Slaugos pagrindai ir klinikinė praktika: pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 18 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Paros tūris
mL = kcal / (kcal/mL)
Nuolatinis maitinimas
mL/h = paros tūris / maitinimo valandos
Bolusinis maitinimas
mL vienam maitinimui = paros tūris / maitinimų skaičius
Suteikta energija ir baltymai
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Laisvas vanduo
mL = mišinio tūris × vandens dalis
Idealusis kūno svoris (Devine)
vyrai 50 + 2,3 × (in − 60); moterys 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m²
Parenterinė mityba
dekstrozė 3,4 kcal/g, aminorūgštys 4 kcal/g, lipidai 20 % 2,0 kcal/mL, 10 % 1,1 kcal/mL
Azotas
g N = g baltymų / 6,25
Gliukozės infuzijos greitis
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Metodas

  1. Užsirašykite, ko klausiama: pompos greičio, tūrio, kilokalorijų, baltymų ar vandens gramų.
  2. Energiją paverskite tūriu pagal mL = kcal/(kcal/mL), o tūrį baltymais pagal litrai × g/L.
  3. Greičiui dalykite iš valandų, kiek mišinys iš tikrųjų teka, o bolusui – iš maitinimų skaičiaus.
  4. Poreikiams kcal/kg ar g/kg dauginkite iš taisyklėje nurodyto svorio; idealų kūno svorį rasite pagal Devine: 50 arba 45,5 + 2,3 × (coliai − 60).
  5. Parenterinei mitybai gramus raskite kaip % × mL/100, tada naudokite 3,4 kcal/g dekstrozei, 4 kcal/g aminorūgštims ir nurodytą kcal/mL lipidams.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

Oda išilgai periferinio intraveninio kateterio paraudusi, skausminga ir patinusi. Koks tinkamas veiksmas?

  1. APadidinti infuzijos greitį
  2. BStipriau praplauti kateterį, kad jis prasivalytų
  3. CIštraukti kateterį ir tai dokumentuoti, o jei dar reikia – įvesti naują kitoje vietoje
  4. DUždengti nauju tvarsčiu ir tęsti infuziją, kaip paskirta
2.Slaugos pagrindaiSunkus

A urine culture reports a mixed growth of several organisms. What is the most likely explanation?

  1. AThe patient is resistant to all antibiotics
  2. BThe laboratory used the wrong test
  3. CThe patient has several serious infections at once
  4. DThe sample was contaminated during collection
3.Klinikinė slaugaVidutinis

Which technique is correct when suctioning through a tracheostomy?

  1. ASuction every 15 minutes whether or not secretions are present
  2. BApply suction continuously while inserting the catheter as far as it will go
  3. CApply suction only while withdrawing the catheter, for no more than about 10–15 seconds
  4. DKeep suctioning for at least a minute each time to clear all the secretions
4.Klinikinė slaugaSunkus

A patient with a central venous catheter develops fever and rigors shortly after the line is flushed, with no other obvious source. What should be suspected?

  1. ANormal response to line use
  2. BAn allergic reaction to the saline flush
  3. CA catheter-related bloodstream infection
  4. DA pulmonary embolism
5.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis
pH7,357,457,17PaCO₂mmHg354517HCO₃⁻mmol/L22266nekompensuotaiš dalies kompensuotavisiškai kompensuota

Mokomasis arterinio kraujo dujų tyrimas rodo pH 7,17, PaCO₂ 17 mmHg (2,3 kPa) ir HCO₃⁻ 6 mmol/L. Pirminis sutrikimas yra metabolinė acidozė. Kiek jis kompensuotas? Spustelėkite savo atsakymą.

pH 7,17PaCO₂ 17 mmHg (2,3 kPa)HCO₃⁻ 6 mmol/L
  1. 1nekompensuota
  2. 2iš dalies kompensuota
  3. 3visiškai kompensuota
6.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus

Mokomasis dujų tyrimas rodo metabolinę alkalozę su HCO₃⁻ 40 mmol/L. Naudodami tikėtiną PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21, raskite tikėtiną PaCO₂.

HCO₃⁻ 40 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
7.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Morse griuvimų skalę: griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne; antrinė diagnozė: taip; judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas arba padeda slaugytoja; IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip; eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis; psichikos būklė: žino savo ribas. Raskite Morse sumą MFS.

0–125
MFS =
8.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1žemasmaža–vidutinėvidutinisaukštas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 16/min., SpO₂ 96 % skiriant papildomą deguonį, kraujospūdis 150/90 mmHg, pulsas 38/min., budrus, temperatūra 35,0 °C. Į kokią klinikinės rizikos grupę patenka pacientas? Spustelėkite ją.

RR 16SpO₂ 96%O₂SBP 150HR 38AT 35,0 °C
  1. 1žemas
  2. 2maža–vidutinė
  3. 3vidutinis
  4. 4aukštas
9.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimaiVidutinis
40 g/L1,8 g/kg/parą50 mL/h60 kg16 h/parą6 g/matuoklisn = ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Pacientui, sveriančiam 60 kg, reikia 1,8 g baltymų kilogramui per dieną. Maitinimo per zondą mišinyje yra 40 g baltymų litre, ir jis teka 50 mL/h greičiu 16 valandas per dieną. Baltymų milteliai suteikia 6 g baltymų viename matuoklyje. Kiek matuoklių n per dieną reikia trūkumui padengti? Apvalinkite aukštyn iki sveiko matuoklio.

60 kg1,8 g/kg/parą40 g/L50 mL/h · 16 h6 g/matuoklis
n =
10.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimaiSunkus
7,5 kgdekstrozė 5%60 mL/hGIR = ? mg/kg/min

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Vaikas, sveriantis 7,5 kg, gauna 5 % dekstrozės 60 mL/h greičiu. Raskite gliukozės infuzijos greitį GIR mg/kg/min. Apvalinkite iki dviejų skaitmenų po kablelio.

7,5 kg5%60 mL/h
GIR = mg/kg/min
11.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mV

Išmatuokite QT intervalą ir R–R intervalą šioje reguliarioje II derivacijos juostoje, tada pagal Fridericia formulę QTc = QT/∛RR (abu sekundėmis) apskaičiuokite pagal dažnį pataisytą dydį QTc. Atsakymą pateikite sekundėmis trijų ženklų po kablelio tikslumu.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
QTc = s
12.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mVI laipsnio AV blokadajungtinis ritmasII laipsnio AV blokada, I tipas (Wenckebach)III laipsnio (visiška) AV blokada

Šioje II derivacijos juostoje matomas laidumo sutrikimas tarp prieširdžių ir skilvelių. Koks tai ritmas? Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1I laipsnio AV blokada
  2. 2jungtinis ritmas
  3. 3II laipsnio AV blokada, I tipas (Wenckebach)
  4. 4III laipsnio (visiška) AV blokada
13.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

During an IV vancomycin infusion, a patient develops flushing and itching of the face and neck. What should the nurse do first?

  1. AStop or slow the infusion and inform the provider
  2. BIgnore it, because flushing is always harmless and passes
  3. CApply a warm compress to the face and neck
  4. DSpeed up the infusion to finish it quickly
14.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

A patient takes lithium. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will take ibuprofen every day for my headaches.”
  2. B“I will keep my daily salt intake about the same as usual.”
  3. C“I will go for my blood tests as planned.”
  4. D“I will drink enough fluid every day.”
15.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

A patient is on a ventilator. Which bed position helps to prevent ventilator-associated pneumonia?

  1. AHead of the bed raised about 10 degrees
  2. BHead of the bed raised 30 to 45 degrees
  3. CTrendelenburg position
  4. DLying completely flat
16.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

Chemoterapinio vaisto maišelis prakiuro ant grindų. Koks pirmas žingsnis?

  1. AGreitai nušluostyti popieriniais rankšluosčiais plikomis rankomis
  2. BPaprašyti valytojo nuvalyti įprasta šluoste
  3. CPalikti išdžiūti ir sutvarkyti pamainos pabaigoje
  4. DUžsidėti išsiliejimo rinkinio apsaugos priemones ir apriboti išsiliejimą
17.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

A patient has taken hydrochlorothiazide for several years. Which laboratory change is a recognized effect of this drug?

  1. AA rise in serum uric acid
  2. BA fall in serum calcium
  3. CA fall in blood glucose
  4. DA rise in serum potassium
18.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

A patient with heavy alcohol use and a poor diet has a hemoglobin of 10,1 g/dL (101 g/L), an MCV of 110 fL and a low red cell folate. Which explanation fits best?

  1. AFolate deficiency, made worse by a direct alcohol effect
  2. BIron deficiency from slow, chronic bleeding in the gut
  3. CThalassemia trait inherited from one of the parents
  4. DAnemia caused by long-standing chronic kidney disease

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: C · Ištraukti kateterį ir tai dokumentuoti, o jei dar reikia – įvesti naują kitoje vietoje

Kodėl tai yra atsakymas

Flebitas yra venos uždegimas. Kateterį reikia ištraukti, vietą užrašyti ir stebėti, o naują kateterį kitoje vietoje įvesti tik tada, jei jo vis dar reikia.

Atsakymas

C · Ištraukti kateterį ir tai dokumentuoti, o jei dar reikia – įvesti naują kitoje vietoje
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · The sample was contaminated during collection

Kodėl tai yra atsakymas

A mixed growth usually means skin or perineal bacteria contaminated the sample. A clean-catch midstream sample, or a sample from the catheter sampling port, gives a more reliable result.

Atsakymas

D · The sample was contaminated during collection
3.Klinikinė slauga

Atsakymas: C · Apply suction only while withdrawing the catheter, for no more than about 10–15 seconds

Kodėl tai yra atsakymas

Suctioning only on withdrawal and keeping it brief reduces hypoxia and mucosal damage. Suction is performed when needed, not routinely, and the patient is pre-oxygenated if required.

Atsakymas

C · Apply suction only while withdrawing the catheter, for no more than about 10–15 seconds
4.Klinikinė slauga

Atsakymas: C · A catheter-related bloodstream infection

Kodėl tai yra atsakymas

Rigors after flushing suggest bacteria colonising the catheter. Blood cultures are taken (often from the line and a peripheral vein) and the team decides whether to remove the line.

Atsakymas

C · A catheter-related bloodstream infection
5.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: iš dalies kompensuota

Kraujo dujų skaitymas (ROME): pirmiausia pH: žemiau 7,35 yra acidemija, aukščiau 7,45 – alkalemija. Tada raskite reikšmę, kuri tai paaiškina. PaCO₂ (norma 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) yra kvėpavimo dalis ir kvėpavimo sutrikimo atveju kinta Priešinga pH kryptimi; HCO₃⁻ (norma 22–26 mmol/L) yra metabolinė dalis ir kinta ta pačia kryptimi kaip pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Kita reikšmė rodo kompensaciją: normali reiškia nekompensuotą; nenormali kryptimi, grąžinančia pH atgal, kai pH vis dar nenormalus, reiškia iš dalies kompensuotą; normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis reiškia visiškai kompensuotą. Laboratorijų ribos šiek tiek skiriasi; tai mokomosios reikšmės.

ROME, reikšmė po reikšmės

pH 7,17: acidemija (žemiau 7,35)
PaCO₂ 17 mmHg: žemas (35–45)
HCO₃⁻ 6 mmol/L: žemas (22–26)

Kompensacija

iš dalies kompensuota

Atsakymas

iš dalies kompensuota
6.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: PaCO₂ = 49 mmHg

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Tikėtinas PaCO₂

0,7·40 + 21 = 49 mmHg

Atsakymas

PaCO₂ = 49 mmHg

Padidėjimas turi ribą: vien dėl kompensacijos PaCO₂ retai pakyla virš maždaug 55 mmHg.

7.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: MFS = 35

Morse griuvimų skalė: šeši punktai. Griuvimų anamnezė: ne 0, taip 25. Antrinė diagnozė: ne 0, taip 15. Judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas ar slaugytojos pagalba 0; ramentai, lazda ar vaikštynė 15; laikosi už baldų 30. IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne 0, taip 20. Eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis 0; silpna 10; sutrikusi 20. Psichikos būklė: žino savo ribas 0; pervertina arba pamiršta ribas 15. Suma svyruoja nuo 0 iki 125. Rizikos ribos ligoninėse skiriasi; dažnai naudojama: 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė.

Įvertinkite kiekvieną punktą

griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne → 0
antrinė diagnozė: taip → 15
judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas arba padeda slaugytoja → 0
IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip → 20
eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis → 0
psichikos būklė: žino savo ribas → 0

Sudėtis

Morse suma = 0 + 15 + 0 + 20 + 0 + 0 = 35

Atsakymas

MFS = 35
8.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: aukštas

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 16/min → 0
SpO₂ 96% → 0
su deguonimi → 2
SBP 150 mmHg → 0
HR 38/min → 3
budrus (A) → 0
T 35,0 °C → 3

Suma ir raudoni balai

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 0 + 3 + 0 + 3 = 8
Bent vienas rodiklis vertinamas 3.

Rizikos grupė

aukštas

Atsakymas

aukštas

Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios klinikinės reakcijos.

9.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Atsakymas: n = 13

Poreikiai ir laisvas vanduo: energijos poreikis dažnai vertinamas kaip kcal/kg/d. × svoris, o baltymų poreikis kaip g/kg/d. × svoris. Mišinys tik iš dalies yra vanduo, todėl jo laisvas vanduo = tūris × vandens dalis; vandens praplovimai užpildo likusį paros skysčių tikslą. Idealus kūno svoris (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 5 pėdų (60 in) vyrams ir 45,5 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 60 in moterims; 1 in = 2,54 cm. Formulė skirta suaugusiesiems, kurių ūgis bent 152,4 cm (5 ft). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Reikalingi baltymai

1,8·60 = 108 g/parą

Baltymai iš mišinio

50·16 = 800 mL = 0,8 L
0,8·40 = 32 g/parą

Trūkumas

ΔP = 108 − 32 = 76 g

Matuokliai

76/6 = 12,67 → n = 13

Atsakymas

n = 13
10.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Atsakymas: GIR = 6,67 mg/kg/min

Parenterinė mityba: gliukozė suteikia 3,4 kcal/g, aminorūgštys – 4 kcal/g, o riebalų emulsija – nurodytą kcal/mL kiekį (2 kcal/mL 20 %, 1,1 kcal/mL 10 % emulsijos). Gramai = % × mL/100. Nebaltyminės kcal (NPC) = gliukozės + riebalų kcal; azotas = baltymai/6,25. Gliukozės infuzijos greitis (GIR) mg/kg/min = gliukozės mg/(kg × minutės). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Dekstrozės koncentracija

5% = 50 mg/mL

Dekstrozė per minutę

50·60/60 = 50 mg/min

Kilogramui

GIR = 50/7,5 = 6,667 ≈ 6,67 mg/kg/min

Atsakymas

GIR = 6,67 mg/kg/min

Trumpesnis kelias: GIR = % dekstrozės × mL/h/(6 × kg).

11.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: QTc = 0,473 s

QT ir QTc: QT intervalas eina nuo QRS komplekso pradžios iki T dantelio pabaigos. Didėjant pulsui jis trumpėja, todėl pataisomas pagal dažnį naudojant R–R intervalą sekundėmis: Bazett QTc = QT/√RR ir Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett formulė – labiausiai paplitusi vadovėliuose; ji per daug pataiso esant dideliam pulsui, kai pirmenybė teikiama Fridericia. Ribos įvairiuose šaltiniuose skiriasi: QTc didesnis nei maždaug 0,45 s vyrams arba 0,46 s moterims paprastai vadinamas pailgėjusiu, o didesnis nei 0,50 s – žymiai pailgėjusiu.

Matuokite

QT = 11,5 × 0,04 = 0,46 s
RR = 23 × 0,04 = 0,92 s

Fridericia formulė

QTc = 0,46/∛0,92 = 0,46/0,9726 = 0,473 s

Atsakymas

QTc = 0,473 s

Viršija įprastas ribas ir vyrams (apie 0,45 s), ir moterims (apie 0,46 s): pailgėjęs. (473 ms)

12.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: III laipsnio (visiška) AV blokada

AV blokados: sužymėkite P dantelius ir patikrinkite, po kurių seka QRS. I laipsnis: kiekvienas P perduodamas, PR pastovus ir didesnis nei 0,20 s. II laipsnio I tipas (Mobitz I, Wenckebach): PR ilgėja nuo susitraukimo prie susitraukimo, kol vienas P dantelis neperduodamas, paskui ciklas prasideda iš naujo (grupinis susitraukimas). II laipsnio II tipas (Mobitz II): perduotų susitraukimų PR išlieka pastovus, o P dantelis staiga neperduodamas; QRS dažnai platus. III laipsnio (visiška) blokada: P dantelių ritmas ir QRS kompleksų ritmas kiekvienas reguliarūs, bet nepriklausomi, PR kinta atsitiktinai, o prieširdžių dažnis didesnis už pakaitinį ritmą (jungtinis 40–60/min. su siauru QRS, skilvelinis 20–40/min. su plačiu QRS). 2:1 blokados pagal vieną juostą negalima priskirti I ar II tipui.

Penki žingsniai

1. Dažnis: R–R = 41 mažų langelių, 1500 ÷ 41 ≈ 37 per minutę.
2. Ritmas: R–R reguliarus (1,64 s) ir P–P reguliarus (0,72 s), bet jie tarpusavyje nepriklausomi.
3. P dantelis: teigiamas ir reguliarus, 83 per minutę, bet nesusijęs su QRS kompleksais; dalis P dantelių slepiasi QRS komplekse ar T dantelyje.
4. PR intervalas: kinta nuo susitraukimo prie susitraukimo; pastovaus ryšio nėra.
5. QRS: 0,16 s, platus (0,12 s ar daugiau).

Interpretacija

III laipsnio (visiška) AV blokada

Atsakymas

III laipsnio (visiška) AV blokada

II tipo ir III laipsnio blokados gali staiga progresuoti, todėl vadovėliai jas laiko sunkesnėmis nei I tipą.

13.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · Stop or slow the infusion and inform the provider

Kodėl tai yra atsakymas

Flushing of the upper body during vancomycin is usually an infusion reaction related to the rate. The nurse stops or slows the infusion, assesses for anaphylaxis and informs the provider.

Atsakymas

A · Stop or slow the infusion and inform the provider
14.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · “I will take ibuprofen every day for my headaches.”

Kodėl tai yra atsakymas

NSAIDs such as ibuprofen can raise lithium levels and cause toxicity. Steady fluid and salt intake and regular blood tests help keep levels safe.

Atsakymas

A · “I will take ibuprofen every day for my headaches.”
15.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: B · Head of the bed raised 30 to 45 degrees

Kodėl tai yra atsakymas

Raising the head of the bed to 30–45 degrees reduces aspiration of oral and gastric secretions into the lungs. It is part of the usual ventilator care bundle, unless contraindicated.

Atsakymas

B · Head of the bed raised 30 to 45 degrees
16.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: D · Užsidėti išsiliejimo rinkinio apsaugos priemones ir apriboti išsiliejimą

Kodėl tai yra atsakymas

Pavojingų vaistų išsiliejimai tvarkomi išsiliejimo rinkiniu, į kurį įeina chemoterapijai tinkamos pirštinės, chalatas ir akių apsauga. Vieta užtveriama, išsiliejimas apribojamas, išvalomas ir išmetamas kaip pavojingos atliekos, tada apie tai pranešama.

Atsakymas

D · Užsidėti išsiliejimo rinkinio apsaugos priemones ir apriboti išsiliejimą
17.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: A · A rise in serum uric acid

Kodėl tai yra atsakymas

Thiazides reduce uric acid excretion and can trigger gout. They also tend to lower potassium, sodium and magnesium, raise calcium (by reducing its excretion) and raise blood glucose and lipids.Patikrinta pagal: Hydrochlorothiazide · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026)

Atsakymas

A · A rise in serum uric acid
18.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: A · Folate deficiency, made worse by a direct alcohol effect

Kodėl tai yra atsakymas

Poor diet and alcohol reduce folate intake and absorption, causing macrocytic anemia, and alcohol itself also raises the MCV. Iron deficiency and thalassemia cause small cells. Folate is replaced after B12 deficiency is excluded, and thiamine is also commonly given.Patikrinta pagal: Folate-deficiency anemia - Medical Encyclopedia · MedlinePlus (NIH) (2026)

Atsakymas

A · Folate deficiency, made worse by a direct alcohol effect

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals