Slaugos pagrindai ir klinikinė praktika: pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 18 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Paros tūris
mL = kcal / (kcal/mL)
Nuolatinis maitinimas
mL/h = paros tūris / maitinimo valandos
Bolusinis maitinimas
mL vienam maitinimui = paros tūris / maitinimų skaičius
Suteikta energija ir baltymai
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Laisvas vanduo
mL = mišinio tūris × vandens dalis
Idealusis kūno svoris (Devine)
vyrai 50 + 2,3 × (in − 60); moterys 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m²
Parenterinė mityba
dekstrozė 3,4 kcal/g, aminorūgštys 4 kcal/g, lipidai 20 % 2,0 kcal/mL, 10 % 1,1 kcal/mL
Azotas
g N = g baltymų / 6,25
Gliukozės infuzijos greitis
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Metodas

  1. Užsirašykite, ko klausiama: pompos greičio, tūrio, kilokalorijų, baltymų ar vandens gramų.
  2. Energiją paverskite tūriu pagal mL = kcal/(kcal/mL), o tūrį baltymais pagal litrai × g/L.
  3. Greičiui dalykite iš valandų, kiek mišinys iš tikrųjų teka, o bolusui – iš maitinimų skaičiaus.
  4. Poreikiams kcal/kg ar g/kg dauginkite iš taisyklėje nurodyto svorio; idealų kūno svorį rasite pagal Devine: 50 arba 45,5 + 2,3 × (coliai − 60).
  5. Parenterinei mitybai gramus raskite kaip % × mL/100, tada naudokite 3,4 kcal/g dekstrozei, 4 kcal/g aminorūgštims ir nurodytą kcal/mL lipidams.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

Kurios priemonės padeda išvengti vidurių užkietėjimo ligoninės pacientams?

  1. ANoro tuštintis sulaikymas
  2. BVaisių ir daržovių vengimas
  3. CSkysčių ribojimas ir gulėjimas lovoje, kad žarnynas pailsėtų
  4. DPakankamas skysčių kiekis, maistinės skaidulos ir judėjimas
2.Slaugos pagrindaiSunkus

Praguloje matyti viso storio odos netekimas su matomais riebalais, bet kaulas, sausgyslė ar raumuo neatidengti. Kokia tai kategorija?

  1. A1 kategorija
  2. B4 kategorija
  3. C3 kategorija
  4. D2 kategorija
3.Klinikinė slaugaVidutinis

For a patient in skin traction on the leg, which is correct?

  1. AThe weights rest on the floor overnight
  2. BThe weights hang freely and do not rest on the bed or floor
  3. CThe rope is tied to the bed frame to keep it still
  4. DThe weights are removed whenever the patient feels uncomfortable
4.Klinikinė slaugaSunkus

A patient with several days of vomiting and diarrhoea has low blood pressure, low urine output and a rising creatinine. Which description fits best?

  1. AIntrinsic kidney injury from glomerulonephritis, treated with high-dose steroids
  2. BChronic kidney disease, treated with long-term dialysis three times a week
  3. CPost-renal acute kidney injury from obstruction, treated with a catheter
  4. DPre-renal acute kidney injury from poor perfusion, treated by restoring fluid volume
5.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis
pH7,357,457,27PaCO₂mmHg354541HCO₃⁻mmol/L222618nekompensuotaiš dalies kompensuotavisiškai kompensuota

Mokomasis arterinio kraujo dujų tyrimas rodo pH 7,27, PaCO₂ 41 mmHg (5,5 kPa) ir HCO₃⁻ 18 mmol/L. Pirminis sutrikimas yra metabolinė acidozė. Kiek jis kompensuotas? Spustelėkite savo atsakymą.

pH 7,27PaCO₂ 41 mmHg (5,5 kPa)HCO₃⁻ 18 mmol/L
  1. 1nekompensuota
  2. 2iš dalies kompensuota
  3. 3visiškai kompensuota
6.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus
pH7,357,457,31PaCO₂mmHg354533HCO₃⁻mmol/L222616tinkama kompensacijapapildoma kvėpavimo acidozėpapildoma kvėpavimo alkalozė

Mokomasis dujų tyrimas rodo metabolinę acidozę: pH 7,31, PaCO₂ 33 mmHg (4,4 kPa), HCO₃⁻ 16 mmol/L. Palyginkite išmatuotą PaCO₂ su Winterso formule. Spustelėkite savo interpretaciją.

pH 7,31PaCO₂ 33 mmHg (4,4 kPa)HCO₃⁻ 16 mmol/L
  1. 1tinkama kompensacija
  2. 2papildoma kvėpavimo acidozė
  3. 3papildoma kvėpavimo alkalozė
7.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
12279SBPDBPmmHgHR 56/min · SI = ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Paciento pulsas yra 56/min., kraujospūdis 122/79 mmHg. Raskite šoko indeksą SI = pulsas/SKS. Suapvalinkite iki dviejų ženklų po kablelio.

HR 56/minBP 122/79 mmHg
SI =
8.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1žemasmaža–vidutinėvidutinisaukštas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 12/min., SpO₂ 96 % skiriant papildomą deguonį, kraujospūdis 112/68 mmHg, pulsas 70/min., budrus, temperatūra 37,7 °C. Į kokią klinikinės rizikos grupę patenka pacientas? Spustelėkite ją.

RR 12SpO₂ 96%O₂SBP 112HR 70AT 37,7 °C
  1. 1žemas
  2. 2maža–vidutinė
  3. 3vidutinis
  4. 4aukštas
9.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimaiVidutinis
84 g/L1,8 g/kg/parą60 mL/h77 kg16 h/parąΔP = ? g

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Pacientui, sveriančiam 77 kg, reikia 1,8 g baltymų kilogramui per dieną. Maitinimo per zondą mišinyje yra 84 g baltymų litre, ir jis teka 60 mL/h greičiu 16 valandas per dieną. Kiek gramų papildomų baltymų ΔP per dieną vis dar reikia? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

77 kg1,8 g/kg/parą84 g/L60 mL/h · 16 h
ΔP = g/parą
10.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimaiSunkus
24 hdekstrozė 15%1000 mLaminorūgštys 6%1000 mLlipidai 20%100 mL · 2 kcal/mLdekstrozė 3,4 kcal/gaminorūgštys 4 kcal/gNPC = ? kcal

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Per 24 valandas pacientas gauna 1000 mL parenterinės mitybos, kurios galutinės koncentracijos yra 15 % dekstrozės ir 6 % aminorūgščių, taip pat 100 mL 20 % lipidų emulsijos (2 kcal/mL). Raskite nebaltyminę energiją NPC kcal per dieną. Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

1000 mLdekstrozė 15%aminorūgštys 6%lipidai 100 mL · 2 kcal/mL
NPC = kcal/parą
11.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mVsinusinė tachikardijaprieširdžių virpėjimasprieširdžių plazdėjimas, 4:1 laidumasprieširdžių plazdėjimas, 3:1 laidumas

Išanalizuokite šią II derivacijos ritmo juostą. Koks tai ritmas? Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1sinusinė tachikardija
  2. 2prieširdžių virpėjimas
  3. 3prieširdžių plazdėjimas, 4:1 laidumas
  4. 4prieširdžių plazdėjimas, 3:1 laidumas
12.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mVnormaritmasP dantelisPR intervalasQRS trukmė

Išanalizuokite šią II derivacijos juostą penkiais žingsniais iš eilės: dažnis, ritmas, P dantelis, PR intervalas, QRS trukmė. Kuriame žingsnyje randate pirmą nenormalų požymį? Spustelėkite jį.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1norma
  2. 2ritmas
  3. 3P dantelis
  4. 4PR intervalas
  5. 5QRS trukmė
13.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

A patient with schizophrenia says voices are telling him to hurt his roommate. What is the priority?

  1. AAsk the roommate to stay in the room with him and help calm him down
  2. BIgnore the comment, because voices are part of his illness
  3. CTell him the voices are not real and leave him alone
  4. DKeep everyone safe and tell the team, as the risk of harm is high
14.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

A patient arrives one hour after the start of stroke symptoms. Which step must happen before a thrombolytic drug can be given?

  1. AAn echocardiogram to look for clots
  2. BA swallow test with a cup of water
  3. CA brain scan to rule out bleeding
  4. DA full lipid profile to check cholesterol
15.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

A parent says, “I tell my son his medicine is candy so he takes it.” What should the nurse teach?

  1. AIt only matters for medicines that taste bitter or are hard to swallow
  2. BThis is a good idea and makes giving medicine easier
  3. CDo not call medicine candy, because the child may take it when no one is watching
  4. DIt is fine as long as the medicine is kept in the fridge
16.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

During a disaster, the hospital needs to free beds quickly. Which patient is the best candidate for early discharge?

  1. AA patient admitted overnight for observation who is now stable with normal tests
  2. BA patient on an IV heparin infusion that is still being adjusted
  3. CA patient with ongoing chest pain awaiting cardiac tests
  4. DA patient on a ventilator in the intensive care unit who is slowly improving
17.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

Kaip į veną leidžiamas kalcio gliukonatas padeda pacientui, turinčiam sunkią hiperkalemiją?

  1. AJis didina kalio išskyrimą per inkstus
  2. BJis stabilizuoja širdies ląstelių membranas nemažindamas kalio
  3. CJis perkelia kalį iš kraujo į ląsteles
  4. DJis jungia kalį žarnyne, kad šis būtų išskirtas su išmatomis
18.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

Two weeks after a sore throat, a child develops dark (cola-colored) urine, puffy eyes and high blood pressure. Urinalysis shows red cell casts and protein. Which condition is most likely?

  1. AKidney stone in the ureter
  2. BPost-streptococcal glomerulonephritis
  3. CLower urinary tract infection (cystitis)
  4. DPrerenal acute kidney injury

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · Pakankamas skysčių kiekis, maistinės skaidulos ir judėjimas

Kodėl tai yra atsakymas

Skysčiai ir skaidulos suminkština išmatas, o fizinis aktyvumas skatina žarnyno peristaltiką. Padeda ir privatumas bei reagavimas į norą tuštintis. Opioidai ir nejudrumas didina riziką.

Atsakymas

D · Pakankamas skysčių kiekis, maistinės skaidulos ir judėjimas
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: C · 3 kategorija

Kodėl tai yra atsakymas

3 kategorija – viso storio odos netekimas su matomais poodiniais riebalais. 2 kategorija – dalinio storio netekimas, o 4 kategorijoje atidengtas kaulas, sausgyslė ar raumuo.

Atsakymas

C · 3 kategorija
3.Klinikinė slauga

Atsakymas: B · The weights hang freely and do not rest on the bed or floor

Kodėl tai yra atsakymas

Weights must hang freely so the pull is continuous and in line. Nurses also check the skin, circulation and sensation of the limb.

Atsakymas

B · The weights hang freely and do not rest on the bed or floor
4.Klinikinė slauga

Atsakymas: D · Pre-renal acute kidney injury from poor perfusion, treated by restoring fluid volume

Kodėl tai yra atsakymas

Fluid loss reduces kidney perfusion, causing pre-renal AKI. Prompt fluid replacement can restore function before the kidney tissue itself is damaged.

Atsakymas

D · Pre-renal acute kidney injury from poor perfusion, treated by restoring fluid volume
5.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: nekompensuota

Kraujo dujų skaitymas (ROME): pirmiausia pH: žemiau 7,35 yra acidemija, aukščiau 7,45 – alkalemija. Tada raskite reikšmę, kuri tai paaiškina. PaCO₂ (norma 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) yra kvėpavimo dalis ir kvėpavimo sutrikimo atveju kinta Priešinga pH kryptimi; HCO₃⁻ (norma 22–26 mmol/L) yra metabolinė dalis ir kinta ta pačia kryptimi kaip pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Kita reikšmė rodo kompensaciją: normali reiškia nekompensuotą; nenormali kryptimi, grąžinančia pH atgal, kai pH vis dar nenormalus, reiškia iš dalies kompensuotą; normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis reiškia visiškai kompensuotą. Laboratorijų ribos šiek tiek skiriasi; tai mokomosios reikšmės.

ROME, reikšmė po reikšmės

pH 7,27: acidemija (žemiau 7,35)
PaCO₂ 41 mmHg: įprasta (35–45)
HCO₃⁻ 18 mmol/L: žemas (22–26)

Kompensacija

Kliniškai taip pat patikrinkite tikėtiną kompensaciją: pagal Winterso formulę tikimasi PaCO₂ 33–37 mmHg, todėl išmatuoti 41 mmHg rodo papildoma kvėpavimo acidozė (mišrus sutrikimas). Aukščiau pateiktas atsakymas – egzamino klasifikacija pagal ROME.

nekompensuota

Atsakymas

nekompensuota
6.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: tinkama kompensacija

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Tikėtinas PaCO₂

1,5·16 + 8 = 32 → 30–34 mmHg

Palyginkite

išmatuotas: 33 mmHg → tinkama kompensacija

Atsakymas

tinkama kompensacija
7.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: SI = 0,46

Kraujospūdžio reikšmės: pulsinis spaudimas PP = SKS − DKS. Vidutinis arterinis spaudimas MAP ≈ (SKS + 2·DKS)/3 = DKS + PP/3 – tai įvertis, pagrįstas tuo, kad esant normaliam širdies susitraukimų dažniui širdis apie du trečdalius kiekvieno ciklo praleidžia diastolėje (mažiau tikslus, kai pulsas dažnas); MAP bent apie 65 mmHg yra įprastas organų perfuzijos tikslas. Šoko indeksas SI = pulsas/SKS paprastai yra apie 0,5–0,7; didesnė nei apie 1 reikšmė yra įspėjamasis šoko požymis.

Šoko indeksas

SI = 56/122 = 0,459 ≈ 0,46

Atsakymas

SI = 0,46

Įprastose 0,5–0,7 ribose arba žemiau.

8.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: žemas

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 12/min → 0
SpO₂ 96% → 0
su deguonimi → 2
SBP 112 mmHg → 0
HR 70/min → 0
budrus (A) → 0
T 37,7 °C → 0

Suma ir raudoni balai

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 0 + 0 + 0 + 0 = 2
Joks rodiklis nevertinamas 3.

Rizikos grupė

žemas

Atsakymas

žemas
9.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Atsakymas: ΔP = 58 g/parą

Poreikiai ir laisvas vanduo: energijos poreikis dažnai vertinamas kaip kcal/kg/d. × svoris, o baltymų poreikis kaip g/kg/d. × svoris. Mišinys tik iš dalies yra vanduo, todėl jo laisvas vanduo = tūris × vandens dalis; vandens praplovimai užpildo likusį paros skysčių tikslą. Idealus kūno svoris (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 5 pėdų (60 in) vyrams ir 45,5 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 60 in moterims; 1 in = 2,54 cm. Formulė skirta suaugusiesiems, kurių ūgis bent 152,4 cm (5 ft). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Reikalingi baltymai

1,8·77 = 138,6 g/parą

Baltymai iš mišinio

60·16 = 960 mL = 0,96 L
0,96·84 = 80,64 g/parą

Trūkumas

ΔP = 138,6 − 80,64 = 57,96 ≈ 58 g/parą

Atsakymas

ΔP = 58 g/parą
10.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Atsakymas: NPC = 710 kcal/parą

Parenterinė mityba: gliukozė suteikia 3,4 kcal/g, aminorūgštys – 4 kcal/g, o riebalų emulsija – nurodytą kcal/mL kiekį (2 kcal/mL 20 %, 1,1 kcal/mL 10 % emulsijos). Gramai = % × mL/100. Nebaltyminės kcal (NPC) = gliukozės + riebalų kcal; azotas = baltymai/6,25. Gliukozės infuzijos greitis (GIR) mg/kg/min = gliukozės mg/(kg × minutės). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Dekstrozės ir aminorūgščių gramai

dekstrozė: 15·1000/100 = 150 g
aminorūgštys: 6·1000/100 = 60 g

Kilokalorijos pagal komponentą

dekstrozė: 150·3,4 = 510 kcal
aminorūgštys: 60·4 = 240 kcal
lipidai: 100·2 = 200 kcal

Nebaltyminė energija

NPC = 510 + 200 = 710 kcal/parą

Atsakymas

NPC = 710 kcal/parą
11.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: prieširdžių plazdėjimas, 4:1 laidumas

Ritmo kriterijai (II derivacija): sinusiniam ritmui būdingas teigiamas P dantelis prieš kiekvieną QRS, pastovus PR 0,12–0,20 s ir siauras QRS: normalus sinusinis ritmas 60–100/min., sinusinė bradikardija mažiau nei 60, sinusinė tachikardija daugiau nei 100. Prieširdžių virpėjimas: P dantelių nėra, virpančia izolinija ir visiškai nereguliarus R–R. Prieširdžių plazdėjimas: pjūklo formos plazdėjimo bangos maždaug 250–350/min. su pastoviu laidumo santykiu, pavyzdžiui, 2:1 ar 4:1. I laipsnio AV blokada: sinusinis ritmas su pastoviu PR, ilgesniu nei 0,20 s. Jungtinis ritmas: siauras QRS 40–60/min. be P dantelių arba su apverstais P danteliais (PR trumpesnis nei 0,12 s arba P po QRS). PVC yra ankstyvas, platus (0,12 s ar daugiau), keistas QRS be P dantelio, su priešingos krypties T dantelio ir dažniausiai pilna kompensacine pauze; esant bigeminijai kas antras susitraukimas yra PVC.

Penki žingsniai

1. Dažnis: R–R = 24 mažų langelių, 1500 ÷ 24 ≈ 63 per minutę.
2. Ritmas: reguliarus, kiekvienas R–R yra 0,96 s.
3. P dantelis: nėra; reguliarios pjūklo formos plazdėjimo bangos kas 0,24 s (250 per minutę), 4 kiekvienam QRS.
4. PR intervalas: išmatuoti negalima.
5. QRS: 0,08 s, siauras (mažiau nei 0,12 s).

Interpretacija

prieširdžių plazdėjimas, 4:1 laidumas

Atsakymas

prieširdžių plazdėjimas, 4:1 laidumas
12.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: ritmas

Penki žingsniai kiekvienai juostai: 1. dažnis (300 ar 1500 metodas arba 6 sekundžių metodas, jei nereguliarus); 2. ritmas: ar R–R intervalai vienodi; 3. P dantelis: yra, teigiamas II derivacijoje, vienas prieš kiekvieną QRS ir visi vienodi; 4. PR intervalas: 0,12–0,20 s ir pastovus; 5. QRS trukmė: mažesnė nei 0,12 s. Ritmą įvardykite tik atlikę visus penkis žingsnius. Normalus sinusinis ritmas atitinka visus penkis: 60–100/min., reguliarus, teigiamas P prieš kiekvieną QRS, PR 0,12–0,20 s, QRS mažesnis nei 0,12 s.

Penki žingsniai

1. Dažnis: 7 QRS kompleksų per 6 s, × 10 = 70 per minutę.
2. Ritmas: nereguliarus, R–R nuo 0,74 iki 1,10 s, palaipsniui ilgėja ir trumpėja.
3. P dantelis: teigiamas, vienas prieš kiekvieną QRS, visi vienodi.
4. PR intervalas: 0,18 s, pastovus, 0,12–0,20 s ribose.
5. QRS: 0,08 s, siauras (mažiau nei 0,12 s).

Pirmasis nenormalus žingsnis

ritmas → sinusinė aritmija

Atsakymas

ritmas
13.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: D · Keep everyone safe and tell the team, as the risk of harm is high

Kodėl tai yra atsakymas

Command hallucinations to harm others are a serious safety risk. The nurse keeps the patient and others safe, for example by separating them, and informs the team at once.

Atsakymas

D · Keep everyone safe and tell the team, as the risk of harm is high
14.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: C · A brain scan to rule out bleeding

Kodėl tai yra atsakymas

Thrombolytics dissolve clots and would worsen a hemorrhagic stroke. A brain CT (or MRI) is needed first to rule out bleeding, and it must be done quickly.

Atsakymas

C · A brain scan to rule out bleeding
15.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: C · Do not call medicine candy, because the child may take it when no one is watching

Kodėl tai yra atsakymas

Calling medicine candy encourages children to look for it and swallow it, which can lead to poisoning. Parents are taught to call medicine medicine and keep it locked away.

Atsakymas

C · Do not call medicine candy, because the child may take it when no one is watching
16.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: A · A patient admitted overnight for observation who is now stable with normal tests

Kodėl tai yra atsakymas

In a surge, stable patients who could be safely cared for at home are discharged first. Patients who are unstable or need close monitoring or titrated infusions must stay.

Atsakymas

A · A patient admitted overnight for observation who is now stable with normal tests
17.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · Jis stabilizuoja širdies ląstelių membranas nemažindamas kalio

Kodėl tai yra atsakymas

Kalcis per kelias minutes atsveria didelio kalio poveikį širdies elektriniam aktyvumui. Kalį vis tiek reikia sumažinti perkeliant į ląsteles (insulinas su gliukoze) ir pašalinant (rišikliai, diuretikai ar dializė).Patikrinta pagal: High potassium level · MedlinePlus (NIH) (2025)

Atsakymas

B · Jis stabilizuoja širdies ląstelių membranas nemažindamas kalio
18.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · Post-streptococcal glomerulonephritis

Kodėl tai yra atsakymas

Red cell casts show bleeding from the glomeruli, which is typical of glomerulonephritis. After a streptococcal infection, immune complexes inflame the glomeruli, causing hematuria, proteinuria, edema and hypertension. Cystitis and stones do not cause red cell casts.Patikrinta pagal: Strep A Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Atsakymas

B · Post-streptococcal glomerulonephritis

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals