Kvėpavimo priežiūra ir deguonies terapija: pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 8 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Deguonies terapija ir kvėpavimo skaičiavimai

Nosies kaniulė
FiO₂ ≈ 21% + 4% × L/min (1–6 L/min)
Balionėlio trukmė
min. = (psi − 200) × koeficientas / (L/min.); D 0,16, E 0,28, H 3,14 L/psi
Minutinė ir alveolinė ventiliacija
V̇E = VT·f, V̇A = (VT − VD)·f
Numatomas kūno svoris
vyrams 50 + 0,91 × (cm − 152,4); moterims 45,5 + 0,91 × (cm − 152,4)
P/F santykis (Berlyno, PEEP ≥ 5)
lengvas > 200–300, vidutinis > 100–200, sunkus ≤ 100 mmHg
Deguonies kiekis
CaO₂ = 1,34·Hb·SaO₂ + 0,003·PaO₂
Deguonies pernaša
DO₂ = CaO₂ × CO × 10
ROX indeksas
(SpO₂/FiO₂)/RR

Metodas

  1. Visas vertes išreikškite formulės vienetais: FiO₂ ir SaO₂ kaip trupmenas, PaO₂ mmHg, Hb g/dL.
  2. Balionui atimkite saugų likutį, padauginkite iš baliono koeficiento ir padalykite iš srauto.
  3. Baliono laiką ir srautus apvalinkite žemyn, niekada aukštyn.
  4. P/F santykiui pirmiausia patikrinkite PEEP, tada PaO₂ padalykite iš FiO₂ ir palyginkite su 300, 200 ir 100 mmHg.
  5. Ventiliacijai alveolinei ventiliacijai atimkite negyvąją erdvę, o kvėpavimo tūriams naudokite numatomą kūno svorį.

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

2Uždaviniai

1.Deguonies terapija ir kvėpavimo skaičiavimaiVidutinis
PaO₂ 140 mmHg · FiO₂ 0,4 · PEEP 5 cmH₂O0100200300400500P/F (mmHg)virš 300: ARDS laipsnio nėralengvavidutinėsunki

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Ventiliuojamo paciento, atitinkančio kitus Berlyno ARDS kriterijus, PaO₂ yra 140 mmHg (18,7 kPa) esant 40 % deguonies ir PEEP 5 cmH₂O. Apskaičiuokite P/F santykį ir spustelėkite ARDS sunkumą.

PaO₂ 140 mmHg (18,7 kPa)FiO₂ 40%PEEP 5 cmH₂O
  1. 1virš 300: ARDS laipsnio nėra
  2. 2lengva
  3. 3vidutinė
  4. 4sunki
2.Deguonies terapija ir kvėpavimo skaičiavimaiSunkus
2050psiDf = 0,16 L/psi90 minlikutis 200 psiQ = ? L/min

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Pervežimas truks 90 minučių. D dydžio balionas (koeficientas 0,16 L/psi) rodo 2050 psi. Išlaikant saugų 200 psi likutį, koks didžiausias sveikasis srautas Q L/min. išsilaiko visą pervežimą?

90 min2050 psif = 0,16 L/psi200 psi
Q = L/min
3.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis
pH7,357,457,10PaCO₂mmHg354537HCO₃⁻mmol/L222611nekompensuotaiš dalies kompensuotavisiškai kompensuota

Mokomasis arterinio kraujo dujų tyrimas rodo pH 7,10, PaCO₂ 37 mmHg (4,9 kPa) ir HCO₃⁻ 11 mmol/L. Pirminis sutrikimas yra metabolinė acidozė. Kiek jis kompensuotas? Spustelėkite savo atsakymą.

pH 7,10PaCO₂ 37 mmHg (4,9 kPa)HCO₃⁻ 11 mmol/L
  1. 1nekompensuota
  2. 2iš dalies kompensuota
  3. 3visiškai kompensuota
4.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus

Jūros lygyje mokomasis dujų tyrimas, atliktas kvėpuojant 21 % deguonies, rodo PaO₂ 87 mmHg (11,6 kPa) ir PaCO₂ 43 mmHg (5,7 kPa). Naudodami PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8, raskite A–a gradientas.

FiO₂ 21%PaO₂ 87 mmHg (11,6 kPa)PaCO₂ 43 mmHg (5,7 kPa)
A–a gradientas = mmHg
5.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Morse griuvimų skalę: griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne; antrinė diagnozė: taip; judėjimo priemonė: ramentai, lazda ar vaikštynė; IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne; eisena: sutrikusi; psichikos būklė: pervertina arba pamiršta ribas. Raskite Morse sumą MFS.

0–125
MFS =
6.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
nuraminavidutiniškai nenormalužemas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Praėjus 5 min. po gimimo mokomasis naujagimis turi tokius požymius: rausvas kūnas su mėlynomis rankomis ir kojomis, pulsas 65/min., grimasa dirginant, šiek tiek sulenktos rankos ir kojos ir lėtas, nereguliarus kvėpavimas su silpnu verksmu. Apskaičiuokite Apgar balą ir spustelėkite, kaip jis interpretuojamas.

  1. 1nuramina
  2. 2vidutiniškai nenormalu
  3. 3žemas
7.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

How does varenicline help people stop smoking?

  1. AIt replaces nicotine through the skin, like a nicotine patch
  2. BIt speeds the clearance of nicotine by the liver
  3. CIt makes cigarettes taste of metal so smoking feels unpleasant
  4. DIt partly stimulates and partly blocks nicotine receptors
8.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

Pacientui, kuriam ūmus LOPL paūmėjimas ir CO₂ susilaikymas, paskirti purškiami bronchus plečiantys vaistai. Kuo paprastai turi būti varomas purkštuvas?

  1. ABe dujų srauto, paprašius paciento giliai kvėpuoti
  2. BDeguonimi 15 l/min. kiek įmanoma ilgiau
  3. CDeguonimi 6–8 l/min. nestebint saturacijos
  4. DSuspaustu oru, papildomai skiriant kontroliuojamą deguonį per nosies kaniulę

3Tirpalai

1.Deguonies terapija ir kvėpavimo skaičiavimai

Atsakymas: virš 300: ARDS laipsnio nėra

P/F santykis ir ARDS (Berlyno apibrėžtis): P/F = PaO₂ (mmHg)/FiO₂ (trupmena). Kai PEEP ar CPAP yra bent 5 cmH₂O, ARDS laipsnis lengvas, kai 200 < P/F ≤ 300, vidutinis, kai 100 < P/F ≤ 200, ir sunkus, kai P/F ≤ 100 mmHg. Taip pat turi būti tenkinami kiti Berlyno kriterijai (pradžia per savaitę, abipusiai šešėliai, kurių visiškai nepaaiškina širdies nepakankamumas). PaO₂ kPa × 7,5 duoda mmHg. ROX indeksas (SpO₂/FiO₂)/kvėpavimo dažnis naudojamas stebint pacientus, gydomus didelio srauto nosies deguonimi.

P/F santykis

P/F = 140/0,4 = 350 mmHg

Berlyno sunkumas

virš 300: ARDS laipsnio nėra

Atsakymas

virš 300: ARDS laipsnio nėra
2.Deguonies terapija ir kvėpavimo skaičiavimai

Atsakymas: Q = 3 L/min

Baliono trukmė: naudojami litrai = (manometro slėgis − saugus likutis) × baliono koeficientas, o saugus likutis paprastai yra 200 psi. Baliono koeficientai L/psi: D 0,16, E 0,28, H (ir K) 3,14. Trukmė (min.) = naudojami litrai/srautas (L/min.). Trukmę apvalinkite žemyn, niekada aukštyn, kad balionas būtų pakeistas laiku. Sistemose, naudojančiose barus, dujų tūris yra vandens talpa (L) × slėgis (bar).

Naudojami litrai

(2050 − 200)·0,16 = 296 L

Didžiausias srautas

296/90 = 3,289 L/min → Q = 3 L/min

Atsakymas

Q = 3 L/min
3.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: nekompensuota

Kraujo dujų skaitymas (ROME): pirmiausia pH: žemiau 7,35 yra acidemija, aukščiau 7,45 – alkalemija. Tada raskite reikšmę, kuri tai paaiškina. PaCO₂ (norma 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) yra kvėpavimo dalis ir kvėpavimo sutrikimo atveju kinta Priešinga pH kryptimi; HCO₃⁻ (norma 22–26 mmol/L) yra metabolinė dalis ir kinta ta pačia kryptimi kaip pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Kita reikšmė rodo kompensaciją: normali reiškia nekompensuotą; nenormali kryptimi, grąžinančia pH atgal, kai pH vis dar nenormalus, reiškia iš dalies kompensuotą; normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis reiškia visiškai kompensuotą. Laboratorijų ribos šiek tiek skiriasi; tai mokomosios reikšmės.

ROME, reikšmė po reikšmės

pH 7,10: acidemija (žemiau 7,35)
PaCO₂ 37 mmHg: įprasta (35–45)
HCO₃⁻ 11 mmol/L: žemas (22–26)

Kompensacija

Kliniškai taip pat patikrinkite tikėtiną kompensaciją: pagal Winterso formulę tikimasi PaCO₂ 22,5–26,5 mmHg, todėl išmatuoti 37 mmHg rodo papildoma kvėpavimo acidozė (mišrus sutrikimas). Aukščiau pateiktas atsakymas – egzamino klasifikacija pagal ROME.

nekompensuota

Atsakymas

nekompensuota
4.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: A–a gradientas = 8,98 mmHg

Išvestinės reikšmės: apskaičiuotas serumo osmoliališkumas yra 2·Na⁺ + gliukozė + karbamidas, kai visos reikšmės mmol/L (2·Na⁺ + gliukozė/18 + BUN/2,8, kai gliukozė ir BUN išreikšti mg/dL); norma yra apie 275–295 mOsm/kg. P/F santykis yra PaO₂, padalytas iš FiO₂ trupmenos. Alveolių deguonies slėgis jūros lygyje yra PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg, o A–a gradientas yra PAO₂ − PaO₂.

Alveolių deguonis

PAO₂ = 0,21·713 − 43/0,8 = 149,7 − 53,75 = 95,98 mmHg

Gradientas

A–a = 95,98 − 87 = 8,98 mmHg

Atsakymas

A–a gradientas = 8,98 mmHg
5.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: MFS = 65

Morse griuvimų skalė: šeši punktai. Griuvimų anamnezė: ne 0, taip 25. Antrinė diagnozė: ne 0, taip 15. Judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas ar slaugytojos pagalba 0; ramentai, lazda ar vaikštynė 15; laikosi už baldų 30. IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne 0, taip 20. Eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis 0; silpna 10; sutrikusi 20. Psichikos būklė: žino savo ribas 0; pervertina arba pamiršta ribas 15. Suma svyruoja nuo 0 iki 125. Rizikos ribos ligoninėse skiriasi; dažnai naudojama: 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė.

Įvertinkite kiekvieną punktą

griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne → 0
antrinė diagnozė: taip → 15
judėjimo priemonė: ramentai, lazda ar vaikštynė → 15
IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne → 0
eisena: sutrikusi → 20
psichikos būklė: pervertina arba pamiršta ribas → 15

Sudėtis

Morse suma = 0 + 15 + 15 + 0 + 20 + 15 = 65

Atsakymas

MFS = 65
6.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: vidutiniškai nenormalu

Apgar skalė: penki požymiai, kurių kiekvienas vertinamas 0, 1 ar 2 balais, tikrinami 1 ir 5 minutę po gimimo. Išvaizda (spalva): mėlyna ar išblyškusi 0, rausvas kūnas su mėlynomis galūnėmis 1, rausva visur 2. Pulsas: nėra 0, mažiau nei 100/min. 1, 100/min. ar daugiau 2. Reakcija į dirginimą (refleksinis jautrumas): nėra 0, grimasa 1, verksmas, kosulys ar čiaudulys 2. Aktyvumas (tonusas): suglebęs 0, šiek tiek lenkia 1, aktyvūs judesiai 2. Kvėpavimas: nėra 0, lėtas ar nereguliarus su silpnu verksmu 1, geras su stipriu verksmu 2. Suma 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormali ir 0–3 žema.

Įvertinkite kiekvieną požymį

Išvaizda: rausvas kūnas su mėlynomis rankomis ir kojomis → 1
Pulsas: 65/min → 1
Reakcija į dirginimą: grimasa dirginant → 1
Aktyvumas: šiek tiek sulenktos rankos ir kojos → 1
Kvėpavimas: lėtas, nereguliarus kvėpavimas su silpnu verksmu → 1

Sudėtis

APGAR = 1 + 1 + 1 + 1 + 1 = 5

Interpretacija

5 → vidutiniškai nenormalu

Atsakymas

vidutiniškai nenormalu

Jei 5 minutę balas mažesnis nei 7, jis paprastai kartojamas kas 5 minutes iki 20 minučių.

7.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: D · It partly stimulates and partly blocks nicotine receptors

Kodėl tai yra atsakymas

Varenicline is a partial agonist at nicotinic acetylcholine receptors. It reduces cravings and withdrawal and makes smoking less rewarding. Nausea is common, and patients are asked to report mood changes.

Atsakymas

D · It partly stimulates and partly blocks nicotine receptors
8.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: D · Suspaustu oru, papildomai skiriant kontroliuojamą deguonį per nosies kaniulę

Kodėl tai yra atsakymas

Purkštuvams reikia apie 6–8 l/min. Varant juos deguonimi pacientui, sergančiam hiperkapniniu kvėpavimo nepakankamumu, saturacija gali per daug pakilti ir CO₂ susilaikymas sustiprėti. Rekomenduojami oru varomi purkštuvai su atskiru kontroliuojamu deguonimi, titruojamu iki 88–92 %.

Atsakymas

D · Suspaustu oru, papildomai skiriant kontroliuojamą deguonį per nosies kaniulę

ExamProblems · examproblems.com/courses/respiratory-care-and-oxygen-therapy