NCLEX tipo bandomieji klausimai (RN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 40 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Paros dozė
mg/parai = mg/kg/parai × kūno masė (kg)
Dozių skaičius per parą
skaičius = 24 h / dozavimo intervalas (h)
Svarai į kilogramus
kg = lb / 2,2
Infuzijos koncentracija
vienetai/mL = vienetai maišelyje / maišelio tūris
Pompos greitis
mL/h = dozė per valandą / koncentracija
Titruojama infuzija
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dozė pagal pompos greitį
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Vienetai
1 mg = 1000 mcg

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

How should adhesive tape be removed from an older patient's fragile skin?

  1. AAfter wetting it with alcohol rub
  2. BSlowly, low and close to the skin, while supporting the skin
  3. CBy pulling it away from the wound as hard as possible
  4. DQuickly in one firm pull, straight upwards and away from the skin
2.Slaugos pagrindaiSunkus

Skyriuje pacientas staiga nustoja reaguoti ir nekvėpuoja normaliai. Koks pirmas veiksmas?

  1. APirmiausia patikrinti gliukozės kiekį kraujyje
  2. BPaguldyti pacientą ant šono ir stebėti
  3. CIšmatuoti kraujospūdį
  4. DKviesti pagalbą ir pradėti gaivinimą
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

A patient walking with a gait belt suddenly starts to fall. What should the nurse do?

  1. ALet go of the belt and run to call for help
  2. BPull the patient backwards quickly toward the bed
  3. CHold the belt, widen the stance and ease the patient gently to the floor
  4. DGrab the patient under both arms and try hard to keep them standing up
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A visitor is receiving an electric shock from a faulty lamp and is still touching it. What should the nurse do first?

  1. AThrow water over the lamp to stop the current
  2. BSwitch off the power or unplug the lamp without touching the person
  3. CStart chest compressions straight away
  4. DPull the visitor away from the lamp by the arm as quickly as possible
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

A patient uses patient-controlled analgesia (PCA) after surgery. Which statement by a family member shows a need for further teaching?

  1. A“The pump has limits set by the nurse so she cannot get too much at once.”
  2. B“I will press the button for her while she is asleep so she stays comfortable.”
  3. C“Only she should press the button when she needs pain relief.”
  4. D“I will tell the nurse if she becomes very sleepy or hard to wake.”
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

Pacientui per periferinę veną leidžiama kalio chlorido infuzija, jis skundžiasi deginimu vietoje, kuri paraudusi. Ką slaugytojas daro pirmiausia?

  1. ANutraukia infuziją ir įvertina venos kateterio vietą
  2. BUždeda šiltą kompresą ir tęsia infuziją
  3. CPasako pacientui, kad deginimas tikėtinas, ir tęsia
  4. DPadidina infuzijos greitį, kad dozė greičiau pasibaigtų
7.Klinikinė slaugaVidutinis

Why are alternate sutures sometimes removed first when taking out stitches?

  1. ABecause the remaining sutures dissolve on their own within a day
  2. BTo reduce the cost of dressings
  3. CTo check the wound stays closed before removing the rest
  4. DTo make the procedure faster
8.Klinikinė slaugaSunkus

A patient with metastatic breast cancer is confused and constipated, with a corrected calcium of 3,3 mmol/L (about 13,2 mg/dL). What is usually the first treatment?

  1. AOral calcium supplements and vitamin D
  2. BA high-calcium diet
  3. CIV fluid rehydration, followed by a bisphosphonate
  4. DStrict fluid restriction to protect the kidneys
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

A patient is starting atorvastatin. Which laboratory test is usually checked at baseline?

  1. AThyroid antibodies
  2. BSerum lipase
  3. CLiver enzymes
  4. DBlood cultures
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

A patient on high-dose dexamethasone has a white cell count of 15 × 10³/µL, mostly mature neutrophils with no bands. They have no fever and no signs of infection. What is the most likely explanation?

  1. AA new leukemia that is confirmed by this result alone
  2. BA laboratory error, because steroids always lower the white count
  3. CA steroid effect that moves neutrophils into the circulating blood
  4. DCertain sepsis that needs antibiotics started without delay
11.FarmakologijaVidutinis

Per kiek maždaug laiko reguliariai vartojamas vaistas pasiekia pusiausvyros būseną?

  1. APer 4–5 pusinės eliminacijos laikus
  2. BPer 1 pusinės eliminacijos laiką
  3. CTai priklauso tik nuo dozės dydžio
  4. DPer 10 pusinės eliminacijos laikų
12.FarmakologijaSunkus

Dėl inkstų nepakankamumo vaisto klirensas sumažėja perpus, o pasiskirstymo tūris nepakinta. Kas nutinka jo pusinės eliminacijos laikui?

  1. AJis nepakinta
  2. BJis sutrumpėja perpus
  3. CJis padidėja keturis kartus
  4. DJis padvigubėja
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

A patient in cardiac rehabilitation asks how hard to exercise. Which simple guide is commonly taught?

  1. AExercise until they are too breathless to speak at all
  2. BExercise so they are a little breathless but can still talk
  3. CExercise only until the heart rate rises even slightly
  4. DExercise until chest pain starts, then stop
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

A nurse teaches a patient how to measure blood pressure at home. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will rest quietly for five minutes before measuring."
  2. B"I will measure it straight after my morning jog."
  3. C"I will take two readings and write them both down."
  4. D"I will sit with my back supported and my arm at heart level."
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

Pacientas pabunda su insulto simptomais. Jis ėjo miegoti sveikas 23:00, pabudo 06:30. Koks laikas naudojamas kaip pradžios laikas?

  1. A06:30, kai simptomai buvo pirmą kartą pastebėti
  2. BKT tyrimo atlikimo laikas
  3. CAtvykimo į ligoninę laikas
  4. D23:00, kai paskutinį kartą žinota, kad jis sveikas
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

Why might a frail 88-year-old with type 2 diabetes have a less strict HbA1c target?

  1. ATo reduce the risk of hypos, falls and confusion
  2. BBecause older people cannot use any glucose medicines
  3. CBecause diabetes cannot damage older people
  4. DTo save money on blood tests and drugs
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

A patient received IV morphine 20 minutes ago and the surgical consent form has not been signed. What should the nurse do?

  1. ASign the form on the patient's behalf as a witness
  2. BAsk a relative to sign instead of the patient
  3. CTell the surgeon, as the patient may not be able to consent now
  4. DAsk the patient to sign quickly before they get sleepier
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

On the ward after surgery, a patient has a red, blistered area of skin under where the diathermy plate was. What should the nurse do?

  1. AApply a hot water bottle to improve the circulation
  2. BTreat it as a possible burn, report it and complete an incident form
  3. CIgnore it because skin changes after surgery are normal and expected to fade
  4. DWash it with alcohol and leave it uncovered
19.Akušerinė slaugaVidutinis

A woman is 5 days after birth. She cries often, sleeps poorly when the baby sleeps and feels she is a bad mother. What should the nurse do?

  1. AAdvise her to stop breastfeeding to rest
  2. BTell her this is the baby blues and will pass
  3. CScreen further for depression and self-harm
  4. DTell her partner to take over all baby care
20.Akušerinė slaugaSunkus

A woman who had a placenta praevia and two previous caesareans is scheduled for a caesarean. The team plans for possible hysterectomy and blood products. Why?

  1. AShe is at high risk of gestational diabetes
  2. BShe is at high risk of placenta accreta spectrum
  3. CShe is at high risk of pre-eclampsia only
  4. DShe is at high risk of a post-term birth
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

A child with type 1 diabetes has a stomach bug and is eating very little. What is the correct advice about insulin?

  1. AGive double the usual insulin to prevent ketones
  2. BGive insulin only if the child is vomiting
  3. CKeep giving insulin, check glucose and ketones more often and follow the sick-day plan
  4. DStop all insulin until the child is eating normally again, then restart at the usual dose
22.Pediatrinė slaugaSunkus

Sąmoningas 10 metų vaikas, sergantis 1 tipo diabetu, dreba ir prakaituoja, jo gliukozės koncentracija kraujyje yra 3,2 mmol/L. Koks pirmas veiksmas?

  1. ALeisti vaikui išsimiegoti
  2. BSuleisti kitą insulino dozę
  3. CDuoti greitai veikiančių angliavandenių per burną ir maždaug po 15 minučių patikrinti gliukozę
  4. DDuoti didelį patiekalą, kuriame tik baltymų ir riebalų, o gliukozę patikrinti kito valgio metu
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

Koks ličio koncentracijos serume intervalas dažniausiai nurodomas kaip palaikomasis terapinis?

  1. AMaždaug 3,5–5,0 mmol/L
  2. BMaždaug 2,0–3,0 mmol/L (ūminei manijai reikia didesnių koncentracijų)
  3. CMaždaug 0,01–0,05 mmol/L
  4. DMaždaug 0,6–1,2 mmol/L (tikslinės ribos skiriasi įvairiose rekomendacijose)
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

A patient who had been abstinent from alcohol for 6 months has started drinking again. He says, "I've failed completely. There's no point in trying." What is the most helpful response?

  1. A"Yes, I'm afraid you've wasted all of your hard work over the last six months."
  2. B"You obviously weren't serious about stopping."
  3. C"You'll have to start a completely new treatment from the beginning."
  4. D"Relapse is common in recovery. Let's look at what led to it and what you learned."
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
94969810010210410635363738394041°F°C? °F39 °C

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Paciento temperatūra yra 39 °C. Konvertuokite į Farenheito laipsnius T pagal °F = °C × 9/5 + 32. Suapvalinkite iki vieno ženklo po kablelio.

39 °C
T = °F
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
20 mmol/L? mg/dL1 mmol/L = 18 mg/dL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Gliukozės koncentracija kraujyje yra 20 mmol/L. Naudodami 1 mmol/L = 18 mg/dL gliukozei, raskite c mg/dL, suapvalinę iki sveikojo skaičiaus.

20 mmol/L1 mmol/L = 18 mg/dL
c = mg/dL
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
20%5 mLm = ? mg

Kiek miligramų vaisto m yra 5 mL 20 % (w/v) tirpalo?

20% w/v5 mL
m = mg
28.Dozių skaičiavimasSunkus
34 kg117 cmBSA = √(h·w/3600)60 mg/m²D = ? mg

Pacientas yra 117 cm ūgio ir sveria 34 kg. Paskirta 60 mg/m². Naudodami Mostellerio formulę BSA = √(ūgis (cm) × svoris (kg)/3600), raskite dozę D mg.

117 cm34 kg60 mg/m²
D = mg
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
15 gtt/mL200 mL/h? gtt/min

Paskirta infuzija 200 mL/h greičiu, bet pompos nėra. Ji lašinama savitaka per 15 gtt/mL sistemą. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę.

200 mL/h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
250 mg500 mL8 mL/h? mg/h

Maišelyje yra 250 mg vaisto 500 mL, jis laša 8 mL/h greičiu. Kiek miligramų per valandą D gauna pacientas?

250 mg/500 mL8 mL/h
D = mg/h
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasVidutinis
100 vnt.100 mLtrumpo veikimo insulinas5 mL/h? vnt./h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 100 vienetų trumpo veikimo insulino 100 mL infuzija lašinama 5 mL/h greičiu. Kiek vienetų per valandą D gauna pacientas?

100 vnt./100 mL5 mL/h
D = vnt./h
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasSunkus
500 mg250 mLdobutamine? mL/h62 kg10 mcg/kg/min

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Maišelyje yra dobutamine 500 mg 250 mL. Paskirta 10 mcg/kg/min pacientui, sveriančiam 62 kg. Kokį greitį R nustatysite pompoje, mL/h? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

500 mg/250 mL10 mcg/kg/min62 kg
R = mL/h
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta12 valandų pamainaarbata150 mLsultys120 mLvanduo300 mLledo gabalėliai120 mLIntraveninė infuzija60 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas2 × 100 mLšlapimas350 mLšlapimas375 mLšlapimas200 mLšlapimas400 mLžaizdos drenas120 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 12 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite skysčių balansą B = suvartota − išskirta, mL (neigiamas atsakymas reiškia grynąjį netekimą). Ledo gabalėlius skaičiuokite kaip pusę jų tūrio.

arbata: 150 mLsultys: 120 mLvanduo: 300 mLledo gabalėliai: 120 mLIntraveninė infuzija: 60 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas: 2 × 100 mLšlapimas: 350 mLšlapimas: 375 mLšlapimas: 200 mLšlapimas: 400 mLžaizdos drenas: 120 mL
B = mL
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
1000 mL125 mL/hpradžia 09:4516:45: ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 1000 mL maišelis pradėtas lašinti 09:45 ir lašinamas pompa 125 mL/h greičiu. Kiek mL V liks maišelyje 16:45?

1000 mL125 mL/h09:45 → 16:45
V = mL
35.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 23/min., SpO₂ 99 % kvėpuojant kambario oru, kraujospūdis 136/82 mmHg, pulsas 104/min., budrus, temperatūra 37,0 °C. Kokia bendra NEWS2 suma?

RR 23SpO₂ 99%orasSBP 136HR 104AT 37,0 °C
NEWS2 =
36.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1žemasmaža–vidutinėvidutinisaukštas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 25/min., SpO₂ 99 % kvėpuojant kambario oru, kraujospūdis 130/78 mmHg, pulsas 70/min., budrus, temperatūra 36,6 °C. Į kokią klinikinės rizikos grupę patenka pacientas? Spustelėkite ją.

RR 25SpO₂ 99%orasSBP 130HR 70AT 36,6 °C
  1. 1žemas
  2. 2maža–vidutinė
  3. 3vidutinis
  4. 4aukštas
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis

Mokomasis dujų tyrimas rodo PaCO₂ 74 mmHg (9,9 kPa). Naudokite taisyklę: esant ūmiai kvėpavimo acidozei HCO₃⁻ didėja 1 mmol/L kiekvienam 10 mmHg, kuriuo PaCO₂ viršija 40, pradėdami nuo HCO₃⁻ 24 mmol/L, ir raskite tikėtiną HCO₃⁻.

PaCO₂ 74 mmHg (9,9 kPa)pradinė reikšmė: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus
pH7,357,457,20PaCO₂mmHg354571HCO₃⁻mmol/L222627ūmilėtinėūmi lėtinės fone

Mokomasis dujų tyrimas rodo kvėpavimo acidozę: pH 7,20, PaCO₂ 71 mmHg (9,5 kPa), HCO₃⁻ 27 mmol/L. Naudodami taisykles „HCO₃⁻ didėja 1 mmol/L kas 10 mmHg (ūmi) arba 3,5 mmol/L kas 10 mmHg (lėtinė)“, jį klasifikuokite. Spustelėkite savo atsakymą.

pH 7,20PaCO₂ 71 mmHg (9,5 kPa)HCO₃⁻ 27 mmol/L
  1. 1ūmi
  2. 2lėtinė
  3. 3ūmi lėtinės fone
39.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mVsinusinė tachikardijanormalus sinusinis ritmasprieširdžių virpėjimasprieširdžių plazdėjimas, 4:1 laidumas

Išanalizuokite šią II derivacijos ritmo juostą. Koks tai ritmas? Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1sinusinė tachikardija
  2. 2normalus sinusinis ritmas
  3. 3prieširdžių virpėjimas
  4. 4prieširdžių plazdėjimas, 4:1 laidumas
40.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mVskilvelių virpėjimasidioventrikulinis ritmassupraventrikulinė tachikardija (SVT)polimorfinė skilvelinė tachikardija „torsades de pointes“

Nustatykite ritmą šioje II derivacijos juostoje. Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1skilvelių virpėjimas
  2. 2idioventrikulinis ritmas
  3. 3supraventrikulinė tachikardija (SVT)
  4. 4polimorfinė skilvelinė tachikardija „torsades de pointes“

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: B · Slowly, low and close to the skin, while supporting the skin

Kodėl tai yra atsakymas

Peeling the tape back low and slow while holding the skin reduces the pulling force on fragile skin. Adhesive removers can also help.

Atsakymas

B · Slowly, low and close to the skin, while supporting the skin
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · Kviesti pagalbą ir pradėti gaivinimą

Kodėl tai yra atsakymas

Nereaguoja ir nekvėpuoja normaliai – tai širdies sustojimas: kvieskite pagalbą (gaivinimo komandą, defibriliatorių) ir nedelsdami pradėkite krūtinės ląstos paspaudimus.

Atsakymas

D · Kviesti pagalbą ir pradėti gaivinimą
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: C · Hold the belt, widen the stance and ease the patient gently to the floor

Kodėl tai yra atsakymas

The nurse keeps hold of the gait belt, takes a wide base of support and slides the patient down along their own leg to the floor, protecting the head. This controls the fall and protects the nurse’s back.

Atsakymas

C · Hold the belt, widen the stance and ease the patient gently to the floor
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: B · Switch off the power or unplug the lamp without touching the person

Kodėl tai yra atsakymas

The rescuer must not touch someone still in contact with live current. The power is switched off or the plug pulled first, then the person is assessed and resuscitation is started if needed.

Atsakymas

B · Switch off the power or unplug the lamp without touching the person
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: B · “I will press the button for her while she is asleep so she stays comfortable.”

Kodėl tai yra atsakymas

PCA is safe because a sleepy patient cannot press the button. If someone else presses it, the patient can receive too much opioid and develop respiratory depression.

Atsakymas

B · “I will press the button for her while she is asleep so she stays comfortable.”
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · Nutraukia infuziją ir įvertina venos kateterio vietą

Kodėl tai yra atsakymas

Skausmas ir paraudimas rodo flebitą ar infiltraciją. Slaugytojas nutraukia infuziją, įvertina vietą ir informuoja gydytoją. Tęsiant infuziją ar leidžiant greičiau audinių pažeidimas didėja.

Atsakymas

A · Nutraukia infuziją ir įvertina venos kateterio vietą
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: C · To check the wound stays closed before removing the rest

Kodėl tai yra atsakymas

Removing alternate sutures allows the nurse to see whether the wound edges stay together. If they begin to separate, the remaining sutures can be left and the team informed.

Atsakymas

C · To check the wound stays closed before removing the rest
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: C · IV fluid rehydration, followed by a bisphosphonate

Kodėl tai yra atsakymas

Hypercalcaemia of malignancy causes dehydration, so IV fluids are given first, followed by a bisphosphonate to reduce bone resorption. Calcium, renal function and fluid balance are monitored.

Atsakymas

C · IV fluid rehydration, followed by a bisphosphonate
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: C · Liver enzymes

Kodėl tai yra atsakymas

Statins can raise liver enzymes, so a baseline ALT is usually checked, with a lipid panel to judge response. Routine repeat liver tests are not always needed, but symptoms of liver injury or muscle pain should be reported.Patikrinta pagal: Statins · MedlinePlus (NIH) (2025)

Atsakymas

C · Liver enzymes
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: C · A steroid effect that moves neutrophils into the circulating blood

Kodėl tai yra atsakymas

Corticosteroids raise the neutrophil count by releasing marginated neutrophils and slowing their exit from the blood, usually without a left shift. The nurse still assesses carefully, because steroids can also hide the usual signs of infection.

Atsakymas

C · A steroid effect that moves neutrophils into the circulating blood
11.Farmakologija

Atsakymas: A · Per 4–5 pusinės eliminacijos laikus

Kodėl tai yra atsakymas

Kartojant dozes, koncentracija priartėja prie pusiausvyros per maždaug 4–5 pusinės eliminacijos laikus, nepriklausomai nuo dozės. Įsotinamoji dozė leidžia ją pasiekti greičiau.

Atsakymas

A · Per 4–5 pusinės eliminacijos laikus
12.Farmakologija

Atsakymas: D · Jis padvigubėja

Kodėl tai yra atsakymas

Pusinės eliminacijos laikas proporcingas Vd ir atvirkščiai proporcingas klirensui. Sumažinus klirensą perpus, pusinės eliminacijos laikas padvigubėja, todėl vaistas kaupiasi ir ilgiau užtrunka pasiekti pusiausvyros būseną.

Atsakymas

D · Jis padvigubėja
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: B · Exercise so they are a little breathless but can still talk

Kodėl tai yra atsakymas

Moderate-intensity exercise makes the patient slightly breathless but able to hold a conversation. Programmes start gently and progress. Patients stop and seek help if they get chest pain, severe breathlessness or dizziness.

Atsakymas

B · Exercise so they are a little breathless but can still talk
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: B · "I will measure it straight after my morning jog."

Kodėl tai yra atsakymas

Home readings should be taken after resting quietly for about 5 minutes, sitting with back supported, feet flat and the arm supported at heart level, with no recent exercise, caffeine or smoking. Two readings are often recorded. Measuring after exercise gives falsely high results.

Atsakymas

B · "I will measure it straight after my morning jog."
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: D · 23:00, kai paskutinį kartą žinota, kad jis sveikas

Kodėl tai yra atsakymas

„Pabudimo insultų" atveju pradžia laikoma laiku, kai pacientas paskutinį kartą buvo žinomas sveikas, nes insultas galėjo įvykti bet kuriuo metu nuo to laiko. Dėl to pacientas dažnai patenka už standartinio trombolizės lango, nors pažangūs vaizdiniai tyrimai kartais gali atrinkti pacientus, kuriems gydymas vis dar gali būti naudingas.

Atsakymas

D · 23:00, kai paskutinį kartą žinota, kad jis sveikas
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: A · To reduce the risk of hypos, falls and confusion

Kodėl tai yra atsakymas

In frail older adults, tight control brings little long-term benefit and a high risk of hypoglycaemia, which can cause falls, fractures and confusion. Targets are individualised to balance safety and quality of life.

Atsakymas

A · To reduce the risk of hypos, falls and confusion
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: C · Tell the surgeon, as the patient may not be able to consent now

Kodėl tai yra atsakymas

Opioids and sedatives can impair understanding, so consent may not be valid. The surgeon is informed; consent is obtained when the patient has capacity, or other legal processes are followed in an emergency.

Atsakymas

C · Tell the surgeon, as the patient may not be able to consent now
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: B · Treat it as a possible burn, report it and complete an incident form

Kodėl tai yra atsakymas

A blister under the return electrode suggests a diathermy burn. The nurse assesses and dresses it, informs the team, and reports it as an incident so that the cause can be investigated.

Atsakymas

B · Treat it as a possible burn, report it and complete an incident form
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: C · Screen further for depression and self-harm

Kodėl tai yra atsakymas

Insomnia even when the baby sleeps and feelings of worthlessness can point to depression. The nurse should screen further, including asking directly about self-harm, and arrange follow-up.

Atsakymas

C · Screen further for depression and self-harm
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: B · She is at high risk of placenta accreta spectrum

Kodėl tai yra atsakymas

A placenta praevia overlying a previous caesarean scar greatly raises the risk of an abnormally adherent placenta. This can cause massive haemorrhage, so delivery is planned in a unit with blood bank support.

Atsakymas

B · She is at high risk of placenta accreta spectrum
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: C · Keep giving insulin, check glucose and ketones more often and follow the sick-day plan

Kodėl tai yra atsakymas

Stress hormones during illness raise blood glucose and the risk of ketoacidosis. Insulin is never stopped; glucose and ketones are checked more often, fluids are encouraged and doses are adjusted according to the sick-day rules.

Atsakymas

C · Keep giving insulin, check glucose and ketones more often and follow the sick-day plan
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: C · Duoti greitai veikiančių angliavandenių per burną ir maždaug po 15 minučių patikrinti gliukozę

Kodėl tai yra atsakymas

Sąmoningam vaikui, patiriančiam hipoglikemiją, reikia greitai veikiančių angliavandenių, pavyzdžiui, gliukozės tablečių ar sulčių, po maždaug 15 minučių patikrinti dar kartą, o pasveikus duoti ilgiau veikiančių angliavandenių užkandį. Gliukagonas skirtas vaikui, kuris negali nieko vartoti per burną.

Atsakymas

C · Duoti greitai veikiančių angliavandenių per burną ir maždaug po 15 minučių patikrinti gliukozę
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: D · Maždaug 0,6–1,2 mmol/L (tikslinės ribos skiriasi įvairiose rekomendacijose)

Kodėl tai yra atsakymas

Daugelis vadovėlių nurodo 0,6–1,2 mmol/L (mEq/L) palaikomajam gydymui, o kai kuriose rekomendacijose siūlomos mažesnės tikslinės ribos, pavyzdžiui, 0,6–0,8. Virš maždaug 1,5 siejama su toksiškumu. Laikykitės vietos laboratorijos ir skiriančiojo gydytojo nurodymų.

Atsakymas

D · Maždaug 0,6–1,2 mmol/L (tikslinės ribos skiriasi įvairiose rekomendacijose)
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: D · "Relapse is common in recovery. Let's look at what led to it and what you learned."

Kodėl tai yra atsakymas

Relapse is common and does not mean failure. Treating it as a learning opportunity, reviewing triggers and coping strategies and returning to the plan supports the person's motivation.

Atsakymas

D · "Relapse is common in recovery. Let's look at what led to it and what you learned."
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: T = 102,2 °F

Temperatūra: °C = (°F − 32) × 5/9 ir °F = °C × 9/5 + 32. Iš °F pirmiausia atimkite 32, o tik paskui dauginkite; iš °C pirmiausia dauginkite ir tada pridėkite 32. Greita patikra: 37 °C yra 98,6 °F, o kiekvienas 1 °C yra 1,8 °F.

Dauginkite iš 9/5

39·9/5 = 70,2

Pridėkite 32

T = 70,2 + 32 = 102,2 °F

Atsakymas

T = 102,2 °F
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: c = 360 mg/dL

Dimensinė analizė: užrašykite duotą dydį, tada dauginkite iš perskaičiavimo koeficientų, užrašytų trupmenomis (pavyzdžiui, 60 min/1 h arba 1 mg/1000 mcg), kad kiekvienas nereikalingas vienetas pasirodytų vieną kartą viršuje ir vieną kartą apačioje ir susiredukuotų. Likus tik reikiamam vienetui, skaičiuokite. Naudokite klausime pateiktus atitikmenis ir apvalinkite tik galutinį atsakymą.

Konvertuoti

c = 20·18 = 360 mg/dL

Atsakymas

c = 360 mg/dL
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: m = 1000 mg

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Koncentracija

20% = 20 g/100 mL = 200 mg/mL

Vaisto masė

m = 200·5 = 1000 mg

Atsakymas

m = 1000 mg
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: D = 63,07 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Kūno paviršiaus plotas

BSA = √(117·34/3600) = √1,105 = 1,051 m²

Dozė

D = 60·1,051 = 63,07 mg

Atsakymas

D = 63,07 mg
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 50 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Mililitrai per minutę

200/60 = 3,333 mL/min

Lašėjimo greitis

R = 3,333·15 = 50 gtt/min

Atsakymas

R = 50 gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: D = 4 mg/h

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Koncentracija

250/500 = 0,5 mg/mL

Dozavimo greitis

D = 0,5·8 = 4 mg/h

Atsakymas

D = 4 mg/h
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: D = 5 vnt./h

Heparino ir insulino infuzijos: koncentracija = vienetai maišelyje/maišelio tūris (vienetai/mL). Pompos greitis (mL/h) = vienetai per valandą/koncentracija, o vienetai per valandą = mL/h × koncentracija. Kai paskirta pagal kūno masę, pirmiausia vienetai/h = vienetai/kg/h × kūno masė. Boliuso tūris = reikiami vienetai/flakono stiprumas. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Koncentracija

100/100 = 1 vnt./mL

Vienetai per valandą

D = 5·1 = 5 vnt./h

Atsakymas

D = 5 vnt./h
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: R = 18,6 mL/h

Titruojamos infuzijos: pirmiausia raskite koncentraciją mcg/mL (mg × 1000/mL). Kai paskirta pagal kūno masę, mcg/min = mcg/kg/min × kūno masė. Tada mL/h = mcg/min × 60/koncentracija. Skaičiuojant atgal, mcg/kg/min = mL/h × koncentracija/(60 × kūno masė). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Koncentracija

500 mg = 500 000 mcg
500 000/250 = 2000 mcg/mL

Dozė per minutę ir per valandą

10·62 = 620 mcg/min
620·60 = 37200 mcg/h

Pompos greitis

R = 37200/2000 = 18,6 mL/h

Atsakymas

R = 18,6 mL/h
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: B = 105 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Iš viso suvartota

per os: 150 + 120 + 300 = 570 mL
ledo gabalėliai: 120/2 = 60 mL
Intraveninė infuzija: 60·12 = 720 mL
intraveninis antibiotikas: 2·100 = 200 mL
iš viso suvartota = 1550 mL

Iš viso išskirta

350 + 375 + 200 + 400 + 120 = 1445 mL

Balansas

B = 1550 − 1445 = 105 mL

Atsakymas

B = 105 mL

Teigiamas: gauta daugiau skysčių, nei išskirta.

34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: V = 125 mL

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Praėjęs laikas

09:45 → 16:45 = 7 h

Sulašintas tūris

125·7 = 875 mL

Likęs tūris

V = 1000 − 875 = 125 mL

Atsakymas

V = 125 mL
35.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: NEWS2 = 3

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 23/min → 2
SpO₂ 99% → 0
kvėpuojant oru → 0
SBP 136 mmHg → 0
HR 104/min → 1
budrus (A) → 0
T 37,0 °C → 0

Sudėtis

NEWS2 = 2 + 0 + 0 + 0 + 1 + 0 + 0 = 3

Atsakymas

NEWS2 = 3
36.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: maža–vidutinė

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 25/min → 3
SpO₂ 99% → 0
kvėpuojant oru → 0
SBP 130 mmHg → 0
HR 70/min → 0
budrus (A) → 0
T 36,6 °C → 0

Suma ir raudoni balai

NEWS2 = 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 3
Bent vienas rodiklis vertinamas 3.

Rizikos grupė

maža–vidutinė

Atsakymas

maža–vidutinė

Vienas 3 balų įvertis reikalauja skubios apžiūros, net kai suma maža.

37.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: HCO₃⁻ = 27,4 mmol/L

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

PaCO₂ pokytis

|74 − 40| = 34 mmHg → 3,4 × 10 mmHg

Tikėtinas HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 + 1·3,4 = 27,4 mmol/L

Atsakymas

HCO₃⁻ = 27,4 mmol/L
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: ūmi

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Tikėtinas HCO₃⁻

ūmi: 24 + 1·3,1 = 27,1 mmol/L
lėtinė: 24 + 3,5·3,1 = 34,85 mmol/L

Palyginkite

išmatuotas: 27 mmol/L → ūmi

Atsakymas

ūmi
39.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: prieširdžių plazdėjimas, 4:1 laidumas

Ritmo kriterijai (II derivacija): sinusiniam ritmui būdingas teigiamas P dantelis prieš kiekvieną QRS, pastovus PR 0,12–0,20 s ir siauras QRS: normalus sinusinis ritmas 60–100/min., sinusinė bradikardija mažiau nei 60, sinusinė tachikardija daugiau nei 100. Prieširdžių virpėjimas: P dantelių nėra, virpančia izolinija ir visiškai nereguliarus R–R. Prieširdžių plazdėjimas: pjūklo formos plazdėjimo bangos maždaug 250–350/min. su pastoviu laidumo santykiu, pavyzdžiui, 2:1 ar 4:1. I laipsnio AV blokada: sinusinis ritmas su pastoviu PR, ilgesniu nei 0,20 s. Jungtinis ritmas: siauras QRS 40–60/min. be P dantelių arba su apverstais P danteliais (PR trumpesnis nei 0,12 s arba P po QRS). PVC yra ankstyvas, platus (0,12 s ar daugiau), keistas QRS be P dantelio, su priešingos krypties T dantelio ir dažniausiai pilna kompensacine pauze; esant bigeminijai kas antras susitraukimas yra PVC.

Penki žingsniai

1. Dažnis: R–R = 24 mažų langelių, 1500 ÷ 24 ≈ 63 per minutę.
2. Ritmas: reguliarus, kiekvienas R–R yra 0,96 s.
3. P dantelis: nėra; reguliarios pjūklo formos plazdėjimo bangos kas 0,24 s (250 per minutę), 4 kiekvienam QRS.
4. PR intervalas: išmatuoti negalima.
5. QRS: 0,06 s, siauras (mažiau nei 0,12 s).

Interpretacija

prieširdžių plazdėjimas, 4:1 laidumas

Atsakymas

prieširdžių plazdėjimas, 4:1 laidumas
40.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: polimorfinė skilvelinė tachikardija „torsades de pointes“

Daugiau skilvelinių ritmų: „torsades de pointes“ yra polimorfinė skilvelinė tachikardija, paprastai 150–250/min., kai platūs kompleksai keičia aukštį ir sukasi aplink izoliniją, kelis dūžius nukreipti aukštyn, paskui žemyn. Vadovėliuose ji siejama su pailgėjusiu QT intervalu, o gaivinimo gairėse jai skiriamas vaistas yra magnio sulfatas. Idioventrikulinis ritmas yra skilvelių pabėgimo ritmas: taisyklingas, platus QRS (0,12 s ar daugiau), be P dantelių, 20–40/min. (pagreitėjęs idioventrikulinis ritmas būna 40–100/min.). Monomorfinė skilvelinė tachikardija turi vienodus plačius kompleksus ir dažnį didesnį nei 100/min. Skilvelių virpėjimas yra chaotiškas, be pasikartojančio komplekso.

Penki žingsniai

1. Dažnis: labai greitas, kompleksai nutolę maždaug 7 mažų langelių (apie 214 per minutę).
2. Ritmas: greitas ir apytiksliai taisyklingas, bet kompleksų aukštis ir kryptis kinta pasikartojančiu verpstės pavidalu.
3. P dantelis: nustatyti negalima.
4. PR intervalas: išmatuoti negalima.
5. QRS: platus ir polimorfinis; kompleksai sukasi aplink izoliniją, kelis dūžius nukreipti aukštyn, paskui žemyn.

Interpretacija

polimorfinė skilvelinė tachikardija „torsades de pointes“

Atsakymas

polimorfinė skilvelinė tachikardija „torsades de pointes“

„Torsades de pointes“ yra polimorfinė VT, susijusi su pailgėjusiu QT intervalu. Tai tik atpažinimo pratimas.

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions