NCLEX tipo bandomieji klausimai (RN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 40 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Paros dozė
mg/parai = mg/kg/parai × kūno masė (kg)
Dozių skaičius per parą
skaičius = 24 h / dozavimo intervalas (h)
Svarai į kilogramus
kg = lb / 2,2
Infuzijos koncentracija
vienetai/mL = vienetai maišelyje / maišelio tūris
Pompos greitis
mL/h = dozė per valandą / koncentracija
Titruojama infuzija
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dozė pagal pompos greitį
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Vienetai
1 mg = 1000 mcg

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

How should an unconscious patient be positioned for mouth care?

  1. AFlat on their back with the head tilted back
  2. BOn their side with the head turned, with suction ready
  3. CSitting fully upright with the head bent forwards
  4. DProne with the face in the pillow
2.Slaugos pagrindaiSunkus

At the start of a shift, which task should the nurse do first?

  1. AOrder supplies for the ward store room
  2. BUpdate the ward whiteboard with the names of all the new patients
  3. CGive the first IV antibiotic dose to a patient with suspected sepsis
  4. DChange the bed linen of a patient who is going home
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

An older adult has trouble getting in and out of the bath. Which measures make bathing safer?

  1. AA shower chair, grab bars and a non-slip mat
  2. BBath oil to help the person slide in and out
  3. CA loose rug beside the tub to stand on
  4. DLocking the bathroom door for privacy
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

Which action by assistive personnel requires the nurse to step in?

  1. ARemoving gloves and then cleaning the hands with alcohol rub
  2. BPutting soiled linen straight into a laundry bag at the bedside
  3. CGoing from one patient’s bed to the next while wearing the same gloves
  4. DWashing hands with soap and water after leaving a C. difficile room
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

A patient on a continuous IV heparin infusion has new black, tarry stools and an aPTT well above the target range. What should the nurse do first?

  1. AOffer an iron-rich meal to replace the lost blood
  2. BGive a dose of vitamin K by mouth
  3. CStop the heparin infusion and inform the provider
  4. DCheck the pump rate and leave the infusion running
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

Skubios pagalbos skyriuje, kuris pacientas turėtų iškart eiti į procedūrų kambarį?

  1. A30 metų pacientas, dvi dienas skundžiantis gerklės skausmu ir 38,0 °C temperatūra
  2. B25 metų pacientas su išnirusiu riešu ir normaliais gyvybiniais rodikliais
  3. C60 metų vyras su krūtinės spaudimu, prakaitavimu ir pykinimu 20 minučių
  4. D45 metų pacientas, prašantis pakartotinio recepto
7.Klinikinė slaugaVidutinis

What should a patient starting oral iron tablets be told?

  1. ATheir stools may turn dark or black
  2. BThey must take the tablets with strong tea
  3. CTheir urine will turn bright green
  4. DThe tablets will cause weight loss
8.Klinikinė slaugaSunkus

Vyresniam pacientui su šlaunikaulio lūžiu praėjus dviem dienoms po traumos atsiranda dusulys, sumišimas ir petechinis išbėrimas ant krūtinės. Kurią komplikaciją reikėtų įtarti?

  1. AŠlapimo takų infekciją
  2. BPragulą
  3. CKompartmento sindromą
  4. DRiebalų embolijos sindromą
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

A patient taking empagliflozin (an SGLT2 inhibitor) has glucose in the urine but a normal blood glucose. What is the best interpretation?

  1. AUncontrolled diabetes needing insulin
  2. BA urinary tract infection
  3. CAn expected effect of the drug
  4. DA sign of kidney failure
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

A patient with acute pancreatitis has a rising BUN, a falling calcium and a glucose of 250 mg/dL (13,9 mmol/L) over the first 48 hours. What do these results suggest?

  1. AAn unrelated new kidney stone
  2. BIncreasingly severe pancreatitis
  3. CA lab error from lipemic samples
  4. DA resolving, mild pancreatitis
11.FarmakologijaVidutinis

A patient is starting doxazosin, an alpha-1 blocker. What should the nurse advise about the first dose?

  1. AExpect a short rise in blood pressure after the dose
  2. BTake it at bedtime, because it can cause dizziness and fainting
  3. CTake it in the morning with a cup of strong coffee to stay alert
  4. DTake it only if the urine is darker than usual
12.FarmakologijaSunkus

Why is glibenclamide (glyburide) generally avoided in older adults?

  1. AIt causes severe weight loss and muscle wasting in older people
  2. BIt is long-acting and can cause prolonged, severe hypoglycaemia
  3. CIt is not absorbed in people over 65
  4. DIt causes high blood glucose in older adults
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

Kodėl paprastos veido kaukės negalima naudoti esant mažesniam nei maždaug 5 l/min. deguonies srautui?

  1. AMažais srautais deguonies negalima drėkinti
  2. BIškvėptas CO₂ gali kauptis kaukėje ir būti įkvepiamas pakartotinai
  3. CKaukė mažais srautais suteikia per daug deguonies
  4. DMažais srautais elastinė juostelė per laisva
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

Which instruction from the registered nurse to a healthcare assistant (unlicensed assistive personnel) caring for a patient with COPD is most appropriate?

  1. A"Turn his oxygen up to whatever he needs if he looks short of breath."
  2. B"Teach him how to use his new inhaler this afternoon after his rest."
  3. C"Tell me straight away if his SpO₂ is under 88% or he is more breathless."
  4. D"Listen to his chest after lunch and let me know what you can hear."
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

Which group of problems is typical of primary hyperparathyroidism?

  1. AMuscle cramps, tingling lips and seizures
  2. BHair loss, weight gain and feeling cold
  3. CKidney stones, bone pain, abdominal pain and low mood
  4. DHeat intolerance, tremor, weight loss and diarrhoea
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

A patient on a variable rate IV insulin infusion is nil by mouth. Why is a glucose-containing IV fluid usually given alongside it?

  1. ATo speed up the action of the insulin in the muscles
  2. BTo prevent hypoglycaemia while insulin is running
  3. CTo stop the insulin sticking to the IV tubing
  4. DTo replace the potassium lost from the cells
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Which advice helps a patient with haemorrhoids?

  1. ATake a codeine-based painkiller every day
  2. BEat less fibre so that stools are smaller
  3. CEat more fibre, drink enough fluid and avoid straining
  4. DSit on the toilet for long periods to empty fully
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

A patient who takes NSAIDs suddenly develops severe epigastric pain, a rigid abdomen and shoulder-tip pain. Which finding would most support the likely diagnosis?

  1. ATall, peaked T waves on a 12-lead ECG
  2. BA raised serum lipase three times the upper limit
  3. CFree air under the diaphragm on an erect chest X-ray
  4. DFluid levels in the bladder on an ultrasound scan
19.Akušerinė slaugaVidutinis

Vaisiaus dangalai ką tik plyšo. Ką slaugytojas turi įvertinti pirmiausia?

  1. AGimdos kaklelio išsitrynimo laipsnį
  2. BTik vandenų spalvą
  3. CMoters temperatūrą
  4. DVaisiaus širdies susitraukimų dažnį
20.Akušerinė slaugaSunkus

A woman received an opioid IV 30 minutes ago. The tracing now shows minimal variability but no decelerations. What is the most likely cause?

  1. APlacental abruption
  2. BSevere fetal anaemia from Rh disease
  3. CThe opioid's effect on the fetal brain
  4. DProlapse of the umbilical cord
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

Which instruction about preparing powdered infant formula is correct?

  1. AFollow the stated water-to-powder ratio exactly and do not warm bottles in a microwave
  2. BAdd extra water in hot weather so the baby gets more fluid
  3. CWarm bottles in the microwave, as long as they are shaken first
  4. DAdd an extra scoop of powder to each bottle to help a small baby gain weight faster
22.Pediatrinė slaugaSunkus

A toddler has burns on both feet and the buttocks, with sharp "stocking" lines and no splash marks. What should the nurse consider?

  1. AAn accidental spill from a cup of tea
  2. BSunburn from playing outside in a paddling pool on a hot day
  3. CA skin infection that looks like a burn
  4. DPossible deliberate immersion; follow the safeguarding procedure
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

Which feature helps distinguish normal grief from major depression?

  1. AGrief always lasts less than 2 weeks
  2. BIn grief, the person feels worthless and hopeless all the time
  3. CIn grief, painful feelings come in waves and self-esteem is usually kept
  4. DIn grief, the person cannot feel any positive emotions or enjoy any memories of the person who died
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

A woman with PTSD after a sexual assault by a man becomes distressed when a male nurse is assigned to her. What is the most appropriate response?

  1. ATell her that she must learn to face her fears
  2. BLeave her without a named nurse until she calms down
  3. CAssign a female nurse where possible and explain her care plan to her
  4. DInsist that she accept the male nurse, as all staff are professional
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
94969810010210410635363738394041°F°C105,6 °F? °C

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Paciento temperatūra yra 105,6 °F. Konvertuokite į Celsijaus laipsnius T pagal °C = (°F − 32) × 5/9. Suapvalinkite iki vieno ženklo po kablelio.

105,6 °F
T = °C
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
30 mcg/min? mg/h1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Infuzija skiria 30 mcg/min. Išreikškite šį dozės greitį D mg/h.

30 mcg/min1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg
D = mg/h
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
0,5%w/vV = ? mL

Reikia 5 mg dozės iš 0,5 % (w/v) tirpalo. Kokiame tūryje V yra ši dozė?

5 mg0,5% w/v
V = mL
28.Dozių skaičiavimasSunkus
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Paskirta 1750 vienetų vaisto, kuris tiekiamas 5000 vienetų/mL. Įtraukite dozę į 1 mL švirkštą: kokį tūrį V suleidžiate?

1750 units5000 units/mL
V = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
10 gtt/mL30 mL/h? gtt/min

Paskirta infuzija 30 mL/h greičiu, bet pompos nėra. Ji lašinama savitaka per 10 gtt/mL sistemą. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę.

30 mL/h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
400 mg500 mL9 mL/h? mcg/min

400 mg 500 mL infuzija lašinama 9 mL/h greičiu. Kiek mikrogramų per minutę D gauna pacientas?

400 mg/500 mL9 mL/h
D = mcg/min
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasVidutinis
heparin 5 000 vnt./mL70 vnt./kg · 62 kg → V = ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis protokolas numato 70 vienetų/kg heparino boliusą pacientui, sveriančiam 62 kg. Flakone yra 5 000 vienetai/mL. Kokį tūrį V įtrauksite? Apvalinkite iki dviejų skaitmenų po kablelio.

70 vnt./kg62 kg5 000 vnt./mL
V = mL
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimasSunkus
50 mg250 mLnitroglycerin? mL/h73 kg10 mcg/min

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 73 kg sveriančiam pacientui paskirta nitroglycerin po 10 mcg/min. Maišelyje yra 50 mg 250 mL. Raskite pompos greitį R mL/h. Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

50 mg/250 mL10 mcg/min73 kg
R = mL/h
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta8 valandų pamainavanduo150 mLželė120 mLledo gabalėliai120 mLIntraveninė infuzija60 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas2 × 100 mLšlapimas500 mLšlapimas275 mLšlapimas350 mLšlapimas175 mLvėmalai150 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 8 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite skysčių balansą B = suvartota − išskirta, mL (neigiamas atsakymas reiškia grynąjį netekimą). Ledo gabalėlius skaičiuokite kaip pusę jų tūrio.

vanduo: 150 mLželė: 120 mLledo gabalėliai: 120 mLIntraveninė infuzija: 60 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas: 2 × 100 mLšlapimas: 500 mLšlapimas: 275 mLšlapimas: 350 mLšlapimas: 175 mLvėmalai: 150 mL
B = mL
34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
500 mL300 mL sulašinta75 mL/h09:30t = ? h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 500 mL maišelis lašinamas pompa 75 mL/h greičiu. 09:30 jau sulašinta 300 mL. Po kiek valandų t maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

500 mL300 mL sulašinta75 mL/h
t = h
35.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 24/min., SpO₂ 98 % kvėpuojant kambario oru, kraujospūdis 92/56 mmHg, pulsas 98/min., budrus, temperatūra 37,4 °C. Kokia bendra NEWS2 suma?

RR 24SpO₂ 98%orasSBP 92HR 98AT 37,4 °C
NEWS2 =
36.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
rizikos nėramaža rizikavidutinė rizikadidelė rizikalabai didelė rizika

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Braden skalę: jutiminis suvokimas: visiškai ribotas; drėgmė: kartais drėgna; aktyvumas: prikaustytas prie kėdės; judrumas: visiškai nejudrus; mityba: labai prasta; trintis ir šlytis: problema. Naudokite grupes: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža, 13–14 vidutinė, 10–12 didelė ir 9 ar mažiau labai didelė. Spustelėkite rizikos lygį.

  1. 1rizikos nėra
  2. 2maža rizika
  3. 3vidutinė rizika
  4. 4didelė rizika
  5. 5labai didelė rizika
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis
pH7,357,457,42PaCO₂mmHg354558HCO₃⁻mmol/L222636nekompensuotaiš dalies kompensuotavisiškai kompensuota

Mokomasis arterinio kraujo dujų tyrimas rodo pH 7,42, PaCO₂ 58 mmHg (7,7 kPa) ir HCO₃⁻ 36 mmol/L. Pirminis sutrikimas yra metabolinė alkalozė. Kiek jis kompensuotas? Spustelėkite savo atsakymą.

pH 7,42PaCO₂ 58 mmHg (7,7 kPa)HCO₃⁻ 36 mmol/L
  1. 1nekompensuota
  2. 2iš dalies kompensuota
  3. 3visiškai kompensuota
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus
pH7,357,457,09PaCO₂mmHg354527HCO₃⁻mmol/L22268tinkama kompensacijapapildoma kvėpavimo acidozėpapildoma kvėpavimo alkalozė

Mokomasis dujų tyrimas rodo metabolinę acidozę: pH 7,09, PaCO₂ 27 mmHg (3,6 kPa), HCO₃⁻ 8 mmol/L. Palyginkite išmatuotą PaCO₂ su Winterso formule. Spustelėkite savo interpretaciją.

pH 7,09PaCO₂ 27 mmHg (3,6 kPa)HCO₃⁻ 8 mmol/L
  1. 1tinkama kompensacija
  2. 2papildoma kvėpavimo acidozė
  3. 3papildoma kvėpavimo alkalozė
39.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mV

Išmatuokite šioje II derivacijos juostoje: QT intervalas, sekundėmis.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
QT = s
40.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mVII laipsnio AV blokada, I tipas (Wenckebach)III laipsnio (visiška) AV blokadaI laipsnio AV blokadaII laipsnio AV blokada, II tipas

Šioje II derivacijos juostoje matomas laidumo sutrikimas tarp prieširdžių ir skilvelių. Koks tai ritmas? Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1II laipsnio AV blokada, I tipas (Wenckebach)
  2. 2III laipsnio (visiška) AV blokada
  3. 3I laipsnio AV blokada
  4. 4II laipsnio AV blokada, II tipas

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: B · On their side with the head turned, with suction ready

Kodėl tai yra atsakymas

Side-lying lets fluid drain from the mouth instead of into the airway. Only small amounts of fluid are used, and suction is kept at hand to reduce the risk of aspiration.

Atsakymas

B · On their side with the head turned, with suction ready
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: C · Give the first IV antibiotic dose to a patient with suspected sepsis

Kodėl tai yra atsakymas

In sepsis antibiotics are time-critical, and every hour of delay increases the risk of death. Routine tasks are done afterwards.

Atsakymas

C · Give the first IV antibiotic dose to a patient with suspected sepsis
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: A · A shower chair, grab bars and a non-slip mat

Kodėl tai yra atsakymas

Shower chairs, grab bars and non-slip surfaces reduce slips and falls. Bath oils make surfaces slippery, and a locked door delays help if the person falls.

Atsakymas

A · A shower chair, grab bars and a non-slip mat
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: C · Going from one patient’s bed to the next while wearing the same gloves

Kodėl tai yra atsakymas

Gloves must be changed and hand hygiene done between patients, because contaminated gloves spread organisms directly. The other actions are correct infection-control practice.

Atsakymas

C · Going from one patient’s bed to the next while wearing the same gloves
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: C · Stop the heparin infusion and inform the provider

Kodėl tai yra atsakymas

Black, tarry stools suggest upper GI bleeding, and a high aPTT shows too much anticoagulation. The nurse stops the heparin, checks vital signs and informs the provider, who may prescribe protamine sulfate. Vitamin K reverses warfarin, not heparin.

Atsakymas

C · Stop the heparin infusion and inform the provider
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: C · 60 metų vyras su krūtinės spaudimu, prakaitavimu ir pykinimu 20 minučių

Kodėl tai yra atsakymas

Krūtinės spaudimas su prakaitavimu ir pykinimu gali būti miokardo infarktas, todėl pacientui per kelias minutes reikia EKG. Kiti pacientai stabilūs ir gali saugiai palaukti.

Atsakymas

C · 60 metų vyras su krūtinės spaudimu, prakaitavimu ir pykinimu 20 minučių
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: A · Their stools may turn dark or black

Kodėl tai yra atsakymas

Oral iron commonly darkens the stool and can cause constipation or stomach upset. Tea and antacids reduce absorption, while vitamin C may increase it.

Atsakymas

A · Their stools may turn dark or black
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: D · Riebalų embolijos sindromą

Kodėl tai yra atsakymas

Riebalų embolija paprastai pasireiškia praėjus 24–72 valandoms po ilgojo kaulo ar dubens lūžio; būdinga triada – kvėpavimo sutrikimas, neurologiniai pokyčiai ir petechinis išbėrimas.

Atsakymas

D · Riebalų embolijos sindromą
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: C · An expected effect of the drug

Kodėl tai yra atsakymas

SGLT2 inhibitors block glucose reabsorption in the proximal tubule, so glycosuria is expected even with normal blood glucose. Urine glucose cannot be used to monitor control in these patients. The drugs also raise the risk of genital infections and DKA.Patikrinta pagal: Ketones blood test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Atsakymas

C · An expected effect of the drug
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · Increasingly severe pancreatitis

Kodėl tai yra atsakymas

Rising BUN (fluid loss and kidney injury), low calcium and hyperglycemia are markers of more severe pancreatitis in scoring systems. The nurse monitors fluid balance, vital signs and organ function closely and reports deterioration.Patikrinta pagal: Acute pancreatitis · MedlinePlus (NIH) (2025); BUN (Blood Urea Nitrogen) · MedlinePlus (NIH) (2024)

Atsakymas

B · Increasingly severe pancreatitis
11.Farmakologija

Atsakymas: B · Take it at bedtime, because it can cause dizziness and fainting

Kodėl tai yra atsakymas

Alpha-1 blockers dilate blood vessels and can cause marked orthostatic hypotension after the first dose. Taking it at bedtime and rising slowly reduces the risk of falls.

Atsakymas

B · Take it at bedtime, because it can cause dizziness and fainting
12.Farmakologija

Atsakymas: B · It is long-acting and can cause prolonged, severe hypoglycaemia

Kodėl tai yra atsakymas

Glibenclamide has a long action and active metabolites that accumulate when kidney function declines. Older adults are at high risk of prolonged hypoglycaemia, so shorter-acting agents or other drug classes are preferred.

Atsakymas

B · It is long-acting and can cause prolonged, severe hypoglycaemia
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: B · Iškvėptas CO₂ gali kauptis kaukėje ir būti įkvepiamas pakartotinai

Kodėl tai yra atsakymas

Paprastoms veido kaukėms reikia apie 5–10 l/min., kad iškvėptas CO₂ būtų išplautas iš kaukės. Mažesniais srautais pacientas gali pakartotinai įkvėpti CO₂; mažiems srautams tinkamesnė nosies kaniulė.

Atsakymas

B · Iškvėptas CO₂ gali kauptis kaukėje ir būti įkvepiamas pakartotinai
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: C · "Tell me straight away if his SpO₂ is under 88% or he is more breathless."

Kodėl tai yra atsakymas

Delegated tasks should come with specific parameters for reporting. Changing oxygen therapy, chest assessment and patient teaching need a registered nurse's knowledge and judgement. Clear reporting instructions keep the patient safe.

Atsakymas

C · "Tell me straight away if his SpO₂ is under 88% or he is more breathless."
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: C · Kidney stones, bone pain, abdominal pain and low mood

Kodėl tai yra atsakymas

High PTH raises calcium, which can cause kidney stones, bone loss and pain, constipation and abdominal pain, and low mood or confusion ("stones, bones, groans and moans"). Many cases are found on routine blood tests.

Atsakymas

C · Kidney stones, bone pain, abdominal pain and low mood
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: B · To prevent hypoglycaemia while insulin is running

Kodėl tai yra atsakymas

Without food, an insulin infusion can push glucose too low. A substrate fluid containing glucose is run with the insulin, and glucose is checked hourly so the rate can be adjusted.

Atsakymas

B · To prevent hypoglycaemia while insulin is running
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: C · Eat more fibre, drink enough fluid and avoid straining

Kodėl tai yra atsakymas

Soft stools reduce straining and pressure on the anal cushions. Long sitting on the toilet and constipating drugs such as codeine should be avoided.

Atsakymas

C · Eat more fibre, drink enough fluid and avoid straining
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: C · Free air under the diaphragm on an erect chest X-ray

Kodėl tai yra atsakymas

A perforated peptic ulcer releases air into the peritoneal cavity, seen under the diaphragm on an erect chest X-ray or on CT. Shoulder-tip pain is referred from diaphragmatic irritation. The patient is kept nil by mouth, resuscitated and referred urgently to surgeons.

Atsakymas

C · Free air under the diaphragm on an erect chest X-ray
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: D · Vaisiaus širdies susitraukimų dažnį

Kodėl tai yra atsakymas

Plyšus vaisiaus dangalams, pirmiausia patikrinkite vaisiaus širdies susitraukimų dažnį, kad būtų nustatytas virkštelės iškritimas ar spaudimas. Tada užrašykite vandenų spalvą, kvapą, kiekį ir laiką.

Atsakymas

D · Vaisiaus širdies susitraukimų dažnį
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: C · The opioid's effect on the fetal brain

Kodėl tai yra atsakymas

Opioids, magnesium sulfate and fetal sleep can temporarily reduce variability. Without decelerations, it is likely drug-related, but the tracing should be watched for return of variability.

Atsakymas

C · The opioid's effect on the fetal brain
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: A · Follow the stated water-to-powder ratio exactly and do not warm bottles in a microwave

Kodėl tai yra atsakymas

Formula that is too concentrated can cause dehydration and kidney strain, and over-diluted formula can cause poor growth and low sodium. Microwaves heat unevenly and can leave hot spots that burn the mouth.

Atsakymas

A · Follow the stated water-to-powder ratio exactly and do not warm bottles in a microwave
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: D · Possible deliberate immersion; follow the safeguarding procedure

Kodėl tai yra atsakymas

Symmetrical burns with clear edges on the feet, hands or buttocks, without splash marks, suggest forced immersion in hot water. The nurse documents the findings accurately and follows local safeguarding procedures.

Atsakymas

D · Possible deliberate immersion; follow the safeguarding procedure
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: C · In grief, painful feelings come in waves and self-esteem is usually kept

Kodėl tai yra atsakymas

In grief, sadness tends to come in waves linked to reminders of the loss, and positive memories and humour are possible. Pervasive worthlessness, self-loathing and hopelessness suggest depression.

Atsakymas

C · In grief, painful feelings come in waves and self-esteem is usually kept
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: C · Assign a female nurse where possible and explain her care plan to her

Kodėl tai yra atsakymas

Trauma-informed care respects the patient's need for safety and control. Where possible, adjusting staffing reduces re-traumatisation and helps build trust.

Atsakymas

C · Assign a female nurse where possible and explain her care plan to her
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: T = 40,9 °C

Temperatūra: °C = (°F − 32) × 5/9 ir °F = °C × 9/5 + 32. Iš °F pirmiausia atimkite 32, o tik paskui dauginkite; iš °C pirmiausia dauginkite ir tada pridėkite 32. Greita patikra: 37 °C yra 98,6 °F, o kiekvienas 1 °C yra 1,8 °F.

Atimkite 32

105,6 − 32 = 73,6

Dauginkite iš 5/9

T = 73,6·5/9 = 40,89 ≈ 40,9 °C

Atsakymas

T = 40,9 °C
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: D = 1,8 mg/h

Dimensinė analizė: užrašykite duotą dydį, tada dauginkite iš perskaičiavimo koeficientų, užrašytų trupmenomis (pavyzdžiui, 60 min/1 h arba 1 mg/1000 mcg), kad kiekvienas nereikalingas vienetas pasirodytų vieną kartą viršuje ir vieną kartą apačioje ir susiredukuotų. Likus tik reikiamam vienetui, skaičiuokite. Naudokite klausime pateiktus atitikmenis ir apvalinkite tik galutinį atsakymą.

Sudarykite grandinę

D = 30 mcg/min × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)

Apskaičiuokite

D = 30·60/1000 = 1,8 mg/h

Atsakymas

D = 1,8 mg/h
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 1 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Koncentracija

0,5% = 5 mg/mL

Tūris

V = 5/5 = 1 mL

Atsakymas

V = 1 mL
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 0,35 mL

Dozės įtraukimas: tūris = (paskirta dozė/pradinio tirpalo stiprumas) × pradinio tirpalo tūris. Pirmiausia paverskite į tuos pačius vienetus, tada patikrinkite, ar tūris telpa į švirkštą ir patenka ant vienos iš jo skalės žymių.

Tūris

V = 1750/5000 = 0,35 mL

Ant švirkšto

Šio 1 mL švirkšto kiekviena maža linija yra 0,01 mL.

Atsakymas

V = 0,35 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 5 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Mililitrai per minutę

30/60 = 0,5 mL/min

Lašėjimo greitis

R = 0,5·10 = 5 gtt/min

Atsakymas

R = 5 gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: D = 120 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Koncentracija

400000 mcg/500 mL = 800 mcg/mL

Dozė per valandą

9·800 = 7200 mcg/h

Dozė per minutę

D = 7200/60 = 120 mcg/min

Atsakymas

D = 120 mcg/min
31.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: V = 0,87 mL

Heparino ir insulino infuzijos: koncentracija = vienetai maišelyje/maišelio tūris (vienetai/mL). Pompos greitis (mL/h) = vienetai per valandą/koncentracija, o vienetai per valandą = mL/h × koncentracija. Kai paskirta pagal kūno masę, pirmiausia vienetai/h = vienetai/kg/h × kūno masė. Boliuso tūris = reikiami vienetai/flakono stiprumas. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Reikiamas vienetų skaičius

70·62 = 4 340 vnt.

Tūris

V = 4340/5000 = 0,868 ≈ 0,87 mL

Atsakymas

V = 0,87 mL
32.Vaikų ir intensyviosios terapijos dozavimas

Atsakymas: R = 3 mL/h

Titruojamos infuzijos: pirmiausia raskite koncentraciją mcg/mL (mg × 1000/mL). Kai paskirta pagal kūno masę, mcg/min = mcg/kg/min × kūno masė. Tada mL/h = mcg/min × 60/koncentracija. Skaičiuojant atgal, mcg/kg/min = mL/h × koncentracija/(60 × kūno masė). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Koncentracija

50 000/250 = 200 mcg/mL

Dozė per valandą

Paskirta per minutę visam pacientui, todėl kūno masės nereikia.

10·60 = 600 mcg/h

Pompos greitis

R = 600/200 = 3 mL/h

Atsakymas

R = 3 mL/h
33.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: B = −440 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Iš viso suvartota

per os: 150 + 120 = 270 mL
ledo gabalėliai: 120/2 = 60 mL
Intraveninė infuzija: 60·8 = 480 mL
intraveninis antibiotikas: 2·100 = 200 mL
iš viso suvartota = 1010 mL

Iš viso išskirta

500 + 275 + 350 + 175 + 150 = 1450 mL

Balansas

B = 1010 − 1450 = −440 mL

Atsakymas

B = −440 mL

Neigiamas: pacientas neteko daugiau skysčių, nei gavo.

34.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 2,7 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Likęs tūris

500 − 300 = 200 mL

Laikas

t = 200/75 = 2,667 ≈ 2,7 h

Atsakymas

t = 2,7 h

Tai maždaug 2 h 40 min, todėl maišelis ištuštės apie 12:10.

35.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: NEWS2 = 5

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 24/min → 2
SpO₂ 98% → 0
kvėpuojant oru → 0
SBP 92 mmHg → 2
HR 98/min → 1
budrus (A) → 0
T 37,4 °C → 0

Sudėtis

NEWS2 = 2 + 0 + 0 + 2 + 1 + 0 + 0 = 5

Atsakymas

NEWS2 = 5
36.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: labai didelė rizika

Braden skalė: šešios poskalės pragulų rizikai vertinti. Jutiminis suvokimas, drėgmė, aktyvumas, judrumas ir mityba vertinami 1–4 balais, nuo blogiausio lygio (1) iki problemos nebuvimo (4); trintis ir šlytis vertinama 1–3 balais. Suma svyruoja nuo 6 iki 23, o mažesnė suma reiškia didesnę riziką. Dažnos grupės: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža rizika, 13–14 vidutinė rizika, 10–12 didelė rizika ir 9 ar mažiau labai didelė rizika.

Įvertinkite kiekvieną poskalę

jutiminis suvokimas: visiškai ribotas → 1
drėgmė: kartais drėgna → 3
aktyvumas: prikaustytas prie kėdės → 2
judrumas: visiškai nejudrus → 1
mityba: labai prasta → 1
trintis ir šlytis: problema → 1

Sudėtis

Braden suma = 1 + 3 + 2 + 1 + 1 + 1 = 9

Rizikos lygis

9 → labai didelė rizika

Atsakymas

labai didelė rizika
37.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: visiškai kompensuota

Kraujo dujų skaitymas (ROME): pirmiausia pH: žemiau 7,35 yra acidemija, aukščiau 7,45 – alkalemija. Tada raskite reikšmę, kuri tai paaiškina. PaCO₂ (norma 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) yra kvėpavimo dalis ir kvėpavimo sutrikimo atveju kinta Priešinga pH kryptimi; HCO₃⁻ (norma 22–26 mmol/L) yra metabolinė dalis ir kinta ta pačia kryptimi kaip pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Kita reikšmė rodo kompensaciją: normali reiškia nekompensuotą; nenormali kryptimi, grąžinančia pH atgal, kai pH vis dar nenormalus, reiškia iš dalies kompensuotą; normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis reiškia visiškai kompensuotą. Laboratorijų ribos šiek tiek skiriasi; tai mokomosios reikšmės.

ROME, reikšmė po reikšmės

pH 7,42: 7,35–7,45 ribose
PaCO₂ 58 mmHg: aukštas (35–45)
HCO₃⁻ 36 mmol/L: aukštas (22–26)

Kompensacija

Kliniškai taip pat patikrinkite tikėtiną kompensaciją: esant metabolinei alkalozei PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21 = 44,2–48,2 mmHg, todėl išmatuoti 58 mmHg rodo papildoma kvėpavimo acidozė (mišrus sutrikimas). Aukščiau pateiktas atsakymas – egzamino klasifikacija pagal ROME.

visiškai kompensuota

Atsakymas

visiškai kompensuota
38.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: papildoma kvėpavimo acidozė

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Tikėtinas PaCO₂

1,5·8 + 8 = 20 → 18–22 mmHg

Palyginkite

išmatuotas: 27 mmHg → papildoma kvėpavimo acidozė

Atsakymas

papildoma kvėpavimo acidozė
39.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: QT = 0,34 s

QT ir QTc: QT intervalas eina nuo QRS komplekso pradžios iki T dantelio pabaigos. Didėjant pulsui jis trumpėja, todėl pataisomas pagal dažnį naudojant R–R intervalą sekundėmis: Bazett QTc = QT/√RR ir Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett formulė – labiausiai paplitusi vadovėliuose; ji per daug pataiso esant dideliam pulsui, kai pirmenybė teikiama Fridericia. Ribos įvairiuose šaltiniuose skiriasi: QTc didesnis nei maždaug 0,45 s vyrams arba 0,46 s moterims paprastai vadinamas pailgėjusiu, o didesnis nei 0,50 s – žymiai pailgėjusiu.

Matuokite

8,5 mažų langelių nuo QRS pradžios iki T dantelio pabaigos

Konvertuoti

QT = 8,5 × 0,04 s = 0,34 s

Atsakymas

QT = 0,34 s

Apytikslė taisyklė: esant normaliam dažniui QT turi būti mažesnis nei pusė R–R intervalo (čia R–R = 0,76 s).

40.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: II laipsnio AV blokada, I tipas (Wenckebach)

AV blokados: sužymėkite P dantelius ir patikrinkite, po kurių seka QRS. I laipsnis: kiekvienas P perduodamas, PR pastovus ir didesnis nei 0,20 s. II laipsnio I tipas (Mobitz I, Wenckebach): PR ilgėja nuo susitraukimo prie susitraukimo, kol vienas P dantelis neperduodamas, paskui ciklas prasideda iš naujo (grupinis susitraukimas). II laipsnio II tipas (Mobitz II): perduotų susitraukimų PR išlieka pastovus, o P dantelis staiga neperduodamas; QRS dažnai platus. III laipsnio (visiška) blokada: P dantelių ritmas ir QRS kompleksų ritmas kiekvienas reguliarūs, bet nepriklausomi, PR kinta atsitiktinai, o prieširdžių dažnis didesnis už pakaitinį ritmą (jungtinis 40–60/min. su siauru QRS, skilvelinis 20–40/min. su plačiu QRS). 2:1 blokados pagal vieną juostą negalima priskirti I ar II tipui.

Penki žingsniai

1. Dažnis: 5 QRS kompleksų per 6 s, × 10 = 50 per minutę.
2. Ritmas: dėsningai nereguliarus, QRS kompleksai eina grupėmis, atskirtomis pauze (grupinis susitraukimas).
3. P dantelis: teigiamas ir reguliarus (P–P 0,92 s, 65 per minutę); po vieno iš kiekvienų 4 P dantelių nesusidaro QRS.
4. PR intervalas: ilgėja 0,18 → 0,32 → 0,38 s, paskui vienas P dantelis neperduodamas.
5. QRS: 0,10 s, siauras (mažiau nei 0,12 s).

Interpretacija

II laipsnio AV blokada, I tipas (Wenckebach)

Atsakymas

II laipsnio AV blokada, I tipas (Wenckebach)

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions