Slaugos pagrindai ir klinikinė praktika: pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 18 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Paros tūris
mL = kcal / (kcal/mL)
Nuolatinis maitinimas
mL/h = paros tūris / maitinimo valandos
Bolusinis maitinimas
mL vienam maitinimui = paros tūris / maitinimų skaičius
Suteikta energija ir baltymai
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Laisvas vanduo
mL = mišinio tūris × vandens dalis
Idealusis kūno svoris (Devine)
vyrai 50 + 2,3 × (in − 60); moterys 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m²
Parenterinė mityba
dekstrozė 3,4 kcal/g, aminorūgštys 4 kcal/g, lipidai 20 % 2,0 kcal/mL, 10 % 1,1 kcal/mL
Azotas
g N = g baltymų / 6,25
Gliukozės infuzijos greitis
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Metodas

  1. Užsirašykite, ko klausiama: pompos greičio, tūrio, kilokalorijų, baltymų ar vandens gramų.
  2. Energiją paverskite tūriu pagal mL = kcal/(kcal/mL), o tūrį baltymais pagal litrai × g/L.
  3. Greičiui dalykite iš valandų, kiek mišinys iš tikrųjų teka, o bolusui – iš maitinimų skaičiaus.
  4. Poreikiams kcal/kg ar g/kg dauginkite iš taisyklėje nurodyto svorio; idealų kūno svorį rasite pagal Devine: 50 arba 45,5 + 2,3 × (coliai − 60).
  5. Parenterinei mitybai gramus raskite kaip % × mL/100, tada naudokite 3,4 kcal/g dekstrozei, 4 kcal/g aminorūgštims ir nurodytą kcal/mL lipidams.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

A smoker says, "I know I should stop, and I'm thinking about it some time in the next few months." Which stage of change is this?

  1. APrecontemplation
  2. BMaintenance
  3. CPreparation
  4. DContemplation
2.Slaugos pagrindaiSunkus

In an emergency a doctor gives a verbal order for a medicine. What should the nurse do?

  1. ARefuse to give any medicine until a written prescription has been completed
  2. BGive it and tell the doctor nothing more
  3. CWrite it down, read it back and make sure it is signed later as per policy
  4. DAsk another nurse to remember the order
3.Klinikinė slaugaVidutinis

Which is the correct technique for using a metered-dose inhaler without a spacer?

  1. ABreathe out, then breathe in slowly and deeply while pressing the canister, then hold
  2. BPress the canister and wait one minute before breathing in
  3. CBreathe in quickly through the nose while pressing the canister
  4. DPress the canister twice quickly, then breathe in fast and breathe straight out again
4.Klinikinė slaugaSunkus

Pacientui, patyrusiam nugaros smegenų pažeidimą T4 lygyje, staiga atsiranda pulsuojantis galvos skausmas, labai aukštas kraujospūdis ir prakaitavimas virš pažeidimo lygio. Koks pirmas veiksmas?

  1. APaguldyti pacientą ant nugaros ir pakelti kojas smegenų perfuzijai pagerinti
  2. BPasodinti pacientą ir patikrinti, ar nėra pilnos šlapimo pūslės ar užsikimšusio kateterio
  3. CSuleisti didelį skysčių boliusą į veną ir pakartotinai išmatuoti kraujospūdį
  4. DDuoti raminamąjį ir kraujospūdį pakartotinai išmatuoti po keturių valandų
5.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis
pH7,357,457,51PaCO₂mmHg354547HCO₃⁻mmol/L222636nekompensuotaiš dalies kompensuotavisiškai kompensuota

Mokomasis arterinio kraujo dujų tyrimas rodo pH 7,51, PaCO₂ 47 mmHg (6,3 kPa) ir HCO₃⁻ 36 mmol/L. Pirminis sutrikimas yra metabolinė alkalozė. Kiek jis kompensuotas? Spustelėkite savo atsakymą.

pH 7,51PaCO₂ 47 mmHg (6,3 kPa)HCO₃⁻ 36 mmol/L
  1. 1nekompensuota
  2. 2iš dalies kompensuota
  3. 3visiškai kompensuota
6.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus

Mokomosios reikšmės: Na⁺ 138, Cl⁻ 92 ir HCO₃⁻ 17 mmol/L. Apskaičiuokite delta santykį (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻), naudodami AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻). Pateikite dviem skaitmenimis po kablelio.

Na⁺ 138 mmol/LCl⁻ 92 mmol/LHCO₃⁻ 17 mmol/L
delta santykis =
7.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
9662SBPDBPmmHgHR 53/min · SI = ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Paciento pulsas yra 53/min., kraujospūdis 96/62 mmHg. Raskite šoko indeksą SI = pulsas/SKS. Suapvalinkite iki dviejų ženklų po kablelio.

HR 53/minBP 96/62 mmHg
SI =
8.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1žemasmaža–vidutinėvidutinisaukštas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 18/min., SpO₂ 88 % kvėpuojant kambario oru, kraujospūdis 112/68 mmHg, pulsas 76/min., budrus, temperatūra 36,5 °C. Į kokią klinikinės rizikos grupę patenka pacientas? Spustelėkite ją.

RR 18SpO₂ 88%orasSBP 112HR 76AT 36,5 °C
  1. 1žemas
  2. 2maža–vidutinė
  3. 3vidutinis
  4. 4aukštas
9.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimaiVidutinis
167 cmmoterisIBW = ? kg

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Naudodami Devine formulę raskite idealų kūno svorį IBW. Lytis: moteris; ūgis 167 cm (1 in = 2,54 cm). Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

167 cmmoteris1 in = 2,54 cm
IBW = kg
10.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimaiSunkus
24 hdekstrozė 20%2000 mLaminorūgštys 6%2000 mL76 kg24 hGIR = ? mg/kg/min

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Suaugusysis, sveriantis 76 kg, gauna 2000 mL parenterinės mitybos, kurioje yra 20 % dekstrozės, per 24 valandas. Raskite gliukozės infuzijos greitį GIR mg/kg/min. Apvalinkite iki dviejų skaitmenų po kablelio.

76 kg2000 mLdekstrozė 20%24 h
GIR = mg/kg/min
11.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mV

Išmatuokite QT intervalą ir R–R intervalą šioje reguliarioje II derivacijos juostoje, tada pagal Bazett formulę QTc = QT/√RR (abu sekundėmis) apskaičiuokite pagal dažnį pataisytą dydį QTc. Atsakymą pateikite sekundėmis trijų ženklų po kablelio tikslumu.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
QTc = s
12.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mV

Šioje II derivacijos juostoje matoma II laipsnio I tipo AV blokada (Wenckebach). Kiek yra šio dydžio: P dantelių grupėje, įskaitant neperduotą (n iš n:(n − 1) blokados)?

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
P dantelių grupėje =
13.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

Straight after birth, what is the first priority for a healthy-looking newborn?

  1. AGive the first bath to remove the blood and vernix
  2. BGive the vitamin K injection before anything else is done
  3. CDry and warm the baby while checking that it is breathing
  4. DWeigh and measure the baby on the scale
14.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

A patient has a wrist restraint. The nurse finds the fingers on that hand pale, cool and tingling. What should the nurse do first?

  1. ALoosen the restraint and assess the circulation
  2. BDocument the finding and continue with the medication round
  3. CRaise the arm on a pillow and check again in two hours
  4. DTighten the restraint so the patient moves less
15.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

A nurse cleans an IV pump with a disinfectant wipe. What must happen for the disinfectant to work?

  1. AThe surface is wiped once lightly without pressure
  2. BThe surface is dried with a clean towel right after wiping
  3. CThe surface stays wet for the contact time on the product label
  4. DThe wipe is used on many pumps to save product
16.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A nurse has weeping dermatitis on both hands. What is the most appropriate action?

  1. AAvoid direct patient care and handling of equipment until it heals, and see occupational health
  2. BCover the lesions with a waterproof bandage and keep working with patients as usual
  3. CContinue care as usual and wear one pair of gloves
  4. DUse extra alcohol hand rub on the lesions
17.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

A patient taking phenazopyridine for bladder pain has bright orange urine. What should the nurse know about urine tests?

  1. AThe drug improves the accuracy of all dipsticks
  2. BThe color shows severe liver failure is present
  3. CThe dye can interfere with dipstick color readings
  4. DThe color proves blood is present in the urine
18.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

Which cerebrospinal fluid (CSF) pattern most strongly suggests bacterial meningitis?

  1. AClear fluid, normal glucose, normal protein, no white cells
  2. BClear fluid, high glucose, low protein, many red cells
  3. CClear fluid, normal glucose, mildly raised protein, lymphocytes
  4. DCloudy fluid, low glucose, high protein, many neutrophils

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · Contemplation

Kodėl tai yra atsakymas

In the stages-of-change model, contemplation means considering change within about six months without a firm plan. Precontemplation means not thinking about change yet.

Atsakymas

D · Contemplation
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: C · Write it down, read it back and make sure it is signed later as per policy

Kodėl tai yra atsakymas

Verbal orders are used only where local policy allows, such as emergencies. Reading back the drug, dose and route confirms the order, and it is documented and signed as soon as possible.

Atsakymas

C · Write it down, read it back and make sure it is signed later as per policy
3.Klinikinė slauga

Atsakymas: A · Breathe out, then breathe in slowly and deeply while pressing the canister, then hold

Kodėl tai yra atsakymas

The patient breathes out, seals the lips around the mouthpiece, starts breathing in slowly, presses the canister and continues a deep breath, then holds it for about 10 seconds. Spacers make coordination easier.

Atsakymas

A · Breathe out, then breathe in slowly and deeply while pressing the canister, then hold
4.Klinikinė slauga

Atsakymas: B · Pasodinti pacientą ir patikrinti, ar nėra pilnos šlapimo pūslės ar užsikimšusio kateterio

Kodėl tai yra atsakymas

Autonominė disrefleksija pasireiškia esant pažeidimams T6 lygyje ar aukščiau. Pasodinus kraujospūdis sumažėja, o dirgiklį, dažniausiai šlapimo pūslės išsiplėtimą ar vidurių užkietėjimą, reikia greitai pašalinti.

Atsakymas

B · Pasodinti pacientą ir patikrinti, ar nėra pilnos šlapimo pūslės ar užsikimšusio kateterio
5.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: iš dalies kompensuota

Kraujo dujų skaitymas (ROME): pirmiausia pH: žemiau 7,35 yra acidemija, aukščiau 7,45 – alkalemija. Tada raskite reikšmę, kuri tai paaiškina. PaCO₂ (norma 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) yra kvėpavimo dalis ir kvėpavimo sutrikimo atveju kinta Priešinga pH kryptimi; HCO₃⁻ (norma 22–26 mmol/L) yra metabolinė dalis ir kinta ta pačia kryptimi kaip pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Kita reikšmė rodo kompensaciją: normali reiškia nekompensuotą; nenormali kryptimi, grąžinančia pH atgal, kai pH vis dar nenormalus, reiškia iš dalies kompensuotą; normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis reiškia visiškai kompensuotą. Laboratorijų ribos šiek tiek skiriasi; tai mokomosios reikšmės.

ROME, reikšmė po reikšmės

pH 7,51: alkalemija (aukščiau 7,45)
PaCO₂ 47 mmHg: aukštas (35–45)
HCO₃⁻ 36 mmol/L: aukštas (22–26)

Kompensacija

iš dalies kompensuota

Atsakymas

iš dalies kompensuota
6.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: delta santykis = 2,429

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Anijonų tarpas

AG = 138 − (92 + 17) = 29

Delta santykis

(29 − 12)/(24 − 17) = 17/7 = 2,429

Atsakymas

delta santykis = 2,429

Daugiau nei 2: papildoma metabolinė alkalozė.

7.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: SI = 0,55

Kraujospūdžio reikšmės: pulsinis spaudimas PP = SKS − DKS. Vidutinis arterinis spaudimas MAP ≈ (SKS + 2·DKS)/3 = DKS + PP/3 – tai įvertis, pagrįstas tuo, kad esant normaliam širdies susitraukimų dažniui širdis apie du trečdalius kiekvieno ciklo praleidžia diastolėje (mažiau tikslus, kai pulsas dažnas); MAP bent apie 65 mmHg yra įprastas organų perfuzijos tikslas. Šoko indeksas SI = pulsas/SKS paprastai yra apie 0,5–0,7; didesnė nei apie 1 reikšmė yra įspėjamasis šoko požymis.

Šoko indeksas

SI = 53/96 = 0,5521 ≈ 0,55

Atsakymas

SI = 0,55

Įprastose 0,5–0,7 ribose arba žemiau.

8.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: maža–vidutinė

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 18/min → 0
SpO₂ 88% → 3
kvėpuojant oru → 0
SBP 112 mmHg → 0
HR 76/min → 0
budrus (A) → 0
T 36,5 °C → 0

Suma ir raudoni balai

NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 3
Bent vienas rodiklis vertinamas 3.

Rizikos grupė

maža–vidutinė

Atsakymas

maža–vidutinė

Vienas 3 balų įvertis reikalauja skubios apžiūros, net kai suma maža.

9.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Atsakymas: IBW = 58,7 kg

Poreikiai ir laisvas vanduo: energijos poreikis dažnai vertinamas kaip kcal/kg/d. × svoris, o baltymų poreikis kaip g/kg/d. × svoris. Mišinys tik iš dalies yra vanduo, todėl jo laisvas vanduo = tūris × vandens dalis; vandens praplovimai užpildo likusį paros skysčių tikslą. Idealus kūno svoris (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 5 pėdų (60 in) vyrams ir 45,5 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 60 in moterims; 1 in = 2,54 cm. Formulė skirta suaugusiesiems, kurių ūgis bent 152,4 cm (5 ft). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Ūgis coliais

167 cm/2,54 = 65,75 in

Idealusis kūno svoris (Devine)

IBW = 45,5 + 2,3·(65,75 − 60) = 58,72 ≈ 58,7 kg

Atsakymas

IBW = 58,7 kg
10.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Atsakymas: GIR = 3,65 mg/kg/min

Parenterinė mityba: gliukozė suteikia 3,4 kcal/g, aminorūgštys – 4 kcal/g, o riebalų emulsija – nurodytą kcal/mL kiekį (2 kcal/mL 20 %, 1,1 kcal/mL 10 % emulsijos). Gramai = % × mL/100. Nebaltyminės kcal (NPC) = gliukozės + riebalų kcal; azotas = baltymai/6,25. Gliukozės infuzijos greitis (GIR) mg/kg/min = gliukozės mg/(kg × minutės). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Dekstrozė maišelyje

20·2000/100 = 400 g = 400 000 mg

Infuzijos minutės

24·60 = 1440 min

Gliukozės infuzijos greitis

GIR = 400 000/(76·1440) = 3,655 ≈ 3,65 mg/kg/min

Atsakymas

GIR = 3,65 mg/kg/min
11.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: QTc = 0,38 s

QT ir QTc: QT intervalas eina nuo QRS komplekso pradžios iki T dantelio pabaigos. Didėjant pulsui jis trumpėja, todėl pataisomas pagal dažnį naudojant R–R intervalą sekundėmis: Bazett QTc = QT/√RR ir Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett formulė – labiausiai paplitusi vadovėliuose; ji per daug pataiso esant dideliam pulsui, kai pirmenybė teikiama Fridericia. Ribos įvairiuose šaltiniuose skiriasi: QTc didesnis nei maždaug 0,45 s vyrams arba 0,46 s moterims paprastai vadinamas pailgėjusiu, o didesnis nei 0,50 s – žymiai pailgėjusiu.

Matuokite

QT = 9,5 × 0,04 = 0,38 s
RR = 25 × 0,04 = 1,00 s

Bazett formulė

QTc = 0,38/√1,00 = 0,38/1 = 0,38 s

Atsakymas

QTc = 0,38 s

Įprastose ribose (apie 0,45 s vyrams, 0,46 s moterims). (380 ms)

12.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: P dantelių grupėje = 4

AV blokados: sužymėkite P dantelius ir patikrinkite, po kurių seka QRS. I laipsnis: kiekvienas P perduodamas, PR pastovus ir didesnis nei 0,20 s. II laipsnio I tipas (Mobitz I, Wenckebach): PR ilgėja nuo susitraukimo prie susitraukimo, kol vienas P dantelis neperduodamas, paskui ciklas prasideda iš naujo (grupinis susitraukimas). II laipsnio II tipas (Mobitz II): perduotų susitraukimų PR išlieka pastovus, o P dantelis staiga neperduodamas; QRS dažnai platus. III laipsnio (visiška) blokada: P dantelių ritmas ir QRS kompleksų ritmas kiekvienas reguliarūs, bet nepriklausomi, PR kinta atsitiktinai, o prieširdžių dažnis didesnis už pakaitinį ritmą (jungtinis 40–60/min. su siauru QRS, skilvelinis 20–40/min. su plačiu QRS). 2:1 blokados pagal vieną juostą negalima priskirti I ar II tipui.

Sužymėkite P dantelius

P–P = 1,00 s, reguliarus; vienas P dantelis iš kiekvienų 4 nepravedamas

PR kiekvienoje grupėje

PR₁ = 0,18 s, PR₂ = 0,30 s, PR₃ = 0,36 s

Atsakymas

P dantelių grupėje = 4

4:3 Wenckebach blokada.

13.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: C · Dry and warm the baby while checking that it is breathing

Kodėl tai yra atsakymas

Breathing and keeping warm come first. Drying stimulates breathing and reduces heat loss; skin-to-skin contact helps. Weighing and routine injections can wait.

Atsakymas

C · Dry and warm the baby while checking that it is breathing
14.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · Loosen the restraint and assess the circulation

Kodėl tai yra atsakymas

Pale, cool fingers with tingling suggest that the restraint is too tight and blood flow is reduced. The nurse releases it at once, assesses the hand and reviews whether the restraint is still needed.

Atsakymas

A · Loosen the restraint and assess the circulation
15.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: C · The surface stays wet for the contact time on the product label

Kodėl tai yra atsakymas

Each disinfectant has a contact (dwell) time during which the surface must stay visibly wet. Drying it early or spreading one wipe over many items reduces its effect.

Atsakymas

C · The surface stays wet for the contact time on the product label
16.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: A · Avoid direct patient care and handling of equipment until it heals, and see occupational health

Kodėl tai yra atsakymas

Weeping skin lesions increase the risk of passing organisms to patients and of the nurse picking up bloodborne pathogens. The nurse should avoid direct patient contact and handling of patient equipment until the condition is assessed and resolved.

Atsakymas

A · Avoid direct patient care and handling of equipment until it heals, and see occupational health
17.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: C · The dye can interfere with dipstick color readings

Kodėl tai yra atsakymas

Phenazopyridine is a urinary analgesic dye that turns urine orange-red. It can interfere with color-based dipstick tests, so the laboratory should be told. The color is harmless, but it can stain contact lenses and clothing.Patikrinta pagal: Urine - abnormal color · MedlinePlus (NIH) (2025)

Atsakymas

C · The dye can interfere with dipstick color readings
18.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: D · Cloudy fluid, low glucose, high protein, many neutrophils

Kodėl tai yra atsakymas

Bacterial meningitis typically gives cloudy CSF with many neutrophils, high protein and low glucose, because bacteria and white cells use glucose. Viral meningitis usually shows lymphocytes with a normal glucose; option C is normal CSF.Patikrinta pagal: CSF glucose test · MedlinePlus (NIH) (2025); CSF cell count · MedlinePlus (NIH) (2025); CSF total protein · MedlinePlus (NIH) (2025)

Atsakymas

D · Cloudy fluid, low glucose, high protein, many neutrophils

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals