Slaugos pagrindai ir klinikinė praktika: pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 18 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Paros tūris
mL = kcal / (kcal/mL)
Nuolatinis maitinimas
mL/h = paros tūris / maitinimo valandos
Bolusinis maitinimas
mL vienam maitinimui = paros tūris / maitinimų skaičius
Suteikta energija ir baltymai
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Laisvas vanduo
mL = mišinio tūris × vandens dalis
Idealusis kūno svoris (Devine)
vyrai 50 + 2,3 × (in − 60); moterys 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m²
Parenterinė mityba
dekstrozė 3,4 kcal/g, aminorūgštys 4 kcal/g, lipidai 20 % 2,0 kcal/mL, 10 % 1,1 kcal/mL
Azotas
g N = g baltymų / 6,25
Gliukozės infuzijos greitis
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Metodas

  1. Užsirašykite, ko klausiama: pompos greičio, tūrio, kilokalorijų, baltymų ar vandens gramų.
  2. Energiją paverskite tūriu pagal mL = kcal/(kcal/mL), o tūrį baltymais pagal litrai × g/L.
  3. Greičiui dalykite iš valandų, kiek mišinys iš tikrųjų teka, o bolusui – iš maitinimų skaičiaus.
  4. Poreikiams kcal/kg ar g/kg dauginkite iš taisyklėje nurodyto svorio; idealų kūno svorį rasite pagal Devine: 50 arba 45,5 + 2,3 × (coliai − 60).
  5. Parenterinei mitybai gramus raskite kaip % × mL/100, tada naudokite 3,4 kcal/g dekstrozei, 4 kcal/g aminorūgštims ir nurodytą kcal/mL lipidams.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

A small blood spill is found on the ward floor. What is the correct approach?

  1. ALeave it for the domestic staff to clean at the end of the day
  2. BWipe it up with a paper towel without gloves, then wash your hands well afterwards
  3. CCover it with a sheet so no one steps in it
  4. DWear gloves and an apron and clean it with an approved disinfectant per policy
2.Slaugos pagrindaiSunkus

A man skips bowel cancer screening because he feels healthy and thinks cancer will not happen to him. Which Health Belief Model concept best explains this?

  1. AHigh perceived benefits
  2. BStrong cues to action
  3. CHigh self-efficacy
  4. DLow perceived susceptibility
3.Klinikinė slaugaVidutinis

Which rule is essential for safe use of patient-controlled analgesia (PCA)?

  1. AThe button should be pressed before each meal
  2. BRelatives should press it while the patient sleeps
  3. CThe nurse should press it every hour
  4. DOnly the patient should press the button
4.Klinikinė slaugaSunkus

A patient is taught to self-inject low-molecular-weight heparin. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will change the injection site each time."
  2. B"I will rub the area firmly after the injection."
  3. C"I will report any unusual bleeding or bruising."
  4. D"I will inject into the fatty tissue of my abdomen."
5.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis

Mokomasis dujų tyrimas rodo PaCO₂ 22 mmHg (2,9 kPa). Naudokite taisyklę: esant lėtinei kvėpavimo alkalozei HCO₃⁻ mažėja 5 mmol/L kiekvienam 10 mmHg, kuriuo PaCO₂ yra mažesnis nei 40, pradėdami nuo HCO₃⁻ 24 mmol/L, ir raskite tikėtiną HCO₃⁻.

PaCO₂ 22 mmHg (2,9 kPa)pradinė reikšmė: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
6.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus

Mokomosios reikšmės: Na⁺ 140, Cl⁻ 102, HCO₃⁻ 18 mmol/L ir albuminas 21 g/L. Raskite pagal albuminą pataisytą anijonų tarpą AGc = AG + 0,25·(40 − albuminas).

Na⁺ 140 mmol/LCl⁻ 102 mmol/LHCO₃⁻ 18 mmol/Lalbuminas 21 g/L
AGc = mmol/L
7.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Braden skalę: jutiminis suvokimas: labai ribotas; drėgmė: retai drėgna; aktyvumas: prikaustytas prie lovos; judrumas: visiškai nejudrus; mityba: tikriausiai nepakankama; trintis ir šlytis: problema. Raskite Braden sumą B.

6–23
B =
8.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
rizikos nėramaža rizikavidutinė rizikadidelė rizikalabai didelė rizika

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Braden skalę: jutiminis suvokimas: labai ribotas; drėgmė: kartais drėgna; aktyvumas: prikaustytas prie kėdės; judrumas: apribojimų nėra; mityba: tikriausiai nepakankama; trintis ir šlytis: akivaizdžios problemos nėra. Naudokite grupes: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža, 13–14 vidutinė, 10–12 didelė ir 9 ar mažiau labai didelė. Spustelėkite rizikos lygį.

  1. 1rizikos nėra
  2. 2maža rizika
  3. 3vidutinė rizika
  4. 4didelė rizika
  5. 5labai didelė rizika
9.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimaiVidutinis
68 kg174 cmmoterisIBW (Devine)%IBW = ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lytis: moteris; ūgis 174 cm, svoris 68 kg. Raskite faktinį svorį kaip idealaus kūno svorio procentą, %IBW, naudodami Devine formulę (1 in = 2,54 cm). Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

174 cm68 kgmoteris
%IBW = %
10.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimaiSunkus
24 hdekstrozė 17,5%1000 mLaminorūgštys 6%1000 mL56 kg24 hGIR = ? mg/kg/min

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Suaugusysis, sveriantis 56 kg, gauna 1000 mL parenterinės mitybos, kurioje yra 17,5 % dekstrozės, per 24 valandas. Raskite gliukozės infuzijos greitį GIR mg/kg/min. Apvalinkite iki dviejų skaitmenų po kablelio.

56 kg1000 mLdekstrozė 17,5%24 h
GIR = mg/kg/min
11.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mV

Išmatuokite QT intervalą ir R–R intervalą šioje reguliarioje II derivacijos juostoje, tada pagal Bazett formulę QTc = QT/√RR (abu sekundėmis) apskaičiuokite pagal dažnį pataisytą dydį QTc. Atsakymą pateikite sekundėmis trijų ženklų po kablelio tikslumu.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
QTc = s
12.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mVskilvelių stimuliuojamas ritmassinusinis ritmas su platesniu QRSIII laipsnio (visiška) AV blokadastimuliuojamas ritmas, stimulas neperima

Šis pacientas turi širdies stimuliatorių. Interpretuokite II derivacijos juostą. Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1skilvelių stimuliuojamas ritmas
  2. 2sinusinis ritmas su platesniu QRS
  3. 3III laipsnio (visiška) AV blokada
  4. 4stimuliuojamas ritmas, stimulas neperima
13.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

An older patient becomes confused over a few hours, with attention that comes and goes. What does this suggest?

  1. ANormal aging that needs no action
  2. BLong-standing dementia that is expected
  3. CA personality change that is permanent and expected
  4. DDelirium, which needs the cause found quickly
14.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

Atliekant START triažą, suaugusysis nekvėpuoja. Kvėpavimo takų padėtis pakeista, bet auka vis tiek nekvėpuoja. Kokia teisinga kategorija?

  1. AJuoda (mirę arba tikėtina mirtis)
  2. BRaudona, nes kvėpavimo nebuvimas yra skubiausias radinys
  3. CGeltona ir grįžti vėliau
  4. DRaudona ir nedelsiant pradėti gaivinimą
15.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

Paciento palatoje užsidega nedidelis gaisras šiukšliadėžėje, kai pacientas guli lovoje. Ką slaugytojas daro pirmiausia?

  1. ASkambina vadovui pranešti apie gaisrą
  2. BEina ieškoti artimiausio ugnies gesintuvo
  3. CAtidaro langus išvėdinti dūmų
  4. DIšneša pacientą iš tiesioginio pavojaus
16.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

Only one airborne infection isolation room (negative pressure) is free. Which newly admitted patient should be placed in it?

  1. AA patient with an MRSA wound infection
  2. BA patient with C. difficile diarrhea
  3. CA patient with confirmed seasonal influenza and a cough
  4. DA patient with suspected active pulmonary tuberculosis
17.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

A patient on a heparin infusion has an aPTT below the target range on the protocol. What should the nurse do?

  1. AContinue the same rate and recheck the aPTT in a few days
  2. BSwitch the infusion to oral warfarin without a prescription
  3. CAdjust the rate as the protocol directs and recheck as scheduled
  4. DStop the infusion and give protamine sulfate as quickly as possible
18.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

A patient taking isoniazid for latent TB reports nausea, loss of appetite and dark urine. The ALT is five times the upper limit of normal. What is the best action?

  1. AHold the isoniazid and report the findings to the prescriber at once
  2. BReassure the patient that dark urine is a harmless drug effect
  3. CContinue the isoniazid and give it with food to settle the stomach
  4. DDouble the dose to finish the treatment course more quickly

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · Wear gloves and an apron and clean it with an approved disinfectant per policy

Kodėl tai yra atsakymas

Under standard precautions all blood is handled as potentially infectious. Spills are cleaned promptly using PPE and the spill kit or disinfectant set out in local policy.

Atsakymas

D · Wear gloves and an apron and clean it with an approved disinfectant per policy
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · Low perceived susceptibility

Kodėl tai yra atsakymas

In the Health Belief Model, people act when they believe they are susceptible to a serious condition and that action will help. Low perceived susceptibility reduces the chance of screening.

Atsakymas

D · Low perceived susceptibility
3.Klinikinė slauga

Atsakymas: D · Only the patient should press the button

Kodėl tai yra atsakymas

If the patient becomes too sedated, they stop pressing the button, which protects them. When others press it, this safety mechanism is lost and overdose can occur.

Atsakymas

D · Only the patient should press the button
4.Klinikinė slauga

Atsakymas: B · "I will rub the area firmly after the injection."

Kodėl tai yra atsakymas

Rubbing the site after an anticoagulant injection increases bruising and is avoided. Rotating sites, injecting subcutaneously and reporting bleeding are correct.

Atsakymas

B · "I will rub the area firmly after the injection."
5.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: HCO₃⁻ = 15 mmol/L

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

PaCO₂ pokytis

|22 − 40| = 18 mmHg → 1,8 × 10 mmHg

Tikėtinas HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 − 5·1,8 = 15 mmol/L

Atsakymas

HCO₃⁻ = 15 mmol/L
6.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: AGc = 24,75 mmol/L

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Anijonų tarpas

AG = 140 − (102 + 18) = 20

Pataisa dėl albumino

20 + 0,25·(40 − 21) = 24,75 mmol/L

Atsakymas

AGc = 24,75 mmol/L

Po pataisos daugiau nei apie 12: didelis anijonų tarpas.

7.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: B = 11

Braden skalė: šešios poskalės pragulų rizikai vertinti. Jutiminis suvokimas, drėgmė, aktyvumas, judrumas ir mityba vertinami 1–4 balais, nuo blogiausio lygio (1) iki problemos nebuvimo (4); trintis ir šlytis vertinama 1–3 balais. Suma svyruoja nuo 6 iki 23, o mažesnė suma reiškia didesnę riziką. Dažnos grupės: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža rizika, 13–14 vidutinė rizika, 10–12 didelė rizika ir 9 ar mažiau labai didelė rizika.

Įvertinkite kiekvieną poskalę

jutiminis suvokimas: labai ribotas → 2
drėgmė: retai drėgna → 4
aktyvumas: prikaustytas prie lovos → 1
judrumas: visiškai nejudrus → 1
mityba: tikriausiai nepakankama → 2
trintis ir šlytis: problema → 1

Sudėtis

Braden suma = 2 + 4 + 1 + 1 + 2 + 1 = 11

Atsakymas

B = 11
8.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: maža rizika

Braden skalė: šešios poskalės pragulų rizikai vertinti. Jutiminis suvokimas, drėgmė, aktyvumas, judrumas ir mityba vertinami 1–4 balais, nuo blogiausio lygio (1) iki problemos nebuvimo (4); trintis ir šlytis vertinama 1–3 balais. Suma svyruoja nuo 6 iki 23, o mažesnė suma reiškia didesnę riziką. Dažnos grupės: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža rizika, 13–14 vidutinė rizika, 10–12 didelė rizika ir 9 ar mažiau labai didelė rizika.

Įvertinkite kiekvieną poskalę

jutiminis suvokimas: labai ribotas → 2
drėgmė: kartais drėgna → 3
aktyvumas: prikaustytas prie kėdės → 2
judrumas: apribojimų nėra → 4
mityba: tikriausiai nepakankama → 2
trintis ir šlytis: akivaizdžios problemos nėra → 3

Sudėtis

Braden suma = 2 + 3 + 2 + 4 + 2 + 3 = 16

Rizikos lygis

16 → maža rizika

Atsakymas

maža rizika
9.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Atsakymas: %IBW = 105 %

Poreikiai ir laisvas vanduo: energijos poreikis dažnai vertinamas kaip kcal/kg/d. × svoris, o baltymų poreikis kaip g/kg/d. × svoris. Mišinys tik iš dalies yra vanduo, todėl jo laisvas vanduo = tūris × vandens dalis; vandens praplovimai užpildo likusį paros skysčių tikslą. Idealus kūno svoris (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 5 pėdų (60 in) vyrams ir 45,5 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 60 in moterims; 1 in = 2,54 cm. Formulė skirta suaugusiesiems, kurių ūgis bent 152,4 cm (5 ft). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Idealusis kūno svoris (Devine)

174 cm/2,54 = 68,5 in
IBW = 45,5 + 2,3·(68,5 − 60) = 65,06 kg

Idealaus kūno svorio procentas

%IBW = 68/65,06·100 = 104,5 ≈ 105%

Atsakymas

%IBW = 105%
10.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Atsakymas: GIR = 2,17 mg/kg/min

Parenterinė mityba: gliukozė suteikia 3,4 kcal/g, aminorūgštys – 4 kcal/g, o riebalų emulsija – nurodytą kcal/mL kiekį (2 kcal/mL 20 %, 1,1 kcal/mL 10 % emulsijos). Gramai = % × mL/100. Nebaltyminės kcal (NPC) = gliukozės + riebalų kcal; azotas = baltymai/6,25. Gliukozės infuzijos greitis (GIR) mg/kg/min = gliukozės mg/(kg × minutės). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Dekstrozė maišelyje

17,5·1000/100 = 175 g = 175 000 mg

Infuzijos minutės

24·60 = 1440 min

Gliukozės infuzijos greitis

GIR = 175 000/(56·1440) = 2,17 mg/kg/min

Atsakymas

GIR = 2,17 mg/kg/min
11.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: QTc = 0,42 s

QT ir QTc: QT intervalas eina nuo QRS komplekso pradžios iki T dantelio pabaigos. Didėjant pulsui jis trumpėja, todėl pataisomas pagal dažnį naudojant R–R intervalą sekundėmis: Bazett QTc = QT/√RR ir Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett formulė – labiausiai paplitusi vadovėliuose; ji per daug pataiso esant dideliam pulsui, kai pirmenybė teikiama Fridericia. Ribos įvairiuose šaltiniuose skiriasi: QTc didesnis nei maždaug 0,45 s vyrams arba 0,46 s moterims paprastai vadinamas pailgėjusiu, o didesnis nei 0,50 s – žymiai pailgėjusiu.

Matuokite

QT = 10,5 × 0,04 = 0,42 s
RR = 25 × 0,04 = 1,00 s

Bazett formulė

QTc = 0,42/√1,00 = 0,42/1 = 0,42 s

Atsakymas

QTc = 0,42 s

Įprastose ribose (apie 0,45 s vyrams, 0,46 s moterims). (420 ms)

12.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: skilvelių stimuliuojamas ritmas

Stimuliuojami ritmai: širdies stimuliatoriaus impulsas matomas kaip siauras vertikalus stimuliacijos smaigalys. Po skilvelio smaigalio QRS platus (0,12 s ar daugiau), nes impulsas plinta nuo elektrodo per raumenį, o ne per laidžiąją sistemą; stimuliuojant dešinįjį skilvelį jis II derivacijoje dažnai daugiausia neigiamas. Smaigalys prieš kiekvieną P dantelį reiškia prieširdžių stimuliaciją, o dviejų kamerų (AV) stimuliatorius rodo prieširdžio smaigalį ir P dantelį, o po užprogramuotos AV delsos – skilvelio smaigalį ir platų QRS. Perėmimas reiškia, kad po kiekvieno smaigalio seka depoliarizacija. Perėmimo nebuvimas yra smaigalys, po kurio nėra nei P dantelio, nei QRS; jutimo nebuvimas (smaigaliai, ignoruojantys paties paciento dūžius) ir stimuliavimo nebuvimas (nėra smaigalio, kai jo reikia) yra kiti klasikiniai gedimai.

Penki žingsniai

1. Dažnis: R–R = 22 mažų langelių, 1500 ÷ 22 ≈ 68 per minutę.
2. Ritmas: reguliarus, kiekvienas R–R yra 0,88 s.
3. P dantelis: nematyti; prieš kiekvieną QRS eina aštrus stimuliacijos smaigalys.
4. PR intervalas: išmatuoti negalima.
5. QRS: 0,16 s, platus, ir po kiekvieno smaigalio eina QRS (stimulas perimamas).

Interpretacija

skilvelių stimuliuojamas ritmas

Atsakymas

skilvelių stimuliuojamas ritmas

Stimuliuojamas QRS iš prigimties platus; nevadinkite jo Hiso pluošto šakos blokada ar skilveliniu ritmu.

13.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: D · Delirium, which needs the cause found quickly

Kodėl tai yra atsakymas

Delirium starts suddenly, over hours or days, and attention fluctuates. It often has a treatable cause such as infection, hypoxia or medication, so it is a priority to assess.

Atsakymas

D · Delirium, which needs the cause found quickly
14.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · Juoda (mirę arba tikėtina mirtis)

Kodėl tai yra atsakymas

Pagal START, auka, nekvėpuojanti po kvėpavimo takų padėties pakeitimo, žymima juoda. Vieno žmogaus gaivinimas atitrauktų gelbėtojus nuo daugelio kitų, galinčių išgyventi. Jei po padėties pakeitimo kvėpavimas prasideda, auka raudona.

Atsakymas

A · Juoda (mirę arba tikėtina mirtis)
15.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: D · Išneša pacientą iš tiesioginio pavojaus

Kodėl tai yra atsakymas

Pirmiausia gelbstima: pacientas pašalinamas nuo gaisro. Tada paskelbiamas pavojus, gaisras izoliuojamas uždarant duris ir gesinamas, jei saugu. Atidarius langus ugniai tiekiamas deguonis.

Atsakymas

D · Išneša pacientą iš tiesioginio pavojaus
16.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: D · A patient with suspected active pulmonary tuberculosis

Kodėl tai yra atsakymas

Tuberculosis needs airborne precautions in a negative-pressure room. Influenza needs droplet precautions and MRSA and C. difficile need contact precautions, which can be given in an ordinary single room.

Atsakymas

D · A patient with suspected active pulmonary tuberculosis
17.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: C · Adjust the rate as the protocol directs and recheck as scheduled

Kodėl tai yra atsakymas

A subtherapeutic aPTT means the patient is not fully anticoagulated and is at risk of clot extension. Weight-based heparin protocols specify a bolus and/or rate increase and when to recheck. The nurse follows the protocol and documents the change.Patikrinta pagal: Partial Thromboplastin Time (PTT) Test · MedlinePlus (NIH) (2026); Partial thromboplastin time (PTT) - Medical Encyclopedia · MedlinePlus (NIH) (2025)

Atsakymas

C · Adjust the rate as the protocol directs and recheck as scheduled
18.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: A · Hold the isoniazid and report the findings to the prescriber at once

Kodėl tai yra atsakymas

Isoniazid can cause hepatitis, which may be severe. Symptoms such as nausea, loss of appetite and dark urine with a markedly raised ALT mean the drug should be held and the prescriber informed. Patients are taught to avoid alcohol and report these symptoms early.

Atsakymas

A · Hold the isoniazid and report the findings to the prescriber at once

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals