NCLEX tipo bandomieji klausimai (RN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 40 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Paros dozė
mg/parai = mg/kg/parai × kūno masė (kg)
Dozių skaičius per parą
skaičius = 24 h / dozavimo intervalas (h)
Svarai į kilogramus
kg = lb / 2,2
Infuzijos koncentracija
vienetai/mL = vienetai maišelyje / maišelio tūris
Pompos greitis
mL/h = dozė per valandą / koncentracija
Titruojama infuzija
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dozė pagal pompos greitį
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Vienetai
1 mg = 1000 mcg

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

Koks patikimiausias būdas patikrinti, ar nazogastrinis zondas yra skrandyje prieš jį naudojant?

  1. AĮmerkti zondo galą į vandenį ir ieškoti burbuliukų
  2. BIštirti aspirato pH, prireikus padaryti krūtinės ląstos rentgenogramą
  3. CPaklausti paciento, ar jis jaučiasi gerai
  4. DĮpūtus oro klausytis „burbuliavimo"
2.Slaugos pagrindaiSunkus

Kada vietoj aseptinės technikos galima taikyti „švarią" (nesterilią) techniką?

  1. AĮvedant centrinės venos kateterį
  2. BPerrišant šviežią operacinę žaizdą operacinėje, jei visą laiką mūvimos nesterilios pirštinės
  3. CKateterizuojant šlapimo pūslę
  4. DAtliekant procedūras, kurios nepažeidžia sterilių kūno sričių, pavyzdžiui, duodant geriamąjį vaistą
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

Which instruction about using a standard walker is correct?

  1. ACarry the walker and use it only when tired
  2. BPush up from the walker to stand from a chair
  3. CMove the walker forward, then step into it
  4. DWalk well ahead of the walker for balance
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A patient was harmed by a medication error and asks the nurse what happened. Which approach is best?

  1. ATell the patient to make a formal complaint to find out
  2. BTell the patient nothing happened to avoid worry
  3. CBlame the pharmacy for the error so that the nurse and the ward are not at fault
  4. DBe honest that an error occurred and involve the provider and team in disclosure per policy
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

A patient coughs hard after abdominal surgery, and loops of bowel appear through the opened wound. What does the nurse do first?

  1. ALeave the wound uncovered so the surgeon can see it on arrival
  2. BCover the wound with sterile dressings moistened with saline
  3. CPush the bowel gently back into the abdomen with a gloved hand
  4. DHelp the patient walk to the toilet to relieve abdominal pressure
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

A patient has a chest drain for a pneumothorax. The nurse sees constant bubbling in the water-seal chamber. What does this most likely mean?

  1. AAn air leak in the patient or the system that needs checking
  2. BThe suction is set too low and needs to be turned up
  3. CThe drain is working normally and no action is needed
  4. DThe lung has fully re-expanded, so the drain is ready to come out
7.Klinikinė slaugaVidutinis

Long-term amiodarone treatment can affect which of the following?

  1. ABlood glucose and cholesterol only
  2. BThe sense of smell and taste only, with no other effects
  3. CThyroid function, the lungs and the skin's sensitivity to sunlight
  4. DHair colour and nail growth only, with no effect on organs
8.Klinikinė slaugaSunkus

Which feature best distinguishes delirium from dementia?

  1. ADementia always causes visual hallucinations
  2. BDelirium is permanent, while dementia is reversible
  3. CDelirium starts suddenly and fluctuates, while dementia develops gradually
  4. DDelirium only affects people under 50, while dementia affects older people
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

A patient starts high-dose prednisone. Which laboratory change should the nurse expect?

  1. AA fall in serum sodium
  2. BA fall in the white cell count
  3. CA rise in serum potassium
  4. DA rise in blood glucose
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

Pacientas, sergantis širdies nepakankamumu, vartoja lizinoprilį, spironolaktoną ir kalio papildą. Šiandien kalis yra 6,0 mEq/L. Koks labiausiai tikėtinas paaiškinimas?

  1. AKalio papildai neturi įtakos koncentracijai serume
  2. BKartu vartojami keli kalį didinantys vaistai
  3. CLizinoprilis mažina kalį
  4. DSpironolaktonas sukelia kalio netekimą
11.FarmakologijaVidutinis

Why are patients taking simvastatin often advised to avoid large amounts of grapefruit juice?

  1. AGrapefruit blocks cholesterol absorption and causes low cholesterol
  2. BGrapefruit makes the tablet dissolve in the mouth
  3. CGrapefruit inhibits CYP3A4 in the gut, raising simvastatin levels and myopathy risk
  4. DGrapefruit speeds up simvastatin breakdown in the liver, so the drug stops working
12.FarmakologijaSunkus

A patient receiving cisplatin is given large volumes of IV fluid before and after each dose. What is the main purpose?

  1. ATo increase drug absorption from the gut
  2. BTo prevent hair loss
  3. CTo prevent bleeding
  4. DTo reduce kidney damage
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

A nurse measures blood pressure on a large upper arm using a cuff that is too small. What effect will this have?

  1. AThe reading will be falsely low
  2. BThe reading will be accurate but slower
  3. CThe reading will be falsely high
  4. DOnly the pulse rate will be affected
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

A patient with severe aortic stenosis is prescribed glyceryl trinitrate (nitroglycerin) for chest pain. Why should the nurse use particular caution?

  1. AThere is no reason for caution, because GTN acts only on the coronary arteries
  2. BGTN raises the blood pressure dangerously in aortic stenosis
  3. CGTN makes the narrowed aortic valve tighten further within a few minutes
  4. DVasodilators can cause a severe fall in BP with a fixed outflow obstruction
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

A patient with atrial fibrillation has had an ischaemic stroke. Which long-term medicine type most reduces the risk of another stroke?

  1. AA proton pump inhibitor
  2. BA beta-agonist inhaler
  3. CAn oral anticoagulant
  4. DA loop diuretic
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

A nurse teaches a carer to give buccal midazolam for prolonged seizures. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will put something between his teeth so he does not bite his tongue."
  2. B"I will give it into the space between his gum and cheek."
  3. C"I will write down the time the seizure started and the time I gave the dose."
  4. D"I will call an ambulance if the care plan tells me to."
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Why are antimotility drugs such as loperamide avoided in C. difficile infection?

  1. AThey may keep toxin in the bowel and risk toxic megacolon
  2. BThey make the stool sample test positive falsely
  3. CThey cause serious liver failure in most patients who take them
  4. DThey kill the normal bowel bacteria
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

Praėjus dešimčiai dienų po chemoterapijos, pacientui temperatūra 37,6 °C, bet jam šiurpina, jis blogai jaučiasi, pulsas 112/min., kraujospūdis 95/60 mmHg. Koks veiksmas teisingas?

  1. ANuraminti pacientą, nes temperatūra vis dar žemesnė nei 38 °C
  2. BLaukti neutrofilų skaičiaus prieš nusprendžiant dėl bet kokio gydymo
  3. CGydyti kaip galimą neutropeninį sepsį: antibiotikai į veną per valandą
  4. DDuoti paracetamolio ir temperatūrą pakartotinai patikrinti po keturių valandų
19.Akušerinė slaugaVidutinis

Vaisiaus dangalai ką tik plyšo. Ką slaugytojas turi įvertinti pirmiausia?

  1. AGimdos kaklelio išsitrynimo laipsnį
  2. BVaisiaus širdies susitraukimų dažnį
  3. CMoters temperatūrą
  4. DTik vandenų spalvą
20.Akušerinė slaugaSunkus

A pregnant woman involved in a car crash asks how to wear a seat belt. Which instruction is correct?

  1. ALap belt under the bump, shoulder belt between the breasts
  2. BDo not wear a seat belt in pregnancy
  3. CWear only the shoulder part of the belt
  4. DPut the lap belt across the top of the bump, above the uterus
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

Kuris radinys kūdikiui rodo klubo sąnario displaziją?

  1. AKreivos kojos mažyliui
  2. BLojantis kosulys
  3. CVienodas kojų ilgis, simetriškos odos raukšlės ir pilnas, lengvas abiejų klubų atitraukimas
  4. DAsimetrinės šlaunų ar sėdmenų odos raukšlės ir ribotas klubų atitraukimas
22.Pediatrinė slaugaSunkus

Kurio paskyrimo slaugytojas turėtų paklausti vaikui, sergančiam neutropenija po chemoterapijos?

  1. AAtidžiai higieniškai nusiplauti rankas prieš kiekvieną kontaktą
  2. BMatuoti temperatūrą tiesiojoje žarnoje kas 4 valandas
  3. CStebėti temperatūrą pažastyje arba burnoje
  4. DNedelsiant pranešti apie 38 °C ar aukštesnę temperatūrą
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

Kuri radinių grupė rodo serotonino sindromą?

  1. AŽema temperatūra ir lėtas širdies susitraukimų dažnis
  2. BSujaudinimas, prakaitavimas, tremoras, hiperrefleksija ir klonusas, prasidėję per kelias valandas nuo vaisto pakeitimo
  3. CLėtai besivystantis rigidiškumas su silpnais refleksais ir aukšta temperatūra per kelias dienas po antipsichotiko
  4. DSvorio augimas ir burnos džiūvimas
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

An 83-year-old becomes confused and constipated and cannot pass urine. She takes amitriptyline, oxybutynin and an over-the-counter sleep aid with diphenhydramine. What is the most likely cause?

  1. AThe combined anticholinergic effects of her medicines
  2. BA sign that she needs a higher dose of amitriptyline
  3. CSudden-onset Alzheimer's disease
  4. DThe normal effects of ageing
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
12345678910111204:20?6:20 AM3:20 AM4:20 PM4:20 AM

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Dozė pažymėta 04:20 (24 valandų laikrodis). Kuris įrašas yra tas pats laikas 12 valandų laikrodyje? Spustelėkite jį.

04:20
  1. 16:20 AM
  2. 23:20 AM
  3. 34:20 PM
  4. 44:20 AM
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
00:0018:5004:30t = ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Infuzija prasideda 18:50 ir baigiasi 04:30 kitą rytą (24 valandų laikrodis). Kiek valandų t ji truko? Atsakymą pateikite valandomis dešimtainiu skaičiumi, suapvalintu iki dviejų ženklų po kablelio.

18:5004:30
t = h
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
024681010 mL

15 kg sveriančiam vaikui paskirta 4 mg/kg vaisto. Pradiniame tirpale yra 25 mg/mL. Įtraukite dozę: kokį tūrį V suleidžiate?

15 kg4 mg/kg25 mg/mL
V = mL
28.Dozių skaičiavimasSunkus
250 mg/5 mLV = ? mL

Pacientas sveria 169,4 lb. Paskirta 15 mg/kg vienkartinė dozė, o pradiniame tirpale yra 250 mg 5 mL. Laikydami, kad 1 kg = 2,2 lb, raskite, kokį tūrį V duosite.

169,4 lb15 mg/kg250 mg/5 mL1 kg = 2,2 lb
V = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
60 gtt/mL30 mL/h? gtt/min

Paskirta infuzija 30 mL/h greičiu, bet pompos nėra. Ji lašinama savitaka per 60 gtt/mL sistemą. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę.

30 mL/h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
250 mg250 mL20 gtt/mL75 mg/h? gtt/min

250 mg vaisto praskiedžiama 250 mL ir lašinama savitaka per 20 gtt/mL sistemą. Paskirta 75 mg per valandą. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę.

250 mg/250 mL75 mg/h20 gtt/mL
R = gtt/min
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasVidutinis
12 500 vnt.250 mLheparin? mL/h86 kg18 vnt./kg/h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Maišelyje yra 12 500 vienetų heparino 250 mL. Paskirta 18 vienetai/kg/h pacientui, sveriančiam 86 kg. Kokį greitį R nustatysite pompoje, mL/h? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

12 500 vnt./250 mL18 vnt./kg/h86 kg
R = mL/h
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasSunkus
250 mg250 mLdobutamine? mL/h52 kg10 mcg/kg/min

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Maišelyje yra dobutamine 250 mg 250 mL. Paskirta 10 mcg/kg/min pacientui, sveriančiam 52 kg. Kokį greitį R nustatysite pompoje, mL/h? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

250 mg/250 mL10 mcg/kg/min52 kg
R = mL/h
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta8 valandų pamainaželė100 mLvanduo240 mLsriuba200 mLledo gabalėliai100 mLIntraveninė infuzija50 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas1 × 50 mLšlapimas225 mLšlapimas450 mLšlapimas500 mLžaizdos drenas50 mLvėmalai100 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 8 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite skysčių balansą B = suvartota − išskirta, mL (neigiamas atsakymas reiškia grynąjį netekimą). Ledo gabalėlius skaičiuokite kaip pusę jų tūrio.

želė: 100 mLvanduo: 240 mLsriuba: 200 mLledo gabalėliai: 100 mLIntraveninė infuzija: 50 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas: 1 × 50 mLšlapimas: 225 mLšlapimas: 450 mLšlapimas: 500 mLžaizdos drenas: 50 mLvėmalai: 100 mL
B = mL
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
500 mL50 mL sulašinta50 mL/h12:30t = ? h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 500 mL maišelis lašinamas pompa 50 mL/h greičiu. 12:30 jau sulašinta 50 mL. Po kiek valandų t maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

500 mL50 mL sulašinta50 mL/h
t = h
35.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Morse griuvimų skalę: griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne; antrinė diagnozė: ne; judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas arba padeda slaugytoja; IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip; eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis; psichikos būklė: žino savo ribas. Raskite Morse sumą MFS.

0–125
MFS =
36.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
maža rizikavidutinė rizikadidelė rizika

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Morse griuvimų skalę: griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne; antrinė diagnozė: taip; judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas arba padeda slaugytoja; IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne; eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis; psichikos būklė: žino savo ribas. Naudodami ribas 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė, spustelėkite griuvimo rizikos lygį.

  1. 1maža rizika
  2. 2vidutinė rizika
  3. 3didelė rizika
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis

Mokomasis dujų tyrimas rodo PaCO₂ 54 mmHg (7,2 kPa). Naudokite taisyklę: esant lėtinei kvėpavimo acidozei HCO₃⁻ didėja 3,5 mmol/L kiekvienam 10 mmHg, kuriuo PaCO₂ viršija 40, pradėdami nuo HCO₃⁻ 24 mmol/L, ir raskite tikėtiną HCO₃⁻.

PaCO₂ 54 mmHg (7,2 kPa)pradinė reikšmė: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus
pH7,357,457,32PaCO₂mmHg354570HCO₃⁻mmol/L222635ūmilėtinėūmi lėtinės fone

Mokomasis dujų tyrimas rodo kvėpavimo acidozę: pH 7,32, PaCO₂ 70 mmHg (9,3 kPa), HCO₃⁻ 35 mmol/L. Naudodami taisykles „HCO₃⁻ didėja 1 mmol/L kas 10 mmHg (ūmi) arba 3,5 mmol/L kas 10 mmHg (lėtinė)“, jį klasifikuokite. Spustelėkite savo atsakymą.

pH 7,32PaCO₂ 70 mmHg (9,3 kPa)HCO₃⁻ 35 mmol/L
  1. 1ūmi
  2. 2lėtinė
  3. 3ūmi lėtinės fone
39.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mV

Išmatuokite QT intervalą ir R–R intervalą šioje reguliarioje II derivacijos juostoje, tada pagal Bazett formulę QTc = QT/√RR (abu sekundėmis) apskaičiuokite pagal dažnį pataisytą dydį QTc. Atsakymą pateikite sekundėmis trijų ženklų po kablelio tikslumu.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
QTc = s
40.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mVpolimorfinė skilvelinė tachikardija „torsades de pointes“idioventrikulinis ritmasskilvelių virpėjimasprieširdžių plazdėjimas, 2:1 laidumas

Nustatykite ritmą šioje II derivacijos juostoje. Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1polimorfinė skilvelinė tachikardija „torsades de pointes“
  2. 2idioventrikulinis ritmas
  3. 3skilvelių virpėjimas
  4. 4prieširdžių plazdėjimas, 2:1 laidumas

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: B · Ištirti aspirato pH, prireikus padaryti krūtinės ląstos rentgenogramą

Kodėl tai yra atsakymas

Aspirato pH rodo padėtį skrandyje (JK rekomendacijose – 5,5 ar mažiau; JAV rekomendacijose paprastai 5 ar mažiau). Rentgenograma yra tiksliausias patvirtinimas; daugelyje JAV įstaigų ji daroma pirmą kartą įvedus zondą ir visada, kai pH neaiškus arba aspirato gauti nepavyksta. Oro įpūtimo testas nepatikimas.

Atsakymas

B · Ištirti aspirato pH, prireikus padaryti krūtinės ląstos rentgenogramą
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · Atliekant procedūras, kurios nepažeidžia sterilių kūno sričių, pavyzdžiui, duodant geriamąjį vaistą

Kodėl tai yra atsakymas

Aseptinė technika reikalinga patenkant į paprastai sterilias sritis ar liečiant svarbiausias invazinių priemonių dalis. Įprastoms neinvazinėms procedūroms pakanka standartinių atsargumo priemonių.

Atsakymas

D · Atliekant procedūras, kurios nepažeidžia sterilių kūno sričių, pavyzdžiui, duodant geriamąjį vaistą
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: C · Move the walker forward, then step into it

Kodėl tai yra atsakymas

The patient moves the walker forward, sets it down with all legs on the floor and then steps into it. To stand, they push up from the chair arms, because a walker can tip if used to pull up.

Atsakymas

C · Move the walker forward, then step into it
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: D · Be honest that an error occurred and involve the provider and team in disclosure per policy

Kodėl tai yra atsakymas

Open, honest disclosure of errors is an ethical duty and part of a safety culture. The nurse follows policy, which usually involves the provider and risk team, and does not hide or blame.

Atsakymas

D · Be honest that an error occurred and involve the provider and team in disclosure per policy
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: B · Cover the wound with sterile dressings moistened with saline

Kodėl tai yra atsakymas

Evisceration is a surgical emergency. The nurse covers the organs with sterile saline-moistened dressings, stays with the patient, positions them to reduce strain and calls the surgeon at once.

Atsakymas

B · Cover the wound with sterile dressings moistened with saline
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · An air leak in the patient or the system that needs checking

Kodėl tai yra atsakymas

Continuous bubbling in the water-seal chamber signals an air leak. The nurse checks the connections from the patient to the drain and reports a leak that cannot be fixed.

Atsakymas

A · An air leak in the patient or the system that needs checking
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: C · Thyroid function, the lungs and the skin's sensitivity to sunlight

Kodėl tai yra atsakymas

Amiodarone can cause hypo- or hyperthyroidism, pulmonary fibrosis, liver problems and photosensitivity. Regular monitoring of thyroid and liver function is needed.

Atsakymas

C · Thyroid function, the lungs and the skin's sensitivity to sunlight
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: C · Delirium starts suddenly and fluctuates, while dementia develops gradually

Kodėl tai yra atsakymas

Delirium develops over hours to days, with fluctuating attention and consciousness, and is often reversible when the cause is treated. Dementia is a gradual, progressive decline. Patients with dementia are at higher risk of delirium.

Atsakymas

C · Delirium starts suddenly and fluctuates, while dementia develops gradually
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: D · A rise in blood glucose

Kodėl tai yra atsakymas

Glucocorticoids raise blood glucose by increasing glucose production and reducing insulin sensitivity. They also tend to lower potassium, retain sodium and raise the white cell count by releasing neutrophils into the blood.Patikrinta pagal: Blood Glucose Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Atsakymas

D · A rise in blood glucose
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · Kartu vartojami keli kalį didinantys vaistai

Kodėl tai yra atsakymas

AKF inhibitoriai ir spironolaktonas abu verčia inkstus sulaikyti kalį, o papildas jo prideda dar daugiau. Slaugytojas sulaiko papildą, informuoja skiriantįjį gydytoją ir patikrina inkstų funkciją bei EKG.Patikrinta pagal: High potassium level · MedlinePlus (NIH) (2025); Spironolactone · MedlinePlus (NIH) (2018)

Atsakymas

B · Kartu vartojami keli kalį didinantys vaistai
11.Farmakologija

Atsakymas: C · Grapefruit inhibits CYP3A4 in the gut, raising simvastatin levels and myopathy risk

Kodėl tai yra atsakymas

Grapefruit compounds inhibit intestinal CYP3A4, so more simvastatin is absorbed. Higher levels increase the risk of muscle damage; drugs such as some calcium channel blockers and ciclosporin are also affected.

Atsakymas

C · Grapefruit inhibits CYP3A4 in the gut, raising simvastatin levels and myopathy risk
12.Farmakologija

Atsakymas: D · To reduce kidney damage

Kodėl tai yra atsakymas

Cisplatin is nephrotoxic, and hydration helps protect the kidneys. It also causes ototoxicity, peripheral neuropathy, severe nausea and low magnesium.

Atsakymas

D · To reduce kidney damage
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: C · The reading will be falsely high

Kodėl tai yra atsakymas

A cuff that is too small needs a higher pressure to compress the brachial artery, giving a falsely high reading. A cuff that is too large can give a falsely low reading. The bladder should encircle most of the arm, so cuff size is chosen by arm circumference.

Atsakymas

C · The reading will be falsely high
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: D · Vasodilators can cause a severe fall in BP with a fixed outflow obstruction

Kodėl tai yra atsakymas

In severe aortic stenosis, cardiac output is fixed by the narrow valve. Vasodilators lower preload and afterload, and the heart cannot compensate, so the blood pressure can fall sharply and cause syncope. They are used with care and close monitoring.

Atsakymas

D · Vasodilators can cause a severe fall in BP with a fixed outflow obstruction
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: C · An oral anticoagulant

Kodėl tai yra atsakymas

In AF the main cause of stroke is a clot from the left atrium. Oral anticoagulants such as a DOAC or warfarin prevent this far better than antiplatelets. The start date after a stroke depends on its size and bleeding risk.

Atsakymas

C · An oral anticoagulant
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: A · "I will put something between his teeth so he does not bite his tongue."

Kodėl tai yra atsakymas

Nothing should ever be put between the teeth during a seizure. Buccal midazolam is given between the gum and cheek, so the mouth does not need to be forced open. Timing the seizure and following the emergency care plan are correct.

Atsakymas

A · "I will put something between his teeth so he does not bite his tongue."
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: A · They may keep toxin in the bowel and risk toxic megacolon

Kodėl tai yra atsakymas

Slowing the bowel can increase toxin contact and the risk of colonic dilatation (toxic megacolon). Treatment is an oral antibiotic such as vancomycin or fidaxomicin, stopping unnecessary antibiotics and replacing fluids.

Atsakymas

A · They may keep toxin in the bowel and risk toxic megacolon
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: C · Gydyti kaip galimą neutropeninį sepsį: antibiotikai į veną per valandą

Kodėl tai yra atsakymas

Pacientas, kuriam bloga laukiamo nadiro metu, gydomas kaip sergantis neutropeniniu sepsiu net be aukšto karščiavimo; šiaurulys, tachikardija ir hipotenzija yra perspėjamieji požymiai. Paimami kraujo pasėliai ir empiriniai antibiotikai į veną pradedami per 1 valandą, nelaukiant kraujo tyrimo. Karščiavimą mažinantys vaistai gali užmaskuoti karščiavimą ir neturėtų vėlinti vertinimo.

Atsakymas

C · Gydyti kaip galimą neutropeninį sepsį: antibiotikai į veną per valandą
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: B · Vaisiaus širdies susitraukimų dažnį

Kodėl tai yra atsakymas

Plyšus vaisiaus dangalams, pirmiausia patikrinkite vaisiaus širdies susitraukimų dažnį, kad būtų nustatytas virkštelės iškritimas ar spaudimas. Tada užrašykite vandenų spalvą, kvapą, kiekį ir laiką.

Atsakymas

B · Vaisiaus širdies susitraukimų dažnį
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: A · Lap belt under the bump, shoulder belt between the breasts

Kodėl tai yra atsakymas

The lap belt should sit low under the abdomen across the hips and thighs, with the shoulder belt across the chest and to the side of the bump. Wearing a seat belt greatly reduces maternal and fetal injury.

Atsakymas

A · Lap belt under the bump, shoulder belt between the breasts
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: D · Asimetrinės šlaunų ar sėdmenų odos raukšlės ir ribotas klubų atitraukimas

Kodėl tai yra atsakymas

Požymiai: asimetrinės odos raukšlės, ribotas atitraukimas, atrodo trumpesnė koja ir teigiami Ortolani ar Barlow tyrimai. Kūdikystėje gydoma dažnai Pavliko dirželiais.

Atsakymas

D · Asimetrinės šlaunų ar sėdmenų odos raukšlės ir ribotas klubų atitraukimas
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: B · Matuoti temperatūrą tiesiojoje žarnoje kas 4 valandas

Kodėl tai yra atsakymas

Sergant neutropenija, temperatūros matavimo tiesiojoje žarnoje, klizmų ir žvakučių vengiama, nes jie gali pažeisti gleivinę ir leisti bakterijoms patekti į kraują. Karščiavimas esant neutropenijai yra skubi būklė.

Atsakymas

B · Matuoti temperatūrą tiesiojoje žarnoje kas 4 valandas
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: B · Sujaudinimas, prakaitavimas, tremoras, hiperrefleksija ir klonusas, prasidėję per kelias valandas nuo vaisto pakeitimo

Kodėl tai yra atsakymas

Serotonino sindromas vystosi greitai po naujo serotoninerginio vaisto, didesnės dozės ar sąveikos. Būdingas nervų ir raumenų sužadinimas (hiperrefleksija, klonusas), autonominiai požymiai ir sujaudinimas.

Atsakymas

B · Sujaudinimas, prakaitavimas, tremoras, hiperrefleksija ir klonusas, prasidėję per kelias valandas nuo vaisto pakeitimo
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: A · The combined anticholinergic effects of her medicines

Kodėl tai yra atsakymas

Several drugs with anticholinergic effects add up, increasing the risk of delirium, constipation and urinary retention in older adults. A medicine review aims to reduce the total anticholinergic burden.

Atsakymas

A · The combined anticholinergic effects of her medicines
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: 4:20 AM

24 valandų laikrodis: nuo 13 val. (1 PM) pridėkite 12 prie valandos (3:45 PM = 15:45). Nuo vidurnakčio iki 12:59 AM yra 00:00–00:59, o 12:00–12:59 PM lieka 12:00–12:59. Grįžtant atimkite 12 iš 13–23 valandų ir pridėkite PM; 00 valanda tampa 12 AM. Laiką per vidurnaktį skaičiuokite dviem dalimis: iki 24:00 (00:00), paskui nuo 00:00.

Paverskite valandą

04 → 4 AM

Atsakymas

4:20 AM

Atsakymas

4:20 AM
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: t = 9,67 h

24 valandų laikrodis: nuo 13 val. (1 PM) pridėkite 12 prie valandos (3:45 PM = 15:45). Nuo vidurnakčio iki 12:59 AM yra 00:00–00:59, o 12:00–12:59 PM lieka 12:00–12:59. Grįžtant atimkite 12 iš 13–23 valandų ir pridėkite PM; 00 valanda tampa 12 AM. Laiką per vidurnaktį skaičiuokite dviem dalimis: iki 24:00 (00:00), paskui nuo 00:00.

Prieš vidurnaktį

18:50 → 24:00 = 310 min

Po vidurnakčio

00:00 → 04:30 = 270 min

Iš viso

310 + 270 = 580 min
t = 580/60 = 9,667 ≈ 9,67 h

Atsakymas

t = 9,67 h
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 2,4 mL

Dozės įtraukimas: tūris = (paskirta dozė/pradinio tirpalo stiprumas) × pradinio tirpalo tūris. Pirmiausia paverskite į tuos pačius vienetus, tada patikrinkite, ar tūris telpa į švirkštą ir patenka ant vienos iš jo skalės žymių.

Dozė pagal kūno svorį

D = 4·15 = 60 mg

Tūris

V = 60/25 = 2,4 mL

Ant švirkšto

Šio 10 mL švirkšto kiekviena maža linija yra 0,2 mL.

Atsakymas

V = 2,4 mL
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 23,1 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Kūno masė kg

169,4/2,2 = 77 kg

Dozė

15·77 = 1155 mg

Tūris

V = (1155/250)·5 = 23,1 mL

Atsakymas

V = 23,1 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 30 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Mililitrai per minutę

30/60 = 0,5 mL/min

Lašėjimo greitis

R = 0,5·60 = 30 gtt/min

Atsakymas

R = 30 gtt/min

Su mikrolašų sistema (60 gtt/mL) gtt/min lygu mL/h.

30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 25 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Koncentracija

250/250 = 1 mg/mL

Tūris per valandą

75/1 = 75 mL/h

Lašėjimo greitis

R = 75·20/60 = 25 gtt/min

Atsakymas

R = 25 gtt/min
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: R = 31 mL/h

Heparino ir insulino infuzijos: koncentracija = vienetai maišelyje/maišelio tūris (vienetai/mL). Pompos greitis (mL/h) = vienetai per valandą/koncentracija, o vienetai per valandą = mL/h × koncentracija. Kai paskirta pagal kūno masę, pirmiausia vienetai/h = vienetai/kg/h × kūno masė. Boliuso tūris = reikiami vienetai/flakono stiprumas. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Vienetai per valandą

18·86 = 1 548 vnt./h

Koncentracija

12 500/250 = 50 vnt./mL

Pompos greitis

R = 1548/50 = 30,96 ≈ 31 mL/h

Atsakymas

R = 31 mL/h
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: R = 31,2 mL/h

Titruojamos infuzijos: pirmiausia raskite koncentraciją mcg/mL (mg × 1000/mL). Kai paskirta pagal kūno masę, mcg/min = mcg/kg/min × kūno masė. Tada mL/h = mcg/min × 60/koncentracija. Skaičiuojant atgal, mcg/kg/min = mL/h × koncentracija/(60 × kūno masė). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Koncentracija

250 mg = 250 000 mcg
250 000/250 = 1000 mcg/mL

Dozė per minutę ir per valandą

10·52 = 520 mcg/min
520·60 = 31200 mcg/h

Pompos greitis

R = 31200/1000 = 31,2 mL/h

Atsakymas

R = 31,2 mL/h
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: B = −285 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Iš viso suvartota

per os: 100 + 240 + 200 = 540 mL
ledo gabalėliai: 100/2 = 50 mL
Intraveninė infuzija: 50·8 = 400 mL
intraveninis antibiotikas: 1·50 = 50 mL
iš viso suvartota = 1040 mL

Iš viso išskirta

225 + 450 + 500 + 50 + 100 = 1325 mL

Balansas

B = 1040 − 1325 = −285 mL

Atsakymas

B = −285 mL

Neigiamas: pacientas neteko daugiau skysčių, nei gavo.

34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 9 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Likęs tūris

500 − 50 = 450 mL

Laikas

t = 450/50 = 9 h

Atsakymas

t = 9 h

Tai maždaug 9 h 00 min, todėl maišelis ištuštės apie 21:30.

35.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: MFS = 20

Morse griuvimų skalė: šeši punktai. Griuvimų anamnezė: ne 0, taip 25. Antrinė diagnozė: ne 0, taip 15. Judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas ar slaugytojos pagalba 0; ramentai, lazda ar vaikštynė 15; laikosi už baldų 30. IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne 0, taip 20. Eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis 0; silpna 10; sutrikusi 20. Psichikos būklė: žino savo ribas 0; pervertina arba pamiršta ribas 15. Suma svyruoja nuo 0 iki 125. Rizikos ribos ligoninėse skiriasi; dažnai naudojama: 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė.

Įvertinkite kiekvieną punktą

griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne → 0
antrinė diagnozė: ne → 0
judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas arba padeda slaugytoja → 0
IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip → 20
eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis → 0
psichikos būklė: žino savo ribas → 0

Sudėtis

Morse suma = 0 + 0 + 0 + 20 + 0 + 0 = 20

Atsakymas

MFS = 20
36.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: maža rizika

Morse griuvimų skalė: šeši punktai. Griuvimų anamnezė: ne 0, taip 25. Antrinė diagnozė: ne 0, taip 15. Judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas ar slaugytojos pagalba 0; ramentai, lazda ar vaikštynė 15; laikosi už baldų 30. IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne 0, taip 20. Eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis 0; silpna 10; sutrikusi 20. Psichikos būklė: žino savo ribas 0; pervertina arba pamiršta ribas 15. Suma svyruoja nuo 0 iki 125. Rizikos ribos ligoninėse skiriasi; dažnai naudojama: 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė.

Įvertinkite kiekvieną punktą

griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne → 0
antrinė diagnozė: taip → 15
judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas arba padeda slaugytoja → 0
IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne → 0
eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis → 0
psichikos būklė: žino savo ribas → 0

Sudėtis

Morse suma = 0 + 15 + 0 + 0 + 0 + 0 = 15

Rizikos lygis

15 → maža rizika

Atsakymas

maža rizika
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: HCO₃⁻ = 28,9 mmol/L

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

PaCO₂ pokytis

|54 − 40| = 14 mmHg → 1,4 × 10 mmHg

Tikėtinas HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 + 3,5·1,4 = 28,9 mmol/L

Atsakymas

HCO₃⁻ = 28,9 mmol/L
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: lėtinė

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Tikėtinas HCO₃⁻

ūmi: 24 + 1·3 = 27 mmol/L
lėtinė: 24 + 3,5·3 = 34,5 mmol/L

Palyginkite

išmatuotas: 35 mmol/L → lėtinė

Atsakymas

lėtinė
39.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: QTc = 0,491 s

QT ir QTc: QT intervalas eina nuo QRS komplekso pradžios iki T dantelio pabaigos. Didėjant pulsui jis trumpėja, todėl pataisomas pagal dažnį naudojant R–R intervalą sekundėmis: Bazett QTc = QT/√RR ir Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett formulė – labiausiai paplitusi vadovėliuose; ji per daug pataiso esant dideliam pulsui, kai pirmenybė teikiama Fridericia. Ribos įvairiuose šaltiniuose skiriasi: QTc didesnis nei maždaug 0,45 s vyrams arba 0,46 s moterims paprastai vadinamas pailgėjusiu, o didesnis nei 0,50 s – žymiai pailgėjusiu.

Matuokite

QT = 9,5 × 0,04 = 0,38 s
RR = 15 × 0,04 = 0,60 s

Bazett formulė

QTc = 0,38/√0,60 = 0,38/0,7746 = 0,491 s

Atsakymas

QTc = 0,491 s

Viršija įprastas ribas ir vyrams (apie 0,45 s), ir moterims (apie 0,46 s): pailgėjęs. (491 ms)

40.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: polimorfinė skilvelinė tachikardija „torsades de pointes“

Daugiau skilvelinių ritmų: „torsades de pointes“ yra polimorfinė skilvelinė tachikardija, paprastai 150–250/min., kai platūs kompleksai keičia aukštį ir sukasi aplink izoliniją, kelis dūžius nukreipti aukštyn, paskui žemyn. Vadovėliuose ji siejama su pailgėjusiu QT intervalu, o gaivinimo gairėse jai skiriamas vaistas yra magnio sulfatas. Idioventrikulinis ritmas yra skilvelių pabėgimo ritmas: taisyklingas, platus QRS (0,12 s ar daugiau), be P dantelių, 20–40/min. (pagreitėjęs idioventrikulinis ritmas būna 40–100/min.). Monomorfinė skilvelinė tachikardija turi vienodus plačius kompleksus ir dažnį didesnį nei 100/min. Skilvelių virpėjimas yra chaotiškas, be pasikartojančio komplekso.

Penki žingsniai

1. Dažnis: labai greitas, kompleksai nutolę maždaug 6 mažų langelių (apie 250 per minutę).
2. Ritmas: greitas ir apytiksliai taisyklingas, bet kompleksų aukštis ir kryptis kinta pasikartojančiu verpstės pavidalu.
3. P dantelis: nustatyti negalima.
4. PR intervalas: išmatuoti negalima.
5. QRS: platus ir polimorfinis; kompleksai sukasi aplink izoliniją, kelis dūžius nukreipti aukštyn, paskui žemyn.

Interpretacija

polimorfinė skilvelinė tachikardija „torsades de pointes“

Atsakymas

polimorfinė skilvelinė tachikardija „torsades de pointes“

„Torsades de pointes“ yra polimorfinė VT, susijusi su pailgėjusiu QT intervalu. Tai tik atpažinimo pratimas.

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions