NCLEX tipo bandomieji klausimai (RN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 40 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Paros dozė
mg/parai = mg/kg/parai × kūno masė (kg)
Dozių skaičius per parą
skaičius = 24 h / dozavimo intervalas (h)
Svarai į kilogramus
kg = lb / 2,2
Infuzijos koncentracija
vienetai/mL = vienetai maišelyje / maišelio tūris
Pompos greitis
mL/h = dozė per valandą / koncentracija
Titruojama infuzija
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dozė pagal pompos greitį
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Vienetai
1 mg = 1000 mcg

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

How should a patient walk with a standard (non-wheeled) walking frame?

  1. APush the frame along the floor while walking quickly
  2. BLean forward on the frame and slide the feet
  3. CLift the frame forward, then step into it
  4. DStep forward first, then pull the frame after
2.Slaugos pagrindaiSunkus

A colleague suggests giving a patient who "asks for pain relief too often" a saline injection to check whether the pain is real. What is correct?

  1. AIt is a good way to test whether the patient's pain is real
  2. BIt is acceptable if the doctor agrees
  3. CIt is deceptive; the pain should be assessed and treated
  4. DIt is acceptable, provided the patient is not told about it
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

A patient with difficulty swallowing is prescribed an extended-release tablet. What should the nurse do?

  1. ACut the tablet in half so it is easier to swallow
  2. BCrush the tablet finely and mix it into a spoonful of applesauce or yogurt
  3. CAsk the prescriber or pharmacist for another form and not crush the tablet
  4. DDissolve the tablet in a glass of hot water
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A nurse teaches a patient about home oxygen safety. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will put a ‘no smoking’ sign on my front door for visitors.”
  2. B“I will keep my oxygen away from the stove.”
  3. C“I can light candles at dinner if my oxygen is turned down low.”
  4. D“I will keep my spare cylinders upright and secured.”
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

A nurse takes a telephone order from a provider. What must the nurse do?

  1. ARemember the order and write it in the chart at the end of the shift
  2. BCarry out the order first and ask the provider to confirm it later
  3. CAsk the ward clerk to take the order on the nurse’s behalf instead
  4. DWrite the order down and read it back to the provider to confirm it
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

Which finding most suggests a tension pneumothorax rather than a simple pneumothorax?

  1. AMild breathlessness with reduced breath sounds on one side of the chest only
  2. BA small air leak seen on a routine chest X-ray
  3. CTrachea shifted away from the affected side, with low blood pressure
  4. DSharp chest pain that is worse on deep breathing
7.Klinikinė slaugaVidutinis

A patient on peritoneal dialysis notices the drained fluid has become cloudy and has abdominal pain. What is likely?

  1. APeritonitis
  2. BA urinary tract infection
  3. CNormal dialysis fluid
  4. DConstipation
8.Klinikinė slaugaSunkus

A patient's hypoglycaemia was caused by a sulfonylurea such as gliclazide or glipizide. Why might they need monitoring for longer than usual?

  1. AThe drug causes rebound hyperglycaemia later the same day
  2. BSulfonylureas only work at night
  3. CSulfonylureas act for a long time, so hypoglycaemia can recur
  4. DThe drug makes glucose tablets and drinks ineffective
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

Kaip į veną leidžiamas kalcio gliukonatas padeda pacientui, turinčiam sunkią hiperkalemiją?

  1. AJis perkelia kalį iš kraujo į ląsteles
  2. BJis jungia kalį žarnyne, kad šis būtų išskirtas su išmatomis
  3. CJis stabilizuoja širdies ląstelių membranas nemažindamas kalio
  4. DJis didina kalio išskyrimą per inkstus
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

Kuris vertinimas geriausiai anksti nustato toksiškumą infuzuojant magnio sulfatą į veną?

  1. AGliukozė kraujyje ir vyzdžių dydis kas valandą
  2. BŽarnyno garsai ir pilvo apimtis
  3. COdos spalva ir kapiliarų prisipildymas kas valandą
  4. DKeliaraiščio refleksai, kvėpavimo dažnis ir šlapimo kiekis
11.FarmakologijaVidutinis

A man takes finasteride. What should be explained about handling the tablets?

  1. AAnyone can handle the tablets, as they contain no active drug
  2. BThe tablets must be stored in the fridge
  3. CPregnant women should not handle crushed or broken tablets
  4. DThe tablets must be crushed before swallowing
12.FarmakologijaSunkus

A patient's record shows anaphylaxis to penicillin. Amoxicillin has been prescribed. What should the nurse do?

  1. AWithhold it and contact the prescriber, as amoxicillin is a penicillin
  2. BGive the amoxicillin with an antihistamine to prevent a reaction
  3. CGive the amoxicillin, as it belongs to a different antibiotic group
  4. DGive half the dose and observe for a reaction
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

Kodėl pacientui, sergančiam išemine širdies liga, beta adrenoblokatoriaus negalima staiga nutraukti?

  1. AVėliau širdies susitraukimų dažnis visam laikui sulėtėja
  2. BStaigus nutraukimas sukelia sunkią ir užsitęsusią hipoglikemiją
  3. CVaistas keletą mėnesių išlieka sukauptas audiniuose
  4. DAtoveiksminė tachikardija ir hipertenzija gali išprovokuoti anginą ar miokardo infarktą
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

Kodėl su didelio srauto deguonimi naudojamas drėkinimas?

  1. AVandens garai išfiltruoja bakterijas iš deguonies tiekimo
  2. BDrėkinimas apsaugo nuo deguonies toksiškumo išsivystymo
  3. CSausos dujos dideliu srautu džiovina kvėpavimo takus ir sutirština sekretus
  4. DDrėkintos dujos viename litre perneša daugiau deguonies nei sausos
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

Pacientui sunkiai kontroliuojama hipertenzija ir nuolat mažas kalio kiekis, nevartojant diuretikų. Kokią būklę reikėtų apsvarstyti?

  1. ACentrinį necukrinį diabetą
  2. BPirminį antinksčių nepakankamumą (Adisono ligą)
  3. CPirminį hiperaldosteronizmą (Conn sindromą)
  4. DPirminį hipotiroidizmą
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

Near the end of a haemodialysis session, a patient has painful leg cramps and a falling blood pressure. What is the most likely cause?

  1. AThe dialysate is too cold
  2. BNot enough fluid is being removed
  3. CFluid is being removed too quickly
  4. DAn allergic reaction to the needles
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Which intervention most reduces pressure ulcer risk in an immobile patient?

  1. ARegular repositioning and a pressure-redistributing mattress
  2. BMassaging red areas firmly at each turn to bring back the circulation
  3. CUsing a doughnut-shaped ring cushion
  4. DKeeping the head of the bed raised at 90° all day
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

An incontinent patient has diffuse, shiny, red and broken skin in the natal cleft and buttocks with irregular edges, not over a bony prominence. What is most likely?

  1. AIncontinence-associated dermatitis
  2. BA category 4 pressure ulcer over the sacrum
  3. CA full-thickness burn
  4. DAn arterial ulcer caused by poor circulation
19.Akušerinė slaugaVidutinis

32 savaitę gimdos dugno aukštis yra 37 cm. Kurį paaiškinimą reikėtų apsvarstyti?

  1. AVaisius nusileido į dubenį
  2. BVaisiaus augimo sulėtėjimą
  3. CPer mažai vaisiaus vandenų
  4. DDaugiavaisį nėštumą arba per daug vaisiaus vandenų
20.Akušerinė slaugaSunkus

7 nėštumo savaitę moteris skundžiasi staigiu stipriu skausmu vienoje apatinės pilvo dalies pusėje, peties viršūnės skausmu ir svaigimu. Ko turėtų įtarti slaugytojas?

  1. ANormalų apvaliosios gimdos raiščio skausmą dėl augančios gimdos
  2. BNėščiųjų nenumaldomą vėmimą
  3. CPlyšusį negimdinį nėštumą su vidiniu kraujavimu
  4. DBrakstono Hikso susitraukimus
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

Which temperature is usually taken as fever in a child?

  1. A38,0 °C (100,4 °F) or higher
  2. B37,0 °C (98,6 °F) or higher
  3. C39,5 °C (103,1 °F) or higher
  4. D37,5 °C (99,5 °F) or higher
22.Pediatrinė slaugaSunkus

The parents of a child who is being resuscitated ask to stay in the room. What is the best response?

  1. AAllow them to stay if they wish, with a staff member to support and explain
  2. BAsk them to leave, because their presence always harms the team's work
  3. CTell them to wait outside in the corridor until the resuscitation is over
  4. DAllow them to stay only if they help with the compressions
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

Which criteria are needed for a diagnosis of intellectual disability?

  1. AMemory loss and confusion that start for the first time after the age of 65
  2. BProblems with reading only, with normal everyday functioning
  3. CAn IQ score alone, measured at any time in adult life
  4. DLimits in both intellectual and adaptive functioning, starting in childhood
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

A patient with schizophrenia reports chest pain. A colleague says, "He's always complaining. It's just anxiety." What should the nurse do?

  1. ATell him to lie down in his room, rest and stop worrying so much about his health
  2. BAssess him physically, with vital signs and an ECG if indicated
  3. CAgree with the colleague and give him a PRN anxiolytic
  4. DIgnore the complaint until he mentions it again
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
12345678910111211:55?11:55 PM10:55 AM11:55 AM1:55 AM

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Dozė pažymėta 11:55 (24 valandų laikrodis). Kuris įrašas yra tas pats laikas 12 valandų laikrodyje? Spustelėkite jį.

11:55
  1. 111:55 PM
  2. 210:55 AM
  3. 311:55 AM
  4. 41:55 AM
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
12 mcg/min? mg/h1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Infuzija skiria 12 mcg/min. Išreikškite šį dozės greitį D mg/h.

12 mcg/min1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg
D = mg/h
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
22 kg20 mg/kgD = ? mg

Pacientas sveria 22 kg, jam paskirta 20 mg/kg vienkartinė dozė. Raskite dozę D mg.

22 kg20 mg/kg
D = mg
28.Dozių skaičiavimasSunkus
20k vnt.250 mL? mL/h1200 vnt./h

Infuzijoje yra 20000 vienetų vaisto 250 mL. Paskirta 1200 vienetų per valandą. Kokį greitį R nustatysite pompoje, mL/h?

20000 vnt./250 mL1200 vnt./h
R = mL/h
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
V = ?15 gtt/mL20 gtt/min4 h

Lašinama 20 gtt/min greičiu per 15 gtt/mL sistemą. Kiek mililitrų V pacientas gauna per 4 valandas?

20 gtt/min15 gtt/mL4 h
V = mL
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
200 mg250 mL24 mL/h? mcg/min

200 mg 250 mL infuzija lašinama 24 mL/h greičiu. Kiek mikrogramų per minutę D gauna pacientas?

200 mg/250 mL24 mL/h
D = mcg/min
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasVidutinis
heparin 1 000 vnt./mL80 vnt./kg · 90 kg → V = ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis protokolas numato 80 vienetų/kg heparino boliusą pacientui, sveriančiam 90 kg. Flakone yra 1 000 vienetai/mL. Kokį tūrį V įtrauksite? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

80 vnt./kg90 kg1 000 vnt./mL
V = mL
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasSunkus
400 mg250 mLdopamine? mL/h95 kg10 mcg/kg/min

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Maišelyje yra dopamine 400 mg 250 mL. Paskirta 10 mcg/kg/min pacientui, sveriančiam 95 kg. Kokį greitį R nustatysite pompoje, mL/h? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

400 mg/250 mL10 mcg/kg/min95 kg
R = mL/h
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta8 valandų pamainaarbata200 mLželė100 mLIntraveninė infuzija75 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas1 × 100 mLšlapimas250 mLšlapimas350 mLšlapimas150 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 8 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite visą suvartotų skysčių kiekį I mL.

arbata: 200 mLželė: 100 mLIntraveninė infuzija: 75 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas: 1 × 100 mL
I = mL
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
1000 mL300 mL sulašinta75 mL/h12:30t = ? h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 1000 mL maišelis lašinamas pompa 75 mL/h greičiu. 12:30 jau sulašinta 300 mL. Po kiek valandų t maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

1000 mL300 mL sulašinta75 mL/h
t = h
35.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Braden skalę: jutiminis suvokimas: labai ribotas; drėgmė: kartais drėgna; aktyvumas: vaikšto dažnai; judrumas: visiškai nejudrus; mityba: tikriausiai nepakankama; trintis ir šlytis: problema. Raskite Braden sumą B.

6–23
B =
36.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
maža rizikavidutinė rizikadidelė rizika

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Morse griuvimų skalę: griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne; antrinė diagnozė: ne; judėjimo priemonė: ramentai, lazda ar vaikštynė; IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne; eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis; psichikos būklė: žino savo ribas. Naudodami ribas 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė, spustelėkite griuvimo rizikos lygį.

  1. 1maža rizika
  2. 2vidutinė rizika
  3. 3didelė rizika
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis

Mokomasis dujų tyrimas rodo PaCO₂ 30 mmHg (4,0 kPa). Naudokite taisyklę: esant ūmiai kvėpavimo alkalozei HCO₃⁻ mažėja 2 mmol/L kiekvienam 10 mmHg, kuriuo PaCO₂ yra mažesnis nei 40, pradėdami nuo HCO₃⁻ 24 mmol/L, ir raskite tikėtiną HCO₃⁻.

PaCO₂ 30 mmHg (4,0 kPa)pradinė reikšmė: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus
pH7,357,457,32PaCO₂mmHg354566HCO₃⁻mmol/L222633ūmilėtinėūmi lėtinės fone

Mokomasis dujų tyrimas rodo kvėpavimo acidozę: pH 7,32, PaCO₂ 66 mmHg (8,8 kPa), HCO₃⁻ 33 mmol/L. Naudodami taisykles „HCO₃⁻ didėja 1 mmol/L kas 10 mmHg (ūmi) arba 3,5 mmol/L kas 10 mmHg (lėtinė)“, jį klasifikuokite. Spustelėkite savo atsakymą.

pH 7,32PaCO₂ 66 mmHg (8,8 kPa)HCO₃⁻ 33 mmol/L
  1. 1ūmi
  2. 2lėtinė
  3. 3ūmi lėtinės fone
39.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mV

Išmatuokite QT intervalą ir R–R intervalą šioje reguliarioje II derivacijos juostoje, tada pagal Bazett formulę QTc = QT/√RR (abu sekundėmis) apskaičiuokite pagal dažnį pataisytą dydį QTc. Atsakymą pateikite sekundėmis trijų ženklų po kablelio tikslumu.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
QTc = s
40.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mVII laipsnio AV blokada, I tipas (Wenckebach)I laipsnio AV blokadaII laipsnio AV blokada, II tipassinusinė bradikardija

Šioje II derivacijos juostoje matomas laidumo sutrikimas tarp prieširdžių ir skilvelių. Koks tai ritmas? Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1II laipsnio AV blokada, I tipas (Wenckebach)
  2. 2I laipsnio AV blokada
  3. 3II laipsnio AV blokada, II tipas
  4. 4sinusinė bradikardija

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: C · Lift the frame forward, then step into it

Kodėl tai yra atsakymas

The frame is lifted a short step forward with all four feet placed down, then the patient steps into it, usually leading with the weaker leg.

Atsakymas

C · Lift the frame forward, then step into it
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: C · It is deceptive; the pain should be assessed and treated

Kodėl tai yra atsakymas

Using a placebo without consent deceives the patient and damages trust. Response to a placebo does not prove the pain is not real. The patient's report should be believed and reassessed.

Atsakymas

C · It is deceptive; the pain should be assessed and treated
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: C · Ask the prescriber or pharmacist for another form and not crush the tablet

Kodėl tai yra atsakymas

Crushing or splitting an extended-release product can release the whole dose at once and cause toxicity. The nurse asks for a suitable alternative, such as a liquid or immediate-release form.

Atsakymas

C · Ask the prescriber or pharmacist for another form and not crush the tablet
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: C · “I can light candles at dinner if my oxygen is turned down low.”

Kodėl tai yra atsakymas

Oxygen supports combustion, so open flames such as candles, matches, gas stoves and cigarettes must be kept away whatever the flow rate. The other statements are correct.

Atsakymas

C · “I can light candles at dinner if my oxygen is turned down low.”
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: D · Write the order down and read it back to the provider to confirm it

Kodėl tai yra atsakymas

For telephone and verbal orders, the nurse writes down the full order and reads it back so the provider can confirm it. This “read-back” prevents errors from mishearing.

Atsakymas

D · Write the order down and read it back to the provider to confirm it
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: C · Trachea shifted away from the affected side, with low blood pressure

Kodėl tai yra atsakymas

In tension pneumothorax, trapped air pushes the mediastinum to the other side, reducing venous return and blood pressure. It is life-threatening and needs immediate decompression.

Atsakymas

C · Trachea shifted away from the affected side, with low blood pressure
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: A · Peritonitis

Kodėl tai yra atsakymas

Cloudy effluent with abdominal pain or fever suggests peritonitis, the main serious complication of peritoneal dialysis. The fluid is sent for culture and treatment started promptly.

Atsakymas

A · Peritonitis
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: C · Sulfonylureas act for a long time, so hypoglycaemia can recur

Kodėl tai yra atsakymas

Sulfonylureas stimulate insulin release and have a long duration of action. Hypoglycaemia can be prolonged or recur, so glucose is monitored closely after treatment.

Atsakymas

C · Sulfonylureas act for a long time, so hypoglycaemia can recur
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: C · Jis stabilizuoja širdies ląstelių membranas nemažindamas kalio

Kodėl tai yra atsakymas

Kalcis per kelias minutes atsveria didelio kalio poveikį širdies elektriniam aktyvumui. Kalį vis tiek reikia sumažinti perkeliant į ląsteles (insulinas su gliukoze) ir pašalinant (rišikliai, diuretikai ar dializė).Patikrinta pagal: High potassium level · MedlinePlus (NIH) (2025)

Atsakymas

C · Jis stabilizuoja širdies ląstelių membranas nemažindamas kalio
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: D · Keliaraiščio refleksai, kvėpavimo dažnis ir šlapimo kiekis

Kodėl tai yra atsakymas

Keliaraiščio reflekso išnykimas yra ankstyvas įspėjamasis magnio toksiškumo požymis ir atsiranda anksčiau nei sulėtėjęs kvėpavimas. Magnį išskiria inkstai, todėl mažėjantis šlapimo kiekis didina riziką. Į veną leidžiamas kalcio gliukonatas neutralizuoja magnio toksiškumą.Patikrinta pagal: Magnesium Toxicity · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026); Magnesium Toxicity · StatPearls (NCBI Bookshelf)

Atsakymas

D · Keliaraiščio refleksai, kvėpavimo dažnis ir šlapimo kiekis
11.Farmakologija

Atsakymas: C · Pregnant women should not handle crushed or broken tablets

Kodėl tai yra atsakymas

Finasteride can be absorbed through the skin and may affect genital development of a male fetus. Women who are or may become pregnant should avoid contact with crushed or broken tablets.

Atsakymas

C · Pregnant women should not handle crushed or broken tablets
12.Farmakologija

Atsakymas: A · Withhold it and contact the prescriber, as amoxicillin is a penicillin

Kodėl tai yra atsakymas

Amoxicillin is a penicillin, so it must not be given to someone with penicillin anaphylaxis. The nurse holds the dose, informs the prescriber and makes sure the allergy is clearly recorded.

Atsakymas

A · Withhold it and contact the prescriber, as amoxicillin is a penicillin
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: D · Atoveiksminė tachikardija ir hipertenzija gali išprovokuoti anginą ar miokardo infarktą

Kodėl tai yra atsakymas

Ilgalaikė beta blokada didina beta receptorių skaičių ir jautrumą. Staiga nutraukus gydymą jie veikiami normalaus adrenalino kiekio, o tai gali sukelti atoveiksminę tachikardiją, hipertenziją ir miokardo išemiją. Dozė mažinama palaipsniui.

Atsakymas

D · Atoveiksminė tachikardija ir hipertenzija gali išprovokuoti anginą ar miokardo infarktą
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: C · Sausos dujos dideliu srautu džiovina kvėpavimo takus ir sutirština sekretus

Kodėl tai yra atsakymas

Didelio srauto sausos dujos pranoksta nosies gebėjimą drėkinti, todėl džiūsta gleivinė, tirštėja sekretai ir jaučiamas diskomfortas. Šildomos, drėkinamos didelio srauto sistemos pagerina toleravimą ir padeda pašalinti sekretus.

Atsakymas

C · Sausos dujos dideliu srautu džiovina kvėpavimo takus ir sutirština sekretus
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: C · Pirminį hiperaldosteronizmą (Conn sindromą)

Kodėl tai yra atsakymas

Per didelis aldosterono kiekis sukelia natrio ir vandens sulaikymą (hipertenziją) ir kalio netekimą (hipokalemiją). Pirminis hiperaldosteronizmas yra dažna antrinės hipertenzijos priežastis, tiriama aldosterono ir renino santykiu. Adisono liga sukelia priešingą modelį.

Atsakymas

C · Pirminį hiperaldosteronizmą (Conn sindromą)
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: C · Fluid is being removed too quickly

Kodėl tai yra atsakymas

Muscle cramps and hypotension during dialysis are often due to rapid or excessive fluid removal. Staff may reduce the ultrafiltration rate and give saline per protocol. The dry weight may need to be reviewed.

Atsakymas

C · Fluid is being removed too quickly
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: A · Regular repositioning and a pressure-redistributing mattress

Kodėl tai yra atsakymas

Regular repositioning according to risk and suitable support surfaces reduce pressure. Massaging red areas and ring cushions can damage tissue and are not recommended.

Atsakymas

A · Regular repositioning and a pressure-redistributing mattress
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: A · Incontinence-associated dermatitis

Kodėl tai yra atsakymas

Incontinence-associated dermatitis is inflammation from urine or faeces, with diffuse redness and superficial erosion. It is managed with gentle cleansing, barrier products and managing incontinence, and is different from a pressure ulcer.

Atsakymas

A · Incontinence-associated dermatitis
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: D · Daugiavaisį nėštumą arba per daug vaisiaus vandenų

Kodėl tai yra atsakymas

Didesnis nei pagal datą turėtų būti gimdos dugno aukštis leidžia įtarti daugiavaisį nėštumą, polihidramnioną, didelį vaisių ar neteisingas datas. Augimo sulėtėjimas, oligohidramnionas ir vaisiaus nusileidimas matavimą sumažina.

Atsakymas

D · Daugiavaisį nėštumą arba per daug vaisiaus vandenų
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: C · Plyšusį negimdinį nėštumą su vidiniu kraujavimu

Kodėl tai yra atsakymas

Vienpusis skausmas, peties viršūnės skausmas ir svaigimas ankstyvuoju nėštumo laikotarpiu leidžia įtarti plyšusį negimdinį nėštumą. Tai skubi būklė: stebėkite gyvybinius rodiklius, užtikrinkite veninę prieigą ir skubiai kvieskite gydytoją.

Atsakymas

C · Plyšusį negimdinį nėštumą su vidiniu kraujavimu
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: A · 38,0 °C (100,4 °F) or higher

Kodėl tai yra atsakymas

A temperature of 38,0 °C (100,4 °F) or higher is generally considered a fever in children. In young infants even a modest fever can signal serious infection and needs prompt assessment.

Atsakymas

A · 38,0 °C (100,4 °F) or higher
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: A · Allow them to stay if they wish, with a staff member to support and explain

Kodėl tai yra atsakymas

Many families want to be present, and guidelines support offering this with a dedicated staff member to explain and support them. Family presence can help with grief and does not generally interfere with resuscitation.

Atsakymas

A · Allow them to stay if they wish, with a staff member to support and explain
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: D · Limits in both intellectual and adaptive functioning, starting in childhood

Kodėl tai yra atsakymas

Intellectual disability requires limitations in intellectual functions and in adaptive functioning, such as communication, self-care and social skills, starting in childhood. Severity is based mainly on adaptive functioning.

Atsakymas

D · Limits in both intellectual and adaptive functioning, starting in childhood
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: B · Assess him physically, with vital signs and an ECG if indicated

Kodėl tai yra atsakymas

People with serious mental illness have higher rates of heart disease and die younger than the general population. Physical complaints must be assessed properly to avoid diagnostic overshadowing.

Atsakymas

B · Assess him physically, with vital signs and an ECG if indicated
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: 11:55 AM

24 valandų laikrodis: nuo 13 val. (1 PM) pridėkite 12 prie valandos (3:45 PM = 15:45). Nuo vidurnakčio iki 12:59 AM yra 00:00–00:59, o 12:00–12:59 PM lieka 12:00–12:59. Grįžtant atimkite 12 iš 13–23 valandų ir pridėkite PM; 00 valanda tampa 12 AM. Laiką per vidurnaktį skaičiuokite dviem dalimis: iki 24:00 (00:00), paskui nuo 00:00.

Paverskite valandą

11 → 11 AM

Atsakymas

11:55 AM

Atsakymas

11:55 AM
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: D = 0,72 mg/h

Dimensinė analizė: užrašykite duotą dydį, tada dauginkite iš perskaičiavimo koeficientų, užrašytų trupmenomis (pavyzdžiui, 60 min/1 h arba 1 mg/1000 mcg), kad kiekvienas nereikalingas vienetas pasirodytų vieną kartą viršuje ir vieną kartą apačioje ir susiredukuotų. Likus tik reikiamam vienetui, skaičiuokite. Naudokite klausime pateiktus atitikmenis ir apvalinkite tik galutinį atsakymą.

Sudarykite grandinę

D = 12 mcg/min × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)

Apskaičiuokite

D = 12·60/1000 = 0,72 mg/h

Atsakymas

D = 0,72 mg/h
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: D = 440 mg

Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.

Dozė

20·22 = 440 mg

Atsakymas

D = 440 mg
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: R = 15 mL/h

Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.

Koncentracija

20000/250 = 80 vnt./mL

Pompos greitis

R = 1200/80 = 15 mL/h

Atsakymas

R = 15 mL/h
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: V = 320 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Greitis mL/h

20·60/15 = 80 mL/h

Tūris

V = 80·4 = 320 mL

Atsakymas

V = 320 mL
30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: D = 320 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Koncentracija

200000 mcg/250 mL = 800 mcg/mL

Dozė per valandą

24·800 = 19200 mcg/h

Dozė per minutę

D = 19200/60 = 320 mcg/min

Atsakymas

D = 320 mcg/min
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: V = 7,2 mL

Heparino ir insulino infuzijos: koncentracija = vienetai maišelyje/maišelio tūris (vienetai/mL). Pompos greitis (mL/h) = vienetai per valandą/koncentracija, o vienetai per valandą = mL/h × koncentracija. Kai paskirta pagal kūno masę, pirmiausia vienetai/h = vienetai/kg/h × kūno masė. Boliuso tūris = reikiami vienetai/flakono stiprumas. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Reikiamas vienetų skaičius

80·90 = 7 200 vnt.

Tūris

V = 7200/1000 = 7,2 mL

Atsakymas

V = 7,2 mL
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: R = 35,6 mL/h

Titruojamos infuzijos: pirmiausia raskite koncentraciją mcg/mL (mg × 1000/mL). Kai paskirta pagal kūno masę, mcg/min = mcg/kg/min × kūno masė. Tada mL/h = mcg/min × 60/koncentracija. Skaičiuojant atgal, mcg/kg/min = mL/h × koncentracija/(60 × kūno masė). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Koncentracija

400 mg = 400 000 mcg
400 000/250 = 1600 mcg/mL

Dozė per minutę ir per valandą

10·95 = 950 mcg/min
950·60 = 57000 mcg/h

Pompos greitis

R = 57000/1600 = 35,63 ≈ 35,6 mL/h

Atsakymas

R = 35,6 mL/h
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: I = 1000 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Sudėkite suvartotus skysčius

per os: 200 + 100 = 300 mL
Intraveninė infuzija: 75·8 = 600 mL
intraveninis antibiotikas: 1·100 = 100 mL
I = 1000 mL

Atsakymas

I = 1000 mL
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 9,3 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Likęs tūris

1000 − 300 = 700 mL

Laikas

t = 700/75 = 9,333 ≈ 9,3 h

Atsakymas

t = 9,3 h

Tai maždaug 9 h 20 min, todėl maišelis ištuštės apie 21:50.

35.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: B = 13

Braden skalė: šešios poskalės pragulų rizikai vertinti. Jutiminis suvokimas, drėgmė, aktyvumas, judrumas ir mityba vertinami 1–4 balais, nuo blogiausio lygio (1) iki problemos nebuvimo (4); trintis ir šlytis vertinama 1–3 balais. Suma svyruoja nuo 6 iki 23, o mažesnė suma reiškia didesnę riziką. Dažnos grupės: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža rizika, 13–14 vidutinė rizika, 10–12 didelė rizika ir 9 ar mažiau labai didelė rizika.

Įvertinkite kiekvieną poskalę

jutiminis suvokimas: labai ribotas → 2
drėgmė: kartais drėgna → 3
aktyvumas: vaikšto dažnai → 4
judrumas: visiškai nejudrus → 1
mityba: tikriausiai nepakankama → 2
trintis ir šlytis: problema → 1

Sudėtis

Braden suma = 2 + 3 + 4 + 1 + 2 + 1 = 13

Atsakymas

B = 13
36.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: maža rizika

Morse griuvimų skalė: šeši punktai. Griuvimų anamnezė: ne 0, taip 25. Antrinė diagnozė: ne 0, taip 15. Judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas ar slaugytojos pagalba 0; ramentai, lazda ar vaikštynė 15; laikosi už baldų 30. IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne 0, taip 20. Eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis 0; silpna 10; sutrikusi 20. Psichikos būklė: žino savo ribas 0; pervertina arba pamiršta ribas 15. Suma svyruoja nuo 0 iki 125. Rizikos ribos ligoninėse skiriasi; dažnai naudojama: 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė.

Įvertinkite kiekvieną punktą

griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne → 0
antrinė diagnozė: ne → 0
judėjimo priemonė: ramentai, lazda ar vaikštynė → 15
IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne → 0
eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis → 0
psichikos būklė: žino savo ribas → 0

Sudėtis

Morse suma = 0 + 0 + 15 + 0 + 0 + 0 = 15

Rizikos lygis

15 → maža rizika

Atsakymas

maža rizika
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: HCO₃⁻ = 22 mmol/L

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

PaCO₂ pokytis

|30 − 40| = 10 mmHg → 1 × 10 mmHg

Tikėtinas HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 − 2·1 = 22 mmol/L

Atsakymas

HCO₃⁻ = 22 mmol/L
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: lėtinė

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Tikėtinas HCO₃⁻

ūmi: 24 + 1·2,6 = 26,6 mmol/L
lėtinė: 24 + 3,5·2,6 = 33,1 mmol/L

Palyginkite

išmatuotas: 33 mmol/L → lėtinė

Atsakymas

lėtinė
39.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: QTc = 0,377 s

QT ir QTc: QT intervalas eina nuo QRS komplekso pradžios iki T dantelio pabaigos. Didėjant pulsui jis trumpėja, todėl pataisomas pagal dažnį naudojant R–R intervalą sekundėmis: Bazett QTc = QT/√RR ir Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett formulė – labiausiai paplitusi vadovėliuose; ji per daug pataiso esant dideliam pulsui, kai pirmenybė teikiama Fridericia. Ribos įvairiuose šaltiniuose skiriasi: QTc didesnis nei maždaug 0,45 s vyrams arba 0,46 s moterims paprastai vadinamas pailgėjusiu, o didesnis nei 0,50 s – žymiai pailgėjusiu.

Matuokite

QT = 8 × 0,04 = 0,32 s
RR = 18 × 0,04 = 0,72 s

Bazett formulė

QTc = 0,32/√0,72 = 0,32/0,8485 = 0,377 s

Atsakymas

QTc = 0,377 s

Įprastose ribose (apie 0,45 s vyrams, 0,46 s moterims). (377 ms)

40.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: II laipsnio AV blokada, II tipas

AV blokados: sužymėkite P dantelius ir patikrinkite, po kurių seka QRS. I laipsnis: kiekvienas P perduodamas, PR pastovus ir didesnis nei 0,20 s. II laipsnio I tipas (Mobitz I, Wenckebach): PR ilgėja nuo susitraukimo prie susitraukimo, kol vienas P dantelis neperduodamas, paskui ciklas prasideda iš naujo (grupinis susitraukimas). II laipsnio II tipas (Mobitz II): perduotų susitraukimų PR išlieka pastovus, o P dantelis staiga neperduodamas; QRS dažnai platus. III laipsnio (visiška) blokada: P dantelių ritmas ir QRS kompleksų ritmas kiekvienas reguliarūs, bet nepriklausomi, PR kinta atsitiktinai, o prieširdžių dažnis didesnis už pakaitinį ritmą (jungtinis 40–60/min. su siauru QRS, skilvelinis 20–40/min. su plačiu QRS). 2:1 blokados pagal vieną juostą negalima priskirti I ar II tipui.

Penki žingsniai

1. Dažnis: 6 QRS kompleksų per 6 s, × 10 = 60 per minutę.
2. Ritmas: P dantelių ritmas reguliarus; R–R reguliarus, išskyrus ilgą pauzę, kur trūksta QRS.
3. P dantelis: teigiamas ir reguliarus (P–P 0,80 s, 75 per minutę); po vieno iš kiekvienų 4 P dantelių nesusidaro QRS.
4. PR intervalas: pastovus, 0,24 s perduotuose susitraukimuose.
5. QRS: 0,08 s, siauras (mažiau nei 0,12 s).

Interpretacija

II laipsnio AV blokada, II tipas

Atsakymas

II laipsnio AV blokada, II tipas

II tipo ir III laipsnio blokados gali staiga progresuoti, todėl vadovėliai jas laiko sunkesnėmis nei I tipą.

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions