NCLEX tipo bandomieji klausimai (RN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 40 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Paros dozė
mg/parai = mg/kg/parai × kūno masė (kg)
Dozių skaičius per parą
skaičius = 24 h / dozavimo intervalas (h)
Svarai į kilogramus
kg = lb / 2,2
Infuzijos koncentracija
vienetai/mL = vienetai maišelyje / maišelio tūris
Pompos greitis
mL/h = dozė per valandą / koncentracija
Titruojama infuzija
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dozė pagal pompos greitį
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Vienetai
1 mg = 1000 mcg

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

Kada slaugytojas gali atskleisti konfidencialią informaciją be paciento sutikimo?

  1. AKai smalsauja kito skyriaus kolega
  2. BKai žurnalistas klausia apie žinomą pacientą
  3. CKai to reikia apsaugoti ką nors nuo didelės žalos rizikos
  4. DKai tik paprašo artimasis
2.Slaugos pagrindaiSunkus

Ką reiškia „A" komunikacijos priemonėje SBAR?

  1. APriėmimas
  2. BVeiksmas
  3. CAssessment (įvertinimas)
  4. DAlergijos
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

A confused patient keeps pulling at an IV line. Which is a less restrictive option to consider before wrist restraints?

  1. ACovering the site with a sleeve or using hand mitts with supervision
  2. BGiving a sedative every few hours
  3. CTying both arms to the bed frame
  4. DUsing a vest restraint in the chair so that the patient’s hands stay down
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A patient’s allergy band says “penicillin”, and an order has been written for amoxicillin. What should the nurse do?

  1. AGive an antihistamine first and then the drug
  2. BAsk the patient whether they would like to take it anyway
  3. CGive the drug and watch the patient closely
  4. DHold the drug and contact the prescriber
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

Atliekant START triažą, nevaikštantis suaugusysis kvėpuoja 22 kartus per minutę, turi stipininės arterijos pulsą ir vykdo paprastus nurodymus, bet turi akivaizdų kojos lūžį. Kokia kategorija jam suteikiama?

  1. AGeltona (atidėtina)
  2. BJuoda (tikėtina mirtis)
  3. CRaudona (neatidėliotina)
  4. DŽalia (lengva)
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

A 2-month-old infant has a spiral fracture of the femur. The parents say the baby rolled off the sofa. What should the nurse recognize?

  1. AA spiral fracture in an infant is always caused by birth trauma
  2. BInfants of this age often roll off furniture and break bones in this way
  3. CNo further action is needed once the fracture is treated
  4. DThe injury does not fit the infant’s development, so possible abuse must be reported
7.Klinikinė slaugaVidutinis

Which drug is first-line in an acute asthma attack?

  1. AA nebulised or inhaled short-acting beta2-agonist (salbutamol/albuterol)
  2. BA long-acting inhaled corticosteroid, used alone at a higher dose
  3. CAn oral antihistamine such as cetirizine taken every few hours
  4. DAn oral beta-blocker
8.Klinikinė slaugaSunkus

Soon after starting chemotherapy for a high-grade lymphoma, a patient has rising potassium, phosphate and uric acid with falling urine output. What is the most likely cause?

  1. ARefeeding syndrome
  2. BTumour lysis syndrome
  3. CSyndrome of inappropriate ADH secretion
  4. DAdrenal insufficiency
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

A patient is starting dabigatran, a direct oral anticoagulant. Which laboratory test is most important to review before the first dose?

  1. AINR, to set the dose of the anticoagulant
  2. BLipase, to rule out an inflamed pancreas first
  3. CTSH, to rule out an overactive thyroid gland
  4. DKidney function (creatinine clearance)
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

A patient's potassium is 7,2 mEq/L, and the monitor shows wide QRS complexes. Several treatments are prescribed. Which should be given first?

  1. AUrgent hemodialysis session
  2. BIV calcium gluconate (or chloride)
  3. CAn oral potassium binder dose
  4. DIV furosemide (a loop diuretic)
11.FarmakologijaVidutinis

After naloxone reverses an opioid overdose, why must the patient be watched closely?

  1. ANaloxone often causes severe low blood glucose a few hours after the dose
  2. BNaloxone may wear off before the opioid does, so breathing can slow again
  3. CNaloxone makes the opioid stay longer in the body
  4. DNaloxone itself causes respiratory depression at high doses
12.FarmakologijaSunkus

Kodėl esant sunkiai hiperkalemijai į veną skiriamas insulinas su gliukoze?

  1. AInsulinas padidina kalio išskyrimą per inkstus
  2. BInsulinas tiesiogiai apsaugo širdies raumenį nuo kalio
  3. CInsulinas perkelia kalį iš kraujo į ląsteles
  4. DGliukozė kraujyje suriša kalį
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

A nurse measures blood pressure on a large upper arm using a cuff that is too small. What effect will this have?

  1. AOnly the pulse rate will be affected
  2. BThe reading will be accurate but slower
  3. CThe reading will be falsely low
  4. DThe reading will be falsely high
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

Pacientui, vartojančiam varfariną dėl prieširdžių virpėjimo, paskirtas klaritromicinas. Kuris veiksmas tinkamiausias?

  1. APadvigubinti varfarino dozę kurso metu
  2. BNutraukti varfariną visam antibiotikų kursui
  3. CPaklausti, ar TNS nereikėtų tikrinti anksčiau, nes jis gali padidėti
  4. DNieko nekeisti, nes antibiotikai varfarino neveikia
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

Why is nimodipine given to patients after a subarachnoid haemorrhage?

  1. ATo stop seizures in the first few days
  2. BTo raise the blood pressure and improve perfusion
  3. CTo reduce brain injury from delayed vasospasm
  4. DTo dissolve the blood clot around the aneurysm
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

Why might a frail 88-year-old with type 2 diabetes have a less strict HbA1c target?

  1. ABecause diabetes cannot damage older people
  2. BTo reduce the risk of hypos, falls and confusion
  3. CBecause older people cannot use any glucose medicines
  4. DTo save money on blood tests and drugs
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Which rule about the sterile field is correct?

  1. AIf sterility is in doubt, the item is treated as contaminated
  2. BThe area below a gowned person's waist is sterile
  3. CA sterile pack stays sterile even when it is wet
  4. DSterile items can be passed across a non-sterile area freely
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

In week 5 of radiotherapy, the skin in the treatment field is broken, moist and painful. What should the nurse do?

  1. AApply adhesive tape directly over the area to protect it from clothing
  2. BReport it, keep it clean and use a non-adherent dressing
  3. CScrub the area with soap to prevent infection
  4. DUse a heat pad to speed healing
19.Akušerinė slaugaVidutinis

When the Moro reflex is tested, the baby moves only one arm. What could this suggest?

  1. AHearing loss in the ear on that side
  2. BLow blood glucose only
  3. CA clavicle fracture or nerve injury
  4. DA normal finding in all term babies
20.Akušerinė slaugaSunkus

Over the last hour, a labour tracing shows variable decelerations that are becoming deeper and longer, a baseline rising from 135 to 165 bpm and falling variability. How should the nurse interpret this?

  1. AA sign of fetal well-being; no action is needed
  2. BBenign head compression; continue routine monitoring
  3. CA normal fetal sleep cycle; recheck in an hour
  4. DEvolving fetal hypoxia; escalate for urgent obstetric review
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

How can the nurse best support a child with autism on a children's ward?

  1. AExplain all procedures only at the very last minute to avoid days of worry
  2. BChange the nurse each shift so the child meets more people
  3. CKeep routines predictable, reduce noise and use visual schedules
  4. DPlace the child in the busiest bay near the nurses' station
22.Pediatrinė slaugaSunkus

An infant on digoxin has vomited twice. The apical pulse is below the limit set by the prescriber. What should the nurse do?

  1. AGive the dose and recheck the pulse in an hour
  2. BGive half the dose to be on the safe side
  3. CGive the dose with milk to stop the vomiting
  4. DWithhold the dose and inform the prescriber
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

A woman is convinced that a famous actor she has never met is secretly in love with her and sends her signals through his films. Which type of delusion is this?

  1. ANihilistic
  2. BErotomanic
  3. CGrandiose
  4. DSomatic
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

A patient asks, "Do you think I should divorce my husband?" Which response best supports the patient's autonomy?

  1. A"You should ask your doctor what to do about it."
  2. B"No, divorce would only make things worse for you."
  3. C"Yes, I think you'd be happier without him."
  4. D"What are your thoughts about the options you have?"
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
112,4967 kg? kgapvalinti iki 0,1 kg

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Svorio konvertavimas duoda 112,4967 kg. Šio uždavinio taisyklė tokia: svoris apvalinamas iki kilogramo dešimtųjų. Kokią reikšmę x užrašote?

112,4967 kg
x = kg
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
00:0022:3005:10t = ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Infuzija prasideda 22:30 ir baigiasi 05:10 kitą rytą (24 valandų laikrodis). Kiek minučių t ji truko?

22:3005:10
t = min
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
124 kgBSA = 2,14 m²100 mg/m²D = ? mg

124 kg sveriančio paciento kūno paviršiaus plotas 2,14 m². Paskirta 100 mg/m². Raskite dozę D mg.

124 kgBSA = 2,14 m²100 mg/m²
D = mg
28.Dozių skaičiavimasSunkus
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Paskirta 800 vienetų vaisto, kuris tiekiamas 5000 vienetų/mL. Įtraukite dozę į 1 mL švirkštą: kokį tūrį V suleidžiate?

800 units5000 units/mL
V = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
250 mL15 gtt/mL3 h? gtt/min

Sulašinkite 250 mL per 3 valandų sistema, kurios koeficientas 15 lašai/mL. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę. Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

250 mL3 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
500 mg250 mL20 gtt/mL60 mg/h? gtt/min

500 mg vaisto praskiedžiama 250 mL ir lašinama savitaka per 20 gtt/mL sistemą. Paskirta 60 mg per valandą. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę.

500 mg/250 mL60 mg/h20 gtt/mL
R = gtt/min
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasVidutinis
heparin 5 000 vnt./mL60 vnt./kg · 73 kg → V = ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis protokolas numato 60 vienetų/kg heparino boliusą pacientui, sveriančiam 73 kg. Flakone yra 5 000 vienetai/mL. Kokį tūrį V įtrauksite? Apvalinkite iki dviejų skaitmenų po kablelio.

60 vnt./kg73 kg5 000 vnt./mL
V = mL
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasSunkus
50 mg250 mLnitroglycerin? mL/h100 kg5 mcg/min

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 100 kg sveriančiam pacientui paskirta nitroglycerin po 5 mcg/min. Maišelyje yra 50 mg 250 mL. Raskite pompos greitį R mL/h. Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

50 mg/250 mL5 mcg/min100 kg
R = mL/h
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta12 valandų pamainasriuba180 mLsultys150 mLpienas100 mLIntraveninė infuzija75 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas1 × 100 mLšlapimas375 mLšlapimas250 mLšlapimas275 mLšlapimas150 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 12 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite visą suvartotų skysčių kiekį I mL.

sriuba: 180 mLsultys: 150 mLpienas: 100 mLIntraveninė infuzija: 75 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas: 1 × 100 mL
I = mL
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
1000 mL→ 125 mL/hpradžia 19:30tiš viso​ = ? h150 mL/h × 3 h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 1000 mL infuzija pradedama 19:30 150 mL/h greičiu. Po 3 valandų greitis pakeičiamas į 125 mL/h ir daugiau nebekeičiamas. Po kiek valandų t nuo pradžios maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

1000 mL150 mL/h · 3 h125 mL/h
t = h
35.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
lengvavidutinėsunki

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas po galvos traumos atmerkia akis spontaniškai, yra orientuotas asmenyje, vietoje ir laike ir geriausias motorinis atsakas: rankos kėlimas į spaudimo vietą (lokalizavimas). Apskaičiuokite GCS ir pagal jį įvertinkite galvos traumos sunkumą. Spustelėkite atsakymą.

  1. 1lengva
  2. 2vidutinė
  3. 3sunki
36.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
maža rizikavidutinė rizikadidelė rizika

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Morse griuvimų skalę: griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: taip; antrinė diagnozė: ne; judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas arba padeda slaugytoja; IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip; eisena: sutrikusi; psichikos būklė: pervertina arba pamiršta ribas. Naudodami ribas 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė, spustelėkite griuvimo rizikos lygį.

  1. 1maža rizika
  2. 2vidutinė rizika
  3. 3didelė rizika
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis

Mokomasis dujų tyrimas rodo metabolinę acidozę su HCO₃⁻ 16 mmol/L. Winterso formule raskite tikėtiną PaCO₂ (ribos vidurį) mmHg.

HCO₃⁻ 16 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus
pH7,357,457,28PaCO₂mmHg354522HCO₃⁻mmol/L222610tinkama kompensacijapapildoma kvėpavimo acidozėpapildoma kvėpavimo alkalozė

Mokomasis dujų tyrimas rodo metabolinę acidozę: pH 7,28, PaCO₂ 22 mmHg (2,9 kPa), HCO₃⁻ 10 mmol/L. Palyginkite išmatuotą PaCO₂ su Winterso formule. Spustelėkite savo interpretaciją.

pH 7,28PaCO₂ 22 mmHg (2,9 kPa)HCO₃⁻ 10 mmol/L
  1. 1tinkama kompensacija
  2. 2papildoma kvėpavimo acidozė
  3. 3papildoma kvėpavimo alkalozė
39.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mVprieširdžių virpėjimasnormalus sinusinis ritmasI laipsnio AV blokadajungtinis ritmas

Išanalizuokite šią II derivacijos ritmo juostą. Koks tai ritmas? Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1prieširdžių virpėjimas
  2. 2normalus sinusinis ritmas
  3. 3I laipsnio AV blokada
  4. 4jungtinis ritmas
40.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mVIII laipsnio (visiška) AV blokada2:1 AV blokada (tipas nenustatytas)II laipsnio AV blokada, II tipasII laipsnio AV blokada, I tipas (Wenckebach)

Interpretuokite šią II derivacijos juostą. Kurią interpretaciją galite pagrįsti pagal šią vieną juostą? Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1III laipsnio (visiška) AV blokada
  2. 22:1 AV blokada (tipas nenustatytas)
  3. 3II laipsnio AV blokada, II tipas
  4. 4II laipsnio AV blokada, I tipas (Wenckebach)

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: C · Kai to reikia apsaugoti ką nors nuo didelės žalos rizikos

Kodėl tai yra atsakymas

Konfidencialumą galima pažeisti be sutikimo, kai to reikalauja įstatymas arba kai kyla didelė žalos pacientui ar kitiems rizika. Perduodama tik būtina informacija ir tik tinkamiems asmenims.

Atsakymas

C · Kai to reikia apsaugoti ką nors nuo didelės žalos rizikos
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: C · Assessment (įvertinimas)

Kodėl tai yra atsakymas

SBAR: Situation (situacija), Background (aplinkybės), Assessment (jūsų klinikinis problemos įvertinimas) ir Recommendation (ko jums reikia).

Atsakymas

C · Assessment (įvertinimas)
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: A · Covering the site with a sleeve or using hand mitts with supervision

Kodėl tai yra atsakymas

Covering the line, keeping it out of view and using mitts while observing the patient can stop pulling without fully restricting movement. Restraints and sedation are used only if these fail.

Atsakymas

A · Covering the site with a sleeve or using hand mitts with supervision
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: D · Hold the drug and contact the prescriber

Kodėl tai yra atsakymas

Amoxicillin is a penicillin, so it could cause a serious allergic reaction. The nurse holds the drug, clarifies the allergy and contacts the prescriber for a safe alternative.

Atsakymas

D · Hold the drug and contact the prescriber
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · Geltona (atidėtina)

Kodėl tai yra atsakymas

Auka, kuri negali vaikščioti, bet išlaiko kvėpavimo, perfuzijos ir sąmonės patikras, yra atidėtina (geltona). Vien sunkus sužalojimas aukos dar nepadaro neatidėliotina.

Atsakymas

A · Geltona (atidėtina)
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: D · The injury does not fit the infant’s development, so possible abuse must be reported

Kodėl tai yra atsakymas

Most 2-month-olds cannot roll, and a spiral fracture in a non-mobile infant suggests a twisting force. Nurses must report suspected abuse according to law and policy.

Atsakymas

D · The injury does not fit the infant’s development, so possible abuse must be reported
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: A · A nebulised or inhaled short-acting beta2-agonist (salbutamol/albuterol)

Kodėl tai yra atsakymas

Short-acting beta2-agonists relieve bronchospasm within minutes. Oxygen to target, steroids and other treatments are added according to severity.

Atsakymas

A · A nebulised or inhaled short-acting beta2-agonist (salbutamol/albuterol)
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: B · Tumour lysis syndrome

Kodėl tai yra atsakymas

Rapid tumour cell death releases potassium, phosphate and nucleic acids (forming uric acid), which can cause AKI and arrhythmias. Prevention includes IV hydration and drugs to lower uric acid.

Atsakymas

B · Tumour lysis syndrome
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: D · Kidney function (creatinine clearance)

Kodėl tai yra atsakymas

Dabigatran is excreted mainly by the kidneys, so poor kidney function raises the drug level and bleeding risk. Kidney function is checked before starting and regularly afterwards. Routine INR monitoring is not used for direct oral anticoagulants.Patikrinta pagal: Dabigatran · MedlinePlus (NIH) (2025)

Atsakymas

D · Kidney function (creatinine clearance)
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · IV calcium gluconate (or chloride)

Kodėl tai yra atsakymas

With ECG changes, IV calcium is given first to stabilize the cardiac membrane within minutes. It does not lower potassium, so insulin with glucose (and sometimes albuterol/salbutamol) follows to shift potassium into cells, then binders, diuretics or dialysis remove it.Patikrinta pagal: High potassium level - Medical Encyclopedia · MedlinePlus (NIH) (2025)

Atsakymas

B · IV calcium gluconate (or chloride)
11.Farmakologija

Atsakymas: B · Naloxone may wear off before the opioid does, so breathing can slow again

Kodėl tai yra atsakymas

Naloxone acts for a shorter time than many opioids, especially long-acting and slow-release ones. Repeated doses or an infusion may be needed.

Atsakymas

B · Naloxone may wear off before the opioid does, so breathing can slow again
12.Farmakologija

Atsakymas: C · Insulinas perkelia kalį iš kraujo į ląsteles

Kodėl tai yra atsakymas

Insulinas aktyvuoja Na⁺/K⁺-ATPazę ir perkelia kalį į ląsteles, per kelias minutes sumažindamas jo koncentraciją plazmoje. Gliukozė skiriama, kad būtų išvengta hipoglikemijos. Poveikis laikinas; kalį vis tiek reikia pašalinti iš organizmo.

Atsakymas

C · Insulinas perkelia kalį iš kraujo į ląsteles
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: D · The reading will be falsely high

Kodėl tai yra atsakymas

A cuff that is too small needs a higher pressure to compress the brachial artery, giving a falsely high reading. A cuff that is too large can give a falsely low reading. The bladder should encircle most of the arm, so cuff size is chosen by arm circumference.

Atsakymas

D · The reading will be falsely high
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: C · Paklausti, ar TNS nereikėtų tikrinti anksčiau, nes jis gali padidėti

Kodėl tai yra atsakymas

Keli antibiotikai, įskaitant makrolidus, pvz., klaritromiciną, kai kuriuos fluorochinolonus ir kotrimoksazolą, gali padidinti TNS ir kraujavimo riziką. Reikia dažniau stebėti TNS ir galbūt koreguoti dozę. Nutraukti ar padvigubinti varfariną be patarimo nesaugu.

Atsakymas

C · Paklausti, ar TNS nereikėtų tikrinti anksčiau, nes jis gali padidėti
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: C · To reduce brain injury from delayed vasospasm

Kodėl tai yra atsakymas

Nimodipine, a calcium channel blocker, reduces the risk of poor outcome from delayed cerebral ischaemia caused by vasospasm. Blood pressure must be monitored because it can cause hypotension.

Atsakymas

C · To reduce brain injury from delayed vasospasm
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: B · To reduce the risk of hypos, falls and confusion

Kodėl tai yra atsakymas

In frail older adults, tight control brings little long-term benefit and a high risk of hypoglycaemia, which can cause falls, fractures and confusion. Targets are individualised to balance safety and quality of life.

Atsakymas

B · To reduce the risk of hypos, falls and confusion
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: A · If sterility is in doubt, the item is treated as contaminated

Kodėl tai yra atsakymas

Sterile technique treats any doubtful item as contaminated. A gown is sterile only from chest to waist in front, and wet packaging can let microorganisms through.

Atsakymas

A · If sterility is in doubt, the item is treated as contaminated
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: B · Report it, keep it clean and use a non-adherent dressing

Kodėl tai yra atsakymas

Moist desquamation is a more severe radiation skin reaction. The radiotherapy team is informed; the area is kept clean and covered with non-adherent dressings, avoiding adhesive on the skin, and analgesia is given. Infection is watched for.

Atsakymas

B · Report it, keep it clean and use a non-adherent dressing
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: C · A clavicle fracture or nerve injury

Kodėl tai yra atsakymas

The Moro reflex should be bilateral and symmetrical. An absent response on one side suggests clavicle fracture or brachial plexus palsy, both linked with shoulder dystocia and large babies.

Atsakymas

C · A clavicle fracture or nerve injury
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: D · Evolving fetal hypoxia; escalate for urgent obstetric review

Kodėl tai yra atsakymas

Deepening decelerations with a rising baseline and falling variability show that the fetus is losing its ability to compensate. Intrauterine resuscitation (position change, stopping any oxytocin, treating hypotension) starts and the obstetrician is called urgently, because expedited birth may be needed.

Atsakymas

D · Evolving fetal hypoxia; escalate for urgent obstetric review
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: C · Keep routines predictable, reduce noise and use visual schedules

Kodėl tai yra atsakymas

Predictable routines, consistent staff, a quiet environment, preparation with pictures or social stories and using the child's own communication methods reduce distress. Parents can advise on triggers and calming strategies.

Atsakymas

C · Keep routines predictable, reduce noise and use visual schedules
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: D · Withhold the dose and inform the prescriber

Kodėl tai yra atsakymas

Vomiting and bradycardia are signs of possible digoxin toxicity. The dose is withheld and the prescriber informed; a digoxin level and potassium level may be checked. The nurse should never alter the dose independently.

Atsakymas

D · Withhold the dose and inform the prescriber
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: B · Erotomanic

Kodėl tai yra atsakymas

Erotomanic delusions are the false belief that another person, often of higher status, is in love with the patient. They can lead to stalking or unwanted contact.

Atsakymas

B · Erotomanic
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: D · "What are your thoughts about the options you have?"

Kodėl tai yra atsakymas

Asking the patient to explore her own options supports problem-solving and autonomy. Giving an opinion, or passing the question on, takes the decision away from her.

Atsakymas

D · "What are your thoughts about the options you have?"
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: x = 112,5 kg

Apvalinimas: pažiūrėkite į skaitmenį iškart po apvalinamos vietos: 5 ar daugiau apvalinama aukštyn, 4 ar mažiau skaitmuo paliekamas. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, niekada tarpinių žingsnių. Tipinės egzaminų taisyklės: 1 mL ar didesni tūriai iki dešimtųjų, mažesni nei 1 mL tūriai iki šimtųjų, lašų greitis iki sveikų lašų, svoris iki vieno ženklo po kablelio; visada laikykitės klausime nurodytos taisyklės.

Skaitmuo vietoje: dešimtosios

112.4967 → 4

Lemia tik kitas skaitmuo

112,4967 → 9
9 yra 5 ar daugiau, todėl 4 apvalinama į didesnę pusę.
Tolesni skaitmenys (67) neskaičiuojami: apvalinama vieną kartą, ne žingsniais.

Suapvalinkite

x = 112,5 kg

Atsakymas

x = 112,5 kg
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: t = 400 min

24 valandų laikrodis: nuo 13 val. (1 PM) pridėkite 12 prie valandos (3:45 PM = 15:45). Nuo vidurnakčio iki 12:59 AM yra 00:00–00:59, o 12:00–12:59 PM lieka 12:00–12:59. Grįžtant atimkite 12 iš 13–23 valandų ir pridėkite PM; 00 valanda tampa 12 AM. Laiką per vidurnaktį skaičiuokite dviem dalimis: iki 24:00 (00:00), paskui nuo 00:00.

Prieš vidurnaktį

22:30 → 24:00 = 90 min

Po vidurnakčio

00:00 → 05:10 = 310 min

Iš viso

t = 90 + 310 = 400 min

Atsakymas

t = 400 min
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: D = 214 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Dozė

D = 100·2,14 = 214 mg

Atsakymas

D = 214 mg
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 0,16 mL

Dozės įtraukimas: tūris = (paskirta dozė/pradinio tirpalo stiprumas) × pradinio tirpalo tūris. Pirmiausia paverskite į tuos pačius vienetus, tada patikrinkite, ar tūris telpa į švirkštą ir patenka ant vienos iš jo skalės žymių.

Tūris

V = 800/5000 = 0,16 mL

Ant švirkšto

Šio 1 mL švirkšto kiekviena maža linija yra 0,01 mL.

Atsakymas

V = 0,16 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 21 gtt/min

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Laikas minutėmis

3·60 = 180 min

Lašėjimo greitis

R = 250·15/180 = 20,83 ≈ 21 gtt/min

Atsakymas

R = 21 gtt/min

Prie lovos apvalinama iki artimiausio sveiko lašo: 21 lašų/min.

30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 10 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Koncentracija

500/250 = 2 mg/mL

Tūris per valandą

60/2 = 30 mL/h

Lašėjimo greitis

R = 30·20/60 = 10 gtt/min

Atsakymas

R = 10 gtt/min
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: V = 0,88 mL

Heparino ir insulino infuzijos: koncentracija = vienetai maišelyje/maišelio tūris (vienetai/mL). Pompos greitis (mL/h) = vienetai per valandą/koncentracija, o vienetai per valandą = mL/h × koncentracija. Kai paskirta pagal kūno masę, pirmiausia vienetai/h = vienetai/kg/h × kūno masė. Boliuso tūris = reikiami vienetai/flakono stiprumas. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Reikiamas vienetų skaičius

60·73 = 4 380 vnt.

Tūris

V = 4380/5000 = 0,876 ≈ 0,88 mL

Atsakymas

V = 0,88 mL
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: R = 1,5 mL/h

Titruojamos infuzijos: pirmiausia raskite koncentraciją mcg/mL (mg × 1000/mL). Kai paskirta pagal kūno masę, mcg/min = mcg/kg/min × kūno masė. Tada mL/h = mcg/min × 60/koncentracija. Skaičiuojant atgal, mcg/kg/min = mL/h × koncentracija/(60 × kūno masė). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Koncentracija

50 000/250 = 200 mcg/mL

Dozė per valandą

Paskirta per minutę visam pacientui, todėl kūno masės nereikia.

5·60 = 300 mcg/h

Pompos greitis

R = 300/200 = 1,5 mL/h

Atsakymas

R = 1,5 mL/h
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: I = 1430 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Sudėkite suvartotus skysčius

per os: 180 + 150 + 100 = 430 mL
Intraveninė infuzija: 75·12 = 900 mL
intraveninis antibiotikas: 1·100 = 100 mL
I = 1430 mL

Atsakymas

I = 1430 mL
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 7,4 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Pirmoji dalis

150·3 = 450 mL
1000 − 450 = 550 mL liko

Antroji dalis

550/125 = 4,4 h

Bendra trukmė

t = 3 + 4,4 = 7,4 h

Atsakymas

t = 7,4 h

Tai maždaug 7 h 24 min, todėl maišelis ištuštės apie 02:54.

35.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: lengva

Glazgo komos skalė: sudėkite geriausią atsaką trijose srityse. Akių atmerkimas E: 4 spontaniškai, 3 į garsą ar kalbinimą, 2 į spaudimą, 1 nėra. Žodinis atsakas V: 5 orientuotas, 4 sumišęs, 3 netinkami žodžiai, 2 nesuprantami garsai, 1 nėra. Motorinis atsakas M: 6 vykdo komandas, 5 lokalizuoja, 4 normalus lenkimas (atitraukia), 3 nenormalus lenkimas, 2 tiesimas, 1 nėra. Suma svyruoja nuo 3 iki 15. Po galvos traumos 13–15 paprastai vadinama lengva, 9–12 vidutine, o 3–8 sunkia.

Įvertinkite kiekvieną sritį

E: atmerkia akis spontaniškai → 4
V: yra orientuotas asmenyje, vietoje ir laike → 5
M: rankos kėlimas į spaudimo vietą (lokalizavimas) → 5

Sudėtis

GCS = 4 + 5 + 5 = 14

Sunkumas

GCS 14 → lengva

Atsakymas

lengva
36.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: didelė rizika

Morse griuvimų skalė: šeši punktai. Griuvimų anamnezė: ne 0, taip 25. Antrinė diagnozė: ne 0, taip 15. Judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas ar slaugytojos pagalba 0; ramentai, lazda ar vaikštynė 15; laikosi už baldų 30. IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne 0, taip 20. Eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis 0; silpna 10; sutrikusi 20. Psichikos būklė: žino savo ribas 0; pervertina arba pamiršta ribas 15. Suma svyruoja nuo 0 iki 125. Rizikos ribos ligoninėse skiriasi; dažnai naudojama: 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė.

Įvertinkite kiekvieną punktą

griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: taip → 25
antrinė diagnozė: ne → 0
judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas arba padeda slaugytoja → 0
IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip → 20
eisena: sutrikusi → 20
psichikos būklė: pervertina arba pamiršta ribas → 15

Sudėtis

Morse suma = 25 + 0 + 0 + 20 + 20 + 15 = 80

Rizikos lygis

80 → didelė rizika

Atsakymas

didelė rizika
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: PaCO₂ = 32 mmHg

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Winterso formulė

PaCO₂ = 1,5·16 + 8 = 32 mmHg
nuotolis: 30–34 mmHg

Atsakymas

PaCO₂ = 32 mmHg
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: tinkama kompensacija

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Tikėtinas PaCO₂

1,5·10 + 8 = 23 → 21–25 mmHg

Palyginkite

išmatuotas: 22 mmHg → tinkama kompensacija

Atsakymas

tinkama kompensacija
39.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: jungtinis ritmas

Ritmo kriterijai (II derivacija): sinusiniam ritmui būdingas teigiamas P dantelis prieš kiekvieną QRS, pastovus PR 0,12–0,20 s ir siauras QRS: normalus sinusinis ritmas 60–100/min., sinusinė bradikardija mažiau nei 60, sinusinė tachikardija daugiau nei 100. Prieširdžių virpėjimas: P dantelių nėra, virpančia izolinija ir visiškai nereguliarus R–R. Prieširdžių plazdėjimas: pjūklo formos plazdėjimo bangos maždaug 250–350/min. su pastoviu laidumo santykiu, pavyzdžiui, 2:1 ar 4:1. I laipsnio AV blokada: sinusinis ritmas su pastoviu PR, ilgesniu nei 0,20 s. Jungtinis ritmas: siauras QRS 40–60/min. be P dantelių arba su apverstais P danteliais (PR trumpesnis nei 0,12 s arba P po QRS). PVC yra ankstyvas, platus (0,12 s ar daugiau), keistas QRS be P dantelio, su priešingos krypties T dantelio ir dažniausiai pilna kompensacine pauze; esant bigeminijai kas antras susitraukimas yra PVC.

Penki žingsniai

1. Dažnis: R–R = 32 mažų langelių, 1500 ÷ 32 ≈ 47 per minutę.
2. Ritmas: reguliarus, kiekvienas R–R yra 1,28 s.
3. P dantelis: apverstas, prieš kiekvieną QRS.
4. PR intervalas: 0,08 s, trumpesnis nei 0,12 s.
5. QRS: 0,08 s, siauras (mažiau nei 0,12 s).

Interpretacija

jungtinis ritmas

Atsakymas

jungtinis ritmas
40.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: 2:1 AV blokada (tipas nenustatytas)

2:1 AV blokada: kai kiekvienam QRS tenka du P dantelius, dviejų paeiliui praleistų P dantelių nėra, todėl nematyti, ar PR pailgėtų (I tipas), ar liktų pastovus (II tipas) prieš nepraleistą P dantelį. Pagal vieną juostą tai vadinama 2:1 AV blokada; tipą nulemia ilgesnė juosta arba laidumo santykio pokytis. Siauras QRS daro labiau tikėtiną I tipą, o platus QRS – II tipą, bet nei vienas to neįrodo.

Penki žingsniai

1. Dažnis: R–R = 38 mažų langelių, 1500 ÷ 38 ≈ 39 per minutę.
2. Ritmas: reguliarus, kiekvienas R–R yra 1,52 s.
3. P dantelis: teigiamas ir reguliarus (P–P 0,76 s, 79 per minutę), du kiekvienam QRS.
4. PR intervalas: pastovus, 0,16 s perduotuose susitraukimuose.
5. QRS: 0,14 s, platus (0,12 s ar daugiau).

Kodėl tipas lieka neaiškus

Kas antras P dantelis nepraleidžiamas, todėl du praleisti dūžiai neina paeiliui ir PR pailgėjimo pamatyti neįmanoma.
2:1 AV blokada (tipas nenustatytas)

Atsakymas

2:1 AV blokada (tipas nenustatytas)

Siauras QRS daro labiau tikėtiną I tipą, o platus QRS – II tipą, bet nulemti gali tik ilgesnė juosta arba laidumo santykio pokytis.

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions