NCLEX tipo bandomieji klausimai (RN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 40 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Paros dozė
mg/parai = mg/kg/parai × kūno masė (kg)
Dozių skaičius per parą
skaičius = 24 h / dozavimo intervalas (h)
Svarai į kilogramus
kg = lb / 2,2
Infuzijos koncentracija
vienetai/mL = vienetai maišelyje / maišelio tūris
Pompos greitis
mL/h = dozė per valandą / koncentracija
Titruojama infuzija
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dozė pagal pompos greitį
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Vienetai
1 mg = 1000 mcg

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

An older patient is found to be mildly hypothermic. Which care is most appropriate?

  1. APlacing hot water bottles directly on the skin
  2. BGiving an alcoholic drink to warm them up
  3. CPutting the patient in a very hot bath straight away
  4. DGradual rewarming with blankets and warm surroundings
2.Slaugos pagrindaiSunkus

Which task is most appropriate for a registered nurse to delegate to a healthcare assistant (nursing assistant)?

  1. AHelping a stable patient walk to the bathroom
  2. BTeaching a patient how to use crutches
  3. CAssessing a newly admitted patient's falls risk
  4. DEvaluating a patient who has just fallen
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

Kuri paciento saugos priemonė tinkamiausia pacientui, alergiškam lateksui?

  1. ANaudoti tik pudruotas lateksines pirštines
  2. BNaudoti lateksines pirštines ir vėliau gerai nusiplauti rankas
  3. CNaudoti be latekso įrangą ir aiškiai dokumentuoti alergiją
  4. DSlaugant vengti bet kokių pirštinių
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A patient receiving chemotherapy has an absolute neutrophil count of 400/mm3 (0,4 × 109/L) and a new temperature of 38,3 °C (100,9 °F). What should the nurse do?

  1. ARecheck the temperature in four hours before calling anyone about it
  2. BReport it at once, because fever with severe neutropenia is an emergency
  3. CGive an antipyretic and reassess at the next routine round
  4. DEncourage oral fluids and record the result in the chart
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

Slaugytojas prašo slaugytojo padėjėjo naudoti mechaninį keltuvą. Padėjėjas sako, kad niekada nebuvo mokytas juo naudotis. Kuri delegavimo „teisinga" sąlyga būtų pažeista, jei slaugytojas primygtų?

  1. ATeisingas asmuo
  2. BTeisinga užduotis
  3. CTeisingi nurodymai ir bendravimas
  4. DTeisinga priežiūra ir vertinimas
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

A patient with MRSA in a wound is on contact precautions. Which instruction to the nursing assistant is correct?

  1. AWear a gown and gloves for contact with the patient or the room, and use dedicated equipment
  2. BWear a respirator mask in the room, because MRSA in a wound spreads through the air to others
  3. COnly wear gloves when touching the wound itself; skin and bedding are safe
  4. DNo special precautions are needed if the wound is covered with a dressing
7.Klinikinė slaugaVidutinis

Kuris vertinimas geriausiai nustato kompartmento sindromą sugipsavus lūžusią koją?

  1. AŠilta, rausva pėda
  2. BLengvas niežulys po gipsu
  3. CSkausmas, neatitinkantis traumos, ypač pasyviai tempiant
  4. DStiprus pulsas pėdoje
8.Klinikinė slaugaSunkus

Why should "units" never be abbreviated to "U" or "IU" on an insulin prescription?

  1. AIt changes the type of insulin given
  2. BThe abbreviation is only allowed on prescriptions for children
  3. CThe letters can be misread as a zero, causing a tenfold overdose
  4. DPharmacists cannot dispense insulin written that way
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

A patient takes valproate (valproic acid) for epilepsy. Which tests are monitored regularly?

  1. AThyroid function and serum calcium
  2. BSerum lithium and urine specific gravity
  3. CLiver function tests and platelet count
  4. DTroponin and B-type natriuretic peptide
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

A patient without symptoms has a TSH of 7,5 mIU/L on two occasions with a normal free T4. Which term fits best?

  1. ASubclinical hypothyroidism
  2. BSecondary hypothyroidism
  3. COvert primary hypothyroidism
  4. DSubclinical hyperthyroidism
11.FarmakologijaVidutinis

A patient has oral mucositis after chemotherapy. Which advice is appropriate?

  1. AEat spicy and acidic foods to stimulate healing
  2. BBrush hard with a firm toothbrush to remove debris
  3. CUse an alcohol-based mouthwash several times a day to kill germs
  4. DUse a soft toothbrush and rinse with saline or a bland mouthwash
12.FarmakologijaSunkus

A patient took a large paracetamol (acetaminophen) overdose 6 hours ago and feels well. Why is treatment still urgent?

  1. AThe drug will cause kidney stones within a few hours
  2. BLiver damage appears 1–3 days later, and early treatment works best
  3. CThe patient is at risk of immediate respiratory arrest
  4. DParacetamol overdose only causes harm if symptoms start in the first hour
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

Kuris vertinimas būtinas prieš taikant kompresinį gydymą veninei kojos opai?

  1. ABendras kraujo tyrimas ir CRB
  2. BČiurnos ir žasto kraujospūdžio indeksas (ČŽKI)
  3. CKrūtinės ląstos rentgenograma ir EKG
  4. DŽaizdos tepinėlis pasėliui ir jautrumui
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

Pacientas, sergantis LOPL, su 28 % Venturi kauke (SpO₂ 90 %) nori pavalgyti. Koks planas tinkamiausias?

  1. AValgio metu visiškai nutraukti deguonį ir po to vėl duoti
  2. BValgio metu pakeisti į kaukę be pakartotinio kvėpavimo 15 l/min. srautu
  3. CPereiti prie nosies kaniulės mažu srautu, išlaikant SpO₂ 88–92 %
  4. DPalikti Venturi kaukę ir duoti tik skysčių per šiaudelį
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

Which side effects are common with oxybutynin for an overactive bladder?

  1. ADry mouth and constipation
  2. BWeight loss and a fast tremor
  3. CDiarrhoea and heavy sweating
  4. DA cough and a raised potassium
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

An 89-year-old with stage 5 CKD and severe heart failure, who has capacity, decides not to start dialysis. What is the nurse's best response?

  1. AStop all care, because nothing more can be done
  2. BTell the patient they must start dialysis by law
  3. CRespect the decision and support symptom-focused care
  4. DAsk the family to change the patient's mind
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Why does a patient need lifelong vitamin B12 injections after total gastrectomy?

  1. AIntrinsic factor from the stomach is no longer made
  2. BThe small bowel stops absorbing all nutrients
  3. CVitamin B12 is lost in the urine after the surgery
  4. DThe liver can no longer store any vitamins
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

A patient with diabetes has a foot ulcer. A sterile probe touches bone at the base of the ulcer. What should the nurse suspect?

  1. ASimple dry skin
  2. BA healing category 1 ulcer
  3. CVenous insufficiency
  4. DOsteomyelitis
19.Akušerinė slaugaVidutinis

A woman is prescribed low molecular weight heparin after a caesarean. Which teaching is correct?

  1. AIt is a tablet taken with meals
  2. BIt must be stopped if she chooses to breastfeed her baby
  3. CIt is injected under the skin; report unusual bleeding
  4. DIt is given into the muscle of the thigh
20.Akušerinė slaugaSunkus

A woman at 8 weeks takes valproate for epilepsy. She asks whether she should stop it. Which response is best?

  1. ADo not stop it suddenly; arrange urgent specialist review
  2. BContinue as usual because epilepsy drugs are all safe in pregnancy
  3. CStop the drug today because it causes birth defects
  4. DHalve the dose herself to reduce the risk to the baby
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

Which diet is usually recommended for a child with cystic fibrosis?

  1. AA low-salt diet to protect the heart and kidneys from damage later in life
  2. BA low-protein diet to reduce the work of the pancreas
  3. CA low-fat diet to reduce greasy stools and abdominal pain
  4. DA high-energy, high-fat diet with fat-soluble vitamin supplements
22.Pediatrinė slaugaSunkus

Tėvas ar motina atsisako rekomenduojamos kūdikio vakcinos dėl baimės dėl šalutinio poveikio. Koks geriausias pradinis slaugos požiūris?

  1. APasakyti tėvui ar motinai, kad vaikas klinikoje nebebus gydomas, jei nebus suleista vakcina
  2. BAteityje vengti šios temos per vizitus
  3. CIšklausyti nuogąstavimus, pateikti aiškią moksliniais įrodymais pagrįstą informaciją ir dokumentuoti pokalbį
  4. DVis tiek suleisti vakciną, kol tėvas ar motina atitraukti
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

Koks ličio koncentracijos serume intervalas dažniausiai nurodomas kaip palaikomasis terapinis?

  1. AMaždaug 2,0–3,0 mmol/L (ūminei manijai reikia didesnių koncentracijų)
  2. BMaždaug 0,6–1,2 mmol/L (tikslinės ribos skiriasi įvairiose rekomendacijose)
  3. CMaždaug 0,01–0,05 mmol/L
  4. DMaždaug 3,5–5,0 mmol/L
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

A nurse teaches a family member how to use a naloxone kit. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll check his breathing and put him in the recovery position if he is breathing but still not awake."
  2. B"If he doesn't respond, I may need to give a second dose."
  3. C"I'll stay with him, because the overdose can come back."
  4. D"Once I've given the naloxone, I don't need to call an ambulance."
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
6 ft 11 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cmh = ? cm

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Paciento ūgis yra 6 ft 11 in. Naudodami 1 ft = 12 in ir 1 in = 2,54 cm, raskite ūgį h centimetrais, suapvalinę iki sveikų centimetrų.

6 ft 11 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cm
h = cm
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
2 puodeliai? mL3 tsp? mL½ tbsp? mLΣ = ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Per pamainą pacientas suvartoja: 2 puodeliai iš arbata, 3 tsp iš kosulio sirupas, ½ tbsp iš skystasis papildas. Naudodami pateiktus atitikmenis, raskite bendrą suvartotą kiekį per burną V mL.

1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL1 tsp = 5 mL1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
024681010 mL

34 kg sveriančiam vaikui paskirta 10 mg/kg vaisto. Pradiniame tirpale yra 50 mg/mL. Įtraukite dozę: kokį tūrį V suleidžiate?

34 kg10 mg/kg50 mg/mL
V = mL
28.Dozių skaičiavimasSunkus
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Paskirta 1320 mikrogramų. Ampulėje yra 4 mg/mL. Įtraukite dozę į 1 mL švirkštą: kokį tūrį V suleidžiate?

1320 mcg4 mg/mL
V = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
V = ?20 gtt/mL30 gtt/min12 h

Lašinama 30 gtt/min greičiu per 20 gtt/mL sistemą. Kiek mililitrų V pacientas gauna per 12 valandas?

30 gtt/min20 gtt/mL12 h
V = mL
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
400 mLliko? mL/h4 h liko

Paskirta sulašinti 500 mL per 6 valandas. Po 2 valandų pastebite, kad maišelyje dar liko 400 mL, o infuzija vis tiek turi baigtis laiku. Keliais procentais Δ reikia padidinti pradinį pompos greitį?

500 mL / 6 hpo 2 h: 400 mL
Δ = %
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasVidutinis
250 vnt.250 mLtrumpo veikimo insulinas2 mL/h? vnt./h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 250 vienetų trumpo veikimo insulino 250 mL infuzija lašinama 2 mL/h greičiu. Kiek vienetų per valandą D gauna pacientas?

250 vnt./250 mL2 mL/h
D = vnt./h
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasSunkus
400 mg250 mLdopamine? mL/h75 kg8 mcg/kg/min

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Maišelyje yra dopamine 400 mg 250 mL. Paskirta 8 mcg/kg/min pacientui, sveriančiam 75 kg. Kokį greitį R nustatysite pompoje, mL/h? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

400 mg/250 mL8 mcg/kg/min75 kg
R = mL/h
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta12 valandų pamainapienas100 mLsriuba200 mLledo gabalėliai240 mLIntraveninė infuzija50 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas2 × 100 mLšlapimas500 mLšlapimas175 mLšlapimas425 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 12 valandų pamainą. Pacientas sveria 84 kg. Raskite vidutinę diurezę U mL/kg/h. Apvalinkite iki dviejų skaitmenų po kablelio.

84 kg12 hšlapimas: 500 mLšlapimas: 175 mLšlapimas: 425 mL
U = mL/kg/h
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
500 mL50 mL/hpradžia 13:3019:30: ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 500 mL maišelis pradėtas lašinti 13:30 ir lašinamas pompa 50 mL/h greičiu. Kiek mL V liks maišelyje 19:30?

500 mL50 mL/h13:30 → 19:30
V = mL
35.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Braden skalę: jutiminis suvokimas: labai ribotas; drėgmė: retai drėgna; aktyvumas: prikaustytas prie lovos; judrumas: labai ribotas; mityba: labai prasta; trintis ir šlytis: akivaizdžios problemos nėra. Raskite Braden sumą B.

6–23
B =
36.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1žemasmaža–vidutinėvidutinisaukštas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 12/min., SpO₂ 86 % kvėpuojant kambario oru, kraujospūdis 118/70 mmHg, pulsas 76/min., budrus, temperatūra 39,0 °C. Į kokią klinikinės rizikos grupę patenka pacientas? Spustelėkite ją.

RR 12SpO₂ 86%orasSBP 118HR 76AT 39,0 °C
  1. 1žemas
  2. 2maža–vidutinė
  3. 3vidutinis
  4. 4aukštas
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis
pH7,357,457,64PaCO₂mmHg354523HCO₃⁻mmol/L222624nekompensuotaiš dalies kompensuotavisiškai kompensuota

Mokomasis arterinio kraujo dujų tyrimas rodo pH 7,64, PaCO₂ 23 mmHg (3,1 kPa) ir HCO₃⁻ 24 mmol/L. Pirminis sutrikimas yra kvėpavimo alkalozė. Kiek jis kompensuotas? Spustelėkite savo atsakymą.

pH 7,64PaCO₂ 23 mmHg (3,1 kPa)HCO₃⁻ 24 mmol/L
  1. 1nekompensuota
  2. 2iš dalies kompensuota
  3. 3visiškai kompensuota
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus

Mokomosios reikšmės: Na⁺ 143, Cl⁻ 107, HCO₃⁻ 22 mmol/L ir albuminas 19 g/L. Raskite pagal albuminą pataisytą anijonų tarpą AGc = AG + 0,25·(40 − albuminas).

Na⁺ 143 mmol/LCl⁻ 107 mmol/LHCO₃⁻ 22 mmol/Lalbuminas 19 g/L
AGc = mmol/L
39.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mV

Šioje II derivacijos juostoje matomas prieširdžių plazdėjimas. Išmatuokite plazdėjimo bangų intervalą ir raskite: prieširdžių dažnis (k./min.).

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
prieširdžių dažnis = bpm
40.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mVpolimorfinė skilvelinė tachikardija „torsades de pointes“skilvelinė tachikardijaprieširdžių virpėjimasprieširdžių plazdėjimas, 2:1 laidumas

Nustatykite ritmą šioje II derivacijos juostoje. Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1polimorfinė skilvelinė tachikardija „torsades de pointes“
  2. 2skilvelinė tachikardija
  3. 3prieširdžių virpėjimas
  4. 4prieširdžių plazdėjimas, 2:1 laidumas

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · Gradual rewarming with blankets and warm surroundings

Kodėl tai yra atsakymas

Gradual passive rewarming with blankets, a warm room and warm drinks if they can swallow is safe for mild hypothermia. Direct heat can burn and rapid rewarming can be dangerous.

Atsakymas

D · Gradual rewarming with blankets and warm surroundings
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: A · Helping a stable patient walk to the bathroom

Kodėl tai yra atsakymas

Routine help with care for a stable patient can be delegated. Assessment, teaching and evaluation need registered nurse judgement.

Atsakymas

A · Helping a stable patient walk to the bathroom
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: C · Naudoti be latekso įrangą ir aiškiai dokumentuoti alergiją

Kodėl tai yra atsakymas

Alergija dokumentuojama, o pacientas dėvi alergijos apyrankę. Naudojamos pirštinės, kateteriai ir kita įranga be latekso, o iš palatos gali būti pašalinti lateksiniai gaminiai. Pudruotos lateksinės pirštinės ypač pavojingos, nes pudra baltymą pakelia į orą.

Atsakymas

C · Naudoti be latekso įrangą ir aiškiai dokumentuoti alergiją
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: B · Report it at once, because fever with severe neutropenia is an emergency

Kodėl tai yra atsakymas

Febrile neutropenia can progress to sepsis quickly. The nurse reports it immediately so cultures can be taken and antibiotics started without delay.

Atsakymas

B · Report it at once, because fever with severe neutropenia is an emergency
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · Teisingas asmuo

Kodėl tai yra atsakymas

Teisingas asmuo reiškia, kad deleguojamas asmuo turi mokymą ir kompetenciją užduočiai. Keltuvo naudojimas paprastai yra deleguojama užduotis, bet ne neapmokytam asmeniui. Slaugytojas turėtų organizuoti mokymą arba atlikti užduotį su pagalba.

Atsakymas

A · Teisingas asmuo
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · Wear a gown and gloves for contact with the patient or the room, and use dedicated equipment

Kodėl tai yra atsakymas

MRSA spreads through direct contact and contaminated surfaces. Gown and gloves, hand hygiene and dedicated equipment prevent transmission; a respirator is not needed for contact precautions.

Atsakymas

A · Wear a gown and gloves for contact with the patient or the room, and use dedicated equipment
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: C · Skausmas, neatitinkantis traumos, ypač pasyviai tempiant

Kodėl tai yra atsakymas

Stiprėjantis skausmas, kurio nemalšina analgetikai ir kuris sustiprėja pasyviai tempiant, yra ankstyviausias požymis. Blyškumas, tirpimas ir pulso nebuvimas – vėlyvieji požymiai.

Atsakymas

C · Skausmas, neatitinkantis traumos, ypač pasyviai tempiant
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: C · The letters can be misread as a zero, causing a tenfold overdose

Kodėl tai yra atsakymas

"U" can be misread as 0, so "10U" might be read as 100, and "IU" can be mistaken for "IV" or "10". Writing "units" in full is a standard safety rule (ISMP), because insulin errors can cause severe hypoglycaemia.

Atsakymas

C · The letters can be misread as a zero, causing a tenfold overdose
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: C · Liver function tests and platelet count

Kodėl tai yra atsakymas

Valproate can cause liver toxicity and thrombocytopenia, so liver tests and the platelet count are monitored. It can also raise ammonia; confusion or vomiting should prompt an ammonia level.Patikrinta pagal: Valproic Acid · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2024)

Atsakymas

C · Liver function tests and platelet count
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: A · Subclinical hypothyroidism

Kodėl tai yra atsakymas

A raised TSH with a normal free T4 is subclinical hypothyroidism; the pituitary is working harder to keep T4 normal. Overt hypothyroidism has a low free T4, and subclinical hyperthyroidism has a low TSH.Patikrinta pagal: TSH (Thyroid-stimulating hormone) Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Atsakymas

A · Subclinical hypothyroidism
11.Farmakologija

Atsakymas: D · Use a soft toothbrush and rinse with saline or a bland mouthwash

Kodėl tai yra atsakymas

Chemotherapy damages rapidly dividing mucosal cells. Gentle oral care, saline rinses and avoiding alcohol, spicy and acidic foods reduce pain and infection risk.

Atsakymas

D · Use a soft toothbrush and rinse with saline or a bland mouthwash
12.Farmakologija

Atsakymas: B · Liver damage appears 1–3 days later, and early treatment works best

Kodėl tai yra atsakymas

Paracetamol overdose often causes few symptoms at first, while the toxic metabolite damages the liver. Liver injury peaks after about 3 days, so the decision to treat is based on the timed blood level, not on symptoms.

Atsakymas

B · Liver damage appears 1–3 days later, and early treatment works best
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: B · Čiurnos ir žasto kraujospūdžio indeksas (ČŽKI)

Kodėl tai yra atsakymas

Kompresija pagerina veninį grįžimą, bet gali sukelti audinių nekrozę, jei arterinis aprūpinimas nepakankamas. ČŽKI lygina čiurnos ir žasto sistolinį spaudimą; vertei esant žemesnei nei maždaug 0,8 (arba aukštesnei nei maždaug 1,3, o tai rodo suakmenėjusias kraujagysles), prieš kompresiją reikia specialisto įvertinimo.

Atsakymas

B · Čiurnos ir žasto kraujospūdžio indeksas (ČŽKI)
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: C · Pereiti prie nosies kaniulės mažu srautu, išlaikant SpO₂ 88–92 %

Kodėl tai yra atsakymas

Deguonis skiriamas iki tikslinio intervalo ir jo negalima nutraukti valgio metu pacientui, kuriam jo reikia. Nosies kaniulės leidžia valgyti ir kalbėti; srautas (pvz., 1–2 l/min.) titruojamas, kad saturacija išliktų tiksliniame intervale. Didelės koncentracijos deguonis kelia hiperkapnijos riziką.

Atsakymas

C · Pereiti prie nosies kaniulės mažu srautu, išlaikant SpO₂ 88–92 %
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: A · Dry mouth and constipation

Kodėl tai yra atsakymas

Oxybutynin blocks muscarinic receptors, causing dry mouth, constipation, blurred vision, urinary retention and, especially in older adults, confusion. Newer agents may have fewer effects on the brain.

Atsakymas

A · Dry mouth and constipation
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: C · Respect the decision and support symptom-focused care

Kodėl tai yra atsakymas

A competent patient can refuse dialysis. The nurse makes sure the choice is informed, respects it and supports conservative kidney management, with symptom control, advance care planning and palliative care input.

Atsakymas

C · Respect the decision and support symptom-focused care
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: A · Intrinsic factor from the stomach is no longer made

Kodėl tai yra atsakymas

Parietal cells of the stomach make intrinsic factor, which is needed for B12 absorption in the terminal ileum. Without it, pernicious-type anaemia and neuropathy develop unless B12 is given by injection.

Atsakymas

A · Intrinsic factor from the stomach is no longer made
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: D · Osteomyelitis

Kodėl tai yra atsakymas

A positive probe-to-bone test in a diabetic foot ulcer strongly suggests osteomyelitis. Imaging, bone samples, prolonged antibiotics and specialist foot team care are usually needed.

Atsakymas

D · Osteomyelitis
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: C · It is injected under the skin; report unusual bleeding

Kodėl tai yra atsakymas

Low molecular weight heparin is given subcutaneously and is compatible with breastfeeding. She should rotate sites, not rub them, and report bleeding or unusual bruising.

Atsakymas

C · It is injected under the skin; report unusual bleeding
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: A · Do not stop it suddenly; arrange urgent specialist review

Kodėl tai yra atsakymas

Valproate is strongly teratogenic, but stopping antiepileptics suddenly can cause seizures that harm mother and fetus. She needs urgent specialist review to change treatment safely, ideally before conception.

Atsakymas

A · Do not stop it suddenly; arrange urgent specialist review
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: D · A high-energy, high-fat diet with fat-soluble vitamin supplements

Kodėl tai yra atsakymas

Children with CF need more energy than usual because of malabsorption and the work of breathing. A high-energy diet with enzymes and extra vitamins A, D, E and K is standard; extra salt may be needed.

Atsakymas

D · A high-energy, high-fat diet with fat-soluble vitamin supplements
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: C · Išklausyti nuogąstavimus, pateikti aiškią moksliniais įrodymais pagrįstą informaciją ir dokumentuoti pokalbį

Kodėl tai yra atsakymas

Tėvų konkrečių nuogąstavimų aptarimas ir subalansuotos, tikslios informacijos pateikimas yra veiksmingiausias požiūris. Skiepijimui reikia informuoto sutikimo; sprendimas ir pokalbis dokumentuojami, o prie temos galima sugrįžti vėliau.

Atsakymas

C · Išklausyti nuogąstavimus, pateikti aiškią moksliniais įrodymais pagrįstą informaciją ir dokumentuoti pokalbį
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: B · Maždaug 0,6–1,2 mmol/L (tikslinės ribos skiriasi įvairiose rekomendacijose)

Kodėl tai yra atsakymas

Daugelis vadovėlių nurodo 0,6–1,2 mmol/L (mEq/L) palaikomajam gydymui, o kai kuriose rekomendacijose siūlomos mažesnės tikslinės ribos, pavyzdžiui, 0,6–0,8. Virš maždaug 1,5 siejama su toksiškumu. Laikykitės vietos laboratorijos ir skiriančiojo gydytojo nurodymų.

Atsakymas

B · Maždaug 0,6–1,2 mmol/L (tikslinės ribos skiriasi įvairiose rekomendacijose)
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: D · "Once I've given the naloxone, I don't need to call an ambulance."

Kodėl tai yra atsakymas

Naloxone is short-acting, so the opioid effect can return. Emergency services must always be called, and the person must be watched until help arrives.

Atsakymas

D · "Once I've given the naloxone, I don't need to call an ambulance."
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: h = 211 cm

Buitiniai matai ir svoris: slaugos egzaminuose naudojami suapvalinti atitikmenys: 1 arbatinis šaukštelis (tsp) = 5 mL, 1 valgomasis šaukštas (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 skysčio uncija (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, o 1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL. Svoriui 1 kg = 2,2 lb ir 1 lb = 16 oz; ilgiui 1 colis = 2,54 cm. Sudarykite perskaičiavimą taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų.

Ūgis coliais

6·12 + 11 = 83 in

Coliai į centimetrus

h = 83·2,54 = 210,8 ≈ 211 cm

Atsakymas

h = 211 cm
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: V = 502,5 mL

Buitiniai matai ir svoris: slaugos egzaminuose naudojami suapvalinti atitikmenys: 1 arbatinis šaukštelis (tsp) = 5 mL, 1 valgomasis šaukštas (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 skysčio uncija (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, o 1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL. Svoriui 1 kg = 2,2 lb ir 1 lb = 16 oz; ilgiui 1 colis = 2,54 cm. Sudarykite perskaičiavimą taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų.

Kiekviena eilutė mL

2 puodeliai = 2·240 = 480 mL
3 tsp = 3·5 = 15 mL
½ tbsp = 0,5·15 = 7,5 mL

Sudėtis

V = 480 + 15 + 7,5 = 502,5 mL

Atsakymas

V = 502,5 mL
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 6,8 mL

Dozės įtraukimas: tūris = (paskirta dozė/pradinio tirpalo stiprumas) × pradinio tirpalo tūris. Pirmiausia paverskite į tuos pačius vienetus, tada patikrinkite, ar tūris telpa į švirkštą ir patenka ant vienos iš jo skalės žymių.

Dozė pagal kūno svorį

D = 10·34 = 340 mg

Tūris

V = 340/50 = 6,8 mL

Ant švirkšto

Šio 10 mL švirkšto kiekviena maža linija yra 0,2 mL.

Atsakymas

V = 6,8 mL
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 0,33 mL

Dozės įtraukimas: tūris = (paskirta dozė/pradinio tirpalo stiprumas) × pradinio tirpalo tūris. Pirmiausia paverskite į tuos pačius vienetus, tada patikrinkite, ar tūris telpa į švirkštą ir patenka ant vienos iš jo skalės žymių.

Tie patys vienetai

4 mg/mL = 4000 mcg/mL

Tūris

V = 1320/4000 = 0,33 mL

Atsakymas

V = 0,33 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: V = 1080 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Greitis mL/h

30·60/20 = 90 mL/h

Tūris

V = 90·12 = 1080 mL

Atsakymas

V = 1080 mL
30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: Δ = 20 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Pradinis greitis

500/6 = 83,33 mL/h

Naujas greitis

R = 400/4 = 100 mL/h

Pokytis procentais

Δ = (100 − 83,33)/83,33·100% = 20%

Atsakymas

Δ = 20%

Daugelyje ligoninių toks koregavimas iki 25 % leidžiamas be naujo paskyrimo; pasitikrinkite vietos tvarką.

31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: D = 2 vnt./h

Heparino ir insulino infuzijos: koncentracija = vienetai maišelyje/maišelio tūris (vienetai/mL). Pompos greitis (mL/h) = vienetai per valandą/koncentracija, o vienetai per valandą = mL/h × koncentracija. Kai paskirta pagal kūno masę, pirmiausia vienetai/h = vienetai/kg/h × kūno masė. Boliuso tūris = reikiami vienetai/flakono stiprumas. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Koncentracija

250/250 = 1 vnt./mL

Vienetai per valandą

D = 2·1 = 2 vnt./h

Atsakymas

D = 2 vnt./h
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: R = 22,5 mL/h

Titruojamos infuzijos: pirmiausia raskite koncentraciją mcg/mL (mg × 1000/mL). Kai paskirta pagal kūno masę, mcg/min = mcg/kg/min × kūno masė. Tada mL/h = mcg/min × 60/koncentracija. Skaičiuojant atgal, mcg/kg/min = mL/h × koncentracija/(60 × kūno masė). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Koncentracija

400 mg = 400 000 mcg
400 000/250 = 1600 mcg/mL

Dozė per minutę ir per valandą

8·75 = 600 mcg/min
600·60 = 36000 mcg/h

Pompos greitis

R = 36000/1600 = 22,5 mL/h

Atsakymas

R = 22,5 mL/h
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: U = 1,09 mL/kg/h

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Iš viso šlapimo

500 + 175 + 425 = 1100 mL

Kilogramui per valandą

U = 1100/(84·12) = 1,091 ≈ 1,09 mL/kg/h

Atsakymas

U = 1,09 mL/kg/h
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: V = 200 mL

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Praėjęs laikas

13:30 → 19:30 = 6 h

Sulašintas tūris

50·6 = 300 mL

Likęs tūris

V = 500 − 300 = 200 mL

Atsakymas

V = 200 mL
35.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: B = 13

Braden skalė: šešios poskalės pragulų rizikai vertinti. Jutiminis suvokimas, drėgmė, aktyvumas, judrumas ir mityba vertinami 1–4 balais, nuo blogiausio lygio (1) iki problemos nebuvimo (4); trintis ir šlytis vertinama 1–3 balais. Suma svyruoja nuo 6 iki 23, o mažesnė suma reiškia didesnę riziką. Dažnos grupės: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža rizika, 13–14 vidutinė rizika, 10–12 didelė rizika ir 9 ar mažiau labai didelė rizika.

Įvertinkite kiekvieną poskalę

jutiminis suvokimas: labai ribotas → 2
drėgmė: retai drėgna → 4
aktyvumas: prikaustytas prie lovos → 1
judrumas: labai ribotas → 2
mityba: labai prasta → 1
trintis ir šlytis: akivaizdžios problemos nėra → 3

Sudėtis

Braden suma = 2 + 4 + 1 + 2 + 1 + 3 = 13

Atsakymas

B = 13
36.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: maža–vidutinė

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 12/min → 0
SpO₂ 86% → 3
kvėpuojant oru → 0
SBP 118 mmHg → 0
HR 76/min → 0
budrus (A) → 0
T 39,0 °C → 1

Suma ir raudoni balai

NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 1 = 4
Bent vienas rodiklis vertinamas 3.

Rizikos grupė

maža–vidutinė

Atsakymas

maža–vidutinė

Vienas 3 balų įvertis reikalauja skubios apžiūros, net kai suma maža.

37.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: nekompensuota

Kraujo dujų skaitymas (ROME): pirmiausia pH: žemiau 7,35 yra acidemija, aukščiau 7,45 – alkalemija. Tada raskite reikšmę, kuri tai paaiškina. PaCO₂ (norma 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) yra kvėpavimo dalis ir kvėpavimo sutrikimo atveju kinta Priešinga pH kryptimi; HCO₃⁻ (norma 22–26 mmol/L) yra metabolinė dalis ir kinta ta pačia kryptimi kaip pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Kita reikšmė rodo kompensaciją: normali reiškia nekompensuotą; nenormali kryptimi, grąžinančia pH atgal, kai pH vis dar nenormalus, reiškia iš dalies kompensuotą; normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis reiškia visiškai kompensuotą. Laboratorijų ribos šiek tiek skiriasi; tai mokomosios reikšmės.

ROME, reikšmė po reikšmės

pH 7,64: alkalemija (aukščiau 7,45)
PaCO₂ 23 mmHg: žemas (35–45)
HCO₃⁻ 24 mmol/L: įprasta (22–26)

Kompensacija

nekompensuota

Atsakymas

nekompensuota
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: AGc = 19,25 mmol/L

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Anijonų tarpas

AG = 143 − (107 + 22) = 14

Pataisa dėl albumino

14 + 0,25·(40 − 19) = 19,25 mmol/L

Atsakymas

AGc = 19,25 mmol/L

Po pataisos daugiau nei apie 12: didelis anijonų tarpas.

39.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: prieširdžių dažnis = 300 bpm

Ritmo kriterijai (II derivacija): sinusiniam ritmui būdingas teigiamas P dantelis prieš kiekvieną QRS, pastovus PR 0,12–0,20 s ir siauras QRS: normalus sinusinis ritmas 60–100/min., sinusinė bradikardija mažiau nei 60, sinusinė tachikardija daugiau nei 100. Prieširdžių virpėjimas: P dantelių nėra, virpančia izolinija ir visiškai nereguliarus R–R. Prieširdžių plazdėjimas: pjūklo formos plazdėjimo bangos maždaug 250–350/min. su pastoviu laidumo santykiu, pavyzdžiui, 2:1 ar 4:1. I laipsnio AV blokada: sinusinis ritmas su pastoviu PR, ilgesniu nei 0,20 s. Jungtinis ritmas: siauras QRS 40–60/min. be P dantelių arba su apverstais P danteliais (PR trumpesnis nei 0,12 s arba P po QRS). PVC yra ankstyvas, platus (0,12 s ar daugiau), keistas QRS be P dantelio, su priešingos krypties T dantelio ir dažniausiai pilna kompensacine pauze; esant bigeminijai kas antras susitraukimas yra PVC.

Plazdėjimo bangos

F–F = 5 mažų langelių = 0,20 s → 1500 ÷ 5 = 300 per minutę

QRS kompleksai

R–R = 10 mažų langelių = 0,40 s → 1500 ÷ 10 = 150 per minutę
laidumo santykis = 300 ÷ 150 = 2:1

Atsakymas

prieširdžių dažnis = 300 bpm
40.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: skilvelinė tachikardija

Skilveliniai ritmai: skilvelinė tachikardija – tai trijų ar daugiau platų (0,12 s ar daugiau) kompleksų eilė, kurių dažnis didesnis nei 100/min., dažniausiai 150–250/min., reguliari, be susijusių P dantelių. Skilvelių virpėjimas – chaotiška, nereguliari bangų forma, kurioje nėra atpažįstamų P dantelių, QRS kompleksų ar T dantelių ir nėra suskaičiuojamo dažnio. Asistolija – beveik tiesi linija be skilvelių veiklos; tiesi linija visada patvirtinama patikrinus pacientą, elektrodus, stiprinimą ir antrąją derivaciją. Gaivinimo gairėse VF ir bepulsė VT yra defibriliuotini ritmai, o asistolija – ne.

Penki žingsniai

1. Dažnis: R–R = 10 mažų langelių, 1500 ÷ 10 ≈ 150 per minutę.
2. Ritmas: reguliarus, kiekvienas R–R yra 0,40 s.
3. P dantelis: nustatyti negalima.
4. PR intervalas: išmatuoti negalima.
5. QRS: 0,16 s, platus (0,12 s ar daugiau).

Interpretacija

skilvelinė tachikardija

Atsakymas

skilvelinė tachikardija

Gaivinimo gairėse VF ir bepulsė VT yra defibriliuotini ritmai. Tai tik atpažinimo praktika.

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions