Slaugos pagrindai ir klinikinė praktika: pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 18 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Paros tūris
mL = kcal / (kcal/mL)
Nuolatinis maitinimas
mL/h = paros tūris / maitinimo valandos
Bolusinis maitinimas
mL vienam maitinimui = paros tūris / maitinimų skaičius
Suteikta energija ir baltymai
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Laisvas vanduo
mL = mišinio tūris × vandens dalis
Idealusis kūno svoris (Devine)
vyrai 50 + 2,3 × (in − 60); moterys 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m²
Parenterinė mityba
dekstrozė 3,4 kcal/g, aminorūgštys 4 kcal/g, lipidai 20 % 2,0 kcal/mL, 10 % 1,1 kcal/mL
Azotas
g N = g baltymų / 6,25
Gliukozės infuzijos greitis
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Metodas

  1. Užsirašykite, ko klausiama: pompos greičio, tūrio, kilokalorijų, baltymų ar vandens gramų.
  2. Energiją paverskite tūriu pagal mL = kcal/(kcal/mL), o tūrį baltymais pagal litrai × g/L.
  3. Greičiui dalykite iš valandų, kiek mišinys iš tikrųjų teka, o bolusui – iš maitinimų skaičiaus.
  4. Poreikiams kcal/kg ar g/kg dauginkite iš taisyklėje nurodyto svorio; idealų kūno svorį rasite pagal Devine: 50 arba 45,5 + 2,3 × (coliai − 60).
  5. Parenterinei mitybai gramus raskite kaip % × mL/100, tada naudokite 3,4 kcal/g dekstrozei, 4 kcal/g aminorūgštims ir nurodytą kcal/mL lipidams.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

Which of these is recorded as fluid intake on a fluid balance chart?

  1. AIntravenous fluids
  2. BWound drainage
  3. CVomit
  4. DUrine output from a catheter
2.Slaugos pagrindaiSunkus

Pragulos dugnas visiškai padengtas fibrinu ir tamsiu šašu (eschara). Kaip ji klasifikuojama?

  1. AUžgijusi, nes susidarė šašas
  2. B1 kategorija, nes oda neatvira
  3. CNeklasifikuojama, nes gylio nematyti
  4. D2 kategorija, nes ji uždengta
3.Klinikinė slaugaVidutinis

A patient on haemodialysis has an arteriovenous fistula in the left arm. Which nursing care is correct?

  1. AApply a tight bandage over the fistula at night to protect it
  2. BUse the fistula arm for routine IV cannulas
  3. CAvoid blood pressure readings and blood samples on that arm
  4. DKeep the arm raised and still at all times
4.Klinikinė slaugaSunkus

Why is a patient kept under observation for several hours after successful treatment of anaphylaxis?

  1. AAntihistamines cause dangerous drowsiness for 24 hours
  2. BSymptoms can return later in a biphasic reaction
  3. CThe patient must stay until all allergy tests are complete
  4. DAdrenaline always causes a heart attack hours later
5.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis

Mokomasis dujų tyrimas rodo PaCO₂ 76 mmHg (10,1 kPa). Naudokite taisyklę: esant lėtinei kvėpavimo acidozei HCO₃⁻ didėja 3,5 mmol/L kiekvienam 10 mmHg, kuriuo PaCO₂ viršija 40, pradėdami nuo HCO₃⁻ 24 mmol/L, ir raskite tikėtiną HCO₃⁻.

PaCO₂ 76 mmHg (10,1 kPa)pradinė reikšmė: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
6.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus

Jūros lygyje mokomasis dujų tyrimas, atliktas kvėpuojant 30 % deguonies, rodo PaO₂ 91 mmHg (12,1 kPa) ir PaCO₂ 52 mmHg (6,9 kPa). Naudodami PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8, raskite A–a gradientas.

FiO₂ 30%PaO₂ 91 mmHg (12,1 kPa)PaCO₂ 52 mmHg (6,9 kPa)
A–a gradientas = mmHg
7.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Morse griuvimų skalę: griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: taip; antrinė diagnozė: taip; judėjimo priemonė: įsitvėrusi į baldus; IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne; eisena: sutrikusi; psichikos būklė: pervertina arba pamiršta ribas. Raskite Morse sumą MFS.

0–125
MFS =
8.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
nuraminavidutiniškai nenormalužemas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Praėjus 1 minutei po gimimo, pratybų naujagimio būklė: rausva oda visur, pulsas 80/min., verksmas, kosulys ar čiaudulys dirginant, aktyvūs judesiai ir lėtas, nereguliarus kvėpavimas su silpnu verksmu. Apskaičiuokite Apgar balą ir spustelėkite, kaip jis interpretuojamas.

  1. 1nuramina
  2. 2vidutiniškai nenormalu
  3. 3žemas
9.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimaiVidutinis
58 kg173 cmvyrasIBW (Devine)%IBW = ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lytis: vyras; ūgis 173 cm, svoris 58 kg. Raskite faktinį svorį kaip idealaus kūno svorio procentą, %IBW, naudodami Devine formulę (1 in = 2,54 cm). Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

173 cm58 kgvyras
%IBW = %
10.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimaiSunkus
24 hdekstrozė 12,5%2400 mLaminorūgštys 3,5%2400 mLlipidai 20%100 mL · 2 kcal/mLdekstrozė 3,4 kcal/gaminorūgštys 4 kcal/gE = ? kcal

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Per 24 valandas pacientas gauna 2400 mL parenterinės mitybos, kurios galutinės koncentracijos yra 12,5 % dekstrozės ir 3,5 % aminorūgščių, taip pat 100 mL 20 % lipidų emulsijos (2 kcal/mL). Raskite bendrą pacientui suteikiamą energiją E kcal per dieną. Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

2400 mLdekstrozė 12,5%aminorūgštys 3,5%lipidai 100 mL · 2 kcal/mL
E = kcal/parą
11.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mV

Išmatuokite QT intervalą ir R–R intervalą šioje reguliarioje II derivacijos juostoje, tada pagal Fridericia formulę QTc = QT/∛RR (abu sekundėmis) apskaičiuokite pagal dažnį pataisytą dydį QTc. Atsakymą pateikite sekundėmis trijų ženklų po kablelio tikslumu.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
QTc = s
12.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mVskilvelių virpėjimassinusinė tachikardijaelektrinis aktyvumas be pulso (PEA)asistolija

Stebimas pacientas rastas nereaguojantis ir nekvėpuojantis įprastai, miego arterijos pulso nejaučiama. Monitoriuje matomas šis organizuotas ritmas. Kaip vadinasi ši situacija? Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1skilvelių virpėjimas
  2. 2sinusinė tachikardija
  3. 3elektrinis aktyvumas be pulso (PEA)
  4. 4asistolija
13.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

A nurse teaches a patient who uses crutches. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will remove loose rugs from the floor at home.”
  2. B“I will keep the crutch tips in good condition.”
  3. C“I will lean on the crutch pads under my arms to rest.”
  4. D“I will take my weight on my hands, not on my armpits.”
14.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

Four stable patients need routine morning care. To reduce the spread of infection, which patient should the nurse visit first?

  1. AA patient with neutropenia after chemotherapy
  2. BA patient with C. difficile diarrhea
  3. CA patient with influenza on droplet precautions
  4. DA patient with an MRSA wound infection
15.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

A patient with difficulty swallowing is prescribed an extended-release tablet. What should the nurse do?

  1. ADissolve the tablet in a glass of hot water
  2. BAsk the prescriber or pharmacist for another form and not crush the tablet
  3. CCrush the tablet finely and mix it into a spoonful of applesauce or yogurt
  4. DCut the tablet in half so it is easier to swallow
16.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

Nakties pamainos slaugytojas siūlo fiksuoti ramų, bet klaidžiojantį pacientą, „kad šiąnakt galėtume apsieiti su mažesniu personalu". Kuris atsakymas teisingas?

  1. AFiksavimo priemonės priimtinos naktį, kai trūksta personalo
  2. BFiksavimo priemonės priimtinos, jei šeima iš anksto raštu sutinka
  3. CFiksavimas niekada netaikomas personalo patogumui; naudoti apėjimus ar budėtoją
  4. DFiksavimo priemonės priimtinos, jei ryte nuimamos
17.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

How does normal pregnancy usually affect serum creatinine?

  1. AIt stays exactly the same
  2. BIt rises, because GFR falls
  3. CIt falls, because GFR rises
  4. DIt rises with every week
18.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

A patient with ongoing hemolytic anemia has an HbA1c of 4,6%, but home glucose readings are often 180–220 mg/dL (10–12 mmol/L). What best explains the gap?

  1. AThe home glucose meter is reading falsely high
  2. BShort red cell life span lowers the HbA1c falsely
  3. CHemolysis makes the HbA1c test read too high
  4. DThe patient has true, well-controlled diabetes

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: A · Intravenous fluids

Kodėl tai yra atsakymas

Intake includes oral fluids, enteral feeds and IV fluids, including drug infusions. Urine, vomit, drainage and stool are output.

Atsakymas

A · Intravenous fluids
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: C · Neklasifikuojama, nes gylio nematyti

Kodėl tai yra atsakymas

Kai fibrinas ar eschara dengia žaizdos dugną, tikrasis gylis nežinomas, todėl pragula fiksuojama kaip neklasifikuojama, kol dugną bus galima pamatyti.

Atsakymas

C · Neklasifikuojama, nes gylio nematyti
3.Klinikinė slauga

Atsakymas: C · Avoid blood pressure readings and blood samples on that arm

Kodėl tai yra atsakymas

The fistula arm is protected from pressure, cannulas and blood tests to prevent damage and clotting. Nurses check for a palpable thrill and audible bruit, which show it is working.

Atsakymas

C · Avoid blood pressure readings and blood samples on that arm
4.Klinikinė slauga

Atsakymas: B · Symptoms can return later in a biphasic reaction

Kodėl tai yra atsakymas

Some patients have a second wave of symptoms hours after the first, called a biphasic reaction. Observation, an adrenaline auto-injector where indicated and allergy referral are part of safe discharge.

Atsakymas

B · Symptoms can return later in a biphasic reaction
5.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: HCO₃⁻ = 36,6 mmol/L

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

PaCO₂ pokytis

|76 − 40| = 36 mmHg → 3,6 × 10 mmHg

Tikėtinas HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 + 3,5·3,6 = 36,6 mmol/L

Atsakymas

HCO₃⁻ = 36,6 mmol/L
6.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: A–a gradientas = 57,9 mmHg

Išvestinės reikšmės: apskaičiuotas serumo osmoliališkumas yra 2·Na⁺ + gliukozė + karbamidas, kai visos reikšmės mmol/L (2·Na⁺ + gliukozė/18 + BUN/2,8, kai gliukozė ir BUN išreikšti mg/dL); norma yra apie 275–295 mOsm/kg. P/F santykis yra PaO₂, padalytas iš FiO₂ trupmenos. Alveolių deguonies slėgis jūros lygyje yra PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg, o A–a gradientas yra PAO₂ − PaO₂.

Alveolių deguonis

PAO₂ = 0,3·713 − 52/0,8 = 213,9 − 65 = 148,9 mmHg

Gradientas

A–a = 148,9 − 91 = 57,9 mmHg

Atsakymas

A–a gradientas = 57,9 mmHg
7.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: MFS = 105

Morse griuvimų skalė: šeši punktai. Griuvimų anamnezė: ne 0, taip 25. Antrinė diagnozė: ne 0, taip 15. Judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas ar slaugytojos pagalba 0; ramentai, lazda ar vaikštynė 15; laikosi už baldų 30. IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne 0, taip 20. Eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis 0; silpna 10; sutrikusi 20. Psichikos būklė: žino savo ribas 0; pervertina arba pamiršta ribas 15. Suma svyruoja nuo 0 iki 125. Rizikos ribos ligoninėse skiriasi; dažnai naudojama: 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė.

Įvertinkite kiekvieną punktą

griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: taip → 25
antrinė diagnozė: taip → 15
judėjimo priemonė: įsitvėrusi į baldus → 30
IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne → 0
eisena: sutrikusi → 20
psichikos būklė: pervertina arba pamiršta ribas → 15

Sudėtis

Morse suma = 25 + 15 + 30 + 0 + 20 + 15 = 105

Atsakymas

MFS = 105
8.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: nuramina

Apgar skalė: penki požymiai, kurių kiekvienas vertinamas 0, 1 ar 2 balais, tikrinami 1 ir 5 minutę po gimimo. Išvaizda (spalva): mėlyna ar išblyškusi 0, rausvas kūnas su mėlynomis galūnėmis 1, rausva visur 2. Pulsas: nėra 0, mažiau nei 100/min. 1, 100/min. ar daugiau 2. Reakcija į dirginimą (refleksinis jautrumas): nėra 0, grimasa 1, verksmas, kosulys ar čiaudulys 2. Aktyvumas (tonusas): suglebęs 0, šiek tiek lenkia 1, aktyvūs judesiai 2. Kvėpavimas: nėra 0, lėtas ar nereguliarus su silpnu verksmu 1, geras su stipriu verksmu 2. Suma 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormali ir 0–3 žema.

Įvertinkite kiekvieną požymį

Išvaizda: rausva oda visur → 2
Pulsas: 80/min → 1
Reakcija į dirginimą: verksmas, kosulys ar čiaudulys dirginant → 2
Aktyvumas: aktyvūs judesiai → 2
Kvėpavimas: lėtas, nereguliarus kvėpavimas su silpnu verksmu → 1

Sudėtis

APGAR = 2 + 1 + 2 + 2 + 1 = 8

Interpretacija

8 → nuramina

Atsakymas

nuramina
9.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Atsakymas: %IBW = 84 %

Poreikiai ir laisvas vanduo: energijos poreikis dažnai vertinamas kaip kcal/kg/d. × svoris, o baltymų poreikis kaip g/kg/d. × svoris. Mišinys tik iš dalies yra vanduo, todėl jo laisvas vanduo = tūris × vandens dalis; vandens praplovimai užpildo likusį paros skysčių tikslą. Idealus kūno svoris (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 5 pėdų (60 in) vyrams ir 45,5 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 60 in moterims; 1 in = 2,54 cm. Formulė skirta suaugusiesiems, kurių ūgis bent 152,4 cm (5 ft). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Idealusis kūno svoris (Devine)

173 cm/2,54 = 68,11 in
IBW = 50 + 2,3·(68,11 − 60) = 68,65 kg

Idealaus kūno svorio procentas

%IBW = 58/68,65·100 = 84,48 ≈ 84%

Atsakymas

%IBW = 84%
10.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Atsakymas: E = 1556 kcal/parą

Parenterinė mityba: gliukozė suteikia 3,4 kcal/g, aminorūgštys – 4 kcal/g, o riebalų emulsija – nurodytą kcal/mL kiekį (2 kcal/mL 20 %, 1,1 kcal/mL 10 % emulsijos). Gramai = % × mL/100. Nebaltyminės kcal (NPC) = gliukozės + riebalų kcal; azotas = baltymai/6,25. Gliukozės infuzijos greitis (GIR) mg/kg/min = gliukozės mg/(kg × minutės). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Dekstrozės ir aminorūgščių gramai

dekstrozė: 12,5·2400/100 = 300 g
aminorūgštys: 3,5·2400/100 = 84 g

Kilokalorijos pagal komponentą

dekstrozė: 300·3,4 = 1020 kcal
aminorūgštys: 84·4 = 336 kcal
lipidai: 100·2 = 200 kcal

Visa energija

E = 1020 + 336 + 200 = 1556 kcal/parą

Atsakymas

E = 1556 kcal/parą
11.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: QTc = 0,403 s

QT ir QTc: QT intervalas eina nuo QRS komplekso pradžios iki T dantelio pabaigos. Didėjant pulsui jis trumpėja, todėl pataisomas pagal dažnį naudojant R–R intervalą sekundėmis: Bazett QTc = QT/√RR ir Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett formulė – labiausiai paplitusi vadovėliuose; ji per daug pataiso esant dideliam pulsui, kai pirmenybė teikiama Fridericia. Ribos įvairiuose šaltiniuose skiriasi: QTc didesnis nei maždaug 0,45 s vyrams arba 0,46 s moterims paprastai vadinamas pailgėjusiu, o didesnis nei 0,50 s – žymiai pailgėjusiu.

Matuokite

QT = 9,5 × 0,04 = 0,38 s
RR = 21 × 0,04 = 0,84 s

Fridericia formulė

QTc = 0,38/∛0,84 = 0,38/0,9435 = 0,403 s

Atsakymas

QTc = 0,403 s

Įprastose ribose (apie 0,45 s vyrams, 0,46 s moterims). (403 ms)

12.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: elektrinis aktyvumas be pulso (PEA)

Elektrinis aktyvumas be pulso (PEA): PEA ritmo juostoje nematyti. Monitoriuje rodomas organizuotas elektrinis aktyvumas (ne VF, VT ar asistolija), bet paciento pulso čiuopti negalima, todėl ji atpažįstama patikrinus pacientą. Suaugusiųjų gaivinimo gairėse PEA ir asistolija yra nešokiruotini sustojusios širdies ritmai: kokybiškas krūtinės ląstos paspaudimų gaivinimas (CPR), kuo greičiau epinefrinas ir grįžtamųjų priežasčių paieška (Hs ir Ts, pavyzdžiui, hipovolemija, hipoksija, įtempimo pneumotoraksas ir širdies tamponada). VF ir VT be pulso yra šokiruotini ritmai.

Ką rodo juosta

1. Dažnis: R–R = 14 mažų langelių, 1500 ÷ 14 ≈ 107 per minutę.
2. Ritmas: reguliarus, kiekvienas R–R yra 0,56 s.
3. P dantelis: teigiamas, vienas prieš kiekvieną QRS, visi vienodi.
4. PR intervalas: 0,14 s, pastovus, 0,12–0,20 s ribose.
5. QRS: 0,08 s, siauras (mažiau nei 0,12 s).
sinusinė tachikardija

Ką rodo pacientas

pulso nėra, nors yra organizuotas elektrinis aktyvumas: elektrinis aktyvumas be pulso (PEA), nešokiruotinas sustojusios širdies ritmas

Atsakymas

elektrinis aktyvumas be pulso (PEA)

Atsakymas

elektrinis aktyvumas be pulso (PEA)

PEA atpažįstama prie paciento, niekada vien pagal juostą. Tai pasirengimas egzaminui, o ne klinikinės rekomendacijos.

13.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: C · “I will lean on the crutch pads under my arms to rest.”

Kodėl tai yra atsakymas

Leaning on the axillary pads can compress the nerves in the armpit. Weight should be taken through the hands, and the home should be made safe from trip hazards.

Atsakymas

C · “I will lean on the crutch pads under my arms to rest.”
14.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · A patient with neutropenia after chemotherapy

Kodėl tai yra atsakymas

When urgency is equal, the nurse cares for the most vulnerable patient first and patients with transmissible infections last. This lowers the risk of carrying organisms to an immunocompromised patient.

Atsakymas

A · A patient with neutropenia after chemotherapy
15.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: B · Ask the prescriber or pharmacist for another form and not crush the tablet

Kodėl tai yra atsakymas

Crushing or splitting an extended-release product can release the whole dose at once and cause toxicity. The nurse asks for a suitable alternative, such as a liquid or immediate-release form.

Atsakymas

B · Ask the prescriber or pharmacist for another form and not crush the tablet
16.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: C · Fiksavimas niekada netaikomas personalo patogumui; naudoti apėjimus ar budėtoją

Kodėl tai yra atsakymas

Fiksuoti leidžiama tik siekiant apsaugoti pacientą ar kitus nuo tiesioginės žalos, kai mažiau ribojančios priemonės nepadėjo, bet niekada patogumui ar bausmei. Alternatyvos – apėjimai, lovos signalizacija, budėtojas ir rami aplinka.

Atsakymas

C · Fiksavimas niekada netaikomas personalo patogumui; naudoti apėjimus ar budėtoją
17.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: C · It falls, because GFR rises

Kodėl tai yra atsakymas

In pregnancy, kidney blood flow and GFR rise by about 50%, so creatinine falls below non-pregnant values. A creatinine that looks "normal" for a non-pregnant adult may indicate reduced kidney function in pregnancy.

Atsakymas

C · It falls, because GFR rises
18.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · Short red cell life span lowers the HbA1c falsely

Kodėl tai yra atsakymas

HbA1c reflects glucose attached to hemoglobin over the red cell life span. In hemolysis, red cells are younger and have less time to bind glucose, so HbA1c is falsely low. Glucose monitoring or other markers are used instead.Patikrinta pagal: The A1C Test & Diabetes · NIDDK (NIH) (2018); Hemoglobin A1C (HbA1c) Test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Atsakymas

B · Short red cell life span lowers the HbA1c falsely

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals