NCLEX tipo bandomieji klausimai (RN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 40 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Paros dozė
mg/parai = mg/kg/parai × kūno masė (kg)
Dozių skaičius per parą
skaičius = 24 h / dozavimo intervalas (h)
Svarai į kilogramus
kg = lb / 2,2
Infuzijos koncentracija
vienetai/mL = vienetai maišelyje / maišelio tūris
Pompos greitis
mL/h = dozė per valandą / koncentracija
Titruojama infuzija
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dozė pagal pompos greitį
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Vienetai
1 mg = 1000 mcg

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

How should adhesive tape be removed from an older patient's fragile skin?

  1. ASlowly, low and close to the skin, while supporting the skin
  2. BQuickly in one firm pull, straight upwards and away from the skin
  3. CBy pulling it away from the wound as hard as possible
  4. DAfter wetting it with alcohol rub
2.Slaugos pagrindaiSunkus

An older woman with severe arthritis has normal bladder control but wets herself because she cannot reach the toilet in time. Which type of incontinence is this?

  1. AFunctional incontinence
  2. BStress incontinence
  3. COverflow incontinence
  4. DUrge incontinence
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

Slaugytojas įsidūrė adata nuo ŽIV infekuoto paciento. Kodėl svarbu apie tai pranešti nedelsiant?

  1. APranešti galima bet kada per mėnesį, rizika nesikeičia
  2. BPoekspozicinė profilaktika veiksmingiausia, kai pradedama per kelias valandas
  3. CPranešti reikia tik jei žaizda kraujuoja arba gili
  4. DPranešti reikia tik apie dūrius intraveninėmis adatomis
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A nurse teaches a patient going home with an MRSA wound infection. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will keep the wound covered with a clean, dry dressing.”
  2. B“I will put used dressings in a sealed bag before throwing them out.”
  3. C“I can share towels with my family if I wash them every week.”
  4. D“I will wash my hands after touching my dressing.”
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

Kuris teiginys rodo teisingą supratimą apie atskaitingumą delegavimo metu?

  1. A„Slaugytojo padėjėjas atskaitingas už tai, ar užduotį buvo teisinga deleguoti."
  2. B„Kai deleguoju užduotį, ji nebėra mano rūpestis."
  3. C„Aš lieku atskaitingas už sprendimą delegauti ir už rezultato sekimą."
  4. D„Jei užduotis nepavyksta, atsakingas tik padėjėjas."
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

Two weeks after birth, a mother says she hears voices telling her the baby is evil. What is the priority?

  1. AAdvise more sleep and book a routine follow-up visit for next month
  2. BKeep the mother and baby safe and arrange urgent psychiatric care
  3. CReassure her that this is normal “baby blues”
  4. DLeave her alone with the baby to bond
7.Klinikinė slaugaVidutinis

Why are patients advised to rinse their mouth after using an inhaled corticosteroid?

  1. ATo reduce the risk of oral thrush
  2. BTo prevent tooth decay from the sugar in it
  3. CTo make the drug work faster
  4. DTo stop the drug from being absorbed in the lungs
8.Klinikinė slaugaSunkus

A patient with metastatic breast cancer is confused and constipated, with a corrected calcium of 3,3 mmol/L (about 13,2 mg/dL). What is usually the first treatment?

  1. AStrict fluid restriction to protect the kidneys
  2. BOral calcium supplements and vitamin D
  3. CA high-calcium diet
  4. DIV fluid rehydration, followed by a bisphosphonate
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

Pacientui, patiriančiam skilvelių aritmiją, monitoriuje matomas besisukantis modelis (torsades de pointes). Kuris elektrolitas dažnai skiriamas į veną gydymui?

  1. AMagnio sulfatas
  2. BKalio fosfatas
  3. CKalcio karbonatas
  4. DNatrio bikarbonatas
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

A patient's low calcium does not improve despite several days of calcium replacement. Which other electrolyte should be checked and corrected?

  1. ASodium
  2. BMagnesium
  3. CChloride
  4. DBicarbonate
11.FarmakologijaVidutinis

Which rule applies when giving phenytoin intravenously?

  1. AMix it with glucose 5% to prevent low blood sugar
  2. BGive it as a rapid push to stop seizures faster
  3. CGive it in the same line as other drugs without flushing
  4. DMix or flush it only with normal saline and give it slowly
12.FarmakologijaSunkus

A baby born to a mother on methadone becomes irritable on day 2, with a high-pitched cry, tremors, sneezing and poor feeding. What is the most likely cause?

  1. ANeonatal opioid withdrawal syndrome
  2. BNormal newborn behaviour
  3. CNeonatal hypoglycaemia from maternal diabetes
  4. DVitamin K deficiency bleeding
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

A patient choosing between a mechanical and a biological heart valve asks about the main difference. Which answer is accurate?

  1. AMechanical valves wear out within one year
  2. BBiological valves last longer but need lifelong warfarin
  3. CBoth types need no medicines after surgery
  4. DMechanical valves last longer but need lifelong anticoagulation
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

A patient's blood gas shows pH 7,26, PaCO₂ 9,0 kPa (68 mmHg) and bicarbonate 25 mmol/L. What does this show?

  1. AMetabolic alkalosis
  2. BAcute respiratory acidosis
  3. CRespiratory alkalosis
  4. DMetabolic acidosis with compensation
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

An older patient with a long-term catheter has bacteria in the urine but no symptoms. What is usually appropriate?

  1. AA full course of antibiotics straight away
  2. BAntibiotics for life to keep the urine sterile
  3. CNo antibiotics, as long as there are no symptoms
  4. DRemove the catheter permanently at once
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

A patient with Guillain–Barré syndrome has a blood pressure that swings between 80/50 and 190/100 mmHg and a heart rate that changes suddenly. What does this suggest?

  1. AAutonomic dysfunction, which needs continuous cardiac monitoring
  2. BAnxiety that will settle with reassurance alone
  3. CA faulty blood pressure cuff that should be replaced and the readings ignored
  4. DA drug reaction that means all medicines must stop
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Kuris mitybos patarimas mažina užsikimšimo riziką su nauja ileostoma?

  1. AMaistą praryti greitai nelabai kramtant
  2. BGerti labai mažai skysčių, kad išskyros būtų tirštos
  3. CGerai sukramtyti ir skaidulingą maistą įvesti lėtai
  4. DNuo pirmos dienos valgyti daug riešutų ir sėklų
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

Why is an SGLT2 inhibitor such as dapagliflozin usually withheld before surgery?

  1. AIt interacts with all general anaesthetic gases and stops them working
  2. BIt makes the patient's potassium dangerously high
  3. CIt raises the risk of ketoacidosis, even with near-normal glucose
  4. DIt causes the surgical wound to bleed more
19.Akušerinė slaugaVidutinis

Kuri naujagimio komplikacija siejama su prastai kontroliuojamu gestaciniu diabetu?

  1. ANaujagimio Rh liga
  2. BLabai mažas kūdikis su augimo sulėtėjimu daugeliu atvejų
  3. CMakrosomija (didelis kūdikis) ir gimdymo trauma
  4. DĮgimta raudonukė
20.Akušerinė slaugaSunkus

An ultrasound at 30 weeks shows polyhydramnios and no visible fetal stomach bubble. Which fetal condition should be considered?

  1. AOesophageal atresia
  2. BFetal growth from maternal diabetes only
  3. CRenal agenesis
  4. DPost-term pregnancy
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

How should the nurse measure the heart rate of a 9-month-old?

  1. ACount the carotid pulse for 30 seconds and multiply by 2
  2. BCount the apical pulse for a full minute
  3. CCount the radial pulse for 15 seconds and multiply by 4
  4. DRead it from the pulse oximeter only
22.Pediatrinė slaugaSunkus

Which child on the renal ward should the nurse assess first?

  1. AA 4-year-old with nephrotic syndrome and mild puffy eyelids, stable since admission
  2. BA 2-year-old after hypospadias repair with clear urine in the catheter bag
  3. CA 6-year-old on IV antibiotics for a UTI who has had no fever for 24 hours
  4. DA 7-year-old with glomerulonephritis who has a severe headache and blurred vision
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

What is the Abnormal Involuntary Movement Scale (AIMS) used for?

  1. ATo screen for and monitor tardive dyskinesia
  2. BTo measure the severity of alcohol withdrawal
  3. CTo rate the severity of depression
  4. DTo assess the risk of a patient becoming violent
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

A patient who is detained under mental health legislation refuses his prescribed oral antipsychotic. What is the correct general principle?

  1. ADetained patients have no right to refuse any treatment at all
  2. BTreatment without consent is lawful only under the conditions and procedures set by the law
  3. CThe refusal must always be accepted, even if the law allows treatment without consent
  4. DThe nurse may hide the medicine in his food without any further process
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
94969810010210410635363738394041°F°C? °F39,3 °C

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Paciento temperatūra yra 39,3 °C. Konvertuokite į Farenheito laipsnius T pagal °F = °C × 9/5 + 32. Suapvalinkite iki vieno ženklo po kablelio.

39,3 °C
T = °F
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
2 mcg/kg/min? mg/h78 kg1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Paskyrime nurodyta 2 mcg/kg/min pacientui, kuris sveria 78 kg. Išreikškite dozės greitį D mg/h. Suapvalinkite iki dviejų ženklų po kablelio.

2 mcg/kg/min78 kg
D = mg/h
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
80 kg10 mg/kgD = ? mg

Pacientas sveria 80 kg, jam paskirta 10 mg/kg vienkartinė dozė. Raskite dozę D mg.

80 kg10 mg/kg
D = mg
28.Dozių skaičiavimasSunkus
10%pradinis tirpalasV₁ = ? mL

Turite paruošti 500 mL 0,5% (w/v) tirpalo iš 10% (w/v) pradinio tirpalo. Kokio pradinio tirpalo tūrio V₁ reikia?

C₁ = 10%C₂ = 0,5%V₂ = 500 mL
V₁ = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
20 gtt/mL120 mL/h? gtt/min

Paskirta infuzija 120 mL/h greičiu, bet pompos nėra. Ji lašinama savitaka per 20 gtt/mL sistemą. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę.

120 mL/h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
25 mg250 mL5 mL/h? mcg/min

25 mg 250 mL infuzija lašinama 5 mL/h greičiu. Kiek mikrogramų per minutę D gauna pacientas?

25 mg/250 mL5 mL/h
D = mcg/min
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasVidutinis
100 vnt.250 mLtrumpo veikimo insulinas15 mL/h? vnt./h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 100 vienetų trumpo veikimo insulino 250 mL infuzija lašinama 15 mL/h greičiu. Kiek vienetų per valandą D gauna pacientas?

100 vnt./250 mL15 mL/h
D = vnt./h
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasSunkus
250 mg250 mLdobutamine11 mL/h60 kg? mcg/kg/min

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). dobutamine infuzija (250 mg 250 mL) lašinama 11 mL/h greičiu. Pacientas sveria 60 kg. Kokią dozę D mcg/kg/min gauna pacientas? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

250 mg/250 mL11 mL/h60 kg
D = mcg/kg/min
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta12 valandų pamainavanduo350 mLsriuba150 mLpienas200 mLledo gabalėliai100 mLIntraveninė infuzija75 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas1 × 50 mLšlapimas350 mLšlapimas325 mLšlapimas375 mLžaizdos drenas110 mLvėmalai200 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 12 valandų pamainą. Pacientas sveria 102 kg. Raskite vidutinę diurezę U mL/kg/h. Apvalinkite iki dviejų skaitmenų po kablelio.

102 kg12 hšlapimas: 350 mLšlapimas: 325 mLšlapimas: 375 mLžaizdos drenas: 110 mLvėmalai: 200 mL
U = mL/kg/h
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
500 mL250 mL sulašinta60 mL/h20:00t = ? h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 500 mL maišelis lašinamas pompa 60 mL/h greičiu. 20:00 jau sulašinta 250 mL. Po kiek valandų t maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

500 mL250 mL sulašinta60 mL/h
t = h
35.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Braden skalę: jutiminis suvokimas: šiek tiek ribotas; drėgmė: kartais drėgna; aktyvumas: prikaustytas prie lovos; judrumas: apribojimų nėra; mityba: pakankama; trintis ir šlytis: akivaizdžios problemos nėra. Raskite Braden sumą B.

6–23
B =
36.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
rizikos nėramaža rizikavidutinė rizikadidelė rizikalabai didelė rizika

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Braden skalę: jutiminis suvokimas: labai ribotas; drėgmė: kartais drėgna; aktyvumas: vaikšto dažnai; judrumas: šiek tiek ribotas; mityba: tikriausiai nepakankama; trintis ir šlytis: problema. Naudokite grupes: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža, 13–14 vidutinė, 10–12 didelė ir 9 ar mažiau labai didelė. Spustelėkite rizikos lygį.

  1. 1rizikos nėra
  2. 2maža rizika
  3. 3vidutinė rizika
  4. 4didelė rizika
  5. 5labai didelė rizika
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis

Mokomosios reikšmės: Na⁺ 130 mmol/L, gliukozė 32,2 mmol/L ir karbamidas 22,3 mmol/L. Apskaičiuokite serumo osmoliališkumą Osm = 2·Na⁺ + gliukozė + karbamidas, suapvalindami iki sveiko skaičiaus.

Na⁺ 130 mmol/Lgliukozė 32,2 mmol/Lkarbamidas 22,3 mmol/L
Osm = mOsm/kg
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus

Mokomosios reikšmės: Na⁺ 144, Cl⁻ 111, HCO₃⁻ 18 mmol/L ir albuminas 29 g/L. Raskite pagal albuminą pataisytą anijonų tarpą AGc = AG + 0,25·(40 − albuminas).

Na⁺ 144 mmol/LCl⁻ 111 mmol/LHCO₃⁻ 18 mmol/Lalbuminas 29 g/L
AGc = mmol/L
39.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mV

Išmatuokite QT intervalą ir R–R intervalą šioje reguliarioje II derivacijos juostoje, tada pagal Bazett formulę QTc = QT/√RR (abu sekundėmis) apskaičiuokite pagal dažnį pataisytą dydį QTc. Atsakymą pateikite sekundėmis trijų ženklų po kablelio tikslumu.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
QTc = s
40.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mVsinusinis ritmas su platesniu QRSdviejų kamerų (AV) stimuliuojamas ritmasskilvelių stimuliuojamas ritmasidioventrikulinis ritmas

Šis pacientas turi širdies stimuliatorių. Interpretuokite II derivacijos juostą. Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1sinusinis ritmas su platesniu QRS
  2. 2dviejų kamerų (AV) stimuliuojamas ritmas
  3. 3skilvelių stimuliuojamas ritmas
  4. 4idioventrikulinis ritmas

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: A · Slowly, low and close to the skin, while supporting the skin

Kodėl tai yra atsakymas

Peeling the tape back low and slow while holding the skin reduces the pulling force on fragile skin. Adhesive removers can also help.

Atsakymas

A · Slowly, low and close to the skin, while supporting the skin
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: A · Functional incontinence

Kodėl tai yra atsakymas

Functional incontinence is caused by problems outside the urinary tract, such as poor mobility or confusion. A commode near the bed, easy clothing and regular toileting help.

Atsakymas

A · Functional incontinence
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: B · Poekspozicinė profilaktika veiksmingiausia, kai pradedama per kelias valandas

Kodėl tai yra atsakymas

Nuplovęs žaizdą vandeniu ir muilu, slaugytojas nedelsdamas praneša, kad būtų galima įvertinti ekspoziciją. ŽIV poekspozicinę profilaktiką reikia pradėti kuo anksčiau, geriausia per kelias valandas ir ne vėliau kaip per 72 valandas.

Atsakymas

B · Poekspozicinė profilaktika veiksmingiausia, kai pradedama per kelias valandas
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: C · “I can share towels with my family if I wash them every week.”

Kodėl tai yra atsakymas

MRSA spreads by direct contact and shared items, so towels, razors and linen should not be shared. Hand hygiene, covering the wound and bagging dressings are correct.

Atsakymas

C · “I can share towels with my family if I wash them every week.”
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: C · „Aš lieku atskaitingas už sprendimą delegauti ir už rezultato sekimą."

Kodėl tai yra atsakymas

Delegavęs slaugytojas atskaitingas už sprendimą delegauti bei priežiūrą ir vertinimą. Deleguojamas asmuo atsako už teisingą užduoties atlikimą savo kompetencijos ribose.

Atsakymas

C · „Aš lieku atskaitingas už sprendimą delegauti ir už rezultato sekimą."
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: B · Keep the mother and baby safe and arrange urgent psychiatric care

Kodėl tai yra atsakymas

Hallucinations and delusions after birth suggest postpartum psychosis, a psychiatric emergency with risk to mother and baby. Safety and urgent specialist care are the priorities.

Atsakymas

B · Keep the mother and baby safe and arrange urgent psychiatric care
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: A · To reduce the risk of oral thrush

Kodėl tai yra atsakymas

Inhaled steroid deposited in the mouth and throat can cause oral candidiasis and a hoarse voice. Rinsing and using a spacer reduce this.

Atsakymas

A · To reduce the risk of oral thrush
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: D · IV fluid rehydration, followed by a bisphosphonate

Kodėl tai yra atsakymas

Hypercalcaemia of malignancy causes dehydration, so IV fluids are given first, followed by a bisphosphonate to reduce bone resorption. Calcium, renal function and fluid balance are monitored.

Atsakymas

D · IV fluid rehydration, followed by a bisphosphonate
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: A · Magnio sulfatas

Kodėl tai yra atsakymas

Į veną leidžiamas magnio sulfatas yra standartinis torsades de pointes vaistinis gydymas, net kai magnio koncentracija serume normali. Mažas magnis ir mažas kalis abu pailgina QT intervalą ir didina riziką.

Atsakymas

A · Magnio sulfatas
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · Magnesium

Kodėl tai yra atsakymas

Low magnesium reduces parathyroid hormone secretion and the body's response to it, so hypocalcemia does not correct until magnesium is replaced. The same applies to refractory hypokalemia.Patikrinta pagal: Magnesium Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2023)

Atsakymas

B · Magnesium
11.Farmakologija

Atsakymas: D · Mix or flush it only with normal saline and give it slowly

Kodėl tai yra atsakymas

Phenytoin precipitates in glucose solutions, so only normal saline is used. Rapid infusion can cause hypotension and arrhythmias, so the rate is limited and the patient is monitored.

Atsakymas

D · Mix or flush it only with normal saline and give it slowly
12.Farmakologija

Atsakymas: A · Neonatal opioid withdrawal syndrome

Kodėl tai yra atsakymas

After birth the baby no longer receives opioid from the mother and develops withdrawal. Assessment uses a scoring tool, with non-drug care first and opioid treatment if signs are severe.

Atsakymas

A · Neonatal opioid withdrawal syndrome
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: D · Mechanical valves last longer but need lifelong anticoagulation

Kodėl tai yra atsakymas

Mechanical valves are very durable but are thrombogenic, so lifelong warfarin is needed. Biological (tissue) valves usually do not need long-term anticoagulation but wear out over time and may need replacement. Age, lifestyle and bleeding risk guide the choice.

Atsakymas

D · Mechanical valves last longer but need lifelong anticoagulation
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: B · Acute respiratory acidosis

Kodėl tai yra atsakymas

A low pH with raised PaCO₂ is respiratory acidosis. A normal bicarbonate (about 22–26 mmol/L) shows the kidneys have not yet compensated, so the problem is acute, as in opioid toxicity, exhaustion or an acute COPD exacerbation. Treatment targets ventilation.

Atsakymas

B · Acute respiratory acidosis
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: C · No antibiotics, as long as there are no symptoms

Kodėl tai yra atsakymas

Nearly all long-term catheters become colonised. Treating asymptomatic bacteriuria does not improve outcomes and promotes resistance. Antibiotics are reserved for symptomatic infection.

Atsakymas

C · No antibiotics, as long as there are no symptoms
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: A · Autonomic dysfunction, which needs continuous cardiac monitoring

Kodėl tai yra atsakymas

Guillain–Barré syndrome can involve autonomic nerves, causing labile blood pressure and dangerous arrhythmias. Patients need continuous ECG monitoring and close observation, often in a high-dependency setting.

Atsakymas

A · Autonomic dysfunction, which needs continuous cardiac monitoring
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: C · Gerai sukramtyti ir skaidulingą maistą įvesti lėtai

Kodėl tai yra atsakymas

Skaidulingas maistas, pvz., riešutai, kukurūzų branduoliai, džiovinti vaisiai ir vaisių lupenos, gali sudaryti gumulą, užkemšantį siaurą stomą. Kruopštus kramtymas, lėtas tokio maisto įvedimas ir pakankamas skysčių vartojimas mažina riziką. Užsikimšimo simptomai: mėšlungis, ištinusi stoma ir išskyrų nebuvimas.

Atsakymas

C · Gerai sukramtyti ir skaidulingą maistą įvesti lėtai
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: C · It raises the risk of ketoacidosis, even with near-normal glucose

Kodėl tai yra atsakymas

SGLT2 inhibitors can cause euglycaemic diabetic ketoacidosis around fasting and surgery. They are usually paused before surgery as advised, and ketones are checked if the patient becomes unwell.

Atsakymas

C · It raises the risk of ketoacidosis, even with near-normal glucose
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: C · Makrosomija (didelis kūdikis) ir gimdymo trauma

Kodėl tai yra atsakymas

Vaisiaus hiperinsulinemija skatina augimą, todėl labiau tikėtina makrosomija, pečių distocija ir gimdymo trauma, taip pat naujagimio hipoglikemija ir kvėpavimo sutrikimai.

Atsakymas

C · Makrosomija (didelis kūdikis) ir gimdymo trauma
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: A · Oesophageal atresia

Kodėl tai yra atsakymas

If the fetus cannot swallow, as in oesophageal atresia, amniotic fluid builds up and the stomach is not seen. Renal agenesis causes the opposite, severe oligohydramnios.

Atsakymas

A · Oesophageal atresia
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: B · Count the apical pulse for a full minute

Kodėl tai yra atsakymas

In infants and children under about 2 years, the apical pulse is counted with a stethoscope for a full minute. Their rates are fast and may vary with breathing, so short counts are inaccurate.

Atsakymas

B · Count the apical pulse for a full minute
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: D · A 7-year-old with glomerulonephritis who has a severe headache and blurred vision

Kodėl tai yra atsakymas

Severe headache and visual disturbance in glomerulonephritis suggest hypertensive encephalopathy, which can lead to seizures. The other children are stable or improving.

Atsakymas

D · A 7-year-old with glomerulonephritis who has a severe headache and blurred vision
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: A · To screen for and monitor tardive dyskinesia

Kodėl tai yra atsakymas

The AIMS is a structured examination of involuntary movements of the face, limbs and trunk. It is done at baseline and regularly during long-term antipsychotic treatment so tardive dyskinesia is detected early.

Atsakymas

A · To screen for and monitor tardive dyskinesia
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: B · Treatment without consent is lawful only under the conditions and procedures set by the law

Kodėl tai yra atsakymas

Mental health laws allow some treatments for mental disorder without consent in defined circumstances, with safeguards such as second opinions and time limits. Staff must follow these procedures and record them, and should continue to seek the patient's agreement.

Atsakymas

B · Treatment without consent is lawful only under the conditions and procedures set by the law
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: T = 102,7 °F

Temperatūra: °C = (°F − 32) × 5/9 ir °F = °C × 9/5 + 32. Iš °F pirmiausia atimkite 32, o tik paskui dauginkite; iš °C pirmiausia dauginkite ir tada pridėkite 32. Greita patikra: 37 °C yra 98,6 °F, o kiekvienas 1 °C yra 1,8 °F.

Dauginkite iš 9/5

39,3·9/5 = 70,74

Pridėkite 32

T = 70,74 + 32 = 102,7 °F

Atsakymas

T = 102,7 °F
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: D = 9,36 mg/h

Dimensinė analizė: užrašykite duotą dydį, tada dauginkite iš perskaičiavimo koeficientų, užrašytų trupmenomis (pavyzdžiui, 60 min/1 h arba 1 mg/1000 mcg), kad kiekvienas nereikalingas vienetas pasirodytų vieną kartą viršuje ir vieną kartą apačioje ir susiredukuotų. Likus tik reikiamam vienetui, skaičiuokite. Naudokite klausime pateiktus atitikmenis ir apvalinkite tik galutinį atsakymą.

Sudarykite grandinę

D = 2 mcg/kg/min × 78 kg × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)

Apskaičiuokite

D = 2·78·60/1000 = 9,36 mg/h

Atsakymas

D = 9,36 mg/h
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: D = 800 mg

Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.

Dozė

10·80 = 800 mg

Atsakymas

D = 800 mg
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V₁ = 25 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Pradinio tirpalo tūris

V₁ = 0,5·500/10 = 25 mL

Atsakymas

V₁ = 25 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 40 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Mililitrai per minutę

120/60 = 2 mL/min

Lašėjimo greitis

R = 2·20 = 40 gtt/min

Atsakymas

R = 40 gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: D = 8,333 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Koncentracija

25000 mcg/250 mL = 100 mcg/mL

Dozė per valandą

5·100 = 500 mcg/h

Dozė per minutę

D = 500/60 = 8,333 mcg/min

Atsakymas

D = 8,333 mcg/min
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: D = 6 vnt./h

Heparino ir insulino infuzijos: koncentracija = vienetai maišelyje/maišelio tūris (vienetai/mL). Pompos greitis (mL/h) = vienetai per valandą/koncentracija, o vienetai per valandą = mL/h × koncentracija. Kai paskirta pagal kūno masę, pirmiausia vienetai/h = vienetai/kg/h × kūno masė. Boliuso tūris = reikiami vienetai/flakono stiprumas. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Koncentracija

100/250 = 0,4 vnt./mL

Vienetai per valandą

D = 15·0,4 = 6 vnt./h

Atsakymas

D = 6 vnt./h
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: D = 3,1 mcg/kg/min

Titruojamos infuzijos: pirmiausia raskite koncentraciją mcg/mL (mg × 1000/mL). Kai paskirta pagal kūno masę, mcg/min = mcg/kg/min × kūno masė. Tada mL/h = mcg/min × 60/koncentracija. Skaičiuojant atgal, mcg/kg/min = mL/h × koncentracija/(60 × kūno masė). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Koncentracija

250 000/250 = 1000 mcg/mL

Mikrogramai per minutę

11·1000 = 11000 mcg/h
11000/60 = 183,3 mcg/min

Kilogramui

D = 183,3/60 = 3,056 ≈ 3,1 mcg/kg/min

Atsakymas

D = 3,1 mcg/kg/min
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: U = 0,86 mL/kg/h

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Iš viso šlapimo

350 + 325 + 375 = 1050 mL

Kilogramui per valandą

U = 1050/(102·12) = 0,8578 ≈ 0,86 mL/kg/h

Atsakymas

U = 0,86 mL/kg/h
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 4,2 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Likęs tūris

500 − 250 = 250 mL

Laikas

t = 250/60 = 4,167 ≈ 4,2 h

Atsakymas

t = 4,2 h

Tai maždaug 4 h 10 min, todėl maišelis ištuštės apie 00:10.

35.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: B = 17

Braden skalė: šešios poskalės pragulų rizikai vertinti. Jutiminis suvokimas, drėgmė, aktyvumas, judrumas ir mityba vertinami 1–4 balais, nuo blogiausio lygio (1) iki problemos nebuvimo (4); trintis ir šlytis vertinama 1–3 balais. Suma svyruoja nuo 6 iki 23, o mažesnė suma reiškia didesnę riziką. Dažnos grupės: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža rizika, 13–14 vidutinė rizika, 10–12 didelė rizika ir 9 ar mažiau labai didelė rizika.

Įvertinkite kiekvieną poskalę

jutiminis suvokimas: šiek tiek ribotas → 3
drėgmė: kartais drėgna → 3
aktyvumas: prikaustytas prie lovos → 1
judrumas: apribojimų nėra → 4
mityba: pakankama → 3
trintis ir šlytis: akivaizdžios problemos nėra → 3

Sudėtis

Braden suma = 3 + 3 + 1 + 4 + 3 + 3 = 17

Atsakymas

B = 17
36.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: maža rizika

Braden skalė: šešios poskalės pragulų rizikai vertinti. Jutiminis suvokimas, drėgmė, aktyvumas, judrumas ir mityba vertinami 1–4 balais, nuo blogiausio lygio (1) iki problemos nebuvimo (4); trintis ir šlytis vertinama 1–3 balais. Suma svyruoja nuo 6 iki 23, o mažesnė suma reiškia didesnę riziką. Dažnos grupės: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža rizika, 13–14 vidutinė rizika, 10–12 didelė rizika ir 9 ar mažiau labai didelė rizika.

Įvertinkite kiekvieną poskalę

jutiminis suvokimas: labai ribotas → 2
drėgmė: kartais drėgna → 3
aktyvumas: vaikšto dažnai → 4
judrumas: šiek tiek ribotas → 3
mityba: tikriausiai nepakankama → 2
trintis ir šlytis: problema → 1

Sudėtis

Braden suma = 2 + 3 + 4 + 3 + 2 + 1 = 15

Rizikos lygis

15 → maža rizika

Atsakymas

maža rizika
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: Osm = 315 mOsm/kg

Išvestinės reikšmės: apskaičiuotas serumo osmoliališkumas yra 2·Na⁺ + gliukozė + karbamidas, kai visos reikšmės mmol/L (2·Na⁺ + gliukozė/18 + BUN/2,8, kai gliukozė ir BUN išreikšti mg/dL); norma yra apie 275–295 mOsm/kg. P/F santykis yra PaO₂, padalytas iš FiO₂ trupmenos. Alveolių deguonies slėgis jūros lygyje yra PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg, o A–a gradientas yra PAO₂ − PaO₂.

Apskaičiuotas osmoliališkumas

Osm = 2·130 + 32,2 + 22,3 = 314,5 ≈ 315 mOsm/kg

Atsakymas

Osm = 315 mOsm/kg
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: AGc = 17,75 mmol/L

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Anijonų tarpas

AG = 144 − (111 + 18) = 15

Pataisa dėl albumino

15 + 0,25·(40 − 29) = 17,75 mmol/L

Atsakymas

AGc = 17,75 mmol/L

Po pataisos daugiau nei apie 12: didelis anijonų tarpas.

39.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: QTc = 0,44 s

QT ir QTc: QT intervalas eina nuo QRS komplekso pradžios iki T dantelio pabaigos. Didėjant pulsui jis trumpėja, todėl pataisomas pagal dažnį naudojant R–R intervalą sekundėmis: Bazett QTc = QT/√RR ir Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett formulė – labiausiai paplitusi vadovėliuose; ji per daug pataiso esant dideliam pulsui, kai pirmenybė teikiama Fridericia. Ribos įvairiuose šaltiniuose skiriasi: QTc didesnis nei maždaug 0,45 s vyrams arba 0,46 s moterims paprastai vadinamas pailgėjusiu, o didesnis nei 0,50 s – žymiai pailgėjusiu.

Matuokite

QT = 11 × 0,04 = 0,44 s
RR = 25 × 0,04 = 1,00 s

Bazett formulė

QTc = 0,44/√1,00 = 0,44/1 = 0,44 s

Atsakymas

QTc = 0,44 s

Įprastose ribose (apie 0,45 s vyrams, 0,46 s moterims). (440 ms)

40.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: skilvelių stimuliuojamas ritmas

Stimuliuojami ritmai: širdies stimuliatoriaus impulsas matomas kaip siauras vertikalus stimuliacijos smaigalys. Po skilvelio smaigalio QRS platus (0,12 s ar daugiau), nes impulsas plinta nuo elektrodo per raumenį, o ne per laidžiąją sistemą; stimuliuojant dešinįjį skilvelį jis II derivacijoje dažnai daugiausia neigiamas. Smaigalys prieš kiekvieną P dantelį reiškia prieširdžių stimuliaciją, o dviejų kamerų (AV) stimuliatorius rodo prieširdžio smaigalį ir P dantelį, o po užprogramuotos AV delsos – skilvelio smaigalį ir platų QRS. Perėmimas reiškia, kad po kiekvieno smaigalio seka depoliarizacija. Perėmimo nebuvimas yra smaigalys, po kurio nėra nei P dantelio, nei QRS; jutimo nebuvimas (smaigaliai, ignoruojantys paties paciento dūžius) ir stimuliavimo nebuvimas (nėra smaigalio, kai jo reikia) yra kiti klasikiniai gedimai.

Penki žingsniai

1. Dažnis: R–R = 24 mažų langelių, 1500 ÷ 24 ≈ 63 per minutę.
2. Ritmas: reguliarus, kiekvienas R–R yra 0,96 s.
3. P dantelis: nematyti; prieš kiekvieną QRS eina aštrus stimuliacijos smaigalys.
4. PR intervalas: išmatuoti negalima.
5. QRS: 0,14 s, platus, ir po kiekvieno smaigalio eina QRS (stimulas perimamas).

Interpretacija

skilvelių stimuliuojamas ritmas

Atsakymas

skilvelių stimuliuojamas ritmas

Stimuliuojamas QRS iš prigimties platus; nevadinkite jo Hiso pluošto šakos blokada ar skilveliniu ritmu.

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions