Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.
1Formulės ir metodai
Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga
Metodas
Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.
Prioritetų nustatymas ir delegavimas
Metodas
Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).
Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai
Metodas
Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.
Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos
Metodas
Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.
Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos
Metodas
Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.
Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė
Metodas
Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.
Akušerinė slauga
Metodas
Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.
Pediatrinė slauga
Metodas
Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.
Psichikos sveikatos slauga
Metodas
Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.
EKG ritmo juostos analizė
Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.
2Uždaviniai
1.Slaugos pagrindaiVidutinis
A patient with right-sided weakness is moving from bed to chair. Where should the chair be placed?
AOn the patient's right side, close to the bed
BOn the patient's left side, close to the bed
CAt the foot of the bed facing away
DAcross the room so the patient can practise walking
2.Slaugos pagrindaiSunkus
Two days after surgery a patient has a temperature of 37,9 °C and reduced breath sounds at the lung bases. What is the most helpful nursing action, alongside reporting it?
ARestrict all fluids to dry the secretions
BStop all pain relief so the patient stays alert
CEncourage deep breathing, coughing and getting out of bed
DKeep the patient lying flat in bed so they can rest and save energy
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis
Sputum specimens are ordered to look for acid-fast bacilli (TB). How are they usually collected?
AOne saliva sample collected at any convenient time of day
BOne specimen of sputum collected straight after the evening meal, when coughing is easiest
CThree specimens collected after an antiseptic mouthwash
DThree deep-cough specimens collected 8 to 24 hours apart, at least one early in the morning
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus
During a power cut in a US hospital, a ventilator must stay powered. Where should it be plugged in?
AInto an extension cord from the corridor
BInto any white outlet in the room
CInto a red outlet connected to the emergency generator
DInto the outlet that is closest to the bed, whatever its color
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis
Mišriame terapijos skyriuje, kurį pacientą slaugytojas turėtų pamatyti pirmiausia?
APacientą su lengvu įtampos galvos skausmu, prašantį paracetamolio
BPacientą, sergantį depresija, kuris išdalijo savo daiktus ir turi savižudybės planą
CPacientą, sergantį hipertenzija, kurio kraujospūdis 136/84 mmHg
DPacientą, prašantį rašytinės informacijos apie rytojaus išrašymą
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus
Pacientui, kuriam kraujuoja iš viršutinio virškinimo trakto, širdies susitraukimų dažnis 128/min, kraujospūdis 84/50 mmHg. Visa tai paskirta. Ką slaugytojas pradeda pirmiausia?
AGeriamąsias geležies tabletes
BProtonų siurblio inhibitoriaus infuziją į veną
CSkysčius ar kraują į veną per didelio kalibro kaniules
DDiagnostinės endoskopijos užsakymą kitam rytui
7.Klinikinė slaugaVidutinis
Which measure helps prevent delirium in older inpatients?
AKeeping the lights on all night
BMoving the patient to a different bed each night to give them a change of scene
CRestricting fluids to avoid incontinence
DReorientation, glasses and hearing aids in use, and good sleep and hydration
8.Klinikinė slaugaSunkus
Pacientui, kuriam taikoma opioidų PCA pompa, kvėpavimo dažnis 7/min, ir jį sunku pažadinti. Ką reikia padaryti pirmiausia?
AUžrašyti rodiklius ir juos pakartotinai patikrinti per kitą keturių valandų ratą
BSkatinti pacientą dažniau spausti PCA mygtuką dėl komforto
CSustabdyti PCA, pažadinti pacientą, duoti deguonies ir užtikrinti, kad būtų suleista naloksono
DPadidinti PCA boliuso dozę, nes pacientui gali skaudėti
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis
A patient with acute pancreatitis has muscle twitching and numbness around the mouth. Which laboratory value should the nurse check?
ASerum chloride
BSerum sodium
CSerum amylase
DSerum calcium
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus
Pacientui, kurio kalcis 6,8 mg/dL (1,7 mmol/L), staiga atsiranda triukšmingas kvėpavimas ir užkimęs balsas. Ką tai rodo?
ANormalų atsaką, kuris praeis be gydymo
BLaringospazmą – skubią būklę, kuriai reikia skubios pagalbos ir kalcio į veną
CŠiandien prasidėjusį peršalimą
DNerimą dėl kraujo tyrimų rezultatų, kuriam reikia ramaus nuraminimo
11.FarmakologijaVidutinis
Digoxin 0,25 mg is ordered. The tablets available are 0,125 mg. How many tablets should be given?
A1 tablet
B0,5 tablet
C4 tablets
D2 tablets
12.FarmakologijaSunkus
Why is gentamicin often given once daily instead of in several small doses?
AIt has a very long half-life of several days
BIts killing depends on high peak levels, with a post-antibiotic effect
CIt is absorbed slowly from the muscle over 24 hours
DIts killing depends only on the time the level stays above the MIC
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis
A patient with stable angina is afraid nicotine patches will harm their heart. Which reply is most accurate?
ANicotine replacement only works if smoking continues
BNicotine replacement is much safer than smoking and is recommended
CPeople with angina must stop smoking without any help
DNicotine patches are much more harmful to the heart than cigarettes
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus
A patient receiving noradrenaline (norepinephrine) through a peripheral cannula has pale, cold skin around the site. What should the nurse do?
AIncrease the rate so the drug enters the vein faster and leaks less
BStop it at that site, inform the team and follow the extravasation policy
CMassage the area firmly to spread the drug out into the surrounding tissue
DContinue the infusion, as this is expected
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis
A patient with a suspected basal skull fracture needs a gastric tube. Which route is preferred?
AThrough the nose (nasogastric)
BThrough a fine-bore nasal tube
CThrough the nose with a guidewire
DThrough the mouth (orogastric)
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus
Which patient on a stroke unit is most at risk of falling?
AA patient with a left-hemisphere stroke who has expressive aphasia and waits for help
BA patient with a right-hemisphere stroke who is impulsive and denies having weakness
CA patient with mild dysarthria who walks steadily with a frame
DA patient with a TIA whose symptoms resolved completely yesterday
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis
After laparoscopic cholecystectomy, a patient has pain in the right shoulder. What is the most likely cause?
AGas used during surgery irritating the diaphragm
BA heart attack during the operation
CAn allergy to the dressing on the wound
DA dislocated shoulder from patient positioning
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus
A patient with a severe flare of ulcerative colitis develops abdominal distension, fever and tachycardia, and the stool frequency has dropped. What should the nurse suspect?
AToxic megacolon
BThe flare is getting better
CSimple constipation from low intake
DHaemorrhoids caused by diarrhoea
19.Akušerinė slaugaVidutinis
Ką reiškia santrumpa HELLP?
AHemolizė, padidėję kepenų fermentai, maža trombocitų koncentracija
BHemoragija, eklampsija, žemas spaudimas
CHiperglikemija, padidėjęs laktatas, mažas kalio kiekis
DHipertenzija, padidėję lipidai, mažas baltymų kiekis
20.Akušerinė slaugaSunkus
A term newborn has rapid breathing at 2 hours after a caesarean without labour. Saturation is normal, there is no fever and the chest X-ray shows fluid in the fissures. What is the most likely diagnosis?
ATransient tachypnoea of the newborn
BNeonatal pneumonia with sepsis
CRespiratory distress syndrome of prematurity
DMeconium aspiration syndrome
21.Pediatrinė slaugaVidutinis
A 20-month-old drinks about 1,5 litres of cow's milk a day and eats little solid food. He is pale and tired. What is the most likely problem?
AVitamin B12 deficiency
BLactose intolerance
CIron-deficiency anaemia
DSickle cell disease
22.Pediatrinė slaugaSunkus
Mažylis, sergantis Falo tetrada, smarkiai verkia, tampa tamsiai mėlynas ir suglebęs. Ką turėtų daryti slaugytojas pirmiausia?
APaguldyti vaiką ant nugaros pakėlus kojas, kad padidėtų kraujo grįžimas į širdį
BIšmatuoti galvos apimtį
CIšvesti vaiką pasivaikščioti nusiraminti
DPaguldyti vaiką kelių ir krūtinės padėtimi, laikyti ramų ir kviesti pagalbą
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis
A patient with dependent personality disorder asks the nurse to choose her clothes and meals every day. What is an appropriate nursing goal?
AThe patient will move in with a relative who can make decisions for her
BThe patient will let staff make all her decisions while in hospital
CThe patient will avoid contact with others until she feels more confident
DThe patient will make small everyday decisions on her own
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus
A patient says, "My boss didn't say hello this morning, so she must think I'm useless." Which cognitive distortion is shown, and what is a helpful nursing response?
AMind reading; ask what other reasons there might be for the boss's behaviour
BAll-or-nothing thinking; agree that the boss is being unfair
CCatastrophising; tell the patient that she will definitely not be fired
DPersonalisation; advise the patient to ask for a new manager
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Dozė pažymėta 05:25 (24 valandų laikrodis). Kuris įrašas yra tas pats laikas 12 valandų laikrodyje? Spustelėkite jį.
05:25
15:25 PM
25:25 AM
34:25 AM
47:25 AM
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Infuzija prasideda 20:30 ir baigiasi 02:00 kitą rytą (24 valandų laikrodis). Kiek minučių t ji truko?
20:3002:00
t = min
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
34 kg sveriančiam vaikui paskirta 10 mg/kg vaisto. Pradiniame tirpale yra 50 mg/mL. Įtraukite dozę: kokį tūrį V suleidžiate?
34 kg10 mg/kg50 mg/mL
V = mL
28.Dozių skaičiavimasSunkus
Pacientas yra 142 cm ūgio ir sveria 46 kg. Paskirta 175 mg/m². Naudodami Mostellerio formulę BSA = √(ūgis (cm) × svoris (kg)/3600), raskite dozę D mg.
142 cm46 kg175 mg/m²
D = mg
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
Paskirta sulašinti 1500 mL per 10 valandas. Po 8 valandų pastebite, kad maišelyje dar liko 370 mL, o infuzija vis tiek turi baigtis laiku. Kokį greitį R mL/h reikia nustatyti pompai iš naujo?
1500 mL / 10 hpo 8 h: 370 mL
R = mL/h
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
Lašelinė laša 50 lašų/min greičiu per 60 lašų/mL sistemą. Maišelyje liko 300 mL. Po kiek valandų t jis bus tuščias?
50 gtt/min60 gtt/mL300 mL
t = h
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasVidutinis
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Maišelyje yra 20 000 vienetų heparino 500 mL. Paskirta 14 vienetai/kg/h pacientui, sveriančiam 105 kg. Kokį greitį R nustatysite pompoje, mL/h? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.
20 000 vnt./500 mL14 vnt./kg/h105 kg
R = mL/h
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasSunkus
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). dobutamine infuzija (250 mg 250 mL) lašinama 31 mL/h greičiu. Pacientas sveria 79 kg. Kokią dozę D mcg/kg/min gauna pacientas? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.
250 mg/250 mL31 mL/h79 kg
D = mcg/kg/min
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 8 valandų pamainą. Pacientas sveria 110 kg. Raskite vidutinę diurezę U mL/kg/h. Apvalinkite iki dviejų skaitmenų po kablelio.
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 1000 mL maišelis lašinamas pompa 120 mL/h greičiu. 06:00 jau sulašinta 550 mL. Po kiek valandų t maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.
1000 mL550 mL sulašinta120 mL/h
t = h
35.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Morse griuvimų skalę: griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: taip; antrinė diagnozė: ne; judėjimo priemonė: ramentai, lazda ar vaikštynė; IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne; eisena: sutrikusi; psichikos būklė: žino savo ribas. Raskite Morse sumą MFS.
0–125
MFS =
36.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 20/min., SpO₂ 86 % kvėpuojant kambario oru, kraujospūdis 130/78 mmHg, pulsas 98/min., budrus, temperatūra 36,9 °C. Į kokią klinikinės rizikos grupę patenka pacientas? Spustelėkite ją.
RR 20SpO₂ 86%orasSBP 130HR 98AT 36,9 °C
1žemas
2maža–vidutinė
3vidutinis
4aukštas
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis
Mokomasis dujų tyrimas rodo PaCO₂ 58 mmHg (7,7 kPa). Naudokite taisyklę: esant lėtinei kvėpavimo acidozei HCO₃⁻ didėja 3,5 mmol/L kiekvienam 10 mmHg, kuriuo PaCO₂ viršija 40, pradėdami nuo HCO₃⁻ 24 mmol/L, ir raskite tikėtiną HCO₃⁻.
Mokomasis dujų tyrimas rodo metabolinę acidozę: pH 7,08, PaCO₂ 28 mmHg (3,7 kPa), HCO₃⁻ 8 mmol/L. Palyginkite išmatuotą PaCO₂ su Winterso formule. Spustelėkite savo interpretaciją.
pH 7,08PaCO₂ 28 mmHg (3,7 kPa)HCO₃⁻ 8 mmol/L
1tinkama kompensacija
2papildoma kvėpavimo acidozė
3papildoma kvėpavimo alkalozė
39.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
Išmatuokite QT intervalą ir R–R intervalą šioje reguliarioje II derivacijos juostoje, tada pagal Fridericia formulę QTc = QT/∛RR (abu sekundėmis) apskaičiuokite pagal dažnį pataisytą dydį QTc. Atsakymą pateikite sekundėmis trijų ženklų po kablelio tikslumu.
II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
QTc = s
40.EKG ritmo juostos analizėSunkus
Šis pacientas turi širdies stimuliatorių. Interpretuokite II derivacijos juostą. Spustelėkite atsakymą.
II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
1dviejų kamerų (AV) stimuliuojamas ritmas
2sinusinis ritmas su platesniu QRS
3idioventrikulinis ritmas
4skilvelių stimuliuojamas ritmas
3Tirpalai
1.Slaugos pagrindai
Atsakymas: B · On the patient's left side, close to the bed
Kodėl tai yra atsakymas
Placing the chair on the strong side lets the patient pivot and bear weight on the stronger leg, making the transfer safer.
Atsakymas
B · On the patient's left side, close to the bed
2.Slaugos pagrindai
Atsakymas: C · Encourage deep breathing, coughing and getting out of bed
Kodėl tai yra atsakymas
These signs suggest atelectasis or early chest infection. Deep breathing, coughing, adequate pain relief and mobilisation help re-expand the lungs.
Atsakymas
C · Encourage deep breathing, coughing and getting out of bed
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga
Atsakymas: D · Three deep-cough specimens collected 8 to 24 hours apart, at least one early in the morning
Kodėl tai yra atsakymas
Several deep-cough sputum samples improve the chance of finding acid-fast bacilli, and early-morning samples contain the most secretions. Saliva is not sputum, and antiseptic mouthwash can affect the result.
Atsakymas
D · Three deep-cough specimens collected 8 to 24 hours apart, at least one early in the morning
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga
Atsakymas: C · Into a red outlet connected to the emergency generator
Kodėl tai yra atsakymas
In US hospitals, red outlets are usually connected to the emergency generator. Life-support equipment is plugged into them, and battery backups are checked as part of emergency planning.
Atsakymas
C · Into a red outlet connected to the emergency generator
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas
Atsakymas: B · Pacientą, sergantį depresija, kuris išdalijo savo daiktus ir turi savižudybės planą
Kodėl tai yra atsakymas
Daiktų išdalijimas ir planas yra savižudybės įspėjamieji požymiai – tiesioginė saugumo grėsmė. Kiti pacientai stabilūs ir jų poreikiai gali palaukti.
Atsakymas
B · Pacientą, sergantį depresija, kuris išdalijo savo daiktus ir turi savižudybės planą
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas
Atsakymas: C · Skysčius ar kraują į veną per didelio kalibro kaniules
Kodėl tai yra atsakymas
Tachikardija ir hipotenzija rodo hipovoleminį šoką, todėl pirmiausia atkuriamas cirkuliuojančio kraujo tūris skysčiais ar kraujo produktais pagal paskyrimą ir atidžiai stebima. Rūgšties slopinimas ir endoskopija seka pradėjus gaivinimą, o geriama geležis priklauso vėlesniam atsigavimui.
Atsakymas
C · Skysčius ar kraują į veną per didelio kalibro kaniules
7.Klinikinė slauga
Atsakymas: D · Reorientation, glasses and hearing aids in use, and good sleep and hydration
Kodėl tai yra atsakymas
Multicomponent prevention, including orientation, sensory aids, hydration, nutrition, mobility, sleep and avoiding unnecessary moves or drugs, reduces delirium.
Atsakymas
D · Reorientation, glasses and hearing aids in use, and good sleep and hydration
8.Klinikinė slauga
Atsakymas: C · Sustabdyti PCA, pažadinti pacientą, duoti deguonies ir užtikrinti, kad būtų suleista naloksono
Kodėl tai yra atsakymas
Per didelė sedacija ir retas kvėpavimas rodo opioidų toksiškumą. Nutraukite opioidą, palaikykite kvėpavimo takus ir kvėpavimą, duokite deguonies ir, kaip paskirta, naloksono, atidžiai stebėkite.
Atsakymas
C · Sustabdyti PCA, pažadinti pacientą, duoti deguonies ir užtikrinti, kad būtų suleista naloksono
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai
Atsakymas: D · Serum calcium
Kodėl tai yra atsakymas
In severe pancreatitis, fatty acids released from damaged fat bind calcium (saponification), causing hypocalcemia. Twitching and perioral numbness are signs of low calcium, which can progress to tetany and seizures.Patikrinta pagal:Calcium Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2024)
Atsakymas
D · Serum calcium
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai
Atsakymas: B · Laringospazmą – skubią būklę, kuriai reikia skubios pagalbos ir kalcio į veną
Kodėl tai yra atsakymas
Sunki hipokalcemija gali sukelti gerklų spazmą, užkertantį kvėpavimo takus. Slaugytojas kviečiasi skubią pagalbą, palaiko kvėpavimo takus ir paruošia kalcio gliukonatą į veną pagal paskyrimą, stebėdamas širdies veiklą.Patikrinta pagal:Hypocalcemia (StatPearls) · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026)
Atsakymas
B · Laringospazmą – skubią būklę, kuriai reikia skubios pagalbos ir kalcio į veną
11.Farmakologija
Atsakymas: D · 2 tablets
Kodėl tai yra atsakymas
0,25 mg ÷ 0,125 mg = 2 tablets. Doses that need more than a few tablets or unusual fractions should be double-checked.
Atsakymas
D · 2 tablets
12.Farmakologija
Atsakymas: B · Its killing depends on high peak levels, with a post-antibiotic effect
Kodėl tai yra atsakymas
Aminoglycosides show concentration-dependent killing and a post-antibiotic effect. Once-daily dosing gives high peaks and a low trough, which may also reduce kidney and ear toxicity.
Atsakymas
B · Its killing depends on high peak levels, with a post-antibiotic effect
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos
Atsakymas: B · Nicotine replacement is much safer than smoking and is recommended
Kodėl tai yra atsakymas
Nicotine replacement delivers nicotine without carbon monoxide, tar and other toxins and is considered safe in stable heart disease. Combining a patch with a short-acting form and behavioural support gives the best chance of quitting.
Atsakymas
B · Nicotine replacement is much safer than smoking and is recommended
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos
Atsakymas: B · Stop it at that site, inform the team and follow the extravasation policy
Kodėl tai yra atsakymas
Extravasated noradrenaline causes intense local vasoconstriction and tissue necrosis. The infusion is stopped at that site (with a plan to continue elsewhere, since the patient depends on it), the team is informed and the local extravasation protocol is followed. Vasopressors are given through a central line where possible.
Atsakymas
B · Stop it at that site, inform the team and follow the extravasation policy
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos
Atsakymas: D · Through the mouth (orogastric)
Kodėl tai yra atsakymas
A tube passed through the nose could enter the cranial vault through the fractured skull base. An orogastric route avoids this. Nasal suction and nose blowing are also avoided.
Atsakymas
D · Through the mouth (orogastric)
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos
Atsakymas: B · A patient with a right-hemisphere stroke who is impulsive and denies having weakness
Kodėl tai yra atsakymas
Right-hemisphere strokes often cause left-sided neglect, poor judgement, impulsivity and denial of the deficit. These patients may try to get up alone. Patients with left-hemisphere strokes are often more cautious.
Atsakymas
B · A patient with a right-hemisphere stroke who is impulsive and denies having weakness
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė
Atsakymas: A · Gas used during surgery irritating the diaphragm
Kodėl tai yra atsakymas
Carbon dioxide used to inflate the abdomen irritates the diaphragm, causing referred shoulder-tip pain. It usually settles within a few days; walking and simple analgesia help.
Atsakymas
A · Gas used during surgery irritating the diaphragm
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė
Atsakymas: A · Toxic megacolon
Kodėl tai yra atsakymas
Toxic megacolon is dilatation of the inflamed colon with systemic toxicity and a high risk of perforation. Antimotility drugs and opioids are avoided, an abdominal X-ray is done and the surgical team is involved.
Atsakymas
A · Toxic megacolon
19.Akušerinė slauga
Atsakymas: A · Hemolizė, padidėję kepenų fermentai, maža trombocitų koncentracija
Kodėl tai yra atsakymas
HELLP sindromas yra sunki preeklampsijos komplikacija. Būdingas skausmas dešiniajame viršutiniame pilvo kvadrante ar epigastriume, pykinimas ir bendras negalavimas, o kraujospūdis ne visada labai padidėjęs.
Atsakymas
A · Hemolizė, padidėję kepenų fermentai, maža trombocitų koncentracija
20.Akušerinė slauga
Atsakymas: A · Transient tachypnoea of the newborn
Kodėl tai yra atsakymas
Transient tachypnoea is common after caesarean birth without labour. Supportive care is usually enough, but infection must be considered if the baby becomes unwell or fails to improve.
Atsakymas
A · Transient tachypnoea of the newborn
21.Pediatrinė slauga
Atsakymas: C · Iron-deficiency anaemia
Kodėl tai yra atsakymas
Large volumes of cow's milk are low in iron, reduce appetite for iron-rich foods and can cause small losses of blood from the gut. Toddlers who drink too much milk are a classic group for iron-deficiency anaemia; milk is usually limited to about 500 mL a day.
Atsakymas
C · Iron-deficiency anaemia
22.Pediatrinė slauga
Atsakymas: D · Paguldyti vaiką kelių ir krūtinės padėtimi, laikyti ramų ir kviesti pagalbą
Kodėl tai yra atsakymas
Hipercianotinio („tet") priepuolio metu kelių ir krūtinės padėtis didina sisteminį pasipriešinimą ir kraujotaką plaučiuose. Nuraminkite vaiką, duokite deguonies ir skubiai kvieskite pagalbą; gali būti paskirta vaistų, pavyzdžiui, morfino.
Atsakymas
D · Paguldyti vaiką kelių ir krūtinės padėtimi, laikyti ramų ir kviesti pagalbą
23.Psichikos sveikatos slauga
Atsakymas: D · The patient will make small everyday decisions on her own
Kodėl tai yra atsakymas
People with dependent personality disorder have an excessive need to be cared for and difficulty making decisions. Nursing care encourages and praises small independent decisions to build confidence.
Atsakymas
D · The patient will make small everyday decisions on her own
24.Psichikos sveikatos slauga
Atsakymas: A · Mind reading; ask what other reasons there might be for the boss's behaviour
Kodėl tai yra atsakymas
Mind reading is assuming others' thoughts without evidence. Exploring alternative explanations, such as the boss being busy, helps the patient test the thought and reduce distress.
Atsakymas
A · Mind reading; ask what other reasons there might be for the boss's behaviour
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas
Atsakymas: 5:25 AM
24 valandų laikrodis: nuo 13 val. (1 PM) pridėkite 12 prie valandos (3:45 PM = 15:45). Nuo vidurnakčio iki 12:59 AM yra 00:00–00:59, o 12:00–12:59 PM lieka 12:00–12:59. Grįžtant atimkite 12 iš 13–23 valandų ir pridėkite PM; 00 valanda tampa 12 AM. Laiką per vidurnaktį skaičiuokite dviem dalimis: iki 24:00 (00:00), paskui nuo 00:00.
Paverskite valandą
05 → 5 AM
Atsakymas
5:25 AM
Atsakymas
5:25 AM
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas
Atsakymas: t = 330 min
24 valandų laikrodis: nuo 13 val. (1 PM) pridėkite 12 prie valandos (3:45 PM = 15:45). Nuo vidurnakčio iki 12:59 AM yra 00:00–00:59, o 12:00–12:59 PM lieka 12:00–12:59. Grįžtant atimkite 12 iš 13–23 valandų ir pridėkite PM; 00 valanda tampa 12 AM. Laiką per vidurnaktį skaičiuokite dviem dalimis: iki 24:00 (00:00), paskui nuo 00:00.
Prieš vidurnaktį
20:30 → 24:00 = 210 min
Po vidurnakčio
00:00 → 02:00 = 120 min
Iš viso
t = 210 + 120 = 330 min
Atsakymas
t = 330 min
27.Dozių skaičiavimas
Atsakymas: V = 6,8 mL
Dozės įtraukimas: tūris = (paskirta dozė/pradinio tirpalo stiprumas) × pradinio tirpalo tūris. Pirmiausia paverskite į tuos pačius vienetus, tada patikrinkite, ar tūris telpa į švirkštą ir patenka ant vienos iš jo skalės žymių.
Dozė pagal kūno svorį
D = 10·34 = 340 mg
Tūris
V = 340/50 = 6,8 mL
Ant švirkšto
Šio 10 mL švirkšto kiekviena maža linija yra 0,2 mL.
Atsakymas
V = 6,8 mL
28.Dozių skaičiavimas
Atsakymas: D = 235,7 mg
Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).
Kūno paviršiaus plotas
BSA = √(142·46/3600) = √1,814 = 1,347 m²
Dozė
D = 175·1,347 = 235,7 mg
Atsakymas
D = 235,7 mg
29.Intraveninių infuzijų greitis
Atsakymas: R = 185 mL/h
Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.
Pradinis greitis
1500/10 = 150 mL/h
Naujas greitis
R = 370/2 = 185 mL/h
Atsakymas
R = 185 mL/h
Daugelyje ligoninių toks koregavimas iki 25 % leidžiamas be naujo paskyrimo; pasitikrinkite vietos tvarką.
30.Intraveninių infuzijų greitis
Atsakymas: t = 6 h
Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.
Greitis mL/h
50·60/60 = 50 mL/h
Likęs laikas
t = 300/50 = 6 h
Atsakymas
t = 6 h
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas
Atsakymas: R = 36,8 mL/h
Heparino ir insulino infuzijos: koncentracija = vienetai maišelyje/maišelio tūris (vienetai/mL). Pompos greitis (mL/h) = vienetai per valandą/koncentracija, o vienetai per valandą = mL/h × koncentracija. Kai paskirta pagal kūno masę, pirmiausia vienetai/h = vienetai/kg/h × kūno masė. Boliuso tūris = reikiami vienetai/flakono stiprumas. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.
Vienetai per valandą
14·105 = 1 470 vnt./h
Koncentracija
20 000/500 = 40 vnt./mL
Pompos greitis
R = 1470/40 = 36,75 ≈ 36,8 mL/h
Atsakymas
R = 36,8 mL/h
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas
Atsakymas: D = 6,5 mcg/kg/min
Titruojamos infuzijos: pirmiausia raskite koncentraciją mcg/mL (mg × 1000/mL). Kai paskirta pagal kūno masę, mcg/min = mcg/kg/min × kūno masė. Tada mL/h = mcg/min × 60/koncentracija. Skaičiuojant atgal, mcg/kg/min = mL/h × koncentracija/(60 × kūno masė). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.
Koncentracija
250 000/250 = 1000 mcg/mL
Mikrogramai per minutę
31·1000 = 31000 mcg/h
31000/60 = 516,7 mcg/min
Kilogramui
D = 516,7/79 = 6,54 ≈ 6,5 mcg/kg/min
Atsakymas
D = 6,5 mcg/kg/min
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas
Atsakymas: U = 1,14 mL/kg/h
Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.
Iš viso šlapimo
475 + 200 + 325 = 1000 mL
Kilogramui per valandą
U = 1000/(110·8) = 1,136 ≈ 1,14 mL/kg/h
Atsakymas
U = 1,14 mL/kg/h
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas
Atsakymas: t = 3,8 h
Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.
Likęs tūris
1000 − 550 = 450 mL
Laikas
t = 450/120 = 3,75 ≈ 3,8 h
Atsakymas
t = 3,8 h
Tai maždaug 3 h 45 min, todėl maišelis ištuštės apie 09:45.
35.Klinikinio vertinimo skalės
Atsakymas: MFS = 60
Morse griuvimų skalė: šeši punktai. Griuvimų anamnezė: ne 0, taip 25. Antrinė diagnozė: ne 0, taip 15. Judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas ar slaugytojos pagalba 0; ramentai, lazda ar vaikštynė 15; laikosi už baldų 30. IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne 0, taip 20. Eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis 0; silpna 10; sutrikusi 20. Psichikos būklė: žino savo ribas 0; pervertina arba pamiršta ribas 15. Suma svyruoja nuo 0 iki 125. Rizikos ribos ligoninėse skiriasi; dažnai naudojama: 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė.
Įvertinkite kiekvieną punktą
griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: taip → 25
antrinė diagnozė: ne → 0
judėjimo priemonė: ramentai, lazda ar vaikštynė → 15
IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne → 0
eisena: sutrikusi → 20
psichikos būklė: žino savo ribas → 0
Sudėtis
Morse suma = 25 + 0 + 15 + 0 + 20 + 0 = 60
Atsakymas
MFS = 60
36.Klinikinio vertinimo skalės
Atsakymas: maža–vidutinė
NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.
Įvertinkite kiekvieną rodiklį
RR 20/min → 0
SpO₂ 86% → 3
kvėpuojant oru → 0
SBP 130 mmHg → 0
HR 98/min → 1
budrus (A) → 0
T 36,9 °C → 0
Suma ir raudoni balai
NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 0 + 1 + 0 + 0 = 4
Bent vienas rodiklis vertinamas 3.
Rizikos grupė
maža–vidutinė
Atsakymas
maža–vidutinė
Vienas 3 balų įvertis reikalauja skubios apžiūros, net kai suma maža.
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimas
Atsakymas: HCO₃⁻ = 30,3 mmol/L
Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.
PaCO₂ pokytis
|58 − 40| = 18 mmHg → 1,8 × 10 mmHg
Tikėtinas HCO₃⁻
HCO₃⁻ = 24 + 3,5·1,8 = 30,3 mmol/L
Atsakymas
HCO₃⁻ = 30,3 mmol/L
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimas
Atsakymas: papildoma kvėpavimo acidozė
Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.
Tikėtinas PaCO₂
1,5·8 + 8 = 20 → 18–22 mmHg
Palyginkite
išmatuotas: 28 mmHg → papildoma kvėpavimo acidozė
Atsakymas
papildoma kvėpavimo acidozė
39.EKG ritmo juostos analizė
Atsakymas: QTc = 0,448 s
QT ir QTc: QT intervalas eina nuo QRS komplekso pradžios iki T dantelio pabaigos. Didėjant pulsui jis trumpėja, todėl pataisomas pagal dažnį naudojant R–R intervalą sekundėmis: Bazett QTc = QT/√RR ir Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett formulė – labiausiai paplitusi vadovėliuose; ji per daug pataiso esant dideliam pulsui, kai pirmenybė teikiama Fridericia. Ribos įvairiuose šaltiniuose skiriasi: QTc didesnis nei maždaug 0,45 s vyrams arba 0,46 s moterims paprastai vadinamas pailgėjusiu, o didesnis nei 0,50 s – žymiai pailgėjusiu.
Matuokite
QT = 11,5 × 0,04 = 0,46 s
RR = 27 × 0,04 = 1,08 s
Fridericia formulė
QTc = 0,46/∛1,08 = 0,46/1,026 = 0,448 s
Atsakymas
QTc = 0,448 s
Įprastose ribose (apie 0,45 s vyrams, 0,46 s moterims). (448 ms)
40.EKG ritmo juostos analizė
Atsakymas: skilvelių stimuliuojamas ritmas
Stimuliuojami ritmai: širdies stimuliatoriaus impulsas matomas kaip siauras vertikalus stimuliacijos smaigalys. Po skilvelio smaigalio QRS platus (0,12 s ar daugiau), nes impulsas plinta nuo elektrodo per raumenį, o ne per laidžiąją sistemą; stimuliuojant dešinįjį skilvelį jis II derivacijoje dažnai daugiausia neigiamas. Smaigalys prieš kiekvieną P dantelį reiškia prieširdžių stimuliaciją, o dviejų kamerų (AV) stimuliatorius rodo prieširdžio smaigalį ir P dantelį, o po užprogramuotos AV delsos – skilvelio smaigalį ir platų QRS. Perėmimas reiškia, kad po kiekvieno smaigalio seka depoliarizacija. Perėmimo nebuvimas yra smaigalys, po kurio nėra nei P dantelio, nei QRS; jutimo nebuvimas (smaigaliai, ignoruojantys paties paciento dūžius) ir stimuliavimo nebuvimas (nėra smaigalio, kai jo reikia) yra kiti klasikiniai gedimai.
Penki žingsniai
1. Dažnis: R–R = 22 mažų langelių, 1500 ÷ 22 ≈ 68 per minutę.
2. Ritmas: reguliarus, kiekvienas R–R yra 0,88 s.
3. P dantelis: nematyti; prieš kiekvieną QRS eina aštrus stimuliacijos smaigalys.
4. PR intervalas: išmatuoti negalima.
5. QRS: 0,16 s, platus, ir po kiekvieno smaigalio eina QRS (stimulas perimamas).
Interpretacija
skilvelių stimuliuojamas ritmas
Atsakymas
skilvelių stimuliuojamas ritmas
Stimuliuojamas QRS iš prigimties platus; nevadinkite jo Hiso pluošto šakos blokada ar skilveliniu ritmu.
Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.