Kalkulator Skala Koma Glasgow (GCS dan GCS-P)

Masukkan nilai anda. Jawapan dan penyelesaian lengkap dikemas kini semasa anda menaip.

Keputusan

Skala Koma Glasgow12 / 15
KomponenE3 V4 M5
Keterukan (jalur kecederaan kepala)sederhana (9–12)

Untuk latihan peperiksaan sahaja. Skor ialah bahan bantu belajar, bukan keputusan klinikal: penilaian sebenar mengikut protokol tempatan dan pertimbangan klinikal.

Skorkan Skala Koma Glasgow dengan memilih pembukaan mata (E), respons lisan (V) dan respons motor (M) yang terbaik daripada huraian yang diterbitkan. Kalkulator menambah komponen kepada jumlah dari 3 hingga 15, menunjukkannya sebagai E, V dan M, memberikan jalur keterukan kecederaan kepala dan, jika anda menambah kereaktifan pupil, GCS-P. Komponen yang tidak dapat diuji direkodkan sebagai NT dan bukannya diteka.

Penyelesaian langkah demi langkah

Skorkan setiap komponen

Pembukaan mata (E): E3 kepada bunyi: terbuka selepas permintaan lisan atau jeritan
Respons lisan (V): V4 keliru: tidak berorientasi tetapi berkomunikasi dengan koheren
Respons motor terbaik (M): M5 melokalisasi: mengangkat tangan melepasi klavikel ke arah rangsangan pada kepala atau leher

Tambahkan ketiga-tiga komponen

GCS = E + V + M = 3 + 4 + 5 = 12
Keterukan (jalur kecederaan kepala): sederhana (9–12)

Formula utama

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15

Cara mengskor Skala Koma Glasgow

  1. Pembukaan mata (1–4): spontan 4, kepada bunyi 3, kepada tekanan 2, tiada 1.
  2. Respons lisan (1–5): berorientasi 5, keliru 4, perkataan 3, bunyi 2, tiada 1.
  3. Respons motor terbaik (1–6): mematuhi arahan 6, melokalisasi 5, fleksi normal 4, fleksi tidak normal 3, ekstensi 2, tiada 1. Skorkan respons terbaik daripada mana-mana lengan.
  4. Tambahkan ketiga-tiganya: GCS = E + V + M, dari 3 hingga 15, dan laporkan juga komponennya, contohnya E3 V4 M5 = 12.
  5. Jalur keterukan yang digunakan untuk kecederaan kepala: 13–15 ringan, 9–12 sederhana, 3–8 teruk.

Soalan dan jawapan

Dari manakah skala ini datang?

Daripada Teasdale dan Jennett (Lancet, 1974). Huraian di sini mengikut penilaian berstruktur yang diterbitkan oleh Teasdale dan rakan-rakan pada 2014 (glasgowcomascale.org); GCS-P ditambah oleh Brennan, Murray dan Teasdale pada 2018.

Bagaimana jika pesakit diintubasi?

Respons lisan tidak dapat diuji. Rekodkan sebagai NT (sering ditulis VT untuk pesakit yang diintubasi) dan laporkan komponen lain, dan bukannya jumlah yang akan memperkecilkan tahap kesedaran.

Apakah GCS-P?

GCS tolak skor kereaktifan pupil: 0 apabila kedua-dua pupil bertindak balas terhadap cahaya, 1 apabila satu tidak, dan 2 apabila kedua-duanya tidak. Julatnya dari 1 hingga 15.

Mengapa GCS 8 atau kurang penting dalam peperiksaan?

GCS 8 atau kurang dikelaskan sebagai kecederaan kepala yang teruk (koma), dan soalan peperiksaan sering mengaitkannya dengan saluran udara yang terancam. Anggap itu hanya sebagai isyarat belajar: keputusan sebenar mengikut penilaian klinikal yang lengkap.

Adakah skor terendah 0?

Tidak. Setiap komponen bermula pada 1, jadi jumlah terendah ialah 3 dan tertinggi ialah 15.

Cuba sendiri

Berlatih Skor penilaian klinikal

Kalkulator memberikan jawapan. Dalam peperiksaan anda memerlukan kaedah: berlatihlah dengan soalan baharu, petunjuk dan penyelesaian lengkap.

</> Benamkan

Percuma untuk guru dan sekolah: tampal kod ini di halaman kursus, LMS atau laman web anda. Pelajar boleh menggunakan kalkulator dan penyelesaian langkah demi langkahnya tanpa akaun.

Lebih banyak kalkulator