NCLEX tipo bandomieji klausimai (RN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 40 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Paros dozė
mg/parai = mg/kg/parai × kūno masė (kg)
Dozių skaičius per parą
skaičius = 24 h / dozavimo intervalas (h)
Svarai į kilogramus
kg = lb / 2,2
Infuzijos koncentracija
vienetai/mL = vienetai maišelyje / maišelio tūris
Pompos greitis
mL/h = dozė per valandą / koncentracija
Titruojama infuzija
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dozė pagal pompos greitį
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Vienetai
1 mg = 1000 mcg

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

Why is early mobilisation important for older inpatients?

  1. ABed rest quickly causes loss of strength and independence
  2. BOlder patients do not need sleep during the day
  3. CWalking makes older patients' bones grow longer
  4. DIt lets staff change the beds more easily while patients are up
2.Slaugos pagrindaiSunkus

A patient receiving chemotherapy develops a temperature of 38,3 °C. Why is this treated as an emergency?

  1. AChemotherapy always causes a fever that needs no action
  2. BThe fever means the chemotherapy has stopped working on the cancer
  3. CA fever shows the cancer has spread
  4. DThey may have neutropenic sepsis, which can quickly become fatal
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

Pacientui, vartojančiam diuretiką, didelė kritimo rizika ir jis dažnai keliasi naktį. Kuri priemonė naudingiausia?

  1. ADiuretiką duoti prieš miegą, kad veiktų naktį
  2. BSuplanuotas vedimas į tualetą, kviesti slaugytoją skirtu mygtuku ir pagalbine vaikščiojimo priemone pasiekiamoje vietoje
  3. CPalatą naktį laikyti visiškai tamsią, kad pacientas miegotų
  4. DLiepti pacientui nieko negerti po pietų
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

Slaugytojas paima heparino buteliuką, kuriame yra 10 000 vienetų/ml; skyriuje paprastai laikomi 1000 vienetų/ml buteliukai. Kodėl reikia ypatingo atidumo?

  1. AKoncentruotas buteliukas saugesnis, nes įtraukiama mažiau tūrio
  2. BHeparino koncentracija saugumui įtakos neturi
  3. CPer klaidą panaudojus koncentruotesnį buteliuką būtų dešimtkartis perdozavimas
  4. DAbiejų stiprumų buteliukus galima laisvai keisti
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

Five days after starting heparin, a patient’s platelet count has fallen by more than half. What should the nurse suspect?

  1. AVitamin K deficiency
  2. BAn expected effect that needs no action
  3. CHeparin-induced thrombocytopenia
  4. DIron deficiency anemia
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

Slaugytojas mano, kad paskirta dozė nesaugi. Skiriantysis gydytojas sako vis tiek ją duoti. Ką turėtų daryti slaugytojas?

  1. ADuoti dozę, nes dabar už ją atsako skiriantysis gydytojas
  2. BTyliai praleisti dozę ir nieko nesakyti, kad būtų išvengta konflikto
  3. CDuoti pusę dozės kaip kompromisą ir užrašyti priežastį
  4. DSulaikyti dozę ir eskaluoti pagal pavaldumo grandinę
7.Klinikinė slaugaVidutinis

Why is continuous bladder irrigation used after a transurethral resection of the prostate (TURP)?

  1. ATo measure the patient's kidney function
  2. BTo stretch the bladder back to its normal size
  3. CTo give antibiotics directly into the kidneys
  4. DTo stop blood clots from blocking the catheter
8.Klinikinė slaugaSunkus

A patient with small cell lung cancer has hyponatraemia, concentrated urine and no signs of dehydration. Which condition and first measure fit best?

  1. ADehydration, managed with an IV fluid bolus
  2. BDiabetes insipidus, managed with extra fluids
  3. CCushing's syndrome, managed with potassium
  4. DSIADH, often managed first with fluid restriction
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

When should the nurse check the glucose before giving a mealtime dose of rapid-acting insulin (such as lispro)?

  1. ATwo hours after the meal, then giving the insulin dose
  2. BAt bedtime only, then giving the mealtime insulin overnight
  3. CJust before the meal, giving insulin when the food is ready
  4. DOnly once a day, then giving the same dose before every meal
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

Pacientas, sergantis lėtine hiponatremija (natris 118 mEq/L), gydomas. Kodėl natrį reikia didinti lėtai?

  1. ALėta korekcija reikalinga tik ligoninės išlaidoms sumažinti
  2. BDėl greitos korekcijos natris vėl dar labiau nukrinta
  3. CGreita korekcija sukelia hipokalemiją, kuri yra vienintelė rizika
  4. DGali atsirasti osmosinė demielinizacija – sunkus smegenų pažeidimas
11.FarmakologijaVidutinis

A nurse realises that a patient has been given the wrong dose of a medicine. What is the first action?

  1. AAssess the patient for effects of the error
  2. BCorrect the chart so it shows the right dose
  3. CWait to see whether the patient notices
  4. DComplete the incident report before anything else
12.FarmakologijaSunkus

A patient with type 2 diabetes starts a high dose of prednisolone for a flare of COPD. Which change should the nurse expect?

  1. ALower blood glucose, so the diabetes medicines should be stopped
  2. BHigher blood glucose, so more frequent glucose checks are needed
  3. CLower potassium only, with no effect on glucose
  4. DNo change in glucose, as steroids act only in the lungs
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

Pagal dabartines rekomendacijas, kada reikia duoti deguonies pacientui, kuriam yra ūminis vainikinių arterijų sindromas?

  1. ANiekada, nes deguonis kenkia širdies raumeniui
  2. BTik gavus troponino rezultatą
  3. CVisada 15 l/min., nepriklausomai nuo saturacijos
  4. DTik kai SpO₂ žemiau tikslinio intervalo
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

A ventilated patient with severe ARDS is to be turned prone. What is the main reason, and the key nursing risk?

  1. AIt improves oxygenation; risks are pressure injury and tube displacement
  2. BIt lowers the blood pressure; the main risk is rebound hypertension
  3. CIt improves digestion and gut motility; the main risk is constipation
  4. DIt treats infection; the risk is fever
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

Kodėl po nugaros smegenų pažeidimo dažnai mokoma periodinės savikateterizacijos?

  1. AJi daugiausia naudojama šlapimo kiekiui tiksliai išmatuoti
  2. BŠlapimo pūslė gali neištuštėti, o reguliarus ištuštinimas saugo inkstus
  3. CJi visiškai pašalina šlapimo takų infekcijos riziką
  4. DJi treniruoja šlapimo pūslę palaipsniui didėti
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

An adult stares blankly for about a minute, smacks their lips and fumbles with their clothes. Afterwards they are confused for ten minutes and remember nothing. Which seizure type fits best?

  1. AAbsence seizure
  2. BMyoclonic seizure
  3. CAtonic (drop) seizure with a fall
  4. DFocal impaired awareness seizure
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

How should a patient use an incentive spirometer after surgery?

  1. ABreathe in slowly and deeply, then hold briefly
  2. BUse it once a day, just before going to sleep at night
  3. CBlow out as hard and as fast as possible
  4. DBreathe quickly in and out ten times in a row
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

An 80-year-old has a fluid balance 3 L positive two days after surgery. They are now breathless, with crackles at both lung bases and swollen ankles. What should the nurse do?

  1. ALie the patient flat with the legs raised
  2. BIncrease the IV fluid rate to improve kidney flow
  3. CStop the IV fluids, sit the patient up and escalate
  4. DEncourage the patient to drink more fluids
19.Akušerinė slaugaVidutinis

Gimstant kūdikio galvutė gimė, bet pečiai įstrigo. Koks standartinis pirmasis veiksmas?

  1. AStipriai traukti kūdikio galvą
  2. BMcRoberts manevras su suprapubiniu spaudimu
  3. CStiprus spaudimas gimdos dugnui
  4. DPirmuoju žingsniu stumti galvutę atgal į makštį
20.Akušerinė slaugaSunkus

An 18-year-old at 30 weeks has missed several antenatal visits. What is the most helpful nursing approach?

  1. AExplore barriers and offer flexible, youth-friendly care
  2. BReport her to social services for missing visits
  3. CDischarge her from antenatal care
  4. DTell her she is putting her baby at risk and must attend
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

Vaikas, patiriantis kvėpavimo nepakankamumą, tampa bradikardiškas. Ką tai reiškia?

  1. ANormalią reakciją į miegą
  2. BVaikas sveiksta ir nurimsta
  3. CSunkios hipoksijos ir galimo artėjančio širdies sustojimo požymį
  4. DDeguonies terapijos šalutinį poveikį
22.Pediatrinė slaugaSunkus

Kuris radinys 3 mėnesių kūdikiui, sergančiam bronchiolitu, reikalauja nedelsiant imtis veiksmų?

  1. AKvėpavimo pauzės (apnėja) ir 88 % deguonies įsotinimas
  2. BTekanti nosis ir lengvas kosulys
  3. CŠiek tiek mažesnis valgymas nei įprastai, bet šlapių sauskelnių tebėra
  4. DAuskultuojamas švokštimas
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

A teenager is starting atomoxetine for ADHD. What should the nurse teach the family to watch for?

  1. ASevere weight gain in the first week
  2. BNew or worsening suicidal thoughts or unusual changes in mood or behaviour
  3. CSigns of physical dependence, because it is a controlled stimulant
  4. DA dangerous rise in blood pressure after eating foods that contain tyramine
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

A charming patient with antisocial personality disorder tells a new nurse, "The other nurses always let me smoke in my room. You're cooler than them, right?" What is the best response?

  1. A"I'll let you if you promise not to tell anyone else about it."
  2. B"Well, if the others let you, I suppose it's fine this once."
  3. C"Smoking is only allowed in the garden, and that rule is the same for everyone."
  4. D"You're lying to me. The other nurses would never let you smoke in your room, so stop trying it on."
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
94969810010210410635363738394041°F°C98,9 °F? °C

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Paciento temperatūra yra 98,9 °F. Konvertuokite į Celsijaus laipsnius T pagal °C = (°F − 32) × 5/9. Suapvalinkite iki vieno ženklo po kablelio.

98,9 °F
T = °C
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
92 mg/dL? mmol/L1 mmol/L = 18 mg/dL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Gliukozės koncentracija kraujyje yra 92 mg/dL. Naudodami 1 mmol/L = 18 mg/dL gliukozei, raskite c mmol/L. Suapvalinkite iki vieno ženklo po kablelio.

92 mg/dL1 mmol/L = 18 mg/dL
c = mmol/L
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
70 kg2 mg/kg/parą3× per parąD = ? mg

Pacientas sveria 70 kg. Paskirta dozė – 2 mg/kg per parą, padalyta į 3 lygias dozes. Kiek miligramų D skiriama vienai dozei?

70 kg2 mg/kg/parą3× per parą
D = mg
28.Dozių skaičiavimasSunkus
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Paskirta 0,66 mg. Ampulėje yra 2000 mikrogramų viename mL. Įtraukite dozę į 1 mL švirkštą: kokį tūrį V suleidžiate?

0,66 mg2000 mcg/mL
V = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
60 gtt/mL30 mL/h? gtt/min

Paskirta infuzija 30 mL/h greičiu, bet pompos nėra. Ji lašinama savitaka per 60 gtt/mL sistemą. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę.

30 mL/h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
200 mg250 mL30 mL/h? mcg/min

200 mg 250 mL infuzija lašinama 30 mL/h greičiu. Kiek mikrogramų per minutę D gauna pacientas?

200 mg/250 mL30 mL/h
D = mcg/min
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasVidutinis
20 000 vnt.500 mLheparin? mL/h54 kg18 vnt./kg/h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Maišelyje yra 20 000 vienetų heparino 500 mL. Paskirta 18 vienetai/kg/h pacientui, sveriančiam 54 kg. Kokį greitį R nustatysite pompoje, mL/h? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

20 000 vnt./500 mL18 vnt./kg/h54 kg
R = mL/h
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasSunkus
500 mg250 mLdobutamine? mL/h67 kg10 mcg/kg/min

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Maišelyje yra dobutamine 500 mg 250 mL. Paskirta 10 mcg/kg/min pacientui, sveriančiam 67 kg. Kokį greitį R nustatysite pompoje, mL/h? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

500 mg/250 mL10 mcg/kg/min67 kg
R = mL/h
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta12 valandų pamainasultys150 mLsriuba150 mLpienas100 mLledo gabalėliai240 mLIntraveninė infuzija125 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas2 × 50 mLšlapimas300 mLšlapimas275 mLžaizdos drenas30 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 12 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite skysčių balansą B = suvartota − išskirta, mL (neigiamas atsakymas reiškia grynąjį netekimą). Ledo gabalėlius skaičiuokite kaip pusę jų tūrio.

sultys: 150 mLsriuba: 150 mLpienas: 100 mLledo gabalėliai: 240 mLIntraveninė infuzija: 125 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas: 2 × 50 mLšlapimas: 300 mLšlapimas: 275 mLžaizdos drenas: 30 mL
B = mL
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
1000 mL→ 50 mL/hpradžia 10:00tiš viso​ = ? h75 mL/h × 2 h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 1000 mL infuzija pradedama 10:00 75 mL/h greičiu. Po 2 valandų greitis pakeičiamas į 50 mL/h ir daugiau nebekeičiamas. Po kiek valandų t nuo pradžios maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

1000 mL75 mL/h · 2 h50 mL/h
t = h
35.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 10/min., SpO₂ 95 % skiriant papildomą deguonį, kraujospūdis 100/60 mmHg, pulsas 104/min., budrus, temperatūra 38,4 °C. Kokia bendra NEWS2 suma?

RR 10SpO₂ 95%O₂SBP 100HR 104AT 38,4 °C
NEWS2 =
36.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
maža rizikavidutinė rizikadidelė rizika

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Morse griuvimų skalę: griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne; antrinė diagnozė: ne; judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas arba padeda slaugytoja; IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne; eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis; psichikos būklė: žino savo ribas. Naudodami ribas 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė, spustelėkite griuvimo rizikos lygį.

  1. 1maža rizika
  2. 2vidutinė rizika
  3. 3didelė rizika
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis

Mokomasis dujų tyrimas rodo metabolinę acidozę su HCO₃⁻ 12 mmol/L. Winterso formule raskite tikėtiną PaCO₂ (ribos vidurį) mmHg.

HCO₃⁻ 12 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus
pH7,357,457,09PaCO₂mmHg354544HCO₃⁻mmol/L222613tinkama kompensacijapapildoma kvėpavimo acidozėpapildoma kvėpavimo alkalozė

Mokomasis dujų tyrimas rodo metabolinę acidozę: pH 7,09, PaCO₂ 44 mmHg (5,9 kPa), HCO₃⁻ 13 mmol/L. Palyginkite išmatuotą PaCO₂ su Winterso formule. Spustelėkite savo interpretaciją.

pH 7,09PaCO₂ 44 mmHg (5,9 kPa)HCO₃⁻ 13 mmol/L
  1. 1tinkama kompensacija
  2. 2papildoma kvėpavimo acidozė
  3. 3papildoma kvėpavimo alkalozė
39.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mV

Šioje II derivacijos juostoje matomas sinusinis ritmas su viena pauze. Išmatuokite pauzė, R–R intervalą per ją, sekundėmis.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
pauzė = s
40.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mVI laipsnio AV blokadaIII laipsnio (visiška) AV blokadaII laipsnio AV blokada, I tipas (Wenckebach)II laipsnio AV blokada, II tipas

Šioje II derivacijos juostoje matomas laidumo sutrikimas tarp prieširdžių ir skilvelių. Koks tai ritmas? Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1I laipsnio AV blokada
  2. 2III laipsnio (visiška) AV blokada
  3. 3II laipsnio AV blokada, I tipas (Wenckebach)
  4. 4II laipsnio AV blokada, II tipas

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: A · Bed rest quickly causes loss of strength and independence

Kodėl tai yra atsakymas

Older adults lose muscle strength quickly in bed, which leads to falls and loss of independence. Getting up, dressed and moving as soon as safe helps prevent this deconditioning.

Atsakymas

A · Bed rest quickly causes loss of strength and independence
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · They may have neutropenic sepsis, which can quickly become fatal

Kodėl tai yra atsakymas

Patients with a low neutrophil count may have few signs of infection apart from fever and can deteriorate fast. Urgent assessment and IV antibiotics, usually within an hour, are needed.

Atsakymas

D · They may have neutropenic sepsis, which can quickly become fatal
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: B · Suplanuotas vedimas į tualetą, kviesti slaugytoją skirtu mygtuku ir pagalbine vaikščiojimo priemone pasiekiamoje vietoje

Kodėl tai yra atsakymas

Suplanuotas vedimas į tualetą bei iškvietimo mygtuko ir pagalbinių priemonių laikymas pasiekiamoje vietoje sumažina savarankiškų išėjimų skaičių. Padeda ir diuretiko skyrimas ryte, o ne prieš miegą. Naktinė lemputė saugesnė už tamsą, o skysčių ribojimas be priežasties gali sukelti dehidrataciją.

Atsakymas

B · Suplanuotas vedimas į tualetą, kviesti slaugytoją skirtu mygtuku ir pagalbine vaikščiojimo priemone pasiekiamoje vietoje
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: C · Per klaidą panaudojus koncentruotesnį buteliuką būtų dešimtkartis perdozavimas

Kodėl tai yra atsakymas

Dėl heparino stiprumų supainiojimo yra mirusių žmonių. Slaugytojas kaskart patikrina koncentraciją etiketėje ir taiko nepriklausomą dvigubą patikrinimą, o daugelis ligoninių riboja, kokie stiprumai laikomi.

Atsakymas

C · Per klaidą panaudojus koncentruotesnį buteliuką būtų dešimtkartis perdozavimas
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: C · Heparin-induced thrombocytopenia

Kodėl tai yra atsakymas

Heparin-induced thrombocytopenia usually appears 5–10 days after starting heparin, with a large fall in platelets and a risk of clotting. The nurse reports at once so heparin can be stopped.

Atsakymas

C · Heparin-induced thrombocytopenia
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: D · Sulaikyti dozę ir eskaluoti pagal pavaldumo grandinę

Kodėl tai yra atsakymas

Slaugytojas, manantis, kad paskyrimas nesaugus, jo neduoda, dokumentuoja susirūpinimą ir eskaluoja pagal pavaldumo grandinę, kol klausimas išsprendžiamas. Dozės keitimas savo nuožiūra ar tylus praleidimas yra nesaugu ir nepatenka į slaugos kompetenciją.

Atsakymas

D · Sulaikyti dozę ir eskaluoti pagal pavaldumo grandinę
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: D · To stop blood clots from blocking the catheter

Kodėl tai yra atsakymas

Irrigation dilutes blood and flushes out clots so the catheter does not block. Output must be measured carefully and urine output calculated by subtracting the irrigation volume.

Atsakymas

D · To stop blood clots from blocking the catheter
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: D · SIADH, often managed first with fluid restriction

Kodėl tai yra atsakymas

In SIADH, excess ADH makes the kidneys retain water, so blood sodium is diluted while urine is concentrated. Small cell lung cancer is a classic cause; fluid restriction is a common first step.

Atsakymas

D · SIADH, often managed first with fluid restriction
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: C · Just before the meal, giving insulin when the food is ready

Kodėl tai yra atsakymas

Rapid-acting insulin starts working within about 15 minutes, so glucose is checked before the meal and the insulin is given when the meal is available, usually within 15 minutes of eating. Giving it without food can cause hypoglycemia.

Atsakymas

C · Just before the meal, giving insulin when the food is ready
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: D · Gali atsirasti osmosinė demielinizacija – sunkus smegenų pažeidimas

Kodėl tai yra atsakymas

Kai hiponatremija vystosi lėtai, smegenų ląstelės prisitaiko. Per greitai didinant natrį jos susitraukia ir gali pažeisti nervinių ląstelių mielino apvalkalą (osmosinė demielinizacija). Daugelyje rekomendacijų pakilimas ribojamas maždaug iki 8–10 mEq/L per 24 valandas.Patikrinta pagal: Osmotic demyelination syndrome · MedlinePlus (NIH) (2026)

Atsakymas

D · Gali atsirasti osmosinė demielinizacija – sunkus smegenų pažeidimas
11.Farmakologija

Atsakymas: A · Assess the patient for effects of the error

Kodėl tai yra atsakymas

The first priority is to assess and monitor the patient, then inform the prescriber so treatment can be given if needed. The error is documented factually and reported through the incident system.

Atsakymas

A · Assess the patient for effects of the error
12.Farmakologija

Atsakymas: B · Higher blood glucose, so more frequent glucose checks are needed

Kodėl tai yra atsakymas

Glucocorticoids raise blood glucose by increasing liver glucose production and insulin resistance. Glucose is monitored more often, and diabetes treatment may need to be increased during the course.

Atsakymas

B · Higher blood glucose, so more frequent glucose checks are needed
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: D · Tik kai SpO₂ žemiau tikslinio intervalo

Kodėl tai yra atsakymas

Įprastinis didelio srauto deguonis pacientams, neturintiems hipoksemijos, naudos neduoda ir gali padidinti infarkto zoną. Deguonis duodamas, kai saturacija nukrenta žemiau tikslinės (pvz., žemiau 90 % pagal kai kurias rekomendacijas, žemiau 94 % pagal kitas).

Atsakymas

D · Tik kai SpO₂ žemiau tikslinio intervalo
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: A · It improves oxygenation; risks are pressure injury and tube displacement

Kodėl tai yra atsakymas

Prone positioning improves ventilation–perfusion matching and oxygenation and improves survival in severe ARDS. Turning needs a trained team. Risks include accidental extubation or line removal and pressure damage to the face, chest and knees, so careful positioning and skin checks are essential.

Atsakymas

A · It improves oxygenation; risks are pressure injury and tube displacement
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: B · Šlapimo pūslė gali neištuštėti, o reguliarus ištuštinimas saugo inkstus

Kodėl tai yra atsakymas

Nugaros smegenų pažeidimas dažnai sukelia neurogeninę šlapimo pūslę. Švari periodinė kateterizacija reguliariais intervalais ištuština pūslę, užkerta kelią dideliam spaudimui, mažina infekcijų ir inkstų pažeidimo riziką bei apsaugo nuo autonominės disrefleksijos provokavimo.

Atsakymas

B · Šlapimo pūslė gali neištuštėti, o reguliarus ištuštinimas saugo inkstus
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: D · Focal impaired awareness seizure

Kodėl tai yra atsakymas

Focal impaired awareness seizures often come from the temporal lobe. They last about a minute or two, with automatisms such as lip smacking and fumbling, and are followed by confusion. Absence seizures are shorter and have no postictal phase.

Atsakymas

D · Focal impaired awareness seizure
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: A · Breathe in slowly and deeply, then hold briefly

Kodėl tai yra atsakymas

Slow, deep inspiration with a short hold expands the alveoli and helps prevent atelectasis. It is repeated regularly while awake, together with coughing and good pain control.

Atsakymas

A · Breathe in slowly and deeply, then hold briefly
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: C · Stop the IV fluids, sit the patient up and escalate

Kodėl tai yra atsakymas

Older patients and those with heart or kidney disease can develop fluid overload. The nurse stops fluids, sits the patient up, gives oxygen if needed and asks for medical review, often for diuretics.

Atsakymas

C · Stop the IV fluids, sit the patient up and escalate
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: B · McRoberts manevras su suprapubiniu spaudimu

Kodėl tai yra atsakymas

Esant pečių distocijai, šaukite pagalbos, staigiai sulenkite moters šlaunis į pilvą (McRoberts manevras) ir spauskite virš gaktikaulio, o ne gimdos dugną. Spaudimas gimdos dugnui ir stipri galvos trauka gali pabloginti įstrigimą ir sužeisti kūdikį.

Atsakymas

B · McRoberts manevras su suprapubiniu spaudimu
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: A · Explore barriers and offer flexible, youth-friendly care

Kodėl tai yra atsakymas

Teenagers may miss care because of school, transport, fear or stigma. Asking about barriers and offering flexible, non-judgemental services improves attendance and outcomes.

Atsakymas

A · Explore barriers and offer flexible, youth-friendly care
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: C · Sunkios hipoksijos ir galimo artėjančio širdies sustojimo požymį

Kodėl tai yra atsakymas

Vaikams hipoksijos sukelta bradikardija yra grėsmingas priešsustojimo požymis. Reikia nedelsiant palaikyti kvėpavimo takus ir kvėpavimą bei kviesti skubią pagalbą.

Atsakymas

C · Sunkios hipoksijos ir galimo artėjančio širdies sustojimo požymį
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: A · Kvėpavimo pauzės (apnėja) ir 88 % deguonies įsotinimas

Kodėl tai yra atsakymas

Apnėja ir mažas deguonies įsotinimas yra sunkaus bronchiolito požymiai ir reikalauja skubaus vertinimo bei pagalbos. Kiti radiniai būdingi lengvam bronchiolitui.

Atsakymas

A · Kvėpavimo pauzės (apnėja) ir 88 % deguonies įsotinimas
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: B · New or worsening suicidal thoughts or unusual changes in mood or behaviour

Kodėl tai yra atsakymas

Atomoxetine is a non-stimulant ADHD medicine. Like antidepressants, it carries a warning about suicidal thinking in children and adolescents, so mood and behaviour are monitored, especially early in treatment.

Atsakymas

B · New or worsening suicidal thoughts or unusual changes in mood or behaviour
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: C · "Smoking is only allowed in the garden, and that rule is the same for everyone."

Kodėl tai yra atsakymas

Patients with antisocial traits may use charm and flattery to manipulate staff. A calm, non-defensive restatement of the rule, applied consistently by all staff, avoids both being manipulated and starting a power struggle.

Atsakymas

C · "Smoking is only allowed in the garden, and that rule is the same for everyone."
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: T = 37,2 °C

Temperatūra: °C = (°F − 32) × 5/9 ir °F = °C × 9/5 + 32. Iš °F pirmiausia atimkite 32, o tik paskui dauginkite; iš °C pirmiausia dauginkite ir tada pridėkite 32. Greita patikra: 37 °C yra 98,6 °F, o kiekvienas 1 °C yra 1,8 °F.

Atimkite 32

98,9 − 32 = 66,9

Dauginkite iš 5/9

T = 66,9·5/9 = 37,17 ≈ 37,2 °C

Atsakymas

T = 37,2 °C
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: c = 5,1 mmol/L

Dimensinė analizė: užrašykite duotą dydį, tada dauginkite iš perskaičiavimo koeficientų, užrašytų trupmenomis (pavyzdžiui, 60 min/1 h arba 1 mg/1000 mcg), kad kiekvienas nereikalingas vienetas pasirodytų vieną kartą viršuje ir vieną kartą apačioje ir susiredukuotų. Likus tik reikiamam vienetui, skaičiuokite. Naudokite klausime pateiktus atitikmenis ir apvalinkite tik galutinį atsakymą.

Konvertuoti

c = 92/18 = 5,111 ≈ 5,1 mmol/L

Atsakymas

c = 5,1 mmol/L
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: D = 46,67 mg

Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.

Iš viso per parą

2·70 = 140 mg

Vienai dozei

D = 140/3 = 46,67 mg

Atsakymas

D = 46,67 mg
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 0,33 mL

Dozės įtraukimas: tūris = (paskirta dozė/pradinio tirpalo stiprumas) × pradinio tirpalo tūris. Pirmiausia paverskite į tuos pačius vienetus, tada patikrinkite, ar tūris telpa į švirkštą ir patenka ant vienos iš jo skalės žymių.

Tie patys vienetai

0,66 mg = 660 mcg

Tūris

V = 660/2000 = 0,33 mL

Atsakymas

V = 0,33 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 30 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Mililitrai per minutę

30/60 = 0,5 mL/min

Lašėjimo greitis

R = 0,5·60 = 30 gtt/min

Atsakymas

R = 30 gtt/min

Su mikrolašų sistema (60 gtt/mL) gtt/min lygu mL/h.

30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: D = 400 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Koncentracija

200000 mcg/250 mL = 800 mcg/mL

Dozė per valandą

30·800 = 24000 mcg/h

Dozė per minutę

D = 24000/60 = 400 mcg/min

Atsakymas

D = 400 mcg/min
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: R = 24,3 mL/h

Heparino ir insulino infuzijos: koncentracija = vienetai maišelyje/maišelio tūris (vienetai/mL). Pompos greitis (mL/h) = vienetai per valandą/koncentracija, o vienetai per valandą = mL/h × koncentracija. Kai paskirta pagal kūno masę, pirmiausia vienetai/h = vienetai/kg/h × kūno masė. Boliuso tūris = reikiami vienetai/flakono stiprumas. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Vienetai per valandą

18·54 = 972 vnt./h

Koncentracija

20 000/500 = 40 vnt./mL

Pompos greitis

R = 972/40 = 24,3 mL/h

Atsakymas

R = 24,3 mL/h
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: R = 20,1 mL/h

Titruojamos infuzijos: pirmiausia raskite koncentraciją mcg/mL (mg × 1000/mL). Kai paskirta pagal kūno masę, mcg/min = mcg/kg/min × kūno masė. Tada mL/h = mcg/min × 60/koncentracija. Skaičiuojant atgal, mcg/kg/min = mL/h × koncentracija/(60 × kūno masė). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Koncentracija

500 mg = 500 000 mcg
500 000/250 = 2000 mcg/mL

Dozė per minutę ir per valandą

10·67 = 670 mcg/min
670·60 = 40200 mcg/h

Pompos greitis

R = 40200/2000 = 20,1 mL/h

Atsakymas

R = 20,1 mL/h
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: B = 1515 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Iš viso suvartota

per os: 150 + 150 + 100 = 400 mL
ledo gabalėliai: 240/2 = 120 mL
Intraveninė infuzija: 125·12 = 1500 mL
intraveninis antibiotikas: 2·50 = 100 mL
iš viso suvartota = 2120 mL

Iš viso išskirta

300 + 275 + 30 = 605 mL

Balansas

B = 2120 − 605 = 1515 mL

Atsakymas

B = 1515 mL

Teigiamas: gauta daugiau skysčių, nei išskirta.

34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 19 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Pirmoji dalis

75·2 = 150 mL
1000 − 150 = 850 mL liko

Antroji dalis

850/50 = 17 h

Bendra trukmė

t = 2 + 17 = 19 h

Atsakymas

t = 19 h

Tai maždaug 19 h 00 min, todėl maišelis ištuštės apie 05:00.

35.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: NEWS2 = 8

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 10/min → 1
SpO₂ 95% → 1
su deguonimi → 2
SBP 100 mmHg → 2
HR 104/min → 1
budrus (A) → 0
T 38,4 °C → 1

Sudėtis

NEWS2 = 1 + 1 + 2 + 2 + 1 + 0 + 1 = 8

Atsakymas

NEWS2 = 8
36.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: maža rizika

Morse griuvimų skalė: šeši punktai. Griuvimų anamnezė: ne 0, taip 25. Antrinė diagnozė: ne 0, taip 15. Judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas ar slaugytojos pagalba 0; ramentai, lazda ar vaikštynė 15; laikosi už baldų 30. IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne 0, taip 20. Eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis 0; silpna 10; sutrikusi 20. Psichikos būklė: žino savo ribas 0; pervertina arba pamiršta ribas 15. Suma svyruoja nuo 0 iki 125. Rizikos ribos ligoninėse skiriasi; dažnai naudojama: 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė.

Įvertinkite kiekvieną punktą

griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne → 0
antrinė diagnozė: ne → 0
judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas arba padeda slaugytoja → 0
IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne → 0
eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis → 0
psichikos būklė: žino savo ribas → 0

Sudėtis

Morse suma = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 0

Rizikos lygis

0 → maža rizika

Atsakymas

maža rizika
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: PaCO₂ = 26 mmHg

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Winterso formulė

PaCO₂ = 1,5·12 + 8 = 26 mmHg
nuotolis: 24–28 mmHg

Atsakymas

PaCO₂ = 26 mmHg
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: papildoma kvėpavimo acidozė

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Tikėtinas PaCO₂

1,5·13 + 8 = 27,5 → 25,5–29,5 mmHg

Palyginkite

išmatuotas: 44 mmHg → papildoma kvėpavimo acidozė

Atsakymas

papildoma kvėpavimo acidozė
39.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: pauzė = 1,4 s

Siaurų kompleksų tachikardija ir pauzės: supraventrikulinė tachikardija (SVT) yra taisyklinga tachikardija maždaug 150–250/min. su siaurais QRS kompleksais; P dantelių dažniausiai nematyti, nes jie paslėpti QRS komplekse arba T bangoje. Sinusinė tachikardija suaugusiajam ramybės būsenoje paprastai lėtesnė nei maždaug 150/min. ir prieš kiekvieną QRS turi matomą P dantelį; prieširdžių plazdėjimas su 2:1 laidumu dažnai būna maždaug 150/min. ir turi pjūklo dantų bangas. Sinusinės pauzės metu sinuso mazgas trumpam nustoja siųsti impulsus: matoma pauzė be P dantelio ir be QRS, kurios trukmė nėra sveikas P–P ciklų skaičius (lygiai dviejų ar trijų ciklų pauzė rodo sinusinę išėjimo blokadą).

Matuokite

35 mažų langelių nuo R iki R per pauzę

Konvertuoti

pauzė = 35 × 0,04 s = 1,4 s

Palyginkite su P–P

1,40 ÷ 0,80 ≈ 1,7 P–P ciklų, ne sveikas skaičius

Atsakymas

pauzė = 1,4 s

Pauzėje P dantelio nėra, o pauzė nėra sveikas P–P ciklų skaičius: sinusinė pauzė. Lygiai dviejų ar trijų ciklų pauzė rodytų sinusinę išėjimo blokadą.

40.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: II laipsnio AV blokada, I tipas (Wenckebach)

AV blokados: sužymėkite P dantelius ir patikrinkite, po kurių seka QRS. I laipsnis: kiekvienas P perduodamas, PR pastovus ir didesnis nei 0,20 s. II laipsnio I tipas (Mobitz I, Wenckebach): PR ilgėja nuo susitraukimo prie susitraukimo, kol vienas P dantelis neperduodamas, paskui ciklas prasideda iš naujo (grupinis susitraukimas). II laipsnio II tipas (Mobitz II): perduotų susitraukimų PR išlieka pastovus, o P dantelis staiga neperduodamas; QRS dažnai platus. III laipsnio (visiška) blokada: P dantelių ritmas ir QRS kompleksų ritmas kiekvienas reguliarūs, bet nepriklausomi, PR kinta atsitiktinai, o prieširdžių dažnis didesnis už pakaitinį ritmą (jungtinis 40–60/min. su siauru QRS, skilvelinis 20–40/min. su plačiu QRS). 2:1 blokados pagal vieną juostą negalima priskirti I ar II tipui.

Penki žingsniai

1. Dažnis: 5 QRS kompleksų per 6 s, × 10 = 50 per minutę.
2. Ritmas: dėsningai nereguliarus, QRS kompleksai eina grupėmis, atskirtomis pauze (grupinis susitraukimas).
3. P dantelis: teigiamas ir reguliarus (P–P 0,88 s, 68 per minutę); po vieno iš kiekvienų 3 P dantelių nesusidaro QRS.
4. PR intervalas: ilgėja 0,18 → 0,32 s, paskui vienas P dantelis neperduodamas.
5. QRS: 0,08 s, siauras (mažiau nei 0,12 s).

Interpretacija

II laipsnio AV blokada, I tipas (Wenckebach)

Atsakymas

II laipsnio AV blokada, I tipas (Wenckebach)

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions