NCLEX tipo bandomieji klausimai (RN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 40 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Paros dozė
mg/parai = mg/kg/parai × kūno masė (kg)
Dozių skaičius per parą
skaičius = 24 h / dozavimo intervalas (h)
Svarai į kilogramus
kg = lb / 2,2
Infuzijos koncentracija
vienetai/mL = vienetai maišelyje / maišelio tūris
Pompos greitis
mL/h = dozė per valandą / koncentracija
Titruojama infuzija
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dozė pagal pompos greitį
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Vienetai
1 mg = 1000 mcg

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

A patient is getting up for the first time after several days in bed. What should the nurse do first?

  1. AGive the patient a large drink of water while standing
  2. BHelp the patient stand up quickly, so that the dizziness has less time to start
  3. CHave the patient sit on the edge of the bed for a short time before standing
  4. DAsk the patient to walk to the bathroom alone
2.Slaugos pagrindaiSunkus

The intact skin over a patient's heel is deep purple and feels boggy. What should be suspected?

  1. AA fungal skin infection
  2. BA normal bruise from a minor knock
  3. CA suspected deep tissue injury
  4. DA category 1 pressure ulcer that will heal by itself
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

A patient walking with a gait belt suddenly starts to fall. What should the nurse do?

  1. APull the patient backwards quickly toward the bed
  2. BHold the belt, widen the stance and ease the patient gently to the floor
  3. CLet go of the belt and run to call for help
  4. DGrab the patient under both arms and try hard to keep them standing up
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A nurse finds a patient lying on the floor next to the bed. What should the nurse do first?

  1. ATelephone the family to tell them about the fall
  2. BComplete an incident report while the details are fresh
  3. CLift the patient back into bed with a colleague
  4. DAssess the patient for injury before moving them
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

A patient wants to leave the hospital against medical advice. What should the nurse do?

  1. AInform the provider, explain the risks and document the discussion
  2. BLock the door so the patient cannot leave the unit
  3. CHide the patient’s clothes and belongings until the provider arrives
  4. DLet the patient leave without telling anyone
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

Pacientui prieš 45 minutes staiga sutriko kalba. Kuris veiksmas yra aukščiausio prioriteto?

  1. AAktyvuoti insulto komandą skubiam vaizdinimui, užfiksuojant, kada paskutinį kartą buvo žinoma, kad jis sveikas
  2. BPalaukti, kol neurologas apžiūrės pacientą per rytinį vizitą
  3. CIškart duoti aspirino per burną krešuliui apriboti
  4. DDuoti vandens, kad pacientas galėtų išgerti įprastus rytinius vaistus
7.Klinikinė slaugaVidutinis

2 tipo diabetu sergančio paciento būklė ūmiai bloga, jis labai dehidratavęs, gliukozė kraujyje 40 mmol/L, reikšmingo ketonų kiekio nėra. Kokia labiausiai tikėtina diagnozė?

  1. AHiperosmolinė hiperglikeminė būklė
  2. BHipoglikemija
  3. CDiabetinė ketoacidozė su dehidratacija
  4. DNecukrinis diabetas
8.Klinikinė slaugaSunkus

Slaugytojas abejoja, ar paskirta didelės rizikos vaisto dozė teisinga. Koks saugiausias veiksmas?

  1. AVaisto neduoti ir pirmiausia pasitikslinti pas paskyrusį gydytoją ar vaistininką
  2. BKaip kompromisą duoti pusę dozės, kol gydytojas bus pasiekiamas
  3. CPaklausti paciento, ar dozė atrodo tokia pati kaip įprasta, ir ją duoti
  4. DDuoti dozę, nes gydytojas pasirašė paskyrimą
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

When should a blood sample for a digoxin level be drawn to be interpreted correctly?

  1. AOnly after a meal, because food is needed for absorption
  2. BWithin 30 minutes after an oral dose to show the peak level
  3. CAt least 6–8 hours after a dose, often just before the next one
  4. DAt any time, because digoxin levels do not change during the day
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

A patient's AST is about twice the ALT, both moderately raised, and the GGT is high. Which cause is most likely?

  1. AAcute myocardial infarction
  2. BAcute viral hepatitis A
  3. CGallstone blocking the bile duct
  4. DAlcohol-related liver disease
11.FarmakologijaVidutinis

During adult cardiac arrest, how often is IV adrenaline (epinephrine) usually repeated?

  1. AOnce only, at the start
  2. BEvery 30 seconds
  3. CEvery 15–20 minutes
  4. DEvery 3–5 minutes
12.FarmakologijaSunkus

A patient is switched from oral to intravenous morphine. Why is the IV dose lower than the oral dose?

  1. AOral morphine has a large first-pass effect, so less reaches the blood
  2. BThe oral route causes tolerance faster than the IV route
  3. CIV morphine is excreted much more slowly by the kidney than oral morphine
  4. DIV morphine is a stronger chemical form of the drug
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

A patient with diabetes is starting a beta-blocker. What should the nurse teach about hypoglycaemia?

  1. ASome warning signs, such as a fast heartbeat, may be masked
  2. BThe beta-blocker will prevent all episodes of hypoglycaemia
  3. CHypoglycaemia will always cause a very slow and weak pulse
  4. DInsulin should be stopped while taking a beta-blocker
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

A patient with infective endocarditis is on IV gentamicin with another antibiotic. Which monitoring is most important?

  1. ALiver size by daily palpation and weekly abdominal ultrasound
  2. BBlood glucose only
  3. CDrug levels, renal function and hearing or balance changes
  4. DPeak flow readings and spirometry before and after each dose
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

For which patient with migraine would the nurse question an order for sumatriptan?

  1. AA patient with well-controlled hypothyroidism
  2. BA patient with an allergy to penicillin
  3. CA patient with a history of angina
  4. DA patient who also has asthma
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

A patient with trigeminal neuralgia has lost weight and has poor oral hygiene. Which plan is most appropriate?

  1. ATell the patient to stop brushing their teeth completely
  2. BAdvise very hot drinks to relax the facial nerves
  3. CEncourage hard, crunchy foods to strengthen the jaw muscles
  4. DOffer soft, lukewarm food and advise chewing on the unaffected side
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Kokios AAP paprastai rekomenduojamos duodant citotoksinę chemoterapiją?

  1. AChemoterapijai tinkamos pirštinės ir nepralaidus chalatas
  2. BPopierinė chirurginė kaukė, bet be pirštinių
  3. CĮprastos medvilninės pirštinės ir plastikinė prijuostė
  4. DAAP nereikia, nes infuzijos maišelis sandarus
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

A colleague suggests giving a saline injection to see whether a patient's pain is "real". What is the best response?

  1. AIt is a good idea, as long as the patient is not told about it afterwards
  2. BIt should be done only for patients with chronic pain
  3. CIt is acceptable if a senior nurse gives the saline
  4. DDeceptive placebos are unethical and do not show pain is "fake"
19.Akušerinė slaugaVidutinis

A woman with epilepsy is planning a pregnancy. Which advice is most appropriate?

  1. AReview her medicines with her doctor before conception
  2. BBreastfeeding will never be possible
  3. CStop all antiepileptic drugs before trying to conceive
  4. DAvoid folic acid because it lowers drug levels
20.Akušerinė slaugaSunkus

31 savaitės nėščiajai, kuriai priešlaikinis vaisiaus dangalų plyšimas, dabar temperatūra 38,3 °C, vaisiaus bazinis širdies susitraukimų dažnis 175 dūžiai per minutę, o gimda jautri. Kas labiausiai tikėtina?

  1. APlacentos previja
  2. BHipotenzinis sindromas gulint ant nugaros
  3. CIntraamnioninė infekcija (chorioamnionitas)
  4. DNormalūs radiniai po dangalų plyšimo
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

Until when is a child with chickenpox usually considered infectious?

  1. AFor 6 weeks after the rash appears
  2. BOnly during the day before the rash appears
  3. CUntil all the blisters have crusted over
  4. DUntil the fever has gone for 24 hours
22.Pediatrinė slaugaSunkus

A 2-week-old suddenly starts vomiting bright green fluid. What should the nurse do?

  1. ATreat it as a surgical emergency and get urgent medical review
  2. BReassure the parents that this is normal reflux
  3. CChange to a lactose-free formula
  4. DAdvise smaller, more frequent feeds and review the baby in a week
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

According to Maslow's hierarchy of needs, which patient need should a nurse on a mental health ward address first?

  1. AA patient who has not eaten or drunk anything for two days
  2. BA patient who wants to find a new hobby
  3. CA patient who wants to improve her self-esteem
  4. DA patient who feels lonely and wants more visitors
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

A behaviour plan states that staff will no longer give attention to a child's tantrums but will praise calm behaviour. For the first few days, the tantrums become worse. What does this most likely show?

  1. AThat the tantrums are caused by a physical illness
  2. BAn extinction burst, which is expected before the behaviour decreases
  3. CThat the plan has failed and should be stopped immediately
  4. DThat the child needs firm punishment for each tantrum instead
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
194 cm1 in = 2,54 cmh = ? in

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Paciento ūgis yra 194 cm. Naudodami 1 in = 2,54 cm, raskite ūgį h coliais. Suapvalinkite iki vieno ženklo po kablelio.

194 cm1 in = 2,54 cm
h = in
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
½ tbsp · 3/parą · 10 d? × 150 mL1 tbsp = 15 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Recepte nurodyta: ½ tbsp geriamosios suspensijos tris kartus per dieną 10 dienas. Suspensija tiekiama 150 mL buteliukais. Naudodami 1 tbsp = 15 mL, kiek sveikų buteliukų N reikia išduoti, kad kursas būtų baigtas?

½ tbsptris kartus per dieną10 dienos150 mL1 tbsp = 15 mL
N =
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
2 g+ 7,4 mLV = ? mL

Flakone yra 2 g miltelių. Etiketėje parašyta: įpilkite 7,4 mL injekcinio vandens, kad bendras tūris būtų 8 mL. Paskirta 500 mg. Kokį paruošto tirpalo tūrį V duosite?

2 g+ 7,4 mL → 8 mL500 mg
V = mL
28.Dozių skaičiavimasSunkus
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Paskirta 2800 vienetų vaisto, kuris tiekiamas 10000 vienetų/mL. Įtraukite dozę į 1 mL švirkštą: kokį tūrį V suleidžiate?

2800 units10000 units/mL
V = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
1000 mL15 gtt/mL6 h? gtt/min

Sulašinkite 1000 mL per 6 valandų sistema, kurios koeficientas 15 lašai/mL. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę. Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

1000 mL6 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
4 g500 mL? mL/h3 mg/min

Maišelyje yra 4 g vaisto 500 mL tirpalo. Paskirta 3 mg per minutę. Kokį greitį R nustatysite pompai, mL/h?

4 g/500 mL3 mg/min
R = mL/h
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasVidutinis
20 000 vnt.500 mLheparin? mL/h80 kg14 vnt./kg/h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Maišelyje yra 20 000 vienetų heparino 500 mL. Paskirta 14 vienetai/kg/h pacientui, sveriančiam 80 kg. Kokį greitį R nustatysite pompoje, mL/h? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

20 000 vnt./500 mL14 vnt./kg/h80 kg
R = mL/h
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasSunkus
800 mg500 mLdopamine? mL/h75 kg4 mcg/kg/min

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Maišelyje yra dopamine 800 mg 500 mL. Paskirta 4 mcg/kg/min pacientui, sveriančiam 75 kg. Kokį greitį R nustatysite pompoje, mL/h? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

800 mg/500 mL4 mcg/kg/min75 kg
R = mL/h
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta8 valandų pamainasultys120 mLželė100 mLvanduo120 mLIntraveninė infuzija100 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas2 × 50 mLšlapimas275 mLšlapimas400 mLšlapimas400 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 8 valandų pamainą. Pacientas sveria 67 kg. Raskite vidutinę diurezę U mL/kg/h. Apvalinkite iki dviejų skaitmenų po kablelio.

67 kg8 hšlapimas: 275 mLšlapimas: 400 mLšlapimas: 400 mL
U = mL/kg/h
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
1000 mL→ 75 mL/hpradžia 18:00tiš viso​ = ? h80 mL/h × 2 h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 1000 mL infuzija pradedama 18:00 80 mL/h greičiu. Po 2 valandų greitis pakeičiamas į 75 mL/h ir daugiau nebekeičiamas. Po kiek valandų t nuo pradžios maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

1000 mL80 mL/h · 2 h75 mL/h
t = h
35.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
lengvavidutinėsunki

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas po galvos traumos atmerkia akis spontaniškai, yra orientuotas asmenyje, vietoje ir laike ir geriausias motorinis atsakas: komandų vykdymas. Apskaičiuokite GCS ir pagal jį įvertinkite galvos traumos sunkumą. Spustelėkite atsakymą.

  1. 1lengva
  2. 2vidutinė
  3. 3sunki
36.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1žemasmaža–vidutinėvidutinisaukštas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 26/min., SpO₂ 96 % skiriant papildomą deguonį, kraujospūdis 150/90 mmHg, pulsas 98/min., budrus, temperatūra 39,6 °C. Į kokią klinikinės rizikos grupę patenka pacientas? Spustelėkite ją.

RR 26SpO₂ 96%O₂SBP 150HR 98AT 39,6 °C
  1. 1žemas
  2. 2maža–vidutinė
  3. 3vidutinis
  4. 4aukštas
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis

Mokomasis dujų tyrimas rodo PaCO₂ 49 mmHg (6,5 kPa). Naudokite taisyklę: esant lėtinei kvėpavimo acidozei HCO₃⁻ didėja 3,5 mmol/L kiekvienam 10 mmHg, kuriuo PaCO₂ viršija 40, pradėdami nuo HCO₃⁻ 24 mmol/L, ir raskite tikėtiną HCO₃⁻.

PaCO₂ 49 mmHg (6,5 kPa)pradinė reikšmė: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus
pH7,357,457,30PaCO₂mmHg354577HCO₃⁻mmol/L222637ūmilėtinėūmi lėtinės fone

Mokomasis dujų tyrimas rodo kvėpavimo acidozę: pH 7,30, PaCO₂ 77 mmHg (10,3 kPa), HCO₃⁻ 37 mmol/L. Naudodami taisykles „HCO₃⁻ didėja 1 mmol/L kas 10 mmHg (ūmi) arba 3,5 mmol/L kas 10 mmHg (lėtinė)“, jį klasifikuokite. Spustelėkite savo atsakymą.

pH 7,30PaCO₂ 77 mmHg (10,3 kPa)HCO₃⁻ 37 mmol/L
  1. 1ūmi
  2. 2lėtinė
  3. 3ūmi lėtinės fone
39.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mV

Išmatuokite šioje II derivacijos juostoje: QT intervalas, sekundėmis.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
QT = s
40.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mV

Šioje II derivacijos juostoje matoma AV blokada su nereguliariu skilvelių ritmu. Naudokite 6 sekundžių metodą, kad rastumėte: skilvelių dažnis (k./min.).

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
skilvelių dažnis = bpm

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: C · Have the patient sit on the edge of the bed for a short time before standing

Kodėl tai yra atsakymas

After bed rest blood pressure may drop on standing. Sitting on the edge of the bed first, with the feet on the floor, lets the body adjust and lowers the risk of fainting and falls.

Atsakymas

C · Have the patient sit on the edge of the bed for a short time before standing
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: C · A suspected deep tissue injury

Kodėl tai yra atsakymas

A purple or maroon area of intact skin, often firm or boggy, suggests deep tissue injury from pressure and shear. It can quickly become a deep open ulcer, so pressure must be removed at once.

Atsakymas

C · A suspected deep tissue injury
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: B · Hold the belt, widen the stance and ease the patient gently to the floor

Kodėl tai yra atsakymas

The nurse keeps hold of the gait belt, takes a wide base of support and slides the patient down along their own leg to the floor, protecting the head. This controls the fall and protects the nurse’s back.

Atsakymas

B · Hold the belt, widen the stance and ease the patient gently to the floor
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: D · Assess the patient for injury before moving them

Kodėl tai yra atsakymas

The first step is to stay with the patient and assess them, including consciousness, vital signs and signs of fracture or head injury, before deciding how to move them. Notifying the provider, documenting and reporting come afterwards.

Atsakymas

D · Assess the patient for injury before moving them
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · Inform the provider, explain the risks and document the discussion

Kodėl tai yra atsakymas

A competent adult has the right to leave. The nurse informs the provider, makes sure the patient understands the risks and documents it; holding the patient against their will may be false imprisonment.

Atsakymas

A · Inform the provider, explain the risks and document the discussion
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · Aktyvuoti insulto komandą skubiam vaizdinimui, užfiksuojant, kada paskutinį kartą buvo žinoma, kad jis sveikas

Kodėl tai yra atsakymas

Trombolizė priklauso nuo laiko ir pirmiausia reikalauja vaizdinimo kraujavimui atmesti. Laikas, kada paskutinį kartą buvo žinoma, kad pacientas sveikas, nulemia tinkamumą. Aspirinas prieš vaizdinimą neduodamas, o nieko per burną neduodama, kol neatlikta rijimo patikra.

Atsakymas

A · Aktyvuoti insulto komandą skubiam vaizdinimui, užfiksuojant, kada paskutinį kartą buvo žinoma, kad jis sveikas
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: A · Hiperosmolinė hiperglikeminė būklė

Kodėl tai yra atsakymas

HHB paprastai pasireiškia sergantiems 2 tipo diabetu. Ji vystosi per kelias dienas, esant itin didelei hiperglikemijai, dehidratacijai ir dideliam osmoliariškumui, bet nedidelei ketozei.

Atsakymas

A · Hiperosmolinė hiperglikeminė būklė
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: A · Vaisto neduoti ir pirmiausia pasitikslinti pas paskyrusį gydytoją ar vaistininką

Kodėl tai yra atsakymas

Slaugytojai turi suprasti kiekvieną skiriamą vaistą. Jei dozė atrodo neteisinga, reikia pasitikslinti pas paskyrusį gydytoją ar vaistininką ir dokumentuoti veiksmus.

Atsakymas

A · Vaisto neduoti ir pirmiausia pasitikslinti pas paskyrusį gydytoją ar vaistininką
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: C · At least 6–8 hours after a dose, often just before the next one

Kodėl tai yra atsakymas

Digoxin distributes slowly from blood to tissues, so a sample taken too soon after a dose is falsely high. Levels are drawn at least 6–8 hours after a dose, commonly as a trough before the next dose.

Atsakymas

C · At least 6–8 hours after a dose, often just before the next one
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: D · Alcohol-related liver disease

Kodėl tai yra atsakymas

An AST:ALT ratio of about 2:1 or more with a high GGT is typical of alcohol-related liver disease. In acute viral hepatitis ALT is usually higher than AST and often very high; bile-duct obstruction mainly raises ALP.

Atsakymas

D · Alcohol-related liver disease
11.Farmakologija

Atsakymas: D · Every 3–5 minutes

Kodėl tai yra atsakymas

In adult advanced life support, adrenaline 1 mg IV or IO is repeated every 3–5 minutes during the arrest. High-quality CPR and defibrillation for shockable rhythms remain the priorities.

Atsakymas

D · Every 3–5 minutes
12.Farmakologija

Atsakymas: A · Oral morphine has a large first-pass effect, so less reaches the blood

Kodėl tai yra atsakymas

Much of an oral morphine dose is metabolised by the liver before reaching the systemic circulation. Equianalgesic tables are used, so the IV dose is a fraction of the oral dose.

Atsakymas

A · Oral morphine has a large first-pass effect, so less reaches the blood
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: A · Some warning signs, such as a fast heartbeat, may be masked

Kodėl tai yra atsakymas

Beta-blockers can blunt adrenergic symptoms of hypoglycaemia such as palpitations and tremor. Sweating usually remains. Patients should check their glucose if they feel unwell and know their other warning signs.

Atsakymas

A · Some warning signs, such as a fast heartbeat, may be masked
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: C · Drug levels, renal function and hearing or balance changes

Kodėl tai yra atsakymas

Gentamicin is nephrotoxic and ototoxic. Levels are measured to guide dosing, renal function is checked regularly and patients are asked about tinnitus, hearing loss and dizziness. Risk is greater with loop diuretics, older age and longer courses.

Atsakymas

C · Drug levels, renal function and hearing or balance changes
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: C · A patient with a history of angina

Kodėl tai yra atsakymas

Triptans constrict blood vessels, including the coronary arteries. They are contraindicated in coronary artery disease, previous stroke and uncontrolled hypertension.

Atsakymas

C · A patient with a history of angina
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: D · Offer soft, lukewarm food and advise chewing on the unaffected side

Kodėl tai yra atsakymas

Patients may avoid eating and brushing their teeth because these trigger attacks. Soft, lukewarm food, chewing on the unaffected side, gentle oral care and effective drug treatment help maintain nutrition and hygiene.

Atsakymas

D · Offer soft, lukewarm food and advise chewing on the unaffected side
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: A · Chemoterapijai tinkamos pirštinės ir nepralaidus chalatas

Kodėl tai yra atsakymas

Citotoksiniai vaistai gali įsisiurbti per odą ar būti įkvėpti. Personalas naudoja chemoterapijai tinkamas pirštines (dažnai dvejas), nepralaidžius ilgomis rankovėmis chalatus ir akių apsaugą, kai galimi aptaškymai, taip pat uždarų sistemų priemones ir saugų šalinimą.

Atsakymas

A · Chemoterapijai tinkamos pirštinės ir nepralaidus chalatas
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: D · Deceptive placebos are unethical and do not show pain is "fake"

Kodėl tai yra atsakymas

A placebo response does not mean pain is not real, and giving placebos without consent is deceptive and damages trust. Pain is assessed with the patient and treated according to the plan.

Atsakymas

D · Deceptive placebos are unethical and do not show pain is "fake"
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: A · Review her medicines with her doctor before conception

Kodėl tai yra atsakymas

Preconception review allows a switch to the lowest-risk effective drug, often at the lowest effective dose, and higher-dose folic acid. Most women can breastfeed while taking antiepileptics.

Atsakymas

A · Review her medicines with her doctor before conception
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: C · Intraamnioninė infekcija (chorioamnionitas)

Kodėl tai yra atsakymas

Motinos karščiavimas, vaisiaus tachikardija, gimdos jautrumas ir kartais nemalonaus kvapo vandenys leidžia įtarti intraamnioninę infekciją. Apie ją reikia nedelsiant pranešti, skirti antibiotikų pagal paskyrimą ir suplanuoti gimdymą.

Atsakymas

C · Intraamnioninė infekcija (chorioamnionitas)
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: C · Until all the blisters have crusted over

Kodėl tai yra atsakymas

Chickenpox is contagious from about 1–2 days before the rash until all lesions have crusted, usually about 5 days after the rash appears. Children stay home from school or nursery until then.

Atsakymas

C · Until all the blisters have crusted over
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: A · Treat it as a surgical emergency and get urgent medical review

Kodėl tai yra atsakymas

Bilious vomiting in a newborn suggests bowel obstruction, such as malrotation with volvulus, which can cut off the blood supply to the gut within hours. It needs immediate surgical assessment.

Atsakymas

A · Treat it as a surgical emergency and get urgent medical review
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: A · A patient who has not eaten or drunk anything for two days

Kodėl tai yra atsakymas

Maslow places physiological needs, such as food and fluids, before safety, love and belonging, esteem and self-actualisation. A patient who is not eating or drinking has the most basic unmet need.

Atsakymas

A · A patient who has not eaten or drunk anything for two days
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: B · An extinction burst, which is expected before the behaviour decreases

Kodėl tai yra atsakymas

When a reinforced behaviour stops being rewarded, it often increases temporarily (an extinction burst) before declining. Consistency by all staff is essential, while safety is always maintained.

Atsakymas

B · An extinction burst, which is expected before the behaviour decreases
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: h = 76,4 in

Buitiniai matai ir svoris: slaugos egzaminuose naudojami suapvalinti atitikmenys: 1 arbatinis šaukštelis (tsp) = 5 mL, 1 valgomasis šaukštas (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 skysčio uncija (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, o 1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL. Svoriui 1 kg = 2,2 lb ir 1 lb = 16 oz; ilgiui 1 colis = 2,54 cm. Sudarykite perskaičiavimą taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų.

Centimetrai į colius

h = 194/2,54 = 76,38 ≈ 76,4 in

Atsakymas

h = 76,4 in
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: N = 2

Dimensinė analizė: užrašykite duotą dydį, tada dauginkite iš perskaičiavimo koeficientų, užrašytų trupmenomis (pavyzdžiui, 60 min/1 h arba 1 mg/1000 mcg), kad kiekvienas nereikalingas vienetas pasirodytų vieną kartą viršuje ir vieną kartą apačioje ir susiredukuotų. Likus tik reikiamam vienetui, skaičiuokite. Naudokite klausime pateiktus atitikmenis ir apvalinkite tik galutinį atsakymą.

Bendras tūris

7,5 mL × 3 × 10 = 225 mL

Buteliukai

225/150 = 1,5 → N = 2

Atsakymas

N = 2
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 2 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Koncentracija sumaišius

2000 mg/8 mL = 250 mg/mL

Tūris

V = 500/250 = 2 mL

Atsakymas

V = 2 mL
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 0,28 mL

Dozės įtraukimas: tūris = (paskirta dozė/pradinio tirpalo stiprumas) × pradinio tirpalo tūris. Pirmiausia paverskite į tuos pačius vienetus, tada patikrinkite, ar tūris telpa į švirkštą ir patenka ant vienos iš jo skalės žymių.

Tūris

V = 2800/10000 = 0,28 mL

Ant švirkšto

Šio 1 mL švirkšto kiekviena maža linija yra 0,01 mL.

Atsakymas

V = 0,28 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 42 gtt/min

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Laikas minutėmis

6·60 = 360 min

Lašėjimo greitis

R = 1000·15/360 = 41,67 ≈ 42 gtt/min

Atsakymas

R = 42 gtt/min

Prie lovos apvalinama iki artimiausio sveiko lašo: 42 lašų/min.

30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 22,5 mL/h

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Koncentracija

4000 mg/500 mL = 8 mg/mL

Dozė per valandą

3·60 = 180 mg/h

Pompos greitis

R = 180/8 = 22,5 mL/h

Atsakymas

R = 22,5 mL/h
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: R = 28 mL/h

Heparino ir insulino infuzijos: koncentracija = vienetai maišelyje/maišelio tūris (vienetai/mL). Pompos greitis (mL/h) = vienetai per valandą/koncentracija, o vienetai per valandą = mL/h × koncentracija. Kai paskirta pagal kūno masę, pirmiausia vienetai/h = vienetai/kg/h × kūno masė. Boliuso tūris = reikiami vienetai/flakono stiprumas. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Vienetai per valandą

14·80 = 1 120 vnt./h

Koncentracija

20 000/500 = 40 vnt./mL

Pompos greitis

R = 1120/40 = 28 mL/h

Atsakymas

R = 28 mL/h
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: R = 11,3 mL/h

Titruojamos infuzijos: pirmiausia raskite koncentraciją mcg/mL (mg × 1000/mL). Kai paskirta pagal kūno masę, mcg/min = mcg/kg/min × kūno masė. Tada mL/h = mcg/min × 60/koncentracija. Skaičiuojant atgal, mcg/kg/min = mL/h × koncentracija/(60 × kūno masė). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Koncentracija

800 mg = 800 000 mcg
800 000/500 = 1600 mcg/mL

Dozė per minutę ir per valandą

4·75 = 300 mcg/min
300·60 = 18000 mcg/h

Pompos greitis

R = 18000/1600 = 11,25 ≈ 11,3 mL/h

Atsakymas

R = 11,3 mL/h
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: U = 2,01 mL/kg/h

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Iš viso šlapimo

275 + 400 + 400 = 1075 mL

Kilogramui per valandą

U = 1075/(67·8) = 2,006 ≈ 2,01 mL/kg/h

Atsakymas

U = 2,01 mL/kg/h
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 13,2 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Pirmoji dalis

80·2 = 160 mL
1000 − 160 = 840 mL liko

Antroji dalis

840/75 = 11,2 h

Bendra trukmė

t = 2 + 11,2 = 13,2 h

Atsakymas

t = 13,2 h

Tai maždaug 13 h 12 min, todėl maišelis ištuštės apie 07:12.

35.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: lengva

Glazgo komos skalė: sudėkite geriausią atsaką trijose srityse. Akių atmerkimas E: 4 spontaniškai, 3 į garsą ar kalbinimą, 2 į spaudimą, 1 nėra. Žodinis atsakas V: 5 orientuotas, 4 sumišęs, 3 netinkami žodžiai, 2 nesuprantami garsai, 1 nėra. Motorinis atsakas M: 6 vykdo komandas, 5 lokalizuoja, 4 normalus lenkimas (atitraukia), 3 nenormalus lenkimas, 2 tiesimas, 1 nėra. Suma svyruoja nuo 3 iki 15. Po galvos traumos 13–15 paprastai vadinama lengva, 9–12 vidutine, o 3–8 sunkia.

Įvertinkite kiekvieną sritį

E: atmerkia akis spontaniškai → 4
V: yra orientuotas asmenyje, vietoje ir laike → 5
M: komandų vykdymas → 6

Sudėtis

GCS = 4 + 5 + 6 = 15

Sunkumas

GCS 15 → lengva

Atsakymas

lengva
36.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: aukštas

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 26/min → 3
SpO₂ 96% → 0
su deguonimi → 2
SBP 150 mmHg → 0
HR 98/min → 1
budrus (A) → 0
T 39,6 °C → 2

Suma ir raudoni balai

NEWS2 = 3 + 0 + 2 + 0 + 1 + 0 + 2 = 8
Bent vienas rodiklis vertinamas 3.

Rizikos grupė

aukštas

Atsakymas

aukštas

Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios klinikinės reakcijos.

37.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: HCO₃⁻ = 27,15 mmol/L

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

PaCO₂ pokytis

|49 − 40| = 9 mmHg → 0,9 × 10 mmHg

Tikėtinas HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 + 3,5·0,9 = 27,15 mmol/L

Atsakymas

HCO₃⁻ = 27,15 mmol/L
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: lėtinė

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Tikėtinas HCO₃⁻

ūmi: 24 + 1·3,7 = 27,7 mmol/L
lėtinė: 24 + 3,5·3,7 = 36,95 mmol/L

Palyginkite

išmatuotas: 37 mmol/L → lėtinė

Atsakymas

lėtinė
39.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: QT = 0,42 s

QT ir QTc: QT intervalas eina nuo QRS komplekso pradžios iki T dantelio pabaigos. Didėjant pulsui jis trumpėja, todėl pataisomas pagal dažnį naudojant R–R intervalą sekundėmis: Bazett QTc = QT/√RR ir Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett formulė – labiausiai paplitusi vadovėliuose; ji per daug pataiso esant dideliam pulsui, kai pirmenybė teikiama Fridericia. Ribos įvairiuose šaltiniuose skiriasi: QTc didesnis nei maždaug 0,45 s vyrams arba 0,46 s moterims paprastai vadinamas pailgėjusiu, o didesnis nei 0,50 s – žymiai pailgėjusiu.

Matuokite

10,5 mažų langelių nuo QRS pradžios iki T dantelio pabaigos

Konvertuoti

QT = 10,5 × 0,04 s = 0,42 s

Atsakymas

QT = 0,42 s

Apytikslė taisyklė: esant normaliam dažniui QT turi būti mažesnis nei pusė R–R intervalo (čia R–R = 0,92 s).

40.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: skilvelių dažnis = 50 bpm

AV blokados: sužymėkite P dantelius ir patikrinkite, po kurių seka QRS. I laipsnis: kiekvienas P perduodamas, PR pastovus ir didesnis nei 0,20 s. II laipsnio I tipas (Mobitz I, Wenckebach): PR ilgėja nuo susitraukimo prie susitraukimo, kol vienas P dantelis neperduodamas, paskui ciklas prasideda iš naujo (grupinis susitraukimas). II laipsnio II tipas (Mobitz II): perduotų susitraukimų PR išlieka pastovus, o P dantelis staiga neperduodamas; QRS dažnai platus. III laipsnio (visiška) blokada: P dantelių ritmas ir QRS kompleksų ritmas kiekvienas reguliarūs, bet nepriklausomi, PR kinta atsitiktinai, o prieširdžių dažnis didesnis už pakaitinį ritmą (jungtinis 40–60/min. su siauru QRS, skilvelinis 20–40/min. su plačiu QRS). 2:1 blokados pagal vieną juostą negalima priskirti I ar II tipui.

Prieširdžių dažnis

P–P = 21 mažų langelių = 0,84 s → 1500 ÷ 21 = 71,43 ≈ 71 per minutę

Skilvelių dažnis

5 QRS kompleksų per 6 s × 10 = 50 per minutę

Atsakymas

skilvelių dažnis = 50 bpm

Atsakymas

skilvelių dažnis = 50 bpm

II laipsnio II tipas: 3 P dantelių kiekvieniems 2 QRS kompleksų, PR pastovus.

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions