Kvėpavimo priežiūra ir deguonies terapija: pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 8 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Deguonies terapija ir kvėpavimo skaičiavimai

Nosies kaniulė
FiO₂ ≈ 21% + 4% × L/min (1–6 L/min)
Balionėlio trukmė
min. = (psi − 200) × koeficientas / (L/min.); D 0,16, E 0,28, H 3,14 L/psi
Minutinė ir alveolinė ventiliacija
V̇E = VT·f, V̇A = (VT − VD)·f
Numatomas kūno svoris
vyrams 50 + 0,91 × (cm − 152,4); moterims 45,5 + 0,91 × (cm − 152,4)
P/F santykis (Berlyno, PEEP ≥ 5)
lengvas > 200–300, vidutinis > 100–200, sunkus ≤ 100 mmHg
Deguonies kiekis
CaO₂ = 1,34·Hb·SaO₂ + 0,003·PaO₂
Deguonies pernaša
DO₂ = CaO₂ × CO × 10
ROX indeksas
(SpO₂/FiO₂)/RR

Metodas

  1. Visas vertes išreikškite formulės vienetais: FiO₂ ir SaO₂ kaip trupmenas, PaO₂ mmHg, Hb g/dL.
  2. Balionui atimkite saugų likutį, padauginkite iš baliono koeficiento ir padalykite iš srauto.
  3. Baliono laiką ir srautus apvalinkite žemyn, niekada aukštyn.
  4. P/F santykiui pirmiausia patikrinkite PEEP, tada PaO₂ padalykite iš FiO₂ ir palyginkite su 300, 200 ir 100 mmHg.
  5. Ventiliacijai alveolinei ventiliacijai atimkite negyvąją erdvę, o kvėpavimo tūriams naudokite numatomą kūno svorį.

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

2Uždaviniai

1.Deguonies terapija ir kvėpavimo skaičiavimaiVidutinis
1850psiDf = 0,16 L/psi5 L/minlikutis 200 psit = ? min

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). D dydžio deguonies balionas (koeficientas 0,16 L/psi) rodo 1850 psi ir tiekia 5 L/min. Išlaikant saugų 200 psi likutį, kiek minučių t jo užteks? Apvalinkite žemyn iki sveikos minutės.

1850 psif = 0,16 L/psi5 L/min200 psi
t = min
2.Deguonies terapija ir kvėpavimo skaičiavimaiSunkus
Hb140 g/LSaO₂98%PaO₂100 mmHgCaO₂mL/dL× CO7 L/minDO₂?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Paciento Hb 140 g/L, SaO₂ 98 %, PaO₂ 100 mmHg (13,3 kPa) ir minutinis širdies tūris 7 L/min. Naudodami CaO₂ = 1,34 × Hb (g/dL) × SaO₂ + 0,003 × PaO₂ (mmHg), raskite deguonies pernašą DO₂ = CaO₂ × MŠT × 10 mL/min.

Hb 140 g/LSaO₂ 98%PaO₂ 100 mmHg (13,3 kPa)CO 7 L/min
DO₂ = mL/min
3.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis

Mokomasis dujų tyrimas rodo metabolinę acidozę su HCO₃⁻ 6 mmol/L. Winterso formule raskite tikėtiną PaCO₂ (ribos vidurį) mmHg.

HCO₃⁻ 6 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
4.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus
pH7,357,457,34PaCO₂mmHg354531HCO₃⁻mmol/L222616papildoma normalaus tarpo acidozėgryna didelio tarpo acidozėpapildoma metabolinė alkalozė

Mokomasis dujų tyrimas rodo pH 7,34, PaCO₂ 31 mmHg (4,1 kPa) ir HCO₃⁻ 16 mmol/L, kai Na⁺ 144 ir Cl⁻ 96 mmol/L. Pasinaudoję anijonų tarpu ir delta santykiu, spustelėkite tinkamiausią interpretaciją.

pH 7,34PaCO₂ 31 mmHg (4,1 kPa)HCO₃⁻ 16 mmol/LNa⁺ 144 mmol/LCl⁻ 96 mmol/L
  1. 1papildoma normalaus tarpo acidozė
  2. 2gryna didelio tarpo acidozė
  3. 3papildoma metabolinė alkalozė
5.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 26/min., SpO₂ 88 % kvėpuojant kambario oru, kraujospūdis 112/68 mmHg, pulsas 120/min., budrus, temperatūra 37,4 °C. Kokia bendra NEWS2 suma?

RR 26SpO₂ 88%orasSBP 112HR 120AT 37,4 °C
NEWS2 =
6.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
rizikos nėramaža rizikavidutinė rizikadidelė rizikalabai didelė rizika

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Braden skalę: jutiminis suvokimas: šiek tiek ribotas; drėgmė: kartais drėgna; aktyvumas: prikaustytas prie lovos; judrumas: labai ribotas; mityba: labai prasta; trintis ir šlytis: problema. Naudokite grupes: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža, 13–14 vidutinė, 10–12 didelė ir 9 ar mažiau labai didelė. Spustelėkite rizikos lygį.

  1. 1rizikos nėra
  2. 2maža rizika
  3. 3vidutinė rizika
  4. 4didelė rizika
  5. 5labai didelė rizika
7.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

Pacientui, neseniai patyrusiam insultą ir sunkiai ryjančiam, atsirado karščiavimas ir karkalai dešinės apatinės skilties srityje. Kokia labiausiai tikėtina priežastis?

  1. APlautinė embolija
  2. BAspiracinė pneumonija
  3. CŪmi astma
  4. DKairiojo skilvelio nepakankamumas
8.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

Four hours after abdominal surgery, a patient's heart rate has risen from 84 to 122/min and they are restless and pale. BP is still 118/76 mmHg, and the surgical drain is filling with blood. What should the nurse conclude?

  1. AThe drain is working well, so no action is needed
  2. BThe patient is stable because the blood pressure is normal
  3. CEarly haemorrhagic shock is likely, so escalate urgently
  4. DThe tachycardia is from pain and needs only analgesia

3Tirpalai

1.Deguonies terapija ir kvėpavimo skaičiavimai

Atsakymas: t = 52 min

Baliono trukmė: naudojami litrai = (manometro slėgis − saugus likutis) × baliono koeficientas, o saugus likutis paprastai yra 200 psi. Baliono koeficientai L/psi: D 0,16, E 0,28, H (ir K) 3,14. Trukmė (min.) = naudojami litrai/srautas (L/min.). Trukmę apvalinkite žemyn, niekada aukštyn, kad balionas būtų pakeistas laiku. Sistemose, naudojančiose barus, dujų tūris yra vandens talpa (L) × slėgis (bar).

Naudojami litrai

(1850 − 200)·0,16 = 264 L

Trukmė

264/5 = 52,8 min → t = 52 min

Atsakymas

t = 52 min
2.Deguonies terapija ir kvėpavimo skaičiavimai

Atsakymas: DO₂ = 1308 mL/min

Deguonies kiekis ir pernaša: CaO₂ = 1,34 × Hb (g/dL) × SaO₂ + 0,003 × PaO₂ (mmHg), mL O₂ viename dL kraujo, kai SaO₂ yra trupmena. Beveik visas deguonis surištas su hemoglobinu; ištirpusi dalis maža. Pernaša DO₂ = CaO₂ × minutinis širdies tūris (L/min.) × 10 (mL/min.), nes 1 L = 10 dL; normali suaugusiojo ramybės vertė yra apie 1000 mL/min.

Deguonies kiekis

140 g/L = 14 g/dL
CaO₂ = 1,34·14·0,98 + 0,003·100 = 18,68 mL/dL

Deguonies pernaša

DO₂ = 18,68·7·10 = 1308 mL/min

Atsakymas

DO₂ = 1308 mL/min

Normali suaugusiojo ramybės vertė yra apie 1000 mL/min.

3.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: PaCO₂ = 17 mmHg

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Winterso formulė

PaCO₂ = 1,5·6 + 8 = 17 mmHg
nuotolis: 15–19 mmHg

Atsakymas

PaCO₂ = 17 mmHg
4.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: papildoma metabolinė alkalozė

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Anijonų tarpas

AG = 144 − (96 + 16) = 32

Delta santykis

(32 − 12)/(24 − 16) = 2,5
papildoma metabolinė alkalozė

Atsakymas

papildoma metabolinė alkalozė
5.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: NEWS2 = 8

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 26/min → 3
SpO₂ 88% → 3
kvėpuojant oru → 0
SBP 112 mmHg → 0
HR 120/min → 2
budrus (A) → 0
T 37,4 °C → 0

Sudėtis

NEWS2 = 3 + 3 + 0 + 0 + 2 + 0 + 0 = 8

Atsakymas

NEWS2 = 8
6.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: didelė rizika

Braden skalė: šešios poskalės pragulų rizikai vertinti. Jutiminis suvokimas, drėgmė, aktyvumas, judrumas ir mityba vertinami 1–4 balais, nuo blogiausio lygio (1) iki problemos nebuvimo (4); trintis ir šlytis vertinama 1–3 balais. Suma svyruoja nuo 6 iki 23, o mažesnė suma reiškia didesnę riziką. Dažnos grupės: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža rizika, 13–14 vidutinė rizika, 10–12 didelė rizika ir 9 ar mažiau labai didelė rizika.

Įvertinkite kiekvieną poskalę

jutiminis suvokimas: šiek tiek ribotas → 3
drėgmė: kartais drėgna → 3
aktyvumas: prikaustytas prie lovos → 1
judrumas: labai ribotas → 2
mityba: labai prasta → 1
trintis ir šlytis: problema → 1

Sudėtis

Braden suma = 3 + 3 + 1 + 2 + 1 + 1 = 11

Rizikos lygis

11 → didelė rizika

Atsakymas

didelė rizika
7.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: B · Aspiracinė pneumonija

Kodėl tai yra atsakymas

Disfagija po insulto didina aspiracijos riziką. Aspiruota medžiaga dažnai patenka į dešinę apatinę skiltį, nes dešinysis pagrindinis bronchas platesnis ir vertikalesnis. Rijimo tikrinimas, padėtis stačiai ir burnos priežiūra mažina riziką.

Atsakymas

B · Aspiracinė pneumonija
8.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: C · Early haemorrhagic shock is likely, so escalate urgently

Kodėl tai yra atsakymas

Rising heart rate, restlessness, pallor and visible bleeding are signs of compensated haemorrhagic shock. Waiting for hypotension delays treatment. The nurse escalates urgently, gives oxygen, ensures IV access and anticipates bloods, fluids or blood products and surgical review.

Atsakymas

C · Early haemorrhagic shock is likely, so escalate urgently

ExamProblems · examproblems.com/courses/respiratory-care-and-oxygen-therapy