides.

Atsakymas

C · Report the result before starting, because insulin will push potassium even lower
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: D · Face the patient, speak clearly and reduce background noise

Kodėl tai yra atsakymas

Facing the patient in good light, speaking clearly at a normal pace, checking hearing aids and reducing noise improves communication. Written information can also help.

Atsakymas

D · Face the patient, speak clearly and reduce background noise
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: B · An arterial ulcer

Kodėl tai yra atsakymas

Arterial ulcers are usually on the feet or toes, painful and punched-out, with signs of poor perfusion. Venous ulcers are usually around the ankle, shallow and associated with swelling and skin staining.

Atsakymas

B · An arterial ulcer
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · Šlapimo kiekis ir inkstų funkcija

Kodėl tai yra atsakymas

Inkstai išskiria kalį, todėl menkas šlapimo kiekis ar inkstų nepakankamumas papildymo metu gali sukelti pavojingą hiperkalemiją. Į veną leidžiamas kalis visada skiedžiamas ir duodamas infuzine pompa, niekada ne greitu švirkštimu.Patikrinta pagal: High potassium level · MedlinePlus (NIH) (2025)

Atsakymas

B · Šlapimo kiekis ir inkstų funkcija
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · Hemophilia A (factor VIII deficiency)

Kodėl tai yra atsakymas

Hemophilia A is an X-linked lack of factor VIII, which belongs to the intrinsic pathway, so only the aPTT is prolonged. Bleeding into joints and muscles is typical. Vitamin K deficiency and DIC prolong the PT as well, and ITP lowers the platelets.Patikrinta pagal: Hemophilia A · MedlinePlus (NIH) (2026); Partial Thromboplastin Time (PTT) Test · MedlinePlus (NIH)

Atsakymas

B · Hemophilia A (factor VIII deficiency)
11.Farmakologija

Atsakymas: A · Per 4–5 pusinės eliminacijos laikus

Kodėl tai yra atsakymas

Kartojant dozes, koncentracija priartėja prie pusiausvyros per maždaug 4–5 pusinės eliminacijos laikus, nepriklausomai nuo dozės. Įsotinamoji dozė leidžia ją pasiekti greičiau.

Atsakymas

A · Per 4–5 pusinės eliminacijos laikus
12.Farmakologija

Atsakymas: B · Negrįžtamas parietinių ląstelių H⁺/K⁺-ATPazės slopinimas

Kodėl tai yra atsakymas

PSI negrįžtamai blokuoja protonų siurblį – paskutinį rūgšties sekrecijos etapą. H2 blokatoriai (pvz., famotidinas) veikia anksčiau ir silpniau; antacidai tik neutralizuoja.

Atsakymas

B · Negrįžtamas parietinių ląstelių H⁺/K⁺-ATPazės slopinimas
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: C · Plautis išsiplėtė arba vamzdelis perlinkęs ar užsikimšęs

Kodėl tai yra atsakymas

Svyravimo išnykimas gali atsirasti, kai plautis visiškai išsiplečia ir užsandarina vamzdelį, bet taip pat kai vamzdelis perlinkęs, užkrešėjęs ar pacientas ant jo guli. Reikia įvertinti pacientą ir vamzdelį bei pranešti.

Atsakymas

C · Plautis išsiplėtė arba vamzdelis perlinkęs ar užsikimšęs
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: D · The left anterior descending artery

Kodėl tai yra atsakymas

ST elevation in V1–V4 indicates an anteroseptal STEMI, usually from LAD occlusion. Anterior MIs damage a large area of muscle and carry a high risk of heart failure and arrhythmias. Leads II, III and aVF suggest an inferior MI, usually from the right coronary artery.

Atsakymas

D · The left anterior descending artery
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: A · Use glasses and hearing aids and reorient the patient often

Kodėl tai yra atsakymas

Non-drug measures are the mainstay of delirium care: glasses and hearing aids, clocks and calendars, familiar faces, good sleep, hydration, mobility and treating the cause. Restraints and frequent moves make delirium worse.

Atsakymas

A · Use glasses and hearing aids and reorient the patient often
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: C · IV aciclovir

Kodėl tai yra atsakymas

Herpes simplex encephalitis is treatable but can cause severe brain damage. IV aciclovir is started as soon as it is suspected, without waiting for test results. Kidney function and hydration are monitored during treatment.

Atsakymas

C · IV aciclovir
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: C · Ginkmedžio (Ginkgo biloba)

Kodėl tai yra atsakymas

Ginkmedis, česnakai, ženšenis, žuvų taukai ir kiti gali didinti kraujavimo riziką; jonažolė sąveikauja su daugeliu vaistų. Pacientai turėtų pranešti apie visus papildus, o chirurgų komanda pataria, ar juos nutraukti prieš operaciją.

Atsakymas

C · Ginkmedžio (Ginkgo biloba)
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: D · Shallow breathing can lead to atelectasis and pneumonia

Kodėl tai yra atsakymas

Uncontrolled chest wall pain prevents deep breaths and coughing, leading to atelectasis, sputum retention and pneumonia, particularly in older adults. Multimodal analgesia, sometimes with regional blocks, and physiotherapy are used.

Atsakymas

D · Shallow breathing can lead to atelectasis and pneumonia
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: C · 2 cm below the ischial spines

Kodėl tai yra atsakymas

Station is measured in centimetres relative to the ischial spines. Negative numbers are above them, 0 is at their level and positive numbers are below them, towards the outlet.

Atsakymas

C · 2 cm below the ischial spines
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: A · Withhold the next dose and report the findings

Kodėl tai yra atsakymas

Terbutaline can cause maternal tachycardia, palpitations, chest pain, pulmonary oedema and hyperglycaemia, so it is used only short term. A maternal heart rate above about 120/min or chest pain means the drug should be held and the provider informed.

Atsakymas

A · Withhold the next dose and report the findings
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: C · Not wanting to go to school, lost belongings and frequent stomach aches

Kodėl tai yra atsakymas

Children being bullied may refuse school, have unexplained injuries or lost items, complain of headaches or stomach aches, sleep poorly or seem withdrawn. Nurses should ask sensitively and involve parents and school.

Atsakymas

C · Not wanting to go to school, lost belongings and frequent stomach aches
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: D · Regresija yra dažna reakcija į hospitalizacijos stresą ir dažniausiai praeina; vaiko nebausti

Kodėl tai yra atsakymas

Laikina regresija dažna hospitalizuotiems mažiems vaikams. Priimkite be bausmių, išlaikykite pažįstamą dienotvarkę ir girkite vaiką; įgūdžiai paprastai sugrįžta išrašius.

Atsakymas

D · Regresija yra dažna reakcija į hospitalizacijos stresą ir dažniausiai praeina; vaiko nebausti
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: C · Siūlyti daug kalorijų turintį maistą rankomis ir gėrimus, kuriuos galima vartoti judant

Kodėl tai yra atsakymas

Manijos pacientai sudegina daug energijos ir lengvai išsiblaško. Padeda nešiojami, maistingi užkandžiai ir skysčiai bei svorio ir suvartojimo stebėjimas.

Atsakymas

C · Siūlyti daug kalorijų turintį maistą rankomis ir gėrimus, kuriuos galima vartoti judant
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: B · Check his mouth after each dose, as policy allows, and explore why he does not want it

Kodėl tai yra atsakymas

Mouth checks or liquid forms, as permitted, can confirm that medicine is taken. Understanding the reasons, such as side effects or beliefs about the drug, helps the team address the problem with the patient.

Atsakymas

B · Check his mouth after each dose, as policy allows, and explore why he does not want it
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: h = 188 cm

Buitiniai matai ir svoris: slaugos egzaminuose naudojami suapvalinti atitikmenys: 1 arbatinis šaukštelis (tsp) = 5 mL, 1 valgomasis šaukštas (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 skysčio uncija (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, o 1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL. Svoriui 1 kg = 2,2 lb ir 1 lb = 16 oz; ilgiui 1 colis = 2,54 cm. Sudarykite perskaičiavimą taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų.

Ūgis coliais

6·12 + 2 = 74 in

Coliai į centimetrus

h = 74·2,54 = 188 cm

Atsakymas

h = 188 cm
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: V = 552,5 mL

Buitiniai matai ir svoris: slaugos egzaminuose naudojami suapvalinti atitikmenys: 1 arbatinis šaukštelis (tsp) = 5 mL, 1 valgomasis šaukštas (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 skysčio uncija (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, o 1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL. Svoriui 1 kg = 2,2 lb ir 1 lb = 16 oz; ilgiui 1 colis = 2,54 cm. Sudarykite perskaičiavimą taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų.

Kiekviena eilutė mL

3 tbsp = 3·15 = 45 mL
2 puodeliai = 2·240 = 480 mL
½ fl oz = 0,5·30 = 15 mL
2½ tsp = 2,5·5 = 12,5 mL

Sudėtis

V = 45 + 480 + 15 + 12,5 = 552,5 mL

Atsakymas

V = 552,5 mL
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: D = 525 mg

Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.

Dozė

7,5·70 = 525 mg

Atsakymas

D = 525 mg
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: R = 31,25 mL/h

Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.

Koncentracija

20000/500 = 40 vnt./mL

Pompos greitis

R = 1250/40 = 31,25 mL/h

Atsakymas

R = 31,25 mL/h
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 63 gtt/min

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Laikas minutėmis

8·60 = 480 min

Lašėjimo greitis

R = 500·60/480 = 62,5 ≈ 63 gtt/min

Atsakymas

R = 63 gtt/min

Prie lovos apvalinama iki artimiausio sveiko lašo: 63 lašų/min.

30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: D = 30 mg/h

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Koncentracija

100/100 = 1 mg/mL

Dozavimo greitis

D = 1·30 = 30 mg/h

Atsakymas

D = 30 mg/h
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: V = 0,9 mL

Heparino ir insulino infuzijos: koncentracija = vienetai maišelyje/maišelio tūris (vienetai/mL). Pompos greitis (mL/h) = vienetai per valandą/koncentracija, o vienetai per valandą = mL/h × koncentracija. Kai paskirta pagal kūno masę, pirmiausia vienetai/h = vienetai/kg/h × kūno masė. Boliuso tūris = reikiami vienetai/flakono stiprumas. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Reikiamas vienetų skaičius

70·64 = 4 480 vnt.

Tūris

V = 4480/5000 = 0,896 ≈ 0,9 mL

Atsakymas

V = 0,9 mL
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: D = 13,1 mcg/kg/min

Titruojamos infuzijos: pirmiausia raskite koncentraciją mcg/mL (mg × 1000/mL). Kai paskirta pagal kūno masę, mcg/min = mcg/kg/min × kūno masė. Tada mL/h = mcg/min × 60/koncentracija. Skaičiuojant atgal, mcg/kg/min = mL/h × koncentracija/(60 × kūno masė). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Koncentracija

400 000/250 = 1600 mcg/mL

Mikrogramai per minutę

26·1600 = 41600 mcg/h
41600/60 = 693,3 mcg/min

Kilogramui

D = 693,3/53 = 13,08 ≈ 13,1 mcg/kg/min

Atsakymas

D = 13,1 mcg/kg/min
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: B = 385 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Iš viso suvartota

per os: 240 + 150 = 390 mL
Intraveninė infuzija: 100·12 = 1200 mL
intraveninis antibiotikas: 1·50 = 50 mL
iš viso suvartota = 1640 mL

Iš viso išskirta

300 + 400 + 275 + 80 + 200 = 1255 mL

Balansas

B = 1640 − 1255 = 385 mL

Atsakymas

B = 385 mL

Teigiamas: gauta daugiau skysčių, nei išskirta.

34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 7,3 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Pirmoji dalis

75·4 = 300 mL
500 − 300 = 200 mL liko

Antroji dalis

200/60 = 3,333 h

Bendra trukmė

t = 4 + 3,333 = 7,333 ≈ 7,3 h

Atsakymas

t = 7,3 h

Tai maždaug 7 h 20 min, todėl maišelis ištuštės apie 19:50.

35.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: lengva

Glazgo komos skalė: sudėkite geriausią atsaką trijose srityse. Akių atmerkimas E: 4 spontaniškai, 3 į garsą ar kalbinimą, 2 į spaudimą, 1 nėra. Žodinis atsakas V: 5 orientuotas, 4 sumišęs, 3 netinkami žodžiai, 2 nesuprantami garsai, 1 nėra. Motorinis atsakas M: 6 vykdo komandas, 5 lokalizuoja, 4 normalus lenkimas (atitraukia), 3 nenormalus lenkimas, 2 tiesimas, 1 nėra. Suma svyruoja nuo 3 iki 15. Po galvos traumos 13–15 paprastai vadinama lengva, 9–12 vidutine, o 3–8 sunkia.

Įvertinkite kiekvieną sritį

E: atmerkia akis spontaniškai → 4
V: kalba sakiniais, bet yra sumišęs → 4
M: rankos kėlimas į spaudimo vietą (lokalizavimas) → 5

Sudėtis

GCS = 4 + 4 + 5 = 13

Sunkumas

GCS 13 → lengva

Atsakymas

lengva
36.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: vidutinis

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 12/min → 0
SpO₂ 97% → 0
su deguonimi → 2
SBP 142 mmHg → 0
HR 140/min → 3
budrus (A) → 0
T 37,1 °C → 0

Suma ir raudoni balai

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 0 + 3 + 0 + 0 = 5
Bent vienas rodiklis vertinamas 3.

Rizikos grupė

vidutinis

Atsakymas

vidutinis

Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios klinikinės reakcijos.

37.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: PaCO₂ = 32 mmHg

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Winterso formulė

PaCO₂ = 1,5·16 + 8 = 32 mmHg
nuotolis: 30–34 mmHg

Atsakymas

PaCO₂ = 32 mmHg
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: PaCO₂ = 52,5 mmHg

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Tikėtinas PaCO₂

0,7·45 + 21 = 52,5 mmHg

Atsakymas

PaCO₂ = 52,5 mmHg

Padidėjimas turi ribą: vien dėl kompensacijos PaCO₂ retai pakyla virš maždaug 55 mmHg.

39.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: QTc = 0,375 s

QT ir QTc: QT intervalas eina nuo QRS komplekso pradžios iki T dantelio pabaigos. Didėjant pulsui jis trumpėja, todėl pataisomas pagal dažnį naudojant R–R intervalą sekundėmis: Bazett QTc = QT/√RR ir Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett formulė – labiausiai paplitusi vadovėliuose; ji per daug pataiso esant dideliam pulsui, kai pirmenybė teikiama Fridericia. Ribos įvairiuose šaltiniuose skiriasi: QTc didesnis nei maždaug 0,45 s vyrams arba 0,46 s moterims paprastai vadinamas pailgėjusiu, o didesnis nei 0,50 s – žymiai pailgėjusiu.

Matuokite

QT = 7,5 × 0,04 = 0,30 s
RR = 16 × 0,04 = 0,64 s

Bazett formulė

QTc = 0,30/√0,64 = 0,30/0,8 = 0,375 s

Atsakymas

QTc = 0,375 s

Įprastose ribose (apie 0,45 s vyrams, 0,46 s moterims). (375 ms)

40.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: krūtinės ląstos paspaudimų gaivinimas (CPR) (nešokiruotinas ritmas)

Elektrinis aktyvumas be pulso (PEA): PEA ritmo juostoje nematyti. Monitoriuje rodomas organizuotas elektrinis aktyvumas (ne VF, VT ar asistolija), bet paciento pulso čiuopti negalima, todėl ji atpažįstama patikrinus pacientą. Suaugusiųjų gaivinimo gairėse PEA ir asistolija yra nešokiruotini sustojusios širdies ritmai: kokybiškas krūtinės ląstos paspaudimų gaivinimas (CPR), kuo greičiau epinefrinas ir grįžtamųjų priežasčių paieška (Hs ir Ts, pavyzdžiui, hipovolemija, hipoksija, įtempimo pneumotoraksas ir širdies tamponada). VF ir VT be pulso yra šokiruotini ritmai.

Ką rodo juosta

1. Dažnis: R–R = 20 mažų langelių, 1500 ÷ 20 ≈ 75 per minutę.
2. Ritmas: reguliarus, kiekvienas R–R yra 0,80 s.
3. P dantelis: teigiamas, vienas prieš kiekvieną QRS, visi vienodi.
4. PR intervalas: 0,12 s, pastovus, 0,12–0,20 s ribose.
5. QRS: 0,06 s, siauras (mažiau nei 0,12 s).
normalus sinusinis ritmas

Ką rodo pacientas

pulso nėra, nors yra organizuotas elektrinis aktyvumas: elektrinis aktyvumas be pulso (PEA), nešokiruotinas sustojusios širdies ritmas

Atsakymas

krūtinės ląstos paspaudimų gaivinimas (CPR) (nešokiruotinas ritmas)

Atsakymas

krūtinės ląstos paspaudimų gaivinimas (CPR) (nešokiruotinas ritmas)

PEA atpažįstama prie paciento, niekada vien pagal juostą. Tai pasirengimas egzaminui, o ne klinikinės rekomendacijos.

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions