Slaugos pagrindai ir klinikinė praktika: pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 18 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Paros tūris
mL = kcal / (kcal/mL)
Nuolatinis maitinimas
mL/h = paros tūris / maitinimo valandos
Bolusinis maitinimas
mL vienam maitinimui = paros tūris / maitinimų skaičius
Suteikta energija ir baltymai
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Laisvas vanduo
mL = mišinio tūris × vandens dalis
Idealusis kūno svoris (Devine)
vyrai 50 + 2,3 × (in − 60); moterys 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m²
Parenterinė mityba
dekstrozė 3,4 kcal/g, aminorūgštys 4 kcal/g, lipidai 20 % 2,0 kcal/mL, 10 % 1,1 kcal/mL
Azotas
g N = g baltymų / 6,25
Gliukozės infuzijos greitis
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Metodas

  1. Užsirašykite, ko klausiama: pompos greičio, tūrio, kilokalorijų, baltymų ar vandens gramų.
  2. Energiją paverskite tūriu pagal mL = kcal/(kcal/mL), o tūrį baltymais pagal litrai × g/L.
  3. Greičiui dalykite iš valandų, kiek mišinys iš tikrųjų teka, o bolusui – iš maitinimų skaičiaus.
  4. Poreikiams kcal/kg ar g/kg dauginkite iš taisyklėje nurodyto svorio; idealų kūno svorį rasite pagal Devine: 50 arba 45,5 + 2,3 × (coliai − 60).
  5. Parenterinei mitybai gramus raskite kaip % × mL/100, tada naudokite 3,4 kcal/g dekstrozei, 4 kcal/g aminorūgštims ir nurodytą kcal/mL lipidams.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

A bedbound patient who has not opened their bowels for a week now has liquid stool leaking constantly. What should the nurse suspect?

  1. AA side effect of drinking too much water
  2. BFaecal impaction with overflow
  3. CAn infection that needs antidiarrhoeal drugs at once
  4. DNormal bowel function returning
2.Slaugos pagrindaiSunkus

A severely malnourished patient is about to start feeding. Which complication is a particular risk?

  1. AVery high blood sodium in the first hour
  2. BSudden weight gain of several kilograms of fat in the first week
  3. CRefeeding syndrome with low phosphate, potassium and magnesium
  4. DImmediate allergic reaction to the feed
3.Klinikinė slaugaVidutinis

Why must a patient with a new coronary stent not stop their antiplatelet medicines without specialist advice?

  1. AThe stent will dissolve if the drugs are stopped before the course ends
  2. BStopping causes severe low blood pressure
  3. CStopping causes immediate kidney failure
  4. DStopping early greatly increases the risk of a clot forming in the stent
4.Klinikinė slaugaSunkus

A patient with hyperkalaemia is given IV insulin with glucose. What is the purpose, and what must be monitored?

  1. ATo treat hidden diabetes; HbA1c must be checked daily
  2. BTo shift potassium into cells; blood glucose must be monitored for hypoglycaemia
  3. CTo protect the heart muscle directly; the patient must be kept nil by mouth
  4. DTo remove potassium from the body; urine output must be stopped for a time
5.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis

Mokomosios reikšmės: Na⁺ 144 mmol/L, gliukozė 12,8 mmol/L ir karbamidas 20 mmol/L. Apskaičiuokite serumo osmoliališkumą Osm = 2·Na⁺ + gliukozė + karbamidas, suapvalindami iki sveiko skaičiaus.

Na⁺ 144 mmol/Lgliukozė 12,8 mmol/Lkarbamidas 20 mmol/L
Osm = mOsm/kg
6.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus
pH7,357,457,29PaCO₂mmHg354528HCO₃⁻mmol/L222613tinkama kompensacijapapildoma kvėpavimo acidozėpapildoma kvėpavimo alkalozė

Mokomasis dujų tyrimas rodo metabolinę acidozę: pH 7,29, PaCO₂ 28 mmHg (3,7 kPa), HCO₃⁻ 13 mmol/L. Palyginkite išmatuotą PaCO₂ su Winterso formule. Spustelėkite savo interpretaciją.

pH 7,29PaCO₂ 28 mmHg (3,7 kPa)HCO₃⁻ 13 mmol/L
  1. 1tinkama kompensacija
  2. 2papildoma kvėpavimo acidozė
  3. 3papildoma kvėpavimo alkalozė
7.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 20/min., SpO₂ 99 % skiriant papildomą deguonį, kraujospūdis 142/86 mmHg, pulsas 120/min., budrus, temperatūra 37,9 °C. Kokia bendra NEWS2 suma?

RR 20SpO₂ 99%O₂SBP 142HR 120AT 37,9 °C
NEWS2 =
8.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
maža rizikavidutinė rizikadidelė rizika

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Morse griuvimų skalę: griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne; antrinė diagnozė: taip; judėjimo priemonė: ramentai, lazda ar vaikštynė; IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne; eisena: silpna; psichikos būklė: žino savo ribas. Naudodami ribas 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė, spustelėkite griuvimo rizikos lygį.

  1. 1maža rizika
  2. 2vidutinė rizika
  3. 3didelė rizika
9.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimaiVidutinis
44 g/L1,3 g/kg/parą80 mL/h86 kg20 h/parąΔP = ? g

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Pacientui, sveriančiam 86 kg, reikia 1,3 g baltymų kilogramui per dieną. Maitinimo per zondą mišinyje yra 44 g baltymų litre, ir jis teka 80 mL/h greičiu 20 valandas per dieną. Kiek gramų papildomų baltymų ΔP per dieną vis dar reikia? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

86 kg1,3 g/kg/parą44 g/L80 mL/h · 20 h
ΔP = g/parą
10.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimaiSunkus
112 kg177 cmvyrasBMI = kg/m²P = ? g/parą

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Kritinės būklės pacientas (vyras) yra 177 cm ūgio ir sveria 112 kg. Pratybų protokolas numato 2 g baltymų kilogramui idealiojo kūno svorio (Devine) per parą, jei KMI yra nuo 30 iki mažiau nei 40 kg/m², ir 2,5 g/kg idealiojo kūno svorio per parą, jei KMI yra 40 kg/m² ar daugiau. Raskite baltymų tikslą P g/parą. Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

177 cm112 kgvyrasBMI 30–40: 2 g/kg IBWBMI ≥ 40: 2,5 g/kg IBW
P = g/parą
11.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mV

Išmatuokite QT intervalą ir R–R intervalą šioje reguliarioje II derivacijos juostoje, tada pagal Bazett formulę QTc = QT/√RR (abu sekundėmis) apskaičiuokite pagal dažnį pataisytą dydį QTc. Atsakymą pateikite sekundėmis trijų ženklų po kablelio tikslumu.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
QTc = s
12.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mVsinusinė bradikardijaidioventrikulinis ritmasIII laipsnio (visiška) AV blokadajungtinis ritmas

Nustatykite ritmą šioje II derivacijos juostoje. Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1sinusinė bradikardija
  2. 2idioventrikulinis ritmas
  3. 3III laipsnio (visiška) AV blokada
  4. 4jungtinis ritmas
13.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

An arterial blood gas shows pH 7,28, PaCO₂ 40 mmHg (5,3 kPa) and HCO₃⁻ 16 mEq/L (mmol/L). How should the nurse interpret it?

  1. ARespiratory alkalosis
  2. BMetabolic alkalosis
  3. CMetabolic acidosis
  4. DRespiratory acidosis
14.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

A patient has a new spinal cord injury at C4. Which assessment is the priority?

  1. ASkin over the sacrum and heels
  2. BBreathing effort and ability to cough
  3. CAbility to feed themselves
  4. DBowel sounds in all four abdominal quadrants
15.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

A family member tells the nurse, “My father is not himself. Something is wrong.” The hospital has a family-activated rapid response system. What is correct?

  1. AThe family can call the rapid response team if they are worried and staff have not responded
  2. BThe family should call emergency services from outside the hospital
  3. COnly doctors may call the rapid response team
  4. DThe family must wait for the next scheduled ward round to raise the concern with a doctor
16.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

Slaugytojas mato, kad kolega eina nuo vieno paciento prie kito neatlikęs rankų higienos. Koks geriausias veiksmas?

  1. AMandagiai iš karto priminti kolegai
  2. BNieko nesakyti, kad būtų išvengta konflikto komandoje
  3. CPalaukti, ar kolega taip pasielgs kitą kartą
  4. DAnonimiškai pranešti vadovui po mėnesio
17.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

Paciento hemoglobinas 7,8 g/dL (78 g/L). Kokių radinių tikėtųsi slaugytojas?

  1. ALėto širdies susitraukimų dažnio, paraudusios odos ir aukšto kraujospūdžio
  2. BNiežėjimo, pageltusios odos ir tamsaus šlapimo
  3. CNuovargio, blyškumo, greito širdies plakimo ir dusulio dėl krūvio
  4. DGalvos skausmo, kraujavimo iš nosies ir raudono veido
18.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

A patient receiving parenteral nutrition with lipid emulsion has a triglyceride level of 620 mg/dL (7,0 mmol/L). Why is this result important?

  1. AIt shows the nutrition is fully effective
  2. BIt means the patient needs more lipid
  3. CIt raises the risk of acute pancreatitis
  4. DIt is a normal fasting value for adults

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: B · Faecal impaction with overflow

Kodėl tai yra atsakymas

Overflow happens when liquid stool seeps around impacted hard faeces. Giving antidiarrhoeal drugs would make it worse; the nurse reports it for assessment and treatment.

Atsakymas

B · Faecal impaction with overflow
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: C · Refeeding syndrome with low phosphate, potassium and magnesium

Kodėl tai yra atsakymas

When feeding restarts after starvation, insulin release drives phosphate, potassium and magnesium into the cells. Low levels can cause heart failure and arrhythmias, so feeding starts slowly and bloods are monitored.

Atsakymas

C · Refeeding syndrome with low phosphate, potassium and magnesium
3.Klinikinė slauga

Atsakymas: D · Stopping early greatly increases the risk of a clot forming in the stent

Kodėl tai yra atsakymas

Dual antiplatelet therapy prevents stent thrombosis while the stent becomes covered by the artery lining. Stopping early can cause a sudden myocardial infarction.

Atsakymas

D · Stopping early greatly increases the risk of a clot forming in the stent
4.Klinikinė slauga

Atsakymas: B · To shift potassium into cells; blood glucose must be monitored for hypoglycaemia

Kodėl tai yra atsakymas

Insulin drives potassium into cells, temporarily lowering serum levels. Glucose is given to prevent hypoglycaemia, but glucose monitoring is still needed for several hours.

Atsakymas

B · To shift potassium into cells; blood glucose must be monitored for hypoglycaemia
5.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: Osm = 321 mOsm/kg

Išvestinės reikšmės: apskaičiuotas serumo osmoliališkumas yra 2·Na⁺ + gliukozė + karbamidas, kai visos reikšmės mmol/L (2·Na⁺ + gliukozė/18 + BUN/2,8, kai gliukozė ir BUN išreikšti mg/dL); norma yra apie 275–295 mOsm/kg. P/F santykis yra PaO₂, padalytas iš FiO₂ trupmenos. Alveolių deguonies slėgis jūros lygyje yra PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg, o A–a gradientas yra PAO₂ − PaO₂.

Apskaičiuotas osmoliališkumas

Osm = 2·144 + 12,8 + 20 = 320,8 ≈ 321 mOsm/kg

Atsakymas

Osm = 321 mOsm/kg
6.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: tinkama kompensacija

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Tikėtinas PaCO₂

1,5·13 + 8 = 27,5 → 25,5–29,5 mmHg

Palyginkite

išmatuotas: 28 mmHg → tinkama kompensacija

Atsakymas

tinkama kompensacija
7.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: NEWS2 = 4

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 20/min → 0
SpO₂ 99% → 0
su deguonimi → 2
SBP 142 mmHg → 0
HR 120/min → 2
budrus (A) → 0
T 37,9 °C → 0

Sudėtis

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 0 + 2 + 0 + 0 = 4

Atsakymas

NEWS2 = 4
8.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: vidutinė rizika

Morse griuvimų skalė: šeši punktai. Griuvimų anamnezė: ne 0, taip 25. Antrinė diagnozė: ne 0, taip 15. Judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas ar slaugytojos pagalba 0; ramentai, lazda ar vaikštynė 15; laikosi už baldų 30. IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne 0, taip 20. Eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis 0; silpna 10; sutrikusi 20. Psichikos būklė: žino savo ribas 0; pervertina arba pamiršta ribas 15. Suma svyruoja nuo 0 iki 125. Rizikos ribos ligoninėse skiriasi; dažnai naudojama: 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė.

Įvertinkite kiekvieną punktą

griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne → 0
antrinė diagnozė: taip → 15
judėjimo priemonė: ramentai, lazda ar vaikštynė → 15
IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne → 0
eisena: silpna → 10
psichikos būklė: žino savo ribas → 0

Sudėtis

Morse suma = 0 + 15 + 15 + 0 + 10 + 0 = 40

Rizikos lygis

40 → vidutinė rizika

Atsakymas

vidutinė rizika
9.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Atsakymas: ΔP = 41,4 g/parą

Poreikiai ir laisvas vanduo: energijos poreikis dažnai vertinamas kaip kcal/kg/d. × svoris, o baltymų poreikis kaip g/kg/d. × svoris. Mišinys tik iš dalies yra vanduo, todėl jo laisvas vanduo = tūris × vandens dalis; vandens praplovimai užpildo likusį paros skysčių tikslą. Idealus kūno svoris (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 5 pėdų (60 in) vyrams ir 45,5 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 60 in moterims; 1 in = 2,54 cm. Formulė skirta suaugusiesiems, kurių ūgis bent 152,4 cm (5 ft). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Reikalingi baltymai

1,3·86 = 111,8 g/parą

Baltymai iš mišinio

80·20 = 1600 mL = 1,6 L
1,6·44 = 70,4 g/parą

Trūkumas

ΔP = 111,8 − 70,4 = 41,4 g/parą

Atsakymas

ΔP = 41,4 g/parą
10.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Atsakymas: P = 145 g/parą

Idealus kūno svoris (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 5 pėdų (60 in) vyrams ir 45,5 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 60 in moterims; 1 in = 2,54 cm. Formulė skirta suaugusiesiems, kurių ūgis bent 152,4 cm (5 ft). Nutukimas sergant kritine liga (ASPEN/SCCM 2016): KMI = svoris/ūgis² (kg/m²). Baltymų tikslas – 2 g/kg idealiojo kūno svorio per parą, kai KMI 30–40, ir iki 2,5 g/kg idealiojo kūno svorio per parą, kai KMI 40 ir daugiau. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Kūno masės indeksas

BMI = 112/1,77² = 35,75 kg/m²

Idealusis kūno svoris (Devine)

177 cm/2,54 = 69,69 in
IBW = 50 + 2,3·(69,69 − 60) = 72,28 kg

Baltymų tikslas

KMI nuo 30 iki mažiau nei 40: 2 g kilogramui idealiojo kūno svorio.

P = 2·72,28 = 144,6 ≈ 145 g/parą

Atsakymas

P = 145 g/parą
11.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: QTc = 0,448 s

QT ir QTc: QT intervalas eina nuo QRS komplekso pradžios iki T dantelio pabaigos. Didėjant pulsui jis trumpėja, todėl pataisomas pagal dažnį naudojant R–R intervalą sekundėmis: Bazett QTc = QT/√RR ir Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett formulė – labiausiai paplitusi vadovėliuose; ji per daug pataiso esant dideliam pulsui, kai pirmenybė teikiama Fridericia. Ribos įvairiuose šaltiniuose skiriasi: QTc didesnis nei maždaug 0,45 s vyrams arba 0,46 s moterims paprastai vadinamas pailgėjusiu, o didesnis nei 0,50 s – žymiai pailgėjusiu.

Matuokite

QT = 10,5 × 0,04 = 0,42 s
RR = 22 × 0,04 = 0,88 s

Bazett formulė

QTc = 0,42/√0,88 = 0,42/0,9381 = 0,448 s

Atsakymas

QTc = 0,448 s

Įprastose ribose (apie 0,45 s vyrams, 0,46 s moterims). (448 ms)

12.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: idioventrikulinis ritmas

Daugiau skilvelinių ritmų: „torsades de pointes“ yra polimorfinė skilvelinė tachikardija, paprastai 150–250/min., kai platūs kompleksai keičia aukštį ir sukasi aplink izoliniją, kelis dūžius nukreipti aukštyn, paskui žemyn. Vadovėliuose ji siejama su pailgėjusiu QT intervalu, o gaivinimo gairėse jai skiriamas vaistas yra magnio sulfatas. Idioventrikulinis ritmas yra skilvelių pabėgimo ritmas: taisyklingas, platus QRS (0,12 s ar daugiau), be P dantelių, 20–40/min. (pagreitėjęs idioventrikulinis ritmas būna 40–100/min.). Monomorfinė skilvelinė tachikardija turi vienodus plačius kompleksus ir dažnį didesnį nei 100/min. Skilvelių virpėjimas yra chaotiškas, be pasikartojančio komplekso.

Penki žingsniai

1. Dažnis: R–R = 45 mažų langelių, 1500 ÷ 45 ≈ 33 per minutę.
2. Ritmas: reguliarus, kiekvienas R–R yra 1,80 s.
3. P dantelis: nustatyti negalima.
4. PR intervalas: išmatuoti negalima.
5. QRS: 0,18 s, platus (0,12 s ar daugiau) ir keistos formos, o T banga nukreipta priešingai.

Interpretacija

idioventrikulinis ritmas

Atsakymas

idioventrikulinis ritmas

Idioventrikulinis ritmas yra pabėgimo ritmas: skilveliai perima valdymą, nes virš jų esantys ritmo vedliai nebeveikia.

13.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: C · Metabolic acidosis

Kodėl tai yra atsakymas

The pH is low (acidosis), the PaCO₂ is normal and the bicarbonate is low, so the cause is metabolic. Causes include diabetic ketoacidosis, sepsis and kidney failure.

Atsakymas

C · Metabolic acidosis
14.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: B · Breathing effort and ability to cough

Kodėl tai yra atsakymas

Injuries at C3–C5 can affect the phrenic nerve and diaphragm, so breathing may fail. Respiratory function is monitored closely, and the patient may need ventilatory support.

Atsakymas

B · Breathing effort and ability to cough
15.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: A · The family can call the rapid response team if they are worried and staff have not responded

Kodėl tai yra atsakymas

Family-activated rapid response systems allow patients and families to call for help directly when they notice a worrying change. The nurse should also take the concern seriously and assess the patient.

Atsakymas

A · The family can call the rapid response team if they are worried and staff have not responded
16.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: A · Mandagiai iš karto priminti kolegai

Kodėl tai yra atsakymas

Skubūs, pagarbūs priminimai apsaugo kitą pacientą nuo žalos. Dauguma ligoninių skatina visus darbuotojus pasisakyti dėl rankų higienos, ir tai yra saugos kultūros dalis.

Atsakymas

A · Mandagiai iš karto priminti kolegai
17.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: C · Nuovargio, blyškumo, greito širdies plakimo ir dusulio dėl krūvio

Kodėl tai yra atsakymas

Anemija mažina deguonies pristatymą. Širdis plaka greičiau kompensuodama, pacientas pavargsta, dūsta nuo krūvio ir atrodo išblyškęs. Sunki anemija širdies ligomis sergantiems žmonėms gali sukelti krūtinės skausmą.Patikrinta pagal: Anemia · MedlinePlus (NIH) (2026)

Atsakymas

C · Nuovargio, blyškumo, greito širdies plakimo ir dusulio dėl krūvio
18.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: C · It raises the risk of acute pancreatitis

Kodėl tai yra atsakymas

Triglycerides are monitored in patients receiving lipid emulsions, because high levels can cause pancreatitis and show that lipid is not being cleared. The result is reported, and the lipid dose may be reduced or held.Patikrinta pagal: Triglycerides Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Atsakymas

C · It raises the risk of acute pancreatitis

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals