Kalkulator skala Braden (risiko kecederaan tekanan)

Masukkan nilai anda. Jawapan dan penyelesaian lengkap dikemas kini semasa anda menaip.

Keputusan

Skor Braden17 / 23
Tahap risikorisiko ringan (15–18)

Untuk latihan peperiksaan sahaja. Skor ialah bahan bantu belajar, bukan keputusan klinikal: penilaian sebenar mengikut protokol tempatan dan pertimbangan klinikal.

Skorkan Skala Braden untuk Meramalkan Risiko Luka Tekan. Pilih penilaian bagi setiap satu daripada enam subskala: persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti, pemakanan (masing-masing 1 hingga 4) dan geseran dan ricih (1 hingga 3). Kalkulator menambahnya kepada jumlah dari 6 hingga 23 dan memberikan tahap risiko. Pada skala Braden skor yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi.

Penyelesaian langkah demi langkah

Skorkan setiap subskala

Persepsi deria: 3 sedikit terhad
Kelembapan: 3 kadang-kadang lembap
Aktiviti: 3 berjalan sekali-sekala
Mobiliti: 3 sedikit terhad
Pemakanan: 3 mencukupi
Geseran dan ricih: 2 potensi masalah

Tambahkan keenam-enam subskala

Skor Braden = 3 + 3 + 3 + 3 + 3 + 2 = 17
Skor yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi: 6 ialah skor terendah yang mungkin, 23 yang tertinggi.
Tahap risiko: risiko ringan (15–18)

Formula utama

Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko

Cara mengskor skala Braden

  1. Nilai persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan dari 1 (terburuk) hingga 4 (terbaik).
  2. Nilai geseran dan ricih dari 1 (masalah) hingga 3 (tiada masalah ketara).
  3. Tambahkan keenam-enam penilaian: jumlahnya berada antara 6 dan 23.
  4. Baca tahap risiko: 19–23 tiada risiko, 15–18 ringan, 13–14 sederhana, 10–12 tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.

Soalan dan jawapan

Siapakah yang membangunkan skala Braden?

Barbara Braden dan Nancy Bergstrom, diterbitkan pada 1987 (Bergstrom, Braden, Laguzza dan Holman, Nursing Research). Tahap risiko yang digunakan di sini ialah jalur yang lazim diterbitkan, dari 9 atau kurang (risiko sangat tinggi) hingga 19–23 (tiada risiko).

Adakah skor Braden yang tinggi bermakna risiko yang tinggi?

Tidak, sebaliknya. Setiap subskala memberikan lebih banyak mata untuk fungsi yang lebih baik, jadi jumlah yang rendah bermakna risiko kecederaan tekanan yang tinggi.

Apakah nilai potongan untuk berisiko?

Jumlah 18 atau kurang biasanya dianggap berisiko pada orang dewasa. Sesetengah tempat menggunakan nilai potongan lain, jadi ikut protokol tempatan dan soalan.

Berapa kerapkah skala Braden diskor?

Semasa kemasukan dan kemudian pada sela yang ditetapkan oleh tempat itu, contohnya setiap syif atau setiap hari dalam penjagaan akut, dan apabila keadaan berubah.

Cuba sendiri

Berlatih Skor penilaian klinikal

Kalkulator memberikan jawapan. Dalam peperiksaan anda memerlukan kaedah: berlatihlah dengan soalan baharu, petunjuk dan penyelesaian lengkap.

</> Benamkan

Percuma untuk guru dan sekolah: tampal kod ini di halaman kursus, LMS atau laman web anda. Pelajar boleh menggunakan kalkulator dan penyelesaian langkah demi langkahnya tanpa akaun.

Lebih banyak kalkulator