NCLEX tipo bandomieji klausimai (RN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 40 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Paros dozė
mg/parai = mg/kg/parai × kūno masė (kg)
Dozių skaičius per parą
skaičius = 24 h / dozavimo intervalas (h)
Svarai į kilogramus
kg = lb / 2,2
Infuzijos koncentracija
vienetai/mL = vienetai maišelyje / maišelio tūris
Pompos greitis
mL/h = dozė per valandą / koncentracija
Titruojama infuzija
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dozė pagal pompos greitį
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Vienetai
1 mg = 1000 mcg

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

A patient shouts at the nurse that nobody has told them when their operation will be. What is the best first response?

  1. ATell the patient to stop shouting or leave the ward
  2. BWalk away until the patient calms down by themselves
  3. CStay calm, listen and acknowledge their frustration
  4. DArgue back that the staff are very busy
2.Slaugos pagrindaiSunkus

Under the Mental Capacity Act 2005 (England and Wales), a patient with capacity makes a decision staff think is unwise. What follows?

  1. AAn unwise decision on its own proves that the person lacks capacity
  2. BStaff may override any decision they think is unwise
  3. CThe family must be asked to make the decision instead
  4. DAn unwise decision alone does not mean the person lacks capacity
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

Slaugytojas telefonu gauna žodinį nurodymą. Kokia praktika saugiausia?

  1. AĮvykdyti neįrašius
  2. BUžsirašyti ir perskaityti paskyrusiam asmeniui
  3. CPaprašyti kolegos paklausyti ir taip pat įsiminti
  4. DĮsiminti ir užrašyti pamainos pabaigoje
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

Pacientas priimtas dėl ūmaus viduriavimo, įtariama C. difficile infekcija. Tyrimo rezultato dar nėra. Kada reikia pradėti kontaktines atsargumo priemones?

  1. ATik kai tyrimo rezultatas teigiamas
  2. BPo trijų viduriavimo dienų
  3. CIš karto, nelaukiant tyrimo rezultato
  4. DTik jei pacientui pakyla temperatūra
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

Pamainos vadovui reikia atlaisvinti lovą. Kuris pacientas tinkamiausias išrašyti ar perkelti į žemesnio lygio priežiūrą?

  1. APneumonija, deguonies poreikis per naktį išaugo nuo 2 iki 4 L/min
  2. B3 diena po nesudėtingos apendektomijos, valgo, vartoja geriamuosius nuskausminamuosius
  3. CPaguldytas prieš dvi valandas dėl krūtinės skausmo; troponino rezultatas dar nežinomas
  4. D1 diena po žarnyno operacijos su nauja 38,5 °C temperatūra
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

Several patients on a unit develop diarrhea within two days. What should the nurse do first?

  1. AMove the affected patients into shared rooms with other patients to free up beds
  2. BPlace affected patients on contact precautions and inform infection control
  3. CGive all patients antidiarrheal drugs without assessment
  4. DWait to see if more patients become unwell
7.Klinikinė slaugaVidutinis

What is the most common cause of hypernatraemia in frail older inpatients?

  1. ATaking too many vitamins
  2. BToo much exercise
  3. CNot drinking enough water
  4. DEating too much salt in one meal
8.Klinikinė slaugaSunkus

A patient has sudden, severe "tearing" chest pain going through to the back and a large difference in blood pressure between the arms. What should be suspected?

  1. AGastro-oesophageal reflux
  2. BPericarditis
  3. CAortic dissection
  4. DStable angina
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

When blood is drawn from a central venous catheter, why is a small volume of blood usually discarded first, according to policy?

  1. ATo check that the catheter tip is still in the right vein
  2. BTo avoid diluting the sample with flush or infusion fluid
  3. CTo lower the patient's hemoglobin for a blood transfusion
  4. DTo remove blood clots that form in all central lines
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

Kuris rezultatų rinkinys tipiškiausias geležies stokos anemijai?

  1. ANormalus hemoglobinas tik su dideliu trombocitų skaičiumi
  2. BDidelis hemoglobinas ir didelis hematokritas
  3. CMažas hemoglobinas, maži raudonieji kraujo kūneliai (mažas MCV) ir mažas feritinas
  4. DMažas hemoglobinas, dideli raudonieji kraujo kūneliai (didelis MCV) ir didelis feritinas
11.FarmakologijaVidutinis

A patient with suspected sepsis has blood cultures ordered and a first antibiotic dose due. What should the nurse do?

  1. AGive the antibiotic only if the temperature is above 40 °C (104 °F)
  2. BWait for the culture results before giving any antibiotic
  3. CGive the antibiotic first, then take blood cultures the next day
  4. DTake the blood cultures first, then give the antibiotic at once
12.FarmakologijaSunkus

Kurios grupės vaistai kartu su AKF inhibitoriumi gali sukelti gyvybei pavojingą hiperkalemiją?

  1. AProtonų siurblio inhibitoriai
  2. BKalį tausojantys diuretikai, pvz., spironolaktonas
  3. CKilpiniai diuretikai, pvz., didelės dozės į veną leidžiamas furosemidas
  4. DTiazidiniai diuretikai
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

After a prescribed IV fluid bolus for hypotension, what should the nurse do next?

  1. AStart a second fluid bolus straight away without checking anything
  2. BReassess heart rate, blood pressure, urine output and lung sounds
  3. CStop all monitoring if the patient says they feel better
  4. DWait until the next routine observations in four hours
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

The stump of a recent below-knee amputation suddenly bleeds heavily through the dressing. What should the nurse do first?

  1. AApply a warm compress to the stump
  2. BEncourage the patient to walk on crutches to ease the pressure
  3. CRemove all the dressings and wait for the bleeding to stop by itself
  4. DApply firm direct pressure and call for urgent surgical help
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

Before surgery for a phaeochromocytoma, why is an alpha-blocker started before any beta-blocker?

  1. AAlpha-blockers lower the blood glucose before surgery
  2. BBeta-blockers given first would make the tumour grow faster
  3. CA beta-blocker alone can cause a dangerous rise in BP
  4. DThe order of the two drugs makes no difference
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

A patient with untreated end-stage kidney disease has chest pain that is worse lying flat and better sitting forward. A rub is heard over the heart. What is most likely?

  1. AA rib fracture from coughing
  2. BA stable angina attack, which needs only a nitrate spray and rest
  3. CIndigestion from phosphate binders
  4. DUraemic pericarditis, which usually needs urgent dialysis
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Pacientas, kuriam suformuotas klubinės žarnos šlapimo nuvedimo kanalas (urostoma), nerimauja dėl gleivių šlapime. Koks paaiškinimas teisingas?

  1. ATai reiškia, kad stoma nebeveikia ir reikia operacijos
  2. BTai normalu, nes kanalas suformuotas iš plonosios žarnos
  3. CTai rodo, kad vystosi žarnų nepraeinamumas
  4. DTai inkstų akmens požymis ir apie tai reikia pranešti šiandien
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

An hour after a line flush, a patient receiving parenteral nutrition has rigors and a temperature of 39,1 °C. What should the nurse suspect and do?

  1. ALine infection; escalate and take blood cultures
  2. BLow blood glucose; give a sugary drink
  3. CA normal reaction; give paracetamol and continue the infusion
  4. DFluid overload; reduce the infusion rate only
19.Akušerinė slaugaVidutinis

Why must the fetal heart rate be monitored before and after external cephalic version?

  1. AThe procedure can cause cord compression or abruption
  2. BIt confirms the baby's sex
  3. CIt is needed only to record the baby's position for billing
  4. DIt is used to diagnose gestational diabetes
20.Akušerinė slaugaSunkus

A newborn born after a shoulder dystocia holds one arm limp at the side, internally rotated, with the wrist flexed. What is most likely?

  1. AErb's palsy
  2. BClubfoot
  3. CFacial nerve palsy
  4. DDevelopmental hip dysplasia
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

Which daily monitoring is most useful for a child with nephrotic syndrome?

  1. AWeight and urine dipstick for protein
  2. BBlood glucose before and after every meal
  3. CPeak flow and oxygen saturation every morning
  4. DHead circumference and fontanelle tension
22.Pediatrinė slaugaSunkus

Newborn screening shows congenital hypothyroidism. The parents ask why a baby who looks well needs treatment. What is the best answer?

  1. AThe baby will develop diabetes if the thyroid is not treated now
  2. BTreatment is only cosmetic, to prevent a swollen neck (goitre) developing later in childhood
  3. CWithout early treatment it can cause lasting learning disability and poor growth
  4. DThe baby could pass the condition to other children in the family
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

When is the best time to teach a patient with an anxiety disorder a relaxation technique?

  1. AWhen the patient's anxiety is at a mild level
  2. BDuring a panic attack, when the patient needs it most
  3. CWhen the patient's anxiety is severe, so that the effect can be seen clearly
  4. DOnly after the patient has been discharged from hospital
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

A patient asks the nurse to pray with her before her ECT. The nurse does not share her religion. What is the most appropriate response?

  1. AIgnore the request politely and change the subject to the procedure itself
  2. BTell her that religion has no place in hospital care
  3. CRespect the request, join in if comfortable, and offer to call the chaplain
  4. DTry to persuade her to adopt the nurse's own beliefs
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
8,4764 mL? mLapvalinti iki 0,1 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Injekcijos dozės skaičiavimas duoda 8,4764 mL. Šio uždavinio taisyklė tokia: 1 mL ar didesni tūriai apvalinami iki mL dešimtųjų. Kokią reikšmę x užrašote?

8,4764 mL
x = mL
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
4 fl oz? mL2½ tsp? mL2 tbsp? mLΣ = ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Per pamainą pacientas suvartoja: 4 fl oz iš sultys, 2½ tsp iš kosulio sirupas, 2 tbsp iš skystasis papildas. Naudodami pateiktus atitikmenis, raskite bendrą suvartotą kiekį per burną V mL.

1 fl oz = 30 mL1 tsp = 5 mL1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
024681010 mL

32 kg sveriančiam vaikui paskirta 3 mg/kg vaisto. Pradiniame tirpale yra 10 mg/mL. Įtraukite dozę: kokį tūrį V suleidžiate?

32 kg3 mg/kg10 mg/mL
V = mL
28.Dozių skaičiavimasSunkus
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Paskirta 0,9 mg. Ampulėje yra 2000 mikrogramų viename mL. Įtraukite dozę į 1 mL švirkštą: kokį tūrį V suleidžiate?

0,9 mg2000 mcg/mL
V = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
480 mLliko? mL/h6 h liko

Paskirta sulašinti 500 mL per 8 valandas. Po 2 valandų pastebite, kad maišelyje dar liko 480 mL, o infuzija vis tiek turi baigtis laiku. Kokį greitį R mL/h reikia nustatyti pompai iš naujo?

500 mL / 8 hpo 2 h: 480 mL
R = mL/h
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
1000 mg500 mL60 gtt/mL120 mg/h? gtt/min

1000 mg vaisto praskiedžiama 500 mL ir lašinama savitaka per 60 gtt/mL sistemą. Paskirta 120 mg per valandą. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę.

1000 mg/500 mL120 mg/h60 gtt/mL
R = gtt/min
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasVidutinis
12 500 vnt.250 mLheparin? mL/h60 kg20 vnt./kg/h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Maišelyje yra 12 500 vienetų heparino 250 mL. Paskirta 20 vienetai/kg/h pacientui, sveriančiam 60 kg. Kokį greitį R nustatysite pompoje, mL/h? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

12 500 vnt./250 mL20 vnt./kg/h60 kg
R = mL/h
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasSunkus
8 mg250 mLnorepinephrine? mL/h79 kg16 mcg/min

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 79 kg sveriančiam pacientui paskirta norepinephrine po 16 mcg/min. Maišelyje yra 8 mg 250 mL. Raskite pompos greitį R mL/h. Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

8 mg/250 mL16 mcg/min79 kg
R = mL/h
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta8 valandų pamainasultys100 mLvanduo240 mLželė120 mLledo gabalėliai120 mLIntraveninė infuzija80 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas2 × 50 mLšlapimas175 mLšlapimas200 mLšlapimas475 mLžaizdos drenas120 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 8 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite skysčių balansą B = suvartota − išskirta, mL (neigiamas atsakymas reiškia grynąjį netekimą). Ledo gabalėlius skaičiuokite kaip pusę jų tūrio.

sultys: 100 mLvanduo: 240 mLželė: 120 mLledo gabalėliai: 120 mLIntraveninė infuzija: 80 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas: 2 × 50 mLšlapimas: 175 mLšlapimas: 200 mLšlapimas: 475 mLžaizdos drenas: 120 mL
B = mL
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
1000 mL125 mL/hpradžia 12:0016:00: ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 1000 mL maišelis pradėtas lašinti 12:00 ir lašinamas pompa 125 mL/h greičiu. Kiek mL V liks maišelyje 16:00?

1000 mL125 mL/h12:00 → 16:00
V = mL
35.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Braden skalę: jutiminis suvokimas: labai ribotas; drėgmė: retai drėgna; aktyvumas: vaikšto dažnai; judrumas: šiek tiek ribotas; mityba: puiki; trintis ir šlytis: akivaizdžios problemos nėra. Raskite Braden sumą B.

6–23
B =
36.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1žemasmaža–vidutinėvidutinisaukštas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 8/min., SpO₂ 96 % kvėpuojant kambario oru, kraujospūdis 110/66 mmHg, pulsas 110/min., budrus, temperatūra 37,7 °C. Į kokią klinikinės rizikos grupę patenka pacientas? Spustelėkite ją.

RR 8SpO₂ 96%orasSBP 110HR 110AT 37,7 °C
  1. 1žemas
  2. 2maža–vidutinė
  3. 3vidutinis
  4. 4aukštas
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis

Mokomasis dujų tyrimas rodo PaCO₂ 62 mmHg (8,3 kPa). Naudokite taisyklę: esant ūmiai kvėpavimo acidozei HCO₃⁻ didėja 1 mmol/L kiekvienam 10 mmHg, kuriuo PaCO₂ viršija 40, pradėdami nuo HCO₃⁻ 24 mmol/L, ir raskite tikėtiną HCO₃⁻.

PaCO₂ 62 mmHg (8,3 kPa)pradinė reikšmė: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus
pH7,357,457,32PaCO₂mmHg354564HCO₃⁻mmol/L222632ūmilėtinėūmi lėtinės fone

Mokomasis dujų tyrimas rodo kvėpavimo acidozę: pH 7,32, PaCO₂ 64 mmHg (8,5 kPa), HCO₃⁻ 32 mmol/L. Naudodami taisykles „HCO₃⁻ didėja 1 mmol/L kas 10 mmHg (ūmi) arba 3,5 mmol/L kas 10 mmHg (lėtinė)“, jį klasifikuokite. Spustelėkite savo atsakymą.

pH 7,32PaCO₂ 64 mmHg (8,5 kPa)HCO₃⁻ 32 mmol/L
  1. 1ūmi
  2. 2lėtinė
  3. 3ūmi lėtinės fone
39.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mVsupraventrikulinė tachikardija (SVT)sinusinė bradikardijasinusinė tachikardijaprieširdžių plazdėjimas, 2:1 laidumas

Išanalizuokite šią II derivacijos ritmo juostą. Koks tai ritmas? Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1supraventrikulinė tachikardija (SVT)
  2. 2sinusinė bradikardija
  3. 3sinusinė tachikardija
  4. 4prieširdžių plazdėjimas, 2:1 laidumas
40.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mVneatidėliotina defibriliacijakrūtinės ląstos paspaudimų gaivinimas (CPR) (nešokiruotinas ritmas)sinchronizuota kardioversijatranskutaninė stimuliacija

Pacientui be čiuopiamo pulso monitoriuje matomas šis organizuotas ritmas (elektrinis aktyvumas be pulso). Kokį gydymą jam įvardija suaugusiųjų gaivinimo gairės? Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1neatidėliotina defibriliacija
  2. 2krūtinės ląstos paspaudimų gaivinimas (CPR) (nešokiruotinas ritmas)
  3. 3sinchronizuota kardioversija
  4. 4transkutaninė stimuliacija

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: C · Stay calm, listen and acknowledge their frustration

Kodėl tai yra atsakymas

Listening calmly and acknowledging feelings often de-escalates anger. The nurse then finds out the answer or explains what will happen next. Staff safety is maintained throughout.

Atsakymas

C · Stay calm, listen and acknowledge their frustration
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · An unwise decision alone does not mean the person lacks capacity

Kodėl tai yra atsakymas

One of the Act's principles is that a person is not treated as lacking capacity just because they make an unwise decision. Staff can explain risks, but the decision is the patient's.

Atsakymas

D · An unwise decision alone does not mean the person lacks capacity
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: B · Užsirašyti ir perskaityti paskyrusiam asmeniui

Kodėl tai yra atsakymas

Užrašius nurodymą ir perskaičius jį garsiai patvirtinama, kad jis išgirstas teisingai. Žodiniai nurodymai pagal tvarką ribojami skubiomis situacijomis, o paskyrusiojo asmens parašu patvirtinami vėliau.

Atsakymas

B · Užsirašyti ir perskaityti paskyrusiam asmeniui
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: C · Iš karto, nelaukiant tyrimo rezultato

Kodėl tai yra atsakymas

Priemonės pradedamos įtarus, nes laukiant tyrimo pacientas gali platinti sporas. Pacientas guldomas vienvietėje palatoje taikant kontaktines atsargumo priemones, o rankos plaunamos vandeniu ir muilu.

Atsakymas

C · Iš karto, nelaukiant tyrimo rezultato
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: B · 3 diena po nesudėtingos apendektomijos, valgo, vartoja geriamuosius nuskausminamuosius

Kodėl tai yra atsakymas

Pacientas po apendektomijos stabilus, valgo ir susitvarko su geriamaisiais nuskausminamaisiais. Laukiamas troponinas, didėjantis deguonies poreikis ir nauja karštinė reiškia, kad paciento eiga dar neaiški.

Atsakymas

B · 3 diena po nesudėtingos apendektomijos, valgo, vartoja geriamuosius nuskausminamuosius
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: B · Place affected patients on contact precautions and inform infection control

Kodėl tai yra atsakymas

A cluster of diarrhea may be an outbreak, for example of C. difficile or norovirus. Contact precautions and early notification of infection control limit spread.

Atsakymas

B · Place affected patients on contact precautions and inform infection control
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: C · Not drinking enough water

Kodėl tai yra atsakymas

Hypernatraemia usually reflects water deficit, often in patients who are confused, unable to drink independently or losing fluid through fever or diarrhoea. Supporting fluid intake prevents it.

Atsakymas

C · Not drinking enough water
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: C · Aortic dissection

Kodėl tai yra atsakymas

Aortic dissection classically causes abrupt, tearing pain radiating to the back, with unequal arm pulses or pressures. It is a surgical emergency, and thrombolysis must not be given.

Atsakymas

C · Aortic dissection
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · To avoid diluting the sample with flush or infusion fluid

Kodėl tai yra atsakymas

Central lines contain flush solution or infused fluids, which can dilute the sample or add glucose, heparin or electrolytes. Infusions are paused and an initial volume is discarded (or reinfused per policy) before the sample is drawn; then the line is flushed.

Atsakymas

B · To avoid diluting the sample with flush or infusion fluid
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: C · Mažas hemoglobinas, maži raudonieji kraujo kūneliai (mažas MCV) ir mažas feritinas

Kodėl tai yra atsakymas

Geležies stoka sukelia mikrocitinę anemiją (mažas MCV) su mažomis geležies atsargomis (mažas feritinas). Dideli raudonieji kraujo kūneliai rodo vitamino B12 ar folio rūgšties stoką.Patikrinta pagal: Ferritin Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2025); RBC indices · MedlinePlus (NIH) (2026)

Atsakymas

C · Mažas hemoglobinas, maži raudonieji kraujo kūneliai (mažas MCV) ir mažas feritinas
11.Farmakologija

Atsakymas: D · Take the blood cultures first, then give the antibiotic at once

Kodėl tai yra atsakymas

Cultures are taken before antibiotics so the organism can be identified, but antibiotics must not be delayed in sepsis. Taking cultures quickly and then giving the antibiotic meets both aims.

Atsakymas

D · Take the blood cultures first, then give the antibiotic at once
12.Farmakologija

Atsakymas: B · Kalį tausojantys diuretikai, pvz., spironolaktonas

Kodėl tai yra atsakymas

AKF inhibitoriai mažina aldosteroną, o spironolaktonas blokuoja jo receptorių; kartu jie mažina kalio išskyrimą ir gali pavojingai padidinti kalio kiekį.

Atsakymas

B · Kalį tausojantys diuretikai, pvz., spironolaktonas
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: B · Reassess heart rate, blood pressure, urine output and lung sounds

Kodėl tai yra atsakymas

A fluid challenge is followed by reassessment of perfusion (heart rate, BP, capillary refill, mental state, urine output) and signs of overload such as crackles, raised JVP or worsening breathlessness. The findings are reported to decide on further fluid, vasopressors or escalation.

Atsakymas

B · Reassess heart rate, blood pressure, urine output and lung sounds
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: D · Apply firm direct pressure and call for urgent surgical help

Kodėl tai yra atsakymas

Haemorrhage from a stump needs immediate direct pressure, elevation if appropriate, and urgent surgical help. A tourniquet should be available as policy directs. Vital signs are monitored for shock.

Atsakymas

D · Apply firm direct pressure and call for urgent surgical help
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: C · A beta-blocker alone can cause a dangerous rise in BP

Kodėl tai yra atsakymas

Blocking beta receptors alone leaves catecholamines acting on alpha receptors, causing severe vasoconstriction and a hypertensive crisis. Alpha blockade, such as with phenoxybenzamine, comes first, and a beta-blocker may be added later for tachycardia.

Atsakymas

C · A beta-blocker alone can cause a dangerous rise in BP
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: D · Uraemic pericarditis, which usually needs urgent dialysis

Kodėl tai yra atsakymas

Uraemic toxins can cause pericarditis, with positional chest pain and a friction rub. It is an indication for urgent dialysis and can lead to a pericardial effusion and tamponade.

Atsakymas

D · Uraemic pericarditis, which usually needs urgent dialysis
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: B · Tai normalu, nes kanalas suformuotas iš plonosios žarnos

Kodėl tai yra atsakymas

Klubinės žarnos šlapimo nuvedimo kanalui naudojamas klubinės žarnos segmentas, kuris toliau gamina gleives. Pacientai skatinami gerai gerti, kad šlapimas tekėtų. Drumstas, nemalonaus kvapo šlapimas su karščiavimu, tačiau, rodo infekciją.

Atsakymas

B · Tai normalu, nes kanalas suformuotas iš plonosios žarnos
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: A · Line infection; escalate and take blood cultures

Kodėl tai yra atsakymas

Fever and rigors after flushing a central line suggest a catheter-related bloodstream infection. The nurse escalates urgently, takes cultures from the line and peripherally per policy, and starts sepsis care.

Atsakymas

A · Line infection; escalate and take blood cultures
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: A · The procedure can cause cord compression or abruption

Kodėl tai yra atsakymas

External cephalic version turns a breech fetus to cephalic. It can cause fetal bradycardia, cord problems, abruption and fetomaternal bleeding, so the fetus is monitored and anti-D given to Rh-negative women.

Atsakymas

A · The procedure can cause cord compression or abruption
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: A · Erb's palsy

Kodėl tai yra atsakymas

Erb's palsy (C5–C6 injury) gives the "waiter's tip" posture and an absent Moro on that side. Most recover with gentle positioning and physiotherapy.

Atsakymas

A · Erb's palsy
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: A · Weight and urine dipstick for protein

Kodėl tai yra atsakymas

Daily weights show changes in fluid retention, and urine dipsticks show whether protein loss is improving or relapsing. Abdominal girth and blood pressure are also often monitored.

Atsakymas

A · Weight and urine dipstick for protein
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: C · Without early treatment it can cause lasting learning disability and poor growth

Kodėl tai yra atsakymas

Thyroid hormone is vital for brain development and growth. Untreated congenital hypothyroidism causes permanent intellectual disability, which is why it is screened for and treated early, before symptoms appear.

Atsakymas

C · Without early treatment it can cause lasting learning disability and poor growth
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: A · When the patient's anxiety is at a mild level

Kodėl tai yra atsakymas

Patients with severe anxiety or panic cannot take in new information. New coping skills are taught when anxiety is low, so they can be used later when anxiety rises.

Atsakymas

A · When the patient's anxiety is at a mild level
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: C · Respect the request, join in if comfortable, and offer to call the chaplain

Kodėl tai yra atsakymas

Supporting spiritual needs can reduce distress. The nurse can respond with respect within her own comfort, and refer to chaplaincy or faith leaders, without imposing her own beliefs.

Atsakymas

C · Respect the request, join in if comfortable, and offer to call the chaplain
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: x = 8,5 mL

Apvalinimas: pažiūrėkite į skaitmenį iškart po apvalinamos vietos: 5 ar daugiau apvalinama aukštyn, 4 ar mažiau skaitmuo paliekamas. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, niekada tarpinių žingsnių. Tipinės egzaminų taisyklės: 1 mL ar didesni tūriai iki dešimtųjų, mažesni nei 1 mL tūriai iki šimtųjų, lašų greitis iki sveikų lašų, svoris iki vieno ženklo po kablelio; visada laikykitės klausime nurodytos taisyklės.

Skaitmuo vietoje: dešimtosios

8.4764 → 4

Lemia tik kitas skaitmuo

8,4764 → 7
7 yra 5 ar daugiau, todėl 4 apvalinama į didesnę pusę.
Tolesni skaitmenys (64) neskaičiuojami: apvalinama vieną kartą, ne žingsniais.

Suapvalinkite

x = 8,5 mL

Atsakymas

x = 8,5 mL
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: V = 162,5 mL

Buitiniai matai ir svoris: slaugos egzaminuose naudojami suapvalinti atitikmenys: 1 arbatinis šaukštelis (tsp) = 5 mL, 1 valgomasis šaukštas (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 skysčio uncija (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, o 1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL. Svoriui 1 kg = 2,2 lb ir 1 lb = 16 oz; ilgiui 1 colis = 2,54 cm. Sudarykite perskaičiavimą taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų.

Kiekviena eilutė mL

4 fl oz = 4·30 = 120 mL
2½ tsp = 2,5·5 = 12,5 mL
2 tbsp = 2·15 = 30 mL

Sudėtis

V = 120 + 12,5 + 30 = 162,5 mL

Atsakymas

V = 162,5 mL
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 9,6 mL

Dozės įtraukimas: tūris = (paskirta dozė/pradinio tirpalo stiprumas) × pradinio tirpalo tūris. Pirmiausia paverskite į tuos pačius vienetus, tada patikrinkite, ar tūris telpa į švirkštą ir patenka ant vienos iš jo skalės žymių.

Dozė pagal kūno svorį

D = 3·32 = 96 mg

Tūris

V = 96/10 = 9,6 mL

Ant švirkšto

Šio 10 mL švirkšto kiekviena maža linija yra 0,2 mL.

Atsakymas

V = 9,6 mL
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 0,45 mL

Dozės įtraukimas: tūris = (paskirta dozė/pradinio tirpalo stiprumas) × pradinio tirpalo tūris. Pirmiausia paverskite į tuos pačius vienetus, tada patikrinkite, ar tūris telpa į švirkštą ir patenka ant vienos iš jo skalės žymių.

Tie patys vienetai

0,9 mg = 900 mcg

Tūris

V = 900/2000 = 0,45 mL

Atsakymas

V = 0,45 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 80 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Pradinis greitis

500/8 = 62,5 mL/h

Naujas greitis

R = 480/6 = 80 mL/h

Atsakymas

R = 80 mL/h

Tai daugiau nei 25% padidėjimas: daugelyje ligoninių reikia ne „pasivyti“, o susisiekti su vaistą paskyrusiu gydytoju ir įvertinti, ar pacientui nėra skysčių pertekliaus.

30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 60 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Koncentracija

1000/500 = 2 mg/mL

Tūris per valandą

120/2 = 60 mL/h

Lašėjimo greitis

R = 60·60/60 = 60 gtt/min

Atsakymas

R = 60 gtt/min
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: R = 24 mL/h

Heparino ir insulino infuzijos: koncentracija = vienetai maišelyje/maišelio tūris (vienetai/mL). Pompos greitis (mL/h) = vienetai per valandą/koncentracija, o vienetai per valandą = mL/h × koncentracija. Kai paskirta pagal kūno masę, pirmiausia vienetai/h = vienetai/kg/h × kūno masė. Boliuso tūris = reikiami vienetai/flakono stiprumas. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Vienetai per valandą

20·60 = 1 200 vnt./h

Koncentracija

12 500/250 = 50 vnt./mL

Pompos greitis

R = 1200/50 = 24 mL/h

Atsakymas

R = 24 mL/h
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: R = 30 mL/h

Titruojamos infuzijos: pirmiausia raskite koncentraciją mcg/mL (mg × 1000/mL). Kai paskirta pagal kūno masę, mcg/min = mcg/kg/min × kūno masė. Tada mL/h = mcg/min × 60/koncentracija. Skaičiuojant atgal, mcg/kg/min = mL/h × koncentracija/(60 × kūno masė). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Koncentracija

8 000/250 = 32 mcg/mL

Dozė per valandą

Paskirta per minutę visam pacientui, todėl kūno masės nereikia.

16·60 = 960 mcg/h

Pompos greitis

R = 960/32 = 30 mL/h

Atsakymas

R = 30 mL/h
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: B = 290 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Iš viso suvartota

per os: 100 + 240 + 120 = 460 mL
ledo gabalėliai: 120/2 = 60 mL
Intraveninė infuzija: 80·8 = 640 mL
intraveninis antibiotikas: 2·50 = 100 mL
iš viso suvartota = 1260 mL

Iš viso išskirta

175 + 200 + 475 + 120 = 970 mL

Balansas

B = 1260 − 970 = 290 mL

Atsakymas

B = 290 mL

Teigiamas: gauta daugiau skysčių, nei išskirta.

34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: V = 500 mL

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Praėjęs laikas

12:00 → 16:00 = 4 h

Sulašintas tūris

125·4 = 500 mL

Likęs tūris

V = 1000 − 500 = 500 mL

Atsakymas

V = 500 mL
35.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: B = 20

Braden skalė: šešios poskalės pragulų rizikai vertinti. Jutiminis suvokimas, drėgmė, aktyvumas, judrumas ir mityba vertinami 1–4 balais, nuo blogiausio lygio (1) iki problemos nebuvimo (4); trintis ir šlytis vertinama 1–3 balais. Suma svyruoja nuo 6 iki 23, o mažesnė suma reiškia didesnę riziką. Dažnos grupės: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža rizika, 13–14 vidutinė rizika, 10–12 didelė rizika ir 9 ar mažiau labai didelė rizika.

Įvertinkite kiekvieną poskalę

jutiminis suvokimas: labai ribotas → 2
drėgmė: retai drėgna → 4
aktyvumas: vaikšto dažnai → 4
judrumas: šiek tiek ribotas → 3
mityba: puiki → 4
trintis ir šlytis: akivaizdžios problemos nėra → 3

Sudėtis

Braden suma = 2 + 4 + 4 + 3 + 4 + 3 = 20

Atsakymas

B = 20
36.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: vidutinis

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 8/min → 3
SpO₂ 96% → 0
kvėpuojant oru → 0
SBP 110 mmHg → 1
HR 110/min → 1
budrus (A) → 0
T 37,7 °C → 0

Suma ir raudoni balai

NEWS2 = 3 + 0 + 0 + 1 + 1 + 0 + 0 = 5
Bent vienas rodiklis vertinamas 3.

Rizikos grupė

vidutinis

Atsakymas

vidutinis

Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios klinikinės reakcijos.

37.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: HCO₃⁻ = 26,2 mmol/L

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

PaCO₂ pokytis

|62 − 40| = 22 mmHg → 2,2 × 10 mmHg

Tikėtinas HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 + 1·2,2 = 26,2 mmol/L

Atsakymas

HCO₃⁻ = 26,2 mmol/L
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: lėtinė

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Tikėtinas HCO₃⁻

ūmi: 24 + 1·2,4 = 26,4 mmol/L
lėtinė: 24 + 3,5·2,4 = 32,4 mmol/L

Palyginkite

išmatuotas: 32 mmol/L → lėtinė

Atsakymas

lėtinė
39.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: sinusinė tachikardija

Ritmo kriterijai (II derivacija): sinusiniam ritmui būdingas teigiamas P dantelis prieš kiekvieną QRS, pastovus PR 0,12–0,20 s ir siauras QRS: normalus sinusinis ritmas 60–100/min., sinusinė bradikardija mažiau nei 60, sinusinė tachikardija daugiau nei 100. Prieširdžių virpėjimas: P dantelių nėra, virpančia izolinija ir visiškai nereguliarus R–R. Prieširdžių plazdėjimas: pjūklo formos plazdėjimo bangos maždaug 250–350/min. su pastoviu laidumo santykiu, pavyzdžiui, 2:1 ar 4:1. I laipsnio AV blokada: sinusinis ritmas su pastoviu PR, ilgesniu nei 0,20 s. Jungtinis ritmas: siauras QRS 40–60/min. be P dantelių arba su apverstais P danteliais (PR trumpesnis nei 0,12 s arba P po QRS). PVC yra ankstyvas, platus (0,12 s ar daugiau), keistas QRS be P dantelio, su priešingos krypties T dantelio ir dažniausiai pilna kompensacine pauze; esant bigeminijai kas antras susitraukimas yra PVC.

Penki žingsniai

1. Dažnis: R–R = 12 mažų langelių, 1500 ÷ 12 ≈ 125 per minutę.
2. Ritmas: reguliarus, kiekvienas R–R yra 0,48 s.
3. P dantelis: teigiamas, vienas prieš kiekvieną QRS, visi vienodi.
4. PR intervalas: 0,12 s, pastovus, 0,12–0,20 s ribose.
5. QRS: 0,08 s, siauras (mažiau nei 0,12 s).

Interpretacija

sinusinė tachikardija

Atsakymas

sinusinė tachikardija
40.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: krūtinės ląstos paspaudimų gaivinimas (CPR) (nešokiruotinas ritmas)

Elektrinis aktyvumas be pulso (PEA): PEA ritmo juostoje nematyti. Monitoriuje rodomas organizuotas elektrinis aktyvumas (ne VF, VT ar asistolija), bet paciento pulso čiuopti negalima, todėl ji atpažįstama patikrinus pacientą. Suaugusiųjų gaivinimo gairėse PEA ir asistolija yra nešokiruotini sustojusios širdies ritmai: kokybiškas krūtinės ląstos paspaudimų gaivinimas (CPR), kuo greičiau epinefrinas ir grįžtamųjų priežasčių paieška (Hs ir Ts, pavyzdžiui, hipovolemija, hipoksija, įtempimo pneumotoraksas ir širdies tamponada). VF ir VT be pulso yra šokiruotini ritmai.

Ką rodo juosta

1. Dažnis: R–R = 31 mažų langelių, 1500 ÷ 31 ≈ 48 per minutę.
2. Ritmas: reguliarus, kiekvienas R–R yra 1,24 s.
3. P dantelis: teigiamas, vienas prieš kiekvieną QRS, visi vienodi.
4. PR intervalas: 0,16 s, pastovus, 0,12–0,20 s ribose.
5. QRS: 0,10 s, siauras (mažiau nei 0,12 s).
sinusinė bradikardija

Ką rodo pacientas

pulso nėra, nors yra organizuotas elektrinis aktyvumas: elektrinis aktyvumas be pulso (PEA), nešokiruotinas sustojusios širdies ritmas

Atsakymas

krūtinės ląstos paspaudimų gaivinimas (CPR) (nešokiruotinas ritmas)

Atsakymas

krūtinės ląstos paspaudimų gaivinimas (CPR) (nešokiruotinas ritmas)

PEA atpažįstama prie paciento, niekada vien pagal juostą. Tai pasirengimas egzaminui, o ne klinikinės rekomendacijos.

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions