Slaugos pagrindai ir klinikinė praktika: pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 18 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Paros tūris
mL = kcal / (kcal/mL)
Nuolatinis maitinimas
mL/h = paros tūris / maitinimo valandos
Bolusinis maitinimas
mL vienam maitinimui = paros tūris / maitinimų skaičius
Suteikta energija ir baltymai
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Laisvas vanduo
mL = mišinio tūris × vandens dalis
Idealusis kūno svoris (Devine)
vyrai 50 + 2,3 × (in − 60); moterys 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m²
Parenterinė mityba
dekstrozė 3,4 kcal/g, aminorūgštys 4 kcal/g, lipidai 20 % 2,0 kcal/mL, 10 % 1,1 kcal/mL
Azotas
g N = g baltymų / 6,25
Gliukozės infuzijos greitis
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Metodas

  1. Užsirašykite, ko klausiama: pompos greičio, tūrio, kilokalorijų, baltymų ar vandens gramų.
  2. Energiją paverskite tūriu pagal mL = kcal/(kcal/mL), o tūrį baltymais pagal litrai × g/L.
  3. Greičiui dalykite iš valandų, kiek mišinys iš tikrųjų teka, o bolusui – iš maitinimų skaičiaus.
  4. Poreikiams kcal/kg ar g/kg dauginkite iš taisyklėje nurodyto svorio; idealų kūno svorį rasite pagal Devine: 50 arba 45,5 + 2,3 × (coliai − 60).
  5. Parenterinei mitybai gramus raskite kaip % × mL/100, tada naudokite 3,4 kcal/g dekstrozei, 4 kcal/g aminorūgštims ir nurodytą kcal/mL lipidams.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

What is a portable bladder scanner used for?

  1. AMeasuring how much urine is in the bladder without a catheter
  2. BChecking the urine for blood and protein
  3. CDetecting kidney stones
  4. DTaking a sterile sample of urine for culture without a catheter
2.Slaugos pagrindaiSunkus

A nurse escalated a deteriorating patient, but the doctor has not come after 30 minutes and the patient is getting worse. What should the nurse do?

  1. AWait, since the doctor has already been told
  2. BWrite in the notes that the doctor did not come and do nothing else
  3. CTreat the patient with drugs from the cupboard without a prescription
  4. DEscalate further, for example to a senior doctor or the rapid response team
3.Klinikinė slaugaVidutinis

Paguldomas pacientas, kolonizuotas MRSA. Kokios atsargumo priemonės tinkamos?

  1. AOro keliu plintančių infekcijų atsargumo priemonės su FFP3 respiratoriumi visam personalui
  2. BKolonizacijos atveju jokių atsargumo priemonių nereikia
  3. CKontaktinės atsargumo priemonės su pirštinėmis, prijuoste ir gera rankų higiena
  4. DIzoliacija neigiamo slėgio palatoje šešis mėnesius
4.Klinikinė slaugaSunkus

Pacientui, kuriam taikoma opioidų PCA pompa, kvėpavimo dažnis 7/min, ir jį sunku pažadinti. Ką reikia padaryti pirmiausia?

  1. ASustabdyti PCA, pažadinti pacientą, duoti deguonies ir užtikrinti, kad būtų suleista naloksono
  2. BPadidinti PCA boliuso dozę, nes pacientui gali skaudėti
  3. CUžrašyti rodiklius ir juos pakartotinai patikrinti per kitą keturių valandų ratą
  4. DSkatinti pacientą dažniau spausti PCA mygtuką dėl komforto
5.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis

Mokomasis dujų tyrimas rodo metabolinę acidozę su HCO₃⁻ 18 mmol/L. Winterso formule raskite tikėtiną PaCO₂ (ribos vidurį) mmHg.

HCO₃⁻ 18 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
6.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus

Mokomosios reikšmės: Na⁺ 142, Cl⁻ 90 ir HCO₃⁻ 15 mmol/L. Apskaičiuokite delta santykį (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻), naudodami AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻). Pateikite dviem skaitmenimis po kablelio.

Na⁺ 142 mmol/LCl⁻ 90 mmol/LHCO₃⁻ 15 mmol/L
delta santykis =
7.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
E4 / 4+V5 / 5+M? / 6GCS 15?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomojoje kortelėje užfiksuota GCS 15, su E4 ir V5. Koks motorinio atsako balas M buvo užfiksuotas ir kokį atsaką jis apibūdina? Nurodykite skaičių.

GCS 15E4V5
M =
8.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1žemasmaža–vidutinėvidutinisaukštas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 23/min., SpO₂ 90 % kvėpuojant kambario oru, kraujospūdis 124/74 mmHg, pulsas 38/min., naujai sumišęs, temperatūra 36,5 °C. Į kokią klinikinės rizikos grupę patenka pacientas? Spustelėkite ją.

RR 23SpO₂ 90%orasSBP 124HR 38CT 36,5 °C
  1. 1žemas
  2. 2maža–vidutinė
  3. 3vidutinis
  4. 4aukštas
9.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimaiVidutinis
44 g/L1,5 g/kg/parą80 mL/h73 kg24 h/parąΔP = ? g

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Pacientui, sveriančiam 73 kg, reikia 1,5 g baltymų kilogramui per dieną. Maitinimo per zondą mišinyje yra 44 g baltymų litre, ir jis teka 80 mL/h greičiu 24 valandas per dieną. Kiek gramų papildomų baltymų ΔP per dieną vis dar reikia? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

73 kg1,5 g/kg/parą44 g/L80 mL/h · 24 h
ΔP = g/parą
10.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimaiSunkus
18 kgdekstrozė 10%53 mL/hGIR = ? mg/kg/min

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Vaikas, sveriantis 18 kg, gauna 10 % dekstrozės 53 mL/h greičiu. Raskite gliukozės infuzijos greitį GIR mg/kg/min. Apvalinkite iki dviejų skaitmenų po kablelio.

18 kg10%53 mL/h
GIR = mg/kg/min
11.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mV

Šioje II derivacijos juostoje matomas prieširdžių plazdėjimas. Kiek yra šio dydžio: plazdėjimo bangos vienam QRS (n iš n:1 laidumo)?

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
plazdėjimo bangos vienam QRS =
12.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mV

Šioje II derivacijos juostoje matoma II laipsnio I tipo AV blokada (Wenckebach). Išmatuokite paskutinio perduoto susitraukimo prieš neperduotą P dantelį PR intervalą (tai ilgiausias PR) sekundėmis.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
ilgiausias PR = s
13.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

A patient arrives in the recovery room after general anesthesia. What does the nurse assess first?

  1. AThe pain score
  2. BAirway patency and breathing
  3. CThe surgical dressing and the drains
  4. DUrine output
14.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

A visitor on the ward becomes threatening and shows a knife. What is the nurse’s priority?

  1. ATry to take the knife away from the visitor straight away before anyone is hurt
  2. BMove away to safety, keep others away and call security or the police
  3. CArgue with the visitor to persuade them to leave
  4. DIgnore the visitor and carry on with patient care
15.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

Slaugytojas įsidūrė adata nuo ŽIV infekuoto paciento. Kodėl svarbu apie tai pranešti nedelsiant?

  1. APoekspozicinė profilaktika veiksmingiausia, kai pradedama per kelias valandas
  2. BPranešti reikia tik apie dūrius intraveninėmis adatomis
  3. CPranešti reikia tik jei žaizda kraujuoja arba gili
  4. DPranešti galima bet kada per mėnesį, rizika nesikeičia
16.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A patient with suspected sepsis has orders for blood cultures and an IV antibiotic. What is the correct order of actions?

  1. AGive the antibiotic first so that treatment starts, and take the cultures the next day
  2. BGive the antibiotic and take the cultures an hour later
  3. CDraw the blood cultures first, then give the antibiotic without delay
  4. DWait for the culture results before starting the antibiotic
17.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

Paciento šiandienos gliukozė tuščiu skrandžiu yra 98 mg/dL (5,4 mmol/L), bet HbA1c yra 8,9 % (74 mmol/mol). Koks geriausias aiškinimas?

  1. AŠiandienos geras rezultatas rodo, kad diabetas gerai kontroliuojamas
  2. BPacientas neserga diabetu
  3. CHbA1c atspindi tik pastarąsias 24 valandas
  4. DGliukozės kontrolė per pastaruosius 2–3 mėnesius buvo prasta
18.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

A frail older adult in a nursing home has been drinking very little during a heat wave. She is confused, and her sodium is 158 mEq/L. Which treatment would the nurse expect?

  1. AA loop diuretic to remove the extra sodium quickly
  2. BGradual replacement of free water over many hours
  3. CRapid infusion of 3% saline to raise the volume
  4. DStrict fluid restriction to below 800 mL a day

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: A · Measuring how much urine is in the bladder without a catheter

Kodėl tai yra atsakymas

A bladder scanner uses ultrasound to estimate bladder volume, for example after a patient has voided. It helps detect retention and avoids unnecessary catheterisation.

Atsakymas

A · Measuring how much urine is in the bladder without a catheter
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · Escalate further, for example to a senior doctor or the rapid response team

Kodėl tai yra atsakymas

If a response is delayed and the patient deteriorates, the nurse follows the escalation policy to the next level and keeps monitoring and supporting ABCDE. Each step is documented.

Atsakymas

D · Escalate further, for example to a senior doctor or the rapid response team
3.Klinikinė slauga

Atsakymas: C · Kontaktinės atsargumo priemonės su pirštinėmis, prijuoste ir gera rankų higiena

Kodėl tai yra atsakymas

MRSA daugiausia plinta tiesioginiu ir netiesioginiu kontaktu, todėl kontaktinės atsargumo priemonės, izoliacija, kai įmanoma, ir griežta rankų higiena riboja perdavimą.

Atsakymas

C · Kontaktinės atsargumo priemonės su pirštinėmis, prijuoste ir gera rankų higiena
4.Klinikinė slauga

Atsakymas: A · Sustabdyti PCA, pažadinti pacientą, duoti deguonies ir užtikrinti, kad būtų suleista naloksono

Kodėl tai yra atsakymas

Per didelė sedacija ir retas kvėpavimas rodo opioidų toksiškumą. Nutraukite opioidą, palaikykite kvėpavimo takus ir kvėpavimą, duokite deguonies ir, kaip paskirta, naloksono, atidžiai stebėkite.

Atsakymas

A · Sustabdyti PCA, pažadinti pacientą, duoti deguonies ir užtikrinti, kad būtų suleista naloksono
5.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: PaCO₂ = 35 mmHg

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Winterso formulė

PaCO₂ = 1,5·18 + 8 = 35 mmHg
nuotolis: 33–37 mmHg

Atsakymas

PaCO₂ = 35 mmHg
6.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: delta santykis = 2,778

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Anijonų tarpas

AG = 142 − (90 + 15) = 37

Delta santykis

(37 − 12)/(24 − 15) = 25/9 = 2,778

Atsakymas

delta santykis = 2,778

Daugiau nei 2: papildoma metabolinė alkalozė.

7.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: M = 6

Glazgo komos skalė: sudėkite geriausią atsaką trijose srityse. Akių atmerkimas E: 4 spontaniškai, 3 į garsą ar kalbinimą, 2 į spaudimą, 1 nėra. Žodinis atsakas V: 5 orientuotas, 4 sumišęs, 3 netinkami žodžiai, 2 nesuprantami garsai, 1 nėra. Motorinis atsakas M: 6 vykdo komandas, 5 lokalizuoja, 4 normalus lenkimas (atitraukia), 3 nenormalus lenkimas, 2 tiesimas, 1 nėra. Suma svyruoja nuo 3 iki 15. Po galvos traumos 13–15 paprastai vadinama lengva, 9–12 vidutine, o 3–8 sunkia.

Motorinio atsako balas

M = 15 − 4 − 5 = 6
M6: komandų vykdymas

Atsakymas

M = 6
8.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: aukštas

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 23/min → 2
SpO₂ 90% → 3
kvėpuojant oru → 0
SBP 124 mmHg → 0
HR 38/min → 3
naujai sumišęs (C) → 3
T 36,5 °C → 0

Suma ir raudoni balai

NEWS2 = 2 + 3 + 0 + 0 + 3 + 3 + 0 = 11
Bent vienas rodiklis vertinamas 3.

Rizikos grupė

aukštas

Atsakymas

aukštas

Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios klinikinės reakcijos.

9.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Atsakymas: ΔP = 25 g/parą

Poreikiai ir laisvas vanduo: energijos poreikis dažnai vertinamas kaip kcal/kg/d. × svoris, o baltymų poreikis kaip g/kg/d. × svoris. Mišinys tik iš dalies yra vanduo, todėl jo laisvas vanduo = tūris × vandens dalis; vandens praplovimai užpildo likusį paros skysčių tikslą. Idealus kūno svoris (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 5 pėdų (60 in) vyrams ir 45,5 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 60 in moterims; 1 in = 2,54 cm. Formulė skirta suaugusiesiems, kurių ūgis bent 152,4 cm (5 ft). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Reikalingi baltymai

1,5·73 = 109,5 g/parą

Baltymai iš mišinio

80·24 = 1920 mL = 1,92 L
1,92·44 = 84,48 g/parą

Trūkumas

ΔP = 109,5 − 84,48 = 25,02 ≈ 25 g/parą

Atsakymas

ΔP = 25 g/parą
10.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Atsakymas: GIR = 4,91 mg/kg/min

Parenterinė mityba: gliukozė suteikia 3,4 kcal/g, aminorūgštys – 4 kcal/g, o riebalų emulsija – nurodytą kcal/mL kiekį (2 kcal/mL 20 %, 1,1 kcal/mL 10 % emulsijos). Gramai = % × mL/100. Nebaltyminės kcal (NPC) = gliukozės + riebalų kcal; azotas = baltymai/6,25. Gliukozės infuzijos greitis (GIR) mg/kg/min = gliukozės mg/(kg × minutės). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Dekstrozės koncentracija

10% = 100 mg/mL

Dekstrozė per minutę

100·53/60 = 88,33 mg/min

Kilogramui

GIR = 88,33/18 = 4,907 ≈ 4,91 mg/kg/min

Atsakymas

GIR = 4,91 mg/kg/min

Trumpesnis kelias: GIR = % dekstrozės × mL/h/(6 × kg).

11.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: plazdėjimo bangos vienam QRS = 4

Ritmo kriterijai (II derivacija): sinusiniam ritmui būdingas teigiamas P dantelis prieš kiekvieną QRS, pastovus PR 0,12–0,20 s ir siauras QRS: normalus sinusinis ritmas 60–100/min., sinusinė bradikardija mažiau nei 60, sinusinė tachikardija daugiau nei 100. Prieširdžių virpėjimas: P dantelių nėra, virpančia izolinija ir visiškai nereguliarus R–R. Prieširdžių plazdėjimas: pjūklo formos plazdėjimo bangos maždaug 250–350/min. su pastoviu laidumo santykiu, pavyzdžiui, 2:1 ar 4:1. I laipsnio AV blokada: sinusinis ritmas su pastoviu PR, ilgesniu nei 0,20 s. Jungtinis ritmas: siauras QRS 40–60/min. be P dantelių arba su apverstais P danteliais (PR trumpesnis nei 0,12 s arba P po QRS). PVC yra ankstyvas, platus (0,12 s ar daugiau), keistas QRS be P dantelio, su priešingos krypties T dantelio ir dažniausiai pilna kompensacine pauze; esant bigeminijai kas antras susitraukimas yra PVC.

Plazdėjimo bangos

F–F = 5 mažų langelių = 0,20 s → 1500 ÷ 5 = 300 per minutę

QRS kompleksai

R–R = 20 mažų langelių = 0,80 s → 1500 ÷ 20 = 75 per minutę
laidumo santykis = 300 ÷ 75 = 4:1

Atsakymas

plazdėjimo bangos vienam QRS = 4
12.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: ilgiausias PR = 0,3 s

AV blokados: sužymėkite P dantelius ir patikrinkite, po kurių seka QRS. I laipsnis: kiekvienas P perduodamas, PR pastovus ir didesnis nei 0,20 s. II laipsnio I tipas (Mobitz I, Wenckebach): PR ilgėja nuo susitraukimo prie susitraukimo, kol vienas P dantelis neperduodamas, paskui ciklas prasideda iš naujo (grupinis susitraukimas). II laipsnio II tipas (Mobitz II): perduotų susitraukimų PR išlieka pastovus, o P dantelis staiga neperduodamas; QRS dažnai platus. III laipsnio (visiška) blokada: P dantelių ritmas ir QRS kompleksų ritmas kiekvienas reguliarūs, bet nepriklausomi, PR kinta atsitiktinai, o prieširdžių dažnis didesnis už pakaitinį ritmą (jungtinis 40–60/min. su siauru QRS, skilvelinis 20–40/min. su plačiu QRS). 2:1 blokados pagal vieną juostą negalima priskirti I ar II tipui.

Sužymėkite P dantelius

P–P = 0,92 s, reguliarus; vienas P dantelis iš kiekvienų 3 nepravedamas

PR kiekvienoje grupėje

PR₁ = 0,18 s, PR₂ = 0,30 s

Atsakymas

ilgiausias PR = 0,3 s

Didžiausias PR žingsnis būna tarp pirmo ir antro grupės susitraukimo; vėlesni žingsniai mažesni, todėl R–R intervalai trumpėja prieš pauzę.

13.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: B · Airway patency and breathing

Kodėl tai yra atsakymas

After anesthesia, the airway can be blocked by the tongue or secretions, and breathing may be depressed. The airway and breathing are checked first, followed by circulation and the wound.

Atsakymas

B · Airway patency and breathing
14.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: B · Move away to safety, keep others away and call security or the police

Kodėl tai yra atsakymas

In a threat involving a weapon, staff keep a safe distance, protect patients where possible and call security or the police. Trying to disarm the person puts staff at serious risk.

Atsakymas

B · Move away to safety, keep others away and call security or the police
15.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: A · Poekspozicinė profilaktika veiksmingiausia, kai pradedama per kelias valandas

Kodėl tai yra atsakymas

Nuplovęs žaizdą vandeniu ir muilu, slaugytojas nedelsdamas praneša, kad būtų galima įvertinti ekspoziciją. ŽIV poekspozicinę profilaktiką reikia pradėti kuo anksčiau, geriausia per kelias valandas ir ne vėliau kaip per 72 valandas.

Atsakymas

A · Poekspozicinė profilaktika veiksmingiausia, kai pradedama per kelias valandas
16.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: C · Draw the blood cultures first, then give the antibiotic without delay

Kodėl tai yra atsakymas

Cultures are drawn before the first antibiotic dose so the organism can still be grown and identified. The antibiotic is then given promptly, because delay increases the risk of death in sepsis.

Atsakymas

C · Draw the blood cultures first, then give the antibiotic without delay
17.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: D · Gliukozės kontrolė per pastaruosius 2–3 mėnesius buvo prasta

Kodėl tai yra atsakymas

HbA1c rodo vidutinę gliukozę per maždaug 2–3 mėnesius. Viena normali reikšmė tuščiu skrandžiu nerodo ilgalaikės kontrolės. 8,9 % HbA1c gerokai viršija įprastus tikslus, pavyzdžiui, žemiau 7 %.Patikrinta pagal: Hemoglobin A1C (HbA1c) Test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Atsakymas

D · Gliukozės kontrolė per pastaruosius 2–3 mėnesius buvo prasta
18.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · Gradual replacement of free water over many hours

Kodėl tai yra atsakymas

Older adults have a reduced sense of thirst and easily develop hypernatremia from water loss. Free water is replaced gradually, because lowering sodium too quickly can cause cerebral edema. Hypertonic saline and fluid restriction would make it worse.

Atsakymas

B · Gradual replacement of free water over many hours

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals