Slaugos pagrindai ir klinikinė praktika: pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 18 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Paros tūris
mL = kcal / (kcal/mL)
Nuolatinis maitinimas
mL/h = paros tūris / maitinimo valandos
Bolusinis maitinimas
mL vienam maitinimui = paros tūris / maitinimų skaičius
Suteikta energija ir baltymai
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Laisvas vanduo
mL = mišinio tūris × vandens dalis
Idealusis kūno svoris (Devine)
vyrai 50 + 2,3 × (in − 60); moterys 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m²
Parenterinė mityba
dekstrozė 3,4 kcal/g, aminorūgštys 4 kcal/g, lipidai 20 % 2,0 kcal/mL, 10 % 1,1 kcal/mL
Azotas
g N = g baltymų / 6,25
Gliukozės infuzijos greitis
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Metodas

  1. Užsirašykite, ko klausiama: pompos greičio, tūrio, kilokalorijų, baltymų ar vandens gramų.
  2. Energiją paverskite tūriu pagal mL = kcal/(kcal/mL), o tūrį baltymais pagal litrai × g/L.
  3. Greičiui dalykite iš valandų, kiek mišinys iš tikrųjų teka, o bolusui – iš maitinimų skaičiaus.
  4. Poreikiams kcal/kg ar g/kg dauginkite iš taisyklėje nurodyto svorio; idealų kūno svorį rasite pagal Devine: 50 arba 45,5 + 2,3 × (coliai − 60).
  5. Parenterinei mitybai gramus raskite kaip % × mL/100, tada naudokite 3,4 kcal/g dekstrozei, 4 kcal/g aminorūgštims ir nurodytą kcal/mL lipidams.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

How should a patient walk with a standard (non-wheeled) walking frame?

  1. APush the frame along the floor while walking quickly
  2. BLift the frame forward, then step into it
  3. CStep forward first, then pull the frame after
  4. DLean forward on the frame and slide the feet
2.Slaugos pagrindaiSunkus

In a patient with sepsis, what does a raised blood lactate suggest?

  1. AThe tissues are not getting enough oxygen
  2. BThe infection has been cured
  3. CThe patient has eaten recently
  4. DThe kidneys are making too much urine
3.Klinikinė slaugaVidutinis

A patient on insulin reports nightmares, night sweats and morning headaches. What should be suspected?

  1. AHyperthyroidism
  2. BRaised intracranial pressure
  3. CNight-time hypoglycaemia
  4. DA urinary tract infection
4.Klinikinė slaugaSunkus

A nurse teaches a patient with hypertension about their medicines. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll stop my tablets once my readings are normal."
  2. B"I'll get up slowly from sitting."
  3. C"I'll keep taking my tablets even if I feel well."
  4. D"I'll have my blood pressure checked regularly."
5.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis

Mokomosios reikšmės: Na⁺ 140 mmol/L, gliukozė 9 mmol/L ir karbamidas 15,1 mmol/L. Apskaičiuokite serumo osmoliališkumą Osm = 2·Na⁺ + gliukozė + karbamidas, suapvalindami iki sveiko skaičiaus.

Na⁺ 140 mmol/Lgliukozė 9 mmol/Lkarbamidas 15,1 mmol/L
Osm = mOsm/kg
6.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus
pH7,357,457,29PaCO₂mmHg354581HCO₃⁻mmol/L222638ūmilėtinėūmi lėtinės fone

Mokomasis dujų tyrimas rodo kvėpavimo acidozę: pH 7,29, PaCO₂ 81 mmHg (10,8 kPa), HCO₃⁻ 38 mmol/L. Naudodami taisykles „HCO₃⁻ didėja 1 mmol/L kas 10 mmHg (ūmi) arba 3,5 mmol/L kas 10 mmHg (lėtinė)“, jį klasifikuokite. Spustelėkite savo atsakymą.

pH 7,29PaCO₂ 81 mmHg (10,8 kPa)HCO₃⁻ 38 mmol/L
  1. 1ūmi
  2. 2lėtinė
  3. 3ūmi lėtinės fone
7.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
lengvavidutinėsunki

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas po galvos traumos atmerkia akis į kalbinimą, yra orientuotas asmenyje, vietoje ir laike ir geriausias motorinis atsakas: rankos kėlimas į spaudimo vietą (lokalizavimas). Apskaičiuokite GCS ir pagal jį įvertinkite galvos traumos sunkumą. Spustelėkite atsakymą.

  1. 1lengva
  2. 2vidutinė
  3. 3sunki
8.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
nepakankamas svorissveikas svorisantsvorisI laipsnio nutukimasII laipsnio nutukimasIII laipsnio nutukimas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Suaugusysis sveria 82 kg ir yra 197 cm ūgio. Apskaičiuokite KMI ir spustelėkite PSO svorio kategoriją.

82 kg197 cm
  1. 1nepakankamas svoris
  2. 2sveikas svoris
  3. 3antsvoris
  4. 4I laipsnio nutukimas
  5. 5II laipsnio nutukimas
  6. 6III laipsnio nutukimas
9.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimaiVidutinis
44 g/L1,3 g/kg/parą50 mL/h58 kg24 h/parąΔP = ? g

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Pacientui, sveriančiam 58 kg, reikia 1,3 g baltymų kilogramui per dieną. Maitinimo per zondą mišinyje yra 44 g baltymų litre, ir jis teka 50 mL/h greičiu 24 valandas per dieną. Kiek gramų papildomų baltymų ΔP per dieną vis dar reikia? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

58 kg1,3 g/kg/parą44 g/L50 mL/h · 24 h
ΔP = g/parą
10.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimaiSunkus
158 kg177 cmvyrasBMI = kg/m²P = ? g/parą

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Kritinės būklės pacientas (vyras) yra 177 cm ūgio ir sveria 158 kg. Pratybų protokolas numato 2 g baltymų kilogramui idealiojo kūno svorio (Devine) per parą, jei KMI yra nuo 30 iki mažiau nei 40 kg/m², ir 2,5 g/kg idealiojo kūno svorio per parą, jei KMI yra 40 kg/m² ar daugiau. Raskite baltymų tikslą P g/parą. Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

177 cm158 kgvyrasBMI 30–40: 2 g/kg IBWBMI ≥ 40: 2,5 g/kg IBW
P = g/parą
11.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mV

Šioje II derivacijos juostoje matomas prieširdžių plazdėjimas. Kiek yra šio dydžio: plazdėjimo bangos vienam QRS (n iš n:1 laidumo)?

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
plazdėjimo bangos vienam QRS =
12.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mVsinusinė bradikardijaskilvelių virpėjimaselektrinis aktyvumas be pulso (PEA)asistolija

Stebimas pacientas rastas nereaguojantis ir nekvėpuojantis įprastai, miego arterijos pulso nejaučiama. Monitoriuje matomas šis organizuotas ritmas. Kaip vadinasi ši situacija? Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1sinusinė bradikardija
  2. 2skilvelių virpėjimas
  3. 3elektrinis aktyvumas be pulso (PEA)
  4. 4asistolija
13.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

Kurią užduotį slaugytojas turėtų deleguoti slaugytojo padėjėjui pacientui, kuriam taikomos kritimų prevencijos priemonės?

  1. AŠeimos mokymą, kaip išvengti kritimų namuose
  2. BSprendimą, ar vis dar reikalingas lovos signalizatorius
  3. CPagalbą pacientui nueiti į tualetą kas 2 valandas, kaip suplanuota
  4. DPaciento kritimo rizikos balo įvertinimą ir užrašymą kiekvieną rytą
14.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

Weeks after a kidney transplant, a patient has a fever, less urine and tenderness over the new kidney. What should the nurse suspect?

  1. ADehydration from drinking too much
  2. BRejection of the transplant
  3. CA side effect of eating salty food
  4. DNormal healing of the transplant
15.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

During routine handwashing with soap and water (medical asepsis), how are the hands held?

  1. ALevel with the shoulders, away from the sink
  2. BTouching the inside of the sink for support
  3. CHigher than the elbows, so water runs down the arms
  4. DLower than the elbows, so water runs off the fingertips
16.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A competent patient at high risk of falls insists on walking to the bathroom alone. What is the best nursing approach?

  1. AExplain the risks, agree on ways to reduce them, respect the decision and document
  2. BTell the patient that walking alone is against hospital law
  3. CApply wrist restraints so the patient stays in bed
  4. DRemove the patient’s shoes and walking aid so that they cannot walk alone
17.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

Pacientui į kairįjį dilbį teka infuzija. Iš kur slaugytojas turėtų paimti kraujo mėginį?

  1. AIš bet kurios venos, nes skystis rezultatų neveikia
  2. BIš veninės kaniulės, kol teka skystis
  3. CIš priešingos rankos
  4. DIš vietos tiesiai virš infuzijos vietos toje pačioje rankoje
18.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

The nurse teaches a patient about the HbA1c test. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"My daily finger-stick readings still matter between the tests"
  2. B"The test shows my average glucose over the past few months"
  3. C"I must not eat anything for 12 hours before the HbA1c test"
  4. D"A lower result means less risk of damage to my eyes and kidneys"

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: B · Lift the frame forward, then step into it

Kodėl tai yra atsakymas

The frame is lifted a short step forward with all four feet placed down, then the patient steps into it, usually leading with the weaker leg.

Atsakymas

B · Lift the frame forward, then step into it
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: A · The tissues are not getting enough oxygen

Kodėl tai yra atsakymas

When tissues are poorly perfused they switch to anaerobic metabolism and produce lactate. A raised lactate in sepsis signals higher risk and the need for urgent treatment.

Atsakymas

A · The tissues are not getting enough oxygen
3.Klinikinė slauga

Atsakymas: C · Night-time hypoglycaemia

Kodėl tai yra atsakymas

Nocturnal hypoglycaemia can cause sweating, restless sleep, nightmares and morning headache. Checking glucose overnight and reviewing insulin doses can confirm and correct it.

Atsakymas

C · Night-time hypoglycaemia
4.Klinikinė slauga

Atsakymas: A · "I'll stop my tablets once my readings are normal."

Kodėl tai yra atsakymas

Hypertension usually needs long-term treatment; stopping because readings are normal often makes blood pressure rise again. Patients should discuss any changes with their prescriber.

Atsakymas

A · "I'll stop my tablets once my readings are normal."
5.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: Osm = 304 mOsm/kg

Išvestinės reikšmės: apskaičiuotas serumo osmoliališkumas yra 2·Na⁺ + gliukozė + karbamidas, kai visos reikšmės mmol/L (2·Na⁺ + gliukozė/18 + BUN/2,8, kai gliukozė ir BUN išreikšti mg/dL); norma yra apie 275–295 mOsm/kg. P/F santykis yra PaO₂, padalytas iš FiO₂ trupmenos. Alveolių deguonies slėgis jūros lygyje yra PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg, o A–a gradientas yra PAO₂ − PaO₂.

Apskaičiuotas osmoliališkumas

Osm = 2·140 + 9 + 15,1 = 304,1 ≈ 304 mOsm/kg

Atsakymas

Osm = 304 mOsm/kg
6.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: lėtinė

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Tikėtinas HCO₃⁻

ūmi: 24 + 1·4,1 = 28,1 mmol/L
lėtinė: 24 + 3,5·4,1 = 38,35 mmol/L

Palyginkite

išmatuotas: 38 mmol/L → lėtinė

Atsakymas

lėtinė
7.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: lengva

Glazgo komos skalė: sudėkite geriausią atsaką trijose srityse. Akių atmerkimas E: 4 spontaniškai, 3 į garsą ar kalbinimą, 2 į spaudimą, 1 nėra. Žodinis atsakas V: 5 orientuotas, 4 sumišęs, 3 netinkami žodžiai, 2 nesuprantami garsai, 1 nėra. Motorinis atsakas M: 6 vykdo komandas, 5 lokalizuoja, 4 normalus lenkimas (atitraukia), 3 nenormalus lenkimas, 2 tiesimas, 1 nėra. Suma svyruoja nuo 3 iki 15. Po galvos traumos 13–15 paprastai vadinama lengva, 9–12 vidutine, o 3–8 sunkia.

Įvertinkite kiekvieną sritį

E: atmerkia akis į kalbinimą → 3
V: yra orientuotas asmenyje, vietoje ir laike → 5
M: rankos kėlimas į spaudimo vietą (lokalizavimas) → 5

Sudėtis

GCS = 3 + 5 + 5 = 13

Sunkumas

GCS 13 → lengva

Atsakymas

lengva
8.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: sveikas svoris

Kūno masės indeksas: KMI = svoris (kg)/ūgis (m)², pirmiausia ūgį paverčiant metrais. Su svarais ir coliais KMI = 703 × svoris (lb)/ūgis (in)². PSO suaugusiųjų kategorijos: žemiau 18,5 nepakankamas svoris, 18,5–24,9 sveikas svoris, 25,0–29,9 antsvoris, 30,0–34,9 I laipsnio nutukimas, 35,0–39,9 II laipsnio nutukimas ir 40 ar daugiau III laipsnio nutukimas.

BMI

BMI = 82/1,97² = 21,13

Kategorija

sveikas svoris

Atsakymas

sveikas svoris
9.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Atsakymas: ΔP = 22,6 g/parą

Poreikiai ir laisvas vanduo: energijos poreikis dažnai vertinamas kaip kcal/kg/d. × svoris, o baltymų poreikis kaip g/kg/d. × svoris. Mišinys tik iš dalies yra vanduo, todėl jo laisvas vanduo = tūris × vandens dalis; vandens praplovimai užpildo likusį paros skysčių tikslą. Idealus kūno svoris (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 5 pėdų (60 in) vyrams ir 45,5 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 60 in moterims; 1 in = 2,54 cm. Formulė skirta suaugusiesiems, kurių ūgis bent 152,4 cm (5 ft). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Reikalingi baltymai

1,3·58 = 75,4 g/parą

Baltymai iš mišinio

50·24 = 1200 mL = 1,2 L
1,2·44 = 52,8 g/parą

Trūkumas

ΔP = 75,4 − 52,8 = 22,6 g/parą

Atsakymas

ΔP = 22,6 g/parą
10.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Atsakymas: P = 181 g/parą

Idealus kūno svoris (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 5 pėdų (60 in) vyrams ir 45,5 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 60 in moterims; 1 in = 2,54 cm. Formulė skirta suaugusiesiems, kurių ūgis bent 152,4 cm (5 ft). Nutukimas sergant kritine liga (ASPEN/SCCM 2016): KMI = svoris/ūgis² (kg/m²). Baltymų tikslas – 2 g/kg idealiojo kūno svorio per parą, kai KMI 30–40, ir iki 2,5 g/kg idealiojo kūno svorio per parą, kai KMI 40 ir daugiau. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Kūno masės indeksas

BMI = 158/1,77² = 50,43 kg/m²

Idealusis kūno svoris (Devine)

177 cm/2,54 = 69,69 in
IBW = 50 + 2,3·(69,69 − 60) = 72,28 kg

Baltymų tikslas

KMI 40 ar daugiau: 2,5 g kilogramui idealaus kūno svorio.

P = 2,5·72,28 = 180,7 ≈ 181 g/parą

Atsakymas

P = 181 g/parą
11.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: plazdėjimo bangos vienam QRS = 4

Ritmo kriterijai (II derivacija): sinusiniam ritmui būdingas teigiamas P dantelis prieš kiekvieną QRS, pastovus PR 0,12–0,20 s ir siauras QRS: normalus sinusinis ritmas 60–100/min., sinusinė bradikardija mažiau nei 60, sinusinė tachikardija daugiau nei 100. Prieširdžių virpėjimas: P dantelių nėra, virpančia izolinija ir visiškai nereguliarus R–R. Prieširdžių plazdėjimas: pjūklo formos plazdėjimo bangos maždaug 250–350/min. su pastoviu laidumo santykiu, pavyzdžiui, 2:1 ar 4:1. I laipsnio AV blokada: sinusinis ritmas su pastoviu PR, ilgesniu nei 0,20 s. Jungtinis ritmas: siauras QRS 40–60/min. be P dantelių arba su apverstais P danteliais (PR trumpesnis nei 0,12 s arba P po QRS). PVC yra ankstyvas, platus (0,12 s ar daugiau), keistas QRS be P dantelio, su priešingos krypties T dantelio ir dažniausiai pilna kompensacine pauze; esant bigeminijai kas antras susitraukimas yra PVC.

Plazdėjimo bangos

F–F = 5 mažų langelių = 0,20 s → 1500 ÷ 5 = 300 per minutę

QRS kompleksai

R–R = 20 mažų langelių = 0,80 s → 1500 ÷ 20 = 75 per minutę
laidumo santykis = 300 ÷ 75 = 4:1

Atsakymas

plazdėjimo bangos vienam QRS = 4
12.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: elektrinis aktyvumas be pulso (PEA)

Elektrinis aktyvumas be pulso (PEA): PEA ritmo juostoje nematyti. Monitoriuje rodomas organizuotas elektrinis aktyvumas (ne VF, VT ar asistolija), bet paciento pulso čiuopti negalima, todėl ji atpažįstama patikrinus pacientą. Suaugusiųjų gaivinimo gairėse PEA ir asistolija yra nešokiruotini sustojusios širdies ritmai: kokybiškas krūtinės ląstos paspaudimų gaivinimas (CPR), kuo greičiau epinefrinas ir grįžtamųjų priežasčių paieška (Hs ir Ts, pavyzdžiui, hipovolemija, hipoksija, įtempimo pneumotoraksas ir širdies tamponada). VF ir VT be pulso yra šokiruotini ritmai.

Ką rodo juosta

1. Dažnis: R–R = 34 mažų langelių, 1500 ÷ 34 ≈ 44 per minutę.
2. Ritmas: reguliarus, kiekvienas R–R yra 1,36 s.
3. P dantelis: teigiamas, vienas prieš kiekvieną QRS, visi vienodi.
4. PR intervalas: 0,14 s, pastovus, 0,12–0,20 s ribose.
5. QRS: 0,08 s, siauras (mažiau nei 0,12 s).
sinusinė bradikardija

Ką rodo pacientas

pulso nėra, nors yra organizuotas elektrinis aktyvumas: elektrinis aktyvumas be pulso (PEA), nešokiruotinas sustojusios širdies ritmas

Atsakymas

elektrinis aktyvumas be pulso (PEA)

Atsakymas

elektrinis aktyvumas be pulso (PEA)

PEA atpažįstama prie paciento, niekada vien pagal juostą. Tai pasirengimas egzaminui, o ne klinikinės rekomendacijos.

13.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: C · Pagalbą pacientui nueiti į tualetą kas 2 valandas, kaip suplanuota

Kodėl tai yra atsakymas

Suplanuotas apsilankymas tualete yra įprasta užduotis pagal priežiūros planą. Kritimo rizikos vertinimas, sprendimai dėl intervencijų ir mokymas reikalauja slaugos sprendimo.

Atsakymas

C · Pagalbą pacientui nueiti į tualetą kas 2 valandas, kaip suplanuota
14.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: B · Rejection of the transplant

Kodėl tai yra atsakymas

Fever, falling urine output and graft tenderness are signs of possible rejection. The nurse reports promptly, because early treatment can save the kidney.

Atsakymas

B · Rejection of the transplant
15.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: D · Lower than the elbows, so water runs off the fingertips

Kodėl tai yra atsakymas

For routine handwashing, hands are held lower than the elbows so dirty water flows off the fingertips into the sink, not up the arms. For a surgical scrub, the opposite applies.

Atsakymas

D · Lower than the elbows, so water runs off the fingertips
16.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: A · Explain the risks, agree on ways to reduce them, respect the decision and document

Kodėl tai yra atsakymas

A competent patient can accept a risk. The nurse explains the danger, offers measures such as a low bed, non-slip footwear, a clear path and a call light, respects the choice and documents the discussion.

Atsakymas

A · Explain the risks, agree on ways to reduce them, respect the decision and document
17.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: C · Iš priešingos rankos

Kodėl tai yra atsakymas

Šalia tekančios infuzijos paimtas kraujas sumaišomas su veninių skysčių tirpalu ir duoda klaidingus rezultatus, pavyzdžiui, didelę gliukozę ar mažą hemoglobiną. Mėginys imamas iš kitos rankos arba, jei tai neįmanoma, pagal tvarką.

Atsakymas

C · Iš priešingos rankos
18.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: C · "I must not eat anything for 12 hours before the HbA1c test"

Kodėl tai yra atsakymas

HbA1c reflects glucose attached to hemoglobin over about 2–3 months, so fasting is not needed. Lower HbA1c values are linked to fewer microvascular complications, and home glucose monitoring is still useful for day-to-day decisions.Patikrinta pagal: The A1C Test & Diabetes · NIDDK (NIH) (2018); Hemoglobin A1C (HbA1c) Test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Atsakymas

C · "I must not eat anything for 12 hours before the HbA1c test"

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals