NCLEX tipo bandomieji klausimai (RN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 40 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Paros dozė
mg/parai = mg/kg/parai × kūno masė (kg)
Dozių skaičius per parą
skaičius = 24 h / dozavimo intervalas (h)
Svarai į kilogramus
kg = lb / 2,2
Infuzijos koncentracija
vienetai/mL = vienetai maišelyje / maišelio tūris
Pompos greitis
mL/h = dozė per valandą / koncentracija
Titruojama infuzija
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dozė pagal pompos greitį
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Vienetai
1 mg = 1000 mcg

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

In the PQRST pain assessment, what does "Q" ask about?

  1. AHow quickly the pain started
  2. BWhether the pain is quieter at night
  3. CThe quantity of analgesia the patient has already taken today
  4. DThe quality of the pain, such as sharp, dull or burning
2.Slaugos pagrindaiSunkus

Kuris požymis rodo prasidedančią 1 kategorijos pragulą?

  1. ANepažeista oda su neblyškstančiu paraudimu virš kaulinės iškyšos
  2. BAtidengtas kaulas ar sausgyslė
  3. CViso odos storio netekimas su matomais riebalais, bet be atidengto kaulo
  4. DAtvira pūslė raudonu dugnu
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

How are neuromuscular blocking drugs, such as vecuronium, safely stored?

  1. AIn the general stock cupboard with the other IV drugs and no special labels
  2. BSeparate from other drugs, with a warning that they cause paralysis
  3. CNext to common IV antibiotics so they are easy to find
  4. DMixed in the same bin as other high-use drugs
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

Kuris slaugytojo veiksmas rodo, kad laikomasi penkių rankų higienos momentų?

  1. AJi mūvi tas pačias pirštines tarp dviejų pacientų
  2. BJi išvalo rankas tik pamainos pradžioje ir pabaigoje
  3. CJi išvalo rankas palietusi lovos atitvarą
  4. DJi išvalo rankas tik tada, kai jos atrodo purvinos
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

Praėjus keturioms valandoms po skydliaukės operacijos, kuriuo paciento radiniu slaugytojas turėtų pirmiausia imtis veiksmų?

  1. ABalsas vis labiau užkimsta ir atsirado naujas triukšmingas kvėpavimas
  2. B4/10 skausmas pjūvio vietoje
  3. CNedidelis serozinio skysčio kiekis matomas ant kaklo tvarsčio
  4. DPrašymas atsisėsti, kad galėtų atsigerti
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

Which nursing approach may raise intracranial pressure in a patient with a head injury?

  1. AKeeping the head in line with the body
  2. BDoing suctioning, turning and bathing all at the same time
  3. CSpacing out care with rest periods in between activities
  4. DKeeping the room calm and quiet
7.Klinikinė slaugaVidutinis

Which drug is first-line in an acute asthma attack?

  1. AA long-acting inhaled corticosteroid, used alone at a higher dose
  2. BAn oral beta-blocker
  3. CA nebulised or inhaled short-acting beta2-agonist (salbutamol/albuterol)
  4. DAn oral antihistamine such as cetirizine taken every few hours
8.Klinikinė slaugaSunkus

A patient on an unfractionated heparin infusion is also started on warfarin. Which tests are used to monitor each drug?

  1. AD-dimer for both drugs
  2. BPlatelet count for both drugs
  3. CAPTT for heparin and INR for warfarin
  4. DINR for heparin and APTT for warfarin
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

Two sets of blood cultures are ordered for a patient with suspected sepsis. How are they best collected?

  1. AFrom two separate venipuncture sites, using strict aseptic technique
  2. BAfter the first antibiotic dose, so the infusion is not delayed
  3. CBoth from the same site, one minute apart, to save time for the patient
  4. DFrom the existing IV line while the infusion continues to run
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

Paciento vankomicino slenkstinė koncentracija yra 28 mcg/mL; skiriančiojo gydytojo nustatytas tikslas yra 15–20 mcg/mL. Kita dozė tuoj turi būti duota. Koks geriausias veiksmas?

  1. ADuoti dozę pagal grafiką ir slenkstinę koncentraciją patikrinti po savaitės
  2. BSulaikyti dozę, informuoti skiriantįjį gydytoją ir patikrinti inkstų funkciją
  3. CDozę suleisti per trumpesnį laiką, kad ekspozicija sumažėtų
  4. DDuoti dvigubą dozę, kad kursas baigtųsi greičiau
11.FarmakologijaVidutinis

Acikloviras daugiausia vartojamas gydyti infekcijas, kurias sukelia:

  1. AŽIV
  2. BHerpes virusai, pvz., herpes simplex ir varicella-zoster
  3. CA gripo virusas
  4. DBeta laktamazę gaminančios bakterijos
12.FarmakologijaSunkus

Why is the TPMT enzyme often tested before azathioprine is started?

  1. ATPMT testing shows whether the patient has tuberculosis
  2. BTPMT is needed to absorb azathioprine from the gut
  3. CHigh TPMT activity causes an allergic reaction to azathioprine
  4. DLow TPMT activity causes toxic levels and marrow suppression
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

How big should a suction catheter be compared with the tracheostomy or endotracheal tube?

  1. ALarger than the tube, so that it clears it completely
  2. BNo more than half the internal diameter of the tube
  3. CAny size, as the diameter does not matter
  4. DExactly the same diameter as the tube, for a tight fit
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

A frightened young woman is breathing fast and has tingling fingers. Her blood gas shows pH 7,50 and a low PaCO₂. SpO₂ is 99% on air. What does this show?

  1. ARespiratory alkalosis from hyperventilation
  2. BMetabolic alkalosis from vomiting
  3. CMetabolic acidosis from kidney failure
  4. DRespiratory acidosis from hypoventilation
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

Kodėl pacientas sveriamas prieš kiekvieną hemodializės procedūrą ir po jos?

  1. AKad būtų apskaičiuota kiekvieno vaisto dozė ateinančiai savaitei
  2. BKad būtų patikrintas svorio kritimas dėl nepakankamos mitybos
  3. CNes aparatas negali pradėti darbo be svorio
  4. DKad būtų matyti, kiek skysčio pašalinta, ir būtų nustatytas sausasis svoris
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

A patient on haemodialysis is on a medical ward. Which task can the registered nurse delegate to a healthcare assistant (nursing assistant)?

  1. AAssessing the thrill and bruit of the fistula
  2. BDeciding which morning medicines to hold
  3. CWeighing the patient before they go to dialysis
  4. DTeaching the patient about fluid restriction
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Which statement about moist wound healing is correct?

  1. AA wet wound bed always prevents infection
  2. BWounds should be soaked in water for hours every day
  3. CA moist, not wet, wound bed helps cells move and heal faster
  4. DWounds heal fastest when left to dry out and form a scab
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

A nurse teaches a patient with a new ileostomy. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll report if my output becomes very watery and high."
  2. B"I'll drink less so my bag fills more slowly."
  3. C"I'll chew my food well to avoid blockages."
  4. D"I'll watch for dizziness and dark urine."
19.Akušerinė slaugaVidutinis

32 savaitę gimdos dugno aukštis yra 37 cm. Kurį paaiškinimą reikėtų apsvarstyti?

  1. APer mažai vaisiaus vandenų
  2. BDaugiavaisį nėštumą arba per daug vaisiaus vandenų
  3. CVaisius nusileido į dubenį
  4. DVaisiaus augimo sulėtėjimą
20.Akušerinė slaugaSunkus

A woman needs an emergency caesarean under general anaesthesia. Why is she given an antacid such as sodium citrate before induction?

  1. ATo speed up gastric emptying for surgery
  2. BTo make aspirated stomach contents less acidic
  3. CTo prevent nausea after the operation
  4. DTo lower her blood pressure before surgery
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

Why are IV fluids for young children given with an infusion pump or a volume-control set?

  1. ATo make the fluid warmer before it enters the vein
  2. BTo prevent accidental fluid overload
  3. CTo remove bacteria from the fluid
  4. DTo allow the child to adjust the rate
22.Pediatrinė slaugaSunkus

A 15-year-old in traction for a femur fracture is withdrawn and irritable. Which intervention best fits his developmental stage?

  1. AArrange contact with friends and let him control parts of his daily routine
  2. BAsk his parents to stay with him at all times and make decisions for him
  3. CSet a strict timetable for him that staff decide without his input
  4. DMove him to a room with toddlers so the ward is less lonely
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

The parents of a 9-year-old starting methylphenidate ask about side effects. What should the nurse teach?

  1. AIt is sedating, so expect the child to sleep more and to be drowsy during lessons at school
  2. BGive it just before bedtime so that it works overnight
  3. CIt causes weight gain, so offer fewer snacks during the day
  4. DGive it in the morning, and watch for poor appetite, weight loss and trouble sleeping
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

A patient with anxiety asks for her PRN lorazepam every time it is due. What is the best nursing approach?

  1. AAlways give it as soon as she asks, without assessment
  2. BRefuse to give it, because she might become dependent
  3. CAssess her anxiety each time, offer other coping strategies and give it if indicated
  4. DGive her a placebo tablet instead, without telling her, to see whether she really needs it
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
94969810010210410635363738394041°F°C? °F36,4 °C

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Paciento temperatūra yra 36,4 °C. Konvertuokite į Farenheito laipsnius T pagal °F = °C × 9/5 + 32. Suapvalinkite iki vieno ženklo po kablelio.

36,4 °C
T = °F
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
120 mL/h? L/parą1 parą = 24 h1 L = 1000 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Palaikomoji infuzija be pertraukos teka 120 mL/h greičiu. Kiek litrų V ji suleidžia per 24 valandas?

120 mL/h24 h
V = L
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
024681010 mL

14 kg sveriančiam vaikui paskirta 5 mg/kg vaisto. Pradiniame tirpale yra 50 mg/mL. Įtraukite dozę: kokį tūrį V suleidžiate?

14 kg5 mg/kg50 mg/mL
V = mL
28.Dozių skaičiavimasSunkus
200 mg/5 mLV = ? mL

Pacientas sveria 50,6 lb. Paskirta 10 mg/kg vienkartinė dozė, o pradiniame tirpale yra 200 mg 5 mL. Laikydami, kad 1 kg = 2,2 lb, raskite, kokį tūrį V duosite. Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

50,6 lb10 mg/kg200 mg/5 mL1 kg = 2,2 lb
V = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
250 mL20 gtt/mL4 h? gtt/min

Sulašinkite 250 mL per 4 valandų sistema, kurios koeficientas 20 lašai/mL. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę. Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

250 mL4 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
410 mLliko? mL/h6 h liko

Paskirta sulašinti 500 mL per 8 valandas. Po 2 valandų pastebite, kad maišelyje dar liko 410 mL, o infuzija vis tiek turi baigtis laiku. Keliais procentais Δ reikia padidinti pradinį pompos greitį?

500 mL / 8 hpo 2 h: 410 mL
Δ = %
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasVidutinis
heparin 5 000 vnt./mL80 vnt./kg · 72 kg → V = ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis protokolas numato 80 vienetų/kg heparino boliusą pacientui, sveriančiam 72 kg. Flakone yra 5 000 vienetai/mL. Kokį tūrį V įtrauksite? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

80 vnt./kg72 kg5 000 vnt./mL
V = mL
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasSunkus
8 mg250 mLnorepinephrine? mL/h95 kg6 mcg/min

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 95 kg sveriančiam pacientui paskirta norepinephrine po 6 mcg/min. Maišelyje yra 8 mg 250 mL. Raskite pompos greitį R mL/h. Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

8 mg/250 mL6 mcg/min95 kg
R = mL/h
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta8 valandų pamainaželė100 mLvanduo120 mLpienas200 mLIntraveninė infuzija125 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas2 × 50 mLšlapimas300 mLšlapimas500 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 8 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite visą suvartotų skysčių kiekį I mL.

želė: 100 mLvanduo: 120 mLpienas: 200 mLIntraveninė infuzija: 125 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas: 2 × 50 mL
I = mL
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
1000 mL→ 200 mL/hpradžia 08:30tiš viso​ = ? h75 mL/h × 2 h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 1000 mL infuzija pradedama 08:30 75 mL/h greičiu. Po 2 valandų greitis pakeičiamas į 200 mL/h ir daugiau nebekeičiamas. Po kiek valandų t nuo pradžios maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

1000 mL75 mL/h · 2 h200 mL/h
t = h
35.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Morse griuvimų skalę: griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: taip; antrinė diagnozė: ne; judėjimo priemonė: ramentai, lazda ar vaikštynė; IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne; eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis; psichikos būklė: pervertina arba pamiršta ribas. Raskite Morse sumą MFS.

0–125
MFS =
36.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1žemasmaža–vidutinėvidutinisaukštas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 11/min., SpO₂ 99 % skiriant papildomą deguonį, kraujospūdis 136/82 mmHg, pulsas 70/min., nereaguoja, temperatūra 36,9 °C. Į kokią klinikinės rizikos grupę patenka pacientas? Spustelėkite ją.

RR 11SpO₂ 99%O₂SBP 136HR 70UT 36,9 °C
  1. 1žemas
  2. 2maža–vidutinė
  3. 3vidutinis
  4. 4aukštas
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis

Mokomosios reikšmės: Na⁺ 131 mmol/L, gliukozė 29,8 mmol/L ir karbamidas 17,3 mmol/L. Apskaičiuokite serumo osmoliališkumą Osm = 2·Na⁺ + gliukozė + karbamidas, suapvalindami iki sveiko skaičiaus.

Na⁺ 131 mmol/Lgliukozė 29,8 mmol/Lkarbamidas 17,3 mmol/L
Osm = mOsm/kg
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus
pH7,357,457,16PaCO₂mmHg354529HCO₃⁻mmol/L222610tinkama kompensacijapapildoma kvėpavimo acidozėpapildoma kvėpavimo alkalozė

Mokomasis dujų tyrimas rodo metabolinę acidozę: pH 7,16, PaCO₂ 29 mmHg (3,9 kPa), HCO₃⁻ 10 mmol/L. Palyginkite išmatuotą PaCO₂ su Winterso formule. Spustelėkite savo interpretaciją.

pH 7,16PaCO₂ 29 mmHg (3,9 kPa)HCO₃⁻ 10 mmol/L
  1. 1tinkama kompensacija
  2. 2papildoma kvėpavimo acidozė
  3. 3papildoma kvėpavimo alkalozė
39.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mVprieširdžių plazdėjimas, 2:1 laidumaspagreitėjęs jungtinis ritmassupraventrikulinė tachikardija (SVT)sinusinė tachikardija

Išanalizuokite šią II derivacijos ritmo juostą. Koks tai ritmas? Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1prieširdžių plazdėjimas, 2:1 laidumas
  2. 2pagreitėjęs jungtinis ritmas
  3. 3supraventrikulinė tachikardija (SVT)
  4. 4sinusinė tachikardija
40.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mV

Šioje II derivacijos juostoje matoma II laipsnio I tipo AV blokada (Wenckebach). Išmatuokite paskutinio perduoto susitraukimo prieš neperduotą P dantelį PR intervalą (tai ilgiausias PR) sekundėmis.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
ilgiausias PR = s

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · The quality of the pain, such as sharp, dull or burning

Kodėl tai yra atsakymas

PQRST covers Provoking or palliating factors, Quality, Region and radiation, Severity and Timing. Describing the quality helps identify the cause of the pain.

Atsakymas

D · The quality of the pain, such as sharp, dull or burning
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: A · Nepažeista oda su neblyškstančiu paraudimu virš kaulinės iškyšos

Kodėl tai yra atsakymas

1 kategorija – tai nepažeista oda su neblyškstančia eritema. 2 kategorija – dalinis odos netekimas, pavyzdžiui, pūslė; 3 ir 4 kategorijos yra gilesnės.

Atsakymas

A · Nepažeista oda su neblyškstančiu paraudimu virš kaulinės iškyšos
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: B · Separate from other drugs, with a warning that they cause paralysis

Kodėl tai yra atsakymas

Neuromuscular blockers stop breathing. They are stored apart from other drugs, often in sealed or colored containers with warnings such as “Paralyzing agent: causes respiratory arrest”.

Atsakymas

B · Separate from other drugs, with a warning that they cause paralysis
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: C · Ji išvalo rankas palietusi lovos atitvarą

Kodėl tai yra atsakymas

Palietus paciento aplinką, pvz., atitvarus ir stalus, rankos užsiteršia, todėl po to reikalinga rankų higiena. Pirštinės keičiamos tarp pacientų, o rankų higiena reikalinga nepriklausomai nuo to, ar rankos atrodo purvinos.

Atsakymas

C · Ji išvalo rankas palietusi lovos atitvarą
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · Balsas vis labiau užkimsta ir atsirado naujas triukšmingas kvėpavimas

Kodėl tai yra atsakymas

Didėjantis užkimimas ir triukšmingas kvėpavimas gali reikšti tinimą, kraujavimą ar nervo pažeidimą, veikiantį kvėpavimo takus. Tai reikia nedelsiant įvertinti ir pranešti. Lengvas skausmas ir nedidelis serozinio skysčio kiekis yra tikėtini.

Atsakymas

A · Balsas vis labiau užkimsta ir atsirado naujas triukšmingas kvėpavimas
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: B · Doing suctioning, turning and bathing all at the same time

Kodėl tai yra atsakymas

Clustering several stimulating activities can cause a sustained rise in intracranial pressure. Spacing care, keeping the neck straight and a calm environment help keep it down.

Atsakymas

B · Doing suctioning, turning and bathing all at the same time
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: C · A nebulised or inhaled short-acting beta2-agonist (salbutamol/albuterol)

Kodėl tai yra atsakymas

Short-acting beta2-agonists relieve bronchospasm within minutes. Oxygen to target, steroids and other treatments are added according to severity.

Atsakymas

C · A nebulised or inhaled short-acting beta2-agonist (salbutamol/albuterol)
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: C · APTT for heparin and INR for warfarin

Kodėl tai yra atsakymas

The APTT reflects the intrinsic pathway and is used to adjust heparin infusions. Warfarin is monitored by the INR, a standardised prothrombin time. Platelets are also checked on heparin to detect HIT.

Atsakymas

C · APTT for heparin and INR for warfarin
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: A · From two separate venipuncture sites, using strict aseptic technique

Kodėl tai yra atsakymas

Taking cultures from two separate sites helps distinguish true bacteremia (growth in both sets) from skin contamination (growth in only one). The skin is cleaned carefully, the bottle tops are disinfected, and cultures are taken before antibiotics.

Atsakymas

A · From two separate venipuncture sites, using strict aseptic technique
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · Sulaikyti dozę, informuoti skiriantįjį gydytoją ir patikrinti inkstų funkciją

Kodėl tai yra atsakymas

Slenkstinė koncentracija virš tikslo rodo, kad vaistas kaupiasi, todėl didėja inkstų pažeidimo rizika. Slaugytojas sulaiko dozę ir informuoja skiriantįjį gydytoją, kuris pakoreguos dozę ar intervalą. Patikrinama inkstų funkcija.

Atsakymas

B · Sulaikyti dozę, informuoti skiriantįjį gydytoją ir patikrinti inkstų funkciją
11.Farmakologija

Atsakymas: B · Herpes virusai, pvz., herpes simplex ir varicella-zoster

Kodėl tai yra atsakymas

Infekuotose ląstelėse acikloviras fosforilinamas virusinės timidino kinazės ir tada blokuoja virusinę DNR polimerazę. Jis vartojamas pūslelinei ant lūpų, lytinių organų pūslelinei, vėjaraupiams ir juostinei pūslelinei gydyti.

Atsakymas

B · Herpes virusai, pvz., herpes simplex ir varicella-zoster
12.Farmakologija

Atsakymas: D · Low TPMT activity causes toxic levels and marrow suppression

Kodėl tai yra atsakymas

Thiopurine methyltransferase helps inactivate azathioprine and mercaptopurine. People with low or absent TPMT activity need much lower doses or another drug to avoid life-threatening myelosuppression.

Atsakymas

D · Low TPMT activity causes toxic levels and marrow suppression
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: B · No more than half the internal diameter of the tube

Kodėl tai yra atsakymas

A catheter no larger than half the internal diameter of the tube lets air enter around it, reducing negative pressure in the lungs, atelectasis and hypoxaemia. Catheter size is often calculated from the tube size.

Atsakymas

B · No more than half the internal diameter of the tube
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: A · Respiratory alkalosis from hyperventilation

Kodėl tai yra atsakymas

Hyperventilation blows off CO₂, causing respiratory alkalosis. The alkalosis lowers ionised calcium, causing tingling and carpopedal spasm. Normal oxygen saturation is reassuring, but organic causes such as PE, asthma or diabetic ketoacidosis must still be excluded.

Atsakymas

A · Respiratory alkalosis from hyperventilation
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: D · Kad būtų matyti, kiek skysčio pašalinta, ir būtų nustatytas sausasis svoris

Kodėl tai yra atsakymas

Skirtumas tarp svorio prieš dializę ir po jos parodo, kiek skysčio pašalinta. Didelis svorio prieaugis tarp procedūrų rodo per didelį skysčių suvartojimą ir didina hipertenzijos, dusulio ir mėšlungio dializės metu riziką.

Atsakymas

D · Kad būtų matyti, kiek skysčio pašalinta, ir būtų nustatytas sausasis svoris
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: C · Weighing the patient before they go to dialysis

Kodėl tai yra atsakymas

Weighing a patient is a routine task suitable for a trained assistant. Assessing the access, making medication decisions and teaching require the registered nurse's knowledge and judgement.

Atsakymas

C · Weighing the patient before they go to dialysis
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: C · A moist, not wet, wound bed helps cells move and heal faster

Kodėl tai yra atsakymas

A moist environment supports cell migration, autolytic debridement and less pain. Too much moisture causes maceration, so dressings are chosen to balance exudate.

Atsakymas

C · A moist, not wet, wound bed helps cells move and heal faster
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: B · "I'll drink less so my bag fills more slowly."

Kodėl tai yra atsakymas

Restricting fluids increases dehydration risk with an ileostomy. Patients drink enough, add salt as advised, chew well and report high output or signs of dehydration.

Atsakymas

B · "I'll drink less so my bag fills more slowly."
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: B · Daugiavaisį nėštumą arba per daug vaisiaus vandenų

Kodėl tai yra atsakymas

Didesnis nei pagal datą turėtų būti gimdos dugno aukštis leidžia įtarti daugiavaisį nėštumą, polihidramnioną, didelį vaisių ar neteisingas datas. Augimo sulėtėjimas, oligohidramnionas ir vaisiaus nusileidimas matavimą sumažina.

Atsakymas

B · Daugiavaisį nėštumą arba per daug vaisiaus vandenų
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: B · To make aspirated stomach contents less acidic

Kodėl tai yra atsakymas

Pregnant women are at high risk of aspirating stomach contents under general anaesthesia. Sodium citrate neutralises gastric acid, reducing the severity of lung injury if aspiration happens.

Atsakymas

B · To make aspirated stomach contents less acidic
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: B · To prevent accidental fluid overload

Kodėl tai yra atsakymas

Infants and young children can quickly become fluid overloaded. Infusion pumps and burette (volume-control) sets limit how much fluid can run in, and the rate and site are checked regularly.

Atsakymas

B · To prevent accidental fluid overload
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: A · Arrange contact with friends and let him control parts of his daily routine

Kodėl tai yra atsakymas

Adolescents are working on identity and independence, and peers are very important. Hospital stay threatens both, so contact with friends, privacy and choices about routines help him cope.

Atsakymas

A · Arrange contact with friends and let him control parts of his daily routine
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: D · Give it in the morning, and watch for poor appetite, weight loss and trouble sleeping

Kodėl tai yra atsakymas

Stimulants commonly reduce appetite and can cause insomnia, so doses are given early in the day. Height and weight are checked regularly because growth can slow.

Atsakymas

D · Give it in the morning, and watch for poor appetite, weight loss and trouble sleeping
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: C · Assess her anxiety each time, offer other coping strategies and give it if indicated

Kodėl tai yra atsakymas

Each PRN dose requires an assessment of need and an evaluation afterwards. Offering other strategies supports coping skills, and patterns of use are discussed with the team.

Atsakymas

C · Assess her anxiety each time, offer other coping strategies and give it if indicated
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: T = 97,5 °F

Temperatūra: °C = (°F − 32) × 5/9 ir °F = °C × 9/5 + 32. Iš °F pirmiausia atimkite 32, o tik paskui dauginkite; iš °C pirmiausia dauginkite ir tada pridėkite 32. Greita patikra: 37 °C yra 98,6 °F, o kiekvienas 1 °C yra 1,8 °F.

Dauginkite iš 9/5

36,4·9/5 = 65,52

Pridėkite 32

T = 65,52 + 32 = 97,52 ≈ 97,5 °F

Atsakymas

T = 97,5 °F
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: V = 2,88 L

Dimensinė analizė: užrašykite duotą dydį, tada dauginkite iš perskaičiavimo koeficientų, užrašytų trupmenomis (pavyzdžiui, 60 min/1 h arba 1 mg/1000 mcg), kad kiekvienas nereikalingas vienetas pasirodytų vieną kartą viršuje ir vieną kartą apačioje ir susiredukuotų. Likus tik reikiamam vienetui, skaičiuokite. Naudokite klausime pateiktus atitikmenis ir apvalinkite tik galutinį atsakymą.

Tūris per parą

120 mL/h × 24 h = 2880 mL

Litrais

V = 2880/1000 = 2,88 L

Atsakymas

V = 2,88 L
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 1,4 mL

Dozės įtraukimas: tūris = (paskirta dozė/pradinio tirpalo stiprumas) × pradinio tirpalo tūris. Pirmiausia paverskite į tuos pačius vienetus, tada patikrinkite, ar tūris telpa į švirkštą ir patenka ant vienos iš jo skalės žymių.

Dozė pagal kūno svorį

D = 5·14 = 70 mg

Tūris

V = 70/50 = 1,4 mL

Ant švirkšto

Šio 10 mL švirkšto kiekviena maža linija yra 0,2 mL.

Atsakymas

V = 1,4 mL
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 5,8 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Kūno masė kg

50,6/2,2 = 23 kg

Dozė

10·23 = 230 mg

Tūris

V = (230/200)·5 = 5,75 ≈ 5,8 mL

Atsakymas

V = 5,8 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 21 gtt/min

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Laikas minutėmis

4·60 = 240 min

Lašėjimo greitis

R = 250·20/240 = 20,83 ≈ 21 gtt/min

Atsakymas

R = 21 gtt/min

Prie lovos apvalinama iki artimiausio sveiko lašo: 21 lašų/min.

30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: Δ = 9,333 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Pradinis greitis

500/8 = 62,5 mL/h

Naujas greitis

R = 410/6 = 68,33 mL/h

Pokytis procentais

Δ = (68,33 − 62,5)/62,5·100% = 9,333%

Atsakymas

Δ = 9,333%

Daugelyje ligoninių toks koregavimas iki 25 % leidžiamas be naujo paskyrimo; pasitikrinkite vietos tvarką.

31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: V = 1,2 mL

Heparino ir insulino infuzijos: koncentracija = vienetai maišelyje/maišelio tūris (vienetai/mL). Pompos greitis (mL/h) = vienetai per valandą/koncentracija, o vienetai per valandą = mL/h × koncentracija. Kai paskirta pagal kūno masę, pirmiausia vienetai/h = vienetai/kg/h × kūno masė. Boliuso tūris = reikiami vienetai/flakono stiprumas. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Reikiamas vienetų skaičius

80·72 = 5 760 vnt.

Tūris

V = 5760/5000 = 1,152 ≈ 1,2 mL

Atsakymas

V = 1,2 mL
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: R = 11,3 mL/h

Titruojamos infuzijos: pirmiausia raskite koncentraciją mcg/mL (mg × 1000/mL). Kai paskirta pagal kūno masę, mcg/min = mcg/kg/min × kūno masė. Tada mL/h = mcg/min × 60/koncentracija. Skaičiuojant atgal, mcg/kg/min = mL/h × koncentracija/(60 × kūno masė). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Koncentracija

8 000/250 = 32 mcg/mL

Dozė per valandą

Paskirta per minutę visam pacientui, todėl kūno masės nereikia.

6·60 = 360 mcg/h

Pompos greitis

R = 360/32 = 11,25 ≈ 11,3 mL/h

Atsakymas

R = 11,3 mL/h
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: I = 1520 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Sudėkite suvartotus skysčius

per os: 100 + 120 + 200 = 420 mL
Intraveninė infuzija: 125·8 = 1000 mL
intraveninis antibiotikas: 2·50 = 100 mL
I = 1520 mL

Atsakymas

I = 1520 mL
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 6,3 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Pirmoji dalis

75·2 = 150 mL
1000 − 150 = 850 mL liko

Antroji dalis

850/200 = 4,25 h

Bendra trukmė

t = 2 + 4,25 = 6,25 ≈ 6,3 h

Atsakymas

t = 6,3 h

Tai maždaug 6 h 15 min, todėl maišelis ištuštės apie 14:45.

35.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: MFS = 55

Morse griuvimų skalė: šeši punktai. Griuvimų anamnezė: ne 0, taip 25. Antrinė diagnozė: ne 0, taip 15. Judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas ar slaugytojos pagalba 0; ramentai, lazda ar vaikštynė 15; laikosi už baldų 30. IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne 0, taip 20. Eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis 0; silpna 10; sutrikusi 20. Psichikos būklė: žino savo ribas 0; pervertina arba pamiršta ribas 15. Suma svyruoja nuo 0 iki 125. Rizikos ribos ligoninėse skiriasi; dažnai naudojama: 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė.

Įvertinkite kiekvieną punktą

griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: taip → 25
antrinė diagnozė: ne → 0
judėjimo priemonė: ramentai, lazda ar vaikštynė → 15
IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne → 0
eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis → 0
psichikos būklė: pervertina arba pamiršta ribas → 15

Sudėtis

Morse suma = 25 + 0 + 15 + 0 + 0 + 15 = 55

Atsakymas

MFS = 55
36.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: vidutinis

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 11/min → 1
SpO₂ 99% → 0
su deguonimi → 2
SBP 136 mmHg → 0
HR 70/min → 0
nereaguoja (U) → 3
T 36,9 °C → 0

Suma ir raudoni balai

NEWS2 = 1 + 0 + 2 + 0 + 0 + 3 + 0 = 6
Bent vienas rodiklis vertinamas 3.

Rizikos grupė

vidutinis

Atsakymas

vidutinis

Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios klinikinės reakcijos.

37.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: Osm = 309 mOsm/kg

Išvestinės reikšmės: apskaičiuotas serumo osmoliališkumas yra 2·Na⁺ + gliukozė + karbamidas, kai visos reikšmės mmol/L (2·Na⁺ + gliukozė/18 + BUN/2,8, kai gliukozė ir BUN išreikšti mg/dL); norma yra apie 275–295 mOsm/kg. P/F santykis yra PaO₂, padalytas iš FiO₂ trupmenos. Alveolių deguonies slėgis jūros lygyje yra PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg, o A–a gradientas yra PAO₂ − PaO₂.

Apskaičiuotas osmoliališkumas

Osm = 2·131 + 29,8 + 17,3 = 309,1 ≈ 309 mOsm/kg

Atsakymas

Osm = 309 mOsm/kg
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: papildoma kvėpavimo acidozė

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Tikėtinas PaCO₂

1,5·10 + 8 = 23 → 21–25 mmHg

Palyginkite

išmatuotas: 29 mmHg → papildoma kvėpavimo acidozė

Atsakymas

papildoma kvėpavimo acidozė
39.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: supraventrikulinė tachikardija (SVT)

Ritmo kriterijai (II derivacija): sinusiniam ritmui būdingas teigiamas P dantelis prieš kiekvieną QRS, pastovus PR 0,12–0,20 s ir siauras QRS: normalus sinusinis ritmas 60–100/min., sinusinė bradikardija mažiau nei 60, sinusinė tachikardija daugiau nei 100. Prieširdžių virpėjimas: P dantelių nėra, virpančia izolinija ir visiškai nereguliarus R–R. Prieširdžių plazdėjimas: pjūklo formos plazdėjimo bangos maždaug 250–350/min. su pastoviu laidumo santykiu, pavyzdžiui, 2:1 ar 4:1. I laipsnio AV blokada: sinusinis ritmas su pastoviu PR, ilgesniu nei 0,20 s. Jungtinis ritmas: siauras QRS 40–60/min. be P dantelių arba su apverstais P danteliais (PR trumpesnis nei 0,12 s arba P po QRS). PVC yra ankstyvas, platus (0,12 s ar daugiau), keistas QRS be P dantelio, su priešingos krypties T dantelio ir dažniausiai pilna kompensacine pauze; esant bigeminijai kas antras susitraukimas yra PVC. Siaurų kompleksų tachikardija ir pauzės: supraventrikulinė tachikardija (SVT) yra taisyklinga tachikardija maždaug 150–250/min. su siaurais QRS kompleksais; P dantelių dažniausiai nematyti, nes jie paslėpti QRS komplekse arba T bangoje. Sinusinė tachikardija suaugusiajam ramybės būsenoje paprastai lėtesnė nei maždaug 150/min. ir prieš kiekvieną QRS turi matomą P dantelį; prieširdžių plazdėjimas su 2:1 laidumu dažnai būna maždaug 150/min. ir turi pjūklo dantų bangas. Sinusinės pauzės metu sinuso mazgas trumpam nustoja siųsti impulsus: matoma pauzė be P dantelio ir be QRS, kurios trukmė nėra sveikas P–P ciklų skaičius (lygiai dviejų ar trijų ciklų pauzė rodo sinusinę išėjimo blokadą).

Penki žingsniai

1. Dažnis: R–R = 10 mažų langelių, 1500 ÷ 10 ≈ 150 per minutę.
2. Ritmas: reguliarus, kiekvienas R–R yra 0,40 s.
3. P dantelis: nematyti; esant tokiam dažniui jie paslėpti QRS kompleksuose arba T bangose.
4. PR intervalas: išmatuoti negalima.
5. QRS: 0,06 s, siauras (mažiau nei 0,12 s), todėl ritmas prasideda virš skilvelių.

Interpretacija

supraventrikulinė tachikardija (SVT)

Atsakymas

supraventrikulinė tachikardija (SVT)
40.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: ilgiausias PR = 0,32 s

AV blokados: sužymėkite P dantelius ir patikrinkite, po kurių seka QRS. I laipsnis: kiekvienas P perduodamas, PR pastovus ir didesnis nei 0,20 s. II laipsnio I tipas (Mobitz I, Wenckebach): PR ilgėja nuo susitraukimo prie susitraukimo, kol vienas P dantelis neperduodamas, paskui ciklas prasideda iš naujo (grupinis susitraukimas). II laipsnio II tipas (Mobitz II): perduotų susitraukimų PR išlieka pastovus, o P dantelis staiga neperduodamas; QRS dažnai platus. III laipsnio (visiška) blokada: P dantelių ritmas ir QRS kompleksų ritmas kiekvienas reguliarūs, bet nepriklausomi, PR kinta atsitiktinai, o prieširdžių dažnis didesnis už pakaitinį ritmą (jungtinis 40–60/min. su siauru QRS, skilvelinis 20–40/min. su plačiu QRS). 2:1 blokados pagal vieną juostą negalima priskirti I ar II tipui.

Sužymėkite P dantelius

P–P = 0,88 s, reguliarus; vienas P dantelis iš kiekvienų 3 nepravedamas

PR kiekvienoje grupėje

PR₁ = 0,20 s, PR₂ = 0,32 s

Atsakymas

ilgiausias PR = 0,32 s

Didžiausias PR žingsnis būna tarp pirmo ir antro grupės susitraukimo; vėlesni žingsniai mažesni, todėl R–R intervalai trumpėja prieš pauzę.

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions