Kalkulator skor APGAR

Masukkan nilai anda. Jawapan dan penyelesaian lengkap dikemas kini semasa anda menaip.

Keputusan

Skor Apgar9 / 10
Tafsiranmenenangkan (7–10)

Skor diberikan pada minit ke-1 dan ke-5 selepas lahir, dan setiap 5 minit sehingga 20 minit selagi ia kekal di bawah 7. Resusitasi tidak sekali-kali ditangguhkan untuk menunggu skor minit ke-1. Untuk latihan peperiksaan sahaja. Skor ialah bahan bantu belajar, bukan keputusan klinikal: penilaian sebenar mengikut protokol tempatan dan pertimbangan klinikal.

Skorkan bayi baru lahir dengan skor Apgar: penampilan (warna), nadi, reaksi (kerengsaan refleks), aktiviti (tonus otot) dan pernafasan, masing-masing 0, 1 atau 2. Kalkulator menambah kelima-lima tanda kepada jumlah dari 0 hingga 10 dan memberikan tafsiran lazim: 7 hingga 10 menenangkan, 4 hingga 6 tidak normal secara sederhana dan 0 hingga 3 rendah.

Penyelesaian langkah demi langkah

Skorkan setiap tanda 0, 1 atau 2

Penampilan (warna kulit): badan merah jambu, tangan dan kaki biru (1)
Nadi (kadar denyutan jantung): 100 denyut/min atau lebih (2)
Reaksi (kerengsaan refleks): menangis, batuk, bersin atau menarik diri (2)
Aktiviti (tonus otot): pergerakan aktif, fleksi baik (2)
Pernafasan (usaha bernafas): tangisan yang baik dan kuat (2)

Tambahkan kelima-lima tanda

Skor Apgar = 1 + 2 + 2 + 2 + 2 = 9
Tafsiran: menenangkan (7–10)

Formula utama

APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah

Cara mengskor skor Apgar

  1. Penampilan: merah jambu di seluruh badan 2, badan merah jambu dengan tangan dan kaki biru 1, biru atau pucat di seluruh badan 0.
  2. Nadi: 100 denyut/min atau lebih 2, di bawah 100 denyut/min 1, tiada 0.
  3. Reaksi: menangis, batuk atau menarik diri apabila dirangsang 2, hanya berkerut muka 1, tiada respons 0.
  4. Aktiviti: pergerakan aktif 2, sedikit fleksi 1, lembik 0. Pernafasan: tangisan kuat 2, perlahan atau tidak teratur 1, tiada 0.
  5. Tambahkan kelima-lima skor. Skorkan pada minit ke-1 dan ke-5, dan setiap 5 minit sehingga 20 minit selagi skor di bawah 7.

Soalan dan jawapan

Siapakah yang membangunkan skor Apgar?

Dr Virginia Apgar, seorang pakar anestesiologi, menerbitkannya pada 1953. Jalur tafsiran mengikut American Academy of Pediatrics dan American College of Obstetricians and Gynecologists (Committee Opinion 644, “The Apgar Score”, 2015).

Apakah maksud skor rendah pada minit ke-1?

Bahawa bayi memerlukan perhatian sekarang, tetapi dengan sendirinya ia tidak meramalkan hasil jangka panjang. Skor minit ke-5 dan perubahan antara kedua-duanya lebih bermakna.

Adakah resusitasi ditangguhkan sehingga skor minit ke-1?

Tidak. Resusitasi dimulakan sebaik sahaja ia diperlukan; skor Apgar hanya merekodkan keadaan pada masa yang ditetapkan.

Mengapa bayi jarang diskor 10 pada minit ke-1?

Kebanyakan bayi baru lahir yang sihat masih mempunyai tangan dan kaki yang kebiruan (akrosianosis) pada minit ke-1, jadi penampilan sering diskor 1 dan jumlahnya 9.

Cuba sendiri

Berlatih Skor penilaian klinikal

Kalkulator memberikan jawapan. Dalam peperiksaan anda memerlukan kaedah: berlatihlah dengan soalan baharu, petunjuk dan penyelesaian lengkap.

</> Benamkan

Percuma untuk guru dan sekolah: tampal kod ini di halaman kursus, LMS atau laman web anda. Pelajar boleh menggunakan kalkulator dan penyelesaian langkah demi langkahnya tanpa akaun.

Lebih banyak kalkulator