Slaugos pagrindai ir klinikinė praktika: pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 18 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Paros tūris
mL = kcal / (kcal/mL)
Nuolatinis maitinimas
mL/h = paros tūris / maitinimo valandos
Bolusinis maitinimas
mL vienam maitinimui = paros tūris / maitinimų skaičius
Suteikta energija ir baltymai
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Laisvas vanduo
mL = mišinio tūris × vandens dalis
Idealusis kūno svoris (Devine)
vyrai 50 + 2,3 × (in − 60); moterys 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m²
Parenterinė mityba
dekstrozė 3,4 kcal/g, aminorūgštys 4 kcal/g, lipidai 20 % 2,0 kcal/mL, 10 % 1,1 kcal/mL
Azotas
g N = g baltymų / 6,25
Gliukozės infuzijos greitis
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Metodas

  1. Užsirašykite, ko klausiama: pompos greičio, tūrio, kilokalorijų, baltymų ar vandens gramų.
  2. Energiją paverskite tūriu pagal mL = kcal/(kcal/mL), o tūrį baltymais pagal litrai × g/L.
  3. Greičiui dalykite iš valandų, kiek mišinys iš tikrųjų teka, o bolusui – iš maitinimų skaičiaus.
  4. Poreikiams kcal/kg ar g/kg dauginkite iš taisyklėje nurodyto svorio; idealų kūno svorį rasite pagal Devine: 50 arba 45,5 + 2,3 × (coliai − 60).
  5. Parenterinei mitybai gramus raskite kaip % × mL/100, tada naudokite 3,4 kcal/g dekstrozei, 4 kcal/g aminorūgštims ir nurodytą kcal/mL lipidams.

EKG ritmo juostos analizė

Popierius (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Pulsas, reguliarus ritmas
300 ÷ dideli langeliai = 1500 ÷ maži langeliai = 60 ÷ RR (s)
Pulsas, nereguliarus ritmas
QRS kompleksai per 6 s × 10
Normalus PR intervalas
0,12–0,20 s
Normali QRS trukmė
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusiniai dažniai
bradikardija < 60, norma 60–100, tachikardija > 100 /min.
Pakaitinio ritmo dažniai
jungtinis 40–60, skilvelinis 20–40 /min.
Greiti ritmai
SVT 150–250 /min. (siauras), VT > 100 /min. (platus)

Metodas

  1. Dažnis: reguliariam ritmui 300 dalykite iš didelių langelių arba 1500 iš mažų langelių tarp dviejų R dantelių; nereguliariam ritmui suskaičiuokite QRS kompleksus per 6 sekundes ir padauginkite iš 10.
  2. Ritmas: palyginkite R–R intervalus. Vienodi – reguliarus; pasikartojantis dėsningumas – dėsningai nereguliarus; jokio dėsningumo – visiškai nereguliarus.
  3. P dantelis: ar II derivacijoje prieš kiekvieną QRS yra teigiamas P dantelis, visi vienodi? Ieškokite virpėjimo ar pjūklo bangų, apverstų P dantelių ir P dantelių be QRS.
  4. PR intervalas: nuo P pradžios iki QRS pradžios, paprastai 0,12–0,20 s ir pastovus. Stebėkite, ar jis ilgėja, ar išlieka pastovus prieš iškritusį susitraukimą, ar kinta atsitiktinai.
  5. QRS trukmė: mažiau nei 0,12 s – siauras; 0,12 s ar daugiau – platus. Tada įvardykite ritmą, o QT vertinimui naudokite QTc = QT/√RR (Bazett), laiką išreikšdami sekundėmis.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

Kuris požymių derinys rodo žaizdos infekciją?

  1. ADidėjantis paraudimas, šiluma, patinimas, skausmas ir pūliai
  2. BSausas šašas be skausmo
  3. CRausvas granuliacinis audinys, nedidelis serozinio skysčio kiekis ir mažėjanti žaizda
  4. DLengvas niežulys užsiveriant kraštams
2.Slaugos pagrindaiSunkus

Why can a patient with a high fever be in negative fluid balance even when measured intake equals measured output?

  1. AFever has no effect on the body's water balance
  2. BFever causes the body to make extra water from fat
  3. CFever makes the kidneys produce extra urine that cannot be measured
  4. DFever increases unmeasured fluid loss through sweating and breathing
3.Klinikinė slaugaVidutinis

A patient with DKA has an arterial blood gas showing a low pH and a low bicarbonate. Which disturbance is this?

  1. AMetabolic acidosis
  2. BRespiratory acidosis
  3. CRespiratory alkalosis
  4. DMetabolic alkalosis
4.Klinikinė slaugaSunkus

A patient has a painful, punched-out ulcer on the toes, with a cold, pale foot and weak foot pulses. Which type of ulcer is most likely?

  1. AAn arterial ulcer
  2. BA burn
  3. CA pressure ulcer from bed rest
  4. DA venous ulcer
5.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis
pH7,357,457,38PaCO₂mmHg354565HCO₃⁻mmol/L222637nekompensuotaiš dalies kompensuotavisiškai kompensuota

Mokomasis arterinio kraujo dujų tyrimas rodo pH 7,38, PaCO₂ 65 mmHg (8,7 kPa) ir HCO₃⁻ 37 mmol/L. Pirminis sutrikimas yra kvėpavimo acidozė. Kiek jis kompensuotas? Spustelėkite savo atsakymą.

pH 7,38PaCO₂ 65 mmHg (8,7 kPa)HCO₃⁻ 37 mmol/L
  1. 1nekompensuota
  2. 2iš dalies kompensuota
  3. 3visiškai kompensuota
6.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus
pH7,357,457,32PaCO₂mmHg354534HCO₃⁻mmol/L222617papildoma normalaus tarpo acidozėgryna didelio tarpo acidozėpapildoma metabolinė alkalozė

Mokomasis dujų tyrimas rodo pH 7,32, PaCO₂ 34 mmHg (4,5 kPa) ir HCO₃⁻ 17 mmol/L, kai Na⁺ 146 ir Cl⁻ 99 mmol/L. Pasinaudoję anijonų tarpu ir delta santykiu, spustelėkite tinkamiausią interpretaciją.

pH 7,32PaCO₂ 34 mmHg (4,5 kPa)HCO₃⁻ 17 mmol/LNa⁺ 146 mmol/LCl⁻ 99 mmol/L
  1. 1papildoma normalaus tarpo acidozė
  2. 2gryna didelio tarpo acidozė
  3. 3papildoma metabolinė alkalozė
7.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 16/min., SpO₂ 97 % skiriant papildomą deguonį, kraujospūdis 110/66 mmHg, pulsas 76/min., budrus, temperatūra 35,0 °C. Kokia bendra NEWS2 suma?

RR 16SpO₂ 97%O₂SBP 110HR 76AT 35,0 °C
NEWS2 =
8.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
nepakankamas svorissveikas svorisantsvorisI laipsnio nutukimasII laipsnio nutukimasIII laipsnio nutukimas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Suaugusysis sveria 132 kg ir yra 163 cm ūgio. Apskaičiuokite KMI ir spustelėkite PSO svorio kategoriją.

132 kg163 cm
  1. 1nepakankamas svoris
  2. 2sveikas svoris
  3. 3antsvoris
  4. 4I laipsnio nutukimas
  5. 5II laipsnio nutukimas
  6. 6III laipsnio nutukimas
9.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimaiVidutinis
2 kcal/mL70% laisvas vanduo90 mL/hkas 4 h53 kg · 35 mL/kg/parą20 h/parąV = ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Pacientui, sveriančiam 53 kg, nustatytas 35 mL/kg per dieną skysčių tikslas, ir visi skysčiai suleidžiami per maitinimo zondą. Mišinyje yra 70 % laisvo vandens, jis teka 90 mL/h greičiu 20 valandas per dieną. Likę skysčiai skiriami vandens praplovimais kas 4 valandas. Koks yra kiekvieno praplovimo tūris V? Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

53 kg35 mL/kg/parą70%90 mL/h · 20 hkas 4 h
V = mL
10.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimaiSunkus
101 kg171 cmmoterisBMI = kg/m²P = ? g/parą

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Kritinės būklės pacientas (moteris) yra 171 cm ūgio ir sveria 101 kg. Pratybų protokolas numato 2 g baltymų kilogramui idealiojo kūno svorio (Devine) per parą, jei KMI yra nuo 30 iki mažiau nei 40 kg/m², ir 2,5 g/kg idealiojo kūno svorio per parą, jei KMI yra 40 kg/m² ar daugiau. Raskite baltymų tikslą P g/parą. Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

171 cm101 kgmoterisBMI 30–40: 2 g/kg IBWBMI ≥ 40: 2,5 g/kg IBW
P = g/parą
11.EKG ritmo juostos analizėVidutinis
II25 mm/s · 10 mm/mVsupraventrikulinė tachikardija (SVT)sinusinė tachikardijaprieširdžių virpėjimasprieširdžių plazdėjimas, 2:1 laidumas

Išanalizuokite šią II derivacijos ritmo juostą. Koks tai ritmas? Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1supraventrikulinė tachikardija (SVT)
  2. 2sinusinė tachikardija
  3. 3prieširdžių virpėjimas
  4. 4prieširdžių plazdėjimas, 2:1 laidumas
12.EKG ritmo juostos analizėSunkus
II25 mm/s · 10 mm/mVsinusinė bradikardijaII laipsnio AV blokada, II tipasIII laipsnio (visiška) AV blokada2:1 AV blokada (tipas nenustatytas)

Interpretuokite šią II derivacijos juostą. Kurią interpretaciją galite pagrįsti pagal šią vieną juostą? Spustelėkite atsakymą.

II derivacija, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mažas langelis = 0,04 s, 1 didelis langelis = 0,20 sjuostos ilgis 6 s
  1. 1sinusinė bradikardija
  2. 2II laipsnio AV blokada, II tipas
  3. 3III laipsnio (visiška) AV blokada
  4. 42:1 AV blokada (tipas nenustatytas)
13.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

A patient taking lithium has vomiting, diarrhea and a new coarse tremor. What should the nurse do?

  1. AHold the next dose and report for an urgent lithium level
  2. BEncourage the patient to cut down on salt and fluids
  3. CReassure the patient that a coarse tremor is expected at first
  4. DGive the dose with food to reduce the stomach upset
14.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

A patient with untreated hyperthyroidism has surgery and develops a temperature of 40 °C, a heart rate of 160/min and severe agitation. What is most likely happening?

  1. AThyroid storm
  2. BOpioid withdrawal
  3. CMyxedema coma
  4. DA normal reaction to pain
15.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

A patient is on a ventilator. Which bed position helps to prevent ventilator-associated pneumonia?

  1. ALying completely flat
  2. BTrendelenburg position
  3. CHead of the bed raised about 10 degrees
  4. DHead of the bed raised 30 to 45 degrees
16.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A patient with suspected sepsis has orders for blood cultures and an IV antibiotic. What is the correct order of actions?

  1. ADraw the blood cultures first, then give the antibiotic without delay
  2. BGive the antibiotic first so that treatment starts, and take the cultures the next day
  3. CWait for the culture results before starting the antibiotic
  4. DGive the antibiotic and take the cultures an hour later
17.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

Kuris gydymas mažina kalio koncentraciją serume perkeldamas jį į ląsteles?

  1. AĮ veną infuzuojamas 0,45 % natrio chlorido tirpalas
  2. BĮ veną leidžiamas paprastasis insulinas su gliukoze
  3. CPer 10 minučių į veną leidžiamas kalcio gliukonatas
  4. DGeriamieji kalio chlorido papildai
18.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

A patient with chronic kidney disease stage 4 has a high phosphate, a low-normal calcium and a very high parathyroid hormone (PTH). What does this show?

  1. ASecondary hyperparathyroidism from CKD
  2. BPrimary hyperparathyroidism from a tumor
  3. CVitamin D toxicity from supplements
  4. DHypoparathyroidism after neck surgery

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: A · Didėjantis paraudimas, šiluma, patinimas, skausmas ir pūliai

Kodėl tai yra atsakymas

Plintantis paraudimas, karštis, patinimas, skausmas, pūliai ar nemalonus kvapas rodo infekciją, kartais su karščiavimu. Rausvas granuliacinis audinys ir niežulys yra normalaus gijimo požymiai.

Atsakymas

A · Didėjantis paraudimas, šiluma, patinimas, skausmas ir pūliai
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · Fever increases unmeasured fluid loss through sweating and breathing

Kodėl tai yra atsakymas

Insensible losses through the skin and lungs are not measured and rise with fever and fast breathing. A balanced chart can therefore hide a real fluid deficit.

Atsakymas

D · Fever increases unmeasured fluid loss through sweating and breathing
3.Klinikinė slauga

Atsakymas: A · Metabolic acidosis

Kodėl tai yra atsakymas

In DKA, ketoacids consume bicarbonate, causing a metabolic acidosis. The patient breathes deeply and fast (Kussmaul breathing) to lower PaCO2 as compensation.

Atsakymas

A · Metabolic acidosis
4.Klinikinė slauga

Atsakymas: A · An arterial ulcer

Kodėl tai yra atsakymas

Arterial ulcers are usually on the feet or toes, painful and punched-out, with signs of poor perfusion. Venous ulcers are usually around the ankle, shallow and associated with swelling and skin staining.

Atsakymas

A · An arterial ulcer
5.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: visiškai kompensuota

Kraujo dujų skaitymas (ROME): pirmiausia pH: žemiau 7,35 yra acidemija, aukščiau 7,45 – alkalemija. Tada raskite reikšmę, kuri tai paaiškina. PaCO₂ (norma 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) yra kvėpavimo dalis ir kvėpavimo sutrikimo atveju kinta Priešinga pH kryptimi; HCO₃⁻ (norma 22–26 mmol/L) yra metabolinė dalis ir kinta ta pačia kryptimi kaip pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Kita reikšmė rodo kompensaciją: normali reiškia nekompensuotą; nenormali kryptimi, grąžinančia pH atgal, kai pH vis dar nenormalus, reiškia iš dalies kompensuotą; normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis reiškia visiškai kompensuotą. Laboratorijų ribos šiek tiek skiriasi; tai mokomosios reikšmės.

ROME, reikšmė po reikšmės

pH 7,38: 7,35–7,45 ribose
PaCO₂ 65 mmHg: aukštas (35–45)
HCO₃⁻ 37 mmol/L: aukštas (22–26)

Kompensacija

visiškai kompensuota

Atsakymas

visiškai kompensuota
6.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: papildoma metabolinė alkalozė

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Anijonų tarpas

AG = 146 − (99 + 17) = 30

Delta santykis

(30 − 12)/(24 − 17) = 2,571
papildoma metabolinė alkalozė

Atsakymas

papildoma metabolinė alkalozė
7.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: NEWS2 = 6

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 16/min → 0
SpO₂ 97% → 0
su deguonimi → 2
SBP 110 mmHg → 1
HR 76/min → 0
budrus (A) → 0
T 35,0 °C → 3

Sudėtis

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 1 + 0 + 0 + 3 = 6

Atsakymas

NEWS2 = 6
8.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: III laipsnio nutukimas

Kūno masės indeksas: KMI = svoris (kg)/ūgis (m)², pirmiausia ūgį paverčiant metrais. Su svarais ir coliais KMI = 703 × svoris (lb)/ūgis (in)². PSO suaugusiųjų kategorijos: žemiau 18,5 nepakankamas svoris, 18,5–24,9 sveikas svoris, 25,0–29,9 antsvoris, 30,0–34,9 I laipsnio nutukimas, 35,0–39,9 II laipsnio nutukimas ir 40 ar daugiau III laipsnio nutukimas.

BMI

BMI = 132/1,63² = 49,68

Kategorija

III laipsnio nutukimas

Atsakymas

III laipsnio nutukimas
9.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Atsakymas: V = 99 mL

Poreikiai ir laisvas vanduo: energijos poreikis dažnai vertinamas kaip kcal/kg/d. × svoris, o baltymų poreikis kaip g/kg/d. × svoris. Mišinys tik iš dalies yra vanduo, todėl jo laisvas vanduo = tūris × vandens dalis; vandens praplovimai užpildo likusį paros skysčių tikslą. Idealus kūno svoris (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 5 pėdų (60 in) vyrams ir 45,5 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 60 in moterims; 1 in = 2,54 cm. Formulė skirta suaugusiesiems, kurių ūgis bent 152,4 cm (5 ft). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Skysčių tikslas

35·53 = 1855 mL/parą

Laisvas vanduo iš mišinio

90·20 = 1800 mL
1800·0,7 = 1260 mL

Dar reikalingas vanduo

1855 − 1260 = 595 mL/parą

Tūris vienam praplovimui

24/4 = 6 praplovimai
V = 595/6 = 99,17 ≈ 99 mL

Atsakymas

V = 99 mL
10.Enterinės ir parenterinės mitybos skaičiavimai

Atsakymas: P = 125 g/parą

Idealus kūno svoris (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 5 pėdų (60 in) vyrams ir 45,5 kg + 2,3 kg už kiekvieną colį virš 60 in moterims; 1 in = 2,54 cm. Formulė skirta suaugusiesiems, kurių ūgis bent 152,4 cm (5 ft). Nutukimas sergant kritine liga (ASPEN/SCCM 2016): KMI = svoris/ūgis² (kg/m²). Baltymų tikslas – 2 g/kg idealiojo kūno svorio per parą, kai KMI 30–40, ir iki 2,5 g/kg idealiojo kūno svorio per parą, kai KMI 40 ir daugiau. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Kūno masės indeksas

BMI = 101/1,71² = 34,54 kg/m²

Idealusis kūno svoris (Devine)

171 cm/2,54 = 67,32 in
IBW = 45,5 + 2,3·(67,32 − 60) = 62,34 kg

Baltymų tikslas

KMI nuo 30 iki mažiau nei 40: 2 g kilogramui idealiojo kūno svorio.

P = 2·62,34 = 124,7 ≈ 125 g/parą

Atsakymas

P = 125 g/parą
11.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: sinusinė tachikardija

Ritmo kriterijai (II derivacija): sinusiniam ritmui būdingas teigiamas P dantelis prieš kiekvieną QRS, pastovus PR 0,12–0,20 s ir siauras QRS: normalus sinusinis ritmas 60–100/min., sinusinė bradikardija mažiau nei 60, sinusinė tachikardija daugiau nei 100. Prieširdžių virpėjimas: P dantelių nėra, virpančia izolinija ir visiškai nereguliarus R–R. Prieširdžių plazdėjimas: pjūklo formos plazdėjimo bangos maždaug 250–350/min. su pastoviu laidumo santykiu, pavyzdžiui, 2:1 ar 4:1. I laipsnio AV blokada: sinusinis ritmas su pastoviu PR, ilgesniu nei 0,20 s. Jungtinis ritmas: siauras QRS 40–60/min. be P dantelių arba su apverstais P danteliais (PR trumpesnis nei 0,12 s arba P po QRS). PVC yra ankstyvas, platus (0,12 s ar daugiau), keistas QRS be P dantelio, su priešingos krypties T dantelio ir dažniausiai pilna kompensacine pauze; esant bigeminijai kas antras susitraukimas yra PVC.

Penki žingsniai

1. Dažnis: R–R = 14 mažų langelių, 1500 ÷ 14 ≈ 107 per minutę.
2. Ritmas: reguliarus, kiekvienas R–R yra 0,56 s.
3. P dantelis: teigiamas, vienas prieš kiekvieną QRS, visi vienodi.
4. PR intervalas: 0,14 s, pastovus, 0,12–0,20 s ribose.
5. QRS: 0,06 s, siauras (mažiau nei 0,12 s).

Interpretacija

sinusinė tachikardija

Atsakymas

sinusinė tachikardija
12.EKG ritmo juostos analizė

Atsakymas: 2:1 AV blokada (tipas nenustatytas)

2:1 AV blokada: kai kiekvienam QRS tenka du P dantelius, dviejų paeiliui praleistų P dantelių nėra, todėl nematyti, ar PR pailgėtų (I tipas), ar liktų pastovus (II tipas) prieš nepraleistą P dantelį. Pagal vieną juostą tai vadinama 2:1 AV blokada; tipą nulemia ilgesnė juosta arba laidumo santykio pokytis. Siauras QRS daro labiau tikėtiną I tipą, o platus QRS – II tipą, bet nei vienas to neįrodo.

Penki žingsniai

1. Dažnis: R–R = 38 mažų langelių, 1500 ÷ 38 ≈ 39 per minutę.
2. Ritmas: reguliarus, kiekvienas R–R yra 1,52 s.
3. P dantelis: teigiamas ir reguliarus (P–P 0,76 s, 79 per minutę), du kiekvienam QRS.
4. PR intervalas: pastovus, 0,18 s perduotuose susitraukimuose.
5. QRS: 0,14 s, platus (0,12 s ar daugiau).

Kodėl tipas lieka neaiškus

Kas antras P dantelis nepraleidžiamas, todėl du praleisti dūžiai neina paeiliui ir PR pailgėjimo pamatyti neįmanoma.
2:1 AV blokada (tipas nenustatytas)

Atsakymas

2:1 AV blokada (tipas nenustatytas)

Siauras QRS daro labiau tikėtiną I tipą, o platus QRS – II tipą, bet nulemti gali tik ilgesnė juosta arba laidumo santykio pokytis.

13.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · Hold the next dose and report for an urgent lithium level

Kodėl tai yra atsakymas

Vomiting, diarrhea and a coarse tremor suggest lithium toxicity. The nurse holds the dose and reports so a serum level can be checked; low salt or fluid intake raises lithium levels further.

Atsakymas

A · Hold the next dose and report for an urgent lithium level
14.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · Thyroid storm

Kodėl tai yra atsakymas

Thyroid storm is a life-threatening surge of thyroid hormone, with fever, tachycardia and agitation or confusion. It needs urgent treatment; myxedema coma is the opposite extreme of hypothyroidism.

Atsakymas

A · Thyroid storm
15.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: D · Head of the bed raised 30 to 45 degrees

Kodėl tai yra atsakymas

Raising the head of the bed to 30–45 degrees reduces aspiration of oral and gastric secretions into the lungs. It is part of the usual ventilator care bundle, unless contraindicated.

Atsakymas

D · Head of the bed raised 30 to 45 degrees
16.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: A · Draw the blood cultures first, then give the antibiotic without delay

Kodėl tai yra atsakymas

Cultures are drawn before the first antibiotic dose so the organism can still be grown and identified. The antibiotic is then given promptly, because delay increases the risk of death in sepsis.

Atsakymas

A · Draw the blood cultures first, then give the antibiotic without delay
17.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · Į veną leidžiamas paprastasis insulinas su gliukoze

Kodėl tai yra atsakymas

Insulinas aktyvina natrio ir kalio siurblį ir perkelia kalį į ląsteles; kartu duodama gliukozės, kad būtų išvengta hipoglikemijos. Kalcio gliukonatas apsaugo širdį, bet nemažina kalio koncentracijos.Patikrinta pagal: High potassium level · MedlinePlus (NIH) (2025)

Atsakymas

B · Į veną leidžiamas paprastasis insulinas su gliukoze
18.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: A · Secondary hyperparathyroidism from CKD

Kodėl tai yra atsakymas

In CKD, phosphate retention and reduced activation of vitamin D lower calcium, which stimulates the parathyroid glands. The result is high PTH with high phosphate, causing bone disease. Phosphate binders, diet and active vitamin D are used.Patikrinta pagal: Parathyroid Hormone (PTH) Test · MedlinePlus (NIH) (2023)

Atsakymas

A · Secondary hyperparathyroidism from CKD

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals