Slaugos pagrindai ir klinikinė praktika: pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 18 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Paros tūris
mL = kcal / (kcal/mL)
Nuolatinis maitinimas
mL/h = paros tūris / maitinimo valandos
Bolusinis maitinimas
mL vienam maitinimui = paros tūris / maitinimų skaičius
Suteikta energija ir baltymai
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Laisvas vanduo
mL = mišinio tūris × vandens dalis
Idealusis kūno svoris (Devine)
vyrai 50 + 2,3 × (in − 60); moterys 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m²
Parenterinė mityba
dekstrozė 3,4 kcal/g, aminorūgštys 4 kcal/g, lipidai 20 % 2,0 kcal/mL, 10 % 1,1 kcal/mL
Azotas
g N = g baltymų / 6,25
Gliukozės infuzijos greitis
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Metodas

  1. Užsirašykite, ko klausiama: pompos greičio, tūrio, kilokalorijų, baltymų ar vandens gramų.
  2. Energiją paverskite tūriu pagal mL = kcal/(kcal/mL), o tūrį baltymais pagal litrai × g/L.
  3. Greičiui dalykite iš valandų, kiek mišinys iš tikrųjų teka, o bolusui – iš maitinimų skaičiaus.
  4. Poreikiams kcal/kg ar g/kg dauginkite iš taisyklėje nurodyto svorio; idealų kūno svorį rasite pagal Devine: 50 arba 45,5 + 2,3 × (coliai − 60).
  5. Parenterinei mitybai gramus raskite kaip % × mL/100, tada naudokite 3,4 kcal/g dekstrozei, 4 kcal/g aminorūgštims ir nurodytą kcal/mL lipidams.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

Kur reikia laikyti šlapimo kateterio surinkimo maišelį?

  1. AŽemiau šlapimo pūslės lygio, ne ant grindų
  2. BAnt paciento pilvo
  3. CAnt grindų šalia lovos
  4. DAukščiau šlapimo pūslės lygio
2.Slaugos pagrindaiSunkus

A patient has been taught breathing exercises before surgery. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll avoid coughing so I don't hurt my stitches."
  2. B"I'll take some slow deep breaths every hour."
  3. C"I'll ask for pain relief if pain stops me breathing deeply."
  4. D"I'll hold a pillow over the wound when I cough."
3.Klinikinė slaugaVidutinis

A patient taking a statin reports unexplained muscle pain and weakness. What should the nurse do?

  1. AAdvise more vigorous exercise to work through it
  2. BTell them to double the dose
  3. CReassure them that this is a sign the drug is working
  4. DReport it, as statins can cause muscle damage
4.Klinikinė slaugaSunkus

After a head injury, a patient passes very large volumes of dilute urine and the serum sodium is rising. What is most likely?

  1. ADiabetes insipidus
  2. BSyndrome of inappropriate ADH secretion
  3. CDiabetes mellitus
  4. DAcute kidney injury
5.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis

Mokomosios reikšmės: Na⁺ 128 mmol/L, gliukozė 18,9 mmol/L ir karbamidas 14,7 mmol/L. Apskaičiuokite serumo osmoliališkumą Osm = 2·Na⁺ + gliukozė + karbamidas, suapvalindami iki sveiko skaičiaus.

Na⁺ 128 mmol/Lgliukozė 18,9 mmol/Lkarbamidas 14,7 mmol/L
Osm = mOsm/kg
6.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus

Mokomosios reikšmės: Na⁺ 139, Cl⁻ 92 ir HCO₃⁻ 9 mmol/L. Apskaičiuokite delta santykį (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻), naudodami AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻). Pateikite dviem skaitmenimis po kablelio.

Na⁺ 139 mmol/LCl⁻ 92 mmol/LHCO₃⁻ 9 mmol/L
delta santykis =
7.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
13474SBPDBPmmHgHR 100/min · SI = ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Paciento pulsas yra 100/min., kraujospūdis 134/74 mmHg. Raskite šoko indeksą SI = pulsas/SKS. Suapvalinkite iki dviejų ženklų po kablelio.

HR 100/minBP 134/74 mmHg
SI =
8.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
rizikos nėramaža rizikavidutinė rizikadidelė rizikalabai didelė rizika

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Braden skalę: jutiminis suvokimas: šiek tiek ribotas; drėgmė: labai drėgna; aktyvumas: prikaustytas prie lovos; judrumas: visiškai nejudrus; mityba: tikriausiai nepakankama; trintis ir šlytis: akivaizdžios problemos nėra. Naudokite grupes: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža, 13–14 vidutinė, 10–12 didelė ir 9 ar mažiau labai didelė. Spustelėkite rizikos lygį.

  1. 1rizikos nėra
  2. 2maža rizika
  3. 3vidutinė rizika
  4. 4didelė rizika
  5. 5labai didelė rizika
9.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimaiVidutinis
1,2 kcal/mL81% laisvas vanduo65 mL/hkas 6 h69 kg · 35 mL/kg/parą24 h/parąV = ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Pacientui, sveriančiam 69 kg, nustatytas 35 mL/kg per dieną skysčių tikslas, ir visi skysčiai suleidžiami per maitinimo zondą. Mišinyje yra 81 % laisvo vandens, jis teka 65 mL/h greičiu 24 valandas per dieną. Likę skysčiai skiriami vandens praplovimais kas 6 valandas. Koks yra kiekvieno praplovimo tūris V? Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

69 kg35 mL/kg/parą81%65 mL/h · 24 hkas 6 h
V = mL
10.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimaiSunkus
177 kg182 cmvyrasBMI = kg/m²P = ? g/parą

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Kritinės būklės pacientas (vyras) yra 182 cm ūgio ir sveria 177 kg. Pratybų protokolas numato 2 g baltymų kilogramui idealiojo kūno svorio (Devine) per parą, jei KMI yra nuo 30 iki mažiau nei 40 kg/m², ir 2,5 g/kg idealiojo kūno svorio per parą, jei KMI yra 40 kg/m² ar daugiau. Raskite baltymų tikslą P g/parą. Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

182 cm177 kgvyrasBMI 30–40: 2 g/kg IBWBMI ≥ 40: 2,5 g/kg IBW
P = g/parą
11.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mV

Išmatuokite QT intervalą ir R–R intervalą šioje reguliarioje II derivacijos juostoje, tada pagal Bazett formulę QTc = QT/√RR (abu sekundėmis) apskaičiuokite pagal dažnį pataisytą dydį QTc. Atsakymą pateikite sekundėmis trijų ženklų po kablelio tikslumu.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
QTc = s
12.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mVskilvelių stimuliuojamas ritmasdviejų kamerų (AV) stimuliuojamas ritmasidioventrikulinis ritmassinusinis ritmas su platesniu QRS

Šis pacientas turi širdies stimuliatorių. Interpretuokite II derivacijos juostą. Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1skilvelių stimuliuojamas ritmas
  2. 2dviejų kamerų (AV) stimuliuojamas ritmas
  3. 3idioventrikulinis ritmas
  4. 4sinusinis ritmas su platesniu QRS
13.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

A patient is admitted with diabetic ketoacidosis. Which prescribed treatment is usually started first?

  1. AOral potassium tablets
  2. BA high-carbohydrate meal
  3. CSubcutaneous long-acting insulin only, given once
  4. DIV isotonic fluid such as 0,9% sodium chloride
14.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

A patient admitted with a stroke this morning asks for a glass of water. What should the nurse do first?

  1. AGive thickened fluids without checking the swallow
  2. BGive the water through a straw so it goes down slowly
  3. CCheck that a swallow screen has been done before giving anything by mouth
  4. DAsk the family to help the patient drink while sitting upright in a chair at the bedside
15.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

Kurio pacientų perkėlimo būdo gaisro ligoninėje metu paprastai vengiama?

  1. APerkėlimo horizontaliai į kitą zoną tame pačiame aukšte už priešgaisrinių durų
  2. BLaiptų
  3. CLovų ridenimo pro priešgaisrines duris
  4. DLiftų
16.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A nurse finds a patient lying on the floor next to the bed. What should the nurse do first?

  1. ALift the patient back into bed with a colleague
  2. BComplete an incident report while the details are fresh
  3. CAssess the patient for injury before moving them
  4. DTelephone the family to tell them about the fall
17.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

Pacientui, vartojančiam varfariną dėl prieširdžių virpėjimo, INR yra 5,2 ir kraujavimo nėra. Koks geriausias slaugytojo veiksmas?

  1. APatarti pacientui nuo šiandien nebevalgyti žaliųjų daržovių
  2. BDuoti dvigubą dozę
  3. CSulaikyti varfarino dozę ir informuoti skiriantįjį gydytoją
  4. DDuoti įprastą dozę ir pakartoti tyrimą po mėnesio
18.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

The nurse teaches a patient starting lithium. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will check with the pharmacist before taking ibuprofen"
  2. B"I will tell my doctor if I have vomiting or diarrhea"
  3. C"I will drink plenty of fluids, especially in hot weather"
  4. D"I will cut out salt from my diet completely to stay healthy"

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: A · Žemiau šlapimo pūslės lygio, ne ant grindų

Kodėl tai yra atsakymas

Laikant maišelį žemiau šlapimo pūslės lygio, šlapimas nuteka gravitacijos būdu ir negrįžta atgal. Laikant jį ne ant grindų, mažėja užteršimo ir infekcijos rizika.

Atsakymas

A · Žemiau šlapimo pūslės lygio, ne ant grindų
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: A · "I'll avoid coughing so I don't hurt my stitches."

Kodėl tai yra atsakymas

Avoiding coughing lets secretions collect and raises the risk of chest infection. Splinting the wound, deep breathing and good pain control are correct.

Atsakymas

A · "I'll avoid coughing so I don't hurt my stitches."
3.Klinikinė slauga

Atsakymas: D · Report it, as statins can cause muscle damage

Kodėl tai yra atsakymas

Statins can cause myopathy and, rarely, rhabdomyolysis. Unexplained muscle symptoms should be reported so creatine kinase can be checked and the drug reviewed.

Atsakymas

D · Report it, as statins can cause muscle damage
4.Klinikinė slauga

Atsakymas: A · Diabetes insipidus

Kodėl tai yra atsakymas

Cranial diabetes insipidus is a lack of ADH, so the kidneys cannot concentrate urine. Water loss raises sodium; strict fluid balance and replacement are needed.

Atsakymas

A · Diabetes insipidus
5.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: Osm = 290 mOsm/kg

Išvestinės reikšmės: apskaičiuotas serumo osmoliališkumas yra 2·Na⁺ + gliukozė + karbamidas, kai visos reikšmės mmol/L (2·Na⁺ + gliukozė/18 + BUN/2,8, kai gliukozė ir BUN išreikšti mg/dL); norma yra apie 275–295 mOsm/kg. P/F santykis yra PaO₂, padalytas iš FiO₂ trupmenos. Alveolių deguonies slėgis jūros lygyje yra PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg, o A–a gradientas yra PAO₂ − PaO₂.

Apskaičiuotas osmoliališkumas

Osm = 2·128 + 18,9 + 14,7 = 289,6 ≈ 290 mOsm/kg

Atsakymas

Osm = 290 mOsm/kg
6.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: delta santykis = 1,733

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Anijonų tarpas

AG = 139 − (92 + 9) = 38

Delta santykis

(38 − 12)/(24 − 9) = 26/15 = 1,733

Atsakymas

delta santykis = 1,733

Tarp 1 ir 2: gryna didelio anijonų tarpo acidozė.

7.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: SI = 0,75

Kraujospūdžio reikšmės: pulsinis spaudimas PP = SKS − DKS. Vidutinis arterinis spaudimas MAP ≈ (SKS + 2·DKS)/3 = DKS + PP/3 – tai įvertis, pagrįstas tuo, kad esant normaliam širdies susitraukimų dažniui širdis apie du trečdalius kiekvieno ciklo praleidžia diastolėje (mažiau tikslus, kai pulsas dažnas); MAP bent apie 65 mmHg yra įprastas organų perfuzijos tikslas. Šoko indeksas SI = pulsas/SKS paprastai yra apie 0,5–0,7; didesnė nei apie 1 reikšmė yra įspėjamasis šoko požymis.

Šoko indeksas

SI = 100/134 = 0,7463 ≈ 0,75

Atsakymas

SI = 0,75

Didesnis už įprastą 0,5–0,7.

8.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: didelė rizika

Braden skalė: šešios poskalės pragulų rizikai vertinti. Jutiminis suvokimas, drėgmė, aktyvumas, judrumas ir mityba vertinami 1–4 balais, nuo blogiausio lygio (1) iki problemos nebuvimo (4); trintis ir šlytis vertinama 1–3 balais. Suma svyruoja nuo 6 iki 23, o mažesnė suma reiškia didesnę riziką. Dažnos grupės: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža rizika, 13–14 vidutinė rizika, 10–12 didelė rizika ir 9 ar mažiau labai didelė rizika.

Įvertinkite kiekvieną poskalę

jutiminis suvokimas: šiek tiek ribotas → 3
drėgmė: labai drėgna → 2
aktyvumas: prikaustytas prie lovos → 1
judrumas: visiškai nejudrus → 1
mityba: tikriausiai nepakankama → 2
trintis ir šlytis: akivaizdžios problemos nėra → 3

Sudėtis

Braden suma = 3 + 2 + 1 + 1 + 2 + 3 = 12

Rizikos lygis

12 → didelė rizika

Atsakymas

didelė rizika
9.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Atsakymas: V = 288 mL

Poreikiai ir laisvas vanduo: energijos poreikis dažnai vertinamas kaip kcal/kg/d. × svoris, o baltymų poreikis kaip g/kg/d. × svoris. Mišinys tik iš dalies yra vanduo, todėl jo laisvas vanduo = tūris × vandens dalis; vandens praplovimai užpildo likusį paros skysčių tikslą. Idealus kūno svoris (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 5 pėdų (60 in) vyrams ir 45,5 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 60 in moterims; 1 in = 2,54 cm. Formulė skirta suaugusiesiems, kurių ūgis bent 152,4 cm (5 ft). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Skysčių tikslas

35·69 = 2415 mL/parą

Laisvas vanduo iš mišinio

65·24 = 1560 mL
1560·0,81 = 1264 mL

Dar reikalingas vanduo

2415 − 1264 = 1151 mL/parą

Tūris vienam praplovimui

24/6 = 4 praplovimai
V = 1151/4 = 287,9 ≈ 288 mL

Atsakymas

V = 288 mL
10.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Atsakymas: P = 192 g/parą

Idealus kūno svoris (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 5 pėdų (60 in) vyrams ir 45,5 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 60 in moterims; 1 in = 2,54 cm. Formulė skirta suaugusiesiems, kurių ūgis bent 152,4 cm (5 ft). Nutukimas sergant kritine liga (ASPEN/SCCM 2016): KMI = svoris/ūgis² (kg/m²). Baltymų tikslas – 2 g/kg idealiojo kūno svorio per parą, kai KMI 30–40, ir iki 2,5 g/kg idealiojo kūno svorio per parą, kai KMI 40 ir daugiau. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Kūno masės indeksas

BMI = 177/1,82² = 53,44 kg/m²

Idealusis kūno svoris (Devine)

182 cm/2,54 = 71,65 in
IBW = 50 + 2,3·(71,65 − 60) = 76,8 kg

Baltymų tikslas

KMI 40 ar daugiau: 2,5 g kilogramui idealaus kūno svorio.

P = 2,5·76,8 = 192 g/parą

Atsakymas

P = 192 g/parą
11.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: QTc = 0,512 s

QT ir QTc: QT intervalas eina nuo QRS komplekso pradžios iki T dantelio pabaigos. Didėjant pulsui jis trumpėja, todėl pataisomas pagal dažnį naudojant R–R intervalą sekundėmis: Bazett QTc = QT/√RR ir Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett formulė – labiausiai paplitusi vadovėliuose; ji per daug pataiso esant dideliam pulsui, kai pirmenybė teikiama Fridericia. Ribos įvairiuose šaltiniuose skiriasi: QTc didesnis nei maždaug 0,45 s vyrams arba 0,46 s moterims paprastai vadinamas pailgėjusiu, o didesnis nei 0,50 s – žymiai pailgėjusiu.

Matuokite

QT = 12 × 0,04 = 0,48 s
RR = 22 × 0,04 = 0,88 s

Bazett formulė

QTc = 0,48/√0,88 = 0,48/0,9381 = 0,512 s

Atsakymas

QTc = 0,512 s

Daugiau nei 0,50 s: žymiai pailgėjęs. (512 ms)

12.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: skilvelių stimuliuojamas ritmas

Stimuliuojami ritmai: širdies stimuliatoriaus impulsas matomas kaip siauras vertikalus stimuliacijos smaigalys. Po skilvelio smaigalio QRS platus (0,12 s ar daugiau), nes impulsas plinta nuo elektrodo per raumenį, o ne per laidžiąją sistemą; stimuliuojant dešinįjį skilvelį jis II derivacijoje dažnai daugiausia neigiamas. Smaigalys prieš kiekvieną P dantelį reiškia prieširdžių stimuliaciją, o dviejų kamerų (AV) stimuliatorius rodo prieširdžio smaigalį ir P dantelį, o po užprogramuotos AV delsos – skilvelio smaigalį ir platų QRS. Perėmimas reiškia, kad po kiekvieno smaigalio seka depoliarizacija. Perėmimo nebuvimas yra smaigalys, po kurio nėra nei P dantelio, nei QRS; jutimo nebuvimas (smaigaliai, ignoruojantys paties paciento dūžius) ir stimuliavimo nebuvimas (nėra smaigalio, kai jo reikia) yra kiti klasikiniai gedimai.

Penki žingsniai

1. Dažnis: R–R = 25 mažų langelių, 1500 ÷ 25 ≈ 60 per minutę.
2. Ritmas: reguliarus, kiekvienas R–R yra 1,00 s.
3. P dantelis: nematyti; prieš kiekvieną QRS eina aštrus stimuliacijos smaigalys.
4. PR intervalas: išmatuoti negalima.
5. QRS: 0,16 s, platus, ir po kiekvieno smaigalio eina QRS (stimulas perimamas).

Interpretacija

skilvelių stimuliuojamas ritmas

Atsakymas

skilvelių stimuliuojamas ritmas

Stimuliuojamas QRS iš prigimties platus; nevadinkite jo Hiso pluošto šakos blokada ar skilveliniu ritmu.

13.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: D · IV isotonic fluid such as 0,9% sodium chloride

Kodėl tai yra atsakymas

Patients with DKA are severely dehydrated, so IV isotonic fluid is started first. IV insulin follows, with close monitoring of potassium, which can fall quickly.

Atsakymas

D · IV isotonic fluid such as 0,9% sodium chloride
14.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: C · Check that a swallow screen has been done before giving anything by mouth

Kodėl tai yra atsakymas

After a stroke, the patient stays NPO (nothing by mouth) until a swallow screen shows it is safe. Giving fluids first risks aspiration, even with a straw or thickener.

Atsakymas

C · Check that a swallow screen has been done before giving anything by mouth
15.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: D · Liftų

Kodėl tai yra atsakymas

Gaisro metu liftais nesinaudojama, nebent taip nurodo ugniagesiai, nes jie gali sustoti arba prisipildyti dūmų. Pacientai paprastai pirmiausia perkeliami horizontaliai už priešgaisrinių durų, o prireikus – žemyn laiptais.

Atsakymas

D · Liftų
16.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: C · Assess the patient for injury before moving them

Kodėl tai yra atsakymas

The first step is to stay with the patient and assess them, including consciousness, vital signs and signs of fracture or head injury, before deciding how to move them. Notifying the provider, documenting and reporting come afterwards.

Atsakymas

C · Assess the patient for injury before moving them
17.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: C · Sulaikyti varfarino dozę ir informuoti skiriantįjį gydytoją

Kodėl tai yra atsakymas

5,2 INR gerokai viršija tikslą ir didina kraujavimo riziką. Slaugytojas sulaiko dozę, patikrina, ar nėra kraujavimo požymių, ir informuoja skiriantįjį gydytoją, kuris gali paskirti mažesnę dozę ar vitamino K.Patikrinta pagal: Prothrombin Time Test and INR (PT/INR) · MedlinePlus (NIH) (2024); Warfarin · MedlinePlus (NIH) (2026)

Atsakymas

C · Sulaikyti varfarino dozę ir informuoti skiriantįjį gydytoją
18.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: D · "I will cut out salt from my diet completely to stay healthy"

Kodėl tai yra atsakymas

A sudden fall in sodium intake makes the kidneys keep more sodium and lithium, raising the lithium level towards toxicity. Patients keep a normal, steady salt intake, drink enough fluids, report fluid loss and avoid NSAIDs unless approved.

Atsakymas

D · "I will cut out salt from my diet completely to stay healthy"

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals