Skor penilaian klinikal: soalan latihan dengan penyelesaian langkah demi langkah

Soalan latihan Skor penilaian klinikal percuma dengan rajah, petunjuk dan penyelesaian lengkap. Nilai baharu setiap kali, pada tiga tahap: GCS, APGAR, MAP dan BMI, Braden, Morse, NEWS2 dan indeks kejutan, kategori risiko dan tafsiran.

Soalan latihan percumaMudah
A? / 2+P? / 2+G? / 2+A? / 2+R? / 2Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Pada 5 minit selepas lahir, seorang bayi baru lahir latihan mempunyai kulit biru atau pucat di seluruh badan, kadar denyutan jantung 65/min, tiada respons terhadap rangsangan, anggota lembik tanpa tonus otot dan tidak bernafas. Apakah skor APGAR?

5 minHR 65/min

Jawapan tepat: nombor bulat, tanpa pembundaran.

Soalan seterusnya →

Apa yang anda latih

  1. MudahGCS, APGAR, MAP dan BMI
  2. SederhanaBraden, Morse, NEWS2 dan indeks kejutan
  3. Sukarkategori risiko dan tafsiran

Cara menyelesaikan soalan Skor penilaian klinikal

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Kesilapan lazim

  • Memulakan GCS pada 0 dan bukannya 1 bagi setiap bahagian.
  • Mengelirukan melokalisasi (M5) dengan menarik diri (M4).
  • Mengskor geseran dan ricih Braden sehingga 4.
  • Terlepas kumpulan NEWS2 rendah–sederhana bagi skor tunggal 3.
  • Menggunakan purata mudah SBP dan DBP sebagai MAP.
  • Terlupa menukar ketinggian kepada meter untuk BMI.

Formula utama

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Pelajari Skor penilaian klinikal dari awal

Sebelum ini: Asas kejururawatan

1Mengapa skor digunakan

Skor penilaian menukar pemerhatian kepada nombor, supaya setiap jururawat merekodkan pesakit yang sama dengan cara yang sama dan perubahan dari semasa ke semasa mudah dilihat. Setiap skor mempunyai bahagian tetap, mata tetap bagi setiap bahagian dan nilai potongan yang diterbitkan.

Topik ini melatih aritmetik dan pembacaan jadual skor:

  • Neurologi dan bayi baru lahir: Skala Koma Glasgow (GCS) dan APGAR.
  • Skor risiko: Braden (kecederaan tekanan), Morse (jatuh) dan NEWS2 (amaran awal).
  • Nilai terterbitan: tekanan arteri purata, tekanan nadi, indeks kejutan dan indeks jisim badan.

Skor menyokong pertimbangan klinikal; ia tidak sekali-kali menggantikannya. Carta dan nilai potongan berbeza antara hospital, jadi sentiasa gunakan versi yang diberikan oleh kursus atau tempat kerja anda.

2Skala Koma Glasgow dan APGAR

GCS menambah respons terbaik dalam tiga bahagian:

  • Mata (E, 1–4): spontan 4, kepada bunyi 3, kepada tekanan 2, tiada 1.
  • Lisan (V, 1–5): berorientasi 5, keliru 4, perkataan tidak sesuai 3, bunyi yang tidak difahami 2, tiada 1.
  • Motor (M, 1–6): mematuhi arahan 6, melokalisasi 5, fleksi normal (menarik diri) 4, fleksi tidak normal 3, ekstensi 2, tiada 1.
E3 / 4+V4 / 5+M5 / 6=GCS12

Jumlahnya dari 3 hingga 15. Selepas kecederaan kepala, 13–15 biasanya dipanggil ringan, 9–12 sederhana dan 3–8 teruk.

Skor APGAR memeriksa bayi baru lahir pada minit ke-1 dan ke-5: Appearance (Penampilan), Pulse (Nadi), Grimace (Reaksi), Activity (Aktiviti) dan Respiration (Pernafasan), masing-masing 0, 1 atau 2. Nadi di bawah 100/min diskor 1; 100/min atau lebih diskor 2. Jumlah 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana dan 0–3 rendah.

Semakan kendiri Seorang pesakit membuka mata kepada tekanan, mengeluarkan bunyi yang tidak difahami dan menarik anggota daripada tekanan. Apakah GCS-nya?
  1. 10
  2. 7
  3. 8
  4. 9

Jawapan: 8. E2 (kepada tekanan) + V2 (bunyi yang tidak difahami) + M4 (menarik diri, fleksi normal) = 8. Mengskor penarikan diri sebagai melokalisasi (5) memberikan 9.

3Braden dan Morse

Skala Braden menilai risiko kecederaan tekanan dengan enam subskala. Persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan diskor 1 (terburuk) hingga 4 (tiada masalah); geseran dan ricih diskor 1 hingga 3. Jumlahnya dari 6 hingga 23, dan jumlah yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi.

Jalur Braden yang lazim: 19–23 tiada risiko, 15–18 ringan, 13–14 sederhana, 10–12 tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.

Skala jatuh Morse menambah enam item: jatuh dalam 3 bulan yang lalu 25, diagnosis sekunder 15, alat bantu berjalan 15 (berjalan berpegang pada perabot 30), terapi IV atau kunci salina 20, cara berjalan yang lemah 10 (terjejas 20) dan melupakan had sendiri 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125.

Nilai potongan Morse berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Semakan kendiri Seorang pesakit jatuh bulan lalu, mempunyai satu diagnosis, berjalan dengan alat bantu berjalan, tiada IV, cara berjalan yang lemah dan tahu had sendiri. Apakah skor Morse?
  1. 35
  2. 40
  3. 50
  4. 65

Jawapan: 50. Jatuh 25 + diagnosis sekunder 0 + alat bantu berjalan 15 + tiada IV 0 + cara berjalan lemah 10 + status mental 0 = 50.

4NEWS2

National Early Warning Score 2 (Royal College of Physicians, 2017) mengskor tujuh pemerhatian dengan carta: kadar pernafasan, SpO₂ (skala 1 untuk kebanyakan pesakit), udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu.

  • Setiap nilai jatuh dalam jalur yang bernilai 0, 1, 2 atau 3. Oksigen tambahan diskor 2, dan keliru baharu, bertindak balas hanya kepada suara atau kesakitan, atau tiada respons diskor 3.
  • Risiko klinikal: jumlah 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi.

Jumlah 5 atau lebih, atau sebarang skor tunggal 3, memerlukan semakan segera oleh klinisian. SpO₂ skala 2 digunakan hanya untuk pesakit yang mempunyai sasaran 88–92% yang ditetapkan.

Semakan kendiri Pemerhatian seorang pesakit diskor 0, 0, 0, 3, 0, 0 dan 0 pada NEWS2. Kumpulan risiko yang manakah itu?
  1. Rendah
  2. Rendah–sederhana
  3. Sederhana
  4. Tinggi

Jawapan: Rendah–sederhana. Jumlahnya hanya 3, yang dengan sendirinya akan rendah, tetapi skor 3 dalam mana-mana satu parameter meletakkan pesakit dalam kumpulan rendah–sederhana.

5Nilai tekanan darah dan BMI

PP = SBP − DBP MAP = (SBP + 2·DBP)/3 SI = HR/SBP

Tekanan diastolik dikira dua kali dalam tekanan arteri purata kerana kira-kira dua pertiga setiap denyutan jantung ialah diastol. MAP sekurang-kurangnya kira-kira 65 mmHg ialah sasaran lazim. Indeks kejutan biasanya kira-kira 0.5–0.7; melebihi kira-kira 1 ialah tanda amaran.

BMI = kg/m² BMI = 703 × lb/in²

Kategori dewasa WHO: di bawah 18.5 kekurangan berat badan, 18.5–24.9 sihat, 25–29.9 berat badan berlebihan, 30–34.9 obesiti kelas I, 35–39.9 kelas II, 40 atau lebih kelas III.

Contoh terselesai

Tekanan darah seorang pesakit ialah 96/54 mmHg dan nadinya 118/min. Cari MAP dan indeks kejutan.

1

Tekanan arteri purata

MAP = (96 + 2·54)/3 = 204/3 = 68 mmHg
2

Indeks kejutan

SI = 118/96 = 1.23

Tekanan sistolik, nombor pertama, berada di bawah.

Jawapan

MAP 68 mmHg dan indeks kejutan 1.23, melebihi 1: tanda amaran dalam kes latihan ini.

6Kesilapan lazim

  • Memulakan GCS pada 0: skor terendah yang mungkin ialah 3.
  • Mengelirukan melokalisasi (5) dengan menarik diri (4), atau pertuturan keliru (4) dengan perkataan tidak sesuai (3).
  • Mengskor geseran dan ricih sehingga 4 pada skala Braden; ia berhenti pada 3.
  • Terlupa bahawa satu skor NEWS2 tunggal 3 menaikkan kumpulan risiko.
  • Mengambil purata mudah SBP dan DBP sebagai MAP.
  • Menggunakan ketinggian dalam sentimeter dalam formula BMI.

7Rupa soalan peperiksaan

  • Mudah: GCS, APGAR, MAP dan BMI. Tambahkan GCS atau APGAR daripada respons yang dihuraikan dan kira MAP, tekanan nadi dan BMI.
  • Sederhana: Braden, Morse, NEWS2 dan indeks kejutan. Jumlahkan skor risiko, gunakan carta NEWS2, kira indeks kejutan dan gredkan kecederaan kepala mengikut GCS-nya.
  • Sukar: kategori risiko dan tafsiran. Klik kumpulan risiko NEWS2, tahap risiko Braden atau Morse, maksud APGAR atau kategori BMI, dan kira ke belakang daripada sasaran MAP kepada tekanan diastolik.

Belajar langkah demi langkah dalam aplikasiBelajar langkah demi langkah dalam aplikasi

Contoh penyelesaian

Contoh 1Mudah
A? / 2+P? / 2+G? / 2+A? / 2+R? / 2Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Pada 5 minit selepas lahir, seorang bayi baru lahir latihan mempunyai kulit merah jambu di seluruh badan, kadar denyutan jantung 125/min, berkerut muka apabila dirangsang, pergerakan aktif dan pernafasan perlahan dan tidak teratur dengan tangisan lemah. Apakah skor APGAR?

5 minHR 125/min

Cari nilai APGAR

Tunjukkan petunjuk
  1. Lima tanda: Appearance (Penampilan), Pulse (Nadi), Grimace (Reaksi), Activity (Aktiviti), Respiration (Pernafasan); masing-masing diskor 0, 1 atau 2.
  2. Nadi: tiada 0, di bawah 100/min 1, 100/min atau lebih 2.
  3. Penampilan mendapat skor 2 dan Nadi mendapat skor 2.
Tunjukkan jawapan dan penyelesaian langkah demi langkah

Skor APGAR: lima tanda, masing-masing diskor 0, 1 atau 2, diperiksa pada minit ke-1 dan ke-5 selepas lahir. Appearance (warna): biru atau pucat 0, badan merah jambu dengan hujung anggota biru 1, merah jambu di seluruh badan 2. Pulse (nadi): tiada 0, di bawah 100/min 1, 100/min atau lebih 2. Grimace (kerengsaan refleks): tiada 0, berkerut muka 1, menangis, batuk atau bersin 2. Activity (tonus): lembik 0, sedikit fleksi 1, pergerakan aktif 2. Respiration (pernafasan): tiada 0, perlahan atau tidak teratur dengan tangisan lemah 1, baik dengan tangisan kuat 2. Jumlah 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana dan 0–3 rendah.

Skorkan setiap tanda

Penampilan: kulit merah jambu di seluruh badan → 2
Nadi: 125/min → 2
Reaksi: berkerut muka apabila dirangsang → 1
Aktiviti: pergerakan aktif → 2
Pernafasan: pernafasan perlahan dan tidak teratur dengan tangisan lemah → 1

Tambah

APGAR = 2 + 2 + 1 + 2 + 1 = 8

Jawapan

APGAR = 8
Contoh 2Sederhana
ringansederhanateruk

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan selepas kecederaan kepala membuka mata hanya kepada tekanan (rangsangan menyakitkan), menyebut perkataan rawak yang tidak sesuai dan menunjukkan respons motor terbaik: ekstensi lengan dan kaki (ekstensi tidak normal). Tentukan GCS dan klasifikasikan kecederaan kepala mengikutnya. Klik jawapan anda.

  1. 1ringan
  2. 2sederhana
  3. 3teruk
Tunjukkan petunjuk
  1. Tambahkan E + V + M dahulu.
  2. Jumlahnya di sini ialah 7.
  3. 13–15 ringan, 9–12 sederhana, 3–8 teruk.
Tunjukkan jawapan dan penerangan

Skala Koma Glasgow: tambahkan respons terbaik dalam tiga bahagian. Pembukaan mata E: 4 spontan, 3 kepada bunyi atau pertuturan, 2 kepada tekanan, 1 tiada. Lisan V: 5 berorientasi, 4 keliru, 3 perkataan tidak sesuai, 2 bunyi yang tidak difahami, 1 tiada. Motor M: 6 mematuhi arahan, 5 melokalisasi, 4 fleksi normal (menarik diri), 3 fleksi tidak normal, 2 ekstensi, 1 tiada. Jumlahnya dari 3 hingga 15. Selepas kecederaan kepala, 13–15 biasanya dipanggil ringan, 9–12 sederhana dan 3–8 teruk.

Skorkan setiap bahagian

E: membuka mata hanya kepada tekanan (rangsangan menyakitkan) → 2
V: menyebut perkataan rawak yang tidak sesuai → 3
M: ekstensi lengan dan kaki (ekstensi tidak normal) → 2

Tambah

GCS = 2 + 3 + 2 = 7

Keterukan

GCS 7 → teruk

Jawapan

teruk
Contoh 3Sukar
kekurangan berat badanberat badan sihatberat badan berlebihanobesiti kelas Iobesiti kelas IIobesiti kelas III

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang dewasa seberat 149 kg dan setinggi 197 cm. Kira BMI dan klik kategori berat WHO.

149 kg197 cm
  1. 1kekurangan berat badan
  2. 2berat badan sihat
  3. 3berat badan berlebihan
  4. 4obesiti kelas I
  5. 5obesiti kelas II
  6. 6obesiti kelas III
Tunjukkan petunjuk
  1. BMI = kg/m²: tukarkan ketinggian kepada meter dan kuasa duakannya.
  2. BMI di sini ialah kira-kira 38.4 kg/m².
  3. Jalur: 18.5, 25, 30, 35 dan 40.
Tunjukkan jawapan dan penerangan

Indeks jisim badan: BMI = berat (kg)/ketinggian (m)², dengan ketinggian ditukarkan kepada meter dahulu. Dengan paun dan inci, BMI = 703 × berat (lb)/ketinggian (in)². Kategori dewasa WHO: di bawah 18.5 kekurangan berat badan, 18.5–24.9 berat badan sihat, 25.0–29.9 berat badan berlebihan, 30.0–34.9 obesiti kelas I, 35.0–39.9 obesiti kelas II dan 40 atau lebih obesiti kelas III.

BMI

BMI = 149/1.97² = 38.39

Kategori

obesiti kelas II

Jawapan

obesiti kelas II

Soalan dan jawapan

Apakah Skor penilaian klinikal?

Skor penilaian menukar pemerhatian kepada nombor, supaya setiap jururawat merekodkan pesakit yang sama dengan cara yang sama dan perubahan dari semasa ke semasa mudah dilihat. Setiap skor mempunyai bahagian tetap, mata tetap bagi setiap bahagian dan nilai potongan yang diterbitkan.

Topik ini melatih aritmetik dan pembacaan jadual skor:

Bagaimanakah saya menyelesaikan soalan Skor penilaian klinikal langkah demi langkah?
  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².
Apakah kesilapan lazim dalam Skor penilaian klinikal?
  • Memulakan GCS pada 0 dan bukannya 1 bagi setiap bahagian.
  • Mengelirukan melokalisasi (M5) dengan menarik diri (M4).
  • Mengskor geseran dan ricih Braden sehingga 4.
  • Terlepas kumpulan NEWS2 rendah–sederhana bagi skor tunggal 3.
  • Menggunakan purata mudah SBP dan DBP sebagai MAP.
  • Terlupa menukar ketinggian kepada meter untuk BMI.
Apakah yang diliputi oleh latihan Skor penilaian klinikal?
  • Mudah: GCS, APGAR, MAP dan BMI
  • Sederhana: Braden, Morse, NEWS2 dan indeks kejutan
  • Sukar: kategori risiko dan tafsiran

Setiap soalan mempunyai nilai baharu, jadi anda mempelajari kaedah dan bukannya jawapan. Buntu? Buka petunjuk kecil dahulu, dan penerangan penuh hanya apabila anda memerlukannya.

Cara latihan berfungsi

  • Setiap soalan mempunyai nilai baharu, jadi anda mempelajari kaedah dan bukannya jawapan.
  • Buntu? Buka petunjuk kecil dahulu, dan penerangan penuh hanya apabila anda memerlukannya.
  • Kemajuan, kesilapan dan soalan tersimpan anda dikekalkan, jadi anda boleh menyemak sebelum peperiksaan.

Topik sebelum dan selepas topik ini

Pelajari dahulu

Kalkulator

Kursus dengan topik ini

Lebih banyak topik dalam Kejururawatan

Lembaran kerja boleh cetak